2.2.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 37/47


Yttrande från Europeiska regionkommittén – Att stärka det lokala styret och den representativa demokratin med hjälp av ny digital teknik

(2021/C 37/08)

Föredragande:

Rait PIHELGAS (EE–Renew), ordförande, kommunfullmäktige, Järva

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Europeiska regionkommittén (ReK) påpekar att man på samtliga styres- och förvaltningsnivåer står inför alltmer komplexa och aldrig tidigare skådade utmaningar, som sträcker sig från globalisering, ekonomisk utveckling, teknikens inverkan, klimatförändringarna och de demografiska förändringarna till säkerhet, desinformation, hälsoproblem och radikalisering.

2.

Kommittén välkomnar kommissionens politiska prioritering ”ett Europa rustat för den digitala tidsåldern” och uppmaningen från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att främja omställningen till en digital värld baserad på Europas starka sidor och värden. ReK stöder den politiska prioriteringen ”en ny satsning på demokrati i Europa” och välkomnar kommissionsordförandens åtagande att verka för ökat demokratiskt deltagande och ökad öppenhet i EU:s beslutsfattande.

3.

ReK välkomnar kommissionens åtagande att stödja de gröna och digitala omställningarna, så som framgår av det nya förslaget till den fleråriga budgetramen för 2021–2027, och anslaget på 8,2 miljarder euro till programmet för ett digitalt Europa (1).

4.

Kommittén stöder Europaparlamentets förslag i dess ståndpunkt av den 15 januari 2020 om konferensen om Europas framtid, om att fastställa ”digital omvandling” som en politisk prioritering för konferensen. ReK ställer sig bakom parlamentets ståndpunkt att medborgarnas deltagande i konferensen och samråden bör ordnas med användning av ”de ändamålsenligaste, mest innovativa och lämpligaste plattformarna […], varvid också internetverktyg bör användas, […] för att skapa garantier för att alla medborgare kan komma till tals så länge konferensens arbete pågår” och understryker att konferensen bör fungera som en testmiljö för att utveckla någon form av strukturerad och permanent dialog med medborgarna om EU-frågor, som i hög grad kommer att behöva baseras på digitala resurser och innovativa förfaranden, inte minst med tanke på de begränsningar som covid-19-pandemin innebär.

5.

ReK upprepar sina relevanta ståndpunkter från tidigare yttranden:

Yttrandet ”Det lokala och regionala perspektivet på främjandet av innovation inom den offentliga sektorn genom digitala lösningar”, antaget vid ReK:s plenarsession den 30 november 2017 (2). ReK betraktar digitaliseringen av förvaltningen som ett sätt att tillhandahålla medborgarna bättre tjänster, och betonar att de lokala och regionala myndigheterna måste spela en viktig roll i moderniseringen av den offentliga sektorn. Kommittén uppmanar den offentliga sektorn att engagera sig i frågan om innovation där användarnas behov står i centrum och alla medborgare och företag ges lika tillgång till digitala tjänster. ReK betonar också behovet av samarbete och utbyte av god praxis mellan förvaltningarna och över gränserna i fråga om innovation.

Yttrandet ”E-förvaltningshandlingsplan 2016–2020”, antaget vid ReK:s plenarsession den 11 oktober 2016 (3). ReK välkomnar principen om att digitalt ska vara standard för hur tjänster levereras av offentliga förvaltningar, och betonar att ett långsiktigt arbete behöver bedrivas för att öka den digitala delaktigheten så att fler människor får tillgång till infrastruktur och kan tillägna sig den kompetens de behöver för att ta del av digitaliseringens möjligheter. ReK påpekar att insynsvänliga förvaltningar som tillhandahåller data och tjänster på ett öppet och säkert sätt är viktiga för ökad öppenhet och effektivitet, men pekar samtidigt på behovet av en hög skyddsnivå för vissa typer av information och personuppgifter. Vidare stöder ReK principen om gränsöverskridande som standard för offentliga förvaltningars e-förvaltning och betonar att lokala och regionala myndigheter i gränsregionerna kan spela en avgörande roll i att identifiera och utveckla gränsöverskridande tjänster som är relevanta, effektiva och sömlösa.

Yttrandet ”En ny kompetensagenda för Europa”, antaget vid ReK:s plenarsession den 7 december 2016 (4). ReK efterlyser investeringar i digital kompetens och utbildning och betraktar digitaliseringen som en möjlighet att hantera många utmaningar på utbildningsområdet.

6.

Kommittén betonar att den digitala omvandlingen inte måste genomföras på grund av tekniken, utan att förändringarna måste baseras på medborgarnas behov och förväntningar, och därför måste de mest transparenta, inkluderande, användarvänliga, säkra och kostnadseffektiva lösningarna utvecklas. Detta innebär att de nya utmaningarna kräver förändringar även på lokal och regional nivå och att genomförandet inte minst är beroende av ledarnas förmåga att identifiera dessa behov och viljan att genomföra de förändringar som är lämpligast. I en modern demokrati räcker det inte att den representativa demokratin tillämpas på regelbunden basis, utan samhällsmedborgarna, intressegrupper och organisationer måste involveras kontinuerligt. Inkludering och deltagande leder till bättre beslut och stärker demokratin, känslan av gemenskap och viljan att själv bidra till regionens utveckling.

7.

ReK påpekar att de traditionella förbindelserna mellan medborgare och politiker kraftigt håller på att förändras, men att det samtidigt håller på att uppstå en ny digital politisk scen, där ny digital teknik kan bidra till att hitta nya lösningar och nya sätt att möta utmaningarna, främja innovation och ekonomisk tillväxt, förbättra de offentliga tjänsterna, stärka och skapa nya former av medborgardeltagande, förbättra den lokala styrningen samt komplettera och stärka demokratin.

8.

De demokratiska processerna bör vidareutvecklas och man bör anpassa dem till förändringar och ta vara på de möjligheter som uppstår genom ny digital teknik och nya IKT-verktyg. Dessa kan nämligen förbättra kvaliteten på beslutsfattandet, främja medbestämmande, kommunikation och dialog samt aktivt medborgarskap och medborgarnas politiska engagemang, förbättra öppenheten och ansvarsskyldigheten samt stärka legitimiteten i vårt demokratiska system.

9.

Att de lokala och regionala myndigheterna inför digitala lösningar innebär ett utmärkt tillfälle att tillhandahålla medborgarna offentliga tjänster av hög kvalitet på ett effektivt sätt. Bara att fylla i elektroniska formulär sparar medborgarna och myndigheterna tid, vilket gör att personalen kan ägna mer tid och uppmärksamhet åt andra administrativa uppgifter. De olika digitala applikationerna gör det också möjligt för medborgarna att delta i beslutsprocesserna och att följa vad som händer inom den lokala offentliga förvaltningen i realtid.

10.

Kommittén anser att den digitala omvandlingen helst bör genomföras på lokal och regional styres- och förvaltningsnivå. Användningen av ny digital teknik skapar nya möjligheter till samråd och deltagande och gör det möjligt att tillhandahålla information av hög kvalitet, analysera allmänhetens reaktion, nå avlägsna områden och de mest utsatta medborgarna samt samla medborgarnas färdigheter, kunskaper och expertis och tillsammans med dem utforma en politik som motsvarar deras behov och förväntningar.

11.

De lokala och regionala myndigheterna uppmuntras att genomföra den digitala omvandlingen och till fullo utnyttja den digitala teknikens potential för att ytterligare underlätta medborgarnas deltagande i politiken och beslutsfattandet. I detta syfte bör ny digital teknik utnyttjas för att förbättra insynen, delaktigheten och reaktionsförmågan i beslutsprocessen, och det förtroende och den dialog som krävs för en god förvaltning bör byggas upp. Det är viktigt att detta åtföljs av undervisning i digitala färdigheter.

12.

Kommittén understryker vikten av att ta hänsyn till och följa upp medborgarnas synpunkter i beslutsprocessen. Bristande lyhördhet från beslutsfattarnas sida leder till besvikelse och misstro, och ReK påpekar att medborgarnas förtroende för myndigheterna är grundläggande för en fungerande lokal demokrati.

13.

Medborgarnas deltagande bör grunda sig på faktisk och icke-diskriminerande tillgång till information och kunskap. Det är nödvändigt att minska den digitala klyftan genom att med hjälp av utbildning ge människorna egenmakt. Detta handlar också om att främja digital kompetens och mediekompetens, att prioritera digitala utbildningsprogram för alla befolkningsgrupper, med särskilt fokus på äldre och andra utsatta eller marginaliserade grupper, och att utvidga utbildnings- och fortbildningsutbudet till landsbygdsområden och avlägsna områden.

14.

Unga människor måste göras delaktiga i det offentliga livet. Den nya generationen digitala infödingar har den kompetens som krävs vad gäller både teknik och medier. Användningen av ny digital teknik i politiska processer och beslutsprocesser kan vara ett effektivt verktyg för att främja deras engagemang och deltagande.

15.

Kommittén påpekar att den digitala omvandlingen är resursintensiv, och uppmanar alla styres- och förvaltningsnivåer att i detta syfte tillhandahålla tillräckliga finansiella resurser och personalresurser samt utbildningsmöjligheter och att i synnerhet i avlägsna områden, landsbygdsområden och mindre utvecklade områden sörja för att alla – även personer med funktionsnedsättning och äldre – har tillgång till en digital höghastighetsinfrastruktur som är ekonomiskt överkomlig. Kommittén upprepar i detta sammanhang att ”begreppet ’digital sammanhållning’ är en viktig ytterligare dimension av det traditionella begreppet ekonomisk, social och territoriell sammanhållning som definieras i EU-fördraget” (5).

16.

ReK understryker att digital teknik bygger på användning av data, som möjliggörs genom datainsamling och datagenerering, och efterlyser därför respekt för rätten till integritet och dataskydd. Man bör enbart begära och behandla personuppgifter som är relevanta och nödvändiga för det aktuella och specifika ändamålet. Skyddet och säkerheten för internetmiljön och de digitala tjänsterna måste främjas, och medborgarna bör få tillräcklig information om hur deras uppgifter används, om vilka relevanta säkerhetsåtgärder som vidtas och om vilka effektiva rättsmedel som finns tillgängliga i händelse av att dessa rättigheter kränks, inklusive en stark europeisk rättslig ram, i syfte att undvika misstro och missnöje från medborgarnas sida. Kommittén understryker för detta ändamål behovet av att se till att artificiell intelligens förblir människocentrerad och används på ett sätt som främjar smart medborgarskap och öppen förvaltning, vilket stärker demokratin.

17.

Kommittén varnar för att de sociala medieplattformarna underlättar spridningen av desinformation, felaktig information och hatpropaganda, vilket kan undergräva demokratin och förtroendet för de offentliga institutionerna. Vi förväntar oss ett starkare engagemang när det handlar om att förmedla digital kompetens och uppmanar de lokala beslutsfattarna att använda befintliga digitala verktyg, onlineplattformar och medier för att kommunicera och föra en positiv dialog med medborgare och andra berörda parter.

18.

Det är viktigt att de lokala och regionala myndigheterna använder lämpliga egna digitala kanaler för att kommunicera med allmänheten på ett mer interaktivt och snabbare sätt och därmed säkerställa att den information som tillhandahålls är tillförlitlig och relevant för de lokala och regionala behoven.

19.

Bortom digitaliseringens djupgående effekter på bland annat människors sociala liv och arbetsliv, utbildning eller kultur, har covid-19-krisen visat hur viktigt det är med faktabaserad och aktuell information och vilken betydelse de kommunikationskanaler som sprider informationen har. Det har också blivit tydligt att lokala och regionala myndigheter och medborgare måste kunna komma i kontakt med varandra och att det måste finnas lämpliga digitala verktyg för att bekämpa desinformation och felaktig information. Dessa verktyg måste alltid respektera människors möjlighet att utöva yttrandefriheten fullt ut.

20.

ReK vill att man fäster uppmärksamhet vid lika och obehindrad tillgång till digitala tjänster.

21.

Den unga generationen digitala infödingar hör till de främsta målgrupperna för desinformation och hatpropaganda. Kommittén befarar att deras särskilt intensiva användning av sociala medier och brist på kritisk mediekompetens, i synnerhet bland dem med lägre utbildningsnivåer, i kombination med de homogena åsiktsbubblor (ekokammare) som uppstår genom sociala medier, kan göra unga användare ännu mer utsatta för politisk manipulering. Man måste använda sig av digitala tekniska verktyg som inte bara är användarvänliga utan även begripliga och attraktiva, vad gäller både innehåll och presentation, samt anpassade till unga människors sociala och digitala kompetens för att öka deras kritiska medvetenhet om de risker och möjligheter som nya medier och ny digital teknik innebär.

22.

Kommittén anser att det genom covid-19-krisen blivit tydligt vilken betydelse distansarbete kan ha och uppmuntrar de lokala och regionala myndigheterna att överväga olika möjligheter att utvidga sina egna bestämmelser om distansarbete.

23.

ReK upprepar sin efterlysning av nära samarbete och utbyte av bästa praxis mellan alla styres- och förvaltningsnivåer för att bättre utnyttja och fortsätta den digitala omvandlingen av städer och kommuner. Vi lovordar de många nationella, regionala och lokala förebilder som visar hur digitala verktyg kan tjäna deltagardemokratin.

24.

Införandet av ny teknik försvåras ytterligare av bristen på nödvändiga kunskaper och färdigheter hos de offentliga myndigheterna, som skulle kunna dra nytta av digitala resurser. Det vore därför lämpligt att börja med att kartlägga de digitala färdigheter som finns hos de lokala och regionala myndigheterna och därefter ta reda på vilka tekniska brister som finns hos enskilda myndigheter och mellan dem samt fastställa vilka behov som finns. Här bör man skilja mellan förfaranden och tekniska lösningar. Dessutom måste kompatibiliteten (interoperabiliteten) mellan olika dataset och databaser säkerställas.

25.

Kommittén betonar vikten av onlineverktyg för att underlätta utvecklingen av partnerskap mellan lokala och regionala myndigheter i EU samt mellan dem och deras partnerländer. En uppdaterad europeisk onlineportal för decentraliserat samarbete skulle ge ett betydande mervärde eftersom den skulle stödja förmedling av kontakter och utbyte av bästa praxis. ReK står redo att samarbeta med kommissionen för att utveckla ett sådant digitalt verktyg.

26.

ReK förväntar sig att de lokala och regionala myndigheternas införande av olika digitala lösningar, som skulle kunna leda till ett betydande engångsinvesteringsbehov, kommer att ingå i de övergripande övervägandena om den nya EU-budgeten inom ramen för den digitala omvandlingen.

27.

Kommittén ställer sig bakom ståndpunktsdokumentet från Association Civic Tech Europe (ACTE) från mars 2020, enligt vilket mångfalden av affärsmodeller inom medborgarteknik är nyckeln till snabba medborgaranpassade lösningar i rätt skala, och delar oron för att de lokala och regionala myndigheterna i EU inte alltid har enkel tillgång till dessa verktyg, eftersom de ofta utvecklas som plattformar av typen ”mjukvara som tjänst” (SaaS) (6), som är prenumerationsbaserade.

28.

Europeiska regionkommittén bör utforma åtgärder för att motivera de lokala och regionala myndigheterna och ge dem erkännande i syfte att stärka deras engagemang för principerna om en öppen och inkluderande förvaltning. Detta skulle i framtiden kunna leda till ett nytt kvalitetskriterium för att mäta graden av demokrati i lokalsamhällena och utbyta bästa praxis.

29.

Kommittén uppmanar till att finansiering tillhandahålls i hela Europa för att förbättra medborgarnas digitala kompetens och mediekompetens genom utbildnings- och fortbildningsprogram för de olika skolstadierna samt för personal och tjänstemän vid de lokala och regionala myndigheterna, i syfte att förbättra deras kompetens och kunskaper om möjligheterna att använda och tillämpa moderna digitala lösningar.

30.

Vi rekommenderar de lokala och regionala myndigheterna att prioritera införandet av digitala verktyg inom alla fonder och program.

31.

ReK efterlyser finansiering för digitala utbildningsverktyg och digital utrustning för att säkerställa lika tillgång till digital inlärning och undervisning av hög kvalitet för hela EU.

32.

ReK rekommenderar att man vid behov ser över kriterierna för stödberättigande så att de lokala och regionala myndigheterna kan införa nya digitala lösningar och plattformar på ett enklare och mer ekonomiskt sätt. Hit hör även tillgång till EU-finansiering för SaaS-plattformar.

Bryssel den 10 december 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  EU-budgeten som motor i den europeiska återhämtningsplanen (COM(2020) 442 final).

(2)  COR-2017-03529-00-00-AC-TRA (EUT C 164, 8.5.2018, s. 34).

(3)  COR-2016-02882-00-01-AC-TRA (EUT C 88, 21.3.2017, s. 54).

(4)  COR-2016-04094-00-01-AC-TRA (EUT C 185, 9.6.2017, s. 29).

(5)  ReK:s yttrande ”Ett digitalt Europa för alla: att säkerställa smarta och inkluderande lösningar på fältet” (COR-2019-03332) (EUT C 39, 5.2.2020, s. 83).

(6)  Ståndpunktsdokument, Association Civic Tech Europe (ACTE), mars 2020.