Bryssel den 2.12.2020

COM(2020) 775 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om utvärdering av samarbetet mellan registreringsenheten för .eu, EUIPO och andra unionsorgan i syfte att bekämpa spekulativ och oegentlig registrering av domännamn i enlighet med artikel 16 i förordning (EU) 2019/517


Innehåll

1.    Inledning    

2.    Mål och metoder    

2.1 Mål    

2.2 Metod    

3.    Samarbete mellan EURid och EUIPO för att bekämpa oegentliga och spekulativa domännamnsregistreringar    

3.1 Tidigt samarbete    

3.2 Det senaste samarbete    

3.3 Planerade aktiviteter 2020–2022    

3.4 Utvärdering av samarbetet mellan EURid och EUIPO och rekommendationer om förbättringar    

4.    Samarbete med andra unionsorgan och nationella och internationella organisationer    

4.1 Samarbete med Europol    

4.2 Samarbete med andra organ    

5.    Små och medelstora företag    

5.1 Registreringsförfaranden    

5.2 Alternativ tvistlösning    

6.    Slutsatser    



1.Inledning

Kommissionen ansvarar för toppdomänen .eu som för närvarande används av 3,6 miljoner slutanvändare i EU 1 . Toppdomänen .eu inrättades genom förordning (EG) nr 733/2002 och genom kommissionens förordning (EG) nr 874/2004. Dessa rättsakter upphävdes nyligen genom förordning (EU) 2019/517 2 , nedan kallad .eu-förordningen, vilken trädde i kraft den 18 april 2019 och kommer att tillämpas från och med den 13 oktober 2022.

Domänen .eu förvaltas av registreringsenheten för .eu. För närvarande är detta EURid, en privat, oberoende och icke-vinstdrivande organisation som förvaltar domänen på grundval av ett koncessionsavtal med kommissionen som löper till och med den 12 oktober 2022. Kommissionen kommer i enlighet med artikel 19.2 i .eu-förordningen att välja ut och ingå avtal med den enhet som kommer att fungera som registreringsenhet för .eu från och med den 13 oktober 2022.

I .eu-förordningen krävs att registreringsenheten antar riktlinjer och genomför åtgärder för att undvika spekulativ och oegentlig registrering av domännamn. 3 Spekulativ och oegentlig registrering definieras som registrering av ett domännamn som är identiskt med eller förväxlande liknar ett namn för vilket en rättighet erkänns eller fastställs av nationell lagstiftning och/eller unionslagstiftning, och som a) har registrerats av innehavaren utan någon rättighet eller något berättigat intresse till domännamnet eller b) har registrerats eller används i ond tro 4 .

Skyddade rättigheter på EU-nivå omfattar bland annat registrerade nationella varumärken och gemenskapsvarumärken, geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar samt följande nationellt skyddade immateriella rättigheter:

·Oregistrerade varumärken.

·Handelsbenämningar.

·Affärsbeteckningar.

·Företagsnamn.

·Efternamn.

·Distinkta titlar på skyddade litterära och konstnärliga verk. 5  

Spekulativa och oegentliga .eu-registreringar måste återkallas med hjälp av förfarandet för alternativ tvistlösning eller ett rättsligt förfarande som inleds av rättighetshavarna.

Enligt .eu-förordningen ska kommissionen främja samarbete mellan registreringsenheten, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) och andra unionsorgan i syfte att bekämpa spekulativ och oegentlig registrering av domännamn, inbegripet domänockupation, och tillhandahålla förenklade administrativa förfaranden, särskilt för små och medelstora företag. 6  

I .eu-förordningen föreskrivs också att kommissionen senast den 30 juni 2020 ska utvärdera detta samarbete och bedöma om och hur registreringsenheten bör införa enklare administrativa förfaranden för små och medelstora företag. 7 Kommissionen bör därefter rapportera till Europaparlamentet och rådet om sin bedömning. 8 Kommissionen har utarbetat denna rapport för att uppfylla sina rättsliga skyldigheter.

2.Mål och metoder

2.1 Mål

Genom domännamnssystem (DNS) understöds ett tillgängligt, funktionellt och tillförlitligt internet, men systemet är inte immunt mot missbruk. Domännamnet .eu är inget undantag, så i .eu-förordningen föreskrivs strategier och åtgärder för att förhindra oskälig och spekulativ registrering av domännamn.

I denna rapport

·utvärderas samarbetet mellan registreringsenheten (EURid) och EUIPO och andra unionsorgan eller internationella organisationer när det gäller arbete mot spekulativa och oegentliga registreringar,

·utvärderas om och hur detta samarbete skulle kunna förbättras för att upprätthålla en säker, transparent och tillförlitlig nätbaserad miljö för domänen .eu.

·beaktas nuvarande branschpraxis på området,

·identifieras aspekter av registreringsförfarandet för .eu eller andra förfaranden för hantering av domännamn (som till exempel alternativ tvistlösning) som skulle kunna förenklas för att underlätta registrering av domännamn och öka skyddet för rättighetshavare till förmån för små och medelstora företag.

2.2 Metod

Denna rapport bygger både på kommissionens bedömning och på resultaten av en extern studie som genomfördes mellan december 2019 och april 2020 i vilken praxis för att bekämpa spekulativa och oegentliga domännamnsregistreringar utvärderades 9 .

Författarna till studien genomförde en omfattande översyn av relevanta branschrapporter och samlade in och analyserade uppgifter och information från flera berörda parter som deltar i kampen mot spekulativ eller oegentlig registrering. De genomförde i synnerhet en marknadsanalys och en jämförelse mellan praxis för registreringsenheten och för andra registreringsenheter för domännamn med hjälp av både kvalitativa och kvantitativa metoder. Detta inbegrep en bedömning av administrativa förfaranden som skulle göra det möjligt för små och medelstora företag att effektivt bekämpa spekulativa och oegentliga registreringar med domännamnet .eu.

I denna rapport beaktas också den formella rapporteringen från registreringsenheten till kommissionen 10 och den information som kommissionen samlat in under de regelbundna kontakterna med registreringsenheten som en del av kommissionens tillsynsrelaterade uppgifter.

3.Samarbete mellan EURid och EUIPO för att bekämpa oegentliga och spekulativa domännamnsregistreringar

3.1 Tidigt samarbete

Samarbetet mellan EURid och EUIPO formaliserades först den 23 juni 2016 genom en skrivelse om samarbete. 11 Syftet var att bekämpa bedrägeri efter att det framkommit bevis på att tredje parter systematiskt surfade i EUIPO:s databas för att söka efter nya ansökningar om EU-varumärken och sedan spekulativt eller oegentligt registrerade .eu-domännamn för dessa begrepp, en aktivitet som kallas domänockupation. De två parterna enades om att genomföra ändringar i systemet i syfte att förbättra EU-varumärkesinnehavarnas kunskaper och minska domänockupationen.

Under de tidiga samarbetsstadierna mellan EURid och EUIPO låg fokus på informationsutbyte och samarbete inom områden av gemensamt intresse. EURid vidarebefordrade i synnerhet misstänkta fakturor till EUIPO och båda organisationerna lade till länkar i sina respektive portaler och verktyg, inklusive en länk till ett varumärkessökverktyg på EURid:s webbplats, en länk till EUIPO:s sida på webbplatsen .eu WHOIS samt en länk till tillgänglighetskontrollen för .eu till e-verktyget för EU-varumärke.

3.2 Det senaste samarbete

Den 20 maj 2019 utvidgade EURid och EUIPO sitt samarbete genom att underteckna ett första samarbetsavtal. 12 Två nya funktioner gjordes tillgängliga för EU-varumärkesinnehavare:

·En tillgänglighetskontroll för motsvarande domännamn när ett EU-varumärke registreras.

·En avisering (varning) när ett domännamn som motsvarar ett EU-varumärke registreras.

Tillgänglighetskontroll

Denna funktion, som har lagts till e-verktyget för EU-varumärke informerar användaren så fort som denna har slutfört sin ansökan om varumärke om detta varumärke finns tillgängligt som ett .eu-domännamn. På detta sätt kan användare omedelbart välja att registrera domännamnet innan deras ansökan om EU-varumärke offentliggörs.

Varningar

EU-varumärkesinnehavare har också möjlighet att få en varning när ett .eu-domännamn som är identiskt med deras varumärke registreras – men endast om de uttryckligen väljer detta. Systemet bygger på att EUIPO dagligen skickar en uppdaterad förteckning över ansökningar om EU-varumärke till EURid via EUIPO:s nedladdningstjänst 13 . Varje registrering av ett nytt .eu-domännamn kontrolleras av EURid mot denna lista och vid träff underrättas EUIPO och användarna får en varning via sitt User Area hos EUIPO.

3.3 Planerade aktiviteter 2020–2022

Inom ramen för sitt gemensamma arbetsprogram för 2020–2022 14 kommer EUIPO och EURid att undersöka möjligheten att införa ett ömsesidigt förfarande när ett .eu-domännamn registreras som låter domännamnsinnehavaren se om ett varumärke med liknande namn finns tillgängligt hos EUIPO.

Dessutom kommer båda organisationerna att arbeta med en gemensam studie om ansökningsbeteenden för att se om det är varumärken eller domännamn som registreras först. Studien kommer att hjälpa dem att ta itu med bedrägliga domännamn och registreringar som gjorts i ond tro.

Arbete kommer också att inledas med en genomförbarhetsstudie för att skapa ett verktyg som ska informera användarna om tillgången till de begrepp som de söker efter både som varumärke och som domännamn. EUIPO och EURid kommer också att undersöka möjligheten att utöka den befintliga tillgänglighetskontrollen baserad på ”identisk sökning” 15 till ”liknande sökning” för att hitta möjliga träffar i EURid-databasen efter att en nätbaserad ansökan om EU-varumärke har lämnats in

Arbetsprogrammet innehåller också en länk till EUIPO:s program för små och medelstora företag, vilket omfattar initiativ som

·en chatbot som ger information om företagsfrågor till nytta för små och medelstora företag, som inledningsvis behandlar frågor som rör immateriella rättigheter,

·stöd och vägledning till små och medelstora företag som vill registrera ett EU-varumärke, och som markerar vikten med domännamn,

·webbinarier riktade till små och medelstora företag och spridningsorganisationer.

3.4 Utvärdering av samarbetet mellan EURid och EUIPO och rekommendationer om förbättringar

EURid och EUIPO har uppnått ett fruktbart samarbete när det gäller att bekämpa spekulativa och oegentliga registreringar av domännamn, inklusive domänockupation. Framtida åtgärder som planeras av de två organisationerna förväntas bidra till att ytterligare minska antalet spekulativa och oegentliga registreringar och förbättra stödet för små och medelstora företag.

I nästa steg av samarbetet bör de båda organisationerna sträva efter att förenkla förfarandet för .eu-domännamn och registrering av EU-varumärke och informera om kopplingen mellan domännamn och varumärken. De verktyg och åtgärder som föreslås bör vara enkla, användarvänliga, tillgängliga och effektiva för små och medelstora företag.

De bör i synnerhet medföra följande förbättringar:

·Mer informationsverksamhet och kunskapsbyggande insatser, så att rättighetshavare och innehavare av .eu-domännamn blir medvetna om befintliga åtgärder och verktyg och i högre grad använder dessa. Några sådana exempel är kurser och webbinarier som särskilt riktar sig till små och medelstora företag. Det kommer att vara viktigt att samla in synpunkter från små och medelstora företag för att förstå deras behov och förbättra informationsverksamheten.

·Tillhandahållande av mer information till användare när de lämnar in en ansökan om EU-varumärke. EUIPO kunde till exempel tillsammans med det slutliga mottagandet och den officiella registreringen av ansökan förse sökande med handlingar som innehåller mer information om .eu-domännamn och sätt att skydda immateriella rättigheter.

·Förbättring av befintliga verktyg:

oFör att helt driftsätta tillgänglighetskontrollen och varningsfunktionen behövs ytterligare tekniska förbättringar. Dessa funktioner är ett enkelt och effektivt sätt för rättighetshavare, inklusive små och medelstora företag, att reservera domännamn som matchar deras varumärken eller agera mot oegentlig/spekulativ registrering.

oSprida användningen av varningssystemet. Den statistik som har tillhandahållits av EURid och EUIPO visar att det finns en stor skillnad mellan antalet träffar för registreringar av EU-varumärken och .eu-domännamn och antalet varningar som skickats till innehavare av EU-varumärken. Det finns ett behov av att informera om denna funktion och öka dess användning.

oUndersöka möjligheterna att utvidga befintliga verktyg för tillgänglighetskontroll och varningsfunktioner till att omfatta geografiska indikatorer.

·Utveckling av nya verktyg för att underlätta samtidig registrering av EU-varumärken och.eu-domännamn:

oUtveckla ett gemensamt sökverktyg som gör det möjligt för användare att kontrollera om begreppen är tillgängliga både som EU-varumärke och som .eu-domännamn.

oUtvärdera möjligheten att göra EUIPO till ackrediterad registreringsenhet och integrera .eu-domännamnsregistrering med EU-varumärkesansökningar. Detta skulle ge rättighetshavarna möjlighet till en enda registreringspunkt för alla registreringar.

Kommissionen kommer att följa upp dessa rekommendationer med EURid och EUIPO och noga följa hur deras samarbete utvecklas och hur effektiva de åtgärder som de vidtar för att bekämpa spekulativa och oegentliga registreringar är. Här kommer kommissionen att ägna särskild uppmärksamhet åt åtgärder som avser små och medelstora företag.

4.Samarbete med andra unionsorgan och nationella och internationella organisationer 

4.1 Samarbete med Europol

EURid och Europol har upprättat ett samförståndsavtal 16 som undertecknades 2016. Inom ramen för detta avtal utbyter de information om misstänkta .eu-domännamn, inklusive domäner som identifierats av EURid:s system för förebyggande och tidiga varningar (Abuse Prevention and Early Warning System, APEWS) 17 .

Samarbetet mellan EURid och Europol skulle ytterligare kunna stärkas, inledningsvis genom en formalisering av dessa arrangemang. Detta skulle inbegripa att

·formalisera varje parts tillämpningsområde och åtaganden,

·identifiera kontaktpunkter och kommunikationskanaler på båda sidor,

·beskriva de åtgärder som varje part måste vidta när ett misstänkt domännamn identifieras, och

·inrätta uppföljnings- och rapporteringsmekanismer.

De två organisationerna skulle också kunna genomföra gemensam informationsverksamhet och kunskapsbyggande verksamhet för att informera allmänheten och utbilda experter inom cybersäkerhet och tjänstemän inom brottsbekämpning om cyberbrottslighet som är kopplad till spekulativ och oegentlig registrering av domännamn, och om de motåtgärder som finns tillgängliga. De skulle särskilt kunna utveckla fallstudier på området immateriella rättigheter för att utbilda rättighetshavare och deras representanter, med särskilt fokus på små och medelstora företag.

4.2 Samarbete med andra organ

EURid samarbetar med internationella och europeiska myndigheter och organisationer för att förhindra olaglig verksamhet på nätet. Bland dessa ingår bland annat följande:

·Belgiska tullen (mot falska webbplatser).

·Belgiska åklagare och brottsbekämpande organ (mot cyberbrottslighet).

·ASOP Global (förbundet för säkra nätbaserade apotek).

·International Anti-Counterfeiting Coalition 18 .

·eCommerce Foundation (mot falska e-butiker).

·APWG (arbetsgruppen mot nätfiske).

·CERT (Den belgiska incidenthanteringsorganisationen för cyberverksamhet).

Nationella registrerade varumärken skyddas enligt den rättsliga ramen för .eu i samma utsträckning som EU-varumärken. Det finns dock inget strukturerat samarbete mellan registreringsenheten och medlemsstaternas varumärkesmyndigheter. Denna grad av samarbete skulle kunna etableras, eventuellt via Europeiska unionens immaterialrättsliga nätverk (EUIPN) som inrättats av EUIPO 19 . EURid:s samarbete med EUIPO skulle också kunna utökas till medlemsstaternas varumärkesmyndigheter genom att tillgänglighetskontroller och/eller varningsfunktioner erbjuds till dessas användare.

För närvarande har innehavare av andra immateriella rättigheter än varumärken (t.ex. geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar, handelsbenämningar, affärsbeteckningar och företagsnamn) endast tillgång till korrigerande åtgärder vid oegentlig registrering av .eu-domännamn. För att förbättra denna situation skulle registreringsenheten kunna etablera ytterligare samarbete med relevanta organ och byråer. Detta skulle kunna inbegripa kontroller i organens och byråernas databaser över immateriella rättigheter 20 . Om registreringsenheten skulle hitta namn som är identiska med eller liknar .eu-domännamn kan den antingen underrätta rättighetshavarna (så att de kan vidta åtgärder) eller själv vidta åtgärder direkt (på eget initiativ). I praktiken skulle detta innebära att varningsfunktionen utökades till att även omfatta dessa immateriella rättigheter. När det gäller handelsbenämningar, affärsbeteckningar och företagsnamn skulle en studie kunna inledas för att bedöma nyttan av att inrätta ett samarbete med EU:s nätverk av företagsregister.

Att utvidga samarbetet med myndigheter och organisationer som ansvarar för andra immateriella rättigheter än EU-varumärken skulle kunna vara särskilt fördelaktigt för små och medelstora företag.

5.Små och medelstora företag

Alla aspekter som analyseras i denna rapport omfattar ett perspektiv som fokuserar på små och medelstora företag.

Detta avsnitt inriktas också på aspekter som rör registreringsförfaranden under eu-domänen för små och medelstora företag och de rättsmedel de har tillgängliga – särskilt alternativ tvistlösning – för att ta itu med otillbörliga/spekulativa domännamnsregistreringar.

5.1 Registreringsförfaranden

Generellt sett är registreringsförfarandet för .eu enkelt och okomplicerat. Med tanke på hur viktigt det är med förebyggande åtgärder för att ta itu med spekulativa och oegentliga registreringar skulle det dock kunna förbättras för små och medelstora företag, särskilt genom följande åtgärder:

·Inrätta tjänster som tillåter innehavare av immateriella rättigheter att i förebyggande syfte blockera registreringar av domännamn som gör intrång på sådana rättigheter, vilket andra aktörer inom branschen redan gör 21 . Sådana tjänster hjälper rättighetshavarna att skydda sina befintliga rättigheter och skydda sina varumärken från fulregistrering 22 .

·Utöka användningen av prediktiva algoritmer för att också förhindra spekulativa och oegentliga registreringar och inte bara registreringar i ond tro 23 som för närvarande är fallet.

·Öka rättighetshavarnas kunskap om befintliga verktyg för sökning av liknande termer, som .be WHOIS-sökningen, så att de kan söka efter liknande domännamn som potentiellt kan inkräkta på deras rättigheter.

·Göra information om hur man rapporterar olika typer av missbruk lättillgänglig för användare 24 .

5.2 Alternativ tvistlösning

Eftersom internet har en global räckvidd och det är kostsamt och tidskrävande att lösa gränsöverskridande domäntvister genom domstolsförfaranden är utomrättsliga (alternativa) tvistlösningsmekanismer för att lösa sådana tvister internationellt erkända som effektiva avhjälpande åtgärder mot spekulativa och oegentliga registreringar.

Alternativ tvistlösning för tvister om .eu-domäner 25 styrs av särskilda regler 26 och har tillhandahållits av en oberoende leverantör, den tjeckiska skiljedomstolen, sedan 2006. Tjänsten tillhandahålls också av Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo) sedan 2017. Tvistlösningsförfarandet för .eu-domäner tar ungefär 3 månader.

Generellt sett fungerar den alternativa tvistlösningen för .eu-domäner som planerat 27 – men vissa ändringar skulle kunna genomföras för att göra systemet enklare, mer tillgängligt och ekonomiskt överkomligt för små och medelstora företag. Exempelvis följande åtgärder:

·Göra en nätbaserad tvistlösningsportal tillgänglig för att låta parterna hantera alla tvister om .eu-domäner på nätet (i dagsläget gör inte alla leverantörer av tvistlösning för .eu-domäner detta tillgängligt).

·Förkorta förfarandet (där detta är möjligt) i enlighet med det enhetliga tvistlösningsförfarandet för domännamn (UDRP).

·Hålla registreringsavgifterna för att initiera en tvistlösning för .eu-domäner på en rimlig nivå för små och medelstora företag.

·Introducera en mekanism för ”förloraren betalar” för att avskräcka spekulativa/oegentliga registreringar och göra det möjligt för den vinnande parten att återkräva kostnaderna för inledandet av förfarandet om .eu-domänen.

·Tillhandahålla påskyndade förfaranden exempelvis förfaranden där registreringsenheten stänger av domännamn i tydliga fall av fulregistrering eller förfaranden som liknar det enhetliga systemet för snabb avstängning (URS) 28 .

·Göra preliminära förfaranden tillgängliga innan tvisten om domännamnet officiellt inleds. 29  

6.Slutsatser

Generellt sett är samarbetet mellan registreringsenheten och EUIPO tillfredsställande när det gäller att bekämpa oegentliga och spekulativa registreringar av domännamn. I denna rapport föreslås ytterligare förbättringar när det gäller följande:

·Samarbetet mellan EURid och EUIPO, särskilt genom att öka informationsverksamheten och den kunskapsbyggande verksamheten, förbättra befintliga verktyg och utveckla nya verktyg för att underlätta samtidig registrering av EU-varumärken och .eu-domännamn.

·Samarbete med andra enheter: Befintligt samarbete, som det med Europol, skulle kunna stärkas. Nya samarbeten skulle kunna inledas, till exempel med nationella varumärkesmyndigheter.

·Åtgärderna för små och medelstora företag, särskilt genom att ytterligare förbättra förfarandena för registrering och alternativ tvistlösning.

Alla rekommendationer om förbättringar som presenteras i denna rapport skulle kunna uppnås genom en blandning av följande:

·Genomförande av befintliga åtgärder.

·Genomförande av nya samarbetsåtgärder mellan EURid och EUIPO och andra unionsorgan, myndigheter och organisationer på nationell eller internationell nivå.

·Uppdatering av EURid-förfaranden.

De kräver inte ytterligare lagstiftningsåtgärder utan snarare konkreta åtgärder för genomförande och uppföljning. Vissa av dessa åtgärder skulle kunna införas i koncessionsavtalet mellan registreringsenheten och kommissionen (som ska tillämpas när förordning (EU) 2019/517 börjar tillämpas).

Kommissionen kommer tillsammans med registreringsenheten och EUIPO att följa upp de föreslagna förbättringarna med särskild uppmärksamhet på förenklingsåtgärderna för små och medelstora företag och kommer att rapportera till Europaparlamentet och rådet om de framsteg som gjorts som en del av den regelbundna rapporteringen om hur domännamnet .eu fungerar.

(1)

   EURid:s kvartalsrapport (andra kvartalet, 2020): https://eurid.eu/media/filer_public/43/77/43778dd5-5afa-42ce-8213-0c8d661ec26f/quarterly_q22020.pdf

(2)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517 om genomförandet och driften av toppdomännamnet .eu och om upphävande av förordning (EG) nr 733/2002 och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 874/2004 (EUT L 91, 29.3.2019, s. 25).

(3)

     Se artikel 5 i förordning (EG) nr 874/2004 och artikel 11 i förordning (EU) 2019/517.

(4)

     Se artikel 21 i förordning (EG) nr 874/2004 och artikel 4 i förordning (EU) 2019/517.

(5)

   Se artikel 10.1 i förordning (EG) nr 874/2004.

(6)

   Se skäl 7 i förordning (EU) 2019/517.

(7)

   Se artikel 16.2 i förordning (EU) 2019/517.

(8)

   Se artikel 16.4 i förordning (EU) 2019/517.

(9)

   Studien kan hittas här: https://dx.publications.europa.eu/10.2759/428574

(10)

   Den senaste offentliggjorda rapporten från EURid finns tillgänglig här: https://eurid.eu/en/news/2019-annual-report/ . Kommissionen lade också fram en rapport till Europaparlamentet om genomförandet, driften och effektiviteten av toppdomänen .eu från april 2017 till april 2019 som finns tillgänglig på https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2020%3A0063%3AFIN  

(11)

    https://eurid.eu/en/news/eurid-and-the-euipo-sign-letter-of-collaboration/  

(12)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/news/-/action/view/5140548

(13)

     EUIPO:s nedladdningstjänst består av en databas som kan laddas ned från EUIPO:s server och integreras i användarens interna system. Den består av uppgifter om alla EU-varumärken, system för tilldelning och distribution av resurser samt interna registreringar som förts in i EUIPO:s interna databas.

(14)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/guest/news/-/action/view/5772664

(15)

De sökresultat som visas för användaren bygger på en nästan exakt överensstämmelse i EURid:s databas, med endast små variationer (t.ex. bindestreck och siffror).

(16)

      https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid  

(17)

     Systemet för förebyggande och tidiga varningar är ett maskininlärningsverktyg som utvecklats av EURid i samarbete med universitetet i Leuven vilket verifierar alla nyligen registrerade .eu-domäner för att upptäcka och förhindra delegering av skadliga domäner (dvs phishing, spam, distribution av sabotageprogram och command and control-servar i botnät).

(18)

      https://eurid.eu/en/news/eurid-and-iacc-team-up-to-fight-cybercrime/

(19)

    https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/european-cooperation

(20)

     Som till exempel  EU:s register över geografiska beteckningar – eAmbrosia  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/

(21)

     För närvarande finns det på marknaden för generiska toppdomäner flera domänblockerande tjänster som Donuts Domain Protected Marks List (DPML) , Trademark Clearinghouses TMCH TREx , Uniregistrys Uni EPS , ICM Registrys AdultBlock , .club Registrys .club Trademark Sentry .

(22)

Fulregistrering är en form av domänockupation som bygger på misstag som t.ex. felstavningar som internetanvändare gör när de skriver in en webbadress i en webbläsare. Fulregistrerade domännamn består av en vanlig, uppenbar eller avsiktlig felstavning av ett varumärke (t.ex. angränsande tangenter på tangentbordet, ersättning med tecken som ser liknande ut, omvänd följd på bokstäver och siffror, tillägg eller inflätning av andra begrepp eller nummer).

(23)

     Dvs. phishing, spam, distribution av sabotageprogram och command and control-servar i botnät.

(24)

     Som i domännamnen .be, .dk.

(25)

     Se artikel 22.1 a i kommissionens förordning (EG) nr 874/2004.

(26)

      https://eurid.eu/d/7770495/EN_ADR_English_rules.pdf

(27)

Mer information om den alternativa tvistlösningen för .eu-domäner går att hitta i avsnitt 10.2 i den externa studien: https://dx.publications.europa.eu/10.2759/428574  

(28)

      URS  är en mekanism för skydd av rättigheter som lanserades av ICANN 2013 i och med införandet av de nya generiska toppdomänerna. URS är ett snabbt och billigt förfarande för rättighetshavare som upplever tydliga fall av varumärkesintrång som är orsakade av domännamnsregistrering. Förfarandet leder till att domännamnet tillfälligt tas bort (stängs av) fram till dess att det löper ut. I slutet av registreringsperioden annullerar registreringsoperatören domännamnet.

(29)

     Till exempel för att lämna in invändningar mot en registrering av domännamn till registreringsenheten (efter delegering), för att låsa domännamnet (som t.ex. för domännamnet .it).