11.12.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 417/86


EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2020/1866

av den 14 maj 2020

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa) för budgetåret 2018

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska sjösäkerhetsbyrån för budgetåret 2018,

med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

med beaktande av yttrandet från utskottet för transport och turism,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0066/2020), och av följande skäl:

A.

Enligt inkomst- och utgiftsberäkningen (1) för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (nedan kallad byrån) uppgick den slutliga budgeten för budgetåret 2018 till 106 777 232,65 EUR, vilket utgör en ökning med 23,76 % jämfört med 2017. Ökningen berodde huvudsakligen på byråns utökade mandat. Byråns budget kommer uteslutande från unionsbudgeten (2).

B.

Revisionsrätten fastställer i sin rapport om byråns årsredovisning för budgetåret 2018 att man har uppnått en rimlig säkerhet om att byråns räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att insatserna för uppföljning av budgeten under budgetåret 2018 resulterade i ett budgetgenomförande på 99,02 %, vilket utgör en liten ökning med 0,98 % jämfört med 2017, och en genomförandegrad för betalningsbemyndiganden på 92,84 %, vilket är en minskning med 3,41 %.

Verksamhetsresultat

2.

Europaparlamentet noterar att byrån använder ett antal särskilda centrala resultatindikatorer för att mäta genomförandet av sitt årliga arbetsprogram och att byråns utvärdering utgör det viktigaste instrumentet för att bedöma mervärdet av dess verksamhet. Parlamentet noterar byråns resultathanteringssystem, som både fastställer fleråriga mål och kvartalsvisa centrala resultatindikatorer i den regelbundna övervakningen av genomförandet av de årliga arbetsprogrammen. Parlamentet noterar att byrån endast använder budgetgenomförandegraden som huvudsaklig central resultatindikator för att förbättra budgetförvaltningen.

3.

Europaparlamentet noterar att byråns centrala resultatindikator i fråga om kontinuitet i och kvalitet på dess externa tjänster i stort sett har uppfyllt sina respektive mål, och att dess kvalitetssystem för besök och inspektioner har utvidgats.

4.

Europaparlamentet uppmanar byrån att genomföra revisionsrättens rekommendationer.

5.

Europaparlamentet noterar att byrån har ett nära samarbete med andra EU-byråer såsom Europeiska fiskerikontrollbyrån och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån när det gäller den europeiska kustbevakningstjänsten. Parlamentet uppmanar vidare med eftertryck byrån att aktivt verka för att hitta nya och mer omfattande former av samarbete med alla unionens byråer.

6.

Europaparlamentet noterar att byrån, efter det att den oberoende externa utvärderingen av genomförandet av byråns inrättandeförordning godkänts 2017, presenterade sin handlingsplan i mars 2018. Parlamentet noterar med tillfredsställelse att åtgärder, potentiella risker och begränsningsåtgärder fastställts, liksom en tidsram för genomförande och en realistisk angivelse av budgetkonsekvenserna.

7.

Europaparlamentet uppmanar byrån att fortsätta med digitaliseringen av sina tjänster.

8.

Europaparlamentet noterar att förseningarna i åtgärderna för fjärrstyrda luftfartygssystem som avser det europeiska samarbetet om kustbevakningsuppgifter, på grund av tekniska utmaningar och fortsatta svårigheter med att få tillstånd att flyga från nationella myndigheter, ledde till en budgetändring som minskade EU:s bidrag och innebar att 6 000 000 EUR i betalningsbemyndiganden återbetalades till kommissionen. Parlamentet noterar att denna minskning visade sig vara otillräcklig på grund av ytterligare förseningar orsakade av tekniska problem och dåligt väder, vilket ledde till ett lägre utnyttjande av betalningsbemyndigandena. Parlamentet stöder styrelsens rekommendation att byrån bör ta itu med den risk som problemet med flygtillstånd ger upphov till när det gäller ett fullständigt genomförande av budgeten.

9.

Europaparlamentet välkomnar byråns direkta stöd till medlemsstaternas verkställighetsinsatser på miljöområdet för att säkerställa efterlevnaden av miljölagstiftningen, liksom byråns RPAS-tjänster som bistår vid sådana sjöövervakningsinsatser som övervakning av föroreningar och utsläpp till havs. Parlamentet anser att om byrån får ytterligare resurser kan den spela en viktig roll när det gäller att ge stöd till medlemsstaternas insatser för att minska fartygsrelaterade miljörisker och förbättra sjöfartssektorns hållbarhet.

10.

Europaparlamentet är medvetet om att 2018 bara är byråns andra hela verksamhetsår efter förlängningen av mandatet i slutet av 2016 och att vissa av de faktorer som ledde till budgetändringar inte var kända vid tidpunkten för utarbetandet av 2018 års budget. Parlamentet noterar att byrån var tvungen att göra budgetändringar för att ta hänsyn till löneökningar på grund av korrigeringskoefficienten för Portugal.

11.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att byrån testar höghöjdspseudosatelliter (HAPS) och välkomnar att klyftan mellan satelliter och drönare på detta sätt kommer att minska.

12.

Europaparlamentet välkomnar byråns insatser för att tillhandahålla operativa tjänster, analyser, sakkunskap och bästa möjliga tekniska stöd till kommissionens och medlemsstaternas projekt samt till användarna inom sjöfartssektorn.

13.

Europaparlamentet uppmanar byrån att i framtiden till fullo utnyttja och vid behov anpassa drönares, HAPS och satelliters insatsmöjligheter. Parlamentet betonar att systemen för räddningsinsatser till havs är multifunktionella och omfattar både tidig upptäckt och övervakning av föroreningar till havs och de viktiga insatserna för att bekämpa olaglig verksamhet såsom narkotikahandel, människosmuggling och olovligt fiske.

14.

Europaparlamentet noterar att byråns styrelse i november 2018 antog en ny ram för intern kontroll baserad på kommissionens ram för 2017.

15.

Europaparlamentet noterar att byrån i början av 2018 utvidgade tillämpningsområdet för systemet för kvalitetskontroll för besök (V&I QMS) till att även omfatta inspektioner avseende sjöfartsskydd och processen för övergripande analys. Parlamentet välkomnar att den årliga kontrollen av det utvidgade kvalitetsledningssystemet framgångsrikt utfördes av TUV Rheinland Portugal utan att någon bristande överensstämmelse konstaterades.

16.

Europaparlamentet noterar att inga fall av intressekonflikter rapporterades 2018. Parlamentet noterar att i enlighet med riskhanteringspolicyn uppdaterades riskregistret 2018, och att denna uppdatering inte ledde till några kritiska risker som skulle kunna leda till en formell reservation avseende utanordnarens årliga revisionsförklaring. Parlamentet noterar vidare att ingen av de risker som tidigare identifierats konkretiserades under 2018.

17.

Europaparlamentet uppskattar att byrån har infört lämpliga kontrollmekanismer för betalningar i sina kontrakt.

18.

Europaparlamentet noterar att resultatet av den femte jämförande undersökningen avseende personalen liknar det från 2017, och visar att 20,20 % (20,42 % år 2017) av tjänsterna avsåg administrativt samordningsstöd, 71,65 % (72,08 %) operativa uppgifter och 8,15 % (7,50 %) neutrala uppgifter.

Personalpolitik

19.

Europaparlamentet noterar att 98,58 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var tillsatta den 31 december 2018. Av de 212 tjänstemän eller tillfälligt anställda som får tillsättas enligt unionsbudgeten hade 209 tillsatts (antalet tillåtna tjänster 2017 var 212). Parlamentet noterar att 30 kontraktsanställda och 17 utstationerade nationella experter dessutom arbetade för byrån 2018. Parlamentet uppmanar byrån att undersöka möjligheten att dela personal med andra EU-byråer, med särskild betoning på möjligheterna att ytterligare sammankoppla administrativ personal med andra Lissabonbaserade byråer, särskilt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk.

20.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att en jämn könsfördelning har uppnåtts inom den högsta ledningen (2 män och 2 kvinnor). Parlamentet är dock bekymrat över att könsfördelningen är ojämn på styrelsenivå (44 män och 12 kvinnor).

21.

Europaparlamentet beklagar den bristande informationen och de bristande uppgifterna om Emsas handlingsplan för jämställdhet.

Upphandling

22.

Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att byrån fram till slutet av 2018 inte systematiskt kontrollerade priser och uttagna påslag mot de leverantörsofferter och leverantörsfakturor som utställts till ramavtalsparten för inköp av programvarulicenser. Parlamentet noterar med utgångspunkt i byråns svar att genomförandemekanismen för detta ramavtal inte inbegrep en lista med fasta priser, utan att kommissionen i stället beslutade att välja ett system med tillämpning av prispåslag, och att avtalsparten har utövat sin rätt att bryta avtalet från och med den 12 oktober 2019.

Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

23.

Europaparlamentet konstaterar att byrån tillämpar och offentliggör förklaringar om intressekonflikter för sina styrelseledamöter och sin ledning och att byrån har utfärdat riktlinjer om intressekonflikter och genomfört ett visselblåsarsystem, som är ett viktigt verktyg för att upptäcka bedrägerier, korruption och allvarliga oegentligheter.

Internkontroller

24.

Europaparlamentet noterar att kommissionens tjänst för internrevision (IAS) utfärdade en granskningsrapport om besök och inspektioner vid byrån, och kom fram till att lednings- och kontrollsystemen i detta ärende är korrekt utformade och effektivt och ändamålsenligt genomförda. Parlamentet påpekar att IAS utfärdade fyra rekommendationer som byrån godtog och åtog sig att behandla.

25.

Europaparlamentet noterar att byrån 2018 genomförde alla åtgärdsplaner med koppling till den granskning av personalförvaltningen vid Emsa som IAS gjorde 2017.

Övriga kommentarer

26.

Europaparlamentet noterar byråns ansträngningar för att främja en kostnadseffektiv och miljövänlig arbetsplats. Parlamentet framhåller emellertid att byrån inte har vidtagit några ytterligare åtgärder för att minska eller kompensera för koldioxidutsläpp.

27.

Europaparlamentet uppmanar myndigheten att inrikta sig på att sprida resultaten av sin forskning till allmänheten och att nå ut till allmänheten via sociala och andra medier.

28.

När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 14 maj 2020 (3) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

(1)   EUT C 120, 29.3.2019, s. 201.

(2)   EUT C 120, 29.3.2019, s. 202.

(3)  Antagna texter, P9_TA(2020)0121.