22.9.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 385/289


P9_TA(2020)0223

Fonden för en rättvis omställning ***I

Europaparlamentets ändringar antagna den 17 september 2020 av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Fonden för en rättvis omställning (COM(2020)0022 – C9-0007/2020 – 2020/0006(COD)) (1)

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

(2021/C 385/32)

Ändring 1

Förslag till förordning

Skäl 1

Kommissionens förslag

Ändring

(1)

Det regelverk som styr unionens sammanhållningspolitik för perioden 2021–2027, kopplat till nästa fleråriga budgetram, bidrar till fullgörandet av unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet och FN:s mål för hållbar utveckling genom att inrikta unionens finansiering på gröna mål. Genom den här förordningen genomförs en av prioriteringarna i meddelandet om den europeiska gröna given (nedan kallat den gröna given) (11) och den ingår i investeringsplanen för ett hållbart Europa (12) som tillhandahåller särskild finansiering genom mekanismen för en rättvis omställning inom sammanhållningspolitiken, för att hantera de ekonomiska och sociala kostnaderna för omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi där alla återstående utsläpp av växthusgaser kompenseras genom motsvarande upptag av gaserna.

(1)

Det regelverk som styr unionens sammanhållningspolitik för perioden 2021–2027, kopplat till nästa fleråriga budgetram, bidrar till fullgörandet av unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet för att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5  oC, FN:s mål för hållbar utveckling och den europeiska pelaren för sociala rättigheter genom att inrikta unionens finansiering på gröna mål. Genom den här förordningen genomförs en av prioriteringarna i meddelandet om den europeiska gröna given (nedan kallat den gröna given) (11) och den ingår i investeringsplanen för ett hållbart Europa (12) som tillhandahåller särskild finansiering genom mekanismen för en rättvis omställning inom sammanhållningspolitiken, för att hantera de ekonomiska , sociala och miljömässiga kostnaderna för omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi där alla återstående utsläpp av växthusgaser kompenseras genom motsvarande upptag av gaserna , med hänsyn till effekterna av covid-19-pandemin .

Ändring 2

Förslag till förordning

Skäl 2

Kommissionens förslag

Ändring

(2)

Omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi är ett av unionens viktigaste politiska mål. Den 12 december 2019 godkände Europeiska rådet målet att uppnå en klimatneutral union 2050 i linje med Parisavtalets mål. Att vi bekämpar klimatförändringar och miljöförstöring kommer att gagna alla på lång sikt och skapa möjligheter och utmaningar för alla på medellång sikt, men alla regioner och medlemsstater har olika utgångslägen för omställningen och olika kapacitet att genomföra den. Vissa har hunnit längre än andra, och omställningen medför mer omfattande sociala och ekonomiska konsekvenser för de regioner som är starkt beroende av fossila bränslen, särskilt kol, brunkol, torv och oljeskiffer, eller växthusgasintensiva industrier. Situationen innebär att det finns en risk att omställningen i unionen sker i varierande hastighet när det gäller klimatåtgärder, och även att skillnaderna mellan regionerna ökar, vilket vore skadligt för målet social, ekonomisk och territoriell sammanhållning.

(2)

Omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi är ett av unionens viktigaste politiska mål. Den 12 december 2019 godkände Europeiska rådet målet att uppnå en klimatneutral union 2050 i linje med Parisavtalets mål. Att vi bekämpar klimatförändringar och miljöförstöring kommer att gagna alla på lång sikt och skapa möjligheter och utmaningar för alla på medellång sikt, men alla regioner och medlemsstater har olika utgångslägen för omställningen och olika kapacitet att genomföra den. Vissa har hunnit längre än andra, och omställningen medför mer omfattande sociala , ekonomiska och miljömässiga konsekvenser för de regioner som är starkt beroende av fossila bränslen, särskilt kol, brunkol, torv för energianvändning och oljeskiffer, eller växthusgasintensiva industrier. Situationen innebär att det finns en risk att omställningen i unionen sker i varierande hastighet när det gäller klimatåtgärder, och även att skillnaderna mellan EU:s regioner ökar , särskilt i yttersta randområden, avlägsna och geografiskt missgynnade områden och områden med avfolkningsproblem , vilket vore skadligt för målet social, ekonomisk och territoriell sammanhållning.

Ändring 3

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändring

(3)

För att omställningen ska bli framgångsrik måste den vara rättvis och socialt godtagbar för alla. Därför måste både unionen och medlemsstaterna redan från börja beakta de ekonomiska och sociala konsekvenserna och utnyttja alla tänkbara verktyg för att mildra de negativa konsekvenserna. Unionens budget har här en viktig roll att spela.

(3)

För att omställningen ska bli framgångsrik måste den vara rättvis , inkluderande och socialt godtagbar för alla. Därför måste både unionen , medlemsstaterna och deras regioner redan från början beakta de ekonomiska , sociala och miljömässiga konsekvenserna och utnyttja alla tänkbara verktyg för att mildra de negativa konsekvenserna. Unionens budget har här en viktig roll att spela för att garantera att ingen hamnar på efterkälken .

Ändring 4

Förslag till förordning

Skäl 4

Kommissionens förslag

Ändring

(4)

Enligt den gröna given och investeringsplanen för ett hållbart Europa bör mekanismen för en rättvis omställning vara ett komplement till de andra åtgärderna inom nästa fleråriga budgetram för perioden 2021–2027. Mekanismen bör bidra till att hantera de sociala och ekonomiska konsekvenserna av omställningen till en klimatneutral union genom att sammanföra utgifterna i unionens budget för klimatmässiga och sociala mål på regional nivå.

(4)

Enligt den gröna given och investeringsplanen för ett hållbart Europa bör mekanismen för en rättvis omställning vara ett komplement till de andra åtgärderna inom nästa fleråriga budgetram för perioden 2021–2027. Mekanismen bör bidra till att hantera de sociala , ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna , särskilt för arbetstagare som påverkas i processen mot en klimatneutral union senast 2050 genom att sammanföra utgifterna i unionens budget för klimatmässiga och sociala mål på regional nivå , och främja en hållbar ekonomi, gröna arbetstillfällen och folkhälsa .

Ändring 5

Förslag till förordning

Skäl 5

Kommissionens förslag

Ändring

(5)

Den här förordningen inrättar Fonden för en rättvis omställning (FRO), som är en av pelarna i den mekanism för en rättvis omställning som genomförs inom sammanhållningspolitiken. Syftet med FRO är att mildra de negativa effekterna av klimatövergången genom att stödja de mest drabbade områdena och arbetstagarna. I enlighet med det särskilda FRO-målet bör åtgärder som får stöd från FRO direkt bidra till att mildra konsekvenserna av omställningen genom att finansiera en diversifiering och modernisering av den lokala ekonomin och genom att dämpa de konsekvenserna för sysselsättningen. Detta avspeglas i det särskilda FRO-målet, som inrättas på samma nivå som och förtecknas tillsammans med de politiska målen i artikel [4] i förordning (EU) [new CPR].

(5)

Den här förordningen inrättar Fonden för en rättvis omställning (FRO), som är en av pelarna i den mekanism för en rättvis omställning som genomförs inom sammanhållningspolitiken. Syftet med FRO är att mildra och kompensera de negativa effekterna av klimatövergången genom att stödja de mest drabbade områdena och arbetstagarna samt främja en balanserad socioekonomisk övergång för att motverka risken för social utsatthet eller en instabil företagsmiljö . I enlighet med det särskilda FRO-målet bör åtgärder som får stöd från FRO direkt bidra till att mildra konsekvenserna av omställningen genom att finansiera en diversifiering och modernisering av den lokala ekonomin genom att återskapa naturtillgångar och genom att dämpa de negativa konsekvenserna för sysselsättningen och levnadsstandarden . Detta avspeglas i det särskilda FRO-målet, som inrättas på samma nivå som och förtecknas tillsammans med de politiska målen i artikel [4] i förordning (EU) [new CPR].

Ändring 6

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändring

(6)

Med tanke på vikten av att bekämpa klimatförändringarna i enlighet med unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet, åtagandet avseende FN:s mål för hållbar utveckling och unionens höjda ambitionsnivå som föreslås i den gröna given bör FRO ge ett viktigt bidrag till allmänna klimatåtgärder . Medel från FRO:s eget anslag är ett tillägg och kompletterar de investeringar som krävs för att uppnå det övergripande målet att 25 % av utgifterna i unionens budget ska bidra till klimatmålen. Medel som förs över från Eruf och ESF + kommer att bidra fullt ut till att det målet uppnås.

(6)

Med tanke på vikten av att bekämpa klimatförändringarna i enlighet med unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet, åtagandet avseende FN:s mål för hållbar utveckling och unionens höjda ambitionsnivå som föreslås i den gröna given bör FRO ge ett viktigt bidrag till allmänna klimat- och miljöåtgärder . Medel från FRO:s eget anslag är ett tillägg och kompletterar de investeringar som krävs för att uppnå det övergripande målet att 30 % av utgifterna i unionens budget ska bidra till klimatmålen. Medel som förs över på frivillig basis från Eruf och ESF + kan bidra fullt ut till att det målet uppnås.

Ändring 7

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändring

(7)

FRO-medlen bör komplettera de tillgängliga medlen inom sammanhållningspolitiken.

(7)

FRO-medlen bör komplettera de tillgängliga medlen inom sammanhållningspolitiken. Inrättandet av FRO bör inte leda till nedskärningar eller obligatoriska överföringar från de medel som anslagits till övriga sammanhållningsfonder.

Ändring 8

Förslag till förordning

Skäl 8

Kommissionens förslag

Ändring

(8)

Omställningen till en klimatneutral ekonomi är en utmaning för alla medlemsstater. Den kommer att vara särskilt krävande för de medlemsstater som är starkt beroende av fossila bränslen eller växthusgasintensiva industriella verksamheter som ska fasas ut eller som måste anpassas vid omställningen till klimatneutralitet och som saknar de ekonomiska medlen för detta. FRO bör därför omfatta alla medlemsstater, men fördelningen av de finansiella medlen bör avspegla medlemsstaternas kapacitet att finansiera de investeringar som krävs för att klara av omställningen till klimatneutralitet.

(8)

Omställningen till en klimatneutral ekonomi är en utmaning för alla medlemsstater. Den kommer att vara särskilt krävande för de medlemsstater som är , eller fram till nyligen har varit, starkt beroende av fossila bränslen eller växthusgasintensiva industriella verksamheter som ska fasas ut eller som måste anpassas vid omställningen till klimatneutralitet och som saknar de ekonomiska medlen för detta. FRO bör därför omfatta alla medlemsstater, men fördelningen av de finansiella medlen bör fokusera på de hårdast drabbade territorierna och avspegla medlemsstaternas kapacitet att finansiera de investeringar som krävs för att klara av omställningen till klimatneutralitet , med särskilt fokus på de minst utvecklade regionerna, yttersta randområden, bergs-, ö- och landsbygdsområden och glesbefolkade, avlägsna och geografiskt missgynnade områden vars ringa befolkning gör energiövergången till klimatneutralitet svårare att genomföra, samt med hänsyn till utgångsläget för varje medlemsstat .

Ändring 9

Förslag till förordning

Skäl 9

Kommissionens förslag

Ändring

(9)

För att fastställa en lämplig budgetram för FRO bör kommissionen fastställa den årliga fördelningen av tillgängliga anslag per medlemsstat inom målet Investering för sysselsättning på grundval av objektiva kriterier.

(9)

För att fastställa en lämplig budgetram för FRO bör kommissionen fastställa den årliga fördelningen av tillgängliga anslag per medlemsstat inom målet Investering för sysselsättning på grundval av objektiva kriterier. Medlemsstaterna bör säkerställa att kommuner och städer får direkt tillgång till de FRO-medel som är avsedda att tilldelas dem utgående från deras objektiva behov.

Ändring 10

Förslag till förordning

Skäl 10

Kommissionens förslag

Ändring

(10)

I den här förordningen fastställs de typer av investeringar för vilka utgifterna kan få stöd från FRO. All verksamhet som får stöd bör bedrivas med full respekt för unionens klimat- och miljöprioriteringar . I förteckningen över investeringar bör sådana ingå som stöder lokala ekonomier och som är långsiktigt hållbara, med beaktande av alla mål i den gröna given. De finansierade projekten bör bidra till en övergång till en klimatneutral och cirkulär ekonomi. Inom sektorer på tillbakagång, t.ex. energiproduktion baserad på stenkol, brunkol, torv och oljeskiffer, bör stödet kopplas till en utfasning av verksamheten och motsvarande sänkning av sysselsättningsnivån. När det gäller sektorer i omvandling med stora utsläpp av växthusgaser bör stödet främja ny verksamhet genom användande av ny teknik, nya processer eller produkter som leder till betydande utsläppsminskningar, i enlighet med EU:s klimatmål för 2030 och EU:s klimatneutralitet till 2050 (13), samtidigt som man upprätthåller och förbättrar sysselsättningen och undviker miljöförstöring. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas verksamhet som främjar innovation och forskning inom avancerad och hållbar teknik samt verksamhet inom digitalisering och konnektivitet, under förutsättning att åtgärderna hjälper till att mildra de negativa sidoeffekterna av omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi och att de bidrar till den.

(10)

I den här förordningen fastställs de typer av investeringar för vilka utgifterna kan få stöd från FRO. All verksamhet som får stöd bör bedrivas med full respekt för unionens åtaganden och prioriteringar på klimat- och miljöområdet samt det sociala området . I förteckningen över investeringar bör sådana inkluderas som stöder människor, samhällen och lokala ekonomier och som är långsiktigt hållbara, med beaktande av alla mål i den europeiska gröna given och den europeiska pelaren för sociala rättigheter . De finansierade projekten bör bidra till en gradvis och fullständig övergång till en hållbar, klimatneutral , föroreningsfri och cirkulär ekonomi. Inom sektorer på tillbakagång, t.ex. energiproduktion baserad på stenkol, brunkol, torv och oljeskiffer, bör stödet kopplas till en utfasning av verksamheten och motsvarande sänkning av sysselsättningsnivån. När det gäller sektorer i omvandling med stora utsläpp av växthusgaser bör stödet främja ny verksamhet genom användande av ny teknik, nya processer eller produkter som leder till betydande utsläppsminskningar, i enlighet med EU:s klimatmål för 2030 och EU:s klimatneutralitet till 2050 (13), samtidigt som man upprätthåller och förbättrar de kvalificerade sysselsättningstillfällena och undviker miljöförstöring. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas verksamhet som främjar innovation och forskning inom avancerad och hållbar teknik samt verksamhet inom digitalisering, konnektivitet och smart och hållbar rörlighet , under förutsättning att åtgärderna hjälper till att mildra de negativa sidoeffekterna av omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi och att de bidrar till den med hänsyn till de ekonomiska, sociala och energimässiga förhållandena i varje medlemsstat. Kultur, utbildning och vi-anda är viktiga för omställningsprocessen och detta bör även tillgodoses genom stöd till verksamheter som inriktar sig på arvet efter gruvdriften.

Ändring 11

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändring

(11)

För att skydda de medborgare som är mest sårbara för klimatomställningen bör FRO också täcka kompetenshöjning och omskolning av berörda arbetstagare, för att hjälpa dem att anpassa sig till nya sysselsättningsmöjligheter, samt stöd i arbetssökandet och aktiv inkludering på arbetsmarknaden.

(11)

För att skydda de medborgare som är mest sårbara för klimatomställningen bör FRO också täcka kompetenshöjning , omskolning och utbildning av berörda arbetstagare och arbetssökande, i synnerhet kvinnor , för att hjälpa dem att anpassa sig till nya sysselsättningsmöjligheter och skaffa ny kompetens som är lämplig för den gröna ekonomin , samt ge stöd i arbetssökandet och bidra till aktiv inkludering på arbetsmarknaden. Att främja social sammanhållning bör vara en vägledande princip för FRO-stöd.

Ändring 12

Förslag till förordning

Skäl 12

Kommissionens förslag

Ändring

(12)

För att öka den ekonomiska diversifieringen i de territorier som påverkas av omställningen bör FRO stödja produktiva investeringar i små och medelstora företag. Med produktiva investeringar menas investeringar i företagens realkapital eller immateriella tillgångar, för att producera varor och tjänster och därigenom bidra till bruttoinvesteringar och sysselsättning. För andra företag än de små och medelstora företagen bör produktiva investeringar endast få stöd om de är nödvändiga för att begränsa förlusten av arbetstillfällen på grund av omställningen, genom att de skapar eller skyddar ett betydande antal arbetstillfällen och på villkor att de inte leder till eller är ett resultat av omlokalisering. Investeringar i befintliga industrianläggningar, inklusive sådana som omfattas av unionens utsläppshandelssystem, bör tillåtas om de bidrar till övergången till en klimatneutral ekonomi till 2050 och går långt under de relevanta riktmärken som fastställts för gratis tilldelning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (14) och om de leder till att ett betydande antal arbetstillfällen skyddas . Sådana investeringar bör motiveras i enlighet därmed i den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning. För att främja den inre marknadens och sammanhållningspolitikens integritet bör stöd till företag följa unionens regler om statligt stöd enligt artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget , och framför allt bör stöd till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag begränsas till företag i områden som utses till stödområden i enlighet med artikel 107.3 a och c i EUF-fördraget .

(12)

För att öka den ekonomiska diversifieringen i de territorier som påverkas av omställningen bör FRO stödja produktiva investeringar i små och medelstora företag. Med produktiva investeringar menas investeringar i företagens realkapital eller immateriella tillgångar, för att producera varor och tjänster och därigenom bidra till bruttoinvesteringar och sysselsättning. För andra företag än de små och medelstora företagen bör produktiva investeringar endast få stöd om de är nödvändiga för att begränsa förlusten av arbetstillfällen på grund av omställningen, genom att de skapar eller skyddar ett betydande antal arbetstillfällen och på villkor att de inte leder till eller är ett resultat av omlokalisering. Investeringar i befintliga industrianläggningar, inklusive sådana som omfattas av unionens utsläppshandelssystem, bör tillåtas om de bidrar till övergången till en klimatneutral ekonomi till 2050 och går långt under de relevanta riktmärken som fastställts för gratis tilldelning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (14) och om de leder till att ett betydande antal arbetstillfällen skapas och bevaras . Sådana investeringar bör motiveras i enlighet därmed i den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning , vara hållbara och i tillämpliga fall vara förenliga med principen om att förorenaren betalar och principen om energieffektivitet först . För att främja den inre marknadens och sammanhållningspolitikens integritet bör stöd till företag följa unionens regler om statligt stöd enligt artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget.

Ändring 13

Förslag till förordning

Skäl 12a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

(12a)

Stöd för produktiva investeringar i företag, förutom små och medelstora företag, genom FRO bör begränsas till mindre utvecklade regioner och övergångsregioner såsom anges i artikel 102.2 i förordning nr …/… [CPR]

Ändring 14

Förslag till förordning

Skäl 13

Kommissionens förslag

Ändring

(13)

För att tillhandahålla flexibilitet vid programplaneringen av FRO-medlen inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt bör det vara möjligt att utarbeta ett fristående FRO-program eller att programplanera FRO-medel inom en eller flera prioriteringar inom ett program som får stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden+ (ESF+) eller Sammanhållningsfonden. I enlighet med artikel 21a i förordning (EU) [new CPR] bör FRO-medlen förstärkas med kompletterande finansiering från Eruf och ESF+. De belopp som överförs från Eruf respektive ESF+ bör vara förenliga med den typ av insatser som anges i de territoriella planerna för en rättvis omställning.

(13)

För att tillhandahålla flexibilitet vid programplaneringen av FRO-medlen inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt bör det vara möjligt att utarbeta ett fristående FRO-program eller att programplanera FRO-medel inom en eller flera prioriteringar inom ett program som får stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden+ (ESF+) eller Sammanhållningsfonden. I enlighet med artikel 21a i förordning (EU) [new CPR] kan FRO-medlen förstärkas på frivillig basis med kompletterande finansiering från Eruf och ESF+. De belopp som överförs från Eruf respektive ESF+ bör vara förenliga med den typ av insatser som anges i de territoriella planerna för en rättvis omställning.

Ändring 15

Förslag till förordning

Skäl 14

Kommissionens förslag

Ändring

(14)

FRO-stödet bör villkoras av att omställningsprocessen i ett specifikt territorium faktiskt genomförs, för att uppnå en klimatneutral ekonomi. Medlemsstaterna bör därför, i samarbete med berörda aktörer och med stöd från kommissionen, utarbeta territoriella planer för en rättvis omställning med detaljerade uppgifter om omställningsprocessen, i enlighet med sina nationella energi- och klimatplaner. Kommissionen bör därför inrätta en plattform för en rättvis omställning, som skulle bygga på den befintliga plattformen för kolregioner i övergång, för att möjliggöra bilateralt och multilateralt utbyte av erfarenheter och bästa praxis inom alla berörda sektorer.

(14)

FRO-stödet bör villkoras av att omställningsprocessen i ett specifikt territorium faktiskt genomförs och är mätbar , för att uppnå en klimatneutral ekonomi. Medlemsstaterna bör därför, inom ramen för en social dialog och i samarbete med berörda aktörer i enlighet med den partnerskapsprincip som fastställs i artikel 6 i förordning (EU) …/… [new CPR] och med stöd från kommissionen, utarbeta territoriella planer för en rättvis omställning med detaljerade uppgifter om omställningsprocessen, i enlighet med , och eventuellt mer långtgående än, sina nationella energi- och klimatplaner. Kommissionen bör därför inrätta en plattform för en rättvis omställning, som skulle bygga på den befintliga plattformen för kolregioner i övergång, för att möjliggöra bilateralt och multilateralt utbyte av erfarenheter och bästa praxis inom alla berörda sektorer.

Ändring 16

Förslag till förordning

Skäl 15

Kommissionens förslag

Ändring

(15)

De territoriella planerna för en rättvis omställning bör ange de mest negativt drabbade territorierna, dit FRO-stödet bör riktas, och de bör beskriva de särskilda åtgärder som ska vidtas för att uppnå en klimatneutral ekonomi, särskilt när det gäller omställning eller stängning av anläggningar för produktion av fossila bränslen eller annan växthusgasintensiv verksamhet. Dessa territorier bör definieras exakt och motsvara Nuts 3-regioner eller delar av sådana. Planerna bör innehålla en detaljerad beskrivning av territoriernas utmaningar och behov , och dessutom ange den typ av insatser som behövs, för att säkerställa en samstämmig utveckling av klimatresilienta ekonomiska verksamheter som också är förenliga med omställningen till klimatneutralitet och med målen i den gröna given. Endast investeringar som överensstämmer med omställningsplanerna bör få ekonomiskt stöd från FRO. De territoriella planerna för en rättvis omställning bör ingå i de program (med stöd från antingen Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden eller FRO) som godkänts av kommissionen.

(15)

De territoriella planerna för en rättvis omställning bör ange de mest negativt drabbade territorierna, dit FRO-stödet bör riktas, och de bör beskriva de särskilda åtgärder som ska vidtas för att uppnå unionens klimatmål till 2030 och en klimatneutral ekonomi till 2050 , särskilt när det gäller omställning eller stängning av anläggningar för produktion av fossila bränslen eller annan växthusgasintensiv verksamhet , samtidigt som sysselsättningen i de drabbade territorierna upprätthålls och utökas så att social utestängning undviks. Försvårande faktorer som arbetslöshet och avfolkning bör tas i beaktande . Dessa territorier bör definieras exakt och motsvara Nuts 3-regioner eller delar av sådana. Planerna bör innehålla en detaljerad beskrivning av territoriernas utmaningar , behov och möjligheter , och dessutom ange den typ av insatser som behövs, för att säkerställa en samstämmig utveckling av klimatresilienta ekonomiska verksamheter som också är förenliga med omställningen till klimatneutralitet och med målen i den europeiska gröna given. Endast investeringar som överensstämmer med omställningsplanerna bör få ekonomiskt stöd från FRO. De territoriella planerna för en rättvis omställning bör ingå i de program (med stöd från antingen Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden eller FRO) som godkänts av kommissionen.

Ändring 17

Förslag till förordning

Skäl 19

Kommissionens förslag

Ändring

(19)

Målen för denna förordning, nämligen att stödja territorier som genomgår en ekonomisk och social omvandling i samband med omställningen till en klimatneutral ekonomi kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna själva. De viktigaste anledningarna till detta är dels skillnaderna i utvecklingsnivå mellan de olika territorierna och eftersläpningen i de minst gynnade territorierna samt medlemsstaternas och territoriernas finansiella resurser, dels behovet av en enhetlig genomföranderam som omfattar flera unionsfonder med delad förvaltning. Eftersom målen kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(19)

Målen för denna förordning, nämligen att stödja människorna, ekonomin och miljön i territorier som genomgår en ekonomisk och social omvandling i samband med omställningen till en klimatneutral ekonomi kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna själva. De viktigaste anledningarna till detta är dels skillnaderna i utvecklingsnivå mellan de olika territorierna och eftersläpningen i de minst gynnade territorierna samt medlemsstaternas och territoriernas finansiella resurser, dels behovet av en enhetlig genomföranderam som omfattar flera unionsfonder med delad förvaltning och säkerställer höga sociala och miljömässiga standarder och främjar arbetstagarinflytande . Eftersom målen kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

Ändring 18

Förslag till förordning

Artikel 1 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändring

1.   Genom denna förordning inrättas Fonden för en rättvis omställning (FRO), som ska stödja territorier som står inför allvarliga socioekonomiska utmaningar till följd av omställningen till en klimatneutral ekonomi i unionen till 2050.

1.   Genom denna förordning inrättas Fonden för en rättvis omställning (FRO), som ska stödja människorna, ekonomin, och miljön i territorier som står inför allvarliga socioekonomiska utmaningar till följd av omställningen mot uppfyllandet av unionens klimatmål för 2030 och till en klimatneutral ekonomi i unionen till 2050.

Ändring 19

Förslag till förordning

Artikel 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändring

Enligt artikel [4.1] andra stycket i förordning (EU) [new CPR] ska FRO bidra till det enda särskilda målet som ska göra det möjligt för regioner och människor att hantera de sociala, ekonomiska och miljömässiga effekterna av omställningen till en klimatneutral ekonomi.

Enligt artikel [4.1] andra stycket i förordning (EU) [new CPR] ska FRO bidra till det enda särskilda målet som ska göra det möjligt för regioner , människor, företag och andra intressenter att hantera de sociala, ekonomiska och miljömässiga effekterna av omställningen till en klimatneutral ekonomi till 2050 och till de mellanliggande målen för 2030, i överensstämmelse med målen i Parisavtalet .

Ändring 20

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändring

2.   De FRO-medel inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt som är tillgängliga för budgetåtaganden under perioden 2021–2027 ska vara 11 270 459 000 EUR löpande priser, och dessa kan allt efter omständigheterna utökas med ytterligare medel som anslås i unionens budget och med andra medel i enlighet med den tillämpliga grundrättsakten.

2.   De FRO-medel inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt som är tillgängliga för budgetåtaganden under perioden 2021–2027 ska vara 25 358 532 750 EUR 2018 års priser (”kapitalbelopp”) , och ska inte vara ett resultat av en överföring från andra EU-fonder som omfattas av förordning (EU) …/… [new CPR]. Kapitalbeloppet kan utökas med ytterligare medel som anslås i unionens budget och med andra medel i enlighet med den tillämpliga grundrättsakten.

Ändring 21

Förslag till förordning

Artikel 3a – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändring

3.    Den årliga fördelningen per medlemsstat av det belopp som anges i punkt 1 ska ingå i det kommissionsbeslut som avses i artikel 3.3, i enlighet med den metod som anges i bilaga I.

3.    På begäran av en medlemsstat ska det belopp som anges i första stycket i punkt 1 i denna artikel också göras tillgängligt för åren 2025–2027. För varje period ska respektive årlig fördelning per medlemsstat av det belopp som anges i punkt 1 i denna artikel ingå i det kommissionsbeslut som avses i artikel 3.3, i enlighet med den metod som anges i bilaga I.

Ändring 22

Förslag till förordning

Artikel 3b (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Artikel 3b

Grönt belöningssystem

18 % av de totala belopp som anges i det första stycket i artikel 3.2 och första stycket i artikel 3a.1 ska tilldelas utifrån hur snabbt medlemsstaterna minskar sina utsläpp av växthusgaser, delat med deras senaste genomsnittliga BNP.

Ändring 23

Förslag till förordning

Artikel 3c (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Artikel 3c

Särskilda anslag för yttersta randområden och öar

1 % av de totala belopp som anges i första stycket i artikel 3.2 och det första stycket i artikel 3a.1 ska vara ett specifikt anslag för öar, och 1 % ska vara ett specifikt anslag för de yttersta randområdena, i enlighet med artikel 349 i EUF-fördraget, som ges till de berörda medlemsstaterna.

Ändring 66

Förslag till förordning

Artikel 3d (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Artikel 3d

Tillgång till FRO

Tillgången till FRO ska vara villkorad mot att medlemsstaten har antagit ett nationellt mål om att uppnå klimatneutralitet senast 2050.

Endast 50 % av det nationella anslaget ska frigöras för de medlemsstater som ännu inte har förbundit sig till ett nationellt mål för att uppnå klimatneutralitet, medan kvarvarande 50 % ska göras tillgängligt när de har antagit ett sådant mål.

Ändring 24

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led a

Kommissionens förslag

Ändring

a)

Produktiva investeringar i små och medelstora företag, inklusive uppstartsföretag, som leder till ekonomisk diversifiering och omställning.

a)

Produktiva och hållbara investeringar i  mikroföretag och små och medelstora företag, inklusive uppstartsföretag och företag inom hållbar turism , som leder till jobbskapande, modernisering, ekonomisk diversifiering och omställning.

Ändring 25

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led b

Kommissionens förslag

Ändring

b)

Investeringar i skapandet av nya företag, även genom företagskuvöser och konsulttjänster.

b)

Investeringar i skapandet av nya företag samt expansionen av befintliga , även genom företagskuvöser och konsulttjänster , vilket leder till jobbskapande .

Ändring 26

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

ba)

Investeringar i social infrastruktur som leder till nya arbetstillfällen och ekonomisk diversifiering.

Ändring 27

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led c

Kommissionens förslag

Ändring

c)

Investeringar i forskning och innovation och främjande av överföring av avancerad teknik.

c)

Investeringar i forskning och innovation , däribland vid universitet och offentliga forskningsinstitut, och främjande av överföring av avancerad och marknadsklar teknik.

Ändring 28

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led d

Kommissionens förslag

Ändring

d)

Investeringar i användning av teknik och infrastruktur för ren energi, minskning av växthusgasutsläpp, energieffektivitet och förnybar energi.

d)

Investeringar i användning av teknik och infrastruktur för överkomlig ren energi och system för detta , samt i minskning av växthusgasutsläpp, energieffektivitet , energilagringsteknik och hållbar förnybar energi , när dessa investeringar leder till nya arbetstillfällen eller bevarande av hållbara arbetstillfällen i stor skala .

Ändring 29

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led da (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

da)

Investeringar i smart och hållbar rörlighet och miljövänlig transportinfrastruktur.

Ändring 30

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led db (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

db)

Investeringar i projekt för att bekämpa energifattigdom, i synnerhet i subventionerade boenden, och främjande av energieffektivitet, en klimatneutralt tillvägagångssätt och fjärrvärme med låga utsläpp i de mest drabbade regionerna.

Ändring 31

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led e

Kommissionens förslag

Ändring

e)

Investeringar i digitalisering och digital konnektivitet.

e)

Investeringar i digitalisering , digital innovation och digital konnektivitet , inklusive digitaliserat jordbruk och precisionsjordbruk .

Ändring 32

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led f

Kommissionens förslag

Ändring

f)

Investeringar i  återställande och sanering av områden, markrestaurering och projekt för ändrad användning.

f)

Investeringar i  grön infrastruktur liksom återställande och sanering av tomter och tidigare exploaterad mark samt projekt för ändrad användning , i de fall där principen om att förorenaren betalar inte kan tillämpas .

Ändring 104

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led g

Kommissionens förslag

Ändring

g)

Investeringar för att förbättra den cirkulära ekonomin , bl.a. genom åtgärder för att förebygga och reducera avfall, resurseffektivitet, återanvändning och återvinning.

g)

Investeringar för att förbättra den cirkulära ekonomin genom åtgärder för att förebygga och reducera avfall, resurseffektivitet, återanvändning och återvinning.

Ändring 33

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led ga (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

ga)

Skapande och utveckling av sociala och offentliga tjänster av allmänt intresse.

Ändring 34

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led gb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

gb)

Investeringar i kultur, utbildning och gemenskapsbyggande, inklusive värdehöjning av materiella och immateriella arv från gruvnäringen och av gemenskapscentrum.

Ändring 35

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led h

Kommissionens förslag

Ändring

h)

Kompetenshöjning och omskolning av arbetstagare.

h)

Kompetenshöjning , omskolning och utbildning av arbetstagare och arbetssökande .

Ändring 36

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led i

Kommissionens förslag

Ändring

i)

Stöd i arbetssökandet.

i)

Stöd i arbetssökandet , stöd för aktivt åldrande och inkomststöd för arbetstagare som befinner sig i en övergångsfas mellan arbetsplatser .

Ändring 37

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1 – led j

Kommissionens förslag

Ändring

j)

Aktiv inkludering av arbetssökande.

j)

Aktiv inkludering av arbetssökande , särskilt kvinnor, personer med funktionsnedsättning och utsatta grupper .

Ändring 38

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändring

Dessutom kan FRO, inom de områden som utses till stödområden i enlighet med artikel 107.3 a och c i EUF-fördraget , stödja produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 7.2 h. Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande när de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning.

Dessutom kan FRO, i mindre utvecklade regioner och övergångsregioner, såsom anges i artikel 102.2 i förordning nr …/… [new CPR] , stödja produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 7.2 h. Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande när de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning , för att skapa nya arbetstillfällen, jämställdhet och rättvisa löne- och miljömål, samt om de bidrar till övergången till en klimatneutral ekonomi och om de inte leder till omlokalisering i enlighet med artikel 60 i förordning nr…/…[new CPR] .

Ändring 39

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändring

FRO får också stödja investeringar för att minska utsläppen av växthusgas från de verksamheter som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 7.2 i. Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande när de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning.

FRO får också stödja investeringar för att minska utsläppen av växthusgas från de verksamheter som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 7.2 i  denna förordning och att de uppfyller övriga villkor enligt andra stycket i denna punkt . Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande när de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning.

Ändring 40

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1 – led c

Kommissionens förslag

Ändring

c)

Företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (16).

c)

Företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (16) , utom i de fall där svårigheterna är en följd av energiomställningen eller börjande efter den 15 februari 2020 och beror på covid-19-krisen .

Ändring 41

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1 – led d

Kommissionens förslag

Ändring

d)

Investeringar som rör produktion, bearbetning, distribution, lagring eller förbränning av fossila bränslen.

d)

Investeringar som rör produktion, bearbetning, transport, distribution, lagring eller förbränning av fossila bränslen.

Ändring 42

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1 – led e

Kommissionens förslag

Ändring

e)

Investeringar i bredbandsinfrastruktur i områden med minst två likvärdiga bredbandsnät .

e)

Investeringar i bredbandsinfrastruktur i områden där en konkurrensutsatt marknad tillhandahåller sådana lösningar för konsumenterna .

Ändring 43

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

ea)

Produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag som leder till att arbetstillfällen, kapital och produktionsprocesser överförs från en medlemsstat till en annan eller till ett tredjeland.

Ändring 44

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1 – led eb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

eb)

Verksamheter i en Nuts 2-region där man under programmets löptid planerar att öppna en ny stenkols-, brunkols- eller oljeskiffergruva eller torvtäkt, eller återuppta utvinningen i en tillfälligt nedlagd sådan.

Ändring 45

Förslag till förordning

Artikel 5 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Genom undantag från led d i artikel 5.1 i denna förordning får kommissionen, för regioner som är kraftigt beroende av utvinning och förbränning av stenkol, brunkol, oljeskiffer och torv, godkänna territoriella planer för en rättvis omställning som inkluderar investeringar i verksamhet som rör naturgas, förutsatt att denna verksamhet är miljömässigt hållbar i enlighet med artikel 3 i förordning (EU) 2020/852  (16a) och uppfyller följande kumulativa villkor:

 

a)

Den används som en överbryggningsteknik för att ersätta kol, brunkol, torv eller oljeskiffer.

 

b)

Den hamnar inom gränserna för hållbar tillgänglighet eller är förenlig med användningen av ren vätgas, biogas eller biometan.

 

c)

Den bidrar till unionens miljömål för begränsning av och anpassning till klimatförändringar, genom att påskynda den fullständiga utfasningen av stenkol, brunkol, torv eller oljeskiffer.

 

d)

Den ger kraftigt minskade växthusgasutsläpp och luftföroreningar och ökar energieffektiviteten.

 

e)

Den bidrar till att bekämpa energifattigdom.

 

f)

Den hämmar inte utvecklingen av förnybara energikällor i de berörda territorierna och är såväl kompatibel som i synergi med den framtida användningen av förnybara energikällor.

 

I vederbörligen motiverade fall får kommissionen även godkänna investeringar i verksamhet som inte uppfyller villkoren i enlighet med artikel 3 i förordning (EU) 2020/852, om de uppfyller alla övriga villkor som anges i första stycket i denna punkt och om medlemsstaterna i sin territoriella plan för en rättvis övergång kan motivera att denna verksamhet behöver stödas och visa att verksamheten är förenlig med unionens mål och lagstiftning på energi- och klimatområdet, liksom med dess nationella energi- och klimatplan.

Ändring 46

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändring

FRO-medlen ska öronmärkas för de regionkategorier där de berörda territorierna är belägna, på grundval av de territoriella planer för en rättvis omställning som upprättats i enlighet med artikel 7 och som godkänts av kommissionen som en del av ett program eller en programändring. De öronmärkta medlen ska utgöra ett eller flera särskilda program eller en eller flera prioriteringar inom ett program.

FRO-medlen ska öronmärkas för de regionkategorier där de berörda territorierna eller ekonomiska verksamheterna är belägna, på grundval av de territoriella planer för en rättvis omställning som upprättats i enlighet med artikel 7 och som godkänts av kommissionen som en del av ett program eller en programändring. De öronmärkta medlen ska utgöra ett eller flera särskilda program eller en eller flera prioriteringar inom ett program.

Ändring 47

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 1 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändring

Kommissionen ska endast godkänna program om urvalet av territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen och som ingår i relevant territoriell plan för en rättvis omställning är vederbörligen motiverat och om den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning är förenlig med den berörda medlemsstatens nationella energi- och klimatplan.

Om den inte vederbörligen motiverar varför den ska hålla inne sitt godkännande ska kommissionen godkänna ett program om urvalet av territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen och som ingår i  en relevant territoriell plan för en rättvis omställning är vederbörligen motiverat och om den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning är förenlig med den berörda medlemsstatens nationella energi- och klimatplan , klimatneutralitetsmålet för 2050, delmålen för 2030 och den europeiska pelaren för sociala rättigheter .

Ändring 48

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändring

2.   Prioriteringen eller prioriteringarna inom FRO ska omfatta de FRO-medel som består av hela eller delar av FRO-anslaget till medlemsstaterna samt de medel som överförts i enlighet med artikel [21a] i förordning (EU) [nya förordningen om gemensamma bestämmelser] . Summan av de Eruf-medel och de ESF+-medel som överförs till FRO ska uppgå till minst en och en halv gång beloppet för FRO-stödet till den prioriteringen , utöver de medel som avses i artikel 3a.1, men den får inte överstiga tre gånger det beloppet .

2.   Prioriteringen eller prioriteringarna inom FRO ska omfatta de FRO-medel som består av hela eller delar av FRO-anslaget till medlemsstaterna . Dessa resurser får kompletteras med de medel som överförts frivilligt i enlighet med artikel [21a] i förordning (EU) [new CPR] . Summan av de Eruf-medel och de ESF+-medel som ska överföras till FRO-prioriteringen får inte överstiga en och en halv gång FRO-stödet till den prioriteringen. De resurser som överförs från Eruf och ESF+ ska behålla sina ursprungliga mål och inkluderas i nivåerna för tematisk koncentration inom Eruf och ESF+ .

Ändring 49

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

2a.     FRO har utformats för de mest utsatta samhällena i varje region, och därför ska tillgängliga projekt som finansieras genom FRO och bidrar till det specifika målet i artikel 2 ges en medfinansiering på upp till 85 % av de relevanta kostnaderna.

Ändring 50

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändring

1.   Medlemsstaterna ska, tillsammans med de behöriga myndigheterna för de berörda territorierna, utarbeta en eller flera territoriella planer för en rättvis omställning, som omfattar ett eller flera berörda territorier som motsvarar nivå 3 i den gemensamma nomenklatur för statistiska territoriella enheter (nedan kallade Nuts 3-regioner) som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr1059/2003, ändrad genom kommissionens förordning (EU) nr 868 / 2014  (17) eller delar av dessa territorier, i enlighet med mallen i bilaga II. Dessa territorier ska vara de som påverkas mest negativt, sett till de ekonomiska och sociala konsekvenserna av omställningen, särskilt vad gäller de förväntade förlusterna av arbetstillfällen kopplade till produktion och användning av fossila bränslen samt omvandlingsbehovet i produktionsprocesserna i de industriella anläggningar som har den högsta växthusgasintensiteten.

1.   Medlemsstaterna ska, tillsammans med de behöriga lokala och regionala myndigheterna för de berörda territorierna och i enlighet med partnerskapsprincipen i artikel 6 i förordning (EU) …/… [new CPR], samt i relevanta fall genom stöd från EIB och EIF , utarbeta en eller flera territoriella planer för en rättvis omställning, som omfattar ett eller flera berörda territorier som motsvarar nivå 3 i den gemensamma nomenklatur för statistiska territoriella enheter (nedan kallade Nuts 3-regioner) som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003, ändrad genom kommissionens förordning (EU)  2016 / 2066  (17) eller delar av dessa territorier, i enlighet med mallen i bilaga II. Dessa territorier ska vara de som påverkas mest negativt, sett till de ekonomiska och sociala konsekvenserna av omställningen, särskilt vad gäller de förväntade förlusterna av arbetstillfällen kopplade till produktion och användning av fossila bränslen samt omvandlingsbehovet i produktionsprocesserna i de industriella anläggningar som har den högsta växthusgasintensiteten.

Ändring 51

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändring

a)

En beskrivning av omställningsprocessen på nationell nivå till en klimatneutral ekonomi, inklusive en tidsplan för viktiga steg i omställningen som är förenliga med den senaste versionen av den nationella energi- och klimatplanen.

a)

En beskrivning av omställningsprocessen på nationell nivå för att nå unionens klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi senast 2050 , inklusive en tidsplan för viktiga steg i omställningen som är förenliga med den senaste versionen av den nationella energi- och klimatplanen.

Ändring 52

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändring

b)

En motivering för hur man fastställer de territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen enligt led a och som ska få stöd från FRO enligt punkt 1.

b)

En motivering för hur man fastställer de territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen enligt led a och som ska få stöd från FRO enligt punkt 1 , inklusive indikatorer såsom arbetslösheten och avfolkningen .

Ändring 53

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led c

Kommissionens förslag

Ändring

c)

En bedömning av de omställningsproblem som de hårdast drabbade territorierna står inför, inklusive sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av en omställning till en klimatneutral ekonomi, där man anger antalet arbetstillfällen som kan påverkas eller gå förlorade, utvecklingsbehoven samt de mål som ska uppnås senast 2030 i samband med omvandlingen eller nedläggningen av växthusgasintensiv verksamhet i dessa territorier.

c)

En konsekvensbedömning av de omställningsproblem som de hårdast drabbade territorierna står inför, inklusive sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av en omställning till en klimatneutral ekonomi, där man anger antalet arbetstillfällen som kan påverkas eller gå förlorade, den eventuella effekt dessa kan ha på statens inkomster, behov och mål inom utvecklingen i samband med omvandlingen eller nedläggningen av växthusgasintensiv verksamhet i dessa territorier och utmaningarna i fråga om energifattigdom .

Ändring 54

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led d

Kommissionens förslag

Ändring

d)

En beskrivning av hur FRO-stödet förväntas bidra till hanteringen av de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av omställningen till en klimatneutral ekonomi.

d)

En beskrivning av hur FRO-stödet förväntas bidra till hanteringen av de sociala, demografiska, ekonomiska , hälsomässiga och miljömässiga konsekvenserna av omställningen till en klimatneutral ekonomi.

Ändring 55

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led e

Kommissionens förslag

Ändring

e)

En bedömning av planens förenlighet med andra nationella, regionala eller territoriella strategier och planer.

e)

En bedömning av planens förenlighet med andra nationella, regionala eller territoriella strategier och planer , om så är relevant .

Ändring 56

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2 – led h

Kommissionens förslag

Ändring

h)

I de fall stöd ges till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, en fullständig förteckning över sådana verksamheter och företag, och belägg för att det finns behov av sådant stöd genom en gapanalys som visar att de förväntade förlusterna av arbetstillfällen skulle överstiga det förväntade antalet nya arbetstillfällen om investeringen inte gjordes.

h)

I de fall stöd ges till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, en indikativ förteckning över sådana verksamheter och företag, och belägg för att det finns behov av sådant stöd genom en gapanalys som visar att de förväntade förlusterna av arbetstillfällen skulle överstiga det förväntade antalet nya arbetstillfällen om investeringen inte gjordes.

Ändring 57

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändring

3.   Relevanta parter i enlighet med artikel [6] i förordning (EU) [new CPR] ska delta i utarbetandet och genomförandet av territoriella planer för en rättvis omställning.

3.   Relevanta parter i enlighet med artikel [6] i förordning (EU) [new CPR] ska delta i utarbetandet och genomförandet av territoriella planer för en rättvis omställning och, i tillämpliga fall, i EIB och EIF .

Ändring 58

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändring

2.   För outputindikatorer ska utgångsvärdet fastställas till noll. Delmålen för 2024 och målen för 2029 ska vara kumulativa. Målen får inte revideras efter det att en begäran om programändring som lämnats in i enlighet med artikel [14.2] i förordning (EU) [new CPR] har godkänts av kommissionen.

2.   För outputindikatorer ska utgångsvärdet fastställas till noll. Delmålen för 2024 och målen för 2029 ska vara kumulativa.

Ändring 59

Förslag till förordning

Artikel 9 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändring

Om kommissionen, på grundval av granskningen av den slutliga prestationsrapporten för programmet , drar slutsatsen att minst 65 % av det fastställda målet för FRO-medlen inte har uppnåtts för en eller flera av output- eller resultatindikatorerna, får den göra finansiella korrigeringar i enlighet med artikel [98] i förordning (EU) [new CPR] genom att minska stödet från FRO till den berörda prioriteringen i proportion till vad som uppnåtts .

På grundval av den slutliga prestationsrapporten för programmet får kommissionen göra finansiella korrigeringar i enlighet med förordning (EU) [new CPR].

Ändring 60

Förslag till förordning

Artikel 10a (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Artikel 10a

Övergångsbestämmelser

Medlemsstaterna ska omfattas av en övergångsperiod fram till … [ett år från den dag då denna förordning träder i kraft] för att utarbeta och anta territoriella planer för en rättvis omställning. Alla medlemsstater ska under denna övergångsperiod vara fullt berättigade till finansiering enligt denna förordning, och kommissionen ska inte beakta denna period vid ett eventuellt beslut om tillbakadragande eller minskning av medlen.

Ändring 61

Förslag till förordning

Artikel 10b (ny)

Kommissionens förslag

Ändring

 

Artikel 10b

Översyn

Senast i slutet av halvtidsöversynen av nästa fleråriga budgetram ska kommissionen se över genomförandet av FRO och bedöma om det är lämpligt att ändra dess tillämpningsområde i överensstämmelse med eventuella ändringar i förordning (EU) 2020/852, unionens klimatmål enligt förordning (EU) 2020/… [europeisk klimatlag] och utvecklingen när det gäller genomförandet av handlingsplanen för hållbar finansiering. På grundval av detta ska kommissionen tillställa Europaparlamentet och rådet en rapport som får åtföljas av lagstiftningsförslag.


(1)  Ärendet återförvisades för interinstitutionella förhandlingar till det ansvariga utskottet, i enlighet med artikel 59.4 fjärde stycket i arbetsordningen (A9-0135/2020).

(11)  COM(2019)0640, 11.12.2019.

(12)  COM(2020)0021, 14.1.2020.

(11)  COM(2019)0640, 11.12.2019.

(12)  COM(2020)0021, 14.1.2020.

(13)  Enligt En ren jord åt alla – En europeisk strategisk långsiktig vision för en stark, modern, konkurrenskraftig och klimatneutral ekonomi, meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken – COM(2018)0773.

(13)  Enligt En ren jord åt alla – En europeisk strategisk långsiktig vision för en stark, modern, konkurrenskraftig och klimatneutral ekonomi, meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken – COM(2018)0773.

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

(16)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).

(16)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).

(16a)   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).