Bryssel den 21.3.2019

COM(2019) 146 final

2019/0083(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites CoP18)


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites CoP18) i samband med det planerade antagandet av beslut om bland annat ändring av bilagorna till konventionen.

2.Bakgrund till förslaget

2.1.Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter

Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (nedan kallad konventionen eller Cites) syftar till att skydda vilda djur och växter mot överutnyttjande genom internationell handel. Konventionen trädde i kraft den 1 juli 1975.

Europeiska unionen och alla dess medlemsstater är parter i konventionen 1 .

2.2.Partskonferensen för konventionen

Partskonferensen (CoP) inrättades i enlighet med artikel XI i konventionen och är konventionens styrande organ. Den sammanträder vartannat eller vart tredje år för att se över genomförandet av konventionen. Särskilt överväger den och antar förslag om ändring av listorna över arter i bilagorna I och II till konventionen. Partskonferensen behandlar också diskussionsdokument och rapporter från parterna, de permanenta kommittéerna, sekretariatet och arbetsgrupperna, och rekommenderar åtgärder för att förbättra effektiviteten i genomförandet av konventionen.

Så långt möjligt antar partskonferensen konsensusbeslut om förslag till ändring av bilagorna I och II. Om partskonferensen inte når konsensus går besluten till omröstning och kan antas med två tredjedels majoritet av närvarande och röstande företrädare enligt artikel XV.1 b i konventionen. Varje part har en röst, utom organisationer för regional ekonomisk integration som, inom sina kompetensområden, har rätt att rösta med ett antal röster som motsvarar det antal medlemsstater i organisationen som är parter i konventionen i enlighet med artikel XXI.5 i konventionen. Unionen och medlemsstaterna utövar sin rösträtt växelvis, beroende på vilken fråga det beslut som ska fattas gäller. Vid beslut om att ändra bilagorna utövas rösträtten av unionen, eftersom Cites-bilagorna är införlivade i relevant unionslagstiftning 2 .

2.3.Planerade beslut vid partskonferensen

Mellan den 23 maj och den 3 juni 2019 ska partskonferensen vid sitt 18:e möte besluta om 57 förslag om ändring av Cites-bilagorna (nedan kallade listningsförslag). Syftet med att ta upp särskilda (grupper av) arter i bilagorna är att övervaka och reglera (bilaga II) eller generellt förbjuda (bilaga I) kommersiell handel med arterna.

Eftersom bilagorna är integrerade delar av konventionen är de rättsligt bindande. Enligt artikel XV.1 c i konventionen träder ändringar som beslutas av partskonferensen i kraft 90 dagar efter mötets slut.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Som part i konventionen ska unionen inta en ståndpunkt för vart och ett av listningsförslagen samt för de många andra utkasten till beslut på partskonferensens dagordning. Listningsförslagen – inklusive dem som lämnats in av unionen själv – och de andra inför partskonferensen föreslagna besluten har granskats av experter från kommissionen och medlemsstaterna, även med avseende på deras potentiella effekter på relevanta unionsregler och relevant unionspolitik. Den ståndpunkt som föreslås av kommissionen grundar sig på dessa expertdiskussioner som förts i kommissionens relevanta expertgrupper.

Listningsförslagen och flera av de andra utkasten till beslut vid partskonferensen kan komma att påverka EU:s regler eller ändra deras tillämpningsområde, främst därför att de skulle medföra ändringar av relevant unionslagstiftning och relevanta genomförandebestämmelser på området. Ändringar i bilagorna till konventionen måste återspeglas i EU:s regelverk, genom att motsvarande ändringar görs i rådets förordning (EG) nr 338/97 och, i tillämpliga fall, i genomförandeförordningar. Detta kommer att resultera i att restriktioner för handel från, till eller inom EU för de arter som berörs av dessa ändringar kommer att fastställas eller avskaffas.

Kommissionen har regelbunden kontakt med berörda parter som har ett intresse i frågor som omfattas av konventionen, såsom icke-statliga miljöorganisationer, företrädare för företagssektorer som bedriver handel med eller utnyttjar vildmarksprodukter samt jakt- och fiskeorganisationer. Den 29 januari 2019 höll kommissionen ett särskilt samrådsmöte med intresserade berörda parter för att få deras synpunkter på de frågor som diskuteras för Cites CoP18. De bidrag som lämnats av berörda parter har noga beaktats av kommissionen i utarbetandet av förslaget till rådets beslut.

Ytterligare analyser av förslagen inför partskonferensen utförs av Cites-sekretariatet och av experter från specialiserade organisationer såsom Internationella naturvårdsunionen (IUCN), Traffic och FAO:s rådgivande expertpanel för bedömning av ändringsförslag avseende Cites-arters listning. De flesta av dessa analyser fanns inte tillgängliga i tid för kommissionens förslag, och de bör därför beaktas fullt ut när förslaget diskuteras med medlemsstaterna i rådet.

Flera arbetsdokument för Cites CoP18 fanns inte heller tillgängliga i tid för att kommissionen skulle kunna föreslå en unionsståndpunkt i nuläget. Kommissionen föreslår därför att ståndpunkten i dessa frågor fastställs under diskussionerna i rådets arbetsgrupp eller under partskonferensens möte för dokument som blir tillgängliga först då.

4.Rättslig grund

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.”.

Begreppet akter med rättslig verkan omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 3 .

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Partskonferensen är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen Cites.

Flera av de akter som ska antas av partskonferensen utgör akter med rättslig verkan. De ändrade bilagorna, som utgör en integrerad del av konventionen, kommer att vara bindande enligt internationell rätt. Vissa av partskonferensens beslut kan på ett avgörande sätt påverka innehållet i EU:s lagstiftning, särskilt kommissionens förordning (EG) nr 865/2006 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem, och kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 792/2012 om regler för utformning av tillstånd, intyg och andra dokument som föreskrivs i rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 865/2006. Detta beror på att de båda rättsakterna är nära anpassade till relevanta regler för genomförandet av konventionen i enlighet med partskonferensens beslut.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

Vad gäller en planerad akt som samtidigt har flera syften eller beståndsdelar, vilka är oskiljaktigt förbundna med varandra utan att det eller den ena är av underordnad betydelse i förhållande till det eller den andra, måste den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget undantagsvis inbegripa de däremot svarande olika rättsliga grunderna.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Partskonferensens planerade beslut har syften och beståndsdelar inom områdena ”miljö” och ”handel”. Dessa aspekter av den planerade akten är oskiljaktigt förbundna med varandra, utan att den ena är underordnad i förhållande till den andra.

Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet omfattar därför följande bestämmelser: Artiklarna 192.1 och 207.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artiklarna 192.1 och 207 jämförda med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

2019/0083 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites CoP18)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 192.1 och 207.3 och 207.4 första stycket jämförda med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (nedan kallad konventionen) ingicks av unionen genom rådets beslut (EU) 2015/451 av den 6 mars 2015 4 och trädde i kraft den 1 juli 1975. 

(2)Enligt artikel XI.3 i konventionen får partskonferensen bland annat anta beslut om ändring av bilagorna till konventionen.

(3)Partskonferensen planeras, vid sitt 18:e möte den 23 maj–3 juni 2019, anta beslut om 57 förslag till ändring av bilagorna, samt om många andra frågor som rör genomförandet och tolkningen av konventionen.

Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i partskonferensen, eftersom ändringarna av bilagorna kommer att vara bindande för unionen och flera andra beslut på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i unionsrätten, särskilt kommissionens förordning (EG) nr 865/2006 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem, och kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 792/2012 om regler för utformning av tillstånd, intyg och andra dokument som föreskrivs i rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 865/2006.

(4)Den föreslagna ståndpunkt som ska intas i fråga om de olika förslagen inför partskonferensen grundar sig på en expertbedömning av deras förtjänster, mot bakgrund av bästa tillgängliga vetenskapliga bevis, samt på hur väl de stämmer överens med unionens relevanta regler och politik.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter återfinns i bilagorna.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Rådets beslut (EU) 2015/451 av den 6 mars 2015 om Europeiska unionens anslutning till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites) (EUT L 75, 19.3.2015, s. 1).
(2)    Rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem, EGT L 61, 3.3.1997, s. 1, och relevanta genomförandeakter.
(3)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(4)    EUT L 75, 19.3.2015, s. 1.

Bryssel den 21.3.2019

COM(2019) 146 final

BILAGA

till

förslag till RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites CoP18)


BILAGA I

Unionens ståndpunkt i viktiga frågor som ska tas upp vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites), Colombo, Sri Lanka, den 23 maj–3 juni 2019

A.Allmänna överväganden

1.Unionen betraktar Cites som en central internationell konvention för att bevara biologisk mångfald och motverka olaglig handel med vilda djur och växter.

2.Unionen bör inta en ambitiös ståndpunkt inför Cites CoP 18, i linje med relevant unionspolitik och internationella åtaganden inom dessa områden, i synnerhet när det gäller vilda djur och växter enligt mål 15 för hållbar utveckling, den strategiska planen för biologisk mångfald 2011–2020 och målen från Aichi som överenskommits inom konventionen om biologisk mångfald, Cites strategiska vision 1 och FN:s generalförsamlings resolution nr 71/326 om olaglig handel med vilda djur och växter. Unionens ståndpunkt bör också bidra till att uppfylla de mål som fastställts på EU-nivå genom EU:s strategi för biologisk mångfald fram till 2020, EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter, EU:s politik för att främja handel och hållbar utveckling som återspeglas i EU:s strategi ”Handel för alla”, den gemensamma fiskeripolitiken och EU:s handlingsplan för bevarande och förvaltning av hajar.

3.Unionens prioriteringar vid Cites CoP 18 bör vara att

·genom ett vetenskapligt baserat tillvägagångssätt till fullo utnyttja Cites instrument för att reglera internationell handel med hotade djur- och växtarter som är föremål för ohållbara nivåer av handel,

·stärka det internationella samfundets förmåga att vidta åtgärder mot olaglig handel med vilda djur och växter,

·säkerställa att EU:s status och rättigheter som en part i konventionen återspeglas fullt ut i relevanta förfaranderegler och arrangemang.

4.Unionens ståndpunkt bör beakta i vilken utsträckning Cites-kontroller kan bidra till en förbättring av arternas bevarandestatus, och samtidigt ge erkännande åt de ansträngningar som gjorts av de länder som genomfört effektiva bevarandeåtgärder. Unionen bör se till att de beslut som fattas vid CoP 18 maximerar Cites effektivitet, genom att minimera onödiga administrativa bördor och uppnå praktiska, kostnadseffektiva och fungerande lösningar på problem när det gäller genomförande och övervakning.

5.CoP är styrande organ för Cites, och ett antal beslut som antas vid Cites CoP 18 kommer att genomföras av ständiga kommittén, som är partskonferensens främsta underorgan. Unionens definierade ståndpunkt för Cites CoP 18 bör därför också vara vägledande för EU:s hållning vid det 71:a och 72:a mötet i ständiga kommittén som äger rum direkt före och efter Cites CoP 18.

B.Specifika frågor

6.Femtiosju förslag till ändringar av Cites-bilagorna har lagts fram för övervägande vid Cites CoP 18. Tolv av dessa förslag har lämnats in av unionen som den främsta förespråkaren eller som medförespråkare, och deras antagande bör naturligtvis också stödjas av unionen. Unionens ståndpunkt beträffande alla förslag bör grundas på de berörda arternas bevarandestatus och på hur handeln har påverkat eller kan påverka dessa arter, i enlighet med konferensresolution 9.24 om kriterierna för ändring av bilagorna I och II. De synpunkter som framförs av utbredningsstaterna för de arter som berörs av förslagen bör ägnas särskild uppmärksamhet. Unionen anser också att stöd generellt sett bör ges till förslag till ändringar av Cites-bilagorna som är resultatet av arbetet i Cites kommittéer för djur och växter och ständiga kommittén. De bedömningar av förslagen som gjorts av Cites-sekretariatet och IUCN/Traffic 2 och, när det gäller kommersiellt utnyttjade marina arter, bedömningar som gjorts av FAO:s särskilda expertpanel, bör också beaktas om sådana finns tillgängliga.

7.I enlighet med sin väl etablerade ståndpunkt bekräftar EU att Cites är ett lämpligt instrument för att reglera internationell handel med marina arter när sådana arters bevarandestatus påverkas av handel och när arterna hotas eller kan komma att hotas av utrotning. Unionen förespråkar särskilt att tre arter av sjögurkor i släktet Holothuria (Microthele) tas upp i Cites-bilaga II, mot bakgrund av det alltför stora utnyttjandet och de betydande volymerna av internationell handel med dessa arter.

8.Unionen noterar att betydande arbete har gjorts under senare år för att bygga upp kapacitet för genomförandet av Cites, inte minst när det gäller marina arter, och att detta arbete fått ekonomiskt stöd från unionen. Unionen stöder bättre samordning mellan Cites, regionala fiskeriorganisationer och andra relevanta organ, som agerar inom ramen för sina respektive mandat, i syfte att förbättra styrningen och öka komplementariteten. Särskilt har unionen medverkat till förslagen om att vissa arter av hajar (mako och långfenad mako – Isurus oxyrinchus och I. paucus) och rockor (hajrockor/gitarrfiskar – Glaucostegus spp. och Rhinidae spp.) ska tas upp i Cites-bilaga II. När det gäller mako (Isurus oxyrinchus) bör unionen fastställa sin slutliga ståndpunkt med beaktande av resultaten av de bedömningar som gjorts av FAO:s rådgivande expertpanel, Cites-sekretariatet och IUCN.

9.Vid CoP 17 infördes ytterligare arter som ger s.k. rosenträ (afrikanskt kino Pterocarpus erinaceus, tre arter i bubingasläktet Guibourtia och palisander Dalbergia spp.) i Cites-bilaga II, för att bättre kontrollera den internationella handeln med dessa tropiska träslag. Det är viktigt för unionen att säkerställa att den nuvarande noten #15 ändras så att den inriktas på de exemplar som först förekommer i den internationella handeln och för att undvika onödiga bördor vad gäller administration och tillsyn. EU bör därför stödja den konsensusändring av not #15 som man nådde fram till vid det 70:e mötet i ständiga kommittén och samtidigt vara öppen för möjliga slutliga förbättringar som kan komma fram vid samråd med andra parter. I linje med sitt åtagande att förbättra kontrollen av import av timmer från Centralafrika bör unionen också stödja en utvidgning av tillämpningsområdet för den nuvarande Cites-listningen av afrormosia (Pericopsis elata) i bilaga II till konventionen.

10.Unionen bör också stödja övergripande insatser för en mer verkningsfull reglering av internationell handel med hotade djur och växter, däribland den föreslagna förordningen om kontroll av lagligt förvärv, som bygger på resultaten från en särskild workshop som anordnades av EU i juni 2018. Ett antagande vid CoP 18 av en ny strategisk vision för Cites för åren 2021–2030 ger en möjlighet att befästa och vid behov klargöra konventionens roll i ett bredare sammanhang av internationell miljöförvaltning, inbegripet ramen för biologisk mångfald efter 2020 inom konventionen om biologisk mångfald.

11.Unionens ståndpunkt när det gäller förslag relaterade till olaglig handel med vilda djur och växter bör överensstämma med de tre prioriteringar som identifieras i EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter och de rådets slutsatser som hänger samman med den. Ståndpunkten bör också ta hänsyn till kommissionens senaste rapport om genomförandet av handlingsplanen.

12.I enlighet med den första prioriteringen i handlingsplanen är unionen positiv till ett bättre skydd genom Cites för arter som i dagsläget importeras till EU i ohållbar omfattning eller olagligt (i synnerhet för handeln med exotiska sällskapsdjur). Unionen stöder därför förslagen om ändring av bilagorna avseende flera arter av kräldjur och groddjur, särskilt ett antal arter av geckoödlor och vattensalamandrar.

13.I linje med den andra och den tredje prioriteringen stöder unionen kraftfulla åtgärder för parternas genomförande av konventionen. Unionen förespråkar en tydlig tidsplan med övervakningsmekanismer (inbegripet eventuella handelssanktioner) för de parter som upprepade gånger underlåter att fullgöra sina skyldigheter enligt Cites. Detta är särskilt viktigt för att bekämpa tjuvjakt och olaglig handel som påverkar elefanter (se nedan), noshörningar, asiatiska stora kattdjur, palisander/rosenträ och myrkottar.

14.Flera förslag som lagts fram inför CoP 18 avser frågor om hållbart nyttjande, försörjningsmöjligheter och landsbygdssamhällen. Unionen bör stödja sådana förslag i den mån de bidrar till att säkerställa att relevant information avspeglas i befintliga processer, i linje med konventionens bestämmelser. Man bör undvika att skapa ytterligare processer eller strukturer med betydande kostnader och osäkra fördelar.

15.Tjuvjakt på elefant och olaglig handel med elfenben fortsätter att bedrivas i en alarmerande stor omfattning. Både unionen och medlemsstaterna har gett betydande stöd till afrikanska länder för att förbättra bevarandet av vilda djur och växter och bekämpa olaglig handel med dessa. Unionen har åtagit sig att fortsätta att stödja sina afrikanska partner och att öka sina insatser i detta avseende, i linje med EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter. Den stora omfattningen av tjuvjakt och olaglig handel är fortfarande ett betydande orosmoment för EU, och EU:s prioritet för alla punkter på dagordningen för CoP 18 som rör elefanter bör vara att stödja åtgärder som direkt angriper detta problem.

16.Unionen noterar att flera delvis motstridiga förslag har lagts fram av parterna när det gäller laglig handel med elfenben. Internationell handel med elfenben är för närvarande förbjuden enligt Cites-konventionen. Unionen anser att villkoren för ett förnyat godkännande av en sådan handel inte uppfylls och stöder inte förslag inför CoP 18 om att öppna den på nytt. När det gäller inhemska elfenbensmarknader bör unionen fortsätta att stödja proportionella, verkningsfulla åtgärder baserade på bästa tillgängliga bevisning, inom ramen för konventionen.

17.Unionen anser att arbetsordningen för partskonferensen inte får avvika från konventionstexten, inbegripet dess artikel XXI punkterna 2–6. Varje försök att lägga till bestämmelser som innebär att unionens utövande av sina rättigheter som part underkastas villkor som inte föreskrivs i konventionen bör med kraft avvisas.

18.Den mycket allvarliga situation som orsakats av olaglig handel med vilda djur och växter, i kombination med att räckvidden för Cites utökats till nya arter och parter, innebär att fler aktiviteter kommit att omfattas av Cites under senare år och att Cites-sekretariatets arbetsbörda ökat markant. Unionen bör beakta denna utveckling när den beslutar om sina prioriteringar vid CoP 18 och den framtida budgeten för Cites-sekretariatet.

(1)    Cites konferensresolution 14.2, väntas bli uppdaterad vid CoP 18 (se punkt 5 nedan).
(2)    Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och Traffic är specialiserade på frågor som rör handel med vilda djur och växter och tillhandahåller en grundlig bedömning av förslagen till ändringar av Cites-bilagorna inför varje partskonferens.

Bryssel den 21.3.2019

COM(2019) 146 final

BILAGA

till

förslag till RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites CoP18)


BILAGA II

Unionens ståndpunkt vad gäller ett antal förslag som lämnats in till det 18:e mötet i partskonferensen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites), Colombo, Sri Lanka, 23 maj–3 juni 2019

”+” anger ståndpunkt för

”–” anger ståndpunkt mot

”0” anger en öppen ståndpunkt

”( )” anger behov av ytterligare analys

1.Arbetsdokument

Nr

Punkt på dagordningen

Förslagsställare 1

Anmärkningar

Ståndpunkt

Öppningsceremoni

Inget dokument

Administrativa och finansiella frågor

1.

Val av ordförande, ersättande ordförande och vice ordförande till mötet och av ordförande för kommittéerna I och II

Inget dokument

2.

Godkännande av dagordningen

 

 

3.

Antagande av arbetsprogrammet

 

 

4.

Arbetsordning

 

 

 

4.1

Arbetsordning för det 18:e mötet i partskonferensen CoP18 Doc. 4.1

Sec.

Notera dokument som innehåller nuvarande arbetsordning, vilken kommer att fortsätta gälla såvida den inte och fram till dess att den ändras av CoP (jfr regel 32).

 

4.2

Översyn av arbetsordningen CoP18 Doc. 4.2

SC

Stöd för att behålla arbetsordningen oförändrad vid CoP18; stöd även nytt mandat för SC att se över regel 25 (förfarande för beslut om ändringar av bilagorna) till CoP19.

+

5.

Fullmaktskommittén

 

 

5.1

Upprättande av fullmaktskommittén
(inget dokument)

Inget dokument

 

5.2

Fullmaktskommitténs rapport
(inget dokument)

Inget dokument

6.

Tillträde för observatörer

 

7.

Administration, ekonomi och budget för sekretariatet och partskonferensens möten

 

 

7.1

Sekretariatets administration
CoP18 Doc. 7.1

 

7.2

Rapport från den verkställande direktören för FN:s miljöprogram (Unep) om administrativa och andra frågor

 

 

 

7.3

Ekonomiska rapporter för 2016–2019
CoP18 Doc. 7.3

 

 

Bilaga 1: Ekonomisk rapport om budgeterat arbetsprogram för 2016 CoP18 Doc. 7.3 A1

 

 

Bilaga 2: Cites förvaltningsfond (CTL) – bidrag per den 31 december 2016
CoP18 Doc. 7.3 A2

 

 

Bilaga 3: Cites externa förvaltningsfond (QTL) – bidrag per den 31 december 2016
CoP18 Doc. 7.3 A3

 

 

Bilaga 4: Ekonomisk rapport om budgeterat arbetsprogram för 2017
CoP18 Doc. 7.3 A4

 

 

Bilaga 5: Cites förvaltningsfond (CTL) – bidrag per den 31 december 2017
CoP18 Doc. 7.3 A5

 

 

Bilaga 6: Cites externa förvaltningsfond (QTL) – bidrag per den 31 december 2017 CoP18 Doc. 7.3 A6

 

 

Bilaga 7: Ekonomisk rapport om budgeterat arbetsprogram för 2018 CoP18 Doc. 7.3 A7

 

 

Bilaga 8: Cites förvaltningsfond (CTL) – bidrag per den 31 december 2018
CoP18 Doc. 7.3 A8

 

 

Bilaga 9: Cites förvaltningsfond (CTL) – årlig fördelning av obetalade avgifter från och med den 31 december 2018
CoP18 Doc. 7.3 A9

 

 

Bilaga 10: Cites externa förvaltningsfond (QTL) – bidrag per den 31 december 2018 CoP18 Doc. 7.3 A10

 

 

Bilaga 11: Redovisning av ekonomiskt resultat och finansiell ställning för året som avslutades den 31 december 2017
CoP18 Doc. 7.3 A11

 

 

Bilaga 12: Ekonomisk rapport om budgeterat arbetsprogram för 2019 (t.o.m. den 31 mars 2019)

 

 

 

 

Bilaga 13: Cites förvaltningsfond (CTL) – bidrag per den 31 mars 2019

 

 

 

 

Bilaga 14: Cites externa förvaltningsfond (QTL) – bidrag per den 31 mars 2019

 

 

 

7.4

Budget och arbetsprogram för 2020–2022 CoP18 Doc. 7.4

 

 

Bilaga 1: Utkast till resolution om finansiering och budgeterat arbetsprogram för sekretariatet under treårsperioden 2020–2022 
CoP18 Doc. 7.4 A1

 

 

Bilaga 2: Budgetscenario – real nolltillväxt
CoP18 Doc. 7.4 A2

 

 

Bilaga 3: Budgetscenario – nominal nolltillväxt
CoP18 Doc. 7.4 A3

 

 

Bilaga 4: Budgetscenario – tillväxtökning
CoP18 Doc. 7.4 A4

 

7.5

Tillgång till finansiering, inklusive GEF-finansiering
CoP18 Doc. 7.5

 

7.6

Projektet för sponsrade delegater 
CoP18 Doc. 7.6

Sec.

Stöd för att behålla nuvarande urvalskriterier; Sekretariatet undersöker utvidgningen av projektet från CoP till kommittémöten.

+

8.

Utkast till resolution om språkstrategi för konventionen
CoP18 Doc. 8

IQ

Oklart varför arabiska bör läggas till som officiellt Cites-språk men inte andra FN-språk (kinesiska, ryska). Budgetkonsekvenser och potentiella ytterligare förseningar i dokumentframställningen talar mot förslaget.

Strategiska frågor

9.

Kommittéernas rapporter och rekommendationer

 

 

 

9.1

Ständiga kommittén

 

 

 

 

9.1.1

Rapport från ordföranden
CoP18 Doc. 9.1.1

 

 

9.1.2

Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

 

9.2

Djurkommittén

 

 

 

9.2.1

Rapport från ordföranden

 

 

 

9.2.2

Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

 

9.3

Växtkommittén

 

 

 

9.3.1

Rapport från ordföranden
CoP18 Doc. 9.3.1

 

 

9.3.2

Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

10.

Strategisk vision för Cites efter 2020
CoP18 Doc. 10

SC

Stöd för antagande av den reviderade strategiska visionen; ge sekretariatet i uppgift att jämföra mål med befintliga beslut, resolutioner; uppdra åt ständiga kommittén att arbeta med indikatorer.

+

11.

Översyn av konventionen

CO, NA, ZW

Tar upp några relevanta frågor som gäller försörjningsmöjligheter och översyn av bilagorna. Förslaget förefaller dock vara ensidigt i sin nuvarande form och omfattning, och även otillräckligt förberett, baserat på historiska överväganden utan djupare eftertanke vad gäller alltmer komplex handel med vilda djur och växter och allt större bevarandeproblem, och mot bakgrund av de potentiellt långtgående konsekvenserna. Det anges inte vem utkasten till beslut riktar sig till. Ytterligare diskussioner behövs, även i samband med andra förslag om landsbygdssamhällen osv. (punkterna 17, 18) och när det gäller resursbehov.

(–)

12.

Säkerställa bättre genomförande av listningar av marina fiskarter i bilagorna
CoP18 Doc. 12

AG

Bekräfta att det fortfarande behövs stöd för ett mer effektivt genomförande av listningar av marina arter. Översynen av effektiviteten i tidigare listningar bör dock inriktas på särskilda fall, med en tydlig motivering, och befintliga mekanismer och rekommendationer från tidigare översyner bör användas i stället för att fastställa en ny ad hoc-process. Invänd mot ett ”embargo” på nya listningar av artgrupper; Det som är viktigt är huruvida kriterier för listning är uppfyllda.

13.

Revidering av konferensresolution 11.1 (rev. CoP17) om inrättande av kommittéer CoP18 Doc. 13

SC/ Sec.

Stöd den föreslagna nya resolutionen; ändringar föreslagna av sekretariatet behöver övervägas ytterligare.

(+)

14.

Potentiella intressekonflikter i djur- och växtkommittéerna CoP18 Doc. 14

SC

SC70 antog ett standardformulär för offentliggörande av intresseförklaringar; stöd för strykning av besluten 16.09 och 16.10.

+

15.

Samarbete med organisationer och multilaterala miljöavtal

 

 

 

15.1

Samarbete med andra konventioner som rör biologisk mångfald CoP18 Doc. 15.1

SC

Stöd förnyelse av besluten 17.55 och 17.56.

Synergierna mellan de multilaterala miljöavtalen om biologisk mångfald bör fortsätta att stärkas och det är lämpligt att ständiga kommittén håller dessa frågor under uppsikt.

+

 

15.2

Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR) CoP18 Doc. 15.2

Sec.

Stöd ändringar av konferensresolution 12.4 som föreslagits gemensamt av sekretariaten för Cites och CCAMLR.

+

 

15.3

Global strategi för bevarande av växter
CoP18 Doc. 15.3

SC

Stöd nya utkast till beslut som ska ersätta besluten 17.53 och 17.54.

+

 

15.4

Mellanstatliga vetenskapspolitiska plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES)
CoP18 Doc. 15.4

SC/Sec.

Stöd utkastet till resolution om Cooperation with the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services i bilaga 3 till dokumentet.

+

 

15.5

Internationella konsortiet för att bekämpa artskyddsbrott (International Consortium on Combating Wildlife Crime, ICCWC)
CoP18 Doc. 15.5

Sec.

Stöd uppmaning till parterna att fortsätta att finansiera ICCWC:s verksamhet.

+

 

15.6

Samarbete mellan Cites och Världsarvskonventionen (konventionen om skydd för världens kultur- och naturarv)
CoP18 Doc. 15.6

Norge

Stöd utkastet till resolution (som syftar till att utveckla ett samförståndsavtal mellan Världsarvskonventionen och Cites) och utkastet till beslut i bilagorna 1 och 2.

+

16.

Cites-program för trädarter

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

17.

Landsbygdssamhällen

 

Överväg tillsammans med relaterade förslag under punkt 18.

 

17.1

Rapport från ständiga kommittén
CoP18 Doc. 17.1

SC/Sec.

Öppen för att överväga sekretariatets förslag om ändring av konferensresolution 16.6 om försörjningsmöjligheter.
Förslaget om att stryka besluten från CoP17 kan vara för tidigt väckt; ytterligare arbete mellan mötena (tillsammans med arbetsgruppen för försörjningsmöjligheter?).

0

 

17.2

Föreslagna ändringar av konferensresolution 4.6 (Rev. CoP17) [Submission of draft resolutions] och konferensresolution 9.24 (Rev. CoP17)
CoP18 Doc. 17.2

NA, ZW

Utkastet med förslag till ändring av resolution 4.6 förefaller olämpligt, eftersom resolutionen för övrigt är inriktad på formaliteter och förfaranden för inlämnande av förslag.

Varje ändring i resolution 9.24 skulle åtminstone behöva klargöra det geografiska tillämpningsområdet för samråd med landsbygdssamhällen, dvs. varje part inom sitt eget territorium; ytterligare diskussion krävs.

Överväg tillsammans med dokument 18.3.

(–)

 

17.3

Deltagandemekanism för landsbygdssamhällen

BW, CO, NA, ZW

Invänd mot inrättandet av en permanent kommitté för landsbygdssamhällen; överväga alternativa sätt att göra landsbygdssamhällenas röst hörd.

18.

Cites och försörjningsmöjligheter

 

Överväg tillsammans med relaterade förslag under punkt 17.

 

18.1

Rapport från sekretariatet CoP18 Doc. 18.1

Sec.

Stöd återinrättande av arbetsgrupp, utveckling av vägledning genom rådgivning, för övervägande av CoP19.

+

 

18.2

Förslag från Peru
CoP18 Doc. 18.2

PE

Öppna för fortsättning av arbetsgruppen men ifrågasätt förslaget om ett tillägg till dess mandat avseende arbete med ett eventuellt certifieringssystem för ”produkter av Cites-listade arter tillverkade av landsbygdssamhällen i enlighet med Cites bestämmelser”.

Öppna även generellt för inrättande av en ”internationell dag för landsbygdssamhällens försörjningsmöjligheter” men det kanske inte behövs en särskild resolution om detta; överväg också resurskonsekvenser.

0

 

18,3

Föreslagna ändringar av konferensresolution 9.24 (Rev. CoP17)
CoP18 Doc. 18.3

CN

Idén om att inkludera någon typ av ”analys av försörjningsmöjligheter” i stöduttalande för listningsförslag (konferensresolution 9.24, bilaga 6) skulle kunna övervägas men tycks inte vara mogen för beslut vid CoP18; föreslagen formulering delvis oklar.

Överväg tillsammans med dokument 17.2.

(0)

19.

Livsmedelstrygghet och försörjningsmöjligheter 
CoP18 Doc. 19

SC

Invänd mot förnyelse av beslut, eftersom arbetsgruppen inte har gjort några framsteg och mycket likartade frågor tas upp under ”landsbygdssamhällen” och ”försörjningsmöjligheter”; stöd sekretariatets kommentarer.

20.

Strategier för att minska efterfrågan för att bekämpa olaglig handel med Cites-listade arter 
CoP18 Doc. 20

SC

Stöd antagande av utkasten till beslut i bilaga 1 och godkänn strykning av besluten 17.44 till 17.48.

+

21.

Kapacitetsuppbyggnad och identifieringsmaterial

 

 

21.1

Kapacitetsuppbyggnad och identifieringsmaterial
CoP18 Doc. 21.1

AC/PC

Stöd utkast till beslut om att inrätta gemensam AC/PC-arbetsgrupper för identifiering av material; STÖD även sekretariatets förslag om att stryka beslut som omfattas av punkt 54.1.

+

 

21.2

Aktiviteter för kapacitetsuppbyggnad specificeras i resolutioner och beslut
CoP18 Doc. 21.2

SC

Stöd antagande av utkasten till beslut (översyn, förbättring av Cites webbplats, onlinekurser på virtuellt college) med sekretariatets föreslagna ändringar.

Överväg tillsammans med 21.3, 28, 29.

+

 

21.3

Ram för att underlätta samordning, transparens och ansvarsskyldighet för Cites kapacitetsuppbyggande insatser.
CoP18 Doc. 21.3

US

Värdefullt initiativ men det förefaller vara alltför tidigt att anta förslaget till resolution och ramen vid CoP18. Stöd i stället införlivande av relevanta element i 21.2, så som föreslagits av sekretariatet, för övervägande av ständiga kommittén och CoP19.

Överväg tillsammans med dokumenten 21.2, 28.

(+)

22.

Förenta nationernas World Wildlife Day

 

Stöd utkastet till ändringar av konferensresolution 17.1 som uppmanar parterna och stater som inte är parter att utse en kontaktpunkt för att samordna firandet av World Wildlife Day.

23.

Ungdomars engagemang 
CoP18 Doc. 23

SC

Stöd föreslagna ändringar av konferensresolution 17.5 om ungdomars engagemang (bilaga i) och stryk besluten 17.26 och 17.27.

Frågor som rör tolkning och genomförande

Befintliga resolutioner och beslut

 

 

 

24.

Översyn av resolutioner
CoP18 Doc. 24

Sec.

Stöd generellt ändringar av konferensresolution 4.6, Submission of documents (inkl. om centraliserade finansieringsbeslut); se över föreslaget införlivande av dokument 14.19. Stöd ändringar av resolution 12.8, Review of Significant Trade (enligt SC70) och 14.3, Compliance procedures (inkl. resolution 10.10).

(+)

25.

Översyn av beslut

 

 Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

Allmän efterlevnad och tillsyn

 

 

26.

Nationella lagar för konventionens genomförande

 Sec.

Stöd uppsättningen av beslut men efterlys större klarhet om tidsfristerna och överväg att föreslå ytterligare åtgärder, för parter med lagstiftning i kategori 2 eller 3 att till sekretariatet lämna närmare uppgifter om åtgärder för ett effektivt genomförande av konventionen.

(+)

27.

Frågor som rör efterlevnaden av Cites

 Sec.

 Stöd föreslagen ändring av konferensresolution 11.3 (Rev. CoP17) och antagande av utkast till beslut som syftar till att se över Cites tillståndspolicy och relaterade efterlevnadsfrågor.

 +

28.

Biståndsprogram för efterlevnad.

 Sec.

Stöd generellt uppsättningen beslut som syftar till att inrätta ett biståndsprogram för efterlevnad för att hjälpa parter som sedan länge har svårt att efterleva konventionen och tillhörande rekommendationer från ständiga kommittén. Diskutera emellertid budgetkonsekvenserna av programmets inrättande.

Överväg tillsammans med dokument 21 och med budgetdokument.

(+)

29.

Landsomfattande granskningar av betydande handel CoP18 Doc. 29

AC/PC

Stöd mandat för sekretariatet att analysera och för kommittéerna att överväga alternativ, ge rekommendationer till CoP19.

+

30.

Efterlevnad i fråga om ebenholts (Diospyros spp.) och palisander (Dalbergia spp.) från Madagaskar

 

 

30.1

Rapport från Madagaskar.

 

Notera.

Överväg tillsammans med dokument 30.2.

 

 

30.2

Rapport från ständiga kommittén CoP18 Doc. 30.2

SC

Stöd men var fortsatt vaksam på behovet av att inte fokusera alla diskussioner på den nyttjandeplan som föreslagits av Madagaskar. Uppmana till ett starkt fokus på behovet av kraftfullare brottsbekämpande insatser för att motverka olaglig skogsavverkning och upplösa smugglingsnätverk. Föreslå en ändring av utkastet till beslut 18.BB för att beakta UNODC:s rekommendationer i frågan från 2017, och inför försiktighetsformuleringar för att se till att eventuella framtida planer är tillräckligt säkra.

(+)

31.

Inhemska marknader för exemplar som ofta är föremål för olaglig handel CoP18 Doc. 31

Stöd föreslagen ändring av konferensresolution 10.10 (Rev. CoP17) och utkast till reviderade beslut 17.87–17.88, bl.a. om inhemska kontroller av produkter av vilda djur och växter utöver elefantelfenben.

 +

32.

Efterlevnadsfrågor CoP18 Doc. 32

Stöd föreslagna utkast till beslut och föreslagen ändring av konferensresolution 11.3 (Rev.COP17). Godkänn strykning av besluten 17.83 till 17.85.

+

33.

Bekämpa cyberbrottslighet som rör vilda djur och växter

 

 

 

33.1

Rapport från sekretariatet CoP18 Doc. 33.1

Stöd föreslagna utkast till beslut.

+

 

33.2

Rapport från ständiga kommittén CoP18 Doc. 33.2

Stöd föreslagna ändringar av konferensresolution 11.3 (Rev. COP17) och antagande av utkasten till beslut i deras ändrade lydelse enligt sekretariatet. Godkänn strykning av besluten 17.94 till 17.96.

+

34.

Stöd brottsbekämpande insatser mot naturvårdsbrott i Väst- och Centralafrika

 

 Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

35.

Bortskaffande av konfiskerade exemplar CoP18 Doc. 35

SC

Stöd strykning av besluten 17.118 och 17.119 samt antagande av föreslagna utkast till beslut. Invänd mot eventuella tillägg som skulle äventyra känslig information om räddningscenter, eller som skulle leda till ytterligare skyldigheter för parterna. Invänd även mot ett potentiellt återupptagande av arbetsgruppen inom ständiga kommittén.

+

36.

Lagring och hantering av data om olaglig handel som samlats in genom parternas årliga rapporter om olaglig handel CoP18 Doc. 36

SC

Generellt stöd för principen om mer systematisk lagring och hantering av data om olaglig handel som samlats in genom årliga rapporter om olaglig handel. Dela sekretariatets oro över det begränsade mervärdet av en sådan databas om långsiktig finansiering inte säkerställs och om endast ett begränsat antal parter faktiskt rapporterar och tillhandahåller data. Överväg att föreslå formuleringar för att uppmuntra parterna att mer systematiskt lämna in årliga rapporter om olaglig handel.

Överväg tillsammans med budgetdokument.

(+)

37.

Arbetsförhållanden för parkvakter och konsekvenser för genomförandet av Cites CoP18 Doc. 37

NP

Välkomna rapporten och erkänn frågans betydelse.

 

Reglering av handeln

 

 

38.

Utseende av förvaltningsmyndigheter och deras roller CoP18 Doc. 38

Sec.

Stöd generellt föreslagen resolution. Det behövs en närmare granskning av vissa aspekter av texten.

(+)

39.

Vägledning för att fastställa lagligt förvärv CoP18 Doc. 39

SC

Stöd utkast till resolution.
Överväg tillsammans med dokument 40.

+

40.

Tillbörlig aktsamhet hos Cites parter och skyldigheter för importerande länder

 US

Stöd allmänt syftet och strategin. Det behövs en närmare granskning av vissa aspekter av de föreslagna ändringarna av konferensresolution 11.3.

(+)

41.

Elektroniska system och informationsteknik CoP18 Doc. 41

SC

Stödja de föreslagna utkasten till beslut som ska ersätta besluten 17.156 till 17.159 för att bedöma nyttan och genomförbarheten av eCites genomföranderam och förnya arbetsgruppens mandat.

+

42.

Spårbarhet CoP18 Doc. 42

Sec., SC ordförande, MX och CH som ordförande i arbetsgruppen för spårbarhet, mellan sammanträdena

Godkänn arbetsdefinitionen av spårbarhet inom ramen för Cites, och stöd antagandet av utkasten till beslut i bilaga 1, inklusive sekretariatets föreslagna ändringar.

43.

Exemplar som framställts av syntetiskt eller odlat DNA CoP18 Doc. 43

SC

Stöd utkasten till beslut i deras ändrade lydelse enligt sekretariatet, och ersättningsbesluten 17.89–17.91, för att fortsätta att bedöma konsekvenserna av exemplar framställda genom bioteknik som kan påverka tolkningen och genomförandet av konventionen. Några av besluten kan behöva bearbetas för att bli tydligare.

(+)

44.

Definition av termen ”lämpliga och godtagbara destinationer”

 

 

44.1

Rapport från ständiga kommittén CoP18 Doc. 44.1

SC

Stöd rekommendationerna och utkasten till beslut som rör definitionen av termen ”lämpliga och godtagbara destinationer”. Några ändringar i texten kan dock behövas för att undvika feltolkning.

(+) 

 

44.2

Internationell handel med levande afrikanska elefanter: Föreslagen revidering av konferensresolution 11.20 (Rev. CoP17) om Definition of the term 'appropriate and acceptable destinations'
CoP18 Doc. 44.2

BF, JO, LB, LR, NE, NG, SD, SY

Dokumentet föreslår att konferensresolution 11.20 ändras så att levande afrikanska elefanter endast får flyttas till in situ-bevarandeprogram inom deras naturliga utbredningsområde, för att därigenom utesluta handel med vildfångade afrikanska elefanter till destinationer för användning i fångenskap ex situ, även om detta skulle främja bevarandeändamål. Överväg även i relation till den nuvarande ordningen för exemplar upptagna i bilaga I.

(–)

45.

Icke-skadlighetsrekvisit 
CoP18 Doc. 45

AC

Stöd föreslagna utkast till beslut som syftar till att åtgärda brister och parternas behov av att fastställa icke-skadlighetsrekvisit, och som stöder genomförandet av konferensresolution 16.7 (Rev. CoP17). Stöd för en andra internationell workshop om icke-skadlighetsrekvisit.

+

46.

Kvoter för jakttroféer av leopard

 

 Inget dokument tillgängligt den 13 februari.

 

47.

Ökning av kvoter för jakttroféer av skruvhornsget 
CoP18 Doc. 47

PK

Stöd en ökning av kvoterna för jakttroféer från skruvhornsget i Pakistan från 12 till 20 djur per år, om Pakistan lämnar mer information om vilka nya samhällen/områden som kommer att ansluta sig till det samhällsbaserade troféjaktprogrammet.

Överväg tillsammans med listningsförslag nr 1.

(+)

48.

Jakttroféer av spetsnoshörning Exportkvot för Sydafrika

 ZA

Den föreslagna ökningen av kvoten från nuvarande 5 vuxna hanar av spetsnoshörning till högst 0,5 % av landets totala population förefaller rimlig, om den översätts till årligt offentliggörande av specifik kvot (absolut antal exemplar) i Sydafrika.

(+) 

49.

Konsekvenser av överföringen av en art till bilaga I

 

 

 

 

49.1

Sekretariatets rapport
CoP18 Doc. 49.1

Sec.

Stöd ändringar av konferensresolution 12.3, för att klargöra att efter upplistning av en art är de tillämpliga reglerna de som gäller vid tidpunkten för handel (inte vid tidpunkten för uttaget), och konferensresolution 13.6. Analysera vidare förslaget om att införa en ny punkt 11 i konferensresolution 12.3 och utkastet till förslag om att ständiga kommittén ska överväga behovet av vägledning under övergångsperioden, inbegripet mellan beslutet om listning och ikraftträdandet, och att ständiga kommittén ska undersöka särskilda villkor för växtarter som försetts med anmärkningar i en not, inklusive arter som ger timmer.

(+)

 

49.2

Handel med ”prekonventionella bilaga I”-exemplar
 CoP18 Doc. 49.2

CI, NG, SN

Införliva i de ändringar som föreslås i dokument 49.1.

(+)

50.

Ändringar av konferensresolution 10.13 (Rev. CoP15) om Implementation of the Convention for timber species
CoP18 Doc. 50

SC

Stöd men föreslå att det införs en hänvisning till behovet av att basera icke-skadlighetsrekvisit på adekvata omvandlingsfaktorer, och att andra mindre ändringar görs.

(+)

51.

Lager 
CoP18 Doc. 51

SC

Stöd fortsatt arbete mellan mötena med ett tydligare definierat mandat, med undantag för hantering av lager.

+

52.

Införande från havet 
CoP18 Doc. 52

SC

Stöd förnyat mandat för sekretariatet att övervaka genomförandet av konferensresolution 14.6 och rapportera om förhandlingarna om marin biologisk mångfald i områden utanför nationell jurisdiktion (marine biological diversity of areas beyond national jurisdiction, BBNJ); SC ska se över informationen.

+

53.

Koder för syfte på Cites-tillstånd och Cites-intyg 
CoP18 Doc. 53

SC

Preliminärt stöd för utkast till ändringar av beslut 14.54 och av konferensresolution 12.3 (Rev. CoP17) om Permits and certificates; dubbelkontrollera mot bakgrund av kommande kommentarer från sekretariatet. Ifrågasätt behovet av en ny arbetsgrupp mellan mötena.

(+)

54.

Identifiering av exemplar i handeln

 

 

 

 

54.1

Identifieringsmanual
CoP18 Doc. 54.1

AC, PC, Sec.

Stöd.

Överväg tillsammans med 21.1.

+

 

54.2

Identifiering av Cites-listade trädarter
CoP18 Doc. 54.2

PC

Stöd ny uppsättning beslut och stryk tidigare beslut.

 +

 

54.3

Identifiering av exemplar av störartade fiskar i handel
CoP18 Doc. 54.3

Stöd förnyelse av beslut. Överväg om någon EU-medlemsstat kan åta sig att finansiera den sedan länge emotsedda studien.

+

55.

Cites genomförande för handel med arter av medicinalväxter

 

 Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

Undantag och särskilda handelsbestämmelser

 

 

 

56.

Förenklat förfarande för tillstånd och intyg 
CoP18 Doc. 56

SC

Stöd generellt de föreslagna ändringarna av konferensresolution 11.15 (Rev. CoP12), konferensresolution 12.3 (Rev. CoP17) och de utkast till beslut som riktats till sekretariatet; beakta sekretariatets observationer och överväg behov av ytterligare ändringar.

(+)

57.

Genomförandet av konventionen när det gäller exemplar uppfödda i fångenskap 
CoP18 Doc. 57

SC

Stöd utkast till förslag som föreslagits av ständiga kommittén och som ändrats av sekretariatet.

+

58.

Genomförande av konferensresolution 17.7 om Review of trade in animal specimens reported as produced in captivity
CoP18 Doc. 58

SC

Stöd utkast till förslag som föreslagits av ständiga kommittén och som fått stöd av sekretariatet.

Överväg tillsammans med budgetdokument.

+

59.

Definition av termen ”artificiellt förökad

 

 

 

59.1

Vägledning om termen ”artificiellt förökad” 
CoP18 Doc. 59.1

PC

Stöd utkast till beslut. Öppna för ändringar föreslagna av sekretariatet. Föreslå att offentliggörande av vägledning bör ske först efter det att den har granskats av växtkommittén.

(+)

 

59.2

Ursprungskoder för växtexemplar i handel 
CoP18 Doc. 59.2

SC

Stöd ett införande av ursprungskod Y genom ändringar av konferensresolution 11.11 (Rev. CoP17) och konferensresolution 12.3 (Rev. CoP17) samt utkast till beslut. Ytterligare ändringar som sekretariatet föreslagit kräver dock noggrannare granskning för att inte undergräva ständiga kommitténs ursprungliga förslag (särskilt när det gäller agarträ och behovet av icke-skadlighetsrekvisit).

(+)

Artspecifika ärenden

60.

Olaglig handel med geparder 
(Acinonyx jubatus)
CoP18 Doc. 60

Sec.

Stöd utkastet till beslut i vilket sekretariatet uppmanas att göra tillgänglig den slutliga versionen av Cites resurskit för handel med gepard, beroende på resurstillgång. Godkänn strykning av besluten 17.124 till 17.130.

+

61.

Störartade fiskar (Acipenseriformes spp.)

 Sec.

Stöd förnyat mandat för ständiga kommittén att studera kaviarmärkning. Överväg om det finns behov av tydligare vägledning om inriktning och omfattning för att göra framsteg.

(+)

62.

Utkast till beslut om bevarande av groddjur (Amphibia)

 CR

Ett brett urval av utkast till beslut som riktar sig till parterna, kommittéerna och sekretariatet, föreslagna utan stöduttalande eller förhandsövervägande av AC, SC. Den information som krävs är inte specifik för groddjur utan skulle gälla för alla Cites-listade taxa. Ett mer fokuserat förslag med konkreta åtgärder skulle kunna övervägas positivt.

0

63.

Ålar (Anguilla spp.)
CoP18 Doc. 63

AC, SC, Sec.

Stöd utkasten till beslut.

+

64.

Koraller – taggkoraller och ädelkoraller (Ordningen Antipatharia och familjen Coralliidae)

 SC

Stöd utkastet till beslut som ger djurkommittén och ständiga kommittén i uppdrag att analysera och dra slutsatser av undersökningen om dessa koraller och FAO:s studie.

 +

65.

Genomförande av konferensresolution 16.10 Implementation of the Convention for agarwood-producing taxa [Aquilaria spp. och Gyrinops spp.] CoP18 Doc. 65

PC

Stöd antagande av utkast till beslut om taxa som producerar agarträ och strykning av tidigare beslut.

 +

66.

Handel med Boswellia spp. (Burseraceae)
CoP18 Doc. 66

LK, US

Stöd uppsättningen av utkast till beslut.

+

67.

Napoleonfisk (Cheilinus undulatus) 
CoP18 Doc. 67

SC

Godkänn utkastet till beslut som syftar till att ge stöd till de viktigaste export- och importländerna för att åtgärda återstående utmaningar i fråga om genomförandet.

68.

Hajar och rockor (Elasmobranchii spp.)

 

 

68.1

Djurkommitténs rapport

 AC

Notera rapporten.

 

 

68.2

Sekretariatets rapport

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

69.

Elefanter (Elephantidae spp.)

 

 

 

69.1

Genomförande av konferensresolution 10.10 (Rev. CoP17) om handel med exemplar av elefanter

Sec./ SC

Lager: stöd beslut om att ständiga kommittén ska se över vägledning som utarbetats av sekretariatet.

+

Asiatiska elefanter: öppna för att stödja förnyelse av beslut men det krävs större stöd från utbredningsstater för att detta ska vara verksamt.

(+)

Nationella handlingsplaner för elfenben (NIAP): stöd föreslagna revideringar av konferensresolution 10.10, punkt 26 g) och bilaga III (NIAP process guidelines) och av konferensresolution 14.3 om Compliance ( dokument 24);
överväg sekretariatets begäran om inrättande av en ny post (budget).

+

Översyn av informationssystemet för handel med elefanter (ETIS): stöd mandat som överenskommits vid SC70.

+

MIKE, ETIS finansiell och operativ hållbarhet: stöd utkast till beslut om att sekretariatet tar fram förslag (kostnad: 30 000 US-dollar), ständiga kommittén granskar.

+

Inhemska marknader för elfenben: Stöd föreslagen ändring av konferensresolution 10.10 som ingår i dokument 31.

+

 

69.2

Rapport om övervakning av olagligt dödande av elefanter, Monitoring the Illegal Killing of Elephants (MIKE) CoP18 Doc. 69.2

Sec.

Notera rapporten.

 

69.3

Rapport om informationssystemet för handel med elefanter, Elephant Trade Information System (ETIS) CoP18 Doc. 69.3

Sec.

Notera rapporten. överväg konsekvenser för NIAP-processen (särskilda länder identifierade av ETIS omfattas för närvarande inte av NIAP).

 

69.4

Lager av elfenben: föreslagen ändring av konferensresolution 10.10 (Rev. CoP17) om handel med exemplar av elefanter
CoP18 Doc. 69.4

BF, TD, CI, GA, JO, KE, LR, NE, NG, SD, SY

Erkänn vikten av att färdigställa vägledningen men ifrågasätt om det är möjligt och lämpligt att ha en arbetsgrupp under mötet för detta ändamål. Överväg sekretariatets alternativa förslag.

(–)

 

69.5

Genomförandeaspekter av konferensresolution 10.10 (Rev. CoP17) om stängning av inhemska marknader för elfenben

BF, CI, ET, GA, KE, LR, NE, NG, SY

Ifrågasätt slutsatser om EU:s elfenbensmarknad (punkt 28); framhåll EU:s pågående insatser.
Invänd mot föreslagna ändringar av konferensresolution 10.10 och de tillhörande utkasten till beslut eftersom de är oproportionella och delvis oklara.

 –

70.

Karettsköldpadda (Eretmochelys imbricata) och andra havslevande sköldpaddor (Cheloniidae och Dermochelyidae)

 Sec.

Stöd fortsatt arbete genom utkast till beslut som föreslagits av sekretariatet och inrättande av en arbetsgrupp mellan mötena om havslevande sköldpaddor.

+

71.

Asiatiska stora kattdjur (Felidae spp.)

 

 

 

71.1

Rapport från ständiga kommittén

 SC

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

71.2

Utkast till beslut om asiatiska stora kattdjur CoP18 Doc. 71.2

IN

Stöd generellt insatser för att övervaka och bättre hantera handeln med asiatiska stora kattdjur. Dokumentet behöver dock övervägas när ständiga kommitténs rapport blir tillgänglig, för att undvika överlappningar eller inkonsekvenser.

Det föreslagna utkastet till beslut behöver en fortsatt ingående analys och ändringar innan det antas. Kopplingen till konferensresolution 12.5 (Rev. 17) bör också övervägas.

72.

Sjöhästar (Hippocampus spp.) i Cites – en färdplan för framgång

MV, MC, LK, US

Stöd uppsättningen beslut för att i djurkommittén och ständiga kommittén inleda diskussioner om förvaltning och hållbart nyttjande av sjöhästar.

+

73.

Hominider (Hominidae spp.)
CoP18 Doc. 73

SC, Sec.

Stöd de ändringar av konferensresolution 13.4 (Rev. CoP16) om bevarande av och handel med människoapor som föreslagits av sekretariatet, samt strykning av besluten 17.232 och 17.233. Förslaget grundar sig på rapporten om människoapornas status och den relativa effekten av olaglig handel och andra typer av påverkan på deras status, vilken utarbetades i samarbete mellan sekretariatet, IUCN, GRASP och andra partner, och som har övervägts av AC30 och SC70. Vissa redaktionella ändringar kan vara önskvärda.

74.

Arter av palisander/rosenträ [Leguminosae (Fabaceae)]
CoP18 Doc. 74

PC

Stöd antagande av utkasten till beslut.

+

75.

Myrkottar (Manis spp.) 
CoP18 Doc. 75

Sec., inarbeta förslag från SC

Stöd uppsättningen av utkast till beslut som rekommenderats av ständiga kommittén (SC69), med de ändringar som föreslagits av sekretariatet, och stöd strykning av besluten 17.239–17.240.

+

76.

Afrikanskt lejon (Panthera leo)

 

 

 

76.1

Sekretariatets rapport

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

 

76.2

Bevarande av och handel med afrikanska lejon

NG, TG

Stöd generellt ytterligare åtgärder för att kontrollera den internationella handeln med delar och produkter av lejon, även om vissa delar av förslaget till resolution kan behöva en betydande omformulering. Dokumentet behöver övervägas tillsammans med dokument 76.1 och dokument 96 (inget av dessa är ännu tillgängligt).

0

77.

Jaguar (Panthera onca)

 

77.1

Handel med jaguar

CR, MX 

Stöd generellt uppsättningen av utkast till beslut som efterlyser en studie om olaglig handel med jaguarer; viss redigering kan vara lämpligt, och vissa element från dokument 77.2 kan läggas till.

(+)

 

77.2

Olaglig handel med jaguar CoP18 Doc. 77.2

PE

Stöd generellt ökat skydd av jaguarer. Vissa av de föreslagna elementen skulle dock passa bättre som beslut, i stället för en resolution. Det bör övervägas om förslaget eller dess delar bör slås samman med Costa Ricas förslag (77.1) till en uppsättning beslut.

0

78.

Olaglig handel med Chiru 
(Pantholops hodgsonii)
CoP18 Doc. 78

SC

Stöd utkastet till rekommendation och sekretariatets förslag om att ändra punkt 2b i konferensresolution 11.8 (Rev. CoP17).

+

79.

Handel med och bevarandeförvaltning av tättingar (Passeriformes)

US, LK

Stöd generellt förslaget att djurkommittén ska överväga bevarandekonsekvenserna av handeln med tättingar. Eventuellt förbättra inriktningen och förtydliga omfattningen.

+

80.

Afrikansk lagerhägg (Prunus africana) CoP18 Doc. 80

PC

Stöd antagande av utkasten till beslut. Beroende på resultaten av det regionala möte för Afrika inom Cites-programmet för trädarter som ska äga rum i mars 2019 kan det behövas ytterligare revideringar av utkasten till beslut.

(+)

81.

Grå jako 
(Psittacus erithacus)

ZA

Öppna för en förlängning av tidsfristen för registrering av avelsanläggning. mer information behövs dock om möjlig återutsättning av Psittacus erithacus innan man godkänner tillägg av en ny punkt f till beslut 17.256. Ändringar av texten förefaller nödvändiga före antagande.

(+)

82.

Banggaikardinal 
(Pterapogon kauderni)

AC

Stöd uppsättningen av utkast till beslut; EU är berett att stödja Indonesien i genomförandet av beslut 18.AA.

+

83.

Noshörningar (Rhinocerotidae spp.)

 

 

 

 

83.1

Rapport från ständiga kommittén och sekretariatet

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

83.2

Ändringar av konferensresolution 9.14 (Rev. CoP17) om Conservation of and trade in African and Asian rhinoceroses, och tillhörande beslut

KE 

Föreslagna ändringar av resolutionen om a) att stänga inhemska marknader, b) att inbegripa privatägda noshörningshorn i registreringen av lager och förstöring av lager, c) att parterna lämnar regelbundna rapporter till ständiga kommittén. Fortsatt granskning av vilken bevarandenytta som behövs, och föreslagna ändringar och utkast till beslut behöver analyseras i sin helhet när dokument 83.1 är tillgängligt.

(0)

84.

Hjälmnäshornsfågel (Rhinoplax vigil) CoP18 Doc. 84

SC

Stöd utkasten till beslut i bilaga 1, inklusive sekretariatets föreslagna ändringar, och stryk besluten 17.264, 17.265 och 17.266.

85.

Jättevingsnäcka (Strombus gigas)

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

86.

Saigaantilop (Saiga spp.) 
CoP18 Doc. 86

SC

Stöd dokumentet som bygger på resultatet av diskussionerna i ständiga kommittén och som inriktas på utbredningsstaterna för saiga, i syfte att förbättra hanteringen av lagren av delar och produkter av arten, för att förbättra deras kapacitet att bekämpa olaglig handel och öka insatserna för bevarande in situ och ex situ; stöd sekretariatets förslag om att låta djurkommittén delta i genomförandet av ett beslut. Besluten kan komma att behöva ändras beroende på om man beslutar att överföra hela släktet Saiga spp. till bilaga I.

Överväg om några element i besluten 17.268, 17.269 och 17.270 bör behållas.

+

87.

Bevarande av titicacagroda (Telmatobius culeus)

 

 Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

88.

Landsköldpaddor och sötvattensköldpaddor (Testudines spp.) 
CoP18 Doc. 88

SC, Sec.

Stöd generellt utkastet till reviderad version av konferensresolution 11.9 om Conservation of and trade in tortoises and freshwater turtles och de utkast till beslut som föreslagits av sekretariatet; överväg om arbetet bör inriktas på praktiska behov.

(+) 

89.

Kalifornisk vekfisk (Totoaba macdonaldi) CoP18 Doc. 89

Sec.

Stöd utkasten till beslut om ytterligare insamling av information från parterna; informations- och efterlevnadsåtgärder; studie av kaliforniatumlare och kalifornisk vekfisk (grunddragen överenskomna av ständiga kommittén) som ska utföras av sekretariatet.

+

90.

Öresvin/flasknosdelfin, underarten i Svarta havet (Tursiops truncatus ponticus)
CoP18 Doc. 90

AC

Stöd utkastet till beslut om att sekretariatet ska samarbeta med ACCOBAMS.

+

91.

Bevarande av vikunja (Vicugna vicugna), och handel med fibrer och produkter av vikunja

 AR

Stöd generellt utkastet till resolution om bevarande av vikunja och om handel med fibrer och produkter av vikunja. dokumentet har utarbetats inom konventionen för bevarande och förvaltning av vikunja. Ytterligare diskussion krävs om textens format och formulering. Överväg tillsammans med nr 53.

(+)

92.

Arter listade i bilaga I 
CoP18 Doc. 92

Sec., AC, PC

Stöd strykning av besluten 17.22 till 17.25. Stöd antagande.

+

93.

Neotropiska trädarter 
CoP18 Doc. 93

PC

Stöd antagande av utkasten till beslut.

 +

94.

Bevarandeförvaltning av och handel med marina akvariefiskar CoP18 Doc. 94

CH, US, EU

Stöd utkasten till beslut (där EU är medförslagsställare).

+

95.

Vägledningmaterial, verksamheter och verktyg som syftar till att förbättra parternas kapacitet att reglera handeln med kött från vilda djur, s.k. bushmeat

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

96.

Initiativet för afrikanska rovdjur (African Carnivore Initiative)

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

97.

Handel med och bevarandeförvaltning av gamar i Västafrika
CoP18 Doc. 97

BF, NE, SN

Stöd uppsättningen av beslut som kommer att främja synergier med konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS). Det är mycket viktigt att ta itu med olaglig förgiftning och handel baserad på trosföreställningar, och det finns starka kopplingar mellan tjuvjakt på elefant/noshörning och fall av förgiftning av gamar. En av de arter som tas upp i dokumentet, smutsgam, häckar regelbundet i EU och övervintrar i Afrika.

 +

Underhåll av bilagorna

 

 

98.

Reservationer avseende ändringar av bilagorna I och II CoP18 Doc. 98

Sec.

Stöd föreslagna ändringar av konferensresolution 4.25 om Reservations, för att bekräfta 90-dagarsfristen för reservationer till listningar i bilagorna I och II, och för att klargöra när återkallandet av en reservation får verkan.

+

99.

Standardnomenklatur
CoP18 Doc. 99

AC, PC, Sec.

Stöd föreslagna ändringar av bilagan till konferensresolution 12.11 och tillhörande utkast till beslut.

+

 

Bilaga 5: Föreslagna nya standardverk för Cites nomenklatur för fåglar (klass Aves)
CoP18 Doc. 99 A5

Notera konsultens rapport om standardverk för nomenklatur för fåglar.

 

Bilaga 6: Föreslagna ändringar i den offentliggjorda litteraturen om nomenklatur för Cites-listade djurarter för vilka djurkommittén, vid tiden för inlämnande av dokument till CoP18, ännu inte hade kommit fram till en rekommendation om antagande eller avvisande för Cites-ändamål.
CoP18 Doc. 99 A6

100.

Upptagande av arter i bilaga III

 

Dokumentet ännu inte tillgängligt den 1 mars.

 

101.

Noter 
CoP18 Doc. 101

SC

Stöd föreslagen ändring av konferensresolution 11.21 (Rev. CoP17), revidering av punkt 7 av tolkningsavsnittet i bilagorna till Cites, och utkasten till beslut som ingår i bilaga 4. Stöd föreslagna ändringar av beslut 16.162 (Rev. CoP17) men fortsätt vara öppen för potentiella ändringar beroende på resultatet angående not #15.

+

102.

Noter för orkidéer i bilaga II CoP18 Doc. 102

SC

Stöd utkastet till definition av termen ”kosmetika” och antagandet av föreslagna beslut.

+

103.

Vägledning för offentliggörande av bilagorna
CoP18 Doc. 103

CA

Överväg behovet av den föreslagna vägledningen om noter, även mot bakgrund av kommande kommentarer från sekretariatet.

0

104.

Översyn av konferensresolution 10.9 om övervägande av förslag om överföring av populationer av afrikansk elefant från bilaga I till bilaga II
CoP18 Doc. 104

SC

Stöd det föreslagna upphävandet av resolutionen och strykningen av tillhörande beslut.

+

Förslag till ändring av bilagorna

105.

Förslag till ändringar av bilagorna I och II

 

Listningsförslag behandlas i del 2 av detta dokument, se nedan.

Avslutning av mötet

106.

Fastställande av tid och plats för partskonferensens nästa ordinarie möte (inget dokument)

 Inget dokument

107.

Avslutningsanföranden (observatörer, parter, Cites generalsekreterare, värdregering) (inget dokument)

 Inget dokument



2.Listningsförslag

Nr

Taxon/Precisering

Förslag

Förslagsställare

Anmärkningar

Ståndpunkt

1

Capra falconeri heptneri
(skruvhornsget, ssp. heptneri)
(populationen i Tadzjikistan)

I – II

Överför populationen i Tadzjikistan från bilaga I till bilaga II

Tadzjikistan

Populationen förefaller växa och jaktförvaltning enligt bestämmelserna i Cites för arter i bilaga I har genererat inkomster som går tillbaka till samhällena och bevarandet. Förslaget innehåller dock inga starka belägg som visar att försiktighetsåtgärderna i bilaga 4 till konferensresolution 9.24 är uppfyllda; en nedlistning skulle leda till ökad handelsvolym utan garantier för att intäkterna återförs till bevarande. IUCN har rekommenderat att den nuvarande förvaltningen ska fortsätta och förstärkas.

2

Saiga tatarica
(saigaantilop)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Mongoliet,
Förenta staterna

Det behövs ytterligare analyser och klargöranden av de taxonomiska frågorna, bland annat om huruvida en annan nomenklatur än den standardnomenklatur som antagits av Cites partskonferens kan användas för listningsförslag (se resolution 9.24 bilaga 6 avsnitt C-1.4). I förslaget anses alla recenta Saiga utgöra en enda art, i enlighet med IUCN:s rödlista. I Cites nu gällande taxonomiska referens är dock den mongoliska populationen utskild som S. borealis. Det förefaller därför populationen i Mongoliet (S. borealis) inte omfattas av förslaget. I en sådan situation bör man motsätta sig förslaget för att undvika att listning av S. tatarica i bilaga I ger en negativ påverkan på populationen av S. borealis.

Om ett förtydligande av nomenklaturen gör det möjligt att lista hela släktet vid CoP18, bör EU överväga att stödja ett sådant förslag, eller ett ändrat förslag som leder till att populationen i Mongoliet (S. borealis) tas upp i bilaga I.

(–)

3

Vicugna vicugna
(vikunja)
(populationen i provinsen Salta)

I – II

Överföring av populationen i provinsen Salta (Argentina) från bilaga I till bilaga II med not 1.

Argentina

Sedan 2006 ökar populationens storlek avsevärt, övervakningen av populationen förefaller god och 41 % (14 000 km²) av habitatet är skyddat. Den enda formen av planerad användning är klippning av vilda exemplar.

Överväg tillsammans med arbetsdokument nr 91.

+

4

Vicugna vicugna
(vikunja)
(populationen i Chile)

Ändra namnet på populationen i Chile från ”populationen i Primeraregionen” till ”populationerna i regionen Tarapacá och i regionen Arica och Parinacota”

Chile

Stöd – förslaget innehåller inte någon väsentlig ändring av listningen utan justerar bara ett geografiskt namn.

+

5

Giraffa camelopardalis
(giraff)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Centralafrikanska republiken, Tchad, Kenya, Mali, Niger och Senegal

Ytterligare belägg behövs för att visa att den internationella handeln bidrar avsevärt till populationernas nedgång och att kriterierna för upptagande i bilaga II är uppfyllda. Den föredragna vägen framåt skulle vara antagande av en uppsättning beslut som efterlyser en extern studie och övervägande av djurkommittén och ständiga kommittén.

0

6

Aonyx cinereus
(asiatisk klolös utter)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Indien, Nepal och Filippinerna

Ytterligare bekräftelse behövs om huruvida kriterierna för listning i bilaga I är uppfyllda. Enligt IUCN bidrar näthandeln med sällskapsdjur till artens snabba minskning.

0

7

Lutrogale perspicillata
(indisk fiskarutter)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Bangladesh, Indien och Nepal

Det måste bekräftas om arten uppfyller de biologiska kriterierna för listning i bilaga I. Den lagliga internationella handeln är inte särskilt stor, men en upplistning kan bidra till att skydda arten eftersom den olagliga handeln är betydande.

(+)

8

Ceratotherium simum simum
(sydlig trubbnoshörning)
(populationen i Eswatini)

Ta bort den befintliga noten för populationen i Eswatini

Eswatini

Invänd. Populationen uppfyller fortfarande kriterierna för listning i bilaga II, men ett borttagande av noten enligt förslaget skulle inte vara förenligt med de försiktighetsåtgärder som anges i punkt A.2 a i bilaga 4 till konferensresolution 9.24. Ett återupptagande av handeln med noshörningshorn skulle i nuläget sända fel signal, mot bakgrund av tjuvjaktens och den olagliga handelns stora omfattning. Det skulle också undergräva många parters åtgärder för att minska efterfrågan på denna art.

9

Ceratotherium simum simum
(sydlig trubbnoshörning)(populationen i Namibia)

I – II

Överföring av populationen av Ceratotherium simum simum i Namibia från bilaga I till bilaga II med följande not:

”Uteslutande för att möjliggöra internationell handel med

a.levande djur till lämpliga och godtagbara destinationer, och

b.jakttroféer.

Alla andra exemplar ska betraktas som exemplar av arter som är upptagna i bilaga I, och handeln med dessa ska regleras i enlighet därmed.

Namibia

Populationen i Namibia är i ett gott tillstånd; den förefaller inte längre uppfylla kriterierna för bilaga I, och den är förenlig med försiktighetsåtgärderna för en nedlistning till bilaga II; noten förefaller vara mycket begränsad och har samma lydelse som den som redan gäller för Sydafrika och Eswatini. Det framgångsrika bevarandet av arten i Namibia måste erkännas.

Potentiella risker med förslaget bör undersökas ytterligare.

(+)

10

Loxodonta
africana (afrikansk elefant)

I – II

Överför populationen i Zambia från bilaga I till bilaga II på följande villkor:

1.    Handel med registrerat obearbetat elfenben (betar och delar) i kommersiellt syfte endast till Cites godkända handelspartner som inte kommer att återexportera.

2.Handel med jakttroféer för icke-kommersiella ändamål.

3.Handel med hudar och läderprodukter.

4.Alla andra exemplar ska betraktas som exemplar av arter i bilaga I, och handeln med dessa ska regleras i enlighet därmed.

Zambia

Den not som föreslagits av Zambia skulle på nytt öppna den internationella elfenbenshandeln och kan inte stödjas i sin nuvarande form.

11

Loxodonta
africana
(afrikansk elefant)

(populationerna i Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe)

Ändring av not 2.

Ändring av not 2:

”Uteslutande för att möjliggöra

[...]

g.    handel med registrerat obearbetat elfenben (för Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe hela betar och delar av betar) på följande villkor:

I.Det får endast komma från registrerade statligt ägda lager, med ursprung i staten (exklusive beslagtaget elfenben och elfenben av okänt ursprung).

II.Handeln är begränsad till handelspartner som av sekretariatet, i samråd med ständiga kommittén, har bekräftats ha en adekvat nationell lagstiftning och inhemsk handelskontroll för att säkerställa att det importerade elfenbenet inte kommer att återexporteras och kommer att förvaltas enligt samtliga krav i konferensresolution 10.10 (Rev. CoP17) om inhemsk tillverkning och handel.

III.Ingen internationell handel ska tillåtas innan sekretariatet har kontrollerat de tilltänkta importländerna och de registrerade statligt ägda lagren.

IV.    Obearbetat elfenben enligt det villkor om försäljning av registrerade statligt ägda elfenbenslager som fastställdes vid CoP12, dvs. 20 000 kg (Botswana), 10 000 kg (Namibia) och 30 000 kg (Sydafrika).

V.    Utöver de kvantiteter som fastställdes vid CoP12 får statligt ägt elfenben från Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe, registrerat senast den 31 januari 2007 och kontrollerat av CITES-sekretariatet, handlas och avsändas, med elfenben enligt punkt g iv i en enda försäljning per destination under strikt överinseende av CITES-sekretariatet.

VI.Intäkterna från handeln får användas endast för bevarande av elefanter och program för bevarande och utveckling av samhällen i eller i anslutning till elefanternas utbredningsområde.

VII.    Handel med de extra kvantiteter som anges i punkt g v får ske först efter det att ständiga kommittén har beslutat att ovanstående villkor har uppfyllts. och

h.    Inga ytterligare förslag om att tillåta handel med elfenben från elefantpopulationer som redan är upptagna i bilaga II får lämnas till partskonferensen under perioden från CoP14 fram till nio år från och med dagen för den enda försäljning av elfenben som ska ske enligt bestämmelserna i punkterna g i, g ii, g iii, g vi och g vii). Dessutom ska sådana förslag i framtiden behandlas i enlighet med besluten 16.55 och 14.78 (rev. CoP16).

[…]”

Botswana, Namibia och Zimbabwe

Den föreslagna ändringen skulle leda till en öppning av internationell handel med elfenben, alltså uppfyller den inte försiktighetsåtgärderna i bilaga 4 till konferensresolution 9.24, och förslaget är därför för tidigt väckt.

12

Loxodonta
africana
(afrikansk elefant)

(populationerna i Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe)

II – I

Överför populationerna i Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe från bilaga II till bilaga I.

Burkina
Faso, Elfenbenskusten, Gabon, Kenya,
Liberia, Niger, Nigeria, Sudan, Syrien, Togo

Dessa fyra populationer uppfyller inte kriterierna för bilaga I och utbredningsstaterna i fråga stöder inte upplistningen.

13

Mammuthus primigenius
(ullhårig mammut)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Israel

Cites syfte är att skydda arter mot överutnyttjande och utrotning. Förväxlingsrisker förefaller inte vara ett tillräckligt argument för att lista mammut. Belägg för felidentifiering och ”tvätt” i stor skala har inte inkommit, och elfenbensdentin från elefant och mammut uppvisar unika egenskaper som lätt kan särskiljas även av icke-experter. Listning i bilaga II skulle inte vara proportionellt mot riskens storlek (skulle potentiellt leda till utfärdande av många tillstånd utan eller med begränsad bevarandenytta).

14

Leporillus conditor
(större kvistboråtta)

I – II

Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Överföring till bilaga II rekommenderas av Cites djurkommitté. Arten förekommer inte i internationell handel.

+

15

Pseudomys fieldi praeconis

I – II

Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Överföring till bilaga II rekommenderas av Cites djurkommitté. Arten förekommer inte i internationell handel.

+

16

Xeromys myoides
(falsk vattenråtta)

I – II

Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Överföring till bilaga II rekommenderas av Cites djurkommitté. Arten förekommer inte i internationell handel.

+

17

Zyzomys pedunculatus
(centralaustralisk stenråtta)

I – II

Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Överföring till bilaga II rekommenderas av Cites djurkommitté. Arten förekommer inte i internationell handel.

+

18

Syrmaticus reevesii

(kungsfasan)

0 – II

Ta upp i bilaga II

CN

Endast populationen i Kina uppfyller listningskriterierna för upptagande i bilaga II. Öppna för att stödja ett snävare förslag som innebär att den administrativa bördan i samband med hantering av handel med exemplar från introducerade populationer förblir proportionerlig. Detta kan uppnås genom att listningen i bilaga II begränsas till populationen i Kina, eller genom att arten listas av Kina i bilaga III.

(0)

19

Balearica pavonina
(svart krontrana)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Burkina Faso, Elfenbenskusten och Senegal

Oklart om listningskriterierna är uppfyllda och om upplistningen skulle bidra till att motverka olaglig handel. Det behövs också en analys av möjlig påverkan på handeln med grå krontrana Balearica regulorum (bilaga II) som är mer hotad (IUCN:s rödlista). – Två utbredningsstater omfattas för närvarande av ett handelsstopp enligt processen för översyn av betydande handel (Review of Significant Trade, RST). Övriga utbredningsstater togs bort från processen eftersom situationen där inte ger anledning till oro. Djurkommittén har inte hörts vilket enligt punkt 10 i bilaga 6 till konferensresolution 9.24 krävs i de fall förslag om att överföra arter från bilaga II till bilaga I omfattas av RST. Det kan vara bättre att invänta resultatet av RST före upplistning.

0

20

Dasyornis broadbenti litoralis
(rödbrun borstsmyg, ssp. litoralis)

Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Förslaget är ett resultat av den periodiska översynen av Cites och rör en art som inte förekommer i handel (anses vara utdöd, sista observation 1906).

+

21

Dasyornis longirostris
(västborstsmyg)

I – II
Överföring från bilaga I till bilaga II

Australien

Förslaget är ett resultat av den periodiska översynen av Cites och rör en art som inte förekommer i handel.

+

22

Crocodylus acutus
(spetskrokodil)
(populationen i Mexiko)

I – II

Överför populationen i Mexiko från bilaga I till bilaga II

Mexiko

Stöd överföring från bilaga I till bilaga II om Mexiko fastställer en nollkvot för exemplar som tagits i naturen (ursprungskod W).

(+)

23

Calotes nigrilabris och Calotes pethiyagodai

0 – I

Ta upp i bilaga I

Sri Lanka

Biologiska kriterier för listning i Cites-bilagorna förefaller vara uppfyllda, men det saknas tillräckliga belägg för att visa nuvarande eller väntade nivåer av handel är skadliga för deras överlevnad i naturen. 

Efter den taxonomiska uppdelningen av Calotes liocephalus och C. pethiyagodai blev den nationella statusen ”akut hotad” för C. liocephalus som inte föreslås bli listad trots att den är ännu mer hotad än C. pethiyagodai. Eftersom de båda arterna tidigare har ansetts vara en art och det är svårt att skilja dem åt, kan en listning av enbart C. pethiyagodai i bilaga I skapa bevarandeproblem för C. liocephalus, eller också kan handel med C. pethiyagodai fortsätta som C. liocephalus. Det finns också frågor om individmärkning av exemplar om de listas i bilaga I, beroende på deras ringa storlek och färgförändring.

0

24

Ceratophora spp.

0 – I

Ta upp i bilaga I

Sri Lanka

Invänd mot att hela släktet listas i bilaga I, men godkänn upptagande av C. erdeleni, C. karu, och C. tennentii i bilaga I samt C. stoddartii och C. asper i bilaga II.

Biologiska kriterier för bilaga I är uppfyllda för de tre arterna (av fem arter i släktet): C. karu, C. erdeleni och C. tennentii. Bilaga II förefaller vara mer motiverat för de två andra arterna C. aspera & C. stoddartii som är vanligare men också förekommer mer i handeln; det bör också noteras att det inte finns något ”förväxlings”-kriterium för listning i bilaga I (bilaga 1 till konferensresolution 9.24 (Rev. CoP17)).

(+)

25

Cophotis ceylanica och Cophotis dumbara

0 – I

Ta upp i bilaga I

Sri Lanka

Förslaget förefaller uppfylla biologiska kriterier; uttag även i litet antal kan ha en betydande påverkan på kvarvarande populationer. Släktet omfattar bara dessa två arter, och båda är endemiska i Sri Lanka och förtecknas som starkt resp. akut hotad på Sri Lankas nationella rödlista (2012). Ytterligare bevis för internationell handel med vildfångade exemplar på senare tid skulle stödja en listning i bilaga I, i annat fall kan en listning i bilaga II vara lämpligare.

+

26

Lyriocephalus scutatus

0 – I

Ta upp i bilaga I

Sri Lanka

Stöd listning i bilaga II, eftersom kriterierna för listning i bilaga I inte är uppfyllda, men däremot kriterierna för listning i bilaga II.

(–)

27

Goniurosaurus spp.

(populationerna i Kina och Vietnam)

0 – II

Ta upp arterna i Kina och Vietnam i bilaga II

Kina, Europeiska unionen, Vietnam

EU är medförslagsställare

Begär rättelse av listningsförslagets presentation på webbplatsen för Cites CoP18 från ”populationerna i Kina och Vietnam” till ”arterna i Kina och Vietnam”, i enlighet med det ursprungliga inlämnade förslaget till listning.

+

28

Gekko gecko
(tokaygecko)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Europeiska unionen, Indien, Filippinerna, Förenta staterna

EU är medförslagsställare

+

29

Gonatodes
daudini

0 – I

Ta upp i bilaga I

Saint Vincent och Grenadinerna

Arten uppfyller de biologiska kriterierna för listning i bilaga I. Internationell handel rapporterades kort efter artens upptäckt och pågår fortfarande, även om insamling i den naturliga livsmiljön inte är tillåten.

+

30

Paroedura androyensis

0 – II

Ta upp i bilaga II

Europeiska unionen, Madagaskar

EU är medförslagsställare

+

31

Ctenosaura spp.

0 – II

Ta upp i bilaga II

El Salvador och Mexiko

Förslaget uppfyller kriterierna för listning; flera arter i släktet kan komma i fråga för upptagande i bilaga I i framtiden om handeln inte regleras, eftersom arterna har små populationer, begränsade utbredningsområden och minskande populationsstorlekar, eller en kombination av dessa tre kriterier, och är mycket sårbara för antingen inre eller yttre faktorer.

+

32

Pseudocerastes urarachnoides

0 – II

Ta upp i bilaga II

Iran

Mer information behövs för att visa att kriteriet för handel är uppfyllt. Förslaget innehåller begränsad information om omfattningen av insamling i naturen och internationell handel med arten (belägg finns endast för ett litet antal individer i handel utanför utbredningsstaten), och även om arten klassificeras som ”nationellt starkt hotad” saknas det data om populationsstorlek, utbredning och om eventuell populationsminskning.

0

33

Cuora bourreti

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Vietnam

Stöd överföring till bilaga I; en ”akut hotad” art som uppfyller åtminstone kriterium C.i i bilaga 1 till konferensresolution 9.24 och som omfattas av betydande handel.

+

34

Cuora picturata

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Vietnam

Stöd överföring till bilaga I, en ”akut hotad” art som uppfyller alla kriterierna i konferensresolution 9.24 för listning i bilaga I och som omfattas av betydande handel. Förslaget följer av en rekommendation från den periodiska översynen.

+

35

Mauremys
annamensis
(vietnamesisk kärrsköldpadda)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Vietnam

Stöd överföring till bilaga I, en ”akut hotad” art som uppfyller åtminstone kriterium C.i i bilaga 1 till konferensresolution 9.24 och som omfattas av betydande handel. Förslaget följer av en rekommendation från den periodiska översynen.

+

36

Geochelone
elegans
(indisk stjärnsköldpadda)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Bangladesh, Indien, Senegal och Sri Lanka

Listningen föreslås gemensamt av de flesta utbredningsstaterna. Det behövs dock mer information för att kunna bekräfta att de biologiska kriterierna i bilaga 1 till konferensresolution 9.24 är uppfyllda. Den olagliga handeln är mycket oroande, trots att fångst av och handel med vilda exemplar redan är förbjudet i utbredningsstaterna. Oron över felanvändning av ursprungskod C och potentiell tvätt av vilda exemplar i verksamheter för uppfödning i fångenskap behandlas redan i Cites konferensresolution 17.7.

(+)

37

Malacochersus tornieri
(torniersköldpadda/pannkakssköldpadda)

II – I

Överföring från bilaga II till bilaga I

Kenya,
Förenta staterna

Stöd förslaget. I den senaste rödlistebedömningen (2018) är arten klassificerad som ”akut hotad”. Förslaget förefaller stå i proportion till de förväntade riskerna för arten, som är föremål för betydande efterfrågan från handelssektorn och påverkas av olaglig handel. Överutnyttjande rapporteras som en huvudfaktor som för närvarande påverkar artens populationer. Arten förefaller uppfylla kriterierna för listning i bilaga I.

+

38

Hyalinobatrachium spp., Centrolene spp., Cochranella spp. och Sachatamia spp.
(glasgrodor)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Costa Rica,
El Salvador

EU skulle kunna stödja ett snävare förslag om förslagsställarna beslutar att begränsa det till de arter för vilka det kan visas att de uppfyller kriterierna för listning. På grund av bristande populationsdata, och eftersom rapporterad handel mest sker med arter i kategorin ”livskraftig”, förefaller dock ett upptagande i bilaga II av alla 104 arter i de fyra släktena inte vara proportionellt. Det behövs mer information om de arter för vilka handeln är mest omfattande.

(–)

39

Echinotriton chinhaiensis och Echinotriton maxiquadratus

0 – II
Ta upp i bilaga II

Kina

Arten uppfyller de biologiska kriterierna för listning i bilaga I. Bevarandet av arterna skulle gynnas av ett internationellt skydd. Även om nivåerna av internationell handel förefaller låga, kan all handel med vilda exemplar skada populationers överlevnad, eftersom populationerna är extremt små och minskande.

Echinotriton skildes ut från Tylototriton (listningsförslag nr 41) så sent som 1982. Det är därför lämpligt att lista båda släktena på grundval av förväxlingskriteriet.

+

40

Paramesotriton spp.

0 – II

Ta upp i bilaga II

Kina, Europeiska unionen

EU är medförslagsställare

+

41

Tylototriton spp.
(krokodilvattensalamandrar)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Kina, Europeiska unionen

EU är medförslagsställare

+

42

Isurus oxyrinchus och Isurus paucus
(mako och långfenad mako)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Bangladesh, Benin, Bhutan, Brasilien, Burkina Faso, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Dominikanska republiken, Egypten, Europeiska unionen, Gabon, Gambia, Jordanien, Libanon, Liberia, Maldiverna, Mali, Mexiko, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Samoa, Senegal, Sri Lanka, Sudan, Togo

EU är medförslagsställare En slutlig ståndpunkt ska intas med beaktande av resultaten av bedömningar som gjorts av FAO:s rådgivande expertpanel, Cites-sekretariatet och IUCN.

(+)

43

Glaucostegus spp.
(hajrockor/gitarrfiskar)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Bangladesh, Benin, Bhutan, Brasilien, Burkina Faso, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Egypten, Europeiska unionen, Gabon, Gambia, Maldiverna, Mali, Mauretanien, Monaco, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Senegal, Sierra Leone, Sri Lanka, Syrien, Togo, Ukraina

EU är medförslagsställare

+

44

Rhinidae spp.
(hajrockor/gitarrfiskar)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Bangladesh, Benin, Bhutan, Brasilien, Burkina Faso, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Egypten, Etiopien, Europeiska unionen, Fiji, Gabon, Gambia, Indien, Jordanien, Kenya, Libanon, Maldiverna, Mali, Mexiko, Monaco, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Filippinerna, Saudiarabien, Senegal, Seychellerna, Sri Lanka, Sudan, Syrien, Togo, Ukraina

EU är medförslagsställare

+

45

Holothuria (Microthele) fuscogilva, Holothuria (Microthele) nobilis, Holothuria (Microthele) whitmaei
(sjögurkor)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Europeiska unionen,
Kenya, Senegal, Seychellerna, Förenta staterna

EU är medförslagsställare

+

46

Poecilotheria spp.

0 – II

Ta upp i bilaga II

Sri Lanka,
Förenta staterna

Stöd preliminärt. Alla arter förefaller uppfylla åtminstone några kriterierna för listning i bilaga II. Det kan uppstå svårigheter i genomförandet när det gäller identifiering av exemplar uppfödda i fångenskap.

(+)

47

Achillides chikae hermeli

0 – I

Europeiska unionen,
Filippinerna

EU är medförslagsställare

+

48

Parides burchellanus

0 – I

Ta upp i bilaga I

Brasilien

Stöd förslaget. Arten uppfyller kriterierna för listning i bilaga I. Exemplar av arten förekommer i handel, och beroende på ringa populationsstorlek kan all handel vara skadlig.

+

49

Handroanthus spp.,
Tabebuia spp. och 
Roseodendron spp.
(handroantus-, tabebuja-, roseodendron-släktena)

0 – II

Ta upp i bilaga II med not #6

Brasilien

Stöd. Kriterierna i resolutionerna 9.24 och 11.21 är uppfyllda. Det är känt att arter i släktet Handroanthus förekommer i handel för byggändamål och användning utomhus. Vetenskapliga granskningar tyder på att denna handel är orsaken till populationsminskningen och har en negativ påverkan på artens status. Tabebuia och Roseodendron förekommer i handel under samma handelsnamn och vetenskapligt namn och det är svårt att skilja träslaget från Handroanthus. Förslagets omfattning är väl motiverad av förväxlingsskäl. EU är en betydande importör i världen.

+

50

Widdringtonia whytei
(mulanjecypress)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Malawi

Invänd om inte Malawi lägger fram bevis för att internationell handel är skadlig för artens bevarande. Arten kan i stället listas i bilaga III.

(–)

51

Dalbergia sissoo
(sissoopalisander)

II – 0

Stryk från bilaga II

Bangladesh, Bhutan, Indien och Nepal

Arten är allmän och uppfyller inte de biologiska kriterierna för bilaga II, men uppfyller högst sannolikt förväxlingskriteriet i resolution 9.24 (kriterium A i bilaga 2 b). Detta förslag bör också ses i samband med föreslagna ändringar av #15.

(–)

52

Dalbergia spp., Guibourtia demeusei, Guibourtia pellegriniana, Guibourtia tessmannii
(palisander-släktet samt bubinga, pellegrinbubinga och jättebubinga)

Ändring av
not #15

II – II

Ändra not #15 på följande sätt:

”Alla delar och produkter, utom

a.blad, blommor, pollen, frukter och frön;

b.färdiga produkter med en högsta vikt av trä av de listade arterna på 500 g per styck;

c.färdiga musikinstrument, färdiga delar till musikinstrument och färdiga tillbehör tillmusikinstrument;

d.delar och produkter av Dalbergia cochinchinensis som omfattas av not #4,

delar och produkter av Dalbergia spp. som har sitt ursprung i och exporteras från Mexiko och som omfattas av not #6.”

Kanada,
Europeiska unionen

EU är medförslagsställare.

+

53

Pericopsis elata
(afrormosia)

Ändring av
not #5

Utvidga omfattningen av noten för Pericopsis elata (för närvarande #5) till att omfatta plywood och transformerat trä på följande sätt:

”Stockar, sågade trävaror, fanér, plywood och transformerat trä1.”

1 Transformerat trä definieras enligt HS-nummer 44.09: Virke (inbegripet icke sammansatt parkettstav), likformigt bearbetat utefter hela längden (spontat, falsat, fasat, försett med pärlstav, profilerat, bearbetat till rund form e.d.) på kanter, ändar eller sidor, även hyvlat, slipat eller längdskarvat.

Elfenbenskusten,
Europeiska unionen

EU är medförslagsställare.

+

54

Pterocarpus tinctorius

0 – II

Ta upp i bilaga II

Malawi

Stöd men föreslå införande av en not (eventuellt den ändrade not #5). Arten uppfyller de biologiska kriterierna för listning i bilaga II samt handelskriteriet (utnyttjande är ett betydande hot mot artens bevarande, och den olagliga avverkningen har ökat kraftigt under de senaste åren för att tillgodose den asiatiska efterfrågan). Ett upptagande i bilaga II skulle kunna göra det lättare att motverka olaglig handel.

(+)

55

Aloe ferox
(kapaloe)

Ändring av not #4

II – II

Ändra not #4 för Aloe ferox på följande sätt: ”Alla delar och produkter, utom
[…]

f.    färdiga produkter1 av Aloe ferox och Euphorbia antisyphilitica som är paketerade och klara för detaljhandel.

När denna term används i Cites-bilagorna avser den produkter, transporterade var för sig eller i bulk, som inte kräver någon ytterligare bearbetning, och som är förpackade och märkta för slutanvändning eller detaljhandel i ett skick som lämpar sig för försäljning till eller användning av allmänheten.”

Sydafrika

Stöd men föreslå utkast till beslut som ger växtkommittén i uppgift att övervaka effekterna av den föreslagna ändringen och genomförandet av förvaltningsåtgärder. Kriterierna i resolution 11.21 är uppfyllda.

+

56

Adansonia grandidieri 

Ändring av not #16

II – II

”Frön, frukter, olja och levande växter” i listningen av Adansonia grandidieri i bilaga II ändras genom att hänvisningen till levande växter stryks: ”Frön, frukter och olja”

Schweiz

Stöd. Kriterierna i resolution 11.21 är uppfyllda.

+

57

Cedrela spp.
(cedrelasläktet)

0 – II

Ta upp i bilaga II

Ecuador

Stöd om en not inkluderas i förslaget i syfte att begränsa Cites-kontroller till de varor som först förekommer i internationell handel som export från utbredningsstater (det ska bedömas och diskuteras med förslagsställarna om t.ex. den föreslagna ändrade not #5 skulle vara lämplig), och om förslaget begränsas till populationerna i den neotropiska regionen. Taxonet uppfyller de biologiska kriterierna för listning i bilaga II (det finns klara belägg för att populationens storlek har minskat) samt handelskriteriet (vissa arter i släktet är föremål för betydande handel på internationell nivå, och utnyttjandet anses vara ett hot mot arternas bevarande). EU är en mindre importör i världen.

(+)

BILAGA […]

(1)    Sec. = Cites-sekretariatet, SC = ständiga kommittén, AC = djurkommittén, PC = växtkommittén. För landskoder, se ISO 3166.