Bryssel den 29.6.2018

COM(2018) 497 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Heltäckande rapport till Europaparlamentet och rådet om användningen av EU-garantin och garantifondens funktion inom Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi)


Innehåll

1. Inledning    

2. EU-garantin    

3. Användningen av EU-garantin    

3.1. Infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)    

3.1.1. Skuldportföljen inom infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)    

3.1.2. Egetkapitalportföljen inom infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)    

3.2. Delen för små och medelstora företag (SMEW)    

4. Garantifondens funktion    

4.1. Mekanismen för att tillgodose garantifonden    

4.2. Årliga och ackumulerade flöden    

4.3. Portföljens sammansättning och viktigaste egenskaper    

4.4. Verksamhetsresultat    

4.5. Bedömning av lämpligheten av målsatsen och garantifondens nivå    

5. Slutsatser    



1. Inledning

År 2014 tillkännagav kommissionen investeringsplanen för Europa, ett nytt initiativ som inrättades 2015 för att stödja investeringar i Europa efter den finansiella och ekonomiska krisen.

Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) inrättades, tillsammans med Europeiska centrumet för investeringsrådgivning och portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/1017 av den 25 juni 2015 om Europeiska fonden för strategiska investeringar, Europeiska centrumet för investeringsrådgivning och portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå, och om ändring av förordningarna (EU) nr 1291/2013 och (EU) nr 1316/2013 – Europeiska fonden för strategiska investeringar 1 (nedan kallad Efsiförordningen). Syftet var att snabbt få igång investeringar i unionen genom mobilisering av privat finansiering.

Avtalet om förvaltningen av Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) och beviljandet av EU-garantin (nedan kallat Efsiavtalet) undertecknades av Europeiska kommissionen och Europeiska investeringsbanken (EIB) den 22 juli 2015. Den första ändringen och anpassningen av Efsiavtalet undertecknades den 21 juli 2016. Den andra ändringen och anpassningen av Efsiavtalet undertecknades den 21 november 2017.

I slutet av 2017 ändrades Efsiförordningen genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2396 av den 13 december 2017 om ändring av förordningarna (EU) nr 1316/2013 och (EU) 2015/1017 vad gäller förlängningen av löptiden för Europeiska fonden för strategiska investeringar liksom införandet av tekniska förstärkningar av den fonden och Europeiska centrumet för investeringsrådgivning 2 (nedan kallad Efsiförordningen 2.0). Efsiförordningen 2.0 har bl.a. inneburit en ökad storlek på EU-garantin och en justering av målsatsen för medlen till garantifonden. En tredje ändring och anpassning av Efsiavtalet undertecknades den 9 mars 2018 för att återspegla Efsiförordningen 2.0.

Enligt artikel 18.3 b i Efsiförordningen ska kommissionen senast den 30 juni 2018 och vart tredje år därefter offentliggöra en heltäckande rapport om användningen av EU-garantin och garantifondens funktion.

Ytterligare detaljerad information om genomförandet av Efsi finns i arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar 3 som åtföljer kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en InvestEU-fond för perioden 2021–2027, i vilket man presenterar resultaten av en oberoende extern utvärdering av tillämpningen av Efsiförordningen.

Sista datum för alla uppgifter i denna rapport var den 31 december 2017.

2. EU-garantin    

Unionen tillhandahåller en oåterkallelig och ovillkorlig garanti till förmån för EIB för finansierings- och investeringstransaktioner inom ramen för Efsi. EU-garantin är hörnstenen i Efsi. Genom att ge EIB större kapacitet att bära risker möjliggör EU-garantin en ökning av volymen av högriskprojekt som stöds av EIB:s finansierings- och investeringstransaktioner inom ramen för infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW), och bidrar därigenom till att hantera marknadsmisslyckanden och suboptimala investeringssituationer. EU-garantin möjliggör också en större utlåningsvolym och att ett större antal företag kan omfattas av delen för små och medelstora företag av Europeiska investeringsfonden (EIF). Därigenom underlättas tillgången till finansiering 4 för små och medelstora företag och små börsnoterade företag.

En del av Efsis övergripande transaktioner omfattas av EU-garantin, medan en del utförs på EIB:s egen risk. Den ursprungliga finansieringen av garantifonden uppgick till 16 miljarder euro från EU:s budget, vilken kompletterades med en tilldelning på 5 miljarder euro från EIB:s egna medel. Dessa belopp ökades till 26 miljarder euro respektive 7,5 miljarder euro genom Efsiförordningen 2.0.

EU-garantin omfattar de finansierings- och investeringstransaktioner som EIB undertecknat inom ramen för infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW) och som EIF undertecknat inom delen för små och medelstora företag (SMEW). Den ursprungliga uppdelningen mellan IIW och SMEW var upp till högst 13,5 miljarder euro för IIW och upp till högst 2,5 miljarder euro för SMEW. Med tanke på det särskilt starka gensvaret på SMEW beslutade Efsis styrelse, bestående av medlemmar som företräder kommissionen och EIB, att använda den flexibilitet som föreskrivs i förordningen 5 för att stärka den senare genom omfördelning av 500 miljoner euro från IIW till SMEW i juli 2016. Efsiförordningen 2.0 ökade SMEW:s andel ytterligare, med en gräns på 6,5 miljarder euro som kan anpassas av styrelsen upp till högst 9 miljarder euro 6 .

EU-garantin är revolverande under Efsis livslängd, eftersom den tillgängliga täckningen enligt EU-garantin kan ställas till förfogande för nya transaktioner efter avskrivning av befintliga transaktioner, förutsatt att EU-garantin aldrig överstiger 26 miljarder euro per den 6 Juli 2018 (eller 16 miljarder euro före detta datum) och att de sammanlagda nettobetalningarna från unionens allmänna budget inom EU-garantin inte överstiger 26 miljarder euro per den 6 juli 2018 (eller 16 miljarder euro före detta datum).

Tabell 1 – EU-garantins uppdelning och dess utveckling över tiden

(i miljarder euro)

Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 1.0

Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 1.0 – justering

Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 2.0

IIW

13,5

13,0

19,5

SMEW

2,5

3,0

6,5

Total EU-garanti

16,0

16,0

26,0

EIB:s kapacitet att bära risker

5,0

5,0

7,5

Totalt Efsi

21,0

21,0

33,5

Källa: Kommissionens avdelningar.

3. Användningen av EU-garantin

I det här avsnittet granskas användningen av EU-garantin inom ramen för de olika verksamheter som stöds av Efsi. EU-garantin omfattar olika produkter inom IIW och SMEW.

EIB-gruppen (EIB och EIF) hade vid utgången av 2017 undertecknat 606 transaktioner inom Efsi för en total finansiering på 37,4 miljarder euro. Dessa operationer förväntas mobilisera investeringar på 207,3 miljarder euro i alla 28 EU-medlemsstater och inom alla mål som anges i Efsiförordningen (se figur 1).

Figur 1: Efsiinvesteringar mobiliserade för undertecknade transaktioner inom ramen för IIW och SMEW (sektorsvis per den 31 december 2017).

Källa: EIB.

EU-budgetens exponering för eventuella framtida betalningar enligt EU-garantin när det gäller undertecknade transaktioner (utbetalade och ej utbetalade) uppgick vid slutet av 2017 till 13,5 miljarder euro, och den utestående exponeringen när det gäller utbetalningar som omfattas av EU-garantin uppgick till nästan 10,1 miljarder euro.

Inga anspråk på garantin inom EU:s budget på grund av försumliga transaktioner gjordes under den period som omfattas av denna rapport. EU-garantin användes endast för att täcka EIB:s finansieringskostnader, som betalades ut från intäkter från IIW-transaktioner.

3.1. Infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)

Inom ramen för IIW grundas fördelningen av EIB-transaktioner till skuld- eller egetkapitalportföljen på EIB:s system för kreditbetyg och EIB:s standardriskbedömning. EU-garantin på 13 miljarder euro är för IIW uppdelad enligt följande:

I.Upp till 10,5 miljarder euro för lånetransaktioner.

II.Upp till 2,5 miljarder euro för transaktioner med kapital likställt med eget kapital.

EIB hade den 31 december 2017, inom ramen för IIW, undertecknat 278 transaktioner för en total finansiering på 27,4 miljarder euro, vilket förväntas mobilisera investeringar på 131,4 miljarder euro i 27 EU-medlemsstater.

3.1.1. Skuldportföljen inom infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)

Skuldportföljen inom IIW inkluderar alla undertecknade och icke-uppsagda lånetransaktioner. För varje lånetransaktion genomför EIB sin standardriskbedömning, som inbegriper en beräkning av sannolikheten för försumlighet och återvinningsgraden, utan att ta hänsyn till EU-garantin (för att återspegla den totala risken för transaktionen 7 ). Transaktioner som stöds av EU-garantin har i normalfallet en högre riskprofil än EIB:s gängse transaktioner och utgör därför särskilda verksamheter 8 . Mindre riskfyllda transaktioner kan införlivas i Efsiportföljen under förutsättning att ett högt mervärde klart påvisas och att deras införlivande i portföljen uppfyller kriteriet att ge additionalitet.

Inom ramen för IIW:s skuldportfölj tillhandahåller unionsbudgeten en fullständig första-förlustgaranti för den skuldportfölj som genomförs av EIB enligt Efsi. Första-förlustgarantin förväntas vara ca 25 % för IIW:s standardskuldportfölj och 33 % för IIW:s hybridskuldportfölj 9 av volymen av den totala transaktionsportföljen som finansieras av EIB vid slutet av investeringsperioden, medan EIB fullt ut bär den kvarstående risken.

Man kan göra anspråk på EU-garantin vid försumlighet hos EIB:s gäldenärer eller, om en omstruktureringsprocess görs, för att täcka omstruktureringsförluster i förhållande till lånetransaktionerna.

EIB:s lånetransaktioner genererar intäkter som fastställs i enlighet med EIB:s prissättningsprinciper. Riskrelaterade intäkter delas mellan unionen och EIB på grundval av den risk som tagits i enlighet med principerna för risk- och intäktsdelning som anges i Efsiavtalet.

Per den 31 december 2017 hade 207 lånetransaktioner (varav 14 hybridtransaktioner) undertecknats inom ramen för IIW för en total finansiering på 24,1 miljarder euro.

3.1.2. Egetkapitalportföljen inom infrastruktur- och innovationstjänsten (IIW)

Egetkapitalportföljen inom IIW inkluderar alla undertecknade och icke-uppsagda transaktioner med kapital likställt med eget kapital. Inom ramen för denna portfölj kan EU-garantin användas för att stödja direktinvesteringar i enskilda företag eller projekt (direkta investeringar i kapital likställt med eget kapital) eller för finansiering av fonder eller likvärdiga portföljrisker (portfölj med kapital likställt med eget kapital).

EIB utför sin standardbedömning och fastställer huruvida en transaktion medför risker för kapital likställt med eget kapital eller inte, oavsett dess rättsliga form och nomenklatur. Investeringar i kapital likställt med eget kapital ska prissättas i linje med marknaden, och i annat fall på grundval av marknadstester eller benchmarking.

Avseende egetkapitalstandardportföljen inom IIW omfattar EU-garantin för varje transaktion 100 % av de belopp som finansieras av EIB, under förutsättning att EIB investerar på basis av likställdhet (pari passu) även för sina egna risker

Man kan göra anspråk på EU-garantin för att täcka negativa värdejusteringar 10 (orealiserade förluster), realiserade förluster vid avyttring och EIB:s finansieringskostnader för den del av investeringen med eget kapital som garanteras av EU.

Alla kontanta belopp som betraktas som intäkter, vilka erhållits med hänsyn till egetkapitalstandardportföljen inom IIW, används för att ersätta EU-garantin.

I den tredje ändringen och anpassningen av Efsiavtalet av den 9 mars 2018 planeras inrättandet av en egen kapitalportfölj inom IIW avseende nationella utvecklingsbanker. På portföljbasis ska EU-garantin tillhandahålla 95 % av första-förlustgarantin, medan EIB ska behålla återstående 5 % såväl som hela den kvarstående risken.

Per den 31 december 2017 hade 77 transaktioner med kapital likställt med eget kapital undertecknats inom ramen för IIW för en total finansiering på 3,3 miljarder euro.

3.2. Delen för små och medelstora företag (SMEW)

Efsis del för små och medelstora företag (SMEW) underlättar tillgången till lån och finansiering med eget kapital för små och medelstora företag och, i begränsad omfattning, även till små börsnoterade företag. Den genomförs av EIF.

När det gäller stöd till lånefinansiering förstärker den del av SMEW som omfattas av EU-garantin inom Efsi befintliga EU-finansieringsinstrument för små och medelstora företag på ett sådant sätt att deras insatser är snabbare och att de kan stödja en större utlåning och ett större antal företag. Stödet ges specifikt till Cosmes lånegarantiinstrument som förbättrar tillgången till finansiering för små och medelstora företag med högre risk, till InnovFin-garantiinstrumentet för små och medelstora företag som inriktas på innovativa och forskningsintensiva företag, till EaSis garantifinansieringsinstrument som stöder mikrofinansiering och sociala företag och till lånegarantin för de kulturella och kreativa sektorerna som ger dedikerat stöd till små och medelstora företag. Inom ramen för dessa produkter stöder Efsi garantier som EIF utfärdar till banker, vilket säkerställer att de ger lån till de avsedda mottagarna med antingen större totala portföljvolymer eller till bättre villkor än utan EU-garantin.

När det gäller finansiering med eget kapital stöder den del av SMEW som omfattas av EU-garantin inom Efsi ett instrument som EIF använder för att investera i aktiefonder, fond-i-fonder eller saminvesteringsverktyg som kanaliserar finansiering med eget kapital till företag som befinner sig i ett tidigt skede (t.ex. nystartade företag) och även företag som befinner sig i en tillväxt- och utvidgningsfas.

EU-garantin som tilldelas SMEW enligt Efsiförordningen uppgår till 3 miljarder euro (efter överföringen från IIW som beskrivs i avsnitt 2). I och med Efsiförordningen 2.0 utvidgades EU-garantin för SMEW med ytterligare 3,5 miljarder euro som ska användas under perioden 2018–2020. Förutom de instrument som omfattas av EU-garantin inom Efsi, får även SMEW ett direkt EIB-bidrag på 2,5 miljarder euro, vilket har utnyttjats för att utvidga EIB:s mandat för riskkapitalresurser till EIF till stöd för finansiering med eget kapital för små och medelstora företag och medelstora börsnoterade företag. Detta direkta EIB-bidrag till Efsi utvidgades med ytterligare 1,5 miljarder euro inom ramen för Efsi 2.0.

EIF hade vid slutet av 2017 undertecknat SMEW-transaktioner med 305 finansiella intermediärer för en total EIF-finansiering på nästan 10 miljarder euro. Dessa transaktioner förväntas mobilisera investeringar på 76 miljarder euro i alla 28 EU-medlemsstater. I slutet av 2017 hade totalt 135 785 företag redan fått Efsistödd finansiering inom ramen för SMEW och 1,5 miljoner arbetstillfällen skapades eller stöddes.

4. Garantifondens funktion

Garantifonden för Efsi (nedan kallad garantifonden) inrättades enligt artikel 12 i Efsiförordningen och finansieras främst genom betalningar från unionens allmänna budget och intäkter som härrör från transaktioner enligt EU-garantin. Garantifonden utgör en likviditetsbuffert som ska användas för att betala EIB om anspråk görs på EU-garantin. Garantifonden måste bibehållas vid en viss procentsats 11 (målsatsen) av det totala beloppet av förpliktelserna enligt EU-garantin, för närvarande 35 %. Syftet med likviditetsbufferten är sålunda att tillhandahålla en lämplig säkerhetsmarginal för att undvika att exponera unionsbudgeten för plötsliga anspråk på EU-garantin, vilket kan medföra utgiftsnedskärningar eller budgetändringar. Den bidrar därför till förutsägbarheten avseende budgetramen.

I enlighet med Efsiavtalet ska anspråk betalas ut av garantifonden om de begärda beloppen överstiger de medel som EIB förfogar över på Efsikontot. Efsikontot, som förvaltas av EIB, har till syfte att uppbära unionens inkomster från transaktioner som omfattas av EU-garantin och från återkrävda belopp samt, i den mån det tillgängliga saldot tillåter, betala ut anspråk i enlighet med EU-garantin och för betalning av EIB:s återvinningsbara administrativa kostnader och återvinningskostnader.

4.1. Mekanismen för att tillgodose garantifonden

Garantifonden tillgodoses genom följande:

·Bidrag från unionens allmänna budget; den budget som avsätts för garantifonden uppgår till 8 425 miljoner euro.

·Intäkter och andra betalningar som unionen erhållit i enlighet med Efsiavtalet (dvs. projekt som omfattas av Efsistöd). Dessa avsatta intäkter till garantifonden uppgår till 675 miljoner euro.

·Vinster (räntor) på garantifondens medel som investeras på finansmarknaderna.

·Belopp som återvunnits från projekt för vilka EU-garantin togs i anspråk (dvs. försumliga gäldenärer).

Garantifonden tillgodoses gradvis med hänsyn till ökningen av exponeringen som bärs av EU-garantin och den förvaltas direkt av kommissionen. Dess resurser investeras i enlighet med principerna för sund ekonomisk förvaltning och lämpliga försiktighetsregler.

4.2. Årliga och ackumulerade flöden

Betalningsplanen för budgetposten som tillgodoser garantifonden presenteras i tabell 1. År 2016 avsattes ett belopp på 1 018 miljoner euro till fonden. Av detta kom huvuddelen från anslag för betalningar ur unionsbudgeten (1 012 miljoner euro), medan ett belopp på 6,33 miljoner euro, som härrörde från transaktioner enligt EU-garantin, återvanns från Efsikontot (som inkomster som avsatts för särskilda ändamål). År 2017 avsattes ett belopp på 2 490 miljoner euro till garantifonden. Av detta återvanns beloppet på 39,2 miljoner euro, som härrörde från transaktioner enligt EU-garantin, från Efsikontot (som inkomster som avsatts för särskilda ändamål).

Per den 31 december 2017 betalades det ackumulerade beloppet 3 508 miljoner euro och placerades i obligationer.

Per den 31 december 2017 hade Efsis transaktioner som förvaltats av EIB inom IIW genererat inkomster på 78,5 miljoner euro för EU 12 , varav 61,0 miljoner euro under år 2017.

Per den 31 december 2017 betalades ett belopp på 0,4 miljoner euro till EIB för att täcka finansieringskostnader. Vidare betalades ett belopp på 1,0 miljoner euro för att täcka administrativa avgifter och andra kostnader för Efsis transaktioner som hanterats av EIF inom SMEW, i enlighet med Efsiförordningen och Efsiavtalet. Dessa belopp har betalats ut från Efsikontot.

4.3. Portföljens sammansättning och viktigaste egenskaper

Garantifondens investeringsportfölj investeras i enlighet med de förvaltningsprinciper som föreskrivs i kommissionens beslut C(2016) 165 av den 21 januari 2016 om godkännande av riktlinjer för kapitalförvaltningen av garantifonden för Europeiska fonden för strategiska investeringar.

Enligt riktlinjerna ska tillgångarna i investeringsportföljen ge tillräcklig likviditet i förhållande till eventuella anspråk på garantin, samtidigt som de strävar efter att optimera avkastningen och riskerna till en nivå som är förenlig med upprätthållandet av en hög grad av säkerhet och stabilitet.

Investerings- och riskhanteringsstrategier antogs för att spegla investeringsmålen och marknadsutsikterna. Målet för investeringsstrategin är en ökad diversifiering inom ett antal olika tillgångsklasser med fast avkastning.

I slutet av december 2017 bestod investeringsportföljen i huvudsak av statspapper (42,5 % av marknadsvärdet), värdepapper emitterade av regionala myndigheter, överstatliga myndigheter och organisationer (21,5 % av marknadsvärdet) samt säkerställda obligationer (25,5 % av marknadsvärdet). Återstoden bestod framför allt av obligationer utan säkerhet emitterade av företag och finansinstitut. Omkring 18 % av portföljen investerades i likvida tillgångar noterade i US-dollar och med högt kreditbetyg (AA/AAA). Investeringarna har säkrats för exponeringen mot valutarisker.

Portföljlöptiden 13  uppgick i slutet av 2017 till 3,47 år. Genomsnittligt kreditbetyg är A-.

Huvuddelen av portföljen är investerad i likvida värdepapper och en lämplig andel (16 % av det totala portföljvärdet) förfaller inom 12 månader.

Portföljens profil i fråga om löptid, kreditrisk och likviditet har anpassats till det kassaflöde som förväntas till följd av de av Efsis transaktioner som omfattas av EU-garantin (t.ex. förutspådda anspråk, intäkter).

4.4. Verksamhetsresultat

Resultatet beräknas tidsviktat för att inte påverkas av portföljens storlek, som växte avsevärt under de två åren.

Sedan starten i april 2016 har garantifondens absoluta avkastning varit 0,2 % vid denna rapports slutdatum, dvs. slutet av december 2017. Detta resultat som ligger nära noll uppnåddes mot bakgrund av negativa räntor (i synnerhet för vad marknaderna uppfattar som ”kreditriskfria” och likvida exponeringar i Europa 14 ), liksom stigande räntor i USA 15 .

4.5. Bedömning av lämpligheten av målsatsen och garantifondens nivå

Garantifondens målsats fastställdes ursprungligen till 50 % av de totala EU-garantiförpliktelserna. Detta mål beräknades innan Efsi startade.

Under 2016 konstaterade kommissionens interna granskning av Efsi 16 att tillförseln av medel till garantifonden skulle kunna justeras. Riskbedömningen av de olika produkter som stöds av EU-garantin visade att unionens budget på det hela taget skulle få ett tillräckligt skydd mot potentiella anspråk på EU-garantin med en justerad målsats för medlen till garantifonden på 35 %, med hänsyn tagen till återkrävda belopp, inkomster och återflöden från Efsis transaktioner.

Rådet och Europaparlamentet godkände kommissionens förslag och målsatsen har fastställts till 35 % av de totala EU-garantiförpliktelserna från och med ikraftträdandet av Efsiförordningen 2.0. Målsatsens lämplighet bekräftades på grundval av Efsiportföljen i slutet av 2017.

5. Slutsatser

I den oberoende utvärderingen av tillämpningen av Efsiförordningen som ligger till grund för förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av InvestEU-programmet 17 drogs slutsatsen att EU-garantin är relevant och effektiv på ett övergripande sätt.

Mellan 2014 och 2017 upplevde EIB:s särskilda verksamheter en nästan femfaldig ökning. Efsis transaktioner inom EU-garantin utgjorde 95 % av EIB:s särskilda verksamheter under 2016 och 2017, vilket visar att EU-garantin har ett mervärde. Att ge EIB och EIF större kapacitet att bära risker resulterade i ytterligare och högre riskfinansiering från EIB-gruppen.

Utvärderingen bekräftade vidare att nivåerna av EU-garantin och EIB-bidraget var lämpligt anpassade för perioden 2015–2018, eftersom det gav EIB-gruppen möjlighet att mobilisera en investeringsnivå i linje med förväntningarna. Justeringen av målsatsen för garantifonden enligt Efsi 2.0 resulterade i en effektivare användning av EU:s budget. Eftersom en stor del av de ytterligare medel som krävs för att tillgodose utvidgningen av garantifonden kommer att härröra från Efsis intäkter och återflöden från andra finansiella instrument, var dessutom konsekvensen för andra delar av EU:s budget begränsad, vilket leder till en ökad effektivitet i EU-budgetstödet.

Slutligen drogs den övergripande slutsatsen i utvärderingen att metoden att justera Efsis målsats ser ut att vara lämplig och i linje med branschpraxis.

(1)

.    EUT L 169, 1.7.2015, s. 1.

(2)

.    EUT L 345, 27.12.2017, s. 34.

(3)

     Platshållarreferens.

(4)

     Artikel 3 i förordningen.

(5)

     Artikel 11.1 och 11.3 i förordningen.

(6)

     Artikel 11.3 i förordningen, i dess ändrade lydelse.

(7)

     Bilaga II punkt 6 i förordningen.

(8)

     Särskilda verksamheter definieras i artikel 16 i EIB:s stadga.

(9)

     En hybriddel inom IIW:s skuldportfölj skapades för att tillgodose särskilda transaktioner som riskdelning, vilka EIB delegerar helt till finansiella intermediärer, värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet, etc. Per den 31 december 2017 var tilldelningen av EU-garanti till denna portfölj 1 miljard euro.

(10)

     Värdejustering innebär förändring av det sammanlagda bokförda värdet av transaktioner med kapital likställt med eget kapital.

(11)

     Målsatsen fastställdes ursprungligen i artikel 12.5 i Efsiförordningen till 50 % av de totala EU-garantiförpliktelserna. I samband med ikraftträdandet av Efsiförordningen 2.0 fastställdes målsatsen till 35 % av de totala EU-garantiförpliktelserna.

(12)

     Se rapporterna från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten om förvaltningen av garantifonden för Europeiska fonden för strategiska investeringar under 2016 och 2017.

(13)

     Uppgifterna om löptiden avser modifierad duration, som är ett mått på en obligations priskänslighet för ränteförändringar. Uppgiften grundar sig på uppfattningen att priset på ett värdepapper och räntesatserna står i omvänd proportion till varandra.

(14)

     Till exempel låg genomsnittsavkastningen för femåriga tyska obligationer på -34 räntepunkter under 2017.

(15)

     Avkastningen för tvååriga amerikanska statsobligationer steg t.ex. med 69 räntepunkter under 2017. Samtidigt som stigande räntor erbjuder bättre återinvesteringsmöjligheter över tid leder de till en inledande negativ omvärderingseffekt.

(16)

.    SWD(2016) 297.

(17)

.    COM(2018) 439.