Bryssel den 6.2.2018

COM(2018) 56 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Kvalitet på bensin och dieselbränslen som används för vägtransport i Europeiska unionen
(Rapporteringsår 2016)


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Kvalitet på bensin och dieselbränslen som används för vägtransport i Europeiska unionen
(Rapporteringsår 2016)

1.    Inledning

Enligt artikel 8.3 i direktiv 98/70/EG 1 om kvaliteten på bensin och dieselbränslen (nedan kallat bränslekvalitetsdirektivet) måste medlemsstaterna årligen rapportera uppgifter om bränslekvalitet och vilka totala volymer bensin- och dieselbränslen för vägtransporter som saluförts på deras territorier.

Denna rapport baserar sig på de uppgifter som medlemsstaterna har lämnat till Europeiska miljöbyrån (EEA) för 2016. Sammanställningen och analysen av uppgifterna presenteras i EEA:s tekniska rapport nr 24/2017 om bränslekvalitet i EU 2016.

Medlemsstaterna bedömer bränslekvalitet genom ett system för övervakning av bränslekvalitet 2 . Medlemsstaterna måste ta bränsleprover varje år och analysera deras tekniska egenskaper för att säkra att de stämmer överens med kraven i bränslekvalitetsdirektivet. De gränsvärden som fastställs i bränslekvalitetsdirektivet rör bland annat följande parametrar:

För bensinbränslen: destilleringsvärde, kolväteanalys, blyhalt, manganhalt, motoroktantal (MON), syrehalt, oxygenater, forskningsoktantal (RON), svavelhalt och ångtryck sommartid.

För dieselbränslen: cetantal, densitet vid 15 °C, destillering, halt av fettsyrametylester (Fame), manganhalt, polycykliska aromatiska kolväten och svavelhalt.

2.    Översikt över 2016 års uppgifter om bränslekvalitet i EU

Alla EU:s medlemsstater samt Norge och Island har lämnat rapporter om bränslekvalitet för 2016.

Bränsleförsäljning, typer och biokomponenthalt

Bränsleförsäljningen inom EU domineras fortfarande av diesel: 71,8 % (257 206 miljoner liter) av det sålda bränslet var diesel och 28,2 % var bensin (100 838 miljoner liter). Den totala bränsleförsäljningen ökade med 2,7 % jämfört med 2015. Bensinförsäljningen förblev nästan oförändrad 2016, medan dieselförsäljningen ökade med 3,8 %.

Andelen dieselbränsleförsäljning har ökat under årens lopp, från en andel på 55,6 % av den totala bränsleförsäljningen 2001 till en andel på 71,8 % 2016. Detta återspeglar i stor utsträckning den stora ökningen av dieseldrivna fordon i Europa under den perioden. Dieselbränsleförbrukningen är betydande i de flesta av EU:s 28 medlemsstater (> 60 % av den totala bränsleförsäljningen), med undantag för Cypern, Grekland, Malta och Nederländerna.

Den största delen av bensinförsäljningen 2016 bestod av bränslen med ett forskningsoktantal (RON) på 95, vilket utgjorde 86,3 % av den totala bensinbränsleförsäljningen. 7,6 % av försäljningen var 95 < RON < 98 och 5,8 % var RON ≥ 98. Andelen försäljning av RON = 91 var obetydlig.

Nästan all diesel som säljs i EU innehåller biodiesel, medan 85 % av den bensin som säljs innehåller bioetanol. 75 % av bensinbränsle som såldes i EU under 2016 hade upp till 5 volymprocent etanol och 10 % hade upp till 10 % etanolhalt. 83 % av dieselbränsle som såldes innehöll upp till 7 % fettsyrametylestrar (Fame) och 17 % innehöll mer.

Bränsleförsäljningens överensstämmelse med bränslekvalitetsdirektivet

Fem medlemsstater rapporterade full överensstämmelse för bensin (Grekland, Litauen, Nederländerna, Slovenien och Sverige) och nio för diesel (Bulgarien, Kroatien, Finland, Tyskland, Irland, Litauen, Malta, Slovenien och Sverige). Litauen, Slovenien och Sverige rapporterade full överensstämmelse för båda bränsletyperna. Å andra sidan rapporterade en medlemsstat (Belgien) mer än 100 avvikelser från kraven för bensin under 2016.

Medlemsstaterna rapporterade totalt 507 avvikelser från kraven för bensin och 101 avvikelser från kraven för diesel under 2016. För bensin är den parameter som oftast faller utanför specifikationerna ångtryck sommartid (i 14 medlemsstater), RON (i 11 medlemsstater) och MON (i sju medlemsstater). 14 medlemsstater rapporterade överskridanden av aromatiska föreningar, syrehalt eller destilleringsparametrar. För diesel var den paramenter som oftast föll utanför specifikationerna svavelhalt (i sju medlemsstater) och halt av fettsyrametylester (Fame) (i sju medlemsstater).

Alla medlemsstater har beskrivit de åtgärder som vidtagits när provtagningen ådagalagt avvikelser. Åtgärderna omfattar bland annat att informera de behöriga myndigheterna, inleda utredningar, ålägga påföljder och böter eller att ta nya prover. I ett litet antal fall har inga åtgärder vidtagits då de avvikande parametrarna ändå låg mycket nära toleransgränserna.

Det fanns därför ingen anledning för kommissionen att inleda nya undersökningar.

(1)

   Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG av den 13 oktober 1998 om kvaliteten på bensin och dieselbränslen och om ändring av rådets direktiv 93/12/EEG, EGT L 350, 28.12.1998, s. 58.

(2)

     Europeisk standard EN 14274 ger information om inrättande av ett system för övervakning av bränslekvalitet beroende på landets storlek och den statistiska modell som används, samt riktlinjer om fastställande av minimiantalet prover som ska tas.