29.5.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 184/19


Rådets motivering: Rådets ståndpunkt (EU) nr 1/2018 vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2016/1036 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen och förordning (EU) 2016/1037 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen

(2018/C 184/02)

I.   INLEDNING

1.

Den 11 april 2013 förelade kommissionen rådet och parlamentet det ovan nämnda förslaget om en modernisering av de handelspolitiska skyddsinstrumenten som ändrar de förordningar om antidumpning och antisubvention som är i kraft i dag (1).

2.

Europaparlamentet antog sin ståndpunkt vid första behandlingen vid plenarsammanträdet den 16 april 2014 (2).

3.

Vid Corepers möte den 13 december 2016 gavs ordförandeskapet i uppdrag att inleda förhandlingar med Europaparlamentet i syfte att nå en tidig överenskommelse vid andra behandlingen (3).

4.

På denna grundval hölls åtta trepartsmöten under det maltesiska ordförandeskapet och det estniska ordförandeskapet 2017, närmare bestämt den 21 mars, den 27 april, den 31 maj, den 13 juni, den 18 oktober, den 7 och 23 november och den 5 december.

5.

Vid det sista trepartsmötet den 5 december 2017 nåddes en preliminär kompromiss med parlamentet om texten till utkastet till förordning om en modernisering av de handelspolitiska skyddsinstrumenten.

6.

Den 15 december 2017 uttryckte arbetsgruppen för handelsfrågor ett mycket brett stöd för kompromissen med Europaparlamentet.

7.

Vid mötet den 20 december 2017 analyserade Coreper sedan det slutliga kompromissförslaget inför en överenskommelse (4).

8.

Europaparlamentets utskott för internationell handel röstade den 23 januari 2018 om den politiska överenskommelsen, som speglade resultatet av förhandlingarna, och godkände den med överväldigande majoritet (5).

9.

I en skrivelse av den 30 januari 2018 meddelade ordföranden för Europaparlamentets utskott för internationell handel ordföranden för Coreper att, om rådet formellt förelägger Europaparlamentet sin ståndpunkt vid första behandlingen enligt överenskommelsen, med förbehåll för juristlingvisternas granskning, kommer han att rekommendera plenarförsamlingen att godkänna rådets ståndpunkt utan ändringar vid parlamentets andra behandling (6).

10.

Den 7 februari 2018 bekräftade Coreper den slutliga kompromisstexten i syfte att nå en överenskommelse (7).

II.   SYFTE

11.

Målet med förslaget var att uppdatera och modernisera EU:s handelspolitiska skyddsinstrument som inte har setts över i någon större omfattning sedan Uruguayrundan avslutades 1995 i syfte att göra dem effektivare och mera ändamålsenliga till stöd för EU-aktörer.

III.   ANALYS AV RÅDETS STÅNDPUNKT VID FÖRSTA BEHANDLINGEN

A.   Allmänt

12.

Förordningen innebär förbättringar när det gäller ett antal frågor som är viktiga för aktörerna, t.ex. följande: Ökad insyn i förfarandena, bättre tillgång till information för små och medelstora företag, stärkt roll för förhörsombudet och hjälpcentralen för små och medelstora företag med som ny uppgift att vägleda dessa i undersökningsförfaranden, undersökningar av kringgående och konsolidering av nuvarande praxis, etc.

Dessa förbättringar kommer att göra de handelspolitiska skyddsinstrumenten mer förutsägbara och ge praktiska lösningar på verkliga problem som europeiska aktörer möter vid användningen av instrumenten.

B.   Särskilda aspekter – de mest omdiskuterade frågorna

Regeln om lägsta tull

13.

Av särskilt intresse för rådet var bestämmelser kopplade till förslaget om att inte tillämpa regeln om lägsta tull vid råvarurelaterade snedvridningar. Den kompromiss som nåddes av de två medlagstiftarna vid det sista trepartsmötet gör det möjligt att inte tillämpa regeln om lägsta tull i tydligt definierade situationer:

snedvridningar gällande råvaror som står för mer än 17 % av produktionskostnaden, individuellt sett (enkelt tröskelvärde),

snedvridningar gällande råvaror enligt definitionen i OECD:s förteckning, men med möjlighet att uppdatera denna förteckning genom en delegerad akt så att den överensstämmer med framtida OECD-överväganden,

vid fall av dumpning blir kommissionen tvungen att ange att det är i unionens intresse att inte tillämpa regeln om lägsta tull (”positiv prövning av unionens intresse”).

14.

Med avseende på lägsta vinstmål (som är den vinstnivå som krävs för att täcka samtliga kostnader och investeringar, forskning och utveckling, och innovation) godtog rådet en miniminivå på 6 %.

15.

Sociala och miljömässiga standarder kommer att beaktas vid fastställande av nivån för undanröjande av skada. Dessutom kommer det att finnas tillfälle att beakta framtida kostnader som härrör från genomförandet av dessa standarder om sådana kostnader är tydligt förutsebara och objektivt kvantifierbara. Detta är en nyhet från Europaparlamentet, men rådet har sett till att kostnaderna inte räknas dubbelt och att de är vederbörligen motiverade (8).

16.

Vad gäller antisubventionsförordningen bör regeln om lägsta tull inte längre tillämpas.

Utlämnande av uppgifter på förhand

17.

En tidsfrist på tre veckor för utlämnande av uppgifter på förhand har avtalats i kombination med tre ytterligare skyddsnät som kommer att hantera de potentiella riskerna med lagring: utökad användning av registrering av import, nya former för insamling och rapportering av statistik, och ytterligare en skademarginal som ska läggas till den slutgiltiga tullen för att kompensera för eventuell lagring under perioden för utlämnande av uppgifter på förhand.

18.

Dessutom enades man om en översynsbestämmelse för längden på perioden för utlämnande av uppgifter på förhand. Två år efter ikraftträdandet kommer kommissionen att bedöma hur effektiva de tre skyddsnäten varit när det gäller att hantera lagring. Mot bakgrund av den bedömningen bör kommissionen via en delegerad akt föreslå följande åtgärder:

förkortning av perioden för utlämnande av uppgifter på förhand till två veckor om ingen betydande importökning har skett som kommissionen inte kunnat hantera,

förlängning av perioden för utlämnande av uppgifter på förhand till fyra veckor för att förbättra förutsebarheten för unionsaktörer om ingen betydande importökning har skett eller om kommissionen kunnat hantera densamma.

Kontinentalsockeln och den exklusiva ekonomiska zonen

19.

Under diskussionerna med parlamentet och kommissionen godtog rådet dessutom införandet av en bestämmelse som gör det möjligt att genom en framtida genomförandeakt utvidga åtgärderna till kontinentalsockeln och den exklusiva ekonomiska zonen. Rådet har säkerställt att tullmyndigheterna kommer att få tillräcklig tid att undersöka frågan.

Återbetalning av tullar

20.

Europaparlamentet godkände rådets och kommissionens ståndpunkt om att säkra aktörernas möjlighet till återbetalning. Om åtgärderna upphävs kommer tullar som utöver vad som var tillbörligt har tagits ut under översyn vid giltighetstidens utgång att återbetalas till importörerna. Denna princip var i full överensstämmelse med rådets mandat.

Fackföreningar

21.

Rådet godtog parlamentets ändring om att fackföreningar ska kunna lämna in klagomål tillsammans med industrin. De kommer också att kunna stödja klagomål som ingivits av industrin.

Fackföreningarna blir ”berörda parter” i förfarandena. Rådet har redan godtagit fackföreningarnas roll i det handelspolitiska skyddet i de relaterade ärendehandlingarna om den nya antidumpningsmetoden (9), som ändrade samma rättsakter.

Undersökningarnas varaktighet

22.

Varaktigheten för införandet av de provisoriska åtgärderna ska normalt sett vara sju månader men högst åtta månader. De slutgiltiga tullarna måste införas inom 14 månader. Europaparlamentet godtog rådets mandat.

IV.   SLUTSATS

23.

Rådets ståndpunkt vid första behandlingen återspeglar den kompromiss som med kommissionens hjälp nåddes i förhandlingarna mellan rådet och Europaparlamentet.

Rådet anser att dess ståndpunkt utgör ett balanserat paket och att den nya förordningen, när den väl har antagits, kommer att införa moderniserade europeiska handelspolitiska skyddsinstrument som är effektiva och förutsägbara inför utmaningarna inom världshandeln.


(1)  Dok. 8495/13 + ADD 1–2.

(2)  Dok. PE T7-0420/2014.

(3)  Dok. 15466/16.

(4)  Dok. 15530/17.

(5)  Dok. PE 616.540.

(6)  Dok. PE 616.821.

(7)  Dok. 5810/18.

(8)  Avtalet innehåller också andra bestämmelser om sociala och miljömässiga aspekter, som dock inte är kopplade till regeln om lägsta tull, i fråga om prisåtaganden, interimsöversyner och kommissionens årsrapport.

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2321 av den 12 december 2017 om ändring av förordning (EU) 2016/1036 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen och förordning (EU) 2016/1037 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska unionen (EUT L 338, 19.12.2017, s. 1).