Bryssel den 10.7.2017

JOIN(2017) 23 final

2017/0155(NLE)

Gemensamt förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionen vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan, om antagande av gemensamma kommitténs arbetsordning och om inrättande av två specialiserade arbetsgrupper


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Samarbetsavtalet EU-Afghanistan om partnerskap och utveckling (nedan kallat avtalet) undertecknades den 18 februari 2017 1 .

Avtalet är det första avtalsförhållandet mellan unionen och Afghanistan och inrättar en rättslig ram för deras samarbete.

Samarbetsavtalet återspeglar de principer och villkor på vilka det framtida partnerskapet EU–Afghanistan kommer att grundas (avdelningarna I och II). Det innehåller grundsatsklausulerna om mänskliga rättigheter och icke-spridning. Det möjliggör också samarbete inom en rad olika områden, inklusive utveckling (avdelning III), handel och investeringar (avdelning IV) samt rättsliga frågor och rättsstatsprincipen (avdelning V, som innehåller omfattande klausuler om kamp mot organiserad brottslighet, penningtvätt och narkotika och omfattar även samarbete om migration). Avdelning VI omfattar kapitel om ett antal specifika områden för samarbete inom olika sektorer.

Detta avtal ska träda i kraft den första dagen i den andra månaden efter den dag då parterna till varandra anmält att de förfaranden som är nödvändiga för detta har avslutats. I enlighet med dess artikel 59.2 och 3 och artikel 3 i rådets beslut (EU) 2017/434 kommer avtalet att tillämpas provisoriskt på flera områden såsom mänskliga rättigheter, politisk dialog, utvecklingssamarbete osv.

Enligt artikel 49 i avtalet inrättas en gemensam kommitté, bestående av företrädare för parterna på högsta möjliga nivå, som bland annat ska se till att avtalet fungerar och genomförs på rätt sätt.

För att bistå den gemensamma kommittén och underlätta diskussioner bland experter om vissa centrala områden som faller inom ramen för avtalet, föreslås att specialiserade arbetsgrupper inrättas för

god samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och migration och

ekonomisk och social utveckling.

Syftet med förslaget är att fastställa EU:s ståndpunkt i den gemensamma kommittén inför

antagandet av den gemensamma kommitténs arbetsordning och

inrättandet av de specialiserade arbetsgrupperna.

EU:s ståndpunkt kommer att grunda sig på det bifogade utkastet till gemensamma kommitténs beslut.

2017/0155 (NLE)

Gemensamt förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionen vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan, om antagande av gemensamma kommitténs arbetsordning och om inrättande av två specialiserade arbetsgrupper

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 37,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 207 och 209 jämförda med artikel 218.9,

med beaktande av förslaget från Europeiska kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

1)Samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan (nedan kallat avtalet), undertecknades den 18 februari 2017 och tillämpas provisoriskt i enlighet med dess artikel 59.2 och 3 och artikel 3 i rådets beslut (EU) 2017/434 2 .

2)I enlighet med artikel 49 i avtalet har en gemensam kommitté inrättats för att bland annat se till att avtalen fungerar och genomförs. För att bidra till ett effektivt genomförande av avtalet bör den gemensamma kommittén anta sin egen arbetsordning.

3)I enlighet med artikel 49 i avtalet får den gemensamma kommittén fatta beslut om att upprätta specialiserade kommittéer eller arbetsgrupper som ska bistå den vid fullgörandet av dess uppgifter.

4)Unionens ståndpunkt i gemensamma kommittén vad gäller antagandet av gemensamma kommitténs arbetsordning och inrättandet av specialiserade arbetsgrupper bör därför grunda sig på det utkast till gemensamma kommitténs beslut som åtföljer det här beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas av Europeiska unionen i den gemensamma kommitté som inrättas genom artikel 49 i avtalet, om

a) antagandet av den gemensamma kommitténs arbetsordning och

b) inrättandet av två specialiserade arbetsgrupper

ska grunda sig på det utkast till gemensamma kommitténs beslut som åtföljer det här beslutet.

Unionens företrädare i gemensamma kommittén får godkänna mindre ändringar av utkasten till beslut utan hänskjutande tillbaka till rådet.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1) Rådets beslut (EU) 2017/434 av den 13 februari 2017 om undertecknande, på unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan (EUT L 67, 14.3.2017, s. 1).
(2) Rådets beslut (EU) 2017/434 av den 13 februari 2017 om undertecknande, på unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan (EUT L 67, 14.3.2017, s. 1).

Bryssel den 10.7.2017

JOIN(2017) 23 final

BILAGOR

till

gemensamt förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionen vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan, om antagande av gemensamma kommitténs arbetsordning och om inrättande av två specialiserade arbetsgrupper


BILAGA 1

BESLUT nr 1/2017 av gemensamma kommittén EU–Afghanistan

av den

om antagande av gemensamma kommitténs arbetsordning

GEMENSAMMA KOMMITTÉN EU-AFGHANISTAN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan (nedan kallat avtalet), särskilt artikel 49.5, och

av följande skäl:

(1)Avtalet undertecknades den 18 februari 2017 och tillämpas provisoriskt i enlighet med dess artikel 59.2 och 59.3 och artikel 3 i rådets beslut (EU) 2017/434 av den 13 februari 2017.

(2)För att bidra till ett effektivt genomförande av avtalet bör gemensamma kommittén inrättas så snart som möjligt.

Enligt artikel 49.5 i avtalet ska gemensamma kommittén anta sin egen arbetsordning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Enda artikel

Arbetsordningen för gemensamma kommittén, såsom den framgår av bilaga A, antas härmed.

Utfärdat i bekräftas senare

   För gemensamma kommittén EU–Afghanistan

   Ordförande

BILAGA A

Gemensamma kommitténs arbetsordning

Artikel 1

Sammansättning och ordförandeskap

1. Den gemensamma kommittén ska utföra de uppgifter som anges i artikel 49 i avtalet. 

2. Den gemensamma kommittén ska bestå av företrädare för parterna på högsta möjliga nivå och ordförandeskapet ska innehas växelvis för ett kalenderår, av den part som är värd för mötet under kalenderåret i fråga.

3. Ordförandeskapet i gemensamma kommittén ska innehas växelvis av finansministern för Islamiska republiken Afghanistan och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. De får delegera sin befogenhet att leda hela eller delar av möten i gemensamma kommittén till en högre tjänsteman.

Artikel 2

Sammanträden

1. Den gemensamma kommittén ska sammanträda en gång om året. Kallelse till kommitténs möten ska utfärdas av ordföranden. Sammanträden ska hållas växelvis i Bryssel och Kabul, på en dag som ska fastställas gemensamt. Extra möten i gemensamma kommittén får hållas på begäran av någon av parterna om parterna är överens om det.

2. Om parterna är överens om det, får kommitténs möten i undantagsfall hållas i form av tele- eller videokonferens.

Artikel 3

Deltagare

1. Varje part ska underrätta ordföranden om sammansättningen av sin delegation, före varje sammanträde i den gemensamma kommittén.

2. Ordföranden får i samförstånd med parterna bjuda in experter eller företrädare för andra organ till mötet som observatörer eller för att informera om särskilda ämnen.

Artikel 4

Offentliggörande

1. Den gemensamma kommitténs sammanträden ska hållas bakom stängda dörrar, såvida inte ordföranden i samförstånd med parterna beslutar att mötet ska vara offentligt.

2. Gemensamma kommittén får göra offentliga uttalanden, om det anses lämpligt.

Artikel 5

Sekretariat

En företrädare för Europeiska utrikestjänsten och en företrädare för Islamiska republiken Afghanistans regering ska gemensamt fungera som gemensamma kommitténs sekreterare. Alla meddelanden till och från ordföranden ska vidarebefordras till sekreterarna. Korrespondens till och från ordföranden ska vara i skriftlig form, även i form av e-post.

Artikel 6

Dagordning

1. Ordföranden ska upprätta en preliminär dagordning för varje möte. Tillsammans med relevanta handlingar ska den översändas till parterna senast 15 kalenderdagar innan mötet inleds.

2. Vardera parten får begära att ordföranden för upp ett ärende på dagordningen.

3. Dagordningen ska antas av gemensamma kommittén i början av varje möte. Andra punkter än de som är uppsatta på den preliminära dagordningen får, om parterna är överens om det, föras upp på dagordningen.

4. Under särskilda omständigheter får ordföranden i samförstånd med parterna förkorta de tidsfrister som anges i punkt 1 med hänsyn till omständigheterna i ett enskilt fall.

Artikel 7

Protokoll

1. Resultatet av mötet i gemensamma kommittén ska vara i form av ett godkänt protokoll.

Ordföranden ska göra en sammanfattning av slutsatserna från varje möte i den gemensamma kommittén. De båda sekreterarna ska gemensamt upprätta ett utkast till protokoll med utgångspunkt i dessa slutsatser, helst i slutet av sammanträdet eller senast 30 dagar efter dagen för mötet.

3. Parterna ska godkänna utkastet helst vid slutet av mötet eller senast inom 45 dagar efter sammanträdet eller inom en tidsfrist som parterna har enats om. Så snart parterna godkänt utkastet till protokoll ska två originalexemplar undertecknas av ordföranden och sekreterarna. Varje part ska motta ett originalexemplar.

Artikel 8

Beslut och rekommendationer

1. Gemensamma kommittén ska fatta beslut och utfärda rekommendationer i samförstånd mellan parterna.

2. Gemensamma kommitténs beslut eller rekommendationer ska benämnas Beslut eller Rekommendation och följas av löpnummer, datum för antagandet och en beskrivning av ämnet. I varje beslut ska det anges när beslutet träder i kraft.

3. Den gemensamma kommittén får anta beslut eller rekommendationer genom ett skriftligt förfarande. I sådana fall ska parterna enas om en tidsfrist för förfarandets längd. Om ingen part har framfört invändningar mot det föreslagna beslutet eller rekommendationen vid utgången av denna tidsfrist, ska ordföranden förklara att beslutet eller rekommendationen antagits i samförstånd.

4. De beslut och rekommendationer som antagits av gemensamma kommittén ska bestyrkas genom två autentiska exemplar som ska undertecknas av gemensamma kommitténs ordförande.

5. Vardera parten får besluta att offentliggöra gemensamma kommitténs beslut och rekommendationer i sitt officiella kungörelseorgan.

Artikel 9

Utgifter

1. Vardera parten ska stå för de utgifter den ådrar sig för deltagandet i gemensamma kommitténs möten, såväl för personal, resor och uppehälle som för post och telekommunikationer.

2. Varje part ska svara för de utgifter som den ådrar sig i samband med tolkning vid möten och översättning.

3. Den part som är värd för mötet ska stå för alla kostnader i samband med anordnande av möten och mångfaldigande av handlingar.

Artikel 10

Specialiserade arbetsgrupper

1. Gemensamma kommittén får upprätta specialiserade kommittéer eller arbetsgrupper som ska bistå den i dess arbete. De specialiserade arbetsgrupperna ska rapportera till gemensamma kommittén efter vart och ett av sina möten.

2. Gemensamma kommittén får besluta att upplösa befintliga specialiserade arbetsgrupper, fastställa eller ändra deras mandat eller inrätta ytterligare specialiserade arbetsgrupper.

3. Den specialiserade arbetsgrupperna ska avlägga utförlig rapport om sin verksamhet till gemensamma kommittén efter vart och ett av sina möten och kommer att kunna lämna rekommendationer till gemensamma kommittén.

BILAGA 2

BESLUT nr 2/2017 av gemensamma kommittén EU–Afghanistan

av den

om inrättande av två särskilda arbetsgrupper och antagandet av deras mandat

GEMENSAMMA KOMMITTÉN EU-AFGHANISTAN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan (nedan kallat avtalet), särskilt artikel 49.3 och artikel 10 i gemensamma kommitténs arbetsordning, och

av följande skäl:

Avtalet undertecknades den 18 februari 2017 och tillämpas provisoriskt, i enlighet med artikel 59.

För att bidra till ett effektivt genomförande av avtalet bör avtalets institutionella ram fastställas så snart som möjligt.

Enligt artikel 49.3 i avtalet och artikel 10 gemensamma kommitténs arbetsordning får gemensamma kommittén inrätta specialiserade kommittéer och arbetsgrupper för att bistå den i fullgörandet av dess uppgifter.

För att möjliggöra diskussioner på expertnivå om centrala frågor på de områden som omfattas av avtalet bör det inrättas specialiserade arbetsgrupper. Parterna kan dessutom komma överens om att ändra förteckningen över specialiserade kommittéer eller arbetsgrupper och/eller deras räckvidd.

Detta beslut bör antas för att de specialiserade arbetsgrupperna ska kunna inleda sitt arbete i rätt tid.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Enda artikel

Härmed inrättas de i bilaga A förtecknade specialiserade arbetsgrupperna. Mandaten för de specialiserade arbetsgrupperna ska vara de som anges i bilaga B.

Utfärdat i

För gemensamma kommittén EU–Afghanistan

Ordförande

Bilaga A

Gemensamma kommittén EU–Afghanistan

Specialiserade arbetsgrupper

1)    Särskilda arbetsgruppen för mänskliga rättigheter, god samhällsstyrning och migration.

2)    Särskilda arbetsgruppen för ekonomisk och social utveckling.

Bilaga B

Mandat
för specialiserade arbetsgrupper som inrättats genom samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Islamiska republiken Afghanistan, å andra sidan

Artikel 1

Den specialiserade arbetsgruppen får vid sina möten behandla genomförandet av avtalet inom sitt område. Den får även diskutera frågor eller specifika projekt med anknytning till det bilaterala samarbetet på det berörda området.

Artikel 2

De specialiserade arbetsgrupperna ska arbeta under gemensamma kommitténs ledning. De ska rapportera och översända sina protokoll och slutsatser till gemensamma kommitténs ordförande inom 30 kalenderdagar efter varje möte.

Artikel 3

1. De specialiserade arbetsgrupperna ska bestå av företrädare för parterna.

2. De specialiserade arbetsgrupperna får bjuda in experter till sina möten och får ta emot upplysningar av dem om specifika punkter på dagordningen.

Artikel 4

Den part som innehar ordförandeskapet i gemensamma kommittén ska vara ordförande i de specialiserade arbetsgrupperna.

Artikel 5

En företrädare för Europeiska kommissionen och en företrädare för den afghanska regeringen ska tillsammans fungera som de specialiserade arbetsgruppernas sekreterare.

Artikel 6

1. De särskilda arbetsgrupperna ska sammanträda när omständigheterna så kräver, på skriftlig begäran från någon av parterna, dock minst en gång om året. Varje möte ska hållas på en plats och vid en tidpunkt som de båda parterna kommer överens om.

2. Sekreteraren för den part som mottar en begäran om möte i en specialiserad arbetsgrupp ska svara på denna inom 15 arbetsdagar efter mottagandet. I särskilt brådskande fall får specialiserade arbetsgrupper sammankallas med kortare varsel, om båda parter är överens om detta.

3. Kallelse till de specialiserade arbetsgruppernas möten utfärdas gemensamt av de båda sekreterarna.

Artikel 7

1. Vardera parten får begära att ordföranden för upp ett ärende på den specialiserade arbetsgruppens dagordning. De punkter som parterna önskar få uppförda på dagordningen ska inlämnas till sekreterarna minst 15 arbetsdagar före mötet i den berörda specialiserade arbetsgruppen. Eventuella tillhörande underlag ska överlämnas till sekreterarna minst tio arbetsdagar före mötet.

2. Sekreterarna ska tillkännage utkastet till dagordning senast fem arbetsdagar före mötet. I undantagsfall får punkter föras upp på dagordningen med kort varsel, om de båda parterna kommer överens om detta.

Artikel 8

1. Sekretariatet skall sammanställa ett utkast till protokoll efter varje möte.

2. Den gemensamma kommitténs sammanträden ska hållas bakom stängda dörrar, såvida inte ordföranden i samförstånd med parterna beslutar att mötet ska vara offentligt.