16.12.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 473/47


RAPPORT

om årsredovisningen för det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas för budgetåret 2015 med det gemensamma företagets svar

(2016/C 473/06)

INNEHÅLL

 

Punkt

Sidan

INLEDNING

1–5

48

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

6

48

REVISIONSFÖRKLARING

7–14

49

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

12

50

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

13

50

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

15–23

50

Presentationen av räkenskaperna

15–17

50

Genomförandet av budgeten för 2015

18–19

50

Det gemensamma företaget FCH:s genomförande av den fleråriga budgeten inom sjunde ramprogrammet

20–21

50

Det gemensamma företaget FCH:s genomförande av den fleråriga budgeten inom Horisont 2020

22–23

51

ÖVRIGT

24–28

51

Nyckelkontroller och övervakningssystem

24

51

Strategi för bedrägeribekämpning

25–27

51

Kommissionens tjänst för internrevision

28

51

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE IAKTTAGELSER

29–30

52

Övervakning och rapportering av forskningsprojektens resultat

29

52

Intressekonflikter

30

52

BILAGA

53

INLEDNING

1.

Det gemensamma företaget för genomförandet av det gemensamma teknikinitiativet för bränsleceller och vätgas (det gemensamma företaget FCH) ligger i Bryssel, bildades i maj 2008 (1) för perioden fram till den 31 december 2017 och blev ekonomiskt självbestämmande den 15 november 2010. I maj 2014 (2) upphävde rådet den ursprungliga förordningen och förlängde löptiden för det gemensamma företaget, kallat det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas 2 (det gemensamma företaget FCH 2) (3), inom Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (4) till den 31 december 2024.

2.

Målen för det gemensamma företaget FCH är bland annat att stödja forskning, teknisk utveckling och demonstration i medlemsstaterna och i de länder som är associerade till sjunde ramprogrammet för forskning (5) tillsammans med näringslivet och forskningsorganisationer för att fokusera på att utveckla marknadstillämpningar och därigenom underlätta ytterligare insatser från näringslivet för en snabb utveckling av bränslecell- och vätgasteknik. Inom Horisont 2020 är målet för det gemensamma företaget FCH 2 att bidra till genomförandet av samhällsutmaningarna säker, ren och effektiv energi och smarta, miljövänliga och integrerade transporter samt att bidra till målen för det gemensamma teknikinitiativet för bränsleceller och vätgas genom utveckling av en stark, hållbar och globalt konkurrenskraftig bränslecells- och vätgassektor i EU (6).

3.

Medlemmarna i det gemensamma företaget är Europeiska unionen (EU), företrädd av Europeiska kommissionen, näringslivsgruppen (Hydrogen Europe  (7)) och forskningsgruppen (New European Research Grouping on Fuel Cells and Hydrogen [N.ERGHY]).

4.

EU:s bidrag från sjunde ramprogrammet till det gemensamma företagets verksamhet är högst 470 miljoner euro (varav högst 20 miljoner euro får gå till administrativa kostnader), och näringslivsgruppen och forskningsgruppen ska bidra med lika mycket.

5.

EU:s bidrag från Horisont 2020 till det gemensamma företaget FCH 2 är högst 665 miljoner euro (varav högst 19 miljoner euro får gå till administrativa kostnader (8)). Näringslivsgruppen och forskningsgruppen förväntas bidra med minst lika mycket som EU genom naturabidrag (9) till de projekt som finansieras av det gemensamma företaget FCH och kompletterande verksamhet (10), motsvarande minst 380 miljoner euro, varav minst 285 miljoner euro ska gå till kompletterande verksamhet.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

6.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en granskning av transaktioner vid det gemensamma företaget och en bedömning av nyckelkontroller i systemet för övervakning och kontroll, liksom en kvalitetskontroll av de efterhandsrevisioner som gjorts av det gemensamma företaget (eller av privata revisionsföretag för dess räkning) hos stödmottagare. Detta kompletteras med relevanta revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

7.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas årsredovisning, som består av räkenskaperna (11) och rapporterna om budgetgenomförandet (12) för det budgetår som slutade den 31 december 2015,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

8.

I enlighet med artiklarna 16 och 22 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 110/2014 (13) är det ledningen som har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för det gemensamma företaget som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

a)

I ledningens ansvar för det gemensamma företagets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (14) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner det gemensamma företagets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av det gemensamma företagets finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

9.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (15) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med Ifacs internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida det gemensamma företagets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

10.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

11.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

12.

Revisionsrätten anser att det gemensamma företagets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av det gemensamma företagets finansiella ställning per den 31 december 2015 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med det gemensamma företagets finansiella bestämmelser och de redovisningsbestämmelser som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

13.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för det gemensamma företagets årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2015 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

14.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

Presentation av räkenskaperna

15.

Andra medlemmar än EU i det gemensamma företaget ska varje år senast den 31 januari till styrelsen rapportera om värdet på de naturabidrag som lämnats under varje föregående budgetår (16). Baserat på denna information, och i enlighet med kommissionens anvisningar till det gemensamma företaget, ska medlemmarnas naturabidrag bokföras i det gemensamma företagets räkenskaper.

16.

När de slutliga räkenskaperna upprättades hade det gemensamma företaget inte fått de nödvändiga rapporterna från de medlemmar som genomför Horisont 2020-projekt. Det belopp för naturabidrag 2015 till Horisont 2020-programmet som bokförts i räkenskaperna bygger därför på det gemensamma företagets uppskattningar av medlemmarnas kostnader fram till slutet av 2015 (17).

17.

Den årsredovisning som det gemensamma företaget FCH har lämnat innehåller varken en sammanställning över resultatet av budgetgenomförandet eller en avstämning mot resultaträkningen. Båda handlingarna offentliggörs emellertid i det gemensamma företagets rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen för 2015, men informationen är mindre detaljerad än den som de flesta andra gemensamma företag redovisar, vilket visar att kommissionen behöver utfärda tydliga riktlinjer för de gemensamma företagens budgetrapportering.

Genomförande av budgeten för 2015

18.

Den slutliga budget för 2015 som var tillgänglig för genomförande omfattade åtagandebemyndiganden på 132,6 miljoner euro och betalningsbemyndiganden på 95,1 miljoner euro. Utnyttjandegraderna för åtagande- och betalningsbemyndiganden var 87 respektive 83 % (18). Att genomförandegraden blev lägre än förväntat när det gäller åtagandebemyndiganden beror främst på resultatet av ansökningsomgångarna 2015. Ett antal projektförslag avvisades eftersom de inte höll tillräcklig kvalitet, vilket ledde till outnyttjade åtagandebemyndiganden på 13,7 miljoner euro.

19.

Av de totala operativa åtaganden som gjordes 2015 (193,5 miljoner euro) var 42,6 % enskilda åtaganden som baserades på avslutade tilldelningsförfaranden för bidrag och kontrakt. De återstående 57,3 % var övergripande åtaganden för vilka tilldelningsförfarandet ännu inte var avslutat. Den höga nivån på övergripande åtaganden 2015 beror på den tid det tar tid att utvärdera och förhandla om ansökningsomgångarna 2015 för projekt inom Horisont 2020.

Det gemensamma företaget FCH:s genomförande av den fleråriga budgeten inom sjunde ramprogrammet

20.

Av en total ram på 470 miljoner euro för det gemensamma företaget FCH:s drift och administration som ska finansieras av EU inom sjunde ramprogrammet hade det gemensamma företaget gjort driftsåtaganden på 453,1 miljoner euro och betalningar på 316 miljoner euro (69,8 % av driftsåtagandena) i slutet av 2015. Enligt det gemensamma företagets betalningsplan för pågående projekt inom sjunde ramprogrammet kommer de utestående driftsbetalningarna på 137 miljoner euro (30,2 %) att ha använts före slutet av 2019. EU:s kontantbidrag till det gemensamma företagets administrativa kostnader uppgick till 9 miljoner euro.

21.

Av en total ram på 470 miljoner euro för de övriga medlemmarnas naturabidrag och kontantbidrag som ska täcka driftskostnader och administrativa kostnader hade 342,3 miljoner euro i naturabidrag till driften rapporterats till det gemensamma företaget FCH före den 31 december 2015, varav 185,6 miljoner euro eller 54,2 % har godkänts av styrelsen. Att en så stor andel av naturabidragen ännu inte har godkänts beror på den cykel för kostnadsrapportering och godkännande som gäller för projekt inom sjunde ramprogrammet. De övriga medlemmarnas kontantbidrag till det gemensamma företagets administrativa kostnader uppgick till 13 miljoner euro.

Det gemensamma företaget FCH:s genomförande av den fleråriga budgeten inom Horisont 2020

22.

Av en total ram på 665 miljoner euro för drift och administration som ska finansieras av EU inom Horisont 2020 hade det gemensamma företaget gjort driftsåtaganden på 83,6 miljoner euro och betalningar på 29,4 miljoner euro (35 % av driftsåtagandena). EU:s kontantbidrag till det gemensamma företagets administrativa kostnader uppgick till 781 000 euro.

23.

När det gäller de övriga medlemmarnas naturabidrag och kontantbidrag uppskattade det gemensamma företaget att 3,9 miljoner euro i naturabidrag till driftsverksamhet, inom en total ram på 665 miljoner euro, hade lämnats fram till den 31 december 2015. De övriga medlemmarnas kontantbidrag till det gemensamma företagets administrativa kostnader uppgick till 781 000 euro.

ÖVRIGT

Nyckelkontroller och övervakningssystem

24.

Det gemensamma företaget FCH har infört förfaranden för förhandskontroll som bygger på finansiella och operativa skrivbordsgranskningar och gör efterhandsrevisioner av bidragsmottagare. Kontrollerna är nyckelverktyg för att bedöma lagligheten och korrektheten hos de underliggande transaktionerna, bland annat kontantbidragen och naturabidragen till det gemensamma företaget från andra medlemmar än EU. Den kvarstående felprocenten för de efterhandsrevisioner som rapporteras i det gemensamma företagets årliga verksamhetsrapport 2015 var 0,98 % (19).

Strategi för bedrägeribekämpning

25.

Enligt artikel 12 i det gemensamma företagets budgetförordning ska budgeten följa reglerna om en ändamålsenlig och effektiv internkontroll som inbegriper åtgärder för att förebygga, upptäcka, korrigera och följa upp bedrägerier och oriktigheter.

26.

Efter att Europeiska kommissionen hade antagit en bedrägeribekämpningsstrategi i juni 2011 antogs den första gemensamma bedrägeribekämpningsstrategin för forskningsområdet i juli 2012. Den uppdaterades i mars 2015 för att ta hänsyn till ändringar som infördes med Horisont 2020 (20). I bedrägeribekämpningsstrategin för forskningsområdet ingår en åtgärdsplan som de gemensamma forskningsföretagen ska genomföra.

27.

Det gemensamma företaget FCH har redan internkontrollförfaranden som ska ge rimlig säkerhet om att bedrägerier och oriktigheter förebyggs och upptäcks (förhandskontroller av betalningar, en policy för intressekonflikter och efterhandsrevisioner av slutliga bidragsmottagare). Det gemensamma företaget genomför åtgärderna i åtgärdsplanen, till exempel använder det kommissionens databaser för att identifiera uteslutna organisationer eller potentiell dubbelfinansiering (21), i enlighet med den överenskomna tidtabellen.

Kommissionens tjänst för internrevision

28.

Kommissionens tjänst för internrevision avslutade i november 2015 en revision av utvärderings- och urvalsprocessen vid det gemensamma företaget när det gäller förslag till bidrag inom Horisont 2020. Den rekommenderade att det gemensamma företaget gör sitt val av föreslagna ämnen tydligare och mer transparent. Det gemensamma företaget FCH 2 kommer att införa förbättrade förfaranden under 2016 som ska gälla för nästa ansökningsomgång 2017.

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE IAKTTAGELSER

Övervakning och rapportering av forskningsprojektens resultat

29.

I enlighet med reglerna för Horisont 2020 (22) redovisade det gemensamma företaget FCH 2 specifika indikatorer för forskningsresultat i sin årliga verksamhetsrapport (resultatindikatorer och indikatorer för övervakning av övergripande frågor) (23).

Intressekonflikter

30.

I juli 2015 utfärdade kommissionen riktlinjer för regler om intressekonflikter till de gemensamma företagen med en gemensam mall för försäkran om att det inte föreligger några intressekonflikter, som det gemensamma företaget bör införliva i sina förfaranden.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Baudilio TOMÉ MUGURUZA som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 18 oktober 2016.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner LEHNE

Ordförande


(1)  Rådets förordning (EG) nr 521/2008 av den 30 maj 2008 om bildande av det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas (EUT L 153, 12.6.2008, s. 1), ändrad genom rådets förordning (EU) nr 1183/2011 (EUT L 302, 19.11.2011, s. 3).

(2)  Rådets förordning (EU) nr 559/2014 av den 6 maj 2014 om bildande av det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas 2 (EUT L 169, 7.6.2014, s. 108).

(3)  I denna rapport hänvisas till ”det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas” om det inte är nödvändigt att skilja mellan de två programmen.

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104).

(5)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 412, 30.12.2006, s. 1).

(6)  I bilagan sammanfattas det gemensamma företagets behörighet, verksamhet och tillgängliga resurser i informationssyfte.

(7)  Tidigare New Energy World Industry Grouping (NEW-IG).

(8)  De administrativa kostnaderna för det gemensamma företaget FCH 2 får inte överstiga 38 miljoner euro och ska täckas genom finansiella bidrag som fördelas lika på årlig basis mellan unionen och övriga medlemmar.

(9)  I artikel 13.3 i bilagan till förordning (EU) nr 559/2014 föreskrivs att ”driftskostnaderna för det gemensamma företaget FCH 2 ska täckas med följande: a) ett finansiellt bidrag från unionen, b) naturabidragen från sådana enheter inom andra medlemmar än unionen eller deras anknutna enheter som deltar i indirekta åtgärder, i form av deras kostnader för att genomföra indirekta åtgärder, med avdrag för bidrag från det gemensamma företaget FCH 2 och andra unionsbidrag för dessa kostnader”.

(10)  Som föreskrivs i artikel 4.2 b i förordning (EU) nr 559/2014 är kompletterande verksamhet naturabidrag till verksamhet som inte ingår i det gemensamma företagets arbetsplan och budget men som bidrar till att målen för det gemensamma teknikinitiativet FCH uppnås. I linje med artikel 4.4 i samma förordning ska kostnaderna för kompletterande verksamhet styrkas av en oberoende extern revisor och inte granskas av det gemensamma företaget FCH 2 eller något annat unionsorgan.

(11)  Här ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(12)  Här ingår rapporterna om budgetgenomförandet och en sammanfattning av budgetprinciperna och andra förklarande noter.

(13)  EUT L 38, 7.2.2014, s. 2.

(14)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet Ifac eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(15)  Artikel 47 i delegerad förordning (EU) nr 110/2014.

(16)  Artikel 4.3 och 4.4 i förordning (EU) nr 559/2014.

(17)  Det belopp för naturabidrag 2015 till Horisont 2020 som bygger på uppskattningar är 3,9 miljoner euro. Det gemensamma företaget använde den mest korrekta informationen som var tillgänglig för att beräkna de uppskattade naturabidragen, men detta belopp har inte styrkts av oberoende externa revisorer (artikel 4.4 i förordning (EU) nr 559/2014) och inte heller godkänts av det gemensamma företagets verkställande direktör.

(18)  Årlig verksamhetsrapport för det gemensamma företaget FCH, s. 28.

(19)  Årlig verksamhetsrapport för det gemensamma företaget FCH, s. 41. De efterhandsrevisioner som gjordes under 2015 gällde projekt som det gemensamma företaget finansierade inom sjunde ramprogrammet. Den revisionsmetod som ska användas för Horisont 2020-projekt anges i den gemensamma strategin för efterhandsrevision av Horisont 2020. Efterhandsrevisionerna av projekt som finansieras av det gemensamma företaget inom Horisont 2020 kommer att inledas under 2016.

(20)  Till exempel inrättandet av ett gemensamt supportcentrum med en centraliserad revisionsavdelning och enhetliga affärsprocesser för EU:s forskningsorgan.

(21)  I denna åtgärd ingår även att man ska bedöma användningen av källor utanför EU för att förhindra dubbelfinansiering.

(22)  Artikel 31 i förordning (EU) nr 1291/2013 och bilaga II i rådets beslut 2013/743/EU (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

(23)  Årlig verksamhetsrapport för det gemensamma företaget FCH, bilagorna 5, 6 och 7, s. 78–83.


BILAGA

Det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas 2 (Bryssel)

Behörighet och verksamhet

Behörighet och verksamhet

(artiklarna 187 och 188 i EUF-fördraget)

Europaparlamentets och rådets beslut nr 1982/2006/EG av den 18 december 2006 möjliggör offentlig-privata partnerskap i form av gemensamma teknikinitiativ som kan genomföras via gemensamma företag enligt artikel 187 i EUF-fördraget och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 (Horisont 2020) som syftar till att åstadkomma större inverkan när det gäller forskning och innovation genom att man kombinerar medel från Horisont 2020 och den privata sektorn i offentlig-privata partnerskap på nyckelområden där forskning och innovation kan bidra till unionens bredare mål avseende konkurrenskraft, att stimulera privata investeringar och hantera samhälleliga utmaningar.

Rådets förordning (EU) nr 559/2014 av den 6 maj 2014 om bildande av det gemensamma företaget FCH 2.

Det gemensamma företagets behörighet

(rådets förordning (EU) nr 559/2014)

Mål

Det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas 2 ska ha följande mål:

a)

Att bidra till genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013, särskilt utmaningen säker, ren och effektiv energi och utmaningen smarta, gröna och integrerade transporter enligt del III i bilaga I till beslut 2013/743/EU.

b)

Att bidra till målen i det gemensamma teknikinitiativet för bränsleceller och vätgas, genom utveckling av en stark, hållbar och globalt konkurrenskraftig sektor för bränsleceller och vätgas i unionen.

Det ska särskilt syfta till att

a)

minska produktionskostnaderna för bränslecellssystem som ska användas i transporttillämpningar, och samtidigt öka deras livslängd så att de kan konkurrera med konventionell teknik,

b)

öka elverkningsgraden och hållbarheten hos bränsleceller som används för kraftproduktion som kan konkurrera med konventionell teknik och samtidigt sänka kostnaderna,

c)

öka energieffektiviteten vid produktion av vätgas, huvudsakligen genom elektrolys av vatten och förnybara energikällor, och samtidigt minska drifts- och kapitalkostnaderna så att det kombinerade systemet med vätgasproduktion och omvandling med hjälp av bränslecellssystem kan konkurrera med de alternativ för elproduktion som finns på marknaden,

d)

visa i stor skala att vätgas kan användas för att underlätta integreringen av förnybara energikällor i energisystemen, t.ex. genom att användas som en konkurrenskraftig energibärare för el som produceras från förnybara energikällor,

e)

minska användningen av ”råvaror av avgörande betydelse” enligt EU:s definition, exempelvis genom källor med låg platinahalt eller platinafria källor och genom att återvinna, eller minska eller undvika användning av, sällsynta jordartsmetaller.

Organisation

(rådets förordning (EU) nr 559/2014)

Organen i det gemensamma företaget FCH 2 är följande:

 

1.

Styrelsen

Styrelsen är det främsta beslutsfattande organet i det gemensamma företaget FCH 2.

 

2.

Den verkställande direktören

Den verkställande direktören ska ansvara för den dagliga ledningen av det gemensamma företaget och juridiskt företräda företaget. Han eller hon är ansvarig inför företagets styrelse.

 

3.

Den vetenskapliga kommittén

Den vetenskapliga kommittén ska bestå av högst nio ledamöter och utgöra en välavvägd blandning av internationellt erkända experter från den akademiska världen, industrin och tillsynsorgan. Den vetenskapliga kommittén ska ha till uppgift att

a)

ge råd om de vetenskapliga prioriteringar som ska ingå i de årliga arbetsplanerna,

b)

ge råd om de vetenskapliga resultat som beskrivs i den årliga verksamhetsrapporten.

De externa rådgivande organen för det gemensamma företaget FCH 2 är

 

4.

Medlemsstaternas kontaktgrupp för det gemensamma företaget

Medlemsstaternas kontaktgrupp ska bestå av en företrädare för varje medlemsstat och för varje land som är associerat till Horisont 2020.

Kontaktgruppen ska rådfrågas och framför allt granska information och avge yttranden på följande områden:

a)

Det gemensamma företaget FCH 2:s framsteg när det gäller programmet och uppfyllandet av dess mål.

b)

Uppdatering av den strategiska inriktningen.

c)

Kopplingar till Horisont 2020.

d)

Årliga arbetsplaner.

e)

Små och medelstora företags medverkan.

Kontaktgruppen ska också tillhandahålla information till och fungera som förbindelselänk med det gemensamma företaget FCH 2 i följande frågor:

a)

Status för relevanta nationella eller regionala program för forskning och innovation och kartläggning av möjliga samarbetsområden, inbegripet införande av bränslecells- och vätgasteknik för att möjliggöra synergieffekter och undvika överlappning.

b)

Särskilda åtgärder på nationell eller regional nivå i fråga om spridningsevenemang, specialiserade tekniska seminarier samt kommunikationsverksamhet.

 

5.

Forumet för intressenter

Forumet för intressenter är en viktig kommunikationskanal för det gemensamma företagets FCH 2 verksamhet och ska vara öppen för alla offentliga och privata intressenter samt för internationella intressegrupper från medlemsstater, associerade länder och andra länder. Det ska sammankallas en gång per år. Det ska informeras om verksamheten i det gemensamma företaget FCH 2 och ska anmodas att lämna kommentarer.

Den interna och externa revisorn och den myndighet som beviljar ansvarsfrihet för det gemensamma företaget FCH 2 är följande:

 

6.

Intern revision

Kommissionens tjänst för internrevision.

 

7.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

 

8.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till det gemensamma företagets FCH 2 förfogande 2015

FCH 2:s slutliga räkenskaper för 2015

Budget (åtagandebemyndiganden)

132,6  miljoner euro

Budget (betalningsbemyndiganden)

95,1  miljoner euro

Personalstyrka den 31 december 2015

26 tjänster i tjänsteförteckningen för 2015 (24 tillfälligt anställda och 2 kontraktsanställda), varav alla var tillsatta vid 2015 års utgång för uppgifter inom verksamheten (18) och administrativa uppgifter (8).

Verksamhet och tjänster 2015

Se det gemensamma företagets FCH 2:s årliga verksamhetsrapport för 2015 på webbplatsen

http://www.fch.europa.eu/page/annual-activity-reports

Källa: Uppgifter från det gemensamma företaget FCH 2.


DET GEMENSAMMA FÖRETAGETS SVAR

15 och 16.

I enlighet med naturabidragsmetoden för Horisont 2020 som antogs av vår styrelse i november 2015 och i linje med Europeiska kommissionens ståndpunkt antagen i juli 2016 har följande överenskommits:

1.

Naturabidrag består av stödberättigad kostnad minus det gemensamma företagets bidrag.

2.

Attestering görs med revisionsintyg i slutet av projektet.

3.

Årlig rapportering kommer också att omfatta intygade naturabidrag baserade på de kostnader som vi har attesterat och godkänt per den 31 december.

I linje med denna metod omfattar räkenskaperna per den 31 december 2015 det beräknade naturabidraget under skulder.

Eftersom den första rapporteringen av projekt ska ske i september 2016 har inga kostnader godkänts av oss under 2015.

17.

Europeiska kommissionen kommer att ge ut en anvisning om vad som ska ingå i rapporter om budgetgenomförandet och vi kommer att lägga fram årsredovisningen i enlighet med detta 2016.

28.

Förfarandet för val och utarbetande av ämnen godkändes av vår styrelse den 29 juni 2016 och har redan införts under 2016 för förslagsinfordringar 2017.

30.

Godkännande av gemensamma regler för personalen med Europeiska kommissionens mall som grund pågår. Liknande regler för andra organ inom det gemensamma företaget kommer att lämnas till styrelsen för antagande i slutet av 2016.