Bryssel den 25.5.2016

SWD(2016) 169 final

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN

Följedokument till

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2010/13/EU om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster, mot bakgrund av ändrade marknadsförhållanden

{COM(2016) 287 final}
{SWD(2016) 168 final}
{SWD(2016) 170 final}
{SWD(2016) 171 final}


A. Behov av åtgärder

Vad är problemet och varför är det ett problem?

Konsekvensbedömningen har gjorts samtidigt som efterhandsutvärderingen av direktivet om audiovisuella medietjänster enligt programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit).

Den allmänna slutsatsen är att direktivet syften fortfarande är relevanta.

I Refit-utvärderingen har tre olika problemområden identifierats:

-Otillräckligt skydd av minderåriga och konsumenter som konsumerar videofilmer på videodelningsplattformar.

-Olika spelregler för traditionella programföretag och beställtjänster, och brister på den inre marknaden till följd av att vissa av direktivets bestämmelser inte är tillräckligt exakta.

-Bestämmelserna om kommersiella meddelanden är inte längre ändamålsenliga.

Refit-utvärderingen kom också fram till att bestämmelserna skulle kunna förenklas, i synnerhet när det gäller förfarandena för tillämpning av principen om ursprungsland och vissa bestämmelser om kommersiella meddelanden.

Vad vill man uppnå?

Huvudmålen är följande:

1.Förbättra skyddet av konsumenter och minderåriga.

2.Säkerställa lika spelregler för alla, bevara den inre marknadens integritet och öka rättssäkerheten.

3.Förenkla den rättsliga ramen.

Vad är mervärdet med åtgärder på EU-nivå?

Direktivet om audiovisuella medietjänster är den rättsliga ramen för den europeiska inre marknaden på det audiovisuella området. Utvecklingen av beställtjänster och videodelningsplattformar, de ändrade tittarmönstren och de risker blir följden är fenomen som påverkar alla medlemsstater.

Den kommande ändringen av direktivet väntas vara förenlig med både subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen i och med att harmoniseringsinriktningen och samarbetsmekanismer bibehålls vilket ger medlemsstaterna utrymme att ta hänsyn till nationella särdrag.

B. Lösningar

Vilka olika alternativ finns för att nå målen? Är något av alternativen att föredra framför de andra? Om inte, varför?

De olika alternativen har organiserats utifrån det specifika problem som de huvudsakligen är tänkta att lösa. I varje avsnitt markeras det förespråkade alternativet.

1.Alternativ för att lösa problemet med otillräckligt skydd för minderåriga och konsumenter på videodelningsplattformar

Alternativ A uppmuntrar självreglering för att skydda minderåriga och konsumenter på videodelningsplattformar.

Alternativ B omfattar en skyldighet för videodelningsplattformar att nå resultat vad gäller skydd av minderåriga och hatspråk, som genomförs genom samreglering.

2.Alternativ för att åtgärda problemet med olika konkurrensvillkor och brister på den inre marknaden.

a) Främjande av europeiska produktioner

Alternativ A ger mer flexibilitet åt både tv-sändningar och beställtjänster på ett sådant sätt att det genomför skyldigheten att främja europeiska produktioner.

Alternativ B innebär oförändrade villkor för tv-sändningar och stärker bestämmelserna för leverantörer av beställtjänster.

b) Skydd av minderåriga i samband med beställtjänster

Alternativ A innebär att skyddsnivån för minderåriga höjs för audiovisuella medietjänster på beställning, att begreppet skadligt innehåll förenklas och att EU-samreglering genom innehållsbeskrivningar uppmuntras.

c) Principen om ursprungsland

Alternativ A innebär att bestämmelserna om jurisdiktion och samarbetsförfarandena förenklas

d) Regleringsmyndigheternas oberoende

Alternativ A innebär att medlemsstaterna åläggs att ha en oberoende regleringsmyndighet och omfattar ett antal krav för att garantera regleringsmyndigheternas oberoende och effektivitet. Ergas samordnande och rådgivande funktion stärks och förs in i direktivet om audiovisuella medietjänster.

3.Alternativ för att åtgärda problemet med att bestämmelserna om kommersiella meddelanden inte längre är ändamålsenliga

Alternativ A gör vissa av bestämmelserna för audiovisuella kommersiella meddelanden mer flexibla.

Vilka är de olika intressenterna? Vem stöder vilka alternativ?

De intressenter som påverkas mest av eventuella ändringar av direktivet är: nationella regleringsmyndigheter, offentliga tv-bolag, kommersiella tv-bolag, beställtjänster (tv-reprisfunktioner, videotjänster på begäran, nyheter/portaler), videodelningsplattformar (som i dagsläget inte omfattas av direktivet) organisationer för självreglering, minderåriga och andra konsumenter, reklamköpare och reklambyråer (i synnerhet när det gäller kommersiella meddelanden) och oberoende innehållsproducenter och distributörer (i synnerhet när det gäller främjande av europeiska produktioner).

De viktigaste aspekterna iakttogs generellt, bland alla intressentkategorier, när det gäller de olika alternativen för framtiden:

-Enighet om behovet av eventuella ändringar av bestämmelserna avseende direktivets tillämpningsområde, även om det inte fanns någon entydighet om vägen framåt, och om de nationella regleringsmyndigheternas oberoende.

-Stöd för att inte förändra principen om ursprungsland. Sändningsplikt/sökbarhet. Tillgänglighet för personer med funktionshinder. Evenemang av vikt för samhället, korta nyhetsinslag och rätt till genmäle.

-Ingen tydlig samsyn på kommersiella meddelanden, skydd av minderåriga eller främjande av europeiska produktioner.

C. De rekommenderade alternativens konsekvenser

Finns det fördelar med det valda alternativet? Om inte, vilka är fördelarna med de huvudsakliga alternativen?

Det rekommenderade alternativet är en kombination av de markerade alternativen i avsnitt B. De viktigaste fördelarna är följande:

-Förbättrat skydd av minderåriga genom att skyldigheten att ha skydd mot innehåll som är farligt för minderåriga och hatspråk i videodelningsplattformar.

-Säkerställande av att medietjänster bidrar till kulturell mångfald på ett sätt som är anpassat till olika affärsmodeller.

-Åtgärdande av bristen på likabehandling av tv-bolag och beställtjänster, t.ex. när det gäller skydd av minderåriga, främjande av europeiska produktioner och kommersiella meddelanden.

-Bevarande av en viss flexibilitet för medlemsstaterna vid genomförandet av direktivet och utrymme att ta hänsyn till subsidiaritet och nationella särdrag.

-Förbättrat genomförande av direktivet

Vilka är kostnaderna för det valda alternativet (om ett alternativ valts, annars kostnaderna för de alternativ som främst föredras)?

Större delen av kostnaderna för det valda alternativet skulle bäras av beställtjänst er och videodelningsplattformar. Kostnaderna skulle huvudsakligen bero på genomförandet av bestämmelserna för att förbättra konsumentskyddet. Dessa kostnader skulle dock begränsas av att vissa medlemsstater redan har infört striktare bestämmelser och att stora videodelningsplattformar, beroende på sin företagspolicy, redan har vidtagit frivilliga åtgärder för att skydda konsumenterna.

Påverkas medlemsstaternas budgetar och förvaltningar i betydande grad?

De viktigaste konsekvenserna för medlemsstaternas budgetar och förvaltningar skulle bero på genomförandet av samreglering för att skydda minderåriga på videodelningsplattformar och på införandet av det rättsliga kravet att de nationella regleringsmyndigheterna ska vara oberoende samt av ett antal minimikrav som regleringsmyndigheterna måste uppfylla. När det gäller det sistnämnda kommer konsekvenserna att bero på i vilken mån som regleringsmyndigheterna redan uppfyller kraven.

Uppstår andra betydande konsekvenser?

Antal

Proportionalitet?

I och med att direktivet baseras på minimiharmonisering säkras EU-åtgärdernas proportionalitet.

D. Uppföljning

När kommer åtgärderna att ses över?

Kontinuerlig uppföljning kommer att säkerställas genom att medlemsstaterna lämnar rapporter till kommissionen och kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.