23.12.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 433/13


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2015/C 433/05)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”LEVICKÝ SLAD”

EU-nr: SK-PGI-0005-01181 – 20.11.2013

SUB ( ) SGB ( X )

1.   Namn:

”Levický slad”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Slovakien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.8 Övriga produkter i bilaga I till fördraget (kryddor etc.)

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

”Levický slad” är en lätt kornmalt av pilsnertyp som främst är avsedd för framställning av öl. Den erhålls genom selektivt odlade, certifierade sorter av tvåradigt maltkorn som har odlats i det avgränsade geografiska området.

”Levický slad” ska uppfylla följande parametrar:

a)   Fukt: högst 5 procent.

b)   Färg: högst 4,5 på EBC-skalan.

c)   Extraktutbyte (torrvikt): minst 80 procent.

d)   Skörhet: minst 78,5 procent.

Vad gäller sensoriska egenskaper ska malten ha en ren, maltig och luktfri arom och smaken ska vara sötaktig och ren. Färgen är enhetligt ljus, utan några brunaktiga toppar. Maltens utseende ska påminna om en typ av bearbetat korn.

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Råvaror för ”Levický slad” är tvåradigt maltkorn som står upptaget i förteckningen över registrerade sorter för ”Levický slad”. Vid produktionen används samtliga eller endast några av dessa sorter.

Det avgränsade geografiska området kännetecknas av medeltung jord av den typ som bäst lämpar sig för odling av maltkorn, såsom typen chernozem (svartjord), chernitza, fluvizem och brunjord, på plan eller – i vissa fall – lätt sluttande mark. Området har ett mycket varmt och torrt låglandsklimat. Dessa egenskaper gör det möjligt att så kornmalten mycket tidigt och detta är en ytterst avgörande faktor för att få spannmål av hög kvalitet (hög extraheringsnivå, minimal andel skadat spannmål, låg förekomst av svampsjukdomar) och högt utbyte.

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

 

Steg 1. Inköp, mottagande och rengöring av kornet.

 

Steg 2. Stöpning.

 

Steg 3. Groning av kornet.

 

Steg 4. Kölning och avbrytande av groning.

 

Steg 5. Avgroddning.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

Malten kan förpackas i påsar som rymmer upp till 50 kg eller i säckar på 300–600 kg med producentens märke eller etikett.

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Producenter av ”Levický slad” får använda namnet ”Levický slad” i samband med märkning, saluförande eller marknadsföring av produkten.

På alla förpackningstyper ska det sitta ett märke eller en etikett som anger producentens adress, anläggningens adress, förpackningens vikt, partinummer, påfyllningsdatum, maltens senaste förbrukningsdag samt Europeiska unionens logotyp. Märkningen får innehålla orden ”chránené zemepisné označenie [skyddad geografisk beteckning]” eller förkortningen ”CHZO” [SGB].

Sökanden bekräftar att samtliga producenter i det avgränsade området har rätt att producera ”Levický slad” i enlighet med produktspecifikationen.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Området avgränsas av följande geografiska punkter och linjer:

Mot norr, från väster till öster, av Holý Vrch i bergskedjan Považský Inovec, bergstopparna Veľký Tríbeč och Veľký Inovec, bergskedjan Štiavnické Vrchy och bergskedjan Javorie så långt som till Krivánsky Potok.

Mot öster och söder av Krivánsky Potok fram till dess sammanflöde med floden Ipeľ, floden Ipeľ fram till dess sammanflöde med Donau samt Donau fram till Žitavas kommun.

Mot väster, från söder till norr, av Žitavas kommun vid Donau, kommunerna Marcelová, Svätý Peter, Pavlov Dvor, Nesvady och Komoča fram till floden Váh vid kommunen Dedina Mládeže och floden Váh upp till Holý Vrch i bergskedjan Považský Inovec.

5.   Samband med det geografiska området

Det som gör ”Levický slad” unikt är det avgränsade områdets särskilda naturliga förhållanden, det vill säga dess klimat och jordmån, i kombination med dess kvalitet, tradition och goda anseende. En bergskedja i norr skyddar området mot inträngande kall luft. Under odlingssäsongen är den genomsnittliga lufttemperaturen 15–17 °C och den genomsnittliga nederbörden 150–200 mm. Den totala nederbörden i Slovakiens övriga kornodlingsområden uppgår till 450–650 mm. Alltför mycket nederbörd under mognadsperioden försämrar spannmålets mältningskvalitet, eftersom regnet bidrar till att det uppstår jästkulturer som bryter ner stärkelsen till sockerarter och gör att spannmålet gror sämre under mältningen.

Kvaliteten på ”Levický slad” påverkas inte bara av klimatförhållandena utan även av jordmånen i området. Det rör sig om jord av typen chernozem (svartjord), chernitza, fluvizem och brunjord, på plan eller – i vissa fall – lätt sluttande mark. I alla övriga kornodlingsområden i Slovakien skiljer sig grundförutsättningarna åt på en eller flera punkter (större nederbördsmängder, genomsnittstemperatur, odlingssäsongens längd och jordmån). Om råvarorna inte hade sådana växtförhållanden, skulle ”Levický slad” inte generera samma kvalitet eller avkastning.

Inom det avgränsade området inleds vårkornets såningsperiod någon gång under den sista tiodagarsperioden i februari fram till den andra tiodagarsperioden i mars, vilket påverkar spannmålets avkastning och kvalitet i positiv riktning. Kvaliteten på vårkornets sädeskorn avgörs till största delen under den period då det får sin form och fylls. Fenologiskt sett kan denna period definieras som tiden från det att axgången inleds, vilket inom det avgränsade området sker mellan den första och tredje tiodagarsperioden i maj, och fram till fullständig mognad. Inom det avgränsade området är odlingssäsongen för vårkorn cirka 120 dagar totalt, vilket inbegriper cirka 44 dagar mellan axgångens inledning och fullständig mognad. Förhållandena i det avgränsade området är följaktligen idealiska för att odla högkvalitativt maltkorn där sädeskornet har ett optimalt stärkelseinnehåll motsvarande en malt med ett extraktinnehåll på 81,5–82,5 procent.

Inom det avgränsade området skördas maltkornet några dagar efter fullständig mognad. För att kunna skörda fysiologiskt moget, sunt spannmål utan regnskador sker skörden tidigt för att undvika regnperioden som normalt inleds under senare delen av juli och första delen av augusti.

Kvaliteten på ”Levický slad” är beroende av kornets kvalitetsparametrar samt av mältningsprocessen. Områdets låga nederbördsmängder kombinerat med dess jordmån gör att sädeskornet blir större och jämnare i storlek och dessutom innehåller mer stärkelse, vilket ger en malt som är mer extraktiv. Under stöpningen är det viktigt att sädeskornen är jämna i storlek så att de absorberar vatten med samma hastighet och har lika stora mängder groningsenergi under den efterföljande mältningen som genomförs enligt Wanderhaufen-systemet [rörliga högar].

För mästerbryggare som föredrar ”Levický slad” är dess typiska egenskaper sädeskornets utseende, färg och smak, de extraktiva ämnenas sammansättning och graden av proteinernas sönderdelning, vilket påverkar kvaliteten på traditionellt bryggt öl i positiv riktning. För denna typ av öl bidrar ”Levický slad” till att göra det möjligt att uppnå önskad färg, smak och produktionseffektivitet.

Områdets spannmålsodlingstradition understöddes redan under 1800-talet genom ett kapitaltillskott från familjen von Schoeller. Därefter kom spannmålsodling och tillhörande processindustri att utvecklas snabbt, vilket har lett till att handel med områdets maltkorn även har förekommit som separat kategori (”Tót Árpa”) på Budapestbörsen. Under senare delen av 1900-talet kom ytterligare stöd i form av investeringar i ett fristående kommersiellt mälteri. Mälteriets produkt kallades redan från första början ”Levický slad”, ett namn som var vida känt bland såväl odlare som processföretag inom kornsektorn. Maltens kvalitet och goda anseende kunde bekräftas så snart produktionen hade inletts eftersom ”Levický slad” exporterades inte bara till de flesta länder i Öst- och Västeuropa utan även till länder på fyra andra kontinenter. Eftersom det inte anordnas några särskilda tävlingar för kornmalt bekräftas i stället kvaliteten genom de priser som tilldelats ljusa ölsorter, framför allt utomlands – bland annat i tävlingar i Tjeckien – samt genom en European Beer Star-utmärkelse.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(Artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

http://www.upv.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_oz/specifikacia_Levicky_slad.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.