9.12.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 409/299


RAPPORT

om årsredovisningen för Euratoms försörjningsbyrå för budgetåret 2014, med byråns svar

(2015/C 409/33)

INLEDNING

1.

Euratoms försörjningsbyrå (nedan kallad byrån) ligger i Luxemburg och inrättades 1958 (1). Byråns tidigare stadgar har ersatts genom rådets beslut om stadgar för Euratoms försörjningsbyrå 2008/114/EG, Euratom (2). Byråns viktigaste uppgifter är tillförsäkra förbrukare i EU en regelbunden försörjning med kärnmaterial, särskilt kärnbränslen, enligt principen om lika tillgång till resurserna och genom en gemensam försörjningspolitik.

2.

Från 2008 till och med 2011 hade byrån ingen egen budget för sin verksamhet. Kommissionen stod för byråns alla kostnader för genomförandet av verksamheten. Från och med 2012 har byrån fått en egen budget av kommissionen som dock endast täcker en mindre del av utgifterna.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

3.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i byråns system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

4.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

byråns årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2014,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

5.

Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för byrån som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5).

a)

I ledningens ansvar för byråns årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Generaldirektören godkänner byråns årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av byråns finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

6.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida byråns årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

7.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

8.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

9.

Revisionsrätten anser att byråns årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av byråns finansiella ställning per den 31 december 2014 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i byråns budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

10.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2014 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE ÅRS KOMMENTARER

11.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från tidigare år finns i bilaga I.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 8 september 2015.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EGT 27, 6.12.1958, s. 534/58.

(2)  EUT L 41, 15.2.2008, s. 15.

(3)  Här ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(5)  Artiklarna 39 och 50 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1271/2013 (EUT L 328, 7.12.2013, s. 42).

(6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(7)  Artikel 107 i förordning (EU) nr 1271/2013.


BILAGA I

Uppföljning av tidigare års kommentarer

År

Revisionsrättens kommentar

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2012

Utan att det påverkar uttalandet i punkt 9 vill revisionsrätten uppmärksamma följande omständighet. Mellan 2008 och 2011 fick byrån ingen egen budget och Europeiska kommissionen finansierade och betalade direkt alla utgifter. Revisionsrätten ansåg att detta stred mot byråns stadgar.

För 2012, och i enlighet med revisionsrättens rekommendationer, gav kommissionen byrån en egen budget […]. Trots att artikel 54 i fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen och artikel 6 i byråns stadgar anger att byrån ska vara ekonomiskt självbestämmande finansieras fortfarande merparten av byråns utgifter (personal, kontorslokaler och it-system) direkt av kommissionen. Detta föreskrivs i artikel 4 i stadgarna när det gäller personalkostnader. Bestämmelserna är motstridiga vilket motverkar det ekonomiska självbestämmande som byrån ska ha.

e.t.

2013

I noterna till byråns årsredovisning för 2013 förklarar man att alla löner och vissa kompletterande kostnader för administrativa tjänster betalades direkt från kommissionens budget. Lönekostnaderna redovisas, men inga uppgifter lämnas om kostnaderna för de administrativa tjänsterna. Därmed framgår det inte helt i vilken omfattning byrån är beroende av kommissionen.

Har genomförts

2013

Det finns inte tillräckligt med dokumentation om de viktigaste delarna i byråns internkontroller, som en riskhanterings- och kontrollstrategi, förfaranden för att bevaka resultat, en bedömning av hur internkontrollsystemet fungerar och regler för tjänsteutövning.

Har genomförts


BILAGA II

Euratoms försörjningsbyrå (Luxemburg)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighets-område enligt fördraget

En gemensam försörjningspolitik när det gäller kärnmaterial i enlighet med de principer och mål (försörjningstrygghet) som anges i Euratomfördraget.

Euratoms försörjningsbyrå inrättades direkt genom artikel 52 i Euratomfördraget som undertecknades 1957. Euratoms försörjningsbyrå regleras vidare av sina stadgar som antogs genom ett beslut av rådet och vilar på den rättsliga grunden i artikel 54 i Euratomfördraget.

Byråns behörighet

(Euratom-fördraget, särskilt kapitel 6, och rådets beslut av den 12 februari 2008 om stadgar för Euratoms försörjningsbyrå (2008/114/EG, Euratom))

Mål

Säkerställa försörjningen med kärnmaterial genom en gemensam försörjningspolitik och enligt principen om lika tillgång till resurserna.

Tillförsäkra samtliga förbrukare inom gemenskapen en regelbunden och rättvis försörjning med malmer och kärnbränslen.

Övervaka och identifiera marknadstendenser som kan påverka Europeiska unionens försörjningstrygghet i fråga om kärnmaterial och nukleära tjänster.

Bidra till gemenskapspolitiken med expertkunskaper, information och råd i fråga om alla aspekter av hur marknaden för kärnmaterial och nukleära tjänster fungerar.

Uppgifter

Enligt Euratomfördraget ska Euratoms försörjningsbyrå ha optionsrätt till kärnmaterial som produceras inom medlemsstaternas territorier, samt ensamrätt att ingå avtal om kärnmaterial från länder inom eller utom gemenskapen.

Mot denna bakgrund har byrån bland annat följande uppgifter:

Bedöma de åtaganden som har förhandlats fram mellan de berörda parterna och därefter ingå, neka att ingå eller endast under vissa förutsättningar ingå alla avtal eller ändringar av avtal som gäller försörjningen med de material som anges i artikel 52 i Euratomfördraget.

Underrättas om och handlägga alla avtal som gäller behandling, omvandling eller bearbetning av malmer, råmaterial eller speciella klyvbara material i enlighet med artikel 75 i Euratomfördraget.

Underrättas om och handlägga all överlåtelse, import eller export av sådana mindre mängder malmer, råmaterial eller speciella klyvbara material som avses i artikel 74 i Euratomfördraget.

Utarbeta handlingarna och vidta alla förberedelser när det gäller kommissionsbeslut i de fall där det enligt Euratoms lagstiftning krävs ett godkännande av kommissionen.

På lämpligt sätt förvalta de avtal som byrån har ingått eller underrättats om.

Samla in och bearbeta information i syfte att kontinuerligt övervaka marknaden för kärnmaterial och nukleära tjänster inom EU. Under 2013 har byråns observatörsroll utökats ytterligare och omfattar nu aspekter av försörjningen av medicinska radioisotoper i EU.

Regelbundet publicera rapporter för intern användning och/eller för allmänheten om hur marknaden för kärnmaterial och nukleära tjänster fungerar och utvecklas.

På begäran biträda gemenskapen med expertkunskaper, information och råd om alla aspekter av hur marknaden för kärnmaterial och nukleära tjänster fungerar.

Hålla kontakt med byråns rådgivande kommitté och begära att den yttrar sig och vid behov deltar i kommitténs sammanträden bland annat genom att förse den med ett sekretariat.

Organisation

Byrån är en juridisk person och har en självständig ekonomisk ställning.

Den står under tillsyn av kommissionen och ska drivas utan vinstsyfte.

Byråns direktör och personal ska vara, eller bli, tjänstemän i Europeiska gemenskaperna. De ska ha klarat en säkerhetskontroll. Deras löner ska betalas av kommissionen.

Byråns kapital och hur det ska tecknas anges i Euratomfördraget och byråns stadgar.

Generaldirektör

Utses av kommissionen på obestämd tid. Generaldirektörens arbetsuppgifter och befogenheter anges i byråns stadgar.

Kommissionens tillsyn över Euratoms försörjningsbyrå

Kommissionen får utfärda direktiv till byrån och har vetorätt mot byråns beslut. Dessutom ska vissa av byråns beslut godkännas på förhand av kommissionen. Byråns arbetsordning ska godkännas av kommissionen.

Rådgivande kommittén

Den rådgivande kommittén består av ledamöter från medlemsstaterna som utses på personliga meriter för en mandatperiod på tre år (som kan förnyas). Den rådgivande kommittén biträder byrån i dess arbete. Den fungerar som en förbindelselänk mellan, å ena sidan, byrån och, å andra sidan, producenterna och förbrukarna inom kärnkraftsindustrin. Kommittén får höras i alla frågor som omfattas av byråns behörighetsområde. Den ska yttra sig om alla frågor som räknas upp i artikel 13 i stadgarna. Den sammanträder vanligen två gånger per år.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet.

Medel till byråns förfogande 2014 (2013)

Budget

1 04  000 (1 04  000) euro, varav bidrag från kommissionen: 98  000 (98  000) euro.

Personalstyrka den 31 december 2014

Personalstyrka totalt: 18 (18) (inklusive direktören).

Produkter och tjänster 2014 (2013)

Försörjningen säkerställd

Handlagda transaktioner

Under 2014 hanterade byrån cirka 276 (279) transaktioner, däribland kontrakt, ändringar och underrättelser om verksamhet som föregår elproduktion från kärnkraft.

Rapporter

Under 2014 publicerade byrån följande rapporter:

Byråns årsrapport för 2013.

3 (4) Quarterly Uranium Market Reports (kvartalsrapporter om uranmarknaden).

47 (40) veckovisa Nuclear News Briefs (sammandrag av nyheter om kärnbränsle) för läsare inom Europeiska kommissionen

Deltagande i aktiviteter anordnade av byråns rådgivande kommitté

Byråns rådgivande kommitté höll två möten (i april och november) med stöd från och deltagande av byrån.

Byrån hjälpte till med aktiviteterna i två av den rådgivande kommitténs arbetsgrupper.

Förbindelser med andra EU-institutioner och internationellt samarbete

Förbindelser med Europeiska kommissionen på det sätt som beskrivs ovan.

Varje år ska byrån till Europaparlamentet, rådet och kommissionen överlämna en verksamhetsrapport för det gångna året och sitt arbetsprogram för det kommande året.

Byrån samarbetar även med internationella organisationer, nämligen IAEA (Internationella atomenergiorganet) och OECD:s kärnenergibyrå NEA. I det sammanhanget deltar byrån i NEA/IAEA:s gemensamma grupp om uran och i NEA:s högnivågrupp för en tryggad försörjning av medicinska radioisotoper (HLG-MR).

Tryggad försörjning av medicinska radioisotoper

År 2014 fortsatte byrån att inneha ordförandeskapet för det europeiska observationsorganet för försörjning av medicinska radioisotoper och bidrog till att införa Europeiska rådets policy för att trygga en fortsatt försörjning av medicinska radioisotoper.

Källa: Bilagan har tillhandahållits av byrån.


BYRÅNS SVAR

12.

Byrån har tagit del av revisionsrättens rapport.