Bryssel den 18.12.2015

COM(2015) 664 final

2015/0304(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

EU:s system för hamnstatskontroll fastställs i direktiv 2009/16/EG 1 (i dess ändrade lydelse), som utgör en omarbetning av och skärper den tidigare EU-lagstiftning som varit i kraft på detta område sedan 1995. EU:s system bygger på den struktur som redan finns i samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (nedan kallat Paris MOU) som ingicks i Paris och som har funnits sedan 1982. Direktiv 2009/16/EG (i dess ändrade lydelse) innehåller de förfaranden och verktyg som ingår i Paris MOU. Alla EU:s kustmedlemsstater liksom Kanada, Ryssland, Island och Norge är parter i det avtalet. Europeiska unionen är inte medlem i Paris MOU.

Den 1 januari 2011 infördes en ny inspektionsordning för hamnstatskontroll, både inom EU:s och Paris MOU:s ramar. För att den nya inspektionsordningen ska kunna fungera måste ett visst antal beslut fattas varje år inom ramen för Paris MOU. Dessa beslut fattas med enhällighet vid årsmötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll (PSCC) i maj varje år. Med stöd av direktiv 2009/16/EG blir beslut som fattas av relevant behörig myndighet vid Paris MOU bindande för EU:s medlemsstater.

Enligt artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt måste rådet på förslag av kommissionen anta beslut om fastställande av den ståndpunkt som på unionens vägnar ska intas i internationella organisationer som Paris MOU, om organisationerna ska anta akter med rättslig verkan.

Det föreslås att EU:s ståndpunkt (inför årsmötet) i kontrollkommittén fastställs enligt en tvåstegsmetod. De vägledande principerna och riktlinjerna för unionens ståndpunkt fastställs för flera år i ett rådsbeslut och justeras därefter inför varje årsmöte i kontrollkommittén för hamnstatskontroll genom kommissionens icke-officiella dokument som diskuteras i rådets arbetsgrupp för sjöfart. Föreliggande förslag syftar till att fastställa unionens ståndpunkt i kontrollkommittén för hamnstatskontroll för perioden 2016–2019. Det syftar också till att införliva de principer och riktlinjer i Europeiska unionens politik som syftar till att förbättra sjösäkerheten, möjligheterna att förebygga föroreningar och levnads- och arbetsvillkoren ombord. Unionens ståndpunkt tar också hänsyn till bestämmelserna i Lissabonfördraget.

Kommissionen föreslår detta tillvägagångssätt med hänsyn till hur beslutsförfarandet i Paris MOU är utformat. I avtalets interna regler fastställs att den dag då alla medlemmar och alla arbetsgrupper med ansvar för att utarbeta riktlinjer och instruktioner måste ha lämnat in alla dokument infaller sex veckor före mötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll. Det är först då som allt inlämnat material finns tillgängligt och kommissionen kan inleda sin analys för att utarbeta ett förslag till en samordnad ståndpunkt för unionen i enlighet med artikel 218.9 i FEUF, som sedan måste antas av rådet. Eftersom den tid som står till förfogande för denna analys, utarbetandet av kommissionens förslag och rådets antagande av förslaget är kort, anges förfarandet för den årliga specificeringen av unionens ståndpunkt i bilaga 2. Följande beslut ska omfatta perioden 2016–2019.

2. FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

Föreliggande beslut grundar sig på fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 100.2 jämförd med artikel 218.9, i vilken det föreskrivs att rådet på förslag av kommissionen ska anta ett beslut om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan. Detta gäller för den ståndpunkt som ska intas av medlemsstaterna, på unionens vägnar, i Paris MOU:s kontrollkommitté för hamnstatskontroll.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG av den 23 april 2009 om hamnstatskontroll (i dess ändrade lydelse) är den rättsliga grunden för fastställande av de principer som ska uttryckas av medlemsstaterna i Paris MOU:s kontrollkommitté för hamnstatskontroll.

2015/0304 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 100 och 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Sjösäkerheten, möjligheterna att förebygga föroreningar samt levnads- och arbetsvillkoren ombord kan påtagligt förbättras om man drastiskt minskar antalet undermåliga fartyg i Europeiska unionens farvatten genom att strikt tillämpa konventioner, internationella koder och resolutioner.

(2)Det primära ansvaret för att övervaka fartygens efterlevnad av internationella normer för säkerhet, förebyggande av föroreningar och levnads- och arbetsvillkor ombord vilar på flaggstaten, medan ansvaret för att upprätthålla fartygets skick och dess utrustning efter besiktning i syfte att uppfylla kraven i de konventioner som är tillämpliga på fartyg vilar på det företag som ansvarar för fartyget. Ett antal flaggstater har emellertid underlåtit att genomföra och verkställa internationella normer.

(3)Därför bör, som en andra försvarslinje mot undermålig sjöfart, övervakningen av fartygens efterlevnad av internationella normer för säkerhet, förebyggande av föroreningar och levnads- och arbetsvillkor ombord också vara hamnstatens skyldighet med erkännande av att hamnstatskontroll inte är en besiktning och att relevanta inspektionsformulär inte är sjövärdighetscertifikat. En harmonisering av EU:s kustmedlemsstaters sätt att effektivt verkställa dessa internationella normer, med avseende på fartyg som framförs i vatten som lyder under deras jurisdiktion och anlöper deras hamnar, bör förhindra att konkurrensen snedvrids.

(4)I direktiv 2009/16/EG 2 (i dess ändrade lydelse) fastställs EU:s system för hamnstatskontroll och genom direktivet omarbetas och skärps den tidigare EU-lagstiftning på detta område som varit i kraft sedan 1995. EU:s system bygger på den struktur som redan finns i samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU) som ingicks i Paris och som är en internationell organisation som funnits sedan 1982.

(5)För EU:s medlemsstater innebär direktiv 2009/16/EG att Paris MOU:s förfaranden, verktyg och arbete på området hamnstatskontroll på ett ändamålsenligt sätt kommer att omfattas av unionsrättens tillämpningsområde. Med stöd av direktiv 2009/16/EG blir beslut som fattas av relevant behörig myndighet vid Paris MOU bindande för EU:s medlemsstater.

(6)Kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för Paris MOU sammanträder varje år och fattar under sina överläggningar beslut om ett antal punkter på dagordningen som är nödvändiga för tillämpningen av direktiv 2009/16/EG.

(7)Enligt artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt måste rådet på förslag av kommissionen anta beslut om fastställande av den ståndpunkt som på unionens vägnar ska intas i internationella organisationer, om organisationerna ska anta akter med rättslig verkan.

(8)I Paris MOU:s interna regler fastställs att den dag då samtliga medlemmar och alla arbetsgrupper med ansvar för att utarbeta riktlinjer och instruktioner måste ha lämnat in alla dokument infaller sex veckor före mötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll. Det är först då som allt inlämnat material finns tillgängligt och kommissionen kan inleda sin analys i syfte att utarbeta ett förslag till en samordnad ståndpunkt för unionen i enlighet med artikel 218.9 i FEUF. Eftersom den tid som står till förfogande för denna analys och för antagandet av ett förslag är kort, är det nödvändigt att fastställa de vägledande principerna och riktlinjerna för unionens ståndpunkt på en flerårig basis, tillsammans med ramen för den årliga specificeringen av unionens ståndpunkt.

(9)Detta beslut bör omfatta perioden 2016–2019.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas av Europeiska unionen vid årsmötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för Paris MOU, när detta organ ska fatta beslut med rättslig verkan, fastställs i bilaga 1 till detta beslut.

Artikel 2

Den årliga specificeringen av den ståndpunkt som unionen ska inta vid årsmötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för Paris MOU ska ske i enlighet med bilaga 2 till detta beslut.

Artikel 3

Unionens ståndpunkt enligt bilaga 1 till detta beslut ska utvärderas och, vid behov, revideras av rådet på förslag av kommissionen, senast inför årsmötet 2020 i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för Paris MOU.

Artikel 4

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2016.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande    

(1) Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG av den 23 april 2009 om hamnstatskontroll (omarbetning) (EUT L 131, 28.5.2009, s. 57).
(2) EUT L 131, 28.5.2009, s. 57.

Bryssel den 18.12.2015

COM(2015) 664 final

BILAGA

Unionens ståndpunkt inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

med avseende på

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)


BILAGA

Unionens ståndpunkt inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

med avseende på

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

Vägledande principer

Inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU) som ingåtts i Paris ska unionen göra följande:

a)    Agera i enlighet med de mål som eftersträvas av unionen, särskilt för att förbättra sjösäkerheten, möjligheterna att förebygga föroreningar och levnads- och arbetsvillkoren ombord genom en drastisk minskning av antalet undermåliga fartyg, genom att strikt tillämpa internationella konventioner och koder.

b)    Främja genomförandet av en harmoniserad strategi mellan parterna i Paris MOU för ett verkningsfullt genomförande av dessa internationella normer med avseende på fartyg som framförs i vatten under deras jurisdiktion och som anlöper deras hamnar.

c)    Samarbeta inom ramen för Paris MOU för att uppnå en heltäckande inspektionsordning och en fördelning av inspektionsbördan på ett rättvist sätt, särskilt genom antagandet av en årlig inspektionsplikt som upprättas i enlighet med den metod som fastställs i bilaga 11 till Paris MOU.

d)    Arbeta inom ramen för Paris MOU för att främja att Paris MOU:s medlemmar rekryterar, får behålla och utbildar ett erforderligt antal anställda, inbegripet kvalificerade inspektörer, med beaktande av sjöfartstrafikens volym och karaktär i respektive hamn.

e)    Säkerställa att de åtgärder som antas inom ramen för Paris MOU är förenliga med internationell rätt, särskilt med internationella konventioner och koder om sjösäkerhet, förebyggande av föroreningar och levnads- och arbetsvillkor ombord.

f)    Främja utvecklingen av gemensamma strategier med andra organ som utför hamnstatskontroll.

g)    Säkerställa samstämmighet med unionens politik på andra områden, i synnerhet på områdena yttre förbindelser, säkerhet, miljö med flera.

Riktlinjer

Unionen ska eftersträva att stödja antagandet av följande åtgärder inom ramen för Paris MOU:

A.    I syfte att säkerställa att EU:s system för hamnstatskontroll fungerar smidigt från år till år i enlighet med direktiv 2009/16/EG:

1.    Ta hänsyn till följande element i fartygets riskprofil som används för att välja ut fartyg för inspektion:

a)    Den vita, grå och svarta listan över flaggstater i enlighet med den formel som tagits fram av Paris MOU och som anges i bilagan till kommissionens förordning (EU) nr 801/2010 av den 13 september 2010 om genomförande av artikel 10.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG i fråga om flaggstatskriterierna 1 .

b)    Den lista över prestationsnivå som upprättats för erkända organisationer i enlighet med den metod som antogs av kontrollkommittén för hamnstatskontroll (PSCC) vid dess 37:e årsmöte (PSCC 37) i maj 2004 (punkt 4.5.2 på dagordningen).

c)    Genomsnittligt bristindex och kvarhållandeindex enligt den formel som används för att fastställa företagets prestationsnivå på grundval av bilagan till kommissionens förordning (EU) nr 802/2010 av den 13 september 2010 om genomförande av artikel 10.3 och artikel 27 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG i fråga om företagets prestationsnivå 2 , i dess ändrade lydelse.

2.    Se till att alla ändringar eller uppdateringar av förfaranden och riktlinjer i Paris MOU är förenliga med de mål som eftersträvas av unionen, särskilt med avseende på att förbättra sjösäkerheten, möjligheterna att förebygga föroreningar samt levnads- och arbetsvillkoren ombord.

B.    På medellång sikt, ta fram en alternativ metod för upprättande av den vita, grå och svarta listan över flaggstater i syfte att göra den mer rättvis, särskilt för flaggstater med små flottor.

(1) EUT L 241, 14.9.2010, s. 1.
(2) EUT L 241, 14.9.2010, s. 1.

Bryssel den 18.12.2015

COM(2015) 664 final

BILAGA

Årlig specificering av den ståndpunkt som unionen ska inta i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

till

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)


BILAGA

Årlig specificering av den ståndpunkt som unionen ska inta i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

till

Förslag till rådets beslut

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kontrollkommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU)

Före varje årsmöte i kontrollkommittén för hamnstatskontroll (PSCC) inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU) ska nödvändiga åtgärder vidtas så att den ståndpunkt som ska uttryckas på unionens vägnar tar hänsyn till alla relevanta uppgifter som översänts till Europeiska kommissionen samt alla dokument som ska diskuteras och som omfattas av EU:s behörighet i enlighet med de vägledande principer och riktlinjer som anges i bilaga I.

I detta syfte och på grundval av denna information ska kommissionens avdelningar i tillräckligt god tid före det relevanta mötet i kontrollkommittén för hamnstatskontroll översända ett förberedande dokument, där man anger detaljerna i unionens tilltänkta ståndpunkt, till rådet eller dess förberedande organ för behandling och godkännande.

Den unionsståndpunkt som anges i det förberedande dokumentet ska anses godkänd om inte ett antal medlemsstater som motsvarar en blockerande minoritet gör invändningar mot ståndpunkten vid ett möte i rådets förberedande organ eller inom tjugo dagar från mottagandet av det förberedande dokumentet, beroende på vad som infaller först. I händelse av en sådan invändning ska frågan hänskjutas till rådet.