Bryssel den 30.7.2015

COM(2015) 374 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om genomförandet av förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

(Text av betydelse för EES)


1.Inledning

Det huvudsakliga syftet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 av den 11 juli 2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd 1  (nedan kallad förordningen) är insamling och sammanställande av gemenskapsstatistik om migration och internationellt skydd.

Denna rapport följer efter den första rapporten som antogs av kommissionen i september 2012 2 i enlighet med artikel 12 i förordning (EG) nr 862/2007.

I artikel 12 i förordningen fastställs följande: ”Senast den 20 augusti 2012 och vart tredje år därefter skall kommissionen lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om den statistik som sammanställs enligt denna förordning och om kvaliteten på denna statistik.”

I denna rapport dokumenteras vilka framsteg som gjorts av medlemsstaterna, tillsammans med kommissionen (Eurostat), i genomförandet av förordningen sedan den första rapporten.

2.Statistik som omfattas av förordningen

I förordning (EG) nr 862/2007 behandlas sammanställning av EU-statistik som rör migration och internationellt skydd (asyl). De statistikområden som främst omfattas av förordningen är följande:

Internationella migrationsströmmar, uppdelat efter grupper av medborgarskap, grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare/nästa stadigvarande bosättning och efter ålder och kön; befolkningsmängd, uppdelat efter grupper av medborgarskap och grupper av födelseland och efter ålder och kön samt förvärv av medborgarskap per land för tidigare medborgarskap (artikel 3).

Asylansökningar, beslut i första instans och efter överklagande om beviljande eller återkallande av olika former av internationell status som skyddsbehövande; samt statistik om tillämpningen av Dublin III-förordningen 3 av medlemsstaterna (artikel 4).

Antalet tredjelandsmedborgare som nekats inresa till en medlemsstats territorium vid den yttre gränsen samt antalet tredjelandsmedborgare som befunnits olagligen vistas på en medlemsstats territorium enligt nationell lagstiftning om invandring, uppdelat efter medborgarskap (artikel 5).

Uppehållstillstånd som utfärdats till tredjelandsmedborgare, uppdelat efter medborgarskap, tillståndets giltighetstid och skäl (invandringskategori) för utfärdande av tillståndet (artikel 6).

Tredjelandsmedborgare som omfattas av ett beslut som enligt invandringslagstiftningen ålägger dem att lämna en medlemsstats territorium, och tredjelandsmedborgare som faktiskt lämnat en medlemsstats territorium till följd av ett sådant beslut, uppdelat efter medborgarskap (artikel 7).

Som en del av genomförandet har kommissionen fortsatt att utveckla och upprätthålla ett nära samarbete med de olika nationella myndigheter som varit delaktiga i att ta fram och sammanställa uppgiftsunderlag för förordningen. Statistiken över migrationsflöden och befolkningsmängder lämnas i allmänhet till kommissionen (Eurostat) av nationella statistikbyråer. Statistik om uppehållstillstånd och asyl tillhandahålls vanligen direkt av inrikesministerier eller immigrationsmyndigheter. Statistik om gränskontroller och avvisning av olagliga migranter kan också tillhandahållas av inrikesministerier eller immigrationsmyndigheter eller av polismyndigheterna.

De viktigaste aspekterna av dessa statistikområden redovisas i tabell 1 nedan.

Tabell 1: De viktigaste egenskaperna hos statistiken enligt förordning (EG) nr 862/2007

Artikel 3

Migrations-strömmar, befolknings-mängder, förvärv av medborgarskap

Artikel 4

Asyl

Artiklarna 5 och 7

Tillämpning av invandringslagstiftning

Artikel 6

Uppehållstillstånd

Geografisk täckning

36 länder (32 EU/Efta-länder)

32 EU/Efta-länder

32 EU/Efta-länder

32 EU/Efta-länder

Första året som uppgifter samlades in

2008

2008

2008

2008

Frekvens

Årligen

Varje månad/kvartal/år

Årligen

Årligen

Sista dag för överföring av uppgifter

12 månader efter referensårets slut

2 månader efter
referensperioden (RP) för månatliga/kvartalsvisa uppgifter

3 månader efter RP för årliga uppgifter

3 månader efter referensårets slut

6 månader efter referensårets slut

Uppgiftslämnare

Nationella statistikbyråer

Inrikesministerier (eller tillhörande immigrationsmyndigheter)

Inrikesministerier, immigrationsmyndigheter eller gränspolis

Inrikesministerier (eller tillhörande immigrationsmyndigheter)

3.Annan relevant lagstiftning

Sedan 2012 har två nya rättsakter inom demografisk statistik trätt i kraft. Rättsakterna är betydelsefulla för sammanställningen av statistik över internationella migrationsströmmar och befolkning uppdelad efter grupp av medborgarskap och födelseland enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 862/2007, särskilt beträffande enhetligheten hos den statistik som begärs:

1.Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1260/2013 av den 20 november 2013 om europeisk befolkningsstatistik 4 .

2.Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 205/2014 av den 4 mars 2014 om fastställande av enhetliga villkor för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1260/2013 om europeisk befolkningsstatistik, vad gäller uppdelningen av uppgifter, tidsfrister och revideringar av uppgifter 5 .

Dessutom har andra nya rättsakter om laglig migration trätt i kraft. Dessa handlingar är relevanta för sammanställningen av statistiken om uppehållstillstånd enligt artikel 6 i förordningen och har integrerats eller kommer snart att integreras i denna uppgiftsinsamling:

1.Rådets direktiv 2009/50/EG om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning 6 (insamlingen av uppgifter påbörjades 2013 med referensåret 2012).

2.Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/98/EU av den 13 december 2011 om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat 7 (insamlingen av uppgifter påbörjades 2014 med referensåret 2013).

3.Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/36/EU om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning 8 (insamlingen av uppgifter kommer att påbörjas 2018 med referensåret 2017).

4.Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/66/EU om villkor för inresa och vistelse för tredjelandsmedborgare inom ramen för företagsintern förflyttning av personal 9 (insamlingen av uppgifter kommer att påbörjas 2018 med referensåret 2017).

Vid Kroatiens anslutning i juli 2013 började förordning (EG) nr 862/2007 gälla även för den nya medlemsstaten och därför avser alla hänvisningar till de aggregat som begärts numera EU-28.

Statistik som tillhandahållits enligt de ovannämnda nya rättsakterna ingår inte i kvalitetsbedömningen nedan på grund av de olika rättsliga grunderna, och kommer att bli föremål för särskilda utvärderingar enligt vad som krävs i dessa rättsakter.

4.Allmänt om framstegen sedan rapporten 2012

Sedan rapporten 2012 har tillgången till uppgifter och uppgifternas fullständighet avsevärt förbättrats i alla databaser. De allmänna förbättringarna i uppgifternas kvalitet har noterats leda till att förbättra uppgifternas tillförlitlighet, samanvändbarhet och jämförbarhet. Medlemsstaterna har genomfört förbättringar av de underliggande datakällorna och de statistiska verktygen som används för förbehandlingen av uppgifter, vilket leder till att uppgifterna är mer exakta, har bättre täckning och att de lämnas i tid till kommissionen.

Den förbättrade kvaliteten och ökade punktligheten i tillhandahållandet av uppgifterna från medlemsstaterna har gjort det möjligt för kommissionen att förkorta den tid som behövs för spridning av uppgifter, vilket innebär bättre punktlighet när det gäller dataleveranser och bidrar till att ytterligare förbättra användarnas tillgång till uppgifter.

Inom statistiken som samlats in enligt artikel 3 sedan referensåret 2013 har dessutom uppgiftsinsamlingen slagits samman med uppgifter som ska lämnas in enligt förordning (EU) nr 1260/2013 i syfte att uppnå samstämmighet mellan olika uppdelningar i befolkningen och, i så stor utsträckning som möjligt, demografiska jämvikten mellan befolkning, demografiska händelser och migrationsströmmar. Metadata som medlemsstaterna måste lämna in har också slagits samman.

För statistik som samlats in enligt artiklarna 4–7 har det statistiska samarbetet inom kommissionen, med andra EU-organ och med medlemsstaterna resulterat i ändringar av riktlinjerna för de uppgifter som samlas in inom ramen för förordningen 10 . Metodologiska förbättringar har lett till ökad tydlighet i statistiska definitioner och begrepp. Den senaste utvecklingen av lagstiftningen inom området migration och asyl har integrerats i metodanvisningar för uppgiftsinsamling om asyl och uppehållstillstånd.

De tekniska förbättringar som kommissionen genomfört har resulterat i effektivare validering och behandling av uppgifter, medan insamlingen av omfattande kvalitativ information möjliggör en fullständig bedömning av om kvaliteten på de inkommande uppgifterna. Vid behov har man genomfört åtgärder, som administrativa skrivelser, för att säkerställa att kraven uppfylls.

5.Statistikens kvalitet

5.1.Relevans

Inom kommissionen är det generaldirektoratet för migration och inrikes frågor som är den främsta användaren av statistik om migration och asyl. Statistiken används dock också ofta av kommissionens övriga avdelningar, bland annat generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering och generaldirektoratet för rättsliga frågor.

Ett viktigt användningsområde för denna statistik har varit som en del av den årliga budgettilldelningen till varje medlemsstat genom fonderna för finansiering av ramprogrammet Solidaritet och hantering av migrationsströmmar. Efter rapporten 2012 har strukturen av dessa fonder ändrats och har numera en ny rättslig grund: asyl-, migrations- och integrationsfonden som inrättades enligt förordning (EU) nr 516/2014 11 , och fonden för inre säkerhet som inrättades enligt förordning (EU) nr 515/2014 12 , och de löper perioden 2014–20. På grund av den fleråriga finansieringen via dessa nya medel lämnas uppgifter inte längre in varje år. Anslagen har beräknats på grundval av den statistik som lämnats tidigare, med undantag för fonden för inre säkerhet där en halvtidsöversyn är nödvändig.

Kommissionen använder statistiken om migration och internationellt skydd för att utarbeta regelbundna rapporter, politiska förslag, genomföranderapporter som krävs genom grundrättsakter samt politiska analyser. Till exempel tillhandahåller det europeiska migrationsnätverkets årsrapport om invandring och asyl 13 en översikt över den viktigaste utvecklingen på området migration och internationellt skydd, både på EU-nivå och på nationell nivå. Europeisk statistik om migrationsströmmar och befolkning kategoriserat enligt födelseland och medborgarskap är viktiga för publikationer såsom Special Supplement on Demographic Trends of the EU Employment and Social Situation Quarterly Review 14 .

Det europeiska migrationsnätverket (EMN) 15 är fortsättningsvis en stor användare av Eurostats statistik över migration och internationellt skydd för sina årliga statistiska och analytiska rapporter på EU-nivå och nationell nivå.

Sedan rapporten 2012 har användningen av den europeiska statistiken ökat som ett stöd för arbetet i migrationsrelaterade EU-organ såsom gränsförvaltningsbyrån (Frontex) och Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Easo). Eurostat har ett nära samarbete med dessa organ för att utveckla databaser och relaterade statistiska metoder.

Den statistik som tas fram enligt förordningen används regelbundet av nationella förvaltningar, internationella organisationer, akademiska forskare och grupper i det civila samhället som arbetar inom en rad olika områden, inbegripet integration av invandrare, utveckling och övervakning av nationella asyl- och invandringsförfaranden och prognoser om framtida befolknings- och arbetskraftsutveckling.

5.2.Noggrannhet

Sedan 2012 års rapport har noggrannheten av de uppgifter som tillhandahållits av medlemsstaterna förbättrats avsevärt. Framför allt inom statistikområdet enligt artiklarna 4–7 i förordningen har den utbredda vidareutvecklingen av de administrativa systemen med koppling till asyl och invandringskontroll liksom för folkbokföring haft en betydande positiv inverkan på noggrannheten i de statistiska uppgifterna. Många medlemsstater har fortsatt att införa mer integrerade och övergripande system som bygger på moderna IT-lösningar och kommunikationsmetoder. De nya systemen som motsvarar bättre de metodiska och tekniska kraven i Eurostats databaser. Medlemsstaterna har löpande informerat Eurostat om pågående förändringar i de administrativa systemen och har begärt rådgivning och bekräftelser på att uppgifterna uppfyller kraven i förordningen.

Eurostat samlar metadata, framför allt specifik information om uppgifternas tillförlitlighet med förklaringar om bland annat datakällor och förfaranden samt eventuella skattnings- eller modelleringsprocesser som tillämpats och möjlig inverkan av dessa på graden av överensstämmelse med definitionerna i förordningen. Dessutom har Eurostat utformat specifika kvalitetsfrågeformulär för att samla in mer särskild information om uppgifternas kvalitet.

Sedan rapporten 2012 har mängden obefintliga eller ofullständiga uppgifter minskat avsevärt. En del nationella myndigheter har förbättrade metoder för att se till att nödvändig information samlas in i samband med administrativa förfaranden vid invandring och har stärkt sina datasystem så att uppgifterna lätt kan användas för statistiska ändamål.

Även om förbättringar har gjorts, kvarstår vissa problem när det gäller artikel 3 med uppgifternas noggrannhet: undertäckning, dvs. att personer inte registrerar sig, och övertäckning, att personer inte avregistrerar sig eftersom det ofta inte finns någon skyldighet eller något incitament att göra det.

För asylstatistik fanns till en början vissa problem då uppgifter om ålder och kön från administrativa register varit helt eller delvis otillgängliga i vissa medlemsstater, men problemen har lösts och uppgifterna är kompletta. Vissa informationsluckor kvarstår i samband med de första åren av uppgiftsinsamling enligt förordningen och likaså i statistiken om uppehållstillstånd. Luckorna kan inte längre fyllas på grund av tekniska begränsningar. Specifika problem med noggrannheten beror på skillnader i rapporteringlatens och praxis i de olika medlemsländerna inom området som omfattas av artikel 4.4 (Dublinstatistik). Skillnaderna leder till begränsad enhetlighet mellan uppgifter om inkommande och utgående framställningar.

5.3.Aktualitet och punktlighet

Beroende på vilken typ av uppgifter som berörs är tidsfristen för att lämna uppgifter är mellan två och tolv månader efter referensdagen eller slutet av referensperioden.

Sedan rapporten 2012 har stora förbättringar av punktligheten hos uppgiftsinlämningen gjorts. Införandet av automatiska extraktionsmetoder på nationell nivå och regelbunden övervakning av Eurostat har lett till att uppgifterna lämnas in punktligt. Vissa kvarstående problem rör enskilda och inte återkommande fall, som exempelvis beror på personalförändringar eller avbrott i samband med ändringar av datasystemen.

Mer punktlig och fullständig rapportering av uppgifter enligt förordningen har i sin tur bidragit till att Eurostat förbättrat aktualiteten i sin uppgiftsbehandling och uppgiftsspridning. Tidsfördröjningen mellan att uppgifterna tas emot och att validerade uppgifter publiceras på Eurostats webbplats för offentlig spridning har minskat sedan rapporten 2012. Dessutom har successivt införande av automatiserade interna valideringsförfaranden med återrapportering av fel till de nationella uppgiftslämnarna ytterligare minskat handläggningstiden.

5.4.Tillgänglighet

Migrationsuppgifter och metadata för alla fyra områden, dvs. migration, befolkningsmängder, förvärv av medborgarskap, asyl, tillämpning av invandringslagstiftning samt uppehållstillstånd, finns gratis tillgängliga på Eurostats webbplats under ”Population (Demography, migration and projections)” 16 och ”Asylum and managed migration” 17 . Uppgifterna ingår både i sammanfattande publikationer såsom Eurostats årsbok 18 och i detaljerade publikationer inriktade på specifika migrationsrelaterade frågor 19 . Sedan rapporten 2012 har Eurostat främjat användningen av artiklarna på webbplatsen Statistics Explained genom att tillhandahålla mer information om statistiken, trenderna och hur dessa kan tolkas. Artiklar produceras och uppdateras regelbundet för alla uppgifter som samlas in i enlighet med förordningen 20 .

Sidan ”Population” på Eurostats webbplats innehåller statistik enligt förordningen. Sidan har ett växande antal användare: sidvisningarna har ökat från 50 000 till 60 000 per månad och från 5,7 % till 7,2 % av Eurostats sammanlagda sidvisningar under de senaste tre åren, och är därmed den näst populäraste sidan på Eurostats webbplats.

5.5.Jämförbarhet och samstämmighet

5.5.1.Definitioner

Sedan rapporten 2012 har användningen av harmoniserade definitioner för alla insamlade uppgifter enligt förordningen lett till en betydande ökning av uppgifternas jämförbarhet.

Problemen med den strikta tillämpningen av definitioner har varit svårast att lösa inom ramen för statistiken om migration och förvärv av medborgarskap som omfattas av artikel 3 i förordningen. Bland dessa uppgifter förekommer de största skillnaderna mellan olika nationella system på grund av att olika datakällor använts. Arbete pågår, men vissa länder har inte kunnat använda 12-månaderskriteriet för att definiera in- och utgående migrationsströmmar, eftersom den nationella statistiska definitionen av en migration var baserad på fasta kriterier för medborgare eller sexmånaderskriteriet för medborgare av vissa länder i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) (nordisk överenskommelse). Fyra länder har inte kunnat använda bosättning i landet som ett kriterium för förvärv av medborgarskap, eftersom det innefattade beviljande av medborgarskap för personer som inte är bosatta i landet eller inte är permanent bosatta i landet.

Statistik enligt artikel 3 har uppnått ökad konsekvens och jämförbarhet med de demografiska databaserna genom att medlemsstaterna kommit överens om gemensamma åldersdefinitioner och fördelningar samt om definitionen av EU-aggregat i fall av utvidgning såsom under 2013 vid Kroatiens anslutning 21 .

Förbättringar har gjorts i fråga om definitioner, metoder och datakällor tack vare folk- och bostadsräkningen år 2011 inom EU, vilket är användbart tillsammans med dubbla statistiska uppgifter. Det finns dock problem med att endast använda varaktig registrering utan tidskriterier för vistelsen eftersom det påverkar uppgifternas jämförbarhet.

Nya metodologiska riktlinjer infördes för uppgiftsinsamling enligt artiklarna 4–7. De nya riktlinjerna ger mer exakta och tydliga riktlinjer för tillämpningen av definitioner och metoder för datainsamling om asyl, uppehållstillstånd och tillämpning av invandringslagstiftningen. Riktlinjerna omfattar också den senaste utvecklingen på lagstiftningsområdet. Till exempel har den nya omarbetade lagstiftningen på asylområdet som antogs mellan 2011 och 2013 22 avspeglats i översynen av de metodologiska riktlinjerna i uppgiftsinsamlingen enligt artikel 4.

5.5.2.Datakällor

Sedan 2012 års rapport om artikel 3 har länderna förbättrat kvaliteten på den statistik som överförs till Eurostat med hjälp av ytterligare källor (sjukvårdsförsäkring, skatteregister, folkräkningen 2011) och särskilt de omvända flöden som rapporteras av partnerländer i syfte att lösa täckningsfel som beror på människors tendens att inte registrera och avregistrera sig, vilket lett till en underskattning av migrationsströmmarna och dubbelräkning av en del av befolkningen. Detta arbete har övervakats av Eurostat genom fördjupade diskussioner med nationella statistikbyråer och genom underlättande av utbytet av uppgifter mellan länderna.

Kommissionen (Eurostat) har informerats om förbättringar och omorganiseringar av administrativa register inom området asyl, uppehållstillstånd och tillämpning av utlänningslagstiftningen genom de nationella uppgiftslämnarna. Dessa förbättringar syftade huvudsakligen till modernisering av register, inbegripet bättre kompatibilitet mellan de metodologiska och tekniska kraven för datainsamling enligt förordningen. I vissa medlemsstater orsakade den tekniska utvecklingen avbrott i tillhandahållandet av uppgifter. Sådana avbrott inträffar med förhandsanmälan till Eurostat och leder slutligen till förbättringar av uppgifternas kvalitet.

5.5.3.Samstämmighet

I de fall jämförelser är möjliga, visar resultaten på en hög grad av samstämmighet med uppgifter som samlats in och publicerats inom andra områden och av nationella och internationella myndigheter. Eurostat har ett nära samarbete med EU-organen Easo och Frontex för att säkerställa full samstämmighet mellan de uppgifter som samlas in av dessa organ. Skillnader mellan de uppgifter som tillhandahålls till Eurostat och den statistik som publiceras av nationella myndigheter kan förklaras av skillnader i definitioner. Medlemsstaterna kan ha valt att behålla olika definitioner i den statistik som publiceras nationellt. Enligt förordning (EU) nr 1260/2013 ska medlemsstaterna säkerställa att uppgifterna om befolkning är konsistenta med dem som krävs enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 862/2007.

5.6.Åtgärder som förbättrar kvaliteten

Kommissionen fortsätter att vidta uppföljningsåtgärder för att åtgärda svårigheten att leva upp till förordningens krav. I vissa fall var uppgifterna från ett land bristfälliga, av dålig kvalitet eller lämnades inte i tid. Dessa åtgärder vidtas inom ramen för Eurostats regelbundna årliga övervakning av efterlevnaden.

Sedan rapporten 2012 har dessa åtgärder lett till betydande framsteg av medlemsstaterna i fråga om datans fullständighet, kvalitet och aktualitet. Detta syns i det minskade antalet administrativa skrivelser om överträdelser till de nationella statistikmyndigheterna (tabell 2).

Tabell 2: Antal medlemsstater som erhåller skrivelser om överträdelser inom ramen för övervakningen av efterlevnaden

Artikel 3

Migration, befolkningsmängder, förvärv av medborgarskap

Artikel 4

Asyl

Artiklarna 5 och 7

Tillämpning av invandringslagstiftning

Artikel 6

Uppehållstillstånd

2011

6

5

3

5

2012

0

1

0

1

2013

2

1

0

3

2014

1

1

0

0

Som ett svar på behovet av att mer effektivt bedöma datakvaliteten har ett nytt generiskt redskap för validering av uppgifterna införts i databehandlingen. Detta automatiserade verktyg finns att tillgå även för de nationella uppgiftslämnarna och kontrollerna grundar sig på de valideringsregler som Eurostat och medlemsstaterna kommit överens om.

För att ytterligare utvärdera kvaliteten på inkommande uppgifter har Eurostat börjat samla in mer omfattande metadata och information om kvaliteten. Enligt det europeiska statistiksystemets kvalitetsnormer har domänspecifika frågeformulär om kvalitet utvecklats sedan 2014 för områdena asyl, uppehållstillstånd och statistik om verkställigheten. De nationella kvalitetsrapporterna kan användas för kvalitetskontroller, utvärdering och förbättringar och kommer att vara tillgängliga för allmänheten.

Enligt artikel 8 i förordning (EU) nr 1260/2013 ska länderna utföra genomförbarhetsstudier om användningen av definitionen av stadigvarande bosättning för befolkning. Studierna inbegriper analys av nuvarande och potentiella uppgiftskällor, databehandling och möjligheten att skatta nödvändig statistik. Studierna syftar främst till att förbättra jämförbarheten av begrepp och definitioner och därmed leda till bättre datakvalitet och jämförbarhet. De kommer att användas i den rapport om förordning (EU) nr 1260/2013 som kommissionen ska utarbeta före utgången av 2018. Resultaten av genomförbarhetsstudierna och rapporten kan få följder för den europeiska befolkningsstatistiken och därmed på samstämmigheten med uppgifter som lämnats enligt artikel 3 i förordning (EG) nr 862/2007.

6.Slutsatser

Förordning (EG) nr 862/2007 har lett till avsevärda förbättringar av den europeiska statistiken över migration och internationellt skydd. Sedan rapporten 2012 har ytterligare förbättringar gjorts i fråga om uppgifternas tillgänglighet, fullständighet, kvalitet och aktualitet. Datainsamling enligt förordningen har genomgått ytterligare metodologisk och teknisk utveckling vilket leder till en förbättrad vägledning för medlemsstaterna. Kvaliteten på uppgifterna som lämnas enligt förordningen har också förbättrats i samband med ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1260/2013 och tillhörande genomförandeåtgärder samt folkräkningen 2011. Förbättringen av kvaliteten bör fortsätta i framtiden, särskilt för att förbättra uppgifternas aktualitet, förbättra noggrannheten och motverka under- och övertäckning,

Det har skett en motsvarande ökning av hur mycket all denna statistik används av officiella organ på EU-nivå och nationell nivå, av icke-statliga organisationer och av enskilda.

De uppgifter som omfattas av förordningens insamlingskrav bör återspegla användarnas framväxande behov, med hänsyn till uppgiftslämnarnas kapacitet. Detta kan leda till framtida förslag till ändringar av förordningen, som innebär att nya datakategorier eller specifika vidareindelningar läggs till och/eller att vissa krav på uppgifterna tas bort om de inte längre anses nödvändiga. Nya luckor i uppgifterna har identifierats av kommissionen och åtgärdats genom andra datainsamlingsmetoder såsom gentlemen’s agreements (t.ex. insamling av data om förstagångsasylsökande, data om typ av återvändande för irreguljära migranter, data om uppehållstillstånd uppdelat efter ålder och kön och korsklassificering enligt andra uppdelningar). Övriga identifierade luckor i uppgifterna som fördelningen av befolkningsuppgifter enligt artikel 3 efter enskilda medborgarskapsland samt invandring eller utvandring efter enda tidigare/nästa bosättningsland inte kan åtgärdas inom ramen för frivilliga avtal.

På längre sikt kommer omvandlingen av europeisk statistik från folkräkning sträcka sig också efter 2021, med en eventuell övergång till mer frekvent (årlig) statistik, vilket sannolikt kommer att leda till större tillgång till information om olika aspekter av migration. Detta bör också bidra till att uppfylla det föränderliga och framväxande behovet av migrationsrelaterad statistik.

Inom ramen för Refit-programmet (Europeiska kommissionens program om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat) ska kommissionen vidta åtgärder för att förenkla EU-lagstiftningen och minska regleringskostnaderna vilket bidrar till ett tydligt, stabilt och förutsägbart regelverk som stöder tillväxt och nya jobb. Vissa överlappningar som rör den statistiska rapporteringen i den befintliga lagstiftningen i fråga om befolkning och migration (t.ex. när det gäller statistik om uppehållstillstånd) har redan identifierats och kan åtgärdas genom en förenklad lagstiftning.

(1) EUT L 199, 31.7.2007, s. 23.
(2) COM(2012) 528 final.
(3) EUT L 180, 29.6.2013, s. 31.
(4) EUT L 330, 10.12.2013, s. 39.
(5) EUT L 65, 5.3.2014, s. 10.
(6) EUT L 155, 18.6.2009, s. 17.
(7) EUT L 343, 23.12.2011, s. 1.
(8) EUT L 94, 28.3.2014, s. 375.
(9) EUT L 157, 27.5.2014, s. 1.
(10) Revideringar av ”Technical Guidelines for the data collection under Article 4(1) (3) of the Regulation (EC) No 862/2007; Statistics on Asylum”, ”Technical Guidelines for the data collection under Article 6 of the Regulation (EC) No 862/2007; Statistics on Residence Permits” år 2014 och ”Technical Guidelines for the data collection under Articles 5 and 7 of the Regulation (EC) No 862/2007; Enforcement of Immigration Legislation (EIL) Statistics in 2014”; revidering av ”Technical Guidelines for the data collection under Article 4(4) of the Regulation 862/2007; Dublin Statistics” år 2015.
(11)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 516/2014 av den 16 april 2014 om inrättande av asyl-, migrations- och integrationsfonden, om ändring av rådets beslut 2008/381/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 573/2007/EG och 435/2007/EG och rådets beslut 2007/150/EG,  EUT L 150, 20.5.2014, s. 168 .

(12)

Europarlamentets och rådets förordning (EU) nr 515/2014 av den 16 april 2014 om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd för yttre gränser och visering och om upphävande av beslut nr 574/2007/RIF,  EUT L 150, 20.5.2014, s. 143 .

(13)

   Europeiska migrationsnätverket (EMN) Årsrapport om invandring och asyl 2014: Sammanställning av de årliga policyrapporterna lämnade in 2014 av EU:s medlemsstater och Norge, åtföljd av en statistikbilaga .

(14) http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5775829/KE-BH-13-0S2-EN.PDF   
(15) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/index_en.htm
(16) http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/statistics-illustrated
(17) http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/statistics-illustrated
(18)  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Europe_in_figures_-_Eurostat_yearbook
(19) Se till exempel Eurostats Data in Focus-publikationer, som Asylum applicants and first instance decisions on asylum applications: Third quarter 2014 – utgåva nr 15/2014 http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-data-in-focus/-/KS-QA-14-015
(20) http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population
(21)  Exempelvis specifikationen av EU-aggregatet för förändringarna 2013 om man hänvisar till början av 2013 (då det fortfarande var EU-27) eller 2013 (då det var EU-28).
(22) Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/95/EU av den 13 december 2011 om normer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet (EUT L 337, 20.12.2011, s. 9); Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 604/2013 av den 26 juni 2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat (EUT L 180, 29.6.2013, s. 31); Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU av den 26 juni 2013 om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd (EUT L 180, 29.6.2013, s. 60); Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/33/EU av den 26 juni 2013 om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd (EUT L 180, 29.6.2013, s. 96).