1.11.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 387/8


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2014/C 387/08)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel  (2)

ANSÖKAN OM ÄNDRING ENLIGT ARTIKEL 9

”CEREZA DEL JERTE”

EG-nr: ES-PDO-0105-01121–27.6.2013

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen

    Produktens beteckning

    Beskrivning

    Geografiskt område

    Bevis på ursprung

    Framställningsmetod

    Samband

    Märkning

    Nationella krav

    Annat (kontrollorgan)

2.   Typ av ändring(ar)

    Ändring av sammanfattande dokument eller sammanfattning

    Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

    Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

    Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att de offentliga myndigheterna har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar)

3.1   Ändringar av rubrik B ”Produktbeskrivning”

Punkt B.3 Produktens egenskaper

Tabellen nedan visar de nya värden för sockerinnehåll (mätt i grader Brix) och surhet som ersätter värdena i den befintliga produktspecifikationen och i motsvarande sammanfattande dokument, för var och en av de skyddade sorterna:

Tabell 1

Sockerinnehåll, form, minimistorlek och pH-värde för respektive körsbärssort som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen

Sort

Sockerinnehåll

(grader Brix)

Form

Minimistorlek

pH-värde

Lägst

Högst

Medel

Lägst

Högst

Medel

Navalinda

12

21,60

14

platt

21 mm

3,80

4,70

4,25

Ambrunés

14

25,80

20

platt

21 mm

3,65

4,85

4,25

Pico Colorado

13,90

26,40

21

avlång

21 mm

3,80

4,70

4,25

Pico Negro

11,80

25,60

19

avlång

21 mm

3,80

4,90

4,35

Pico Limón Negro

15,40

26,80

20

avlång

21 mm

3,80

4,70

4,25

I nedanstående tabell återges tabellen i den gällande produktspecifikationen.

Tabell 2

Sockerinnehåll, surhet och form för respektive körsbärssort som skyddas

Sort

Sockerinnehåll (grader Brix)

Form

Minimistorlek (*)

Surhet (milliekvivalenter/100 ml)

Lägst

Högst

Medel

Lägst

Högst

Medel

Navalinda

12

16

14

platt

21 mm

9,55

10,45

10,00

Ambrunés

18

21

20

platt

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Colorado

17

23

21

avlång

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Negro

17

24

19

avlång

21 mm

7,46

16,42

11,94

Pico Limón Negro

17

24

20

avlång

21 mm

7,46

16,42

11,94

Motivering

De tekniska framstegen under de senaste åren har tillsammans med den noggrannhet med vilken de olika analyserna nu genomförs förbättrat analysteknikerna, som har blivit mer exakta och tillförlitliga.

Därför krävs det av följande skäl en ändring av de parametrar som anges i den ursprungliga produktspecifikationen:

1.

Grader Brix. Det genomsnittliga sockerinnehållet överstiger det normala innehållet med ett brytningsindex som, vid fruktens optimala mognadsnivå, varierar mellan 12 och 20 g per 100 g råvikt, beroende på sort.

Resultaten av de analyser som gjorts (avseende den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte”, ackrediterade laboratorier etc.) inom ramen för de kontroller av produkten som genomförts under flera år av kontrollorganets inspektörer, har visat att de värden i grader Brix som anges i den befintliga produktspecifikationen avviker från dem som har konstaterats i verkligheten.

Dessutom har man genom resultaten från olika studier som genomförts med olika analyserade prover av varierande mognadsgrad (graderna Brix förändras i takt med att körsbäret mognar) kunnat fastställa de värden som anges i ovanstående tabell. Då samtliga dessa produkter får saluföras som den certifierade produkten krävs det följaktligen att dessa nya värden ersätter de tidigare fastställda värdena.

2.

pH-värde. Surheten i milliekvivalenter/100 ml äppelsyra är en av de parametrar som fastställts som kriterium avseende den produkt som skyddas av denna ursprungsbeteckning. Den skyddade produkten utgörs av en mycket ömtålig frukt med starkt begränsad livslängd. Av denna anledning är det ytterst viktigt att snabbt erhålla resultaten beträffande de parametrar som visar på fruktens kvalitet.

Den surhetsparameter som för närvarande krävs (i milliekvivalenter/100 ml äppelsyra) ska fastställas i laboratorier som om möjligt ska vara ackrediterade. Detta innebär ett längre tidsförlopp som är av ytterst stor betydelse om man avser att saluföra frukten under bästa tänkbara förhållanden.

Den metod som används för att fastställa fruktens pH-parameter blir allt vanligare och får ett allt större erkännande på marknaden och i branschen av följande olika anledningar:

Resultaten erhålls snabbt. De enheter som i dagsläget ansvarar för pH-mätningen förmår tillhandahålla uppgifter om surheten på plats och utan längre fördröjning. Dessutom är mätresultatet mycket säkert, vilket innebär att inspektören snabbt kan fatta beslut på grundval av tillförlitlig information.

Dessa enheter anlitas flitigt inom branschen. pH-värdet betraktas om en smakindikator för alla livsmedel, särskilt för frukt och grönsaker.

Kvaliteten på den information om produktens utveckling och livslängd som tillhandahålls genom metoden är klart överlägsen i förhållande till andra parametrar.

Följaktligen föreslås det att surhetsvärdena i den befintliga produktspecifikationen ska ersättas med de pH-värden som presenteras i tabell 1.

Liksom vad gäller Brix-parametern är de värden som läggs fram i ovanstående tabell resultatet av olika tester som genomförts inom ramen för de produktkontroller som under flera år har utförts av kontrollorganets inspektörer och, följaktligen, av olika ackrediterade organ (Instituto Tecnológico Agroalimentario) och laboratorier.

3.2   Ändringar av rubrik D ”Inslag som bevisar att produkten har sitt ursprung i området”

Flera punkter ändras för att anpassa innehållet till det nya certifieringssystemet i enlighet med standarden UNE-EN 45.011/ISO-IEC 17065 som tillämpas av kontrollorganet (ett certifieringsorgan som ackrediterats med avseende på efterlevnaden av nämnda standard) och för att sammanfatta, förenkla och uppdatera produktspecifikationens ursprungliga text i syfte att anpassa den efter situationen inom branschen vid tidpunkten för inlämningen av ansökan om registrering.

I denna punkt beskrivs det kontroll- och certifieringsförfarande som krävs för att garantera produktens ursprung och kvalitet samt de egenskaper som den ska uppvisa.

Ändringarna av denna punkt gäller dokumentets utformning, och innehållet och den nya lydelsen berör inte i något fall de inslag som bevisar att produkten har sitt ursprung i det berörda geografiska området. Nedan anges de viktigaste ändringarna:

I punkt 1 (stycke 1) anges följande: ”’Picotas’ och/eller körsbären ska uteslutande komma från registrerade odlingar som ligger inom produktionsområdet. Dessa odlingar ska vara tydligt registrerade i en databas i vilken jordbruken förtecknas utifrån varje enskild producent och i vilken trädbeståndet beskrivs enligt storlek, ålder, sort, odlingstyp, odlingssystem och andra variabler.”

Denna text ska ersättas med följande:

”’Picotas’ och/eller körsbären ska uteslutande komma från registrerade odlingar som ligger i produktionsområdet. Dessa odlingar ska vara tydligt registrerade i de olika förteckningarna över skyddad ursprungsbeteckning.”

I punkt 2 anges följande: ”Varje år ska kontrollorganets inspektionsavdelning enligt slumpmässigt urval besöka omkring 10 % av de registrerade jordbruksföretagen (dvs. omkring 400 per år) för att på plats verifiera noggrannheten och riktigheten hos de uppgifter som lämnats in av producenterna. Varje år ska det dessutom fastställas en tidsfrist inom vilken man kan ändra uppgifterna i registret i syfte att notera de förändringar som ägt rum och uppdatera den befintliga informationen.”

Denna text ska ersättas med följande:

”Varje år ska de ansvariga för den skyddade ursprungsbeteckningen kontrollera jordbruksföretag, godkända speditionslager och produkter i den utsträckning som krävs för att säkerställa att samtliga villkor som föreskrivs för att garantera att produkten har sitt ursprung i området uppfylls.

Med jämna mellanrum ska det fastställas en tidsfrist inom vilken man kan ändra uppgifterna i registret i syfte att beakta de förändringar som ägt rum och uppdatera den befintliga informationen.”

Dessutom ska punkt 5, i vilken kvalitetssäkringsförfarandet beskrivs, strykas till förmån för de aktuella kontroller som beskrivs i punkt 4 och i andra punkter i avsnitt D som tjänar samma syfte:

Punkt 5: ”Kvalitetsgranskningsförfarandet grundar sig på daglig provtagning från olika partier och i olika lager, varvid den mängd frukt som omfattas av provtagningen ska vara proportionerlig i förhållande till den mängd frukt som tas emot vid varje lager. I detta fall ska produkten genomgå en fördjupad inspektion för att bland annat bedöma om frukten verkligen kommer från en registrerad odling, om innehållet överensstämmer med märkningen, om produkten är optimalt mogen, om den är helt enhetlig i fråga om färg och storlek, om den fri från skador, om den har förpackats och identitetsmärkts enligt reglerna, om vikten är korrekt angiven etc.”

I punkt 8 anges följande: ”Kontrollen av identitetsbeteckning enligt nummerserierna ska registreras noggrant för att förhindra varje eventuellt försök till bedrägeri. Registret över identitetsbeteckningar, och närmare bestämt jämförelsen av de uppgifter som det innehåller med skördevolymerna vid varje registrerat lager, gör det möjligt att mycket snabbt upptäcka avvikelser och fastställa förekomsten av sådana vid vilket steg som helst av speditions- och försäljningskedjan.”.

Denna text ska ersättas med följande text:

”Kontrollen av identitetsbeteckningar enligt nummerserierna registreras noggrant, vilket gör att man kan förhindra varje eventuellt försök till bedrägeri.”

I punkt 9 anges följande: ”Alla kontroller, provtagningar och tester som genomförs för att verifiera efterlevnaden av samtliga erforderliga villkor ska genomföras i enlighet med kvalitetshandboken och förfarandehandboken. Kontrollorganet ska genomföra testerna hos organ som uppfyller de krav som anges i standarden ISO-EN 17.025.”

Denna text ska ersättas med följande text:

”Om det företag som ansvarar för saluföringen uppfyller de gällande certifieringsvillkoren ska kontrollorganet för den skyddade ursprungsbeteckningen ’Cereza del Jerte’, efter att ha utfört bedömningen, utfärda ett dokument som bekräftar att ett intyg för dess produkter har beviljats.”

I punkt 10 anges följande: ”När alla ovannämnda kontroller har slutförts ska kontrollorganets rådgivande kommitté, som består av företrädare för samtliga berörda parter, bedöma de resultat som erhållits i syfte att fatta ett opartiskt och objektivt beslut. Om certifieringskommittén beslutar sig för att bevilja certifieringen ska kontrollorganet tillhandahålla det registrerade företaget motsvarande intyg. Produkten ska släppas ut på marknaden med en garanti för sitt ursprung i form av den etikett eller kontrolletikett som numrerats av kontrollorganet.”

Denna text ska ersättas med följande text:

”Produkten ska släppas ut på marknaden med en garanti för sitt ursprung i form av en etikett eller kontrolletikett som numrerats av kontrollorganet.”

Såsom redan angetts svarar dessa ändringar mot behovet av att anpassa produktspecifikationens ursprungliga text efter den aktuella situationen till följd av förändringar som skett hos den kontrollenhet som ansvarar för att verifiera efterlevnaden av produktspecifikationen för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte”, utan att detta påverkar de inslag som bekräftar att produkten har sitt ursprung i ursprungsbeteckningens avgränsade område.

3.3   Ändringar av rubrik G ”Kontrollorgan”

Postadressen ska ersättas med följande:

Adress: Polígono Industrial. Centro de Empresas. Carretera Nacional 110, Km. 381,400. 10613 Navaconcejo (Cáceres), Spanien.

Kontrollorganets ackreditering har fastställts gällande standarden UNE-EN 45011.

3.4   Ändringar av rubrik H ”Märkning”

Denna rubrik ändras för att stryka den andra punkten avseende godkännande av etiketter och inbegripa de två logotyperna för ”Cereza del Jerte” och ”Cereza del Jerte + Picota”, i syfte att undvika att konsumenterna vilseleds i samband med valet av produkt.

3.5   Ändringar av rubrik I ”Nationella lagkrav”

I enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 1151/2012 och i syfte att förenkla och förtydliga produktens produktspecifikation stryks denna punkt, eftersom den är oviktig och inte finns med i den förteckning som anges i denna artikel.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel  (3)

”CEREZA DEL JERTE”

EG-nr: ES-PDO-0105-01121–27.6.2013

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning

”Cereza del Jerte”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Spanien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.6 Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i punkt 1 är tillämplig

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte” gäller enbart för bordskörsbär som är avsedda att konsumeras färska av de lokala sorterna ”Navalinda”, ”Ambrunés”, ”Pico Limón Negro”, ”Pico Negro” och ”Pico Colorado”, som tillhör släktet Prunus avium L.

De körsbärssorter som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen tillhör följande typer:

Bigarråer (picotas): sorterna ”Ambrunés”, ”Pico Negro”, ”Pico Colorado” och ”Pico Limón Negro”. Den största delen av produktionen utgörs av typen ”picotas”, vilket är en körsbärstyp som huvudsakligen skiljer sig från andra genom att bären lossnar från skaften på ett naturligt sätt vid skörden.

Körsbär med skaft: ”Navalinda”.

Körsbär från Jerte kännetecknas av sitt röda skal, som oftast går i vinrött eller purpur. Fruktköttet är fast och krispigt. Färgen och saften varierar beroende på sort, från rött i båda fallen till gult eller gräddfärgat fruktkött och ofärgad saft. Frukten kan ha olika form: njurformad, platt, rund eller avlång. Kärnans storlek varierar beroende på sort, från medelstor till stor eller mycket stor, och formen är sfärisk eller avlång.

I tabellen nedan redovisas de grundläggande kriterierna rörande sockerinnehåll (i grader Brix), fruktens form, minimistorlek och pH-värde.

Sockerinnehåll, form, minimistorlek och pH-värde för respektive körsbärssort som skyddas av den skyddade ursprungsbeteckningen

Sort

Sockerinnehåll

(grader Brix)

Form

Minimistorlek

pH-värde

Lägst

Högst

Medel

Lägst

Högst

Medel

Navalinda

12

21,60

14

Platt

21 mm

3,80

4,70

4,25

Ambrunés

14

25,80

20

Platt

21 mm

3,65

4,85

4,25

Pico Colorado

13,90

26,40

21

Avlång

21 mm

3,80

4,70

4,25

Pico Negro

11,80

25,60

19

Avlång

21 mm

3,80

4,90

4,35

Pico Limón Negro

15,40

26,80

20

Avlång

21 mm

3,80

4,70

4,25

Körsbär med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte” måste vara av klass ”Extra”, enligt de handelsnormer för körsbär som fastställts i kommissionens förordning (EG) nr 214/2004 (4).

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter)

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung)

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Samtliga produktionssteg ska äga rum i det avgränsade geografiska området:

Plantering och odling äger huvudsakligen rum på småjordbruk som är anlagda i terrassform i branta sluttningar, vilket försvårar alla former av mekanisering, varför jordbearbetning (plöjning, gödsling, beskärning) och skörd utförs manuellt.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.

Genom beredningen och förpackningen garanteras ett heltäckande skydd av produkten. Förpackningsmaterialet väljs med omsorg för att undvika förändringar. Innehållet i varje förpackning ska vara enhetligt i fråga om ursprung, sort, kvalitet och storlek. En del av innehållet ska vara synligt och denna del ska vara representativ för helheten.

Körsbär med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte” ska förpackas i det avgränsade geografiska området. Detta krav anses vara nödvändigt för att bevara produktens kvalitet och säkerställa kontroll och spårbarhet genom hela certifieringsprocessen.

3.7   Särskilda regler för märkning

Utöver den allmänna information som föreskrivs i gällande lagstiftning är det obligatoriskt att på förpackningen, väl synligt, ange namnet på den skyddade ursprungsbeteckningen tillsammans med företagets egna inslag.

Kontrollorganet har två versioner av sin logotyp. De används enligt följande:

Logotypen ”Cereza del Jerte” får användas för alla körsbär, också för de sorter som tillhör gruppen ”Picotas”:

Image

Logotypen ”Cereza del Jerte” + ”Picota” får bara användas för sorter som tillhör gruppen ”Picotas”, eftersom man vill undvika att vilseleda konsumenterna:

Image

Oberoende av vilket slags förpackning som används för att skicka körsbären till konsumtion ska förpackningen åtföljas av den kontrolletikett eller numrerade identitetsbeteckning som kontrollorganet tillhandahållit.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Produktionsområdet ligger i de norra delarna av provinsen Cáceres. Området ligger i följande kommuner, indelade efter region:

—   REGIONEN VALLE DEL JERTE: Barrado, Cabezuela del Valle, Cabrero, Casas del Castañar, El Torno, Jerte, Navaconcejo, Piornal, Rebollar, Tornavacas och Valdastillas.

—   REGIONEN LA VERA: Aldeanueva de la Vera, Arroyomolinos de la Vera, Cuacos de Yuste, Garganta la Olla, Gargüera, Guijo de Santa Bárbara, Jaraíz de la Vera., Pasarón de la Vera och Torremenga.

—   REGIONEN AMBROZ: Cabezabellosa, Casas del Monte, Gargantilla, Hervás, Jarilla och Segura de Toro.

Det nära sambandet mellan kvaliteten, jordbruksföretagens läge i bergen och produktionssättet innebär att endast mark och jordbruksföretag som ligger inom det bergiga jordbruksområdet ingår i den skyddade ursprungsbeteckningens geografiska område. Följaktligen utesluts

jordbruksföretag i regionen La Vera som ligger mindre än 500 m över havet,

jordbruksföretag i regionen Valle del Ambroz som ligger mindre än 600 m över havet.

Beredningen och förpackningen ska ske i samma område som produktionen.

5.   Samband med det geografiska området

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området

Historiskt samband

Namnet ”Jerte” eller ”Valle del Jerte” är intimt förknippat med körsbär, och en stor del av de spanska konsumenterna kopplar nästan automatiskt ihop platsen med körsbär eller vice versa. Området är således mycket känt för sina utsökta körsbär, särskilt sina ”Picotas”.

Förmodligen var det araberna som tog med sig körsbärsträdet till de här trakterna, och efter återerövringen upptäckte de nya bosättarna att trädet hade anpassat sig till omgivningen. De första tillförlitliga beläggen för trädets förekomst härrör dock från 1300-talet.

Den 2 juni 1352 slog kungliga sändebud läger för natten i en av byarna i trakten. De förnäma riddarna fick då avnjuta foreller och körsbär, vilket visar att körsbären redan på den tiden var så utsökta att man kunde duka fram dem för högt uppsatta resenärer.

Under de följande århundradena fortsatte odlingen och ökade i omfattning. Den berömde spanske läkaren Luis de Toro omnämnde på 1500-talet körsbären från Jerte och lovordade deras storlek, färg och smak.

På 1700-talet dog kastanjeträden ut på grund av vissnesjuka, och det var först då som körsbärsträden framstod som en konkret inkomstmöjlighet. Mot slutet av det århundradet och under hela 1800-talet fick körsbärsodlingarna en allt större utbredning i Valle del Jerte och i de två angränsande dalarna.

Under 1800-talets första decennier intygade historieskrivarna att det bästa med den här trakten var dess körsbär, som också var mycket uppskattade vid hovet. Under århundradets gång blev körsbärsträden allt fler i alla byar, vilket ledde till att området redan vid 1900-talets början var mycket känt för sina utsökta körsbär.

Samband med den naturliga omgivningen

De fem olika skyddade sorterna är inhemska, och de härstammar antingen från Valle del Jerte eller de angränsande dalarna Ambroz och La Vera. Sorterna förekommer praktiskt taget endast i det här området, och hittills har försöken att plantera dem på andra håll inte haft någon större framgång.

Somliga hävdar att det faktum att det finns sorter utan skaft i Valle de Jerte är resultatet av en långvarig och delvis avsiktlig acklimatiserings- och urvalsprocess inom arten Prunus avium L., som sedan lång tid tillbaka är inhemsk i dessa dalgångar bland bergen.

Förutom de klonförbättringar och det klonurval som invånarna i Jerte har utfört har körsbärens utveckling även påverkats av de miljömässiga förutsättningarna: luftfuktigheten – som är hög även på sommaren, den måttliga vinden i dalarna, belägenheten i förhållande till väderstrecken, det genomsnittliga antalet soltimmar per år, höjden över havet, mikroklimatet samt markens surhetsgrad.

Egendomsstrukturen och den svåra terrängen har gett upphov till ett odlingslandskap med små, i vissa fall ytterst små, odlingsterrasser som är uppbyggda med hjälp av stenmurar. Detta innebär i sin tur att mekanisering i större skala är omöjlig.

Det avgörande för fruktens egenskaper är således det specifika växtmaterialet, som har anpassat sig väl till förhållandena och klimatet i Valle del Jerte och de angränsande dalarna, men också särdragen i själva odlingen: traditionerna, de små egendomarna, samt att allt arbete sker inom den egna familjen. För dessa odlingar, som i allmänhet är belägna på terrasser längs de branta sluttningarna vilket försvårar en mekanisering, uppvägs den låga avkastningen av den höga kvaliteten.

5.2   Specifika uppgifter om produkten

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte” gäller enbart för bordskörsbär som är avsedda att konsumeras färska av de lokala sorterna ”Navalinda”, ”Ambrunés”, ”Pico Limón Negro”, ”Pico Negro” och ”Pico Colorado”, som tillhör arten Prunus avium L.

Skalet är rött, och färgintensiteten skiftar mellan de olika sorterna. Vanligast förekommande är vinröda till purpurfärgade körsbär, mot bakgrund av att bigarråerna dominerar bland den lokala skörden, i synnerhet i form av drottningsorten eller ”Ambrunés”.

Körsbär som först och främst utmärker sig genom att de lossnar naturligt från skaften vid skörd, utan att detta skadar deras kvalitet, går under benämningen ”Picotas”. Detta gör dem dock känsligare för hantering eller får dem att bli skämda fortare. Körsbärssorterna ”Ambrunés”, ”Pico Negro”, ”Pico Limón Negro” och ”Pico Colorado” tillhör denna grupp.

Formerna varierar och kan klassificeras enligt följande kategorier: njurformade, platta, runda och avlånga.

Fruktköttet, som är mycket fast och krispigt, är rött och fruktsaften är röd, beroende på sort. Fruktköttets färg varierar mellan rött och gult eller gräddvitt och fruktsaftens färg varierar mellan rött och färglöst. Fruktköttets och fruktsaftens färg är i allmänhet beständig, och detta gäller särskilt fruktsaften.

Kärnan utgör ett av de mest stabila kännetecknen. Storleken varierar mellan medelstor och stor eller mycket stor (sorterna ”Navalinda” och ”Ambrunés”). Formen är sfärisk (”Ambrunés”), lätt avlång (”Pico Colorado”) eller avlång (”Pico Limón Negro”).

Förhållandet mellan kärna/frukt skiftar mellan genomsnittligt (”Pico Colorado”) och stort/mycket stort (”Pico Limón Negro”, ”Navalinda” och ”Ambrunés”).

Vad gäller skaftet är skillnaderna stora i fråga om längd och grovlek:

—   Längd: genomsnittlig (”Ambrunés” och ”Navalinda”) och stor (”Pico Negro” och ”Pico Colorado”).

—   Grovlek: tunn (”Pico Negro” och ”Pico Colorado”), genomsnittlig (”Ambrunés” och ”Navalinda”).

Beträffande de organoleptiska egenskaperna överstiger det genomsnittliga sockerinnehållet det normala innehållet med ett brytningsindex som, vid fruktens optimala mognadsnivå, varierar mellan 12 och 24 g per 100 g råvikt, enligt sort.

Körsbär med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Cereza del Jerte” ska, i enlighet med de handelsnormer för körsbär som godkänts genom förordning (EG) nr 214/2004, uteslutande tillhöra kategorin ”Extra”.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB)

De skyddade sorterna har nästan uteslutande sitt ursprung i detta område eftersom försöken att införa dem på andra platser hittills har misslyckats, och de utvecklas inte väl när förhållandena avseende jordmån, höjd över havet, solsken, luftfuktighet och vind inte är gynnsamma.

Det faktum att det finns sorter utan skaft i Valle del Jerte är resultatet av en lång och delvis avsiktlig acklimatiserings- och urvalsprocess inom arten Prunus avium L., som sedan lång tid tillbaka är inhemsk i dessa dalgångar bland bergen.

Förutom de klonförbättringar och det klonurval som invånarna i Jerte har utfört har även olika klimatfaktorer, t.ex. följande, inverkat på körsbärens utveckling:

Luftfuktigheten, som är hög också under sommaren.

Den måttliga vinden i dalgången, läget i förhållande till väderstrecken, det genomsnittliga antalet soltimmar per år, höjden över havet, mikroklimatet och marksurheten.

Orografin. Odlingarna sträcker sig från botten av de tre dalgångarna upp till över 1 200 m över havet. De nivåer som ligger mellan 600 m och den högsta höjden är bäst lämpade för produktionen av körsbär av sorten ”Picota” som, liksom de andra sorter som ingår i sortuppsättningen, varje år följer ett stegvis mognadsförlopp från slutet av april till början av augusti.

Markens textur i området är i allmänhet grov och lucker, och det är fråga om huvudsakligen god jordbruksjord med ett relativt stort inslag av sand. Den yttre dräneringen är i allmänhet god. pH-värdet är alltid surt på grund av ursprungsmaterialet, med värden på mellan 5 och 5,5 i allmänhet. Dessa allmänna edafiska egenskaper är utmärkta för den dominerande körsbärssortens (Prunus avium eller fågelbär) och de lokala körsbärssorternas utveckling.

Klimatet. Den klimatologiska egenarten hos de tre dalgångar som ingår i det avgränsade området beror på att de är trånga och djupa samt på deras läge i förhållande till väderstrecken och på att de öppnar sig åt söder. Höjdskillnaderna och den splittrade terrängformen leder till att solskenet och temperaturen fördelas ojämnt mellan topparnas kam och den uppslammade bottnen, vilket innebär att temperaturskillnaderna ibland är extrema. Dessa klimatskillnader ger upphov till en växtcykel och blomnings-/mognadsperioder vilkas varaktighet, såsom redan angetts ovan, varierar i längd och breder ut sig eller sprids ut, vilket orsakar mycket påtagliga skillnader i fråga om skördetidpunkt. För en och samma körsbärssort kan mognadstidpunkten variera med mer än 20 dagar.

Vad gäller luftfuktigheten visar de månads- och årsvisa jämförelsetalen liksom nederbördens fördelning att området har ett fuktigt Medelhavsklimat med en kort och intensiv torrperiod på sommaren på grund av de små nederbördsmängderna under de varma månaderna juli och augusti.

Trots den allmänna värme som kan avläsas ur årsmedeltemperaturen kan man konstatera att dessa temperaturer fördelar sig mycket ojämnt över årstiderna. De stora temperaturkontrasterna vittnar om ett mycket strängt klimat.

Sammanfattningsvis kan man säga att de orografiska, jordmånsmässiga, klimatologiska och hydrografiska särdrag som beskrivits ovan är oumbärliga för att erhålla en så typisk och autentisk produkt som ”Cereza del Jerte”. Om en av dessa faktorer försvann skulle det inte längre gå att erhålla nämnda produkt.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen

(artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006 (5))

http://aym.juntaex.es/NR/rdonlyres/DEAAADC4-16EB-4424-985B-4A40BE02ECF4/0/PliegoCerezaJertemodificado.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12. Ersatt av förordning (EU) nr 1151/2012.

(3)  Ersatt av förordning (EU) nr 1151/2012.

(4)  EUT L 36, 7.2.2004, s. 6.

(5)  Se fotnot 3.