52014PC0379

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar vad gäller tilldelning av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder /* COM/2014/0379 final - 2014/0194 (COD) */


MOTIVERING

1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

I fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) görs en åtskillnad mellan de befogenheter som kan delegeras till kommissionen så att den kan anta akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av en lagstiftningsakt (delegerade akter, se artikel 290.1 i EUF-fördraget) och de genomförandebefogenheter som kommissionen ska tilldelas om enhetliga villkor krävs för genomförandet av unionens rättsligt bindande akter (genomförandeakter, se artikel 291.2 i EUF-fördraget).

I och med att Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter[1] antagits har kommissionen åtagit sig[2] att mot bakgrund av de kriterier som fastställs i fördraget se över de lagstiftningsakter som för närvarande innehåller hänvisningar till det föreskrivande förfarandet med kontroll.

Det övergripande målet är att före utgången av parlamentets sjunde valperiod (juni 2014) ha avlägsnat alla bestämmelser som hänvisar till det föreskrivande förfarandet med kontroll från alla lagstiftningsinstrument.

Mot bakgrund av anpassningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 av den 12 januari 2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar[3] till EUF-fördragets nya bestämmelser bör de genomförandebefogenheter som kommissionen för närvarande ges enligt den förordningen föreskrivas genom att kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter och/eller genomförandeakter.

2.           RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Direktörsmötet för den makroekonomiska statistiken (DMES), Eurostats arbetsgrupp om betalningsbalans och betalningsbalanskommittén har rådfrågats.

Någon konsekvensanalys har inte behövts.

3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

· Sammanfattning av den föreslagna åtgärden

Syftet med detta förslag är att ändra förordning (EG) nr 184/2005 för att anpassa den till den nya institutionella ordningen.

Målet är att identifiera kommissionens befogenheter och inrätta ett lämpligt förfarande för att anta åtgärder på grundval av dessa befogenheter.

Det föreslås att kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter när uppgiftskrav på grund av ekonomiska och tekniska förändringar behöver uppdateras, inklusive tidsfrister för inlämning samt revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden enligt bilaga I, och när definitionerna i bilaga II behöver uppdateras.

Dessutom behövs enhetliga villkor för genomförandet av förordning (EG) nr 184/2005 vad gäller kvalitetsrapportering. Det föreslås därför att kommissionen ges genomförandebefogenheter, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011, i syfte att anta gemensamma kvalitetsstandarder och harmonisera kvalitetsrapporternas innehåll och frekvens.

· Effektivisering av det europeiska statistiksystemet

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik[4] definierades det europeiska statistiksystemet (ESS) som ett partnerskap mellan EU:s statistikmyndighet, dvs. kommissionen (Eurostat), och de nationella statistikbyråerna och andra nationella myndigheter som i medlemsstaterna ansvarar för att utveckla, framställa och sprida europeisk statistik.

Kommittén för det europeiska statistiksystemet (ESS-kommittén), som inrättades genom artikel 7 i förordning (EG) nr 223/2009, betraktas som den övergripande kommittén inom det europeiska statistiksystemet. Den bistår kommissionen när denna utövar sina genomförandebefogenheter inom vissa statistikområden. Häri ingår inte betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar.

På dessa områden ska enligt artikel 11 i förordning (EG) nr 184/2005 betalningsbalanskommittén bistå kommissionen.

Kommissionen föreslår en ny struktur för ESS för att förbättra samordning och partnerskap i en tydlig pyramidstruktur inom systemet, där ESS-kommittén är högsta strategiska organ. En aspekt av denna effektivisering är att samla kommittéförfarandebefogenheterna hos ESS-kommittén. ESS-kommittén gav i februari 2012[5] sitt stöd för denna nyordning.

Därför föreslås också en ändring av förordning (EG) nr 184/2005 genom att hänvisningarna till betalningsbalanskommittén ersätts med en hänvisning till ESS-kommittén.

· Rättslig grund

Artikel 338.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

· Val av regleringsform

Europaparlamentets och rådets förordning.

4.           BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte unionens budget.

5.           ÖVRIGT

Ej tillämpligt

· Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)

Förslaget till rättsakt gäller en fråga som rör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, och bör därför omfatta det.

2014/0194 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar vad gäller tilldelning av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)       Till följd av att fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat fördraget) har trätt i kraft bör kommissionens befogenheter anpassas till artiklarna 290 och 291 i fördraget.

(2)       I och med att Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011[6] antagits har kommissionen åtagit sig[7] att mot bakgrund av de kriterier som fastställs i fördraget se över de lagstiftningsakter som för närvarande innehåller hänvisningar till det föreskrivande förfarandet med kontroll.

(3)       Kommissionen bör ha befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 290 i EUF-fördraget för att komplettera eller ändra vissa icke väsentliga delar av lagstiftningsakter, särskilt för att ta hänsyn till den ekonomiska, sociala och tekniska utvecklingen. Kommissionen bör se till att dessa delegerade akter inte innebär någon betydande extra administrativ börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

(4)       Förordning (EG) nr 184/2005[8] om betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar innehåller hänvisningar till det föreskrivande förfarandet med kontroll, och bör därför ses över mot bakgrund av de kriterier som fastställs i fördraget.

(5)       De genomförandebefogenheter som kommissionen för närvarande har enligt förordning (EG) nr 184/2005 bör anpassas till de nya bestämmelserna i fördraget genom att kommissionen tilldelas befogenheter att anta delegerade akter och genomförandeakter.

(6)       Befogenheten att anta akter enligt artikel 290 i fördraget bör delegeras till kommissionen när uppgiftskrav på grund av ekonomiska och tekniska förändringar behöver uppdateras, inklusive tidsfrister för inlämning samt revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden enligt bilaga I, och när definitionerna i bilaga II behöver uppdateras.

(7)       Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker så snabbt som möjligt och på lämpligt sätt.

(8)       För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av förordning (EG) nr 184/2005 bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter i syfte att anta gemensamma kvalitetsstandarder och harmonisera kvalitetsrapporternas innehåll och frekvens. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med förordning (EU) nr 182/2011.

(9)       Den betalningsbalanskommitté som avses i artikel 11 i förordning (EG) nr 184/2005 ger råd till och bistår kommissionen när denna utövar sina genomförandebefogenheter.

(10)     Enligt strategin för en ny struktur för det europeiska statistiksystemet (ESS) som syftar till bättre samordning och partnerskap i en tydlig pyramidstruktur inom systemet, bör kommittén för det europeiska statistiksystemet (ESS-kommittén), som inrättats genom förordning (EG) nr 223/2009[9], ha en rådgivande funktion och bistå kommissionen när denna utövar sina genomförandebefogenheter.

(11)     Förordning (EG) nr 184/2005 bör därför ändras så att hänvisningarna till betalningsbalanskommittén ersätts med en hänvisning till ESS-kommittén.

(12)     Det goda operativa samarbetet mellan de nationella centralbankerna och nationella statistikbyråer samt mellan Eurostat och Europeiska centralbanken är en tillgång som bör upprätthållas och vidareutvecklas för att förbättra den övergripande harmoniseringen av och kvaliteten på betalningsbalansstatistiken, finansstatistiken, statistiken över den offentliga förvaltningens finanser, den makroekonomiska statistiken och nationalräkenskaperna. Genom att delta i de relevanta expertgrupper inom kommissionen som ansvarar för frågor som rör betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar kan de nationella centralbankerna fortsätta att vara delaktiga i utarbetandet av alla beslut i dessa frågor. Det strategiska samarbetet mellan det europeiska statistiksystemet och Europeiska centralbankssystemet (ECBS) samordnas i det europeiska statistikforumet, som inrättats genom samförståndsavtalet om samarbete mellan medlemmarna i det europeiska statistiksystemet och medlemmarna i ECBS[10], som undertecknades den 24 april 2013

(13)     För att garantera rättssäkerheten bör förfaranden för antagande av åtgärder som inletts men inte avslutats innan den här förordningen träder i kraft inte påverkas av denna förordning.

(14)     Förordning (EG) nr 184/2005 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 184/2005 ska ändras på följande sätt:

1.           I artikel 2 ska följande punkt läggas till:

”3. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 10 när uppgiftskrav på grund av ekonomiska och tekniska förändringar behöver uppdateras, inklusive tidsfrister för inlämning samt revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden enligt bilaga I, och när definitionerna i bilaga II behöver uppdateras.”

2.           I artikel 4 ska punkt 3 ersättas med följande:

”3. Kommissionen ska genom genomförandeakter anta de gemensamma kvalitetsstandarderna samt bestämmelser om kvalitetsrapporternas innehåll och frekvens, med beaktande av effekterna av kostnaderna för insamling och sammanställning av uppgifterna samt av viktiga förändringar när det gäller insamlingen av uppgifter.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.2.

Kommissionen ska på grundval av kvalitetsrapporterna utvärdera kvaliteten på de inlämnade uppgifterna, med bistånd av den kommitté för det europeiska statistiksystemet som avses i artikel 11.1.

Kommissionens utvärdering ska sändas till Europaparlamentet för kännedom.”

3.           Artikel 10 ska ersättas med följande:

”Artikel 10 Utövande av delegering

1.         Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2.         När kommissionen utövar den delegerade befogenheten enligt artikel 2.3 ska den se till att de delegerade akterna inte innebär någon betydande extra administrativ börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

3.         Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 2.3 ska ges till kommissionen tills vidare från och med den [Publication office: please insert the exact date of the entry into force of the amending Regulation].

4.         Den delegering av befogenhet som avses i artikel 2.3 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet.

Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

5.         Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6.         En delegerad akt som antas enligt artikel 2.3 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.”

4. Artikel 11 ska ersättas med följande:

”Artikel 11

Kommittéförfarande

1.         Kommissionen ska biträdas av kommittén för det europeiska statistiksystemet, som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik(*). Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter(**).

2.         När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.”

_______________________

(*) EUT L 87, 31.3.2009, s. 164.

(**) EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

Artikel 2

Denna förordning ska inte påverka de förfaranden för antagande av åtgärder i enlighet med förordning (EG) nr 184/2005 som har inletts men inte avslutats innan den här förordningen träder i kraft.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar                     På rådets vägnar

Ordförande                                                   

[1]               EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

[2]               EUT L 55, 28.2.2011, s. 19.

[3]               EUT L 35, 8.2.2005, s. 23.

[4]               EUT L 87, 31.3.2009, s. 164.

[5]               12:e mötet i ESS-kommittén, 12 februari 2012.

[6]               Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

[7]               EUT L 55, 28.2.2011, s. 19.

[8]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 av den 12 januari 2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar (EUT L 35, 8.2.2005, s. 23).

[9]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

[10]             http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/MOU_ESS_ESCB/EN/MOU_ESS_ESCB-EN.PDF.