21.1.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 19/54


Yttrande från Regionkommittén – ”Insatserna för att främja genuin solidaritet för en verklig EU-migrationspolitik”

(2015/C 019/12)

Huvudföredragande

François Decoster (FR–ALDE), ledamot av regionfullmäktige i Nord-Pas-de-Calais

Referensdokument

 

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna rekommendationer

1.

Kommittén betonar att det krävs ett starkare fokus på EU:s åtagande att garantera principerna om solidaritet och delat ansvar för att kunna skapa en fullvärdig migrationspolitik som omfattar alla de problem som de lokala och regionala myndigheterna ställs inför. ReK välkomnar att det italienska ordförandeskapet prioriterar en övergripande strategi i migrationsfrågor med fokus på att främja genuin solidaritet och en verklig europeisk migrationspolitik för migranter, tredjeländer som är ursprungs- eller transitländer, liksom mottagande länder, regioner och städer samt mellan olika förvaltningsnivåer.

2.

Kommittén välkomnar att det italienska ordförandeskapet tydligt prioriterar utformningen av en gemensam europeisk migrationspolitik som grundar sig på en fullständig respekt för mänskliga rättigheter, solidaritet, ömsesidigt förtroende, internationella åtaganden och delat ansvar mellan medlemsstater och lokala och regionala myndigheter, och som kan bidra till EU:s agenda för tillväxt och kombineras med en strategi för att främja den ekonomiska tillväxten i migranternas ursprungsländer.

3.

Enligt ReK är flernivåstyre ett viktigt instrument och en förutsättning för att uppnå optimala resultat i integreringen av migranter och andra generationens invandrare. Alla förvaltningsnivåer i EU bör dela ansvaret för att ta emot och integrera flyktingar och migranter samt för att förbättra samarbetet, samordningen och solidariteten mellan regionerna, genom att införa en mekanism för delat ansvar mellan EU, medlemsstater, regioner och lokala myndigheter, som tar hänsyn till strukturella begränsningar, resurser, behoven på arbetsmarknaden, den demografiska situationen och andra relevanta faktorer (exempelvis familjeåterförening). I detta sammanhang är det mycket viktigt att EU och myndigheterna på nationell, regional och lokal nivå har ett nära samarbete med och är mottagliga för bidrag från det civila samhället, invandrarorganisationer, migranternas ursprungs- och transitländer utanför EU och lokalsamhällen.

4.

ReK vill berömma Italien för de sjöräddningsinsatser som landet gjort inom ramen för Mare Nostrum-åtgärden. ReK beklagar därför EU:s beslut att ersätta den med en Frontex-åtgärd utan tydlig inriktning på att rädda liv och människor i nöd. ReK uppmanar med kraft EU och medlemsstaterna att tillhandahålla de medel som krävs för att undvika dödsolyckor till havs.

5.

Regionkommittén anser att EU och dess viktigaste institutioner bör utforma en verklig migrationspolitik på detta känsliga och strategiska område, och ta det politiska ansvaret för att den genomförs. Denna uppgift får inte överlåtas på enskilda medlemsstater, framför allt inte på gränsstaterna. I stället bör de statliga och lokala myndigheterna delta i en gemensam migrationshandlingsplan, understödd av lämpliga operativa åtgärder.

6.

Vi påminner om att det 15 år efter de första försöken att utforma en gemensam migrationspolitik fortfarande finns en djup klyfta mellan praxis och de angivna principerna och värderingarna. Artikel 80 i EUF-fördraget har inte använts i tillräcklig utsträckning när det gäller att anta åtgärder för att genomföra principen om solidaritet och rättvis ansvarsfördelning mellan medlemsstaterna i fråga om mobilitet och dess ekonomiska konsekvenser. Åtaganden gällande migration och återflyttning har varit helt frivilliga, och i vissa fall har de lokala myndigheterna tagit på sig en ledande roll i syfte att genomföra dessa åtaganden i praktiken.

7.

Kommittén välkomnar rådets strategiska riktlinjer från juni 2014 för lagstiftningsmässig och politisk planering på området med frihet, säkerhet och rättvisa, som innebär att ett fullständigt och effektivt införlivande och genomförande av det gemensamma europeiska asylsystemet blir en absolut prioritet.

8.

ReK påminner om att Europeiska unionen behöver migration, både i form av medborgarnas rätt till fri rörlighet mellan medlemsstater och immigration från tredjeländer, för att kunna hantera demografiska förändringar och potentiell arbetskraftsbrist. Rådet uppmanas att fortsätta med sina åtgärder, även mot bakgrund av behovet av att ta itu med avsaknaden av solidaritet och en rättvis ansvarsfördelning. Under nästa lagstiftningsfas bör man emellertid inte enbart fokusera på att konsolidera och genomföra de befintliga bestämmelserna, eftersom man ännu inte tydligt preciserat hur solidaritetsprincipen ska kunna stärkas och eftersom EU saknar en övergripande migrationspolitik.

9.

ReK framhåller att de lokala och regionala myndigheternas deltagande är avgörande för att de strategiska riktlinjerna ska kunna genomföras på alla nivåer. Regionkommittén är beredd att inleda ett nära samarbete när det gäller utarbetandet av handlingsplanen. Från och med 2015 kommer verksamhetsområdet för det europeiska integrationsforumet, som inrättats av kommissionen och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, att utvidgas till att omfatta immigration och asylpolitik. Handlingsplanen kan dra nytta av sakkunskapen hos ett utvidgat forum som ReK bidrar till. Kommittén upprepar därför sin begäran om att få bli medlem av det framtida europeiska migrationsforumets presidium tillsammans med kommissionen och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

Ett Europa baserat på ett pragmatisk och lagenligt tillvägagångssätt när det gäller solidaritet och delat ansvar

10.

De lokala och regionala myndigheterna bär för närvarande en avsevärd del av den finansiella bördan i samband med mottagandet av migranter. Mottagandet är dock ojämnt fördelat, såväl mellan medlemsstaterna som inom nationsgränserna, och många lokala och regionala myndigheter tar ett betydligt större ansvar än andra genom att ta emot en stor andel av de nyanlända, vilket medför att kapaciteten i de enskilda regionerna ofta överskrids.

11.

En ojämn fördelning av asylsökande och flyktingar mellan länderna och mellan och inom regionerna är en stor utmaning för de lokala och regionala myndigheterna. Ett annat problem är bristen på framförhållning och oförmågan att i god tid planera för mottagandet. Tillfälliga lösningar får ofta negativa sociala konsekvenser, vilket i sin tur påverkar möjligheterna för de nyanlända att tillgodogöra sig de verktyg som krävs för att påbörja integrationsprocessen.

12.

Regionkommittén menar därför att det är dags att på ett mer tydligt och realistiskt sätt fastställa vad solidaritet inom EU och mellan medlemsstaterna på asyl- och migrationsområdet innebär. Det står klart att olika länder, regioner och kommuner har olika uppfattning om vad som ska betraktas som ett rimligt delat ansvar eller solidaritet utifrån sina egna specifika förutsättningar och önskningar.

13.

Solidaritetsprincipen är en drivkraft för de beslut som fattas av lokala myndigheter som mottar stora mängder migranter. Orter som Lampedusa i Italien, Ceuta och Melilla i Spanien och Calais i Frankrike, är bara några av asylsökarnas och migranternas inrese- och transitknutpunkter i EU, men de speglar de stora svårigheter som vissa lokala myndigheter måste hantera i samband med mottagandet av migranter och hantering av migranter på flykt samt humanitära insatser.

14.

Kommittén menar att förtroende och ett fungerande samspel mellan lokal, regional, statlig och europeisk nivå beträffande resurs- och ansvarsfördelningen är en absolut förutsättning för ett hållbart och likvärdigt mottagande av asylsökande och migranter.

15.

De befintliga strukturerna erbjuder olika verktyg och en kanal för den politiska dialogen mellan EU, medlemsstaternas nationella nivå och det civila samhällets organisationer, medan den politiska dialogen mellan den lokala/regionala nivån och EU-nivån är fragmenterad eller genomförs på ad hoc-basis.

16.

Vi föreslår en översyn av tillgängligheten till de finansiella resurser till som är avsedda för de lokala och regionala myndigheterna i syfte att ge dem möjligheter att uppfylla sina förpliktelser på migrations- och integrationsområdet och säkra att de har tillgång till nationella medel och EU-medel (bland annat asyl-, migrations- och integrationsfonden, det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, Europeiska socialfonden och Fonden för yttre gränser).

Solidaritet som ett samordnat svar på ett säkerhetsmässigt och humanitärt problem

17.

Förstärkta gränskontroller och åtgärder för att ta itu med irreguljär migration är mycket viktigt, men de får inte ha företräde framför internationella förpliktelser (enligt till exempel Unclos, Solas och SAR) när det gäller att rädda liv och respektera de mänskliga rättigheterna, eller rätten att söka asyl i EU, som måste förbli en tillflyktsort för människor i behov av internationellt skydd. Regionkommittén vill också understryka vikten av att alltid följa FN:s konvention om barnens rättigheter i samband med mottagande av minderåriga asylsökande, flyktingar, migranter och ensamkommande flyktingbarn.

18.

Kommittén efterlyser en förstärkning av Frontex för att få till stånd ett mer ändamålsenligt, effektivt, förstärkt och rationaliserat samarbete mellan de nationella gränsskyddsmyndigheterna, skydda såväl migranterna som EU:s yttre gränser samt samarbeta i kampen mot människohandel.

19.

Vi stöder insatserna för att fortsätta att övervaka och genomföra strategierna i ”EU:s åtgärder rörande migrationstrycket” och uppmanar EU att fokusera på behovet av att samordna medlemsstaternas åtgärder, där relevanta EU-organ som Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex), Europol och Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Easo) spelar en central roll.

20.

Det är mycket viktigt att fortsätta ansträngningarna i syfte att vidareutveckla en integrerad och balanserad gränsförvaltning för att förbättra kontrollen av de yttre gränserna och mer effektivt ta itu med irreguljär invandring, smuggling av migranter, människohandel och andra typer av gränsöverskridande och internationell brottslighet i samband med människohandel.

21.

Vi stöder ”paketet för smarta gränser”, som syftar till att skynda på, förenkla och förstärka gränskontrollprocedurerna för utlänningar som reser till EU, bland annat programmet för registrerade resenärer och systemet för in- och utresa. Vi vill dock på nytt framhålla den oro avseende integritetsskyddet och förslagens kostnadseffektivitet som vi tog upp 2013. Kommittén noterar resultaten från den tekniska studie som genomförts av kommissionen och eu-LISA. Där föreslås en långsiktig lösning på den operationella förvaltningen av storskaliga IT-system, som är oerhört betydelsefulla verktyg vid genomförandet av EU:s politik för asyl, gränsförvaltning och migration.

22.

Man bör särskilt fokusera på att öka synergieffekterna mellan de olika organ och system som hittills inrättats, på grundval av deras specifika mandat och ansvarsområden. Frontex, SIS II och Eurosur fungerar till exempel inom ramen för migration och personers rörlighet, och när det gäller säkerhet har Europol och Eurojust i uppgift att förebygga och utrota lagöverträdelser i anslutning till olaglig transit.

23.

Vad gäller särskilt Eurosur stöder kommittén ett fullständigt genomförande av den nyligen antagna förordningen som ska minska riskerna för att människoliv går förlorade till havs.

24.

Vi stöder strävandena att se närmare på åtgärder för att förebygga irreguljär migration och skapa säkra och lagliga alternativa inresemöjligheter till Europa för att förhindra att ytterligare människoliv går förlorade i samband med farliga resor. Dessa skulle kunna omfatta inrättandet av en ”humanitär korridor”, utfärdande av fler viseringar av humanitära skäl, ökade kvoter för vidarebosättning och inrättande av mottagningscentrum i transitländerna för handläggning av asylansökningar och bedömning av rätten till laglig inresa i EU-länderna (1). De lokala och regionala myndigheterna skulle kunna spela en särskilt viktig roll i detta avseende.

25.

Kommittén välkomnar arbetsgruppen för Medelhavsområdet (2), som inrättades efter mötet i rådet (rättsliga och inrikes frågor) den 7–8 oktober 2013, och som har i uppgift att utforma EU:s svar på situationen. Huvudsyftet är att ta fram lämpliga redskap för att undvika en upprepning av sådana tragiska händelser som de som har ägt rum utanför Lampedusas kust, samt att utveckla en mer strategisk, heltäckande och långsiktig lösning på migrationssituationen i Medelhavsområdet. ReK påminner i detta sammanhang om sitt arbete inom Arlem och i synnerhet rekommendationerna i den rapport om lokala och regionala myndigheters roll i migrationsarbetet i Medelhavsområdet, som nyligen antogs av Arlems ECOTER-utskott.

26.

Kommittén vill framhålla att ”Frontex Plus”-insatsen, som lanserades den 27 augusti 2014, och som enligt planerna ska ersätta Mare Nostrum, inte omfattar alla de uppgifter som för närvarande utförs av Mare Nostrum. Frontex budget har begränsats i den fleråriga budgetramen, och Frontex Plus kommer att bli beroende av bidrag från medlemsstaterna. Bortsett från de finansiella övervägandena skiljer sig de båda insatserna också åt i fråga om bevekelsegrunder – Mare Nostrum är en humanitär åtgärd, medan Frontex huvudsakliga syfte är gränskontroll.

Bygga broar till tredjeländer på lokal nivå

27.

Kommittén stödjer en vidareutveckling av dialog och samarbete med tredjeländer som är ursprungs- eller transitländer för migrationsströmmar, i linje med EU:s övergripande strategi för migration och rörlighet via partnerskapen för rörlighet och regionala dialoger och processer, exempelvis Rabat-processen.

28.

Vi stödjer även Frontex insatser i syfte att ingå avtal om tekniskt operativt samarbete med tredjeländer när det gäller gränskontroll och irreguljär invandring, vilket bör bidra till att de berörda tredjeländerna i högre grad känner sig medansvariga.

29.

Det italienska ordförandeskapets initiativ att upprätta en liknande dialog med länderna i Östafrika välkomnas. Syftet med att främja laglig migration är att bidra till EU:s arbete för att skapa tillväxt och därigenom förhindra ett eventuellt missbruk av de lagliga migrationsvägarna, något som kan leda till att hela det europeiska migrationssystemets trovärdighet undergrävs.

30.

ReK betonar betydelsen av begreppet cirkulär migration, som skulle kunna hjälpa till att uppnå större balans vad gäller migrationens följder i både hem- och värdregioner och bidra till utvecklingen i dessa. Häri ingår en effektiv och hållbar återvändandepolitik, som till fullo respekterar migranternas rättigheter och tar hänsyn till ursprungsländernas specifika särdrag. I detta syfte måste det praktiska samarbetet mellan de lokala myndigheterna och relevanta tredjeländer förbättras i syfte att uppmuntra och skapa det effektivaste frivilliga återvändandesystemet.

31.

Myndigheter på alla nivåer måste aktivt engagera sig för att skydda och främja dialog och samarbete med tredjeländer i syfte att konkret stödja lagliga inresekanaler på politisk och ekonomisk nivå, samt förebygga och ta itu med irreguljär invandring och alla relaterade former av kriminalitet genom att förbättra de behöriga myndigheternas institutionella och operativa kapacitet i dessa länder.

32.

Kommittén framhåller att de lokala och regionala myndigheterna kan spela en roll för den gemensamma insatsen tillsammans med EU och den nationella nivån samt tredjeländer när det gäller att ta itu med och förhindra irreguljär migration genom insatser i ursprungsländerna (t.ex. kampanjer för att öka medvetenheten, information om riskerna med att olagligen ta sig över gränserna, integrationsförberedande åtgärder, utbildning, bistånd vid familjeåterförening, språkkurser och åtgärder för att förbättra den interkulturella dialogen) och i destinationsländerna (t.ex. inrättande av lokala urvalssystem i linje med lokala behov, mottagnings- och stödåtgärder, etc.). De kan också bidra till att identifiera och skydda offer för människohandel och hjälpa till med återintegrering av irreguljära migranter som återvänder till sina hemländer. En effektiv politik för laglig migration och integration på lokal och regional nivå är samtidigt ett sätt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet.

33.

Att påskynda flyktingars vidarebosättning i EU bör vara en integrerad del av EU:s insatser för att stödja länderna i södra och östra Medelhavsområdet, som tar emot stora mängder flyktingar (3). Europas städer och regioner har spelat en viktig roll på detta område och främjat integration av flyktingar i lokalsamhällena samt vidtagit åtgärder för att stärka den sociala sammanhållningen.

34.

”Migrations- och integrationspartnerskap” mellan städer och regioner i ursprungsländer och destinationsländer bör uppmuntras i syfte att stärka samarbetet och det ömsesidiga förtroendet och därigenom säkra en mer decentraliserad förvaltning av migrationen. Regionkommittén upprepar också sitt förslag (4) om att de lokala och regionala myndigheterna bör involveras i utvecklingen av ”migrations- och integrationspartnerskap” med tredjeländer.

Solidaritet uppstår som en följd av medvetenhet: Utbyte av god praxis, uppgifter och gemensamma riktlinjer?

35.

I kommissionens meddelande om den reviderade europeiska agendan för integration (5) uppmanar man till fler insatser på lokal nivå och framhåller att det behövs ett genuint nedifrån-och-upp-handlande för att utveckla integrationspolitiken.

36.

De lokala och regionala myndigheterna bör spela en mer framträdande roll när det gäller att fastställa bredare ramar för att hantera migrationspolitiken.

37.

Vi vill framhålla behovet av att sprida bästa praxis bland de lokala och regionala myndigheterna och medlemsstaterna när det gäller handläggningen av asylsökandes och flyktingars ansökningar, integrationspolitik och hantering av irreguljär migration. Regionkommittén kan hjälpa till i arbetet med att mer effektivt involvera de lokala och regionala myndigheterna i utformningen och genomförandet av immigrations- och integrationspolitiken, i linje med flernivåstyret och subsidiaritetsprincipen. På så sätt skulle man även kunna motverka skillnaderna mellan medlemsstater och regioner i hur asylsökande, flyktingar och migranter tas emot och tas om hand.

38.

Regionkommittén föreslår att Europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system (eu-LISA) inom en snar framtid ska utveckla ett fullständigt system för gemensamt utnyttjande av uppgifter om migration och lokala myndigheter, baserat på VIS-systemet. Ett sådant system skulle vara till stor hjälp vid utbytet av expertis och erfarenheter i fråga om inkvartering, handläggning av asylsökandes och flyktingars ansökningar, integrationspolitik och hantering av irreguljär migration, och det skulle kunna erbjuda praktiska lösningar när det gäller att främja solidaritetsprincipen mellan de lokala myndigheterna.

39.

Vi föreslår att man inrättar en databas för att underlätta spårningen av migrationsströmmar mellan medlemsstater. Denna databas skulle innehålla upplysningar om flödena av människor från ursprungsländer till destinationsländer. Kunskaper om dessa flöden skulle underlätta beslutsfattandet på lokal, regional och europeisk nivå.

40.

Samarbete och solidaritet skulle underlättas betydligt om mer gjordes för att få fram praktiska och pragmatiska lösningar. De lokala och regionala myndigheternas sakkunskap får inte ignoreras då man försöker kartlägga de viktigaste frågorna.

41.

EU bör ta tillfället i akt att samarbeta med institutionella partner och främja debatten på alla relevanta områden. Organisationer som Internationella organisationen för migration och församlingar som ReK:s församling för lokala och regionala myndigheter i EU och Medelhavsområdet (Arlem) är viktiga partner i detta avseende.

42.

Kommittén välkomnar det faktum att nästa ministerkonferens i Internationella organisationen för migration, som planeras till oktober 2015, kommer att fokusera på hur städerna kan bidra till hanteringen av migrationsfrågorna och utgöra en utmärkt plattform för en global dialog mellan städer. Regionkommittén önskar delta i denna konferens och ser fram emot att bidra till diskussionerna.

Bryssel den 4 december 2014

Regionkommitténs ordförande

Michel LEBRUN


(1)  Diskussionsunderlag från Internationella organisationen för migration: Addressing Complex Migration Flows und Upholding the rights of Migrants along the Central Mediterranean Route (21 oktober 2013); Meddelande – Ett öppet och säkert EU, COM(2014) 154 final, 11 mars 2014.

(2)  COM(2013) 869 final, SWD(2014) 173 final.

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/jha/139937.pdf

(3)  Dessa länder mottog 39 % av alla flyktingar i hela världen 2007. Philippe Fargues (utgivare) CARIM Mediterranean migration 2008–2009 report, Robert Schuman Centre for Advanced Studies, European University Institute, 2009, http://cadmus.eui.eu/bitstream/handle/1814/11861/CARIM%20Migration_Report%202008-2009%20revised%20Oct09.pdf?sequence=3

(4)  ReK:s resolution 2333/2014.

(5)  COM(2011) 455 final.