52014DC0910

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Kommissionens arbetsprogram 2015 En ny start /* COM/2014/0910 final */


INLEDNING

Denna kommission röstades in med ett mandat att få saker och ting gjorda, göra andra saker och få dem gjorda på ett annorlunda sätt. Medborgarna förväntar sig att EU ska få någonting gjort i de stora ekonomiska och sociala frågorna: hög arbetslöshet, trög tillväxt, hög offentlig skuldsättning, investeringsunderskott och låg konkurrenskraft på världsmarknaden. Och medborgarna vill att EU inte ska lägga sig i lika mycket i frågor som medlemsstaterna kan sköta bättre och hantera på nationell och regional nivå. EU ska också vara mer öppet och tydligt redovisa vad man gör och hur man gör det.

Denna kommission är fast besluten att vara ledande i denna förändring, och att samarbeta med Europaparlamentet och rådet för att se till att den blir verklighet. Därför kommer vi att koncentrera oss på de stora frågorna som sysselsättning och tillväxt, i enlighet med de tio prioriteringarna i ordförande Jean-Claude Junckers politiska riktlinjer[1]. Vi kommer inte att lägga fram förslag som inte bidrar till dessa prioriteringar. Vi kommer också att tillämpa principen om en politisk nystart[2] och dra tillbaka pågående förslag som inte stämmer överens med våra mål eller som inte leder någon vart, eftersom vi vill att alla EU-institutioner ska koncentrera sig på resultat där det verkligen gäller.

Det är vår politiska vilja, och på grundval av den ska vi nå ut från vår bas i Bryssel till resten av EU för att återställa förtroendet och återfå EU-medborgarnas förtroende. Medborgarna kommer att bedöma oss utifrån vårt engagemang och våra resultat, utifrån de förbättringar de ser i sin vardag. Under vår första månad har vi lagt fram ett omfattande paket för sysselsättning, tillväxt och investeringar[3] som innehåller mer än 315 miljarder euro i nya investeringar på strategiska områden de närmaste tre åren. Vi har för avsikt att fortsätta på samma sätt.

De förslag vi lägger fram i detta arbetsprogram är utvalda därför att vi tror att de kan leda till mer sysselsättning, tillväxt och investeringar och ge påtaglig nytta för medborgarna nästa år. Det vi åtar oss i detta arbetsprogram är det som vi kommer att uträtta under 2015. Vi kommer att föreslå andra åtgärder för att nå de tio prioriteringarna i våra arbetsprogram för kommande år, och för en del av dem kommer förberedelser att inledas under 2015.

Men merparten av det som händer i EU i dag och EU-medborgarnas bedömning av EU bygger på befintlig lagstiftning och befintliga program. Deras vardag påverkas främst av de befintliga reglerna, och det är därför som denna kommission satsar på att minska regelbördan utan att för den skull sänka de höga nivåerna på det sociala skyddet, hälsoskyddet och miljöskyddet eller inskränka konsumenternas valfrihet. Vi kommer att se över reglerna för att se till att de bidrar till satsningen på sysselsättning och tillväxt, inte innebär onödigt krångel eller administrativ börda och samtidigt skapar den nytta som medborgarna förväntar sig. Om reglerna är föråldrade eller inte stämmer överens med våra prioriteringar, ska vi se över och förbättra dem. Om det finns onödigt krångel ska vi ta bort det. Om de befintliga reglerna är rimliga och tjänar våra syften kommer vi att verka aktivt för att se till att de tillämpas, genomförs och genomdrivs korrekt så att de ger verklig nytta för allmänheten. Och vi kommer att använda våra andra verktyg för att verka för sysselsättning och tillväxt, särskilt EU-budgeten som är en viktig källa till smart finansiering i medlemsstaterna och regionerna.

Detta är en agenda för förändring, som uppstått ur behovet att få EU tillbaka till tillväxt igen, så att den europeiska sociala modellen med en sund miljö kan fortsätta in i framtiden.

Detta är också en maning till nya arbetsmetoder i Europaparlamentet och rådet. Vi vill samarbeta med dem genom att fastställa topprioriteringar för alla tre EU-institutionerna och snabba på beslutsfattandet om dem, så att nyttan med våra förslag kan nå allmänheten snabbt. Vi kommer att bygga upp ett närmare partnerskap med medlemsstaterna, de nationella parlamenten, regionerna och städerna för att bättre genomföra befintliga åtgärder och få dem att fungera effektivare i praktiken, från struktur- och investeringsfonderna till miljöpolitiken, från den inre marknaden till konsumenternas rättigheter.

För att förtroendet ska återställas måste förändringarna vara tydliga[4] och snabbt få kännbar verkan. Genom att lägga fram detta arbetsprogram och genom att verkligen genomföra det under 2015 vill vi bevisa att det är annorlunda den här gången.

***

I arbetsprogrammet anges de prioriterade åtgärderna för 2015. Däremot anges inte i detalj vad kommissionen kommer att göra de följande fyra åren av mandatperioden, även om förberedelser kommer att inledas för bl.a. halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen. I bilaga I finns nya initiativ, uppställda efter prioriteringarna i de politiska riktlinjerna, som kommissionen kommer att satsa särskilt mycket på under 2015.

När kommissionen utarbetade det här arbetsprogrammet har den granskat alla förslag som för närvarande väntar på Europaparlamentets och rådets beslut[5]. Vi betraktar principen om en politisk nystart som en viktig del av vårt politiska ansvar: det är tid att rensa i rabatterna så att tid och kraft kan läggas på de förslag som får störst inverkan på sysselsättningen och tillväxten och har goda möjligheter att antas inom en snar framtid.

Vi har tagit ställning till vilka förslag vi vill stå fast vid och lotsa fram till antagandet, vilka förslag vi vill ändra i enlighet med våra tio prioriteringar och vilka förslag vi vill dra tillbaka. Kommissionen är fortfarande fast besluten att nå målen för många av de förslag den avser att dra tillbaka. Men förslag är inte till någon nytta om de bara går i stå på ett förhandlingsbord, om utvecklingen har sprungit förbi dem eller om de under förhandlingarna har spätts ut så mycket att de inte längre tjänar sitt ursprungliga syfte. I några fall vill kommissionen dra tillbaka förslag och ersätta dem med mer långtgående förslag eller förslag som är bättre anpassade till de tio prioriteringarna. I andra fall har samhället gått vidare sedan kommissionen först lade fram ett förslag. I bilaga II finns de förslag som ska dras tillbaka (eller ändras). Kommissionen tänker inhämta Europaparlamentets och rådets åsikter om förslagen innan den drar tillbaka dem.

Arbetsprogrammet återspeglar också kommissionens vilja till bättre lagstiftning. Den står i centrum för kommissionens program om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat, som ska minska krångel och avlägsna regelbördor. Åtgärderna i det programmet, lagändringar, kontroller av ändamålsenligheten och utvärderingar, är centrala delar av kommissionens arbete och redovisas i bilaga III. Förenklingsarbete kommer att inledas t.ex. inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Arbetet ska också inriktas på att få den senaste tidens reformer av finanstjänsterna, den gemensamma fiskeripolitiken och de nya reglerna för de europeiska struktur- och investeringsfonderna 2014–2020 att fungera smidigt. Det förutsätter att alla berörda parter på alla nivåer samarbetar och är delaktiga i att bygga upp nätverk, sprida erfarenheter och bästa praxis på olika politikområden.

För att ge allmänhet och näringsliv en bättre bild av när EU-lagstiftningen träder i kraft förtecknas lagstiftning som träder i kraft under 2015 i bilaga IV till arbetsprogrammet.

***

1. En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

Kommissionens nya ekonomiska inriktning står på tre ben: stärka investeringarna, satsa på strukturreformer och driva en ansvarsfull budgetpolitik. Kommissionen har i nära samarbete med Europeiska investeringsbanken lagt fram ett omfattande investeringspaket[6] för att ge ny styrka åt sysselsättning, tillväxt och investeringar i EU. Ytterligare finansiering av nya investeringar kommer att mobiliseras genom den nya Europeiska fonden för strategiska investeringar, och man ska se till att investeringarna når den reala ekonomin med hjälp av en trovärdig förteckning över projekt och genom ökat, mer lättillgängligt tekniskt stöd.

Förutom den nya fonden ska användning av innovativa finansieringsinstrument (t.ex. lån och garantier i stället för bidrag) främjas mer, för att öka de europeiska struktur- och investeringsfondernas verkan under perioden 2014–2020, och målet är att minst fördubbla användningen av sådana instrument under den nya programperioden.

Kompletterande åtgärder ska inriktas på bättre företagarmiljö, avlägsnande av regelhinder och andra hinder för investeringarna och ytterligare förstärkning av den inre marknaden. Kommissionen kommer att lägga fram flera förslag för att snabbt genomföra detta tillvägagångssätt, och kommer att gå igenom reglerna för statligt stöd på området.

Alla partnerskapsavtal för de europeiska struktur- och investeringsfonderna 2014–2020 är nu godkända, så de återstående operativa programmen, som håller på att färdigställas, torde börja ge resultat under 2015 för att nå målen i strategin Europa 2020[7] för smart, hållbar tillväxt för alla. Den nya sammanhållningspolitiken, som är fast knuten till den europeiska planeringsterminen och den ekonomiska styrningen, har blivit den viktigaste källan till offentliga investeringar i flera medlemsstater.

En sak att ha i åtanke under halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen och förberedelserna för nästa budgetram efter 2020, senare under kommissionens mandatperiod, blir att maximera EU-budgetens genomslag för sysselsättning, tillväxt och investeringar och öka insikten om att offentliga medel behöver förvaltas bättre.

Kommissionen kommer att se över EU:s handels- och investeringspolitik, och särskilt dess bidrag till tillväxt och sysselsättning. Att befästa EU:s handels- och investeringsband till nya tillväxtområden i världen är inte bara en förutsättning för sysselsättning, tillväxt och ökad produktivitet i EU, utan har också omfattande inverkan på vår grannskaps- och utvecklingspolitik och på EU:s medverkan i internationella finansinstitutioner.

Medlemsstaterna står inför den besvärliga frågan att få fler i arbete och se till att arbetstagarna har de färdigheter de behöver för att utvecklas och anpassa sig till morgondagens jobb. Kommissionen kommer att lägga fram ett åtgärdspaket för att stödja dessa satsningar på ökad integration på arbetsmarknaden och ökade färdigheter.

Väl utformad EU-lagstiftning som tillämpas verkningsfullt kan få stor betydelse för sysselsättning, tillväxt och innovation. Miljöindustri och miljöinnovationer står för närvarande för en tredjedel av världsmarknaden för grön teknik, med ett värde på en biljon euro, vilket förväntas fördubblas fram till 2020. Det ändrade förslaget om kretsloppsekonomin kommer också att stärka denna tendens och därigenom bidra till grön tillväxt. På detta område är det viktigt att vi drar åt samma håll, har rätt ambitionsnivå och är mindre tvingande i fråga om hur medlemsstaterna kan nå målen, för det gör det lättare att omsätta förslagen i konkreta åtgärder i praktiken.

Det finns ett välutvecklat regelverk i EU. Ett nytt fokus på att genomföra och ta vara på samverkansfördelar mellan befintlig lagstiftning kan snabbt skapa nytta, och leda till nya möjligheter för sysselsättning och tillväxt. Förutom att se över befintlig lagstiftning och kontrollera att den är ändamålsenlig, kommer kommissionen också att samarbeta med medlemsstaterna för att se till att all tillväxtpotential i den befintliga EU-lagstiftningen tas till vara. Det blir högst prioriterat på många av våra arbetsområden: jordbruk, fiske, tull, finanstjänster och den inre marknaden, för att ta några exempel.

2. En sammankopplad digital inre marknad

Den digitala inre marknaden är central för en nytändning i hela den europeiska ekonomin, och kan bidra till sysselsättning, tillväxt, innovation och socialt framåtskridande. Alla delar av ekonomin och samhället håller på att bli digitala. EU behöver ligga i den digitala revolutionens framkant för sina medborgares och sitt näringslivs skull. Hinder för den digitala tekniken är hinder för sysselsättning, välstånd och framåtskridande.

Kommissionen håller på att utarbeta en strategi om de viktigaste hindren för en säker, förtroendeingivande och dynamisk digital inre marknad. Strategin ska ha sex delar: bygga upp förtroende, avlägsna hinder, säkra tillgång till nätet, bygga upp den digitala ekonomin, främja e-samhället samt investera i forskning och innovation i världsklass inom informations- och kommunikationsteknik.

Kommissionen kommer under 2015, som ett led i strategin för den digitala inre marknaden, att sträva efter att slutföra de pågående förhandlingarna mellan EU-institutionerna om bl.a. nya EU-regler om skydd av personuppgifter och förordningen om en uppkopplad kontinent. Kommissionen kommer också att ta nya initiativ, både i form av lagstiftning och i andra former, för att ge den digitala inre marknaden den ambitionsnivå som utmaningarna kräver. Här kommer kommissionen bl.a. att komplettera telereglerna, modernisera EU-lagstiftningen om upphovsrätt och audiovisuella tjänster, förenkla reglerna för konsumenter som handlar på nätet eller digitalt, underlätta e-handeln, stärka cybersäkerheten och arbeta in det digitala perspektivet i andra politikområden.

3. En motståndskraftig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik

Tillförlitlig energi till överkomligt pris är högt prioriterat av alla. Kommissionen kommer att anta en strategisk ram för energiunionen med centrala åtgärder för att garantera trygg energiförsörjning, minska beroendet av import från tredjeländer, integrera de nationella energimarknaderna ytterligare, öka konsumenternas delaktighet, öka energieffektiviteten[8], minska andelen koldioxidtunga energikällor i energimixen och främja forskning och innovation på energiområdet.

EU ligger också i framkant på de globala satsningarna mot global uppvärmning. Kommissionen kommer att lägga fram EU:s syn och förväntningar inför partskonferensen för FN:s ramkonvention om klimatförändringar i Paris i slutet av 2015, och kommer att börja förbereda lagförslagen om genomförande av klimat- och energipaketet för 2030.

Arbetet kommer att fortsätta med att förbättra regelverket för sammankopplade, säkra och trygga transporttjänster med minskade utsläpp av växthusgaser.

4. En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

Den inre marknaden är en av EU:s största tillgångar, och dess potential måste tas till vara bättre för att stärka EU:s konkurrenskraft på världsmarknaden och skapa sysselsättning. Kommissionen kommer att lägga fram en strategi för den inre marknaden för att utforska nya sätt att ta vara på denna potential.

Den inre marknaden är också grundvalen för EU:s industriella styrka och produktionskapacitet, och den måste vidareutvecklas. Att öka investeringarna i infrastruktur, små och medelstora företag och midcapföretag, förbättra regelmiljön och hjälpa företagen att vara innovativa, bl.a. med stöd av programmet Horisont 2020, blir viktiga arbetsområden under 2015. Luftfarten står inför allvarliga utmaningar. Kommissionen kommer att granska sätt att förbättra sektorns villkor genom att stärka dess konkurrenskraft.

Kommissionen vill gärna hjälpa medlemsstaterna att minska arbetslösheten genom strukturreformer och ekonomiskt stöd till sysselsättningsskapande och anställbarhetshöjande åtgärder. Den kartlägger sätt att investera i kunskap och färdigheter, särskilt i utsatta grupper som unga arbetslösa och långtidsarbetslösa. Det blir viktigt att stödja arbetskraftens rörlighet, särskilt om det finns långvariga felmatchningar mellan lediga platser och kompetens, även gränsöverskridande, och samtidigt understödja de nationella myndigheternas kamp mot bidragsfusk.

En viktig del av kommissionens arbete är och förblir färdigställandet och genomförandet av den omfattande översynen av reglerna för finanssektorn, som skedde som svar på finanskrisen, bl.a. genomförandet av de nya reglerna om tillsyn över och resolution av banker. Finansreglerna kommer att stärkas ytterligare genom ett förslag om krishantering och resolution av systemviktiga enheter som inte är banker. Kommissionen kommer också att inleda förberedelser inför arbetet med hur den inre marknaden för finansiella tjänster till privatpersoner kan skapa mer nytta för konsumenterna.

Kommissionen kommer att lägga fram en handlingsplan för uppbyggnaden av en kapitalmarknadsunion, där den överväger olika sätt att minska finansmarknadernas splittring, diversifiera finansieringskällorna för ekonomin som helhet, förbättra de små och medelstora företagens tillgång till finansiering och stärka de gränsöverskridande kapitalflödena på den inre marknaden så att kapitalet kan tas i bruk på det mest produktiva sättet. På kort sikt kommer kommissionen att fram förslag om värdepapperisering av hög kvalitet i EU och om bättre standardiserad kreditupplysning för små och medelstora företag, och den kommer att överväga hur framgångsrika privata investeringssystem kan utvidgas i EU och hur prospektdirektivet kan ändras för att minska den administrativa bördan för små och medelstora företag.

5. En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

Den ekonomiska och monetära unionens uppbyggnad behöver stärkas ytterligare, så att euron kan bevara allmänhetens förtroende, stå emot turbulensen på marknaderna och skapa förutsättningarna för sysselsättning och tillväxt. Efter att ha sett över den ekonomiska styrningen och vidtagit åtgärder för att förenkla den europeiska planeringsterminen arbetar nu kommissionen på att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen och ta fram förslag till nästa steg mot delad suveränitet i den ekonomiska styrningen. Dessa satsningar kommer att kompletteras med satsningar på att få ny fart på dialogen mellan arbetsmarknadens parter på alla nivåer.

Kommissionen erkänner att det visserligen är medlemsstaterna som är ansvariga för sina skattesystem, men kommer att öka satsningarna på att bekämpa skatteflykt och skattebrott och hörsamma samhällets rop på rättvisa och mer insyn i skattefrågor. Med utgångspunkt i arbetet med urholkning av skattebasen och överföring av vinster inom OECD och G20 kommer kommissionen att lägga fram en handlingsplan med åtgärder på EU-nivå för att gå över till ett system där det land där vinsten uppstår också är det land som tar ut skatt, även i den digitala ekonomin, något som förutsätter en överenskommelse om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. Kommissionen kommer här även att mycket snabbt lägga fram ett förslag om automatiskt informationsutbyte mellan skattemyndigheterna i gränsöverskridande skattebeslut. Kommissionen kommer att verka i nära samarbete med de andra EU-institutionerna för att påskynda antagandet av en gemensam konsoliderad bolagsskattebas, en skatt på finansiella transaktioner och skärpta regler mot penningtvätt. Arbetet på momsområdet fortsätter också, bl.a. åtgärder för att täppa till skattegapet.

6. Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

Handel bidrar starkt till tillväxt och sysselsättning. Förutom det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet med USA bedriver kommissionen aktivt ett antal bilaterala förhandlingar, i förening med en stark satsning på multilaterala förhandlingar inom Världshandelsorganisationen. Kommissionen har redan agerat för att öka insynen i förhandlingarna om frihandelsavtalet med USA[9], och fortsätter att arbeta för ett rimligt, balanserat avtal utan att göra avkall på EU:s krav på hälsoskydd, miljöskydd, socialt skydd, skydd av personuppgifter och kulturell mångfald.

7. Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

Allmänheten förväntar sig att EU ska stå för rättvisa, skydd, skälighet och rättssäkerhet, och med fasthet bekämpa alla former av diskriminering. Kommissionen kommer att verka för att EU ansluter sig till den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, i enlighet med EU-domstolens kommande vägledning. Kommissionen fortsätter att agera mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism och för bättre domstolssamarbete till nytta för människor i hela EU, och ska skydda EU-budgeten mot bedrägeri, bl.a. genom att verka för att det inrättas en europeisk åklagarmyndighet.

Kommissionen är fast besluten att verka för lika möjligheter för personer med funktionsnedsättning, i enlighet med FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det inbegriper tillgång till den fysiska miljön, transportmedel, informations- och kommunikationsteknik och andra anläggningar och tjänster.

Kommissionen är fast besluten att främja jämställdhet och se till att kvinnor kan delta mer på arbetsmarknaden. Vad gäller förslaget om mödraledighet från 2008 kommer kommissionen att dra tillbaka det inom sex månader, om det inte går att åtgärda det låsta förhandlingsläget. Då borde det bli möjligt att behandla frågan i ett vidare sammanhang mot bakgrund av dagens samhällsförhållanden och beakta framsteg på området i medlemsstaterna.

Kommissionen kommer att lägga fram en europeisk säkerhetsagenda för att angripa hot mot EU:s inre säkerhet, såsom gränsöverskridande brottslighet, cyberbrottslighet, terrorism, utländska kombattanter och radikalisering för att hjälpa EU att skydda sina medborgare och samtidigt förbli öppet mot omvärlden.

8. Mot en ny migrationspolitik

För att hantera det växande trycket vid våra yttre gränser håller kommissionen på att utforma en ny europeisk agenda för migration, där man ska balansera en rättvisare, ansvarsfull hållning till legal migration, och därigenom göra EU till en mer attraktiv destination för begåvningar, och samtidigt visa fasthet mot olaglig migration, människohandel och smuggling. En bättre hantering av migrationen innebär bättre kopplingar mellan migrationspolitiken och politiken för yttre åtgärder, ökat internt och externt samarbete och skydd till utsatta personer, och den bör bygga på ansvarstagande och solidaritet, för att förebygga tragedier som de som regelbundet inträffar i Medelhavet.

9. En starkare global aktör

Den senaste tidens händelseutveckling har lyft fram de geopolitiska frågorna, inte minst längs EU:s öst- och sydgräns. EU behöver en effektivare utrikespolitik med bättre redskap för att föregripa händelseutvecklingen och snabbt ta fram gemensamma reaktioner på gemensamma utmaningar, och gemensamma insatser för att ta vara på möjligheter som vi kan utnyttja gemensamt. EU behöver samarbeta i säkerhets- och försvarsfrågor och vidareutveckla sina strategiska partnerskap. Att utnyttja alla medel som står till EU:s förfogande på ett enhetligt och samordnat sätt, inbegripet den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp), och systematiskt låta politiska insatser inom EU få genklang även utanför EU är en förutsättning för att driva EU:s politiska mål i världen.

Kommissionen kommer att prioritera att främja stabilitet längs EU:s gränser. För att nå detta mål måste vi särskilt hjälpa våra grannländer att genomföra demokratiska och ekonomiska reformer, värna om rättsstaten, stärka den ekonomiska styrningen och konkurrenskraften, utveckla den institutionella kapaciteten, bygga upp en väl fungerande offentlig förvaltning och uppnå ekonomisk tillväxt. Kommissionen kommer att se över den europeiska grannskapspolitiken och lägga fram förslag för framtiden. Som framgår av de politiska riktlinjerna kommer de pågående utvidgningsförhandlingarna att fortsätta, och särskilt behöver västra Balkan behålla sitt europeiska perspektiv, men ingen ytterligare utvidgning kommer att äga rum under de närmaste fem åren.

EU har en stark historia av internationellt samarbete och utvecklingsbistånd till många delar av världen. Det omfattar främjande av mänskliga rättigheter i alla våra yttre insatser, bekämpande av ojämlikhet och främjande av jämställdhet. Vår utvecklingspolitik måste dock också hela tiden anpassas till partnerländernas nya behov, så att vi på bästa sätt kan fullgöra våra åtaganden. Eftersom 2015 är Europaåret för utvecklingssamarbete kommer kommissionen att fortsätta sitt arbete med målen för hållbar utveckling efter 2015 och börja överväga framtidens relationer med utvecklingsländerna (efter Cotonouavtalet). Vi bidrar även till kampen mot ebola. Vi kommer att fortsätta att se till att vårt humanitära bistånd får så stort genomslag som möjligt och förbättra vår förmåga att hantera kriser.

10. En union i demokratisk förändring

Medborgarna förväntar sig att EU ska bli bättre på det vi gör och hur vi gör det. Vi vill vara så öppna som möjligt om kommissionens arbete, och vi kommer att samarbeta med de andra EU-institutionerna för att stärka ansvarsutkrävandet och insynen i EU:s verksamhet. Kommissionen har infört nya regler för att skapa fullständig öppenhet kring kommissionsledamöternas kontakter med intressegrupper och egenföretagare[10], och kommer att lägga fram ett förslag till interinstitutionellt avtal om ett obligatoriskt öppenhetsregister, så att alla EU-institutioner är öppna med vilka som påverkar beslutsprocessen.

Som tillkännagavs i de politiska riktlinjerna kommer kommissionen att se över beslutsprocessen för godkännande av genetiskt modifierade organismer (GMO), för att ta hänsyn till allmänhetens och medlemsstaternas oro för kommissionens nuvarande lagfästa skyldighet att godkänna genetiskt modifierade organismer om en majoritet av medlemsstaterna motsätter sig förslaget.

Kommissionen kommer att bygga ut sin verktygslåda för bättre lagstiftning, särskilt utvärderingar, konsekvensbedömningar och offentliga samråd, och kartlägga fler nya åtgärder inom programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refitprogrammet). Alla EU-institutioner behöver bli bättre på att stifta lagar om vi ska få en effektivare lagstiftningsprocess i EU. Kommissionen kommer därför att lägga fram ett förslag till ett nytt interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning. För att nå resultat i fråga om prioriteringarna för sysselsättning, tillväxt och investeringar behöver de här tre EU-institutionerna samarbeta bättre. Kommissionen samarbetar med Europaparlamentet och rådet för att förbättra den gemensamma planeringen som ska främja ett gemensamt ansvar för prioriteringarna, så att EU:s arbete bedrivs så effektivt som möjligt, samtidigt som varje institutions fördragsfästa uppdrag och befogenheter respekteras.

***

Efter antagandet av arbetsprogrammet för 2015 vill kommissionen arbeta tillsammans med Europaparlamentet och rådet för att ta fram en förteckning över prioriterade förslag som EU-institutionerna förbinder sig att göra snabba framsteg med och anta, särskilt förslagen som är direkt knutna till investeringspaketet. Tillsammans kan vi se till att det blir annorlunda den här gången.

[1] En ny start för EU: Mitt program för sysselsättning, tillväxt, rättvisa och demokratisk förändring – Politiska riktlinjer för nästa Europeiska kommission (http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_sv.pdf).

[2] Se punkt 39 andra stycket i ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen: ”När en ny kommission inleder sin mandattid ska den göra en översyn av alla förslag vars behandling ännu inte avslutats i syfte att politiskt bekräfta eller dra tillbaka dem, med vederbörlig hänsyn till parlamentets synpunkter”.

[3] COM(2014) 903.

[4] I samband med den nya kommissionens nystart och nya arbetsprogram kommer kommissionen att under 2015 inrikta sin kommunikation på de tio prioriteringarna i de politiska riktlinjerna. Se punkt 2.4 i meddelandet SEC(2013) 486 av den 23 september 2013.

[5] Sammanlagt håller 452 förslag från den föregående kommissionen på att behandlas.

[6] COM(2014) 903.

[7] KOM(2010) 2020 slutlig.

[8] Kommissionen håller på att se över energimärkningsdirektivet (2010/30/EU) och överväger om de gällande reglerna behöver ändras så att målen för direktivet kan nås på ett mindre tvingande sätt.

[9] C(2014) 9052.

[10] C(2014) 9051.

Bilaga I: Nya initiativ

Nr || Titel || Typ av initiativ[1] || Tillämpningsområde och mål

En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

1. || Investeringsplan för Europa: kompletterande lagstiftning || Lagstiftning || Kompletterande lagstiftning inkluderar inrättandet av Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi), främjande av samarbete med nationella programbanker och förbättrad tillgång till finansiering för små och medelstora företag.

2. || Främjande av integration och anställbarhet på arbetsmarknaden || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Ett paket åtgärder för att hjälpa medlemsstaterna att få ut människor, särskilt långtidsarbetslösa och ungdomar, på arbetsmarknaden och utveckla en kompetent arbetskraft. Här ingår åtgärder för att följa upp genomförandet av sysselsättningsgarantin för unga, ett förslag till rådsrekommendation om integration av långtidsarbetslösa samt kompetensutvecklande åtgärder.

3. || Halvtidsöversyn av strategin Europa 2020 || Icke-lagstiftning || En förbättrad och uppdaterad Europa 2020-strategi som bygger på lärdomarna från strategins första fyra år, så att den fungerar som en verkningsfull strategi för tillväxt och sysselsättning efter krisen. Uppföljning av det nyligen avslutade offentliga samrådet.

En sammankopplad digital inre marknad

4. || Paketet för en digital inre marknad || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Målet är att konsumenterna ska ha gränsöverskridande tillgång till digitala tjänster, att företagen ska få lika villkor och att det ska skapas förutsättningar för en livskraftig digital ekonomi och ett digitalt samhälle. Här ingår även lagstiftning om bl.a. en moderniserad upphovsrätt.

En motståndskraftig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik

5. || Strategisk ram för energiunionen || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Den strategiska ramen inriktas på försörjningstrygghet i fråga om energi; integrering av nationella energimarknader, minskning av efterfrågan på energi i EU, mindre andel koldioxidtunga energikällor i energimixen samt främjande av forskning och innovation på energiområdet. Här ingår även en översyn av EU:s system för handel med utsläppsrätter som en del av regelverket efter 2020.

6. || Meddelande om vägen till Paris – multilateralt svar på klimatförändringarna || Icke-lagstiftning || Målet är att skissera EU:s syn och förväntningar och förklara partnerländernas ambitioner mot bakgrund av 2015 års avtal, och ange EU:s bidrag i enlighet med Europeiska rådets slutsatser av den 24 oktober 2014.

En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

7. || Strategi för den inre marknaden för varor och tjänster || Lagstiftning/icke-lagstiftning || En strategi för ett nytt helhetsgrepp på den inre marknaden för ökad integration, bättre ömsesidigt erkännande och standardisering i centrala industri- och tjänstesektorer där den ekonomiska potentialen är störst, bl.a. företagstjänster, byggsektor, detaljhandel, lagreglerade yrken, avancerad tillverkning och kombinerat tillhandahållande av varor och tjänster. Särskilt fokus på små och medelstora företag.

8. || Paket för arbetskraftens rörlighet || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Paketet är avsett att understödja arbetskraftens rörlighet och bemöta missbruk genom bättre samordning av systemen för social trygghet, en målinriktad översyn av direktivet om utstationering av arbetstagare och ett förbättrat Eures.

9. || Kapitalmarknadsunionen || Lagstiftning/icke-lagstiftning || En åtgärdsplan för bättre finansiering av ekonomin genom effektivare marknadsbaserade finansieringsinstrument, inbegripet arbete för en ram för värdepapperisering av hög kvalitet.

10. || Ram för resolution av andra finansinstitut än banker || Lagstiftning || Förslag om en europeisk ram för återhämtning och resolution av systemviktiga finansinstitut såsom centrala motparter.

11. || Luftfartspaket || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Paketet omfattar ett meddelande om problem och åtgärder för att öka konkurrenskraften för luftfartssektorn i EU samt en översyn av luftfartsförordningen nr 216/2008.

En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

12. || Paket för en djupare ekonomisk och monetär union || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Det här paketet ska följa upp översynen av de senaste åtgärderna för ekonomisk styrning (”sexpacket” och ”tvåpacket”), ge incitament till strukturreformer och behandla den ekonomiska och monetära unionens representation i länder utanför EU.

13. || Förslag till direktiv om obligatoriskt informationsutbyte i fråga om gränsöverskridande skattebeslut || Lagstiftning || Det föreslagna direktivet är tänkt att reglera informationsutbyte mellan skattemyndigheterna i olika medlemsstater i fråga om förhandsbesked och tillämpning av rättsliga bestämmelser i enskilda skattebetalares gränsöverskridande ärenden.

14. || Handlingsplan mot skatteflykt och skattebrott, inbegripet ett meddelande om ett nytt tillvägagångssätt för bolagsbeskattning på den inre marknaden mot bakgrund av den globala utvecklingen || Icke-lagstiftning || Handlingsplanen bygger på arbetet i fråga om underminering av skattebaser och vinstdelning i OECD och G20, och planen omfattar EU-åtgärder för att gå över till ett system där landet där vinsten uppstår också är det land som tar ut skatt, även i den digitala ekonomin. Syftet med meddelandet är att stabilisera bolagsskattebasen i EU för en rättvis skattemiljö, inbegripet en nystart av arbetet med en gemensam konsoliderad bolagsskattebas.

Handel: Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

15. || Strategi för handel och investeringar för sysselsättning och tillväxt || Icke-lagstiftning || En heltäckande översyn av EU:s handelspolitiska strategi, särskilt dess bidrag till sysselsättning, tillväxt och investeringar. Översynen ska omfatta alla aspekter på handelspolitiken, inbegripet bilaterala, plurilaterala och multilaterala förhandlingar samt autonoma åtgärder. Politiska riktlinjer på alla dessa områden för de nästa fem åren ska ingå.

Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

16. || Förslag om att färdigställa EU:s anslutning till den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna || Lagstiftning || Förslag om undertecknande, ingående och tillämpning av anslutningsavtalet, med hänsyn tagen till den stundande rådgivningen från EU-domstolen.

17. || Europeisk säkerhetsagenda || Icke-lagstiftning || Meddelandet ska innehålla ett förslag till en europeisk agenda för säkerhet för åren 2015–2020. Befintliga åtgärder ses över och nya åtgärder föreslås, med beaktande av nya säkerhetshot.

Mot en ny migrationspolitik

18. || Europeisk migrationsagenda || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Syftet är att ta fram en ny hållning till laglig migration och göra EU till en attraktiv destination för begåvningar, samt förbättra hanteringen av migrationen genom ett intensivare samarbete med tredjeländer, stödja en bättre fördelning av bördorna och solidaritet samt bekämpa irreguljär migration och smuggling. Agendan omfattar även en översyn av direktivet om blå kort, EU:s enhetliga arbetstillstånd för högkvalificerade arbetstagare.

En starkare global aktör

19. || Meddelande om översyn av EU:s grannskapspolitik || Icke-lagstiftning || Detta gemensamma meddelande från utrikesrepresentanten och kommissionen ska innehålla resultaten av översynen av grannskapspolitiken och ska utmynna i nya politiska riktlinjer efter ett samråd som inleds samtidigt som det årliga grannskapspaketet läggs fram.

20. || Meddelande om målen för hållbar utveckling efter 2015 || Icke-lagstiftning || Syftet med meddelandet är att slå fast EU:s gemensamma inställning till det globala partnerskapet för att nå målen för hållbar utveckling. Här ingår både ekonomiskt och annat genomförande, inhemsk/internationell och offentlig/privat finansiering, olika former av partnerskap samt former för övervakning, redovisningsskyldighet och översyn.

En union i demokratisk förändring

21. || Förslag till interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning || Icke-lagstiftning || Förslaget går ut på att tillsammans med Europaparlamentet och rådet uppdatera och stärka den gemensamma grundläggande inställningen till bättre lagstiftning.

22. || Förslag till interinstitutionellt avtal om ett obligatoriskt öppenhetsregister || Icke-lagstiftning || Förslaget till interinstitutionellt avtal med Europaparlamentet och rådet kommer att stärka öppenheten och ansvarsutkrävandet genom att öppenhetsregistret blir obligatoriskt för alla intressegrupper som försöker påverka det politiska beslutsfattandet vid någon av de tre EU-institutionerna.

23. || Översyn av beslutsprocessen för genetiskt modifierade organismer || Lagstiftning/icke-lagstiftning || I översynen ska man undersöka hur reglerna kan ändras så att medlemsstaternas majoritetsståndpunkt beaktas bättre.

[1] Typen av initiativ kan komma att ändras beroende på hur konsekvensbedömningen utfaller.

Bilaga III – Refitåtgärder[1]

Nr || Titel || Typ av initiativ/ Refitmål || Beskrivning

Jordbruk och landsbygdsutveckling

1. || Övergripande åtgärd för att förklara en rad överspelade rättsakter som rör den gemensamma jordbrukspolitiken för obsoleta || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Syftet med denna åtgärd är att formellt förklara att rättsakter som inte längre har rättsverkan är obsoleta, även om de inte kan upphävas i brist på rättslig grund.

2. || Regler om märkning av nötkött || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 1760/2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97. I utvärderingen ska man bedöma hur reglerna om märkning av nötkött påverkar försörjningskedjan för kött, branschen och konsumenterna. Resultat förväntas under 2015.

3. || Särskilda åtgärder inom jordbruket till förmån för unionens yttersta randområden Särskilda åtgärder inom jordbruket till förmån för de mindre Egeiska öarna. || Utvärdering || Rapporter till Europaparlamentet och rådet enligt artikel 32 i förordning (EU) nr 228/2013 respektive artikel 20 i förordning (EU) nr 229/2013 om utvärdering av konsekvenserna av de särskilda åtgärderna inom jordbruket till förmån för unionens yttersta randområden respektive de särskilda åtgärderna inom jordbruket till förmån för de mindre Egeiska öarna. Programmet för unionens yttersta randområden kommer att utvärderas, varpå följer en konsekvensbedömning i samband med en översyn av programmet, om så krävs. Pågår. Resultat väntas under 2016.

Klimatåtgärder och energi

4. || Direktiv 2003/66/EG om ändring av direktiv 94/2/EG om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG vad gäller märkning som anger energiförbrukning hos elektriska kylskåp och frysar (även i kombination) för hushållsbruk || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Direktivet är inte längre relevant eftersom nya delegerade rättsakter har antagits.

5. || Direktiv 1999/9/EG om ändring av direktiv 97/17/EG om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG om energimärkning av hushållsdiskmaskiner || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Direktivet är inte längre relevant eftersom nya delegerade rättsakter har antagits.

6. || Direktiv 96/89/EG om ändring av kommissionens direktiv 95/12/EG om genomförande av rådets direktiv nr 92/75/EEG om energimärkning av tvättmaskiner || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Direktivet är inte längre relevant eftersom nya delegerade rättsakter har antagits.

7. || Euratoms försörjningsbyrås bestämmelser av den 5 maj 1960 om fastställandet av sättet för att väga efterfrågan mot tillgången på malmer, råvaror och särskilda termiskt klyvbara material (EGT P 32, 11.5.1960) || Lagstiftnings-initiativ: uppdatering/ översyn || Uppdatering/översyn av förordningen.

8. || Euratoms försörjningsbyrås förordning om ändring av försörjningsbyråns bestämmelser av den 5 maj 1960 om fastställandet av sättet för att väga efterfrågan mot tillgången på malmer, råvaror och särskilda termiskt klyvbara material (EGT L 193, 25.7.1975) || Lagstiftnings-initiativ: uppdatering/ översyn || Uppdatering/översyn av förordningen.

9. || Rådets beslut av den 7 november 1977 om ett gemenskapsmål för minskning av förbrukningen av primära energikällor i händelse av svårigheter med försörjning av råolja och petroleumprodukter samt kommissionens beslut av den 15 juni 1979 om fastställandet av närmare bestämmelser för genomförandet av rådets beslut 77/706/EEG || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Beslutet är överspelat, eftersom frisläppande av nödlager i enlighet med oljelagringsdirektivet 2009/119/EG betraktas som det viktigaste sättet att reagera på en störning av oljeförsörjningen.

10. || Främjande av förnybar energi || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2009/28/EG om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG. Resultat väntas under 2015.

11. || Geologisk lagring av koldioxid || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2009/31/EG om geologisk lagring av koldioxid. Resultat väntas under 2015.

12. || Minskning av koldioxidutsläpp från lätta fordon || Utvärdering || Utvärdering av förordningarna 443/2009 och 510/2011 om minskning av koldioxidutsläpp från lätta fordon. Resultat väntas under 2015.

13. || Bränslekvalitet || Utvärdering || Utvärdering av bränslekvalitetsdirektivet 98/70/EG. Inleds 2015.

Digital ekonomi och digitalt samhälle

14. || Studie av reglerna för audiovisuell alkoholreklam || Studie || Studie för att bedöma om reglerna för audiovisuell alkoholreklam gett minderåriga det nödvändiga skyddet och därigenom bidra till bedömningen av ändamålsenligheten för direktivet om audiovisuella medietjänster (direktiv 2010/13/EU). Resultat väntas under 2015.

15. || Studie om verkan av medreglering och självreglering i samband med tillämpningen av direktivet om audiovisuella medietjänster || Studie || Studie för att bedöma i vilken mån medreglering och självreglering kan bidra till en effektiv tillämpning av direktivet om audiovisuella medietjänster och minska regleringens komplexitet. Resultat väntas under 2015.

16. || Direktivet om integritet och elektronisk kommunikation || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2002/58/EG om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation, efter överenskommelsen om förslaget av skydd av personuppgifter. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

17. || Direktivet om audiovisuella medietjänster || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2010/13/EU om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

18. || Telekompaketet || Utvärdering || Utvärdering av 2009 års telekompaket. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

Ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar

19. || Punktskatt || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2008/118/EG om allmänna regler för punktskatt. Här ingår de rättsliga formerna för gränsöverskridande förflyttningar av punktskattepliktiga varor som släpps för konsumtion mellan handlare och företag som bedriver distansförsäljning. Resultat väntas under 2015.

20. || Kontaktpunkt för moms || Utvärdering || Bedömning av hur kontaktpunkten för moms fungerat (direktiv 2008/8/EG). Inleds 2015.

Sysselsättning, socialpolitik, färdigheter och arbetskraftens rörlighet

21. || Information till och samråd med arbetstagare || Lagstiftnings-initiativ: kon-solidering, förenkling || Konsolidering av tre direktiv som rör information till och samråd med arbetstagare efter samråd med arbetsmarknadens parter: Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/14/EG om inrättande av en allmän ram för information till och samråd med arbetstagare i Europeiska gemenskapen. Rådets direktiv 98/59/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar. Rådets direktiv 2001/23/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av företag eller verksamheter.

22. || Stålstatistik || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 48/2004 om framställning av årlig gemenskapsstatistik om stålindustrin för referensåren 2003–2009 har blivit obsolet eftersom uppgifterna inte länge samlas in.

23. || Integrering av socialstatistik || Lagstiftnings-initiativ: kon-solidering, förenkling || Konsolidering och integrering av lagstiftningen om sammanställning av EU-statistik om personer och hushåll. Målet är att på bästa sätt använda de uppgifter som lämnas av privata hushåll och individer för att tillgodose dagens och morgondagens behov av EU-statistik och samtidigt hålla arbetet med uppgiftslämnande på dagens nivå.

24. || Hälsa och säkerhet på arbetsplatsen || Utvärdering || Utvärdering av rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet samt 23 relaterade direktiv. Resultat väntas under 2015.

25. || Deltidsarbete och visstidsarbete || Utvärdering || Utvärdering av rådets direktiv 97/81/EG om ramavtalet om deltidsarbete undertecknat av UNICE, CEEP och EFS. Rådets direktiv 1999/70/EG om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP. Resultat väntas under 2015.

26. || Informationsskyldighet || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 91/533/EEG om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Väntas starta 2015, väntas bli färdig 2016.

Miljö, havsfrågor och fiske

27. || Förordningen om tillstånd till fiskeverksamhet || Lagstiftnings-initiativ: omarbetning || Förslag till förordning om ersättning av förordning (EG) nr 1006/2008 om tillstånd till fiskeverksamhet. Omarbetning av den gällande förordningen för att förenkla dagens system, harmonisera medlemsstaternas mycket varierade uppgiftskrav och göra påföljderna mer verkningsfulla.

28. || Förenklade tekniska åtgärder för skydd av marina organismer || Lagstiftnings-initiativ: förenkling || Förslag till enklare tekniska åtgärder genom ändring av förordning (EG) nr 850/98 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer.

29. || Förordningen om EU-miljömärket och om EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten hos förordning (EG) nr 1221/2009 om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas). förordning (EG) nr 66/2010 om ett EU-miljömärke. Syftet med denna kontroll är att bedöma förordningarnas bidrag till konkurrenskraften och den hållbara konsumtionen och produktionen. Resultat väntas under 2015.

30. || Gemensamma fiskeripolitiken || Utvärdering || Utvärdering av hur fiskerikontrollförordningen (förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs) påverkat den gemensamma fiskeripolitikens regler och mål, från dess ikraftträdande den 1 januari 2010 till och med den 31 december 2014. Resultat väntas under 2015.

31. || Miljöansvar || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2004/35/EG om miljöansvar för att förebygga och avhjälpa miljöskador. Enligt artikel 18 i direktivet ska kommissionen lägga fram en rapport om erfarenheterna av tillämpningen av direktivet till Europaparlamentet och rådet. Resultat väntas under 2015.

32. || Dricksvatten || Utvärdering || I sitt meddelande om det europeiska medborgarinitiativet ”Right2Water” tillkännagav kommissionen att den skulle inleda ett EU-omfattande samråd om dricksvattendirektivet (direktiv 98/83/EG om kvaliteten på dricksvatten). I utvärderingen ska det granskas om lagstiftningen är ändamålsenlig och tjänar sina syften. Resultat väntas under 2015.

33. || Infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2007/2/EG om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire). Resultat väntas under 2015.

34. || Natura 2000 (fågel- och habitatdirektiven) || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten hos direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar, direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

35. || Omgivningsbuller || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2002/49/EG om bedömning och hantering av omgivningsbuller. Enligt artiklarna 10.4 och 11 i direktivet ska kommissionen vart femte år lägga fram en rapport om genomförandet av direktivet, en sammanfattning av bullerkartor och handlingsplaner och en bedömning av om det behövs ytterligare EU-åtgärder. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

36. || Europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 166/2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG. Enligt artikel 17 i förordningen ska kommissionen vart tredje år lägga fram en rapport med utgångspunkt i medlemsstaternas uppgifter. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

37. || Utsläpp av flyktiga organiska föreningar, steg I (VOC I) || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 94/63/EG om begränsning av utsläpp av flyktiga organiska ämnen (VOC) vid lagring av bensin och vid distribution av bensin från depåer till bensinstationer. Vid utvärderingen ska särskild vikt läggas vid att spåra och bedöma regelbörda och möjligheter till förenkling. Pågår samtidigt med utvärderingen av VOC II-direktivet. Pågår, väntas bli färdigt 2016.

38. || Utsläpp av flyktiga organiska föreningar, steg II (VOC II) || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2009/126/EG om återvinning av bensinångor steg II, vid tankning av motorfordon på bensinstationer. Enligt artikel 7 i direktivet ska kommissionen senast den 31 december 2014 se över direktivets genomförande, särskilt följande: a)            Det tröskelvärde på 100 m3/år som avses i artikel 3.1 b och 3.2 b i direktivet och artikel 6.3 i direktiv 94/63/EG. b)            Förenligheten under drift hos system för återvinning av bensinångor steg II med rådande bestämmelser. c)             Behovet av automatisk övervakningsutrustning. Pågår samtidigt med utvärderingen av VOC I-direktivet. Pågår, väntas bli färdigt under fjärde kvartalet 2016.

39. || Vilda djur i djurparker || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 1999/22/EG om hållande av vilda djur i djurparker. Väntas börja 2015 och bli färdigt 2016.

40. || Direktivet om strategiska miljöbedömningar || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2001/42/EG om strategisk miljöbedömning. Enligt artikel 12 i direktivet ska kommissionen med början 2006 överlämna en rapport om direktivets tillämpning och verkan vart sjunde år. I den andra rapporten, som ska lämnas 2016, kommer kommissionen att bedöma direktivets tillämpning och verkan i EU och bedöma möjligheterna till förenklingar, vilket kan leda till en utvärdering inom ramen för Refit. Väntas börja 2015 och bli färdigt 2016.

Finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunion

41. || Prospektdirektivet 2003/71/EG || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2003/71/EG om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG. Resultat väntas under 2015.

42. || Internationella redovisningsstandarder || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 1606/2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder. Målet för utvärderingen är att bedöma hur åtta års användning av den internationella standarden International Financial Reporting Standards (IFRS)[2] i EU bidragit till att nå förordningens ursprungliga mål. Resultat väntas under 2015.

Hälsa och livsmedelssäkerhet

43. || Livsmedelslagstiftning || Ändamåls-enlighets-kontroll || Förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet. Målet för kontrollen är att bedöma verkan, effektivitet, enhetlighet, relevans och EU-mervärde för livsmedelslagstiftningens viktigaste verktyg (särskilt evidensbaserad lagstiftning, försiktighetsprincipen, förebyggande av bedrägeri, information till konsumenterna, livsmedelsföretagares egenkontroller, spårbarhet för livsmedel, hantering av varningar, krishantering och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet). Resultat väntas under 2015.

Inre marknad, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag

44. || Direktiv 1999/45/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Direktivet upphör att gälla den 1 juni 2015, i enlighet med artikel 60 i CLP-förordningen (EG) nr 1272/2008.

45. || Bolagsrätt || Lagstiftnings-initiativ: kodifiering || Kodifiering av sju direktiv om bolagsrätt för ökad öppenhet och tydlighet (direktiven 82/891, 2005/56, 2009/101, 2009/102, 2011/35, 2012/17 och 2012/30). Syftet med kodifieringen av de bolagsrättsliga direktiven till en rättsakt är att öka tydligheten och överskådligheten.

46. || Petroleum- och oljeraffinering || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten hos EU-lagstiftningen av betydelse för petroleumraffineringsindustrin, bl.a. direktivet om förnybar energi, energiskattedirektivet, EU:s system för handel med utsläppsrätter, bränslekvalitetsdirektivet, direktivet om rena och energieffektiva fordon, industriutsläppsdirektivet, direktivet om beredskapslager av olja, direktivet om sjöfartsbränsle, energieffektivitetsdirektivet och luftkvalitetsdirektivet. Resultat väntas under 2015.

47. || Kemikalieindustrin || Kumulativ kostnads-bedömning || Kumulativ kostnadsbedömning av EU-lagstiftning och EU-strategier som har störst inverkan på den europeiska kemikalieindustrin. Resultat väntas under 2015.

48. || Tillämpning av principen om ömsesidigt erkännande på varor || Utvärdering || Utvärdering av principen om ömsesidigt erkännande och hur den tillämpas i medlemsstaterna (artikel 34 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt). Resultat väntas under 2015.

49. || Rättsmedel i offentlig upphandling || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2007/66/EG om ändring av direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG vad gäller effektivare förfaranden för prövning av offentlig upphandling. Resultat väntas under 2015.

50. || Direktiven om färdigförpackade varor || Utvärdering || Utvärdering av direktiven 75/107/EEG, 76/211/EEG och 2007/45/EG om färdigförpackade varor. Resultat väntas under 2015.

51. || Handelsagenter || Utvärdering || Inre marknaden: utvärdering av direktiv 86/653/EEG om samordning av medlemsstaternas lagar rörande självständiga handelsagenter. Resultat väntas under 2015.

52. || Annan kemikalielagstiftning än Reach[3] || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten i den mest relevanta kemikalielagstiftningen utanför Reach samt relaterade aspekter på den lagstiftning som gäller i nedströmsbranscherna. Ska inledas 2015.

53. || Standardiseringens relevans || Utvärdering || Utvärdering av EU:s standardiseringssystem. Utvärderingen ska bedöma relevansen i det europeiska standardiseringssystemet i enlighet med förordning (EU) nr 1025/2012 om europeisk standardisering. Ska inledas 2015.

54. || Maskindirektivet || Utvärdering || Inre marknaden för varor: utvärdering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/42/EG om maskiner. Ska inledas 2015.

55. || Skogsindustrierna || Kumulativ kostnads-bedömning || Kumulativ kostnadsbedömning av de kostnader som uppstår i EU-lagstiftning och EU-strategier av störst betydelse för skogsindustrierna i EU (träindustrin, möbelindustrin, pappers- och massaindustrin och tryckerinäringen), särskilt i fråga om vinstmarginaler och internationell konkurrenskraft. Ska inledas 2015.

56. || Glas/keramik || Kumulativ kostnads-bedömning || Kumulativ kostnadsbedömning av de kostnader som uppstår i EU-lagstiftning och EU-strategier av störst betydelse för EU:s glas- och keramikindustri,  särskilt i fråga om vinstmarginaler och internationell konkurrenskraft. Ska inledas 2015.

57. || Direktivet om betalningsförseningar || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2011/7/EU om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner. Ska inledas 2015.

58. || Byggsektorn || Ändamåls-enlighets-kontroll (ursp. kumulativ kostnads-bedömning) || Kontroll av ändamålsenligheten i den EU-lagstiftning som har störst betydelse för sektorn, särskilt i fråga om inre marknad och energieffektivitet. Ska inledas 2015.

Rättsliga frågor, konsumenter och jämställdhet

59. || Direktiv 2006/114/EG om vilseledande och jämförande reklam || Lagstiftnings-initiativ: förenkling || Direktivet ska förenkla skyddet i transaktioner mellan näringsidkare. Det inriktas på problemet med vilseledande marknadsföring på nätet eller i andra former av kommunikation på distans. Direktivet förväntas skapa nytta för små och medelstora företag (genom lägre kostnader på grund av vilseledande marknadsföring som småföretagen inte kan beivra effektivt själva) till ett belopp på 419–477 miljoner euro per år.

60. || Likabehandling i fråga om social trygghet || Utvärdering || Utvärdering av lagstiftningen om likabehandling i fråga om social trygghet, särskilt direktiv 79/7/EEG om successivt genomförande av principen om likabehandling av kvinnor och män i fråga om social trygghet. Resultat väntas under 2015.

61. || Avtal om tidsdelat boende, långfristiga semesterprodukter, återförsäljning och byte || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2008/122/EG om konsumentskydd vid vissa aspekter av avtal om tidsdelat boende, långfristiga semesterprodukter, återförsäljning och byte. Resultat väntas under 2015.

62. || Rättsakter om konsumenträttigheter och reklam || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten i rättsakter om konsumenträttigheter och reklam: Direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter. Direktiv 1999/44/EG om vissa aspekter rörande försäljning av konsumentvaror och härmed förknippade garantier. Direktiv 93/13/EEG om oskäliga villkor i konsumentavtal. Ska inledas 2015.

Migration, inrikes frågor och medborgarskap

63. || Rådets förordning (EG) nr 539/2001 om fastställande av förteckningen över tredje länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredje länder vars medborgare är undantagna från detta krav || Lagstiftnings-initiativ: kodifiering || Kodifiering av visumförordningen 539/2001 (14 ändringar) efter ett beslut av EU-domstolen som väntas i mitten av 2015.

64. || Rådets beslut 2000/642 om en samarbetsordning för medlemsstaternas finansunderrättelseenheter avseende utbyte av information || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Samarbete mellan finansunderrättelseenheter i förebyggande syfte är tänkt att regleras i det föreslagna fjärde penningtvättdirektivet, COM(2013) 45. Tillämpningsområdet för reglerna om samarbete i rättsvårdande syfte är i praktiken begränsat, och behövs inte längre.

65. || Informationssystemet för viseringar || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 767/2008 om informationssystemet för viseringar (VIS) och utbytet mellan medlemsstaterna av uppgifter om viseringar för kortare vistelse (VIS-förordningen), beslut 2004/512/EG om inrättande av informationssystemet för viseringar (VIS), förordning 810/2009 och beslut 2008/633. Resultat väntas under 2015.

66. || Olaglig inresa, transitering och vistelse || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2002/90/EG om definition av hjälp till olaglig inresa, transitering och vistelse samt rambeslut 2002/946/RIF om förstärkning av den straffrättsliga ramen för att förhindra hjälp till olaglig inresa, transitering och vistelse. Målet är att samtidigt verkningsfullt bekämpa smuggling och undvika att straffbelägga humanitär hjälp. Resultat väntas under 2015.

67. || Frontex, inbegripet enheterna för snabba ingripanden vid gränserna || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 2007/2004 om inrättande av en europeisk byrå för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser. Resultat väntas under 2015.

68. || Kamp mot organiserad brottslighet || Utvärdering || Utvärdering av rambeslut 2008/841/RIF om kampen mot organiserad brottslighet. Resultat väntas under 2015.

69. || Laglig migration || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten hos direktiv 2009/50/EG om villkor för tredjelands-medborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning (blå kort), direktiv 2003/109/EG om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning, direktiv 2011/98/EU om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat. Den gällande lagstiftningens ändamålsenlighet ska kontrolleras, och eventuella ändringar föreslås. Ska inledas 2015.

Handel

70. || Handelslagstiftning || Lagstiftnings-initiativ: kodifiering/ omarbetning/ upphävande || Kodifiering, omarbetning och upphävande av lagstiftning som ändrats genom två förordningar om anpassning av handelslagstiftningen till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt: förordning (EU) nr 37/2014 samt förordning (EU) nr 38/2014.

71. || Avledning av handeln med vissa viktiga mediciner || Utvärdering || Utvärdering av förordning (EG) nr 953/2003 om förhindrande av att handeln med vissa viktiga mediciner avleds till Europeiska unionen. Resultat väntas under 2015.

Transporter

72. || Direktiv 2007/38/EG om eftermontering av speglar på tunga fordon || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Direktivet har tjänat sitt syfte: alla fordon som kravet på eftermontering gäller (de som registrerats 1 januari 2000–27 januari 2007) har nu försetts med nya speglar.

73. || Upphävande av förordning (EG) nr 569/2008 om ändring av förordning nr 11 (1960) om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor || Lagstiftnings-initiativ: upphävande || Förordningen är inte längre nödvändig; den har gjorts obsolet av den tekniska utvecklingen och annan lagstiftning.

74. || Förenkling genom ändring av förordning (EG) nr 1071/2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik samt förordning (EG) nr 1072/2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för godstransporter på väg || Lagstiftnings-initiativ: förenkling || Enligt förslaget ska vissa bestämmelser i förordning (EG) nr 1071/2009 och förordning (EG) nr 1072/2009 förtydligas och förenklas. Ändringarna ska underlätta medlemsstaternas genomförande och leda till enhetligare tillämpning i hela EU. Ändringarna ska även minska den administrativa bördan för myndigheter och näringsidkare.

75. || Kombinerade transporter || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 92/106/EEG om gemensamma regler för vissa former av kombinerad transport av gods mellan medlemsstaterna. Genom direktivet infördes incitament för kombinerade transporter, främst i form av undantag från begränsningar och skyldigheter i andra rättsakter (cabotage, vikt- och måttgränser).

76. || Mottagningsanordningar i hamn || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2000/59/EG om mottagningsanordningar i hamn för fartygsgenererat avfall och lastrester. Målet för utvärderingen är att ge en heltäckande bild av direktivets tillämpning och dess genomslag och effektivitet. Utvärderingen bör leda till att problemområden kartläggs, så att de kan åtgärdas vid en eventuell översyn av direktivet för att förbättra och förenkla reglerna och minska kostnaderna. Resultat väntas under 2015.

77. || Säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg || Ändamåls-enlighets-kontroll || Kontroll av ändamålsenligheten hos direktiv 2009/45/EG om säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg, direktiv 2003/25/EG om särskilda stabilitetskrav för ro-ro-passagerarfartyg, direktiv 1999/35/EG om ett system med obligatoriska besiktningar för en säker drift av ro-ro-passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg i reguljär trafik, direktiv 98/41/EG om registrering av personer som färdas ombord på passagerarfartyg som ankommer till eller avgår från hamnar i gemenskapens medlemsstater. Kontrollen ska inriktas på möjligheterna att förenkla de befintliga reglerna och göra en avvägning mellan Internationella sjöfartsorganisationens, EU:s och medlemsstaternas regler. Resultat väntas under 2015.

78. || Främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon || Utvärdering || Utvärdering av direktiv 2009/33/EG om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon. Direktivets mål är att uppmuntra en bättre användning av offentlig upphandling, och på så sätt använda offentliga medel bättre och främja renare fordon. Resultat väntas under 2015.

79. || Tunnelsäkerhet || Utvärdering || Utvärdering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/54/EG om minimikrav för säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet. Resultat väntas under 2015.

[1] Genom Refitprogrammet ser kommissionen till att EU:s regelverk är ändamålsenligt. I Refit går kommissionen igenom EU:s lagstiftning och ser vad som behöver rättas till. Det kan vara fråga om ny lagstiftning för att förenkla och minska regelbördan, upphäva lagstiftning som inte längre behövs, dra tillbaka förslag som saknar realistiska utsikter att antas eller vars ursprungliga mål inte längre kan nås, utvärderingar samt ändamålsenlighetskontroller för att se till att EU-lagstiftningen är relevant, enhetlig, effektiv, verkningsfull och tillför ett EU-mervärde. Dessutom letar kommissionen efter ytterligare möjligheter att förenkla lagstiftningen och minska bördorna. En första omgång åtgärder lades fram i oktober 2013 och en andra omgång i juni 2014. Totalt har nästan 200 åtgärder hittills lagts fram inom Refit, och de sammanfattas i en resultattavla som offentliggjordes den 18 juni 2014. Kommissionen ger alltså offentlighet åt åtgärder, framsteg och resultat, och välkomnar bidrag från alla berörda parter och tar hänsyn till deras kommentarer och förslag.

I kommissionens arbetsprogram 2015 upprepas de åtgärder i Refit som kommer att vidtas under det kommande året. I denna bilaga finns alla lagstiftningsinitiativ inom Refit (förenkling, kodifiering/omarbetning, konsolidering, upphävande, uppdatering och översyn) som kommissionen planerar att anta under 2015 jämte alla utvärderingar och ändamålsenlighetskontroller inom Refit som pågår eller förväntas utmynna i resultat under 2015.

[2] http://www.ifrs.org/About-us/Pages/What-are-IFRS.aspx

[3] Utvärderingen sköts i samverkan avGD Miljö och GD Havsfrågor och fiske.

Bilaga IV: Lagstiftning som ska börja tillämpas under 2015

Nr || Titel || Tillämpningsområde || Tillämpningsdag

Lagstiftningsakter

1. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 || Strukturfonder på jordbruksområdet || 1.1.2015

2. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) nr 73/2009 || Jordbruksstrukturer || 1.1.2015

3. || Kommissionens förordning (EU) nr 317/2014 av den 27 mars 2014 om ändring av bilaga XVII (CMR-ämnen) till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) || Konsumentskydd || 1.1.2015

4. || Rådets förordning (EU) nr 713/2014 av den 24 juni 2014 om ändring av förordning (EU) nr 1388/2013 om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa jordbruks- och industriprodukter || Tullar: unionstullkvoter, Gemensamma tulltaxan || 1.1.2015

5. || Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1073/2013 av den 18 oktober 2013 om statistik över tillgångar och skulder hos investeringsfonder (omarbetning) (ECB/2013/38) || Ekonomisk och monetär politik, ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

6. || Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1074/2013 av den 18 oktober 2013 om statistikrapporteringskrav för postgiroinstitut som tar emot inlåning från icke-monetära finansinstitut med hemvist i euroområdet (ECB/2013/39) || Ekonomisk och monetär politik, ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

7. || Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1075/2013 av den 18 oktober 2013 om statistik över tillgångar och skulder hos finansiella bolag som ägnar sig åt värdepapperiseringstransaktioner (omarbetning) (ECB/2013/40) || Ekonomisk och monetär politik, ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

8. || Rådets förordning (EU) nr 827/2014 av den 23 juli 2014 om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen || Ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

9. || Rådets förordning (EU) nr 851/2014 av den 23 juli 2014 om ändring av förordning (EG) nr 2866/98 vad gäller omräkningskursen till euron för Litauen || Ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

10. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 av den 15 juli 2014 om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för resolution av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam resolutionsmekanism och en gemensam resolutionsfond och om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 || Ekonomiska och monetära unionen || 1.1.2015

11. || Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1072/2013 av den 24 september 2013 om statistik över räntesatser som tillämpas av monetära finansinstitut (omarbetning) (ECB/2013/34) || Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och monetär politik || 1.1.2015

12. || Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1071/2013 av den 24 september 2013 om de monetära finansinstitutens balansräkningar (omarbetning) (ECB/2013/33) || Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och monetär politik, information och kontroll || 1.1.2015

13. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 || Ekonomisk politik || 1.1.2015

14. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter || Miljö || 1.1.2015

15. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 || Finansiella bestämmelser, ekonomisk politik || 1.1.2015

16. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 || Etableringsfrihet, inre marknaden – principer || 1.1.2015

17. || Kommissionens förordning (EU) nr 1319/2013 av den 9 december 2013 om ändring av bilagorna till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) || Information och kontroll || 1.1.2015

18. || Kommissionens förordning (EU) nr 752/2014 av den 24 juni 2014 om ersättning av bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 || Lagstiftning om växtskydd || 1.1.2015

19. || Rådets direktiv 2008/8/EG av den 12 februari 2008 om ändring av direktiv 2006/112/EG med avseende på platsen för tillhandahållande av tjänster || Mervärdesskatt, beskattning || 1.1.2015

20. || Kommissionens förordning (EU) nr 1148/2014 av den 28 oktober 2014 om ändring av bilagorna II, VII, VIII, IX och X till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati || Veterinärlagstiftning || 1.1.2015

21. || Kommissionens förordning (EU) nr 218/2014 av den 7 mars 2014 om ändring av bilagorna till Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 853/2004 och (EG) nr 854/2004 (förordningarna om hygien och offentlig kontroll beträffande livsmedel av animaliskt ursprung) och av förordning (EG) nr 2074/2005 || Veterinärlagstiftning, livsmedel || 1.1.2015

22. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1215/2012 av den 12 december 2012 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område || Rättsliga och inrikes frågor || 10.1.2015

23. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 606/2013 av den 12 juni 2013 om ömsesidigt erkännande av skyddsåtgärder i civilrättsliga frågor || Område med frihet, säkerhet och rättvisa || 11.1.2015

24. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/99/EU av den 13 december 2011 om den europeiska skyddsordern || Rättsliga och inrikes frågor || 11.1.2015

25. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 165/2014 av den 4 februari 2014 om färdskrivare vid vägtransporter, om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet || Transport || 2.3.2015

26. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/51/EU av den 16 april 2014 om ändring av direktiven 2003/71/EG och 2009/138/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009, (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 1095/2010 med avseende på befogenheterna för Europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten) och Europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) || Etableringsfrihet || 31.3.2015

27. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) || Inre marknaden, etableringsfrihet || 31.3.2015

28. || Kommissionens förordning (EU) nr 1004/2014 av den 18 september 2014 om ändring av bilaga V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter || Inre marknaden – principer, konsumentskydd || 16.4.2015

29. || Kommissionens förordning (EU) nr 301/2014 av den 25 mars 2014 om ändring av bilaga XVII till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) vad gäller krom (VI) föreningar || Konsumentskydd || 1.5.2015

30. || Kommissionens förordning (EU) nr 1126/2014 av den 17 oktober 2014 om ändring av bilagorna II, III och V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller gränsvärdena för asulam, cyanamid, dikloran, flumioxazin, flupyrsulfuronmetyl, pikolinafen och propisoklor i eller på vissa produkter || Konsumentskydd, lagstiftning om växtskydd || 13.5.2015

31. || Kommissionens förordning (EU) nr 286/2011 av den 10 mars 2011 om ändring, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar || Tillnärmning av lagstiftning – principer, tekniska hinder || 1.6.2015

32. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/27/EU av den 26 februari 2014 om ändring av rådets direktiv 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG, 98/24/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG, för att anpassa dem till förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar || Sysselsättning || 1.6.2015

33. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår och om ändring och senare upphävande av rådets direktiv 96/82/EG || Miljö || 1.6.2015

34. || Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1336/2008 av den 16 december 2008 om ändring av förordning (EG) nr 648/2004 för att anpassa den till förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar || Miljö, tekniska hinder, industri || 1.6.2015

35. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 462/2013 av den 21 maj 2013 om ändring av förordning (EG) nr 1060/2009 om kreditvärderingsinstitut || Etableringsfrihet || 21.6.2015

36. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/56/EU av den 20 november 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/66/EG om batterier och ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer vad gäller utsläppande på marknaden av bärbara batterier och ackumulatorer som innehåller kadmium och som är avsedda att användas i sladdlösa elektriska handverktyg och knappceller med låg kvicksilverhalt och om upphävande av kommissionens beslut 2009/603/EG || Miljö || 1.7.2015

37. || Kommissionens förordning (EU) nr 1003/2014 av den 18 september 2014 om ändring av bilaga V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter || Inre marknaden – principer, konsumentskydd || 1.7.2015

38. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/49/EU av den 16 april 2014 om insättningsgarantisystem || Etableringsfrihet, tillnärmning av lagstiftning || 4.7.2015

39. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/11/EU av den 21 maj 2013 om alternativ tvistlösning vid konsumenttvister och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004 och direktiv 2009/22/EG || Konsumentskydd || 9.7.2015

40. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 603/2013 av den 26 juni 2013 om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av förordning (EU) nr 604/2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat och för när medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter begär jämförelser med Eurodacuppgifter för brottsbekämpande ändamål, samt om ändring av förordning (EU) nr 1077/2011 om inrättande av en Europeisk byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa || Rättsliga och inrikes frågor, fri rörlighet för personer || 20.7.2015

41. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG || Etableringsfrihet || 20.7.2015

42. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/33/EU av den 26 juni 2013 om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd || Asylpolitik, rättliga och inrikes frågor || 21.7.2015

43. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU av den 26 juni 2013 om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd || Rättsliga och inrikes frågor, asylpolitik || 21.7.2015

44. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 || Jordbruk || 1.8.2015

45. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 650/2012 av den 4 juli 2012 om behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt godkännande och verkställighet av officiella handlingar i samband med arv och om inrättandet av ett europeiskt arvsintyg || Civilrättsligt samarbete, rättsliga och inrikes frågor || 17.8.2015

46. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/40/EU av den 12 augusti 2013 om angrepp mot informationssystem och om ersättande av rådets rambeslut 2005/222/RIF || Rättsliga och inrikes frågor || 4.9.2015

47. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/39/EU av den 12 augusti 2013 om ändring av direktiven 2000/60/EG och 2008/105/EG vad gäller prioriterade ämnen på vattenpolitikens område || Miljö || 14.9.2015

48. || Kommissionens förordning (EU) nr 312/2014 av den 26 mars 2014 om fastställandet av nätföreskrifter för balansering av överföringsnät för gas || Energi, inre marknaden – principer || 1.10.2015

49. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 511/2014 av den 16 april 2014 om åtgärder för användarnas efterlevnad i Nagoyaprotokollet om tillträde till och rimlig och rättvis fördelning av vinster från utnyttjande av genetiska resurser i unionen || Miljö || 12.10.2015

50. || Kommissionens förordning (EU) nr 984/2013 av den 14 oktober 2013 om upprättandet av nätföreskrifter för mekanismer för kapacitetstilldelning i överföringssystem för gas och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 || Energi, inre marknaden – principer || 1.11.2015

51. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 376/2014 av den 3 april 2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/42/EG, kommissionens förordningar (EG) nr 1321/2007 och (EG) nr 1330/2007 || Transport || 15.11.2015

52. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/29/EU av den 25 oktober 2012 om fastställande av miniminormer för brottsoffers rättigheter och för stöd till och skydd av dem samt om ersättande av rådets rambeslut 2001/220/RIF || Rättsliga och inrikes frågor || 16.11.2015

53. || Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 av den 22 oktober 2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 3/2008 || Jordbruk och fiske || 1.12.2015

54. || Kommissionens förordning (EU) nr 1332/2011 av den 16 december 2011 om gemensamma krav för användning av luftrummet och operativa förfaranden för avvärjande av kollisioner i luften || Transport, telekommunikation || 1.12.2015

55. || Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/60/EU av den 15 maj 2014 om återlämnande av kulturföremål som olagligen förts bort från en medlemsstats territorium och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012 (omarbetning) || Kultur || 19.12.2015

56. || Kommissionens förordning (EU) nr 1272/2013 av den 6 december 2013 om ändring av bilaga XVII till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) vad gäller polycykliska aromatiska kolväten || Konsumentskydd || 27.12.2015

57. || Rådets direktiv om fastställande av krav avseende skydd av allmänhetens hälsa mot radioaktiva ämnen i dricksvatten || Hälsa || 28.12.2015

58. || Kommissionens förordning (EG) nr 10/2011 av den 14 januari 2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel || Inre marknaden – principer, livsmedel || 31.12.2015

Genomförandeakter och delegerade akter

59. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor || Strukturfonder på jordbruksområdet || 1.1.2015

60. || Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1001/2014 av den 18 juli 2014 om ändring av bilaga X till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken || Jordbruksstrukturer || 1.1.2015

61. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 641/2014 av den 16 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken || Jordbruksstrukturer || 1.1.2015

62. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1101/2014 av den 16 oktober 2014 om ändring av bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan || Gemensamma tulltaxan || 1.1.2015

63. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1130/2014 av den 22 oktober 2014 om öppnande för år 2015 av en tullkvot för import till Europeiska unionen av vissa varor med ursprung i Norge vilka framställs genom bearbetning av de jordbruksprodukter som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 510/2014 || Gemensamma tulltaxan, Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) || 1.1.2015

64. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 400/2014 av den 22 april 2014 om ett samordnat flerårigt kontrollprogram för unionen för 2015, 2016 och 2017 för att säkerställa att gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester följs och för att bedöma konsumenternas exponering för bekämpningsmedelsrester i och på livsmedel av vegetabiliskt och animaliskt ursprung || Lagstiftning om konsumentskydd, livsmedel och växtskydd || 1.1.2015

65. || Kommissionens genomförandebeslut 2013/188/EU av den 18 april 2013 om årliga rapporter om icke-diskriminerande inspektioner som utförts i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1/2005 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 [delgivet med nr C(2013) 2098] || Inre marknaden – principer || 1.1.2015

66. || Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1015/2014 av den 22 juli 2014 om ändring av bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012 om tillämpning av det allmänna preferenssystemet, och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 154/2013 || Preferenssystem || 1.1.2015

67. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 390/2013 av den 3 maj 2013 om inrättande av ett prestationssystem för flygtrafiktjänster och nätverksfunktioner || Transport || 1.1.2015

68. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 391/2013 av den 3 maj 2013 om inrättande av ett gemensamt avgiftssystem för flygtrafiktjänster || Transport || 1.1.2015

69. || Rådets genomförandeförordning (EU) nr 1042/2013 av den 7 oktober 2013 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 282/2011 vad gäller platsen för tillhandahållande av tjänster || Mervärdesskatt, beskattning || 1.1.2015

70. || Kommissionens genomförandebeslut 2014/288/EU av den 12 maj 2014 vad gäller standardkraven för rapporter inom de nationella program för utrotning, bekämpning och övervakning av vissa djursjukdomar och zoonoser som medfinansieras av unionen och om upphävande av beslut 2008/940/EG [delgivet med nr C(2014) 2976] || Veterinärlagstiftning || 1.1.2015

71. || Kommissionens genomförandebeslut 2014/802/EU av den 14 november 2014 om ändring av besluten 2010/470/EU och 2010/472/EU vad gäller djurhälsokrav avseende skrapie för handel med och import till unionen av embryon från får och getter || Veterinärlagstiftning || 1.1.2015

72. || Kommissionens genomförandebeslut 2014/798/EU av den 13 november 2014 om ändring av bilaga F till rådets direktiv 64/432/EEG vad gäller formatet på förlagan till hälsointyg för handel inom unionen med nötkreatur och svin samt ytterligare hälsokrav avseende trikiner hos tamsvin för handel inom unionen || Veterinärlagstiftning || 1.1.2015

73. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 687/2014 av den 20 juni 2014 om ändring av förordning (EU) nr 185/2010 när det gäller förtydligande, harmonisering och förenkling av åtgärder för luftfartsskydd, likvärdigheten av säkerhetsstandarder och säkerhetsåtgärder för frakt och post || Transport || 1.3.2015

74. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1337/2013 av den 13 december 2013 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 vad gäller angivande av ursprungsland eller härkomstplats för färskt, kylt eller fryst kött av svin, får, get och fjäderfä || Livsmedel || 1.4.2015

75. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 av den 30 april 2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning och om upphävande av förordning (EG) nr 352/2009 || Transport || 21.5.2015

76. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 869/2014 av den 11 augusti 2014 om ny persontrafik på järnväg || Transport || 16.6.2015

77. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 870/2014 av den 11 augusti 2014 om kriterier för sökande för järnvägsinfrastrukturens kapacitet || Transport || 16.6.2015

78. || Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 699/2014 av den 24 juni 2014 om utformning av en gemensam logotyp för att identifiera de personer som erbjuder distansförsäljning av läkemedel till allmänheten och om de tekniska, elektroniska och kryptografiska kraven för att kontrollera den gemensamma logotypens äkthet || Folkhälsa, inre marknaden – principer || 1.7.2015

79. || Kommissionens genomförandebeslut 2014/672/EU av den 24 september 2014 om förlängning av utnämnandet av organet för prestationsgranskning för det gemensamma europeiska luftrummet || Transport || 1.7.2015

80. || Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 886/2013 av den 15 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/40/EU vad gäller data och förfaranden för kostnadsfritt tillhandahållande, när så är möjligt, av ett minimum av vägsäkerhetsrelaterad universell trafikinformation för användare || Information och kontroll, transport || 1.10.2015

81. || Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 885/2013 av den 15 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets ITS-direktiv 2010/40/EU vad gäller tillhandahållande av informationstjänster för säkra och skyddade parkeringsplatser för lastbilar och kommersiella fordon || Transport || 1.10.2015

Bilaga II: Förteckning över tillbakadragna eller ändrade förslag under behandling

Förslag som dragits tillbaka av andra skäl än att de är obsoleta och ändrade förslag anges i fet stil

Nr || COM-referens/ interinstitutionell referens || Titel || Skäl till tillbakadragande/ändring

Jordbruk och landsbygdsutveckling

1. || KOM/2010/537 2010/266/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1305/2013.

2. || KOM/2010/539 2010/267/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 73/2009 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1307/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

3. || KOM/2010/745 2010/365/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr …/… av den … om ändring av rådets förordning (EG) nr 1290/2005 om finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 165/94 och 78/2008 || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1306/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

4. || KOM/2010/738 2010/354/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1234/2007 vad gäller handelsnormer || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1308/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

5. || KOM/2010/759 2010/364/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter || Förslaget integrerat i COM(2014) 180, som antogs den 19 mars 2014.

6. || KOM/2010/761 2010/366/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 485/2008 om medlemsstaternas granskning av de transaktioner som utgör en del av systemet för finansiering genom Europeiska garantifonden för jordbruket || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1306/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

7. || KOM/2010/799 2010/385/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (”förordningen om en samlad marknadsordning”) || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1308/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

8. || KOM/2011/193 2011/75/NLE || Förslag till rådets förordning om åtgärder för fastställande av vissa stöd, bidrag och priser avseende den gemensamma organisationen av jordbruksmarknaderna || Obsolet. Förslaget inaktuellt med anledning av reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken.

9. || KOM/2011/663 2011/290/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 3/2008 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder för jordbruksprodukter på den inre marknaden och i tredjeland || Förslaget är inaktuellt, eftersom dess innehåll ingår i 2013/398(COD).

10. || COM/2013/159 2013/87/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en anpassningssats för direktstöd enligt förordning (EG) nr 73/2009 avseende kalenderåret 2013 || Obsolet. Förslaget inaktuellt den 30 juni 2013 i enlighet med artikel 18 i förordning (EG) nr 1290/2005.

11. || COM/2013/521 2013/247/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) || Förslaget är inaktuellt efter ikraftträdandet av förordning (EU) nr 1310/2013 – reform av den gemensamma jordbrukspolitiken.

12. || COM/2014/32 2014/14/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1308/2013 och förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller stödordningen för utdelning av frukt och grönsaker, bananer och mjölk i skolor || Hela stödordningen kommer att utvärderas med hänsyn till subsidiaritet, proportionalitet och bättre lagstiftning som en del av förenklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken. I väntan på detta rekommenderar kommissionen att Europaparlamentet och rådet inställer arbetet med det ändrade förslaget från 2013.

13. || COM/2014/175 2014/97/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en justeringsgrad för direktstöd enligt rådets förordning (EG) nr 73/2009 avseende kalenderåret 2014 || Förslaget inaktuellt den 30 juni 2014 i enlighet med artikel 26 i förordning (EU) nr 1306/2013. Innehållet har integrerats i kommisionens genomförandeförordning, som under tiden har antagits [COM(2014) 879].

14. || COM/2014/180 2014/100/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr XXX/XXX [förordningen om offentlig kontroll] och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 || Om ingen överenskommelse nås inom sex månader dras förslaget tillbaka och ersätts med ett nytt initiativ.

Budget och personal

15. || KOM/2004/509 2004/172/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ömsesidigt administrativt bistånd för att skydda gemenskapens ekonomiska intressen mot bedrägerier och all annan olaglig verksamhet || I juli 2012 antogs ett nytt förslag till direktiv [COM(2012) 363] om bekämpning genom straffrättsliga bestämmelser av bedrägerier som riktar sig mot unionens ekonomiska intressen.

16. || KOM/2010/71 2010/47/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget || Obsolet. Den nya budgetförordningen (EU) nr 966/2012 antogs den 26 oktober 2012.

17. || KOM/2010/72 2010/48/APP || Förslag till rådets förordning om den fleråriga budgetramen för 2007–2013 || Obsolet. Förslaget till förordning om en flerårig budgetram för 2007–2013 kan dras tillbaka.

18. || COM/2012/754 2012/350/NLE || Förslag till rådets förordning om anpassning med verkan från och med den 1 juli 2012 av lönerna och pensionerna för tjänstemän och övriga anställda i Europeiska unionen och av de på dessa löner och pensioner tillämpliga korrigeringskoefficienterna || Obsolet. Förordning (EU) nr 423/2014 antogs i april 2014.

Klimatåtgärder och energi

19. || KOM/2011/518 2011/225/NLE || Förslag till rådets förordning om ett gemenskapssystem för registrering av transportörer av radioaktivt material || Ingen överenskommelse i sikte. Europaparlamentet yttrade sig positivt om förslaget i december 2013, men det har inte funnits tillräckligt med stöd i rådet för att nå en överenskommelse.

Ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar

20. || KOM/98/30 1998/25/CNS || Förslag till rådets direktiv om skattebehandling av privata motorfordon vid permanent införsel till en annan medlemsstat i samband med byte av hemvist eller vid tillfälligt bruk i en annan medlemsstat än den där de är registrerade || Förslaget lades fram 1998, men ingen överenskommelse i sak i sikte.

21. || KOM/2002/456 2002/246/CNS || Förslag till rådets beslut om ändring av beslut 77/270/Euratom som ger kommissionen befogenhet att ta upp Euratom-lån i syfte att bidra till finansieringen av kärnkraftverk || Kommissionens förslag lades fram 2002 och har varit blockerat i rådet under mer än tio år (beslut med stöd av Euratomfördraget kräver enhällighet, vilket inte uppnåtts).

22. || KOM/2002/457 2002/246/NLE || Förslag till rådets beslut om ändring av beslut 77/271/Euratom om genomförandet av beslut 77/270/Euratom som ger kommissionen befogenhet att ta upp Euratom-lån i syfte att bidra till finansieringen av kärnkraftverk || Kommissionens förslag lades fram 2002 och har varit blockerat i rådet under mer än tio år (beslut med stöd av Euratomfördraget kräver enhällighet, vilket inte uppnåtts).

23. || KOM/2005/261 2005/130/CNS || Förslag till rådets direktiv om beskattning av personbilar || Ingen överenskommelse i sikte. Förslaget lades fram 2005, men diskuteras inte längre i rådet. Den senaste kompromissen antogs 2007.

24. || KOM/2006/486 2006/165/CNS || Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 92/84/EEG om tillnärmning av punktskattesatser på alkohol och alkoholdrycker || Ingen överenskommelse i sikte. Diskuterades senaste i rådet 2010.

25. || KOM/2010/32 2010/18/NLE || Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska intas av unionen i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska kol- och stålgemenskapen och Republiken Turkiet om handel med produkter som omfattas av fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen, när det gäller ändring av bilaga II till protokoll 1 till det avtalet, med anledning av att Harmoniserade systemet 2007 har trätt i kraft || Obsolet

26. || KOM/2010/34 2010/19/NLE || Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska intas av unionen i associeringsrådet när det gäller ändring av bilaga II till protokoll 3 till beslut nr 1/98 av associeringsrådet EG–Turkiet av den 25 februari 1998 om handelsordningen för jordbruksprodukter, avseende förteckningen över den bearbetning eller behandling som ska utföras på icke-ursprungsmaterial för att den tillverkade produkten ska få ursprungsstatus, med anledning av att Harmoniserade systemet 2007 har trätt i kraft || Obsolet

27. || KOM/2010/778 2010/378/NLE || Förslag till rådets beslut om Europeiska unionens ståndpunkt i det stabiliserings- och associeringsråd som inrättats genom stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kroatien, å andra sidan, när det gäller ändring av protokoll 4 till det avtalet om definition av begreppet ”ursprungsprodukter” och om metoder för administrativt samarbete || Förslaget är obsolet efter Kroatiens anslutning.

28. || KOM/2011/169 2011/92/CNS || Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2003/96/EG om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet || Förhandlingarna i rådet har utmynnat i ett utkast till kompromisstext som fullständigt har urvattnat sakinnehållet i kommissionens förslag. Det finns inte heller någon enighet i rådet om utkastet till kompromiss.

Sysselsättning, socialpolitik, kompetens och arbetskraftens rörlighet

29. || COM/2014/239 2014/131/NLE || Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid Internationella arbetskonferensens 103:e möte vad gäller en rekommendation om komplettering av Internationella arbetsorganisationens konvention nr 29 om tvångsarbete från 1930 || Förslaget är obsolet, eftersom den konferens för vilken det var avsett att fastställa den ståndpunkt som skulle intas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget har genomförts utan att rådet hade antagit det föreslagna beslutet.

Miljö, havs- och fiskerifrågor

30. || KOM/2009/189 2009/57/COD || Förslag till rådets förordning om fastställande av en flerårig plan för det västra beståndet av taggmakrill och det fiske som utnyttjar det beståndet || Förslaget har blivit inaktuellt genom ikraftträdandet av landningsskyldigheten enligt reformen av den gemensamma fiskeripolitiken.

31. || KOM/2009/399 2009/112/COD || Förslag till rådets förordning om fastställande av en långsiktig plan för ansjovisbeståndet i Biscayabukten och det fiske som utnyttjar det beståndet || Förslaget har blivit inaktuellt genom ikraftträdandet av landningsskyldigheten enligt reformen av den gemensamma fiskeripolitiken.

32. || KOM/2010/572 2010/290/NLE || Förslag till rådets beslut om ingående av protokollet till partnerskapsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och Mikronesiska federationen om fiske i Mikronesiska federationen || Efter att protokollet röstats ned i Mikronesiska federationens kongress förefallet förslaget inte längre utgöra någon realistisk grund för ingående av protokollet. Det bör därför dras tillbaka.

33. || COM/2012/155 2012/77/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1098/2007 av den 18 september 2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden || Förslaget har blivit inaktuellt genom förslaget till förvaltningsplan för flera olika fiskbestånd i Östersjön [COM(2014) 614].

34. || COM/2012/471 2012/232/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om vissa tekniska åtgärder och kontrollåtgärder i Skagerrak och om ändring av förordning (EG) nr 850/98 och förordning (EG) nr 1342/2008 || Den största delen av förslaget gällde införandet av en landningsskyldighet, som nu omfattas av artikel 15 i förordning (EU) nr 1380/2013. Inga framsteg kan förväntas för den återstående delen av förslaget.

35. || COM/2012/591 2012/285/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 2187/2005 om bevarande av fiskeresurser genom tekniska åtgärder i Östersjön, Bälten och Öresund || Förslaget har blivit inaktuellt genom förslaget till förvaltningsplan för flera olika fiskbestånd i Östersjön [COM(2014) 614].

36. || COM/2013/300 2013/153/NLE || Förslag till rådets beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas i Helcom och IMO om att utse Östersjön som kväveoxidkontrollområde (NECA) || Ingen överenskommelse i sikte.

37. || COM/2013/920 2013/443/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om minskning av nationella utsläpp av vissa luftföroreningar och om ändring av direktiv 2003/35/EG || Kommer att ändras i samband med lagstiftningsuppföljningen av energi- och klimatpaketet 2030.

38. || COM/2014/397 2014/201/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiven 2008/98/EG om avfall, 94/62/EG om förpackningar och förpackningsavfall, 1999/31/EG om deponering av avfall, 2000/53/EG om uttjänta fordon, 2006/66/EG om batterier och ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer och 2012/19/EU om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska och elektroniska produkter || Förslaget dras tillbaka och ersätts med ett nytt och mer heltäckande förslag senast i slutet av 2015 för att främja ett kretsloppssamhälle.

Europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsförhandlingar

39. || KOM/2008/308 2008/95/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1638/2006 om fastställande av allmänna bestämmelser för upprättandet av ett europeiskt grannskaps- och partnerskapsinstrument || Obsolet. Tillbakadragande begärt av Europaparlamentet.

40. || COM/2012/92 2012/41/NLE || Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnari associeringsrådet för EU och Turkiet || Obsolet

41. || COM/2012/133 2012/63/NLE || Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta i gemensamma EES-kommittén beträffande en ändring av protokoll 4 (om ursprungsregler) till EES-avtalet || Nytt förslag under utarbetande.

42. || COM/2012/329 2012/159/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1085/2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen || Obsolet. Förordning (EG) nr 1085/2006 (IPA I) upphörde att gälla vid utgången av 2013 och ersattes med ett nytt instrument från 2014 (IPA II).

Utrikes- och säkerhetspolitik

43. || KOM/2005/281 2005/121/CNS || Förslag till rådets beslut om ingående av ett protokoll till ramavtalet om handel och samarbete mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, med anledning av Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens anslutning till Europeiska unionen || Obsolet. Ramavtalet om handel och samarbete upphörde att gälla genom artikel 43 i 2010 års ramavtalet mellan EU och Sydkorea (EUT L 20, 23.1.2013, s. 14).

44. || COM/2013/289 2013/155/NLE || Förslag till rådets beslut om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan || Inaktuellt. Associeringsavtalet undertecknat på grundval av de nya rådsbesluten under 2014.

45. || COM/2013/653 || Rekommendation till rådets beslut om godkännande av kommissionens ingående, på Europeiska atomenergigemenskapens vägnar, av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan || Inaktuellt. Associeringsavtalet undertecknat på grundval av de nya rådsbesluten under 2014.

Hälsa och livsmedelssäkerhet

46. || KOM/2007/90 2007/37/COD || Förslag till förordning om ändring av förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien || Inte längre aktuellt. Förslaget syftade ursprungligen till att medge små och medelstora företag undantag från EU-kraven för livsmedelstillverkare att tillämpa egenkontroll (HACCP) i sina tillverkningsprocesser. Det avslogs enhälligt i rådet (26 röster mot samt 1 nedlagd röst). Under tiden har vägledning om tillämpningen av HACCP-principerna för detaljhandlare och andra små och medelstora företag publicerats. I dessa ingår metoder för flexibilitet och förenkling. Tillbakadragandet togs med i Refit-meddelandet i juni 2014.

47. || COM/2013/262 2013/137/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om produktion och tillhandahållande på marknaden av växtförökningsmaterial (lagstiftning om växtförökningsmaterial) || Efter att Europaparlamentet avslog förslaget vid den första behandlingen i april 2014 har parlamentets talman i en skrivelse av den 11 september 2014 (ref. D(2014)41887) bett kommissionen att dra tillbaka förslaget.

Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag

48. || KOM/2010/371 2010/199/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 97/9/EG om system för ersättning till investerare || Ingen överenskommelse i sikte. Diskussionerna har upphört både i rådet och Europaparlamentet. Tillbakadragandet togs med i Refit-meddelandet i juni 2014.

49. || COM/2012/84 2012/35/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om insyn i de åtgärder som reglerar prissättningen på humanläkemedel och deras inordnande i de nationella sjukförsäkringssystemen || Ingen överenskommelse i sikte.

50. || COM/2012/124 2012/60/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om tillträdet för varor och tjänster från tredjeländer till unionens inre marknad för offentlig upphandling och förfaranden till stöd för förhandlingar om tillträde för varor och tjänster från unionen till tredjeländers marknader för offentlig upphandling || Förslaget kommer att ändras i enlighet med den nya kommissionens prioriteringar i syfte att förenkla förfarandena, förkorta tidsfristerna för undersökningar och minska antalet aktörer vid genomförandet.

51. || COM/2012/241 2012/124/NLE || Förslag till rådets beslut om bemyndigande för medlemsstaterna att vid Förenta nationernas konferens om vapenhandelsavtalet i New York den 2–27 juli 2012 förhandla om de frågor som omfattas av unionens exklusiva behörighet || Obsolet. Förslaget har ersatts av andra beslut, varav det sista var rådets beslut 2014/165/EU om bemyndigande för medlemsstaterna att i Europeiska unionens intresse ratificera vapenhandelsfördraget (EUT L 89, 25.3.2014, s. 44).

52. || COM/2014/85 2014/43/NLE || Förslag till rådets rekommendation om europeiska kvalitetsprinciper för turism || Förslaget har stött på en blockerande minoritet i rådet. Ingen överenskommelse i sikte.

53. || COM/2014/344 2014/176/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om spridning av jordobservationsdata från satelliter för kommersiella ändamål || Om ingen överenskommelse nås inom sex månader dras förslaget tillbaka och ersätts med ett nytt initiativ.

Internationellt samarbete och utveckling

54. || KOM/2008/244 2008/270/NLE || Förslag till rådets beslut om ändring av rådets förslag till beslut om Europeiska gemenskapens undertecknande och ingående av 2007 års internationella kaffeavtal || Obsolet. Genom rådets beslut av den 16 juni 2008 (EUT L 186, 15.7.2008, s 12) lämnades bemyndigande att underteckna (godkänna) 2007 års internationella kaffeavtal. EU är sedan dess officiell part i avtalet.

Interinstitutionella frågor

55. || COM/2013/451 2013/218/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om anpassning till artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll || Kommer att tas upp i det nya interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning.

56. || COM/2013/452 2013/220/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om anpassning till artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter på området rättsliga frågor som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll || Kommer att tas upp i det nya interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning.

57. || COM/2013/751 2013/365/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om anpassning till artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll || Kommer att tas upp i det nya interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning.

Rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet

58. || KOM/2008/637 2008/193/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 92/85/EEG om åtgärder för att förbättra säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar || Om ingen överenskommelse nås inom sex månader kommer förslaget att dras tillbaka och ersättas med ett nytt initiativ. Tillbakadragandet togs med i Refit-meddelandet i juni 2014.

59. || KOM/2010/82 2010/50/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om rätt till tolkning och översättning i brottmål || Obsolet efter antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/64/EU om rätt till tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden.

60. || KOM/2011/635 2011/284/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om en gemensam europeisk köplag || Förslaget ändrat i syfte att fullt ut ta tillvara e-handelns möjligheter på den digitala inre marknaden.

61. || COM/2012/35 2012/22/APP || Förslag till rådets förordning om stadga för europeiska stiftelser (FE) || Inga framsteg i rådet. Eftersom det krävs enhällighet finns inga utsikter till en överenskommelse.

Migration, inrikes frågor och medborgarskap

62. || KOM/2009/102 2009/33/CNS || Förslag till rådets förordning om inrättandet av en utvärderingsmekanism avsedd att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket || Tillbakadragandet av förslaget tillkännagavs redan i kommissionens förslag KOM(2010) 624/KOM(2010) 559. Kommissionen har dock inte antagit någon separat akt om tillbakadragande. Förslaget är därför fortfarande under behandling och måste dras tillbaka formellt.

Forskning, vetenskap och innovation

63. || KOM/2011/931 2011/460/NLE || Förslag till rådets beslut om antagande av ett kompletterande forskningsprogram för Iter-projektet (2014–2018) || Ersatt med förslag COM(2013) 607.

Handel

64. || KOM/2011/380 2011/167/NLE || Förslag till rådets beslut om ingående av handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning (Acta) || Förslaget är inte längre aktuellt efter Europaparlamentets beslut i juli 2012 att inte godta ingåendet av avtalet. Tillbakadragandet bidrar därmed till att klargöra att inga vidare åtgärder planeras beträffande ingåendeförfarandet.

Transport

65. || KOM/2000/802 2000/326/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om upprättandet av en fond för ersättning av skada orsakad av förorening genom olja i europeiska vatten och om därmed förbundna åtgärder || Förslaget måste dras tillbaka, eftersom konsekvensbedömningen och den relevanta analysen nu är inaktuell. Tillbakadragandet togs med i Refit-meddelandet i juni 2014.

66. || KOM/2005/353 2005/141/APP || Förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Serbien och Montenegro om vissa luftfartsaspekter || Alla medlemsstater har ratificerat avtalet om ett gemensamt europeiskt luftfartsområde (2006/36/APP), vilket har företräde framför detta avtal.

67. || KOM/2008/700 || Förslag till rådets beslut om undertecknande av ändringsprotokollet till konventionen om regelverket för sjöfarten på Donau av den 18 augusti 1948 (Belgradkonventionen) || Ingen överenskommelse i sikte.

68. || KOM/2009/217 2009/63/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om avgifter för luftfartsskydd || Inget stöd från lagstiftarna. Förslaget blockerat sedan 2010. Tillbakadragandet togs med i Refit-meddelandet i juni 2014.

69. || KOM/2009/229 2009/66/APP || Förslag till beslut av rådet och företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet om ingående av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater, som första part, Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, som andra part, Island, som tredje part och Konungariket Norge, som fjärde part och om ingående av ett biavtal mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, som första part, Island, som andra part, och Konungariket Norge, som tredje part, om tillämpningen av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater, som första part, Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, som andra part, Island, som tredje part, och Konungariket Norge, som fjärde part || Förslaget har ersatts med 2011/102/NLE.

70. || KOM/2010/653 2010/320/NLE || Förslag till rådets beslut om hur Republiken Kroatien uppfyller villkoren för avslutandet av den första övergångsperioden enligt det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Kroatien, Montenegro, Norge, Rumänien, Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum || Ingen utveckling, och Kroatien är nu EU-medlem.

71. || KOM/2011/824 2011/397/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om marktjänster på flygplatser inom unionen och om upphävande av rådets direktiv 96/67/EG || Ingen överenskommelse i sikte.

Kodifieringar

72. || KOM/2008/761 2008/225/COD || Förslag till rådets förordning om fastställande av förteckningen över tredjeländer vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredjeländer vars medborgare är undantagna från detta krav || Obsolet, eftersom den akt som skulle kodifieras har ändrats sedan förslaget lades fram.

73. || KOM/2009/446 2009/123/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv …/…/EG av den […] om enhetliga förfaranden för kontroller av vägtransporter av farligt gods (kodifierad version) || Obsolet, eftersom bestämmelserna som ingår är gamla bestämmelser om kommittéförfarande.

74. || KOM/2009/535 2009/151/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr …/… av den […] om avfallsstatistik (kodifierad version) || Obsolet, eftersom den akt som skulle kodifieras har ändrats sedan förslaget lades fram.

75. || KOM/2009/634 2009/176/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma regler för fördelning av ankomst- och avgångstider vid gemenskapens flygplatser (kodifierad version) || Obsolet, eftersom det innehåller gamla bestämmelser om kommittéförfarande.

76. || KOM/2010/179 2010/95/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ett informationsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster (kodifiering) || Ett ändrat förslag till kodifiering har lagts fram för Europaparlamentet och rådet [COM(2013) 932]. Det ursprungliga förslaget till kodifiering [KOM(2010) 179] kan därför dras tillbaka.

77. || KOM/2010/184 2010/98/CNS || Förslag till rådets förordning (Euratom) om gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation (omarbetning) || Ett förslag till ny akt, som ersätter akterna, har utarbetats [COM(2013) 576]. Kodifieringsförslaget KOM(2010) 184 kan därför dras tillbaka.

78. || KOM/2010/507 2010/260/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter (kodifiering) || Obsolet, eftersom det innehåller en hänvisning till en gammal bestämmelse om kommittéförfarande.

79. || KOM/2010/691 2010/338/NLE || Förslag till rådets förordning om valörer och tekniska specifikationer för mynt i euro som ska sättas i omlopp (kodifiering) || En omarbetning av akten har antagits [förordning (EU) nr 729/2014].

80. || COM/2012/8 2012/7/COD || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat (omarbetning) || Obsolet. Förslaget togs inte upp av något ordförandeland i rådet och är nu obsolet, eftersom det gällande direktivet 1999/45/EG upphör att gälla den 1 juni 2015.