5.9.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 266/342


EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION

av den 3 april 2014

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska gemensamma företaget för Iter och utveckling av fusionsenergi för budgetåret 2012

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av den slutliga årsredovisningen för Europeiska gemensamma företaget för Iter och utveckling av fusionsenergi för budgetåret 2012,

med beaktande av revisionsrättens rapport om den slutliga årsredovisningen för Europeiska gemensamma företaget för Iter och utveckling av fusionsenergi för budgetåret 2012, samt det gemensamma företagets svar (1),

med beaktande av rådets rekommendation av den 18 februari 2014 (05851/2014 – C7-0053/2014),

med beaktande av artikel 319 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (2), särskilt artikel 185,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (3), särskilt artikel 208,

med beaktande av rådets beslut 2007/198/Euratom av den 27 mars 2007 om inrättande av ett europeiskt gemensamt företag för Iter och utveckling av fusionsenergi samt om beviljande av förmåner till detta företag (4), särskilt artikel 5.3,

med beaktande av kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 19 november 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (5),

med beaktande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1271/2013 av den 30 september 2013 med rambudgetförordning för de organ som avses i artikel 208 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (6), särskilt artikel 108,

med beaktande av parlamentets tidigare beslut och resolutioner som rör ansvarsfrihetsförfarandet,

med beaktande av artikel 77 och bilaga VI i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A7-0198/2014).

A.

Europeiska gemensamma företaget för Iter och utveckling av fusionsenergi (nedan kallat det gemensamma företaget) inrättades i mars 2007 för en period av 35 år.

B.

Medlemmarna i det gemensamma företaget är Euratom, företrädd av kommissionen, medlemsstaterna i Euratom och andra länder som har ingått samarbetsavtal med Euratom om kontrollerad nukleär fusion.

C.

Det gemensamma företaget startade sin självständiga verksamhet i mars 2008.

D.

Revisionsrätten har förklarat att den har uppnått en rimlig säkerhet om att det gemensamma företagets räkenskaper för budgetåret 2012 är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

E.

Den 9 oktober 2008 avgav revisionsrätten sitt yttrande nr 4/2008 om det gemensamma företagets budgetförordning.

F.

När det gemensamma företaget inrättades uppgick de vägledande totala resurser som bedömdes nödvändiga för perioden 2007–2014 till 9 653 000 000 euro.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet konstaterar att efter två ändringar som minskade budgeten för 2012 var utnyttjandegraden för de tillgängliga åtagande- och betalningsbemyndigandena 99,9 respektive 94,5 %.

2.

Europaparlamentet noterar emellertid att det gemensamma företagets budget för budgetåret 2012 ursprungligen antogs med totalt 503 miljoner euro i åtagandebemyndiganden och att utnyttjandegraden för betalningsbemyndigandena därför utan den budgetminskning som gjordes skulle ha varit 71 %.

3.

Europaparlamentet noterar att av de 1 440 miljoner euro i åtagandebemyndiganden som fanns tillgängliga för driftsverksamheten genomfördes endast 55,4 % via direkta enskilda åtaganden under 2012, medan återstoden genomfördes genom övergripande åtaganden för stora komplexa kontrakt som kräver långa förhandlingar och därefter med enskilda åtaganden under 2013.

4.

Europaparlamentet konstaterar bekymrat att kassabehållningen låg på 51 833 097 euro vid årets slut, vilket motsvarar nästan 14 % av tillgängliga betalningsbemyndiganden 2012.

System för intern kontroll

5.

Europaparlamentet konstaterar utifrån revisionsrättens rapport att det gemensamma företagets internkontrollsystem inte har inrättats och genomförts fullt ut, även om stora framsteg har gjorts under 2012.

6.

Europaparlamentet noterar att följande åtgärder ännu inte har genomförts:

Ett förvaltningssystem som regelbundet övervakar att uppskattningarna av projektkostnader är giltiga och rapporterar om kostnaderna avviker.

Det krävs ytterligare ansträngningar när det gäller att systematiskt kontrollera tekniska godkännanderapporter och revisionsintyg om räkenskaper innan betalningar görs.

Ett heltäckande system för kontroll och övervakning av bidrag och operativa kontrakt.

De handlingsplaner som det gemensamma företaget antog som svar på internrevisioner har inte genomförts fullt ut.

Inga åtgärder för att minska riskerna har vidtagits inom ramen för systemet för riskhantering på företagsnivå.

7.

Europaparlamentet uppskattar att det gemensamma företaget har infört ett system för att göra revisioner hos entreprenörer i syfte att kontrollera att de uppfyller kvalitetssäkringskraven. Parlamentet noterar att vid de sex kontroller av bidragsöverenskommelser som utförts för efterhandskontroll av det finansiella genomförandet och överensstämmelsen när det gällde bidrag upptäcktes fel motsvarande 1,3 % av det totala värdet på de granskade ersättningsanspråken (8,3 miljoner euro).

8.

Europaparlamentet beklagar att styrelseledamöternas och verkställande direktörens meritförteckningar inte är offentligt tillgängliga. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att omedelbart åtgärda detta. Parlamentet uppskattar att det gemensamma företaget under 2013 fattat ett beslut i vilket regler för förebyggande och hantering av intressekonflikter fastställs.

9.

Europaparlamentet anser att hög transparensnivå är en central faktor för att begränsa riskerna för intressekonflikter. Parlamentet uppmanar därför det gemensamma företaget att på sin webbplats offentliggöra sin politik och/eller sina arrangemang för förebyggande och hantering av intressekonflikter och sina genomförandebestämmelser, samt förteckningen över styrelseledamöterna och deras meritförteckningar.

10.

Europaparlamentet uppmanar revisionsrätten att följa upp det gemensamma företagets policy på området för hantering och förebyggande av intressekonflikter genom att utarbeta en särskilt rapport om frågan före nästa förfarande för beviljande av ansvarsfrihet.

Kontrakt om upphandling för operativa ändamål och bidrag

11.

Europaparlamentet konstaterar att revisionsrätten granskade ett urval av fem upphandlingsförfaranden för operativa ändamål. Parlamentet noterar att det när det gäller bidragen mottogs i genomsnitt endast ett förslag per ansökningsomgång, men att detta återspeglar de högt specialiserade ansökningsomgångarna och resultatet av unionens fusionsprogram för att skapa ett europeiskt forskningsområde på området för fusion med minsta möjliga dubbelarbete och i nära samarbete mellan de team som är aktiva inom ett enskilt område. Parlamentet konstaterar att detta tar formen av paneuropeiska konsortier, som i princip står bakom alla förslag som lämnas in i samband med ansökningsomgångarna för F4E. Parlamentet uppmanar bestämt det gemensamma företaget att utarbeta en handlingsplan med konkreta förslag och tidsfrister för att skapa största möjliga konkurrens och att följa principen om valuta för pengarna i samband med utarbetandet, offentliggörandet, utvärderingen, kontraktstilldelningen och förvaltningen av ansökningsomgången.

12.

Europaparlamentet beklagar att det gemensamma företaget inte har utarbetat något internt förfarande för att systematiskt bedöma risken för att en betalning görs samtidigt som en rapport om bristande överensstämmelse håller på att granskas av Iterorganisationen vid tidpunkten för betalningen. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att vidta nödvändiga åtgärder för att stärka kontrollerna innan betalningarna görs i syfte att garantera överensstämmelse med det gemensamma företagets finansiella krav och med de underliggande kostnaderna.

Unionens bidrag till Iters uppbyggnadsfas

13.

Europaparlamentet erinrar om att rådet 2010 reviderade den slutliga kostnaden för det gemensamma företagets bidrag till uppbyggnadsfasen till 6 600 000 000 euro (2008 års värde), vilket därmed fördubblade den första beräkningen.

14.

Europaparlamentet noterar att följande fördes fram 2012 i internrevisorns rapport om förupphandlingen för Iterprojektet:

Inte vid någon av de två kostnadsberäkningar som då hade gjorts hade EU:s beräknade bidrag till Iters uppbyggnadsfas delats upp per kontrakt.

Det gemensamma företaget var exponerat för stora finansiella risker kopplade till utvecklingen av råvarupriser.

Det gemensamma företaget hade ännu inget verktyg för att regelbundet övervaka om uppskattningarna var giltiga och rapportera om eventuella kostnadsavvikelser.

15.

Europaparlamentet noterar vidare att det gemensamma företaget i sin lägesrapport från september 2012 till Europeiska rådet om konkurrenskraft betonade att det fanns risk för kostnadsavvikelser i storleksordningen 180–250 miljoner euro, eller 3 % av de senast beräknade projektkostnaderna på 6,6 miljarder euro.

16.

Europaparlamentet konstaterar att det gemensamma företaget i juni 2013 avslutade en uppdatering av kostnadsberäkningen av unionens bidrag till projektets uppbyggnadsfas, vilken visade att den nuvarande risken för ökning beräknas till 290 miljoner euro, eller 4,4 % av den budget som godkänts av rådet. Parlamentet noterar att en markant ökning av kostnaderna för de komponenter som ska levereras till Iter-projektet ligger bakom den beräknade ökningen.

17.

Europaparlamentet noterar med stor oro att det gemensamma företaget även anser att den aktuella referenstidsplanen ör orealistisk. Parlamentet uppmanar bestämt det gemensamma företaget att arbeta med sina Iter-partner för att införa en ny tillförlitlig tidsplan och att göra allt det kan för att säkra att denna tidsplan upprätthålls och för att undvika avvikelser från budgeten.

Övergripande aspekter för de gemensamma företagen för forskning

18.

Europaparlamentet konstaterar att det i revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, bedömning av nyckelkontroller i systemen för övervakning och kontroll och direkt granskning av transaktioner vid det gemensamma företaget men inte hos medlemmarna eller de slutliga stödmottagarna i det gemensamma företaget.

19.

Europaparlamentet noterar att granskningsarbetet hos medlemmarna eller de slutliga stödmottagarna antingen utförs av det gemensamma företaget eller av externa revisionsorgan, som ingått avtal med och som övervakas av det gemensamma företaget.

20.

Europaparlamentet välkomnar revisionsrättens särskilda rapport nr 2/2013: ”Har kommissionen säkerställt ett effektivt genomförande av sjunde ramprogrammet för forskning?”, där revisionsrätten undersökte huruvida kommissionen har säkerställt effektivt genomförande av det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling.

21.

Europaparlamentet noterar att revisionen också täckte inrättandet av de gemensamma teknikinitiativen.

22.

Europaparlamentet instämmer i revisionsrättens slutsats att de gemensamma teknikinitiativen har inrättats för att stödja långsiktiga industriinvesteringar inom särskilda forskningsområden. Parlamentet konstaterar dock att det i genomsnitt har tagit två år för att bevilja ett gemensamt teknikinitiativ finansiell självständighet, medan kommissionen i regel förblir ansvarig för en tredjedel av de gemensamma teknikinitiativens förväntade operativa livslängd.

23.

Europaparlamentet noterar dessutom att vissa gemensamma teknikinitiativ enligt revisionsrätten har varit särskilt framgångsrika med att involvera små och medelstora företag i projekten och att nästan 21 % av finansieringen från de gemensamma teknikinitiativen har gått till små och medelstora företag.

24.

Europaparlamentet betonar att de totala vägledande resurser som bedömdes nödvändiga för verksamhetsperioden för de sju gemensamma företag för forskning som hittills har inrättats av kommissionen enligt artikel 187 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – med undantag för det gemensamma företaget Galileo – uppgår till 21 793 000 000 euro.

25.

Europaparlamentet noterar att de totala uppskattade budgeterade inkomsterna för de gemensamma företagen för 2012 uppgick till cirka 2,5 miljarder euro eller cirka 1,8 % av unionens allmänna budget för 2012, medan ungefär 618 miljoner euro kom från den allmänna budgeten (finansiella bidrag från kommissionen) och ungefär 134 miljoner euro från partner från näringslivet och medlemmar i de gemensamma företagen.

26.

Europaparlamentet konstaterar att de gemensamma företagen har en personalstyrka på 409 fasta och tillfälligt anställda eller mindre än 1 % av det totala tillåtna antalet tjänstemän inom ramen för unionens allmänna budget (tjänsteförteckningen).

27.

Europaparlamentet påminner om att det totala unionsbidrag som bedömdes nödvändigt för de gemensamma företagen under deras verksamhetsperiod uppgår till 11 489 000 000 euro.

28.

Europaparlamentet uppmanar revisionsrätten att ingående analysera de gemensamma teknikinitiativen och de andra gemensamma företagen i en separat rapport i ljuset av de avsevärda belopp som är involverade och de risker – framför allt när det gäller anseende – som föreligger. Parlamentet påminner om att parlamentet tidigare begärt att revisionsrätten utarbetar en särskild rapport om de gemensamma företagens kapacitet, tillsammans med deras privata partner, för att säkra mervärde och effektivt genomförande av unionens program för forskning, teknisk utveckling och demonstration. Parlamentet noterar att de gemensamma teknikinitiativen ska säkerställa finansiering till långsiktiga industriinvesteringar och främja privata investeringar i forskning.


(1)  EUT C 369, 17.12.2013, s. 35.

(2)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(3)  EUT L 298, 26.10.2012, s. 1.

(4)  EUT L 90, 30.3.2007, s. 58.

(5)  EGT L 357, 31.12.2002, s. 72.

(6)  EUT L 328, 7.12.2013, s. 42.