16.7.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 226/61


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om Europeiska unionens medverkan i en ökning av Europeiska investeringsfondens kapital”

COM(2014) 66 final – 2014/0034 (COD)

2014/C 226/11

Huvudföredragande: Michael Smyth

Den 18 februari och den 24 februari 2014 beslutade rådet respektive Europaparlamentet att i enlighet med artikel 173.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om Europeiska unionens medverkan i en ökning av Europeiska investeringsfondens kapital”

COM(2014) 66 final – 2014/0034 (COD).

Den 25 februari 2014 gav kommitténs presidium facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

Med tanke på ärendets brådskande karaktär utnämnde kommittén vid sin 497:e plenarsession den 25–26 mars 2014 (sammanträdet den 25 mars) Michael Smyth till huvudföredragande och antog följande yttrande med 133 röster för, 1 röst emot och 3 nedlagda röster.

1.   Inledning

1.1

EESK stöder initiativet att rekapitalisera Europeiska investeringsfonden (EIF) så att fonden kan utöka sin roll som tillhandahållare av riskkapital till innovativa små och medelstora företag med hög tillväxt.

1.2

Beslutet att öka EIF:s tecknade kapital med upp till 1,5 miljarder euro medför en betydande förstärkning av EIF:s investeringspotential. Mot bakgrund av den ekonomiska krisen och stagnationen i den europeiska ekonomin kan man till och med fråga sig om ökningen är för liten.

1.3

Nya undersökningar och uppgifter om små och medelstora företags finanser och bankutlåningen visar att tillgången till finansiering (både investerings- och rörelsekapital) är det mest akuta problem som dessa företag står inför. Tillväxten i bankutlåningen till företag har sjunkit under alla de tre senaste månaderna. EIF:s ansvarsområde avser visserligen innovativa företag och hög tillväxt, men skulle man inte kunna överväga en ännu större rekapitalisering av fonden så att den kan göra ännu mer?

1.4

EESK upprepar sin uppmaning till en betydande rekapitalisering av EIF så att fonden kan fullgöra den roll som den ursprungligen skulle ha, nämligen som en europeisk riskkapitalfond med särskilt ansvar för att finansiera högteknologiska nystartade företag.

1.5

EESK föreslår att 20 % av nettovinsten betalas ut i form av vinstutdelning och används för att täcka en del av kostnaderna för kapitalökningen. EESK stöder strävan att uppnå jämvikt mellan EIF:s finansiella och politiska resultat och involvera lämpliga finansinstitut i ökningen av EIF:s tecknade kapital.

2.   Förslaget

2.1

Europeiska investeringsfonden (EIF) har två huvuduppgifter:

Att tillhandhålla riskkapital för att förbättra tillgången till riskkapital för snabbväxande och innovativa små och medelstora företag.

Att tillhandahålla garantier och andra riskdelningsinitiativ för att öka finansinstitutens förmåga att ge små och medelstora företag lån.

2.2

Fonden använder sig av egna fonder och förvaltar även ett antal EU-program, t.ex. Horisont 2020 och Cosme, under de kommande åren. EIF förväntas fördubbla sin riskexponering när det gäller garantier och riskkapital, vilket gör att dess kapital måste ökas. För närvarande är Europeiska investeringsbanken (EIB) majoritetsägare av EIF (62,1 %). Övriga andelsägare är EU (30 %) och 24 offentliga och privata finansinstitut (7,9 %).

2.3

Förslaget går ut på att öka fondens tecknade kapital från 3 miljarder euro till 4,5 miljarder euro, varav 20 % kommer att betalas in. Denna kapitalökning kommer att öka EIF:s förmåga till kreditförstärkning och stimulera mellan 11 och 20 miljarder euro i utlåning till små och medelstora företag under 2014 och 2015.

3.   Kommentarer till förslaget

3.1

Vid första påseendet är rekapitaliseringen av EIF en entydigt positiv utveckling. Uppgifter från ECB visar att den totala utlåningen till företag sjönk under alla de tre månader som föregick januari 2014. Den senaste undersökningen av bankutlåningen visade att tillgången till finansiering var det mest akuta problem som små och medelstora företag i euroområdet står inför, även om den geografiska fördelningen varierade. De viktigaste faktorerna bakom de små och medelstora företagens behov av extern finansiering var rörelsekapital och behov av fasta investeringar. Genom rekapitaliseringen av EIF kommer detta problem delvis att åtgärdas, men behovet är enormt.

3.2

EESK välkomnar rekapitaliseringen av EIF. Kommittén noterar att Europeiska rådet i december uppmanade kommissionen och EIB att öka EIF:s kapital ytterligare och emotser resultatet av detta förslag. Kommittén har framfört betänkligheter beträffande EIF:s roll i tidigare yttranden, och upprepar dem nu (1).

3.3

En ökning av EIF:s tecknade kapital kommer att bidra till målet att skapa ytterligare kapacitet för kapitalinvesteringar till stöd för innovation, forskning och teknisk utveckling i alla företag i medlemsstaterna. För att uppnå detta mål med minsta möjliga budgetutgifter föreslår EESK att EIF:s bolagsstämma 2014 fattar beslut om att betala ut 20 % av nettovinsten i form av vinstutdelning. Kommittén ställer sig positiv till att de årliga vinstutdelningar som mellan 2014 och 2017 ska göras till EU för deltagandet i fonden betraktas som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål och används för att täcka en del av kostnaderna för kapitalökningen. EESK stöder strävan att uppnå jämvikt mellan EIF:s finansiella och politiska resultat och strävan att till fullo bibehålla EIF:s trepartsstruktur. Kommittén rekommenderar i detta sammanhang att fler likasinnade finansinstitut involveras som nya andelsägare.

3.4

När EIF ursprungligen utformades 1993 rekommenderades det att fonden skulle stödja företag inte bara genom egetkapitalrelaterade garantier och lån, utan också genom att inrätta en europeisk riskkapitalfond på upp till 60 miljarder euro. Syftet var att kompensera för bristen på privat riskkapital i Europa i förhållande till Nordamerika och minska beroendet av lån till fast ränta, som missgynnar nya satsningar och satsningar som befinner sig i ett tidigt skede. När EIF grundades 1994 hade riskkapitalrollen tonats ner något och lånegarantirollen dominerade.

3.5

EESK anser att EIF bör få ett större ansvarsområde när det gäller riskkapital, såsom man ursprungligen avsåg.

Bryssel den 25 mars 2014

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Henri MALOSSE


(1)  EUT C 143, 22.5.2012, s. 10.