52013PC0943

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation /* COM/2013/0943 final - 2013/0451 (NLE) */


MOTIVERING

1.           Genom sitt beslut av den 1 april 1987[1] gav kommissionen sina avdelningar i uppdrag att kodifiera rättsakter senast efter det att de ändrats för tionde gången. Den underströk samtidigt att detta var en minimiregel, och att avdelningarna i syfte att uppnå en klar och begriplig lagstiftning borde sträva efter att med ännu kortare mellanrum kodifiera de texter som de har ansvar för.

2.           En kodifiering[2] av rådets förordning (Euratom) nr 3954/87 av den 22 december 1987 om gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation, kommissionens förordning (Euratom) nr 944/89 av den 12 april 1989 om gränsvärden för radioaktivitet i mindre viktiga livsmedel efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation och kommissionens förordning (Euratom) nr 770/90 av den 29 mars 1990 om gränsvärden för radioaktivitet i djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation inleddes av kommissionen, och ett förslag lämnades till den lagstiftande myndigheten[3]. Meningen var att den nya förordningen skulle ersätta de olika rättsakter som omfattas av kodifieringen[4].

3.           Den rådgivande grupp som satts samman av de juridiska avdelningarna och som avses i det interinstitutionella avtalet av den 20 december 1994 om en påskyndad arbetsmetod för officiell kodifiering av texter till rättsakter[5] , hävdade i sitt yttrande av den 27 september 2007 att det förslag som avses i punkt 2 inskränker sig till en ren kodifiering utan att de relevanta texterna ändras i sak.

4.           Inom ramen för lagstiftningsförfarandet avseende det ursprungliga förslaget till kodifiering fastställdes att en bestämmelse i utkastet till kodifiering förbehöll rådet genomförandebefogenheter utan att detta motiverats i skälen till förordning (Euratom) nr 3954/87. Mot bakgrund av domstolens dom av den 6 maj 2008 i mål C-133/06 ansågs det nödvändigt att föra in ett nytt skäl i den nya rättsakten som skulle ersätta och upphäva förordningen för att ge en motivering till att genomförandebefogenheter förbehölls rådet. Införandet av ett sådant skäl skulle dock ha inneburit en innehållsmässig ändring, som skulle ha gått längre än en enkel kodifiering av innehållet, och det ansågs därför nödvändigt att tillämpa punkt 8[6] i det interinstitutionella avtalet av den 20 december 1994 – Påskyndad arbetsmetod för officiell kodifiering av texter till rättsakter – i ljuset av den gemensamma förklaringen avseende denna punkt[7].

5.           Kodifieringen av förordning (Euratom) nr 3954/87, förordning (Euratom) nr 944/89 och förordning (Euratom) nr 770/90 omvandlades därför till en omarbetning för att införliva den nämnda ändringen, och ett relevant förslag lämnades till den lagstiftande myndigheten[8].

6.           Den rådgivande grupp som satts samman av de juridiska avdelningarna i enlighet med punkt 9 i det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter[9]angav i sitt yttrande av den 4 juni 2010 att det förslag som avses i punkt 5 inte innehåller några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges, och att förslaget vad avser kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna med dessa ändringar endast gäller en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

7.           Under lagstiftningsförfarandet i samband med det omarbetningsförslaget blev det uppenbart att vissa befintliga bestämmelser i förordning (Euratom) nr 3954/87 nu har blivit oförenliga med det nya kommittéförfarande som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter. Det har därför beslutats att dra tillbaka omarbetningsförslaget och att göra ett utkast till ett ändrat förslag till förordning (Euratom) nr 3954/87, som inkluderar dess konsolidering och genomförandet av det nya kommittéförfarandet.

8.           På grundval av erfarenheterna från kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och särskilt i Fukushima, föreskrivs det i det ändrade förslaget att kommissionen ska biträdas av en avdelning inom den ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa, avdelningen toxikologisk säkerhet i livsmedelskedjan, som arbetar med radioaktiv förorening av livsmedel och foder som avses i artikel 58.1 i förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet[10].

9.           Med tanke på hur primär- och sekundärrätten har utvecklats under de senaste årtiondena, särskilt när det gäller livsmedelssäkerhet i enlighet med EUF-fördraget, och för att säkerställa rättslig säkerhet och överensstämmelse för alla EU:s lagstiftningsåtgärder med hänsyn till de villkor som styr importen av livsmedel och foder från tredjeländer som är påverkade av en kärnkraftsolycka eller en radiologisk nödsituation, kommer de bestämmelser som fastställdes efter Tjernobyl[11] att behöva anpassas till det system med genomförandebefogenheter och förfaranden som definieras i den här förordningen. Detta kan också, när det är nödvändigt, innebära en förändring av den rättsliga grunden.

10.         Det bör noteras att den expertgrupp som avses i artikel 31 i Euratomfördraget, i sitt yttrande av den 21 november 2012 om sina slutsatser 1998 (publikation Strålskydd 105) bekräftade att de gränsvärden som tidigare fastställts för framtida olyckor i förordning 3954/87 fortfarande är giltiga. Expertgruppen ansåg emellertid att man så snart som ny vetenskaplig kunskap om doser och risker har offentliggjorts av ICRP borde kontrollera om det finns ett behov av att granska dessa nivåer. Kommissionen har därför inte ändrat dessa högsta tillåtna nivåer i sitt ändrade förslag[12].

2013/0451 (NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artiklarna 31 och 32,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, upprättat efter att ett yttrande erhållits från en grupp av personer som av vetenskapliga och tekniska kommittén utsetts bland vetenskapliga experter i medlemsstaterna[13],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[14],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[15], och

av följande skäl:

(1)       I rådets direktiv 96/29/Euratom[16] fastställs grundläggande säkerhetsnormer för skydd av arbetstagarnas och allmänhetens hälsa mot de faror som uppstår till följd av joniserande strålning.

(2)       Till följd av olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl den 26 april 1986 släpptes stora mängder radioaktiva ämnen ut i atmosfären och förorenade livsmedel och djurfoder i ett flertal europeiska länder till nivåer som var betydande ur hälsosynpunkt. Åtgärder vidtogs för att säkerställa att vissa jordbruksprodukter införs i unionen endast i enlighet med det gemensamma förfaringssätt som slår vakt om befolkningens hälsa och marknadens sammanhållning samtidigt som en omställning av handeln förebyggs.

(3)       I rådets förordning (Euratom) nr 3954/87[17] fastställs gränsvärden för radioaktivitet som ska tillämpas efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation som kan leda eller har lett till betydande radioaktivitet i livsmedel och djurfoder. Dessa gränsvärden är fortfarande i överensstämmelse med de senaste internationellt tillgängliga vetenskapliga rekommendationerna.

(4)       Efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima den 11 mars 2011 underrättades kommissionen om att halten radionuklider i vissa livsmedel med ursprung i Japan överskred de gränsvärden i livsmedel som gäller i Japan. Sådan kontaminering kan utgöra ett hot mot människors och djurs hälsa i unionen och därför antogs åtgärder om särskilda villkor för import av foder och livsmedel med ursprung i eller avsända från Japan, i enlighet med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

(5)       Det finns behov av att inrätta ett system som tillåter Europeiska atomenergigemenskapen att fastställa gränsvärden för radioaktivitet för att skydda befolkningen när en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation som kan leda eller har lett till betydande radioaktivitet i livsmedel och djurfoder har inträffat.

(6)       Gränsvärden för radioaktivitet bör tillämpas för livsmedel och foder med ursprung i unionen eller som importeras från tredjeländer beroende på platsen och omständigheterna för kärnenergiolyckan eller den radiologiska nödsituationen.

(7)       Enligt rådets beslut 87/600/Euratom[18], eller enligt Internationella Atomenergikommissionens konvention av den 26 september 1986 om tidig information vid en kärnenergiolycka, ska kommissionen underrättas om kärnenergiolyckor eller om ovanligt höga radioaktiva värden.

(8)       För att beakta att spädbarns kost kan variera avsevärt under de första sex månaderna efter födseln och för att ge utrymme för osäkerhet vad gäller spädbarnens ämnesomsättning under de första sex månaderna är det en fördel att utvidga tillämpningen av de lägre gränsvärdena för spädbarnsmat till att omfatta spädbarnets tolv första månader.

(9)       För att underlätta anpassningen av gränsvärden, särskilt när det gäller vetenskaplig kunskap, bör förfaranden för fastställandet av gränsvärden omfatta samråd med den expertgrupp som avses i artikel 31 i fördraget.

(10)     För att se till att livsmedel och foder som överskrider gränsvärdena inte släpps ut på marknaden i EU, bör överensstämmelsen med gränsvärdena säkerställas genom tillbörliga kontroller.

(11)     För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning när det gäller att möjliggöra tillämpning av tidigare fastställda gränsvärden bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter[19].

(12)     Granskningsförfarandet bör användas för antagande av rättsakter som möjliggör tillämpning av tidigare fastställda gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder.

(13)     Kommissionen bör anta genomförandeakter med omedelbar verkan om det, i vederbörligen motiverade fall med avseende på vissa radiologiska nödsituationer som kan leda eller har lett till betydande radioaktivitet i livsmedel och djurfoder, är nödvändigt på grund av tvingande skäl till skyndsamhet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I denna förordning fastställs gränsvärden för radioaktivitet för livsmedel i enlighet med bilaga I, gränsvärden för mindre viktiga livsmedel i enlighet med bilaga II och gränsvärden för radioaktivitet i djurfoder i enlighet med bilaga III, som kan komma att släppas ut på marknaden efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation som kan leda eller har lett till betydande radioaktivitet i livsmedel och djurfoder, samt förfaranden för att göra dessa gränsvärden tillämpliga.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1)           livsmedel: alla ämnen eller produkter, oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att eller rimligen kan förväntas att förtäras av människor, inbegripet drycker, tuggummi och alla ämnen, inklusive vatten, som avsiktligt tillförts livsmedlet under dess framställning, beredning eller behandling. Livsmedel omfattar inte något av följande:

(a) Foder.

(b) Levande djur, utom om de har behandlats för att släppas ut på marknaden som livsmedel.

(c) Växter före skörd.

(d) Läkemedel enligt artikel 1.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG[20].

(e) Kosmetiska produkter enligt artikel 2.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009[21].

(f) Tobak och tobaksvaror enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/37/EG[22] .

(g) Narkotika eller psykotropa ämnen i den mening som avses i Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961 och i Förenta nationernas konvention från 1971 om psykotropa ämnen.

(h) Restsubstanser och främmande ämnen.

2)           mindre viktiga livsmedel: livsmedel som är av mindre betydelse i kosten och som bara utgör en marginell del av befolkningens livsmedelskonsumtion.

3)           djurfoder: alla ämnen eller produkter, inbegripet tillsatser, och oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda för utfodring av djur.

4)           utsläppande på marknaden: innehav av livsmedel eller foder för försäljning, inbegripet utbjudande till försäljning eller varje annan form av överlåtelse, kostnadsfri eller inte, samt försäljning, distribution och andra former av överlåtelse.

Artikel 3

1.           Om kommissionen mottar officiell information – i synnerhet enligt antingen Europeiska atomenergigemenskapens ordning för ett snabbt informationsutbyte i händelse av en radiologisk nödsituation eller enligt Internationella Atomenergikommissionens konvention av den 26 september 1986 om tidig information vid en kärnenergiolycka – om olyckor eller någon annan radiologisk nödsituation, vilken bekräftar att gränsvärdena för livsmedel, mindre viktiga livsmedel eller djurfoder kan komma att överskridas eller har överskridits, ska kommissionen, om omständigheterna så kräver, anta en genomförandeförordning som gör dessa gränsvärden tillämpliga. Den genomförandeakten ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 5.2.

2.           Vid vederbörligen motiverade och tvingande skäl till skyndsamhet med avseende på förhållandena vid kärnenergiolyckan eller den radiologiska nödsituationen, ska kommissionen anta en genomförandeförordning med omedelbar verkan i enlighet med det förfarande som avses i artikel 5.3.

3.           Kommissionen ska, när den förbereder utkastet till den genomförandeakt som avses i punkterna 1 och 2 och diskuterar den med den kommitté som avses i artikel 5, ta hänsyn till de grundläggande normer som föreskrivs i artiklarna 30 och 31 i fördraget, däribland principen att all exponering ska hållas så låg som rimligen är möjligt med hänsyn till allmänhetens hälsoskydd samt till ekonomiska och sociala faktorer.

Artikel 4

1.           Så snart som kommissionen antar en genomförandeförordning som gör dessa gränsvärden tillämpliga, ska livsmedel och djurfoder som inte uppfyller gränsvärdena inte släppas ut på marknaden.

Vid tillämpningen av denna förordning ska livsmedel eller djurfoder som importerats från tredje land anses ha släppts ut på marknaden om de på unionens tullområde är föremål för andra tullförfaranden än transiteringsförfaranden.

2.           Varje medlemsstat ska tillhandahålla kommissionen all information om tillämpningen av denna förordning, särskilt vad gäller överträdelser av gränsvärdena. Kommissionen ska vidarebefordra denna information till de övriga medlemsstaterna.

Artikel 5

1.           Kommissionen ska biträdas av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa, som inrättats enligt artikel 58.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002[23]. Den kommittén ska anses vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

2.           När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

3.           När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 jämförd med artikel 5 i den förordningen tillämpas.

Artikel 6

För att säkerställa att gränsvärdena som fastställs i bilagorna I, II och III tar hänsyn till alla nya eller ytterligare viktiga uppgifter som blir tillgängliga, särskilt med avseende på den vetenskapliga kunskapen, ska anpassningen av dessa bilagor föreslås av kommissionen efter samråd med den expertgrupp som avses i artikel 31 i fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

Artikel 7

Rådets förordning (Euratom) nr 3954/87 och kommissionens förordningar (Euratom) nr 944/89 och nr 770/90 ska upphöra att gälla.

Hänvisningar till de upphävda förordningarna ska anses som hänvisningar till denna förordning och ska läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga V.

Artikel 8

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

                                                                       På rådets vägnar

                                                                       Ordförande

                                                                       […]

[1]               KOM(87) 868 PV.

[2]               Genomfört i enlighet med kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet – Kodifiering av gemenskapens regelverk, KOM(2001) 645 slutlig.

[3]               KOM(2007) 302 slutlig.

[4]               Se bilaga IV till detta förslag.

[5]               EGT C 102, 4.4.1996, s. 2.

[6]               ”Om det under lagstiftningsförfarandet visar sig nödvändigt att företa innehållsmässiga ändringar och inte endast en enkel kodifiering, ankommer det på kommissionen att i förekommande fall lägga fram det eller de förslag som är nödvändiga.”

[7]               ”Europaparlamentet, rådet och kommissionen noterar att kommissionen, om det skulle visa sig nödvändigt att företa innehållsmässiga ändringar och inte endast en enkel kodifiering, i varje enskilt fall kan välja att omarbeta hela förslaget eller att med bibehållande av förslaget till kodifiering lägga fram ett separat förslag till ändring som, när det antagits, införs i förslaget till kodifiering.”

[8]               KOM(2010) 184 slutlig.

[9]               EGT C 77, 28.3.2002, s. 1.

[10]             EGT L 31, 1.2.2002, s. 1.

[11]             De senaste förändringarna av detta slag var följande: Rådets förordning (EG) nr 733/2008 av den 15 juli 2008 om villkoren för import av jordbruksprodukter med ursprung i tredje land efter olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl (kodifierad version) (EUT L 201, 30.7.2008, s. 1) och rådets förordning (EG) nr 1048/2009 av den 23 oktober 2009 om ändring av förordning (EG) nr 733/2008 om villkoren för import av jordbruksprodukter med ursprung i tredje land efter olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl (EUT L 290, 6.11.2009, s. 4).

[12]             http://ec.europa.eu/energy/nuclear/radiation_protection/article_31_en.htm

[13]             EUT C..s..

[14]             EUT C , , s. .

[15]             EUT C , , s. .

[16]             Rådets direktiv 96/29/Euratom av den 13 maj 1996 om fastställande av grundläggande säkerhetsnormer för skydd av arbetstagarnas och allmänhetens hälsa mot de faror som uppstår till följd av joniserande strålning (EGT L 159, 29.6.1996, s. 1).

[17]             Rådets förordning (Euratom) nr 3954/87 av den 22 december 1987 om gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnenergiolycka eller annan radiologisk nödsituation (EGT L 371, 30.12.1987, s. 11).

[18]             Rådets beslut 87/600/Euratom av den 14 december 1987 om en gemenskapsordning för ett snabbt informationsutbyte i händelse av en nödsituation som medför risk för strålning (EGT L 371, 30.12.1987, s. 76).

[19]             EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

[20]             Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 67).

[21]             Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 av den 30 november 2009 om kosmetiska produkter (EUT L 342, 22.12.2009, s. 59).

[22]             Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/37/EG av den 5 juni 2001 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror (EGT L 194, 18.7.2001, s. 26).

[23]             Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

BILAGA I

GRÄNSVÄRDEN FÖR RADIOAKTIVITET I LIVSMEDEL

Följande gränsvärden ska tillämpas för livsmedel:

|| Livsmedel (Bq/kg)[1]

Spädbarns­mat[2] || Mejeri­produkter[3] || Andra livsmedel förutom mindre viktiga[4] || Flytande livsmedel[5]

Strontiumisotoper, i synnerhet Sr-90 || 75 || 125 || 750 || 125

Jodisotoper, i synnerhet I-131 || 150 || 500 || 2 000 || 500

Alfastrålande isotoper av plutonium och transuraner, i synnerhet Pu-239, Am-241 || 1 || 20 || 80 || 20

Alla andra nuklider med mer än 10 dagars halveringstid, i synnerhet Cs-134, Cs-137[6] || 400 || 1 000 || 1 250 || 1 000

BILAGA II

GRÄNSVÄRDEN FÖR RADIOAKTIVITET I MINDRE VIKTIGA LIVSMEDEL

1.       Förteckning över mindre viktiga livsmedel

KN-nummer || Varuslag

0703 20 00 || Vitlök (färsk eller kyld)

0709 59 50 || Tryffel (färsk eller kyld)

0709 99 40 || Kapris (färsk eller kyld)

0711 90 70 || Kapris (tillfälligt konserverad, men olämplig för direkt konsumtion i detta tillstånd)

ex 0712 39 00 || Tryffel (torkad, hela i bitar, skivad, bruten eller pulveriserad, men inte vidare beredd)

0714 || Maniok-, arrow- och salepsrot, jordärtskockor, batater (sötpotatis) och liknande rötter, stam- eller rotknölar med hög halt av stärkelse eller inulin, färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar; märg av sagopalm

0814 00 00 || Skal av citrusfrukter eller meloner, färska, frysta, torkade eller tillfälligt konserverade i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar

0903 00 00 || Maté (paraguansk järnek)

0904 || Peppar av släktet Piper; frukter av släktena Capsicum och Pimenta, torkade, krossade eller malda

0905 00 00 || Vanilj

0906 || Kanel och kanelknopp

0907 00 00 || Kryddnejlikor (hela, nejlikstjälkar och modernejlikor)

0908 || Muskot, muskotblomma och kardemumma

0909 || Anis, stjärnanis, fänkål, koriander, spiskummin, kummin och enbär juniper berries

0910 || Ingefära, saffran, gurkmeja, timjan, lagerblad, curry och andra kryddor

1106 20 || Mjöl och pulver av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt nr 0714

1108 14 00 || Maniokstärkelse (kassavastärkelse)

1210 || Humle, färsk eller torkad, även mald, pulveriserad eller i form av pelletar; lupulin

1211 || Växter och växtdelar (inbegripet frön och frukter) av sådana slag som används främst för framställning av parfymeringsmedel, för farmaceutiskt bruk eller för insektsbekämpning, svampbekämpning eller liknande ändamål, färska eller torkade, även skurna, krossade eller pulveriserade

1301 || Schellack o.d.; naturliga gummiarter, hartser, gummihartser och oleoresiner (t.ex. balsamer)

1302 || Växtsafter och växtextrakter; pektinämnen, pektinater och pektater; agar-agar samt annat växtslem och andra förtjockningsmedel, även modifierade, erhållna ur vegetabiliska produkter

1504 || Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

1604 31 00 || Kaviar

1604 32 00 || Kaviarersättning

1801 00 00 || Kakaobönor, hela eller krossade, även rostade

1802 00 00 || Kakaoskal och annat kakaoavfall

1803 || Kakaomassa, även avfettad

2003 90 10 || Tryffel (beredd eller konserverad på annat sätt än med ättika eller ättiksyra)

2006 00 || Grönsaker, frukt, nötter, fruktskal och andra växtdelar, kanderade, glaserade eller på liknande sätt beredda med socker

2102 || Jäst (aktiv eller inaktiv); andra encelliga mikroorganismer, döda (med undantag av vacciner enligt nr 3002); beredda bakpulver

2936 || Provitaminer och vitaminer, naturliga eller syntetiskt reproducerade (inbegripet naturliga koncentrat), sådana derivat av provitaminer eller vitaminer som används främst som vitaminer samt blandningar av dessa ämnen med varandra, även i lösning

3301 || Eteriska oljor (även terpenfria), inbegripet ”concretes” och ”absolutes”; resinoider, extraherade oleoresiner; koncentrat av eteriska oljor i fett, icke flyktig olja, vax e.d., erhållna genom så kallad enfleurage eller maceration; terpenhaltiga biprodukter erhållna vid avterpenisering av eteriska oljor; vatten från destillation av eteriska oljor och vattenlösningar av sådana oljor

2.       Följande gränsvärden ska tillämpas på mindre viktiga livsmedel enligt förteckningen i punkt 1:

|| (Bq/kg)

Strontiumisotoper, i synnerhet Sr-90 || 7500

Jodisotoper, i synnerhet I-131 || 20000

Alfastrålande isotoper av plutonium och transuraner, i synnerhet Pu-239, Am-241 || 800

Alla andra nuklider med mer än 10 dagars halveringstid, i synnerhet Cs-134, Cs-137[7] || 12500

BILAGA III

Gränsvärden för radioaktivitet i djurfoder

Caesium-134 och caesium-137 ska ha följande gränsvärden:

Animaliskt || Bq/kg[8],[9]

Svin || 1 250

Fjäderfä, lamm, kalvar || 2 500

Övriga || 5 000

BILAGA IV Upphävda förordningar

Rådets förordning (Euratom) nr 3954/87 || (EGT L 371, 30.12.1987, s. 11)

Rådets förordning (Euratom) nr 2218/89 || (EGT L 211, 22.7.1989, s. 1)

Kommissionens förordning (Euratom) nr 944/89 || (EGT L 101, 13.4.1989, s. 17)

Kommissionens förordning (Euratom) nr 770/90 || (EGT L 83, 30.3.1990, s. 78)

BILAGA V

Jämförelsetabell

Förordning (Euratom) nr 3954/87 || Förordning (Euratom) nr 944/89 || Förordning (Euratom) nr 770/90 || Den här förordningen

Artikel 1.1 || || || Artikel 1

|| Artikel 1 || || Artikel 1

Artikel 1.2 || || || Artikel 2

Artikel 2.1 || || || Artikel 3.1 och 3.2

Artikel 2.2 || || || -

Artikel 3.1 || || || -

Artikel 3.2 || || || Artikel 3.3

Artikel 3.3 och 3.4 || || || -

Artikel 4 || || || -

Artikel 5.1 || || || Artikel 6

Artikel 5.2 || || || -

Artikel 6.1 || || || Artikel 4.1

Artikel 6.2 || || || Artikel 4.2

|| Artikel 2 || || Bilaga II.2

--- || --- || Artikel 1 --- || Bilaga III Artikel 5

Artikel 7 || || || -

--- || --- || --- || Artikel 7

Artikel 8 || || || Artikel 8

Bilaga || || || Bilaga I

|| Bilaga || || Bilaga II.1

|| || Bilaga || Bilaga III

--- || --- || --- || Bilaga IV

--- || --- || --- || Bilaga V

[1]               Värdena för koncentrerade eller torkade produkter ska beräknas på grundval av den rekonstituerade produkten färdig för förtäring. Medlemsstaterna får utfärda rekommendationer om villkoren för utspädning för att säkerställa att gränsvärdena i denna förordning respekteras.

[2]               Spädbarnsmat definieras som livsmedel avsedda för spädbarn under de första tolv levnadsmånaderna, vilka till fullo uppfyller näringskraven för denna människogrupp och saluförs i detaljhandeln i förpackningar som är tydligt märkta med någon av följande beteckningar: ”Modersmjölksersättning”, ”Tillskottsnäring”, ”Modersmjölksersättning uteslutande baserad på mjölk” och ”Tillskottsnäring uteslutande baserad på mjölk”, i enlighet med artiklarna 11 och 12 i kommissionens direktiv 2006/141/EG.

[3]               Mejeriprodukter definieras som produkter som motsvarar följande KN-nummer, inklusive, i förekommande fall, senare justeringar: 0401, 0402 (utom 0402 29 11).

[4]               Mindre viktiga livsmedel och de tillämpliga motsvarande värdena anges i bilaga II .

[5]               Flytande livsmedel så som de definieras i nummer 2009 och i kapitel 22 i Kombinerade nomenklaturen. Värdena har beräknats med hänsyn till förtäring av kranvatten och samma värden bör gälla för dricksvatten.

[6]               Radioaktivt kol (C-14), tritium och kalium 40 är inte inkluderade i denna grupp.

[7]               Radioaktivt kol (C-14), tritium och kalium 40 är inte inkluderade i denna grupp.

[8]               Dessa värden ska medverka till att gränsvärdena för livsmedel inte överskrids; ensamma garanterar de inte detta under alla förhållanden, och minskar inte kravet på kontroll av radioaktivitetsnivån i animaliska produkter avsedda som människoföda.

[9]               Dessa värden ska tillämpas på djurfoder färdigt för konsumtion.