52013PC0250

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet /* COM/2013/0250 final - 2013/0133 (COD) */


MOTIVERING

1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Unionen är en avtalsslutande part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad konventionen). Blåfenad tonfisk är den viktigaste arten i internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad Iccat), och är i dag den enda art som omfattas av en flerårig återhämtningsplan. Detta införlivande avser viktiga bestämmelser i återhämtningsplanen som ingående diskuterats och antagits vid Iccats årsmöte i november 2012 inom ramen för rekommendation 12-03.

Iccat, som inrättats genom konventionen, antog vid sitt 16:e särskilda möte 2008 rekommendation 08–05 om att införa en ny återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet som ska ersätta den tidigare återhämtningsplanen som antogs 2006. I avvaktan på att rekommendation 08-05 skulle träda i kraft antogs rådets förordning (EG) nr 302/2009[1].

Vid sitt 17:e särskilda möte 2010 antog Iccat rekommendation 10-04 om ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. För att bygga upp beståndet föreskriver rekommendation 10-04 en ytterligare minskning av den totala tillåtna fångstmängden, bättre åtgärder för att minska fiskekapaciteten och skärpta kontrollåtgärder, särskilt när det gäller överföring och placering i kasse och dessutom ska den ständiga kommittén för forskning och statistik ta fram ytterligare råd under 2012 avseende kartläggning av lekområden och skapande av fredade områden.

Vid sitt särskilda möte 2012 antog Iccat rekommendation 12-03 om ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. För att bättre anpassa fiskesäsongen till flottans verksamhet innehåller rekommendation 12-03 än ändring av "öppna" fiskesäsonger, som skiljer sig från de fredningstider som avses i artikel 7 i rådets förordning 302/2009, ändrad genom artikel 1.6 i förordning (EG) nr 500/2012[2]. Dessutom har de konkreta datum då fiske tillåts med notfartyg, spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg ändrats. Slutligen var det nödvändigt att införa en bestämmelse som uttryckligen tillät fiske året runt med alla andra fiskeredskap, för att undvika osäkerhet för sådana redskap som inte omfattas av särskilda bestämmelser om fiskesäsonger.

Denna rekommendation mötte emellertid en rad invändningar från de avtalsslutande parterna till Iccat, vilket gör att rekommendationens antagande försenas till troligtvis augusti 2013. Dessa invändningar gällde tilldelningen av fiskekvoter och berör inte fiskesäsongerna. I samband med ett extramöte i Sevilla den 18-23 februari 2013 tillkännagav Iccats avtalsslutande parter sin avsikt att genomföra bestämmelserna i rekommendation 12-03, inbegripet den nya fiskesäsongen för notfartyg (26 maj till 24 juni) i enlighet med punkt 22 i rekommendationen.

Vad gäller 2013 års fiskesäsong har rådet redan i rådets förordning (EU) nr 40/2013 om fastställande för 2013 av fiskemöjligheter tillgängliga i EU-vatten och, för EU-fartyg, i vissa icke-EU-vatten när det gäller vissa fiskbestånd som omfattas av internationella förhandlingar eller överenskommelser[3] fastställt att säsongen för notfartyg kommer att vara från den 26 maj till den 24 juni 2013 i syfte att ge medlemsstaterna tillräckligt med tid för att planera. Endast fiskesäsongen för notfartyg togs upp i den förordningen, på grund av tidsplaneringen och på hur viktigt detta fiskeredskap är med tanke på dess stora fångstkapacitet och tidigare fall av bristande efterlevnad.

I väntan på ett fullståndigt genomförande av rekommendation 12-03 och dess ikraftträdande är det därför nödvändigt att ändra bestämmelsen om fiskesäsonger i rådets förordning (EG) nr 302/2009, i syfte att garantera att bestånden av blåfenad tonfisk verkligen bevaras genom efterlevnad av de nya fiskesäsongerna och främjande av verkställighetsåtgärder, och för att ge rättslig säkerhet i fråga om de berörda fiskesäsongerna.

Därför, och för att ge medlemsstaterna möjlighet att korrekt definiera sina fångst-, kapacitets- och inspektionsplaner, bör bestämmelsen ändras så snart som möjligt och ändringarna bör tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari 2013.

Förordning (EG) nr 302/2009 bör därför ändras i enlighet med detta.

2.           RESULTATEN AV SAMRÅDEN MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

De medlemsstater som berörs av detta fiske (CY, ES, FR, GR, IT, MT och PT) har konsulterats om behovet av att förtydliga fiskesäsongernas datum i samband med mötet i styrgruppen för den gemensamma insatsplanen för blåfenad tonfisk som hölls i Europeiska fiskerikontrollbyråns huvudkvarter i Vigo den 11 december 2012. Samtliga gick med på att införa de datum som anges i punkterna 21 till 26 i Icccat-rekommendation 12-03 om ändring av Iccats rekommendation om att införa en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet.

3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

Förslagets syfte är att med EU-lagstiftningen införliva en rekommendation som antagits inom ramen för Iccat, genom ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 vad gäller fiskesäsonger för fiskeredskap för blåfenad tonfisk. Förslagets begränsade omfång visar att det är nödvändigt för att garantera ett snabbt antagande av förordningen innan 2013 års fiskesäsong börjar.

2013/0133 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter det att utkastet till lagstiftningsakt översänts till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[4],

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)       Unionen är en part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad konventionen).

(2)       Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad Iccat), som inrättats genom konventionen, antog vid sitt 16:e särskilda möte 2008 rekommendation 08–05 om att upprätta en ny återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet som ska ersätta den tidigare återhämtningsplanen som antogs 2006. Förordning (EG) nr 302/2009[5] antogs för att genomföra dessa internationella bevarandeåtgärder på unionsnivå.

(3)       Vid sitt 17:e särskilda möte 2010 antog Iccat rekommendation 10-04 om ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. Förordning (EG) nr 302/2009 har sedermera ändrats genom förordning (EG) nr 500/2012[6] för att genomföra dessa internationella bevarandeåtgärder på unionsnivå.

(4)       Vid sitt 18e särskilda möte 2012 antog Iccat rekommendation 12-03 om ytterligare ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. För att bättre anpassa fiskesäsongerna till flottornas verksamhet omfattar rekommendation 12-03 en ändring av fiskesäsongerna; dessa definieras nu som öppna säsonger, i motsats till fredningstider i tidigare iccat-rekommendationer. Dessutom har de konkreta datum då fiske tillåts med notfartyg, spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg ändrats. Slutligen var det nödvändigt att införa en bestämmelse som uttryckligen tillät fiske året runt med alla andra fiskeredskap, för att undvika osäkerhet för sådana redskap som inte omfattas av särskilda bestämmelser om fiskeperioder.

(5)       I väntan på att Iccat-rekommendation 12-03 träder i kraft och genomförs fullständigt är det nödvändigt att så snart som möjligt ändra bestämmelserna om fiskesäsonger i förordning (EG) nr 302/2009 och tillämpa dessa ändringar från 2013 års början, i syfte att garantera att bestånden av blåfenad tonfisk verkligen bevaras, för att ge rättslig säkerhet i fråga om de berörda fiskesäsongerna och för att ge medlemsstaterna möjlighet att korrekt definiera sina fångst-, kapacitets- och inspektionsplaner och andra rapporteringsskyldigheter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 7 i förordning (EG) nr 302/2009 ska ersättas med följande:

”Artikel 7

Fiskesäsonger

1.           Fiske efter blåfenad tonfisk med stora pelagiska långrevsfångstfartyg över 24 meter är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 1 januari–31 maj, med undantag för området väster om 10° W och norr om 42° N, där sådant fiske är tillåtet under perioden 1 augusti–31 januari.

2.           Fiske efter blåfenad tonfisk med ringnotsfartyg är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 26 maj–24 juni.

3.           Fiske efter blåfenad tonfisk med spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 1 juli–31 oktober.

4.           Fiske efter blåfenad tonfisk med pelagiska trålare är tillåtet i östra Atlanten under perioden 16 juni–14 oktober.

5.           Fritids- eller sportfiske efter blåfenad tonfisk är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 16 juni–14 oktober.

6.           Fiske efter blåfenad tonfisk med andra fiskeredskap än de som anges i punkterna 1–5 är tillåtet under hela året.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Det ska tillämpas från och med 1 januari 2013.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

Ordförande                                                    Ordförande

[1]               EUT L 96, 15.4.2009.

[2]               EUT L 157, 16.6.2012

[3]               EUT L 23, 25.1.2013.

[4]               EUT C […], […], s. […].

[5]               EUT L 96, 15.4.2009.

[6]               EUT L 157, 16.6.2012