5.2.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 45/80


P7_TA(2013)0188

Resolutionsförslag – Färdigställande av resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska obalanser

Europaparlamentets resolution av den 18 april 2013 om färdigställande av resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska obalanser (2013/2582(RSP))

(2016/C 045/12)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 av den 16 november 2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (1) (del av det så kallade sexpacket, nedan kallad MIP-förordningen),

med beaktande av sin resolution av den 15 december 2011 om resultattavlan för övervakningen av makroekonomiska obalanser: den planerade första utformningen (2),

med beaktande av kommissionens arbetsdokument av den 14 november 2012 om slutförandet av resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska obalanser (Completing the Scoreboard for the MIP: Financial Sector Indicator) (SWD(2012)0389),

med beaktande av rapporten från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken om 2013 års rapport om försvarsmekanismen (COM(2012)0751),

med beaktande av Europeiska systemrisknämndens (ESRB) synpunkter om resultattavlans planerade indikatorer som är relevanta för stabiliteten på finansmarknaderna av den 9 december 2011,

med beaktande av skrivelsen av den 19 december 2011 från kommissionen till Europaparlamentets talman med relevanta upplysningar och handlingar om den justerade resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska obalanser,

med beaktande av frågan till kommissionen om komplettering av resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska balanser (O-000039/2013 – B7-0117/2013),

med beaktande av artiklarna 115.5 och 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Förfarandet för makroekonomiska obalanser är ett policyinstrument som infördes med sexpacket och utgör en viktig pelare för den ekonomiska styrningen av euroområdet, som syftar till att förebygga och korrigera makroekonomiska obalanser i medlemsstaterna, med särskild uppmärksamhet på makroekonomiska obalanser med potentiella spridningseffekter på andra medlemsstater.

B.

Resultattavlan, som upprättades i linje med artikel 4 i MIP-förordningen, bestod från början av tio indikatorer som täckte den breda övervakningsverksamhet som omfattas av förfarandet för makroekonomiska obalanser.

C.

I november 2012 lade kommissionen till en indikator för tillväxttakten för den finansiella sektorns skulder. Kommissionen meddelade parlamentet detta i sin skrivelse av den 19 november 2012 och offentliggjorde relevanta analyser den 28 november 2012 i rapporten om förvarningsmekanismer.

D.

Enligt skäl 12 i MIP-förordningen bör kommissionen ”lämna förslag för kommentarer till Europaparlamentets ansvariga utskott och till rådet om planerna att fastställa och justera indikatorer och tröskelvärden”.

1.

Europaparlamentet beklagar djupt att kommissionen inte respekterade samarbetsandan i MIP-förordningen i samband med uppdateringen av resultattavlan för övervakning av makroekonomiska obalanser.

2.

Europaparlamentet beklagar vidare djupt att parlamentet först mottog det relevanta meddelandet några dagar innan kommissionen offentliggjorde resultattavlan i november 2012.

3.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i god tid i förväg meddela parlamentet och rådet om den tänker uppdatera resultattavlan på nytt före 2015.

4.

Europaparlamentet noterar med djupt beklagande att medlagstiftarna inte behandlades lika i detta förfarande, eftersom kommissionen enligt rapporterna konsulterade den berörda arbetsgruppen i rådet.

5.

Europaparlamentet betonar att parlamentets resolution av den 15 december 2011 om resultattavlan, i vilken parlamentet begär tillägg av en indikator för den finansiella sektorn, inte kan betraktas som ett tillfredsställande samråd med parlamentet i enlighet med skäl 12 i MIP-förordningen, eftersom resolutionen antogs året före och inte till följd av ett förslag från kommissionen. Parlamentet påpekar vidare att det exakta valet och utformningen av indikatorn i hög grad gjordes av kommissionen själv efter eget skön, vilket framgår av kommissionens arbetsdokument av den 14 november 2012.

6.

Europaparlamentet noterar ESRB:s synpunkter av den 9 december 2011 med reservationer avseende en finansiell indikator, i vilka ESRB anser att resultattavlan bör omfatta kortfristiga skulder (summan av de skulder som förfaller inom ett år) för den icke-konsoliderade finansiella sektorn, netto efter banktillgodohavanden, som en andel av de totala skulderna, och att denna indikator bör användas i stället för indikatorer för mått på eget kapital baserade på finansiella flöden såsom skuldsättningsgrad, eftersom egenkapitalet på grund av att det fastställs enligt marknadsvärdet är mycket känsligt för rörelser på aktiemarknaden. Parlamentet påminner kommissionen om att ESRB:s arbete i enlighet med artikel 4.5 i MIP-förordningen vederbörligen ska ”beaktas i samband med utarbetandet av indikatorer som är relevanta för stabiliteten på finansmarknaderna”.

7.

Europaparlamentet kan inte längre tolerera att den kulturförändring som krävs för ett fullständigt erkännandet av Europaparlamentets roll i den ekonomiska styrningen ännu inte fått fullt genomslag inom kommissionen. Parlamentet understryker att kommissionen otvetydigt måste respektera parlamentet som medlagstiftare i den multilaterala övervakningen, i enlighet med bland annat artiklarna 121.6 och 136 i EUF-fördraget, och behandla parlamentet på lika fot med rådet i alla unionsakter på detta område. Parlamentet påminner kommissionen om att samrådet med parlamentet om ändringar av resultattavlan även omfattas i bästa praxis för interinstitutionell hövlighet.

8.

Europaparlamentet påminner kommissionen om att den ska vara ansvarig inför Europaparlamentet i enlighet med artikel 17.8 i EU-fördraget.

9.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och ECB.


(1)  EUT L 306, 23.11.2011, s. 25.

(2)  Antagna texter, P7_TA(2011)0583.