29.1.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 36/49


P7_TA(2013)0078

Den fleråriga budgetramen

Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europeiska rådets slutsatser av den 7–8 februari 2013 avseende den fleråriga budgetramen (2012/2803(RSP))

(2016/C 036/07)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av artiklarna 310, 311, 312 och 323 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget),

med beaktande av kommissionens meddelande av den 29 juni 2011 om en budget för Europa 2020 (COM(2011)0500),

med beaktande av kommissionens utkast av den 29 juni 2011 till ett interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (COM(2011)0403),

med beaktande av kommissionens förslag av den 29 juni 2011 och kommissionens ändrade förslag av den 6 juli 2012 till rådets förordning om den fleråriga budgetramen för 2014–2020 (COM(2011)0398 och COM(2012)0388),

med beaktande av sin resolution av den 8 juni 2011Investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla  (1),

med beaktande av sin resolution av 13 juni 2012 om den fleråriga budgetramen och egna medel (2),

med beaktande av sin resolution av den 23 oktober 2012 i syfte att uppnå ett positivt resultat av förfarandet för godkännande av den fleråriga budgetramen för 2014–2020 (3),

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser som antogs den 8 februari 2013,

med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen.

1.

Europaparlamentet noterar Europeiska rådets slutsatser om den fleråriga budgetramen, som endast utgör en politisk överenskommelse mellan stats- och regeringschefer. Parlamentet avvisar överenskommelsen i dess nuvarande form eftersom den inte återspeglar de prioriteringar och farhågor som parlamentet gett uttryck för, särskilt i sin resolution av den 23 oktober 2012, och inte tar hänsyn till parlamentets roll och befogenheter enligt Lissabonfördraget. Parlamentet anser att denna överenskommelse, som kommer att vara bindande för unionen under de kommande sju åren, inte kan accepteras utan att vissa grundläggande villkor uppfylls.

2.

Europaparlamentet betonar sin vilja att inleda omfattande förhandlingar med rådet om alla bestämmelser i förordningen om den fleråriga budgetramen och det interinstitutionella avtalet för att se till att unionen får en modern, framtidsinriktad, flexibel och transparent budget som kan skapa tillväxt och sysselsättning och överbrygga klyftan mellan EU:s politiska åtaganden och budgetmedel. Parlamentet understryker att det inte kommer att hålla en omröstning om den fleråriga budgetramen och det interinstitutionella avtalet förrän omfattande förhandlingar med rådet har slutförts med ett framgångsrikt resultat.

3.

Europaparlamentet är fast beslutet att till fullo utöva sina lagstiftningsbefogenheter enligt Lissabonfördraget. Parlamentet betonar än en gång att förhandlingar om delar som omfattas av det ordinarie lagstiftningsförfarandet inte kan föregripas av Europeiska rådets slutsatser om den fleråriga budgetramen, som inte kan betraktas som något annat än politiska rekommendationer till rådet.

4.

Europaparlamentet upprepar sin åsikt att den fleråriga budgetramen för 2014–2020 bör garantera att Europa 2020-strategin genomförs på ett framgångsrikt sätt och förse EU med de medel som behövs för att unionen ska återhämta sig från krisen och gå styrkt ur den. Parlamentet betonar därför hur viktigt det är att avsevärt öka investeringarna i innovation, forskning och utveckling, infrastruktur och ungdom, att uppfylla EU:s klimatförändrings- och energimål, förbättra utbildningsnivån och främja social integrering, samtidigt som unionen uppfyller sina internationella åtaganden.

5.

Europaparlamentet kritiserar bristen på insyn i det sätt på vilket Europeiska rådet nådde fram till den politiska överenskommelsen om såväl intäkts- som utgiftssidan i den fleråriga budgetramen. Parlamentet insisterar på att det måste ha all relevant information från kommissionen om nivån på de överenskomna nationella anslagen inom ramen för sammanhållnings- och jordbrukspolitiken, även avvikelser och särskilda anslag för respektive medlemsstat. Parlamentet begär också all relevant information om konsekvenserna för varje enskild medlemsstat av de beslut som fattats om den fleråriga budgetramens inkomstsida.

6.

Europaparlamentet motsätter sig kraftigt den nuvarande ackumuleringen och överföringen av utestående betalningskrav i EU-budgeten och motsätter sig bestämt en budgetram som kan leda EU-budgeten till ett strukturellt underskott, vilket strider mot bestämmelserna i fördraget (artiklarna 310 och 323 i EUF-fördraget).

7.

Europaparlamentet är därför fast beslutet att förhindra ytterligare överföringar av betalningar från 2013 till nästa fleråriga budgetram. Parlamentet påminner om den förklaring som fogats till EU-budgeten för 2013, i vilken kommissionen uppmanas att på ett tidigt stadium under 2013 lägga fram ett förslag till ändringsbudget med enda syfte att täcka de krav från 2012 som skjutits upp. Parlamentet betonar att det inte kommer att inleda förhandlingarna om den fleråriga budgetramen förrän kommissionen har lagt fram en ändringsbudget som motsvarar detta politiska åtagande och att parlamentet inte kommer att avsluta förhandlingarna förrän rådet och parlamentet slutgiltigt har antagit denna ändringsbudget. Parlamentet begär också ett politiskt åtagande från rådets sida att alla rättsliga förpliktelser som ska betalas under 2013 kommer att betalas ut i slutet av det här året.

8.

Europaparlamentet ger sin förhandlingsgrupp ett kraftfullt mandat att förhandla om ett heltäckande paket som förutom den fleråriga budgetramen innehåller en obligatorisk och fullständig översyn, maximal flexibilitet i alla delar, en överenskommelse om egna medel, och som garanterar EU-budgetens enhet. Förhandlingarna kommer att baseras på samtliga element som togs upp i parlamentets resolution av den 23 oktober 2012, inklusive medlemsstaternas ansvar för förvaltningen av EU-medel, vilket bör utkrävas på lämplig politisk nivå.

9.

Europaparlamentet är fullt och fast övertygat om att nästa Europaparlament och kommission – som kommer att tillträda efter valet till Europaparlamentet 2014 – måste ha rätt att bekräfta unionens budgetprioriteringar och genomföra en översyn av den fleråriga budgetramen 2014–2020, om full demokratisk legitimitet ska kunna garanteras. Därför understryker parlamentet sin ståndpunkt, dvs. sitt stöd för en obligatorisk och fullständig översyn av den fleråriga budgetramen eller eventuellt en bortre tidsgräns. Översynen bör vara rättsligt bindande, ingå i förordningen om den fleråriga budgetramen, beslutas med kvalificerad majoritet i rådet samt fullt ut utnyttja övergångsbestämmelsen i artikel 312.2.

10.

Europaparlamentet begär att de överenskomna taken för åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden i den fleråriga budgetramen utnyttjas helt och hållet när EU:s årliga budget fastställs. Därför måste maximal total flexibilitet mellan och inom rubrikerna och mellan budgetår garanteras i nästa fleråriga budgetram, och beslutas genom kvalificerad majoritet i rådet. En sådan flexibilitet bör särskilt inbegripa möjligheten att fullständigt utnyttja de tillgängliga marginalerna i varje rubrik under ett budgetår (åtagandebemyndiganden) samt en automatisk överföring av tillgängliga marginaler till kommande budgetår (både åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden). Parlamentet hänvisar dessutom till sin detaljerade ståndpunkt avseende flexibilitet, vilken man redovisade i sin resolution av den 23 oktober 2012 om marginalen för oförutsedda uppgifter, återanvändningen av EU-budgetens överskott, flexibel lagstiftning samt enskilda flexibilitetsmekanismer ovanför taken i den fleråriga budgetramen.

11.

Europaparlamentet betonar hur viktigt det är att nå en överenskommelse om en genomgripande reform av systemet för egna medel. EU:s budget bör finansieras genom genuint egna medel, enligt vad som stipuleras i fördraget. Därför engagerar sig parlamentet för en reform som minskar de BNI-baserade bidragen till EU:s budget till högst 40 procent, och som fasar ut alla gällande rabatter och korrigeringsmekanismer.

12.

Europaparlamentet upprepar sitt stöd för kommissionens lagförslagspaket om egna medel, inklusive en bindande färdplan. Om rådet skulle urvattna dessa förslag så att de inte leder till en betydande minskning av medlemsstaternas BNI-baserade bidrag till EU-budgeten bör kommissionen lägga fram ytterligare förslag om införandet av genuint egna medel. Parlamentet insisterar på att skatten på finansiella transaktioner åtminstone delvis bör gå till EU:s budget som en genuint egen resurs.

13.

Europaparlamentet insisterar på att man i det interinstitutionella avtalet påminner om enhetsprincipen för EU:s budget, och att den tydligt definieras. Alla utgifter eller intäkter som härrör från beslut som fattats av EU:s institutioner eller i deras namn, inklusive lån, utlåning och lånegarantier, måste sammanfattas i ett dokument som varje år bifogas budgetförslaget och som ger en överblick över de finansiella och budgetmässiga konsekvenserna av unionens verksamhet. Parlamentet förväntar sig att detta kommer att ge medborgarna fullständig information och leda till adekvat parlamentarisk kontroll.

14.

Europaparlamentet betonar att parlamentet och rådet, parallellt med förhandlingarna om den fleråriga budgetramen, bör skynda på sina förhandlingar om de särskilda rättsliga grunderna för EU:s program och politik för perioden 2014–2020. Parlamentet understryker att förhandlingarna om den fleråriga budgetramen, det interinstitutionella avtalet och EU:s fleråriga program utgör ett samlat paket, och bekräftar principen att ”inget är överenskommet förrän allt är överenskommet”.

15.

Europaparlamentet påminner om att om ingen flerårig budgetram har antagits före utgången av 2013 kommer de tak och andra bestämmelser som gäller för 2013 att fortsätta gälla tills en ny flerårig budgetram har antagits. I ett sådant fall skulle parlamentet vara berett att nå en snabb överenskommelse med rådet och kommissionen om att anta den interna strukturen för den fleråriga budgetramen för att återspegla unionens politiska prioriteringar, och garantera att den lämpliga rättsliga grunden kommer att vara fastställd för EU:s alla politikområden och program senast i slutet av 2014.

16.

Med tanke på hur ytterst viktig varje omröstning om den fleråriga budgetramen är, och för att ledamöterna ska kunna hållas ansvariga av sina väljare vid valet till Europaparlamentet 2014, anser Europaparlamentet att varje omröstning om den fleråriga budgetramen bör ske på ett öppet och transparent sätt.

17.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till Europeiska rådet, rådet, kommissionen, medlemsstaternas parlament och regeringar samt till övriga berörda institutioner och organ.


(1)  EUT C 380 E, 11.12.2012, s. 89.

(2)  Antagna texter, P7_TA(2012)0245.

(3)  Antagna texter, P7_TA(2012)0360.