52013DC0739

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN Kommissionens arbetsprogram 2014 /* COM/2013/0739 final */


Inledning

Tecknen på ekonomisk återhämtning börjar nu bli synliga i Europeiska unionen efter fem år av global finanskris. Men de är svaga och kan ännu inte uppfattas av dem som har drabbats hårdast av krisen, bland dem de unga arbetslösa. Vi måste bygga vidare på de framsteg som hittills gjorts och fortsätta reformprocessen i medlemsstaterna under ett mycket högt tryck. Inte desto mindre finns det tydliga indikationer på att ett starkare Europa i bättre form gradvis håller på att återuppstå ur krisen, delvis som ett resultat av djupgående ekonomiska, finansiella och skattepolitiska reformer och välriktade åtgärder på europeisk och nationell nivå för att främja tillväxt och sysselsättning.

Men vi får inte slå oss till ro med detta. 2014 måste bli ett år av genomförande och resultat. Ett år för att slutföra arbetet med de många tillväxtfrämjande förslag som är under behandling i lagstiftningsprocessen och för att påskynda genomförandet i praktiken. En mycket stark fokusering på resultat under de kommande månaderna kommer att visa Europas medborgare och företag att de kan se ljust på framtiden.

Främjande av tillväxt och sysselsättning kommer fortfarande att utgöra kärnan i Europeiska kommissionens arbetsprogram för 2014. Dessa prioriteringar kommer att styra både kommissionens analys av de reformer som krävs på nationell nivå – där ansträngningarna för att återställa de offentliga finanserna, reformera ekonomins struktur och frisläppa tillväxtfrämjande investeringar bör fortsätta oförminskade – och de föreslagna initiativen på europeisk nivå för att stödja ekonomisk återhämtning och skapande av arbetstillfällen samtidigt som de sociala konsekvenserna av krisen åtgärdas.

De senaste fem åren har EU-institutionerna och medlemsstaterna med gemensamma krafter strävat efter att åtgärda de viktigaste frågor som Europa står inför i dag. Resultaten av dessa ansträngningar är betydande: euron har skyddats och stärkts och Europeiska unionen har utrustats med ett förstärkt system för ekonomisk styrning, en ny generation av finansiell tillsyn och reglering har införts, grunderna för en bankunion har lagts, arbetet med att fördjupa den inre marknaden har intensifierats, och en politisk överenskommelse om EU:s budget har nåtts i form av Europas tillväxt- och investeringsfond. Europaåret för medborgarna har medfört ett tillfälle att överväga hur EU hjälper medborgarna i deras vardag och engagerar dem i en direkt dialog om EU:s framtid. EU har gång på gång visat sig vara en central aktör när det gäller att ta itu med de aktuella globala frågorna.

De utmaningar som kvarstår är dock enorma. Arbetslösheten, särskilt bland unga, ligger kvar på nivåer som är ekonomiskt och socialt oacceptabla. Småföretagen – själva livsnerven i den europeiska ekonomin – har fortfarande svårigheter att få den finansiering de behöver för att växa och skapa arbetstillfällen. Och även om framsteg har gjorts lever Europa fortfarande inte upp till sina ambitioner för den inre marknaden, särskilt på viktiga områden som t.ex. den digitala ekonomin, energi och tjänster.

Men våra utmaningar rör också annat än ekonomin. Åtgärder från EU:s sida behövs för att skydda våra värderingar och främja medborgarnas rättigheter: från konsumentskydd till arbetstagarnas rättigheter, från jämställdhet till respekt för minoriteter, från miljönormer till uppgiftsskydd och integritet. Vi måste utgå från solidaritet och ansvar när vi tar oss an den nödvändiga uppgiften att förvalta Europas gränser och garantera skydd åt dem som behöver det. Erfarenheterna har bekräftat att kommissionens roll är viktig i situationer där det finns en allvarlig systemrisk för rättsstatsprincipen.

Samtidigt måste vi komma till rätta med strukturella utmaningar – och möjligheter – såsom kampen mot klimatförändringar, anpassningen till en åldrande befolkning, behovet att säkerställa nödvändig utbildning och kompetens i Europa, uppbyggnaden av en mer resurseffektiv ekonomi och nya källor till konkurrenskraft och innovation i globaliseringens tidevarv samt arbetet för att bidra till stabilitet i hela världen. Kommissionen kommer under de närmaste åren att sträva efter ett maximalt utnyttjande av de unika möjligheter som samarbetet på europeisk nivå medför när det gäller gemensamma utmaningar. I de flesta fall är dessa utmaningar globala, och EU kommer att behöva möta dem som en aktiv global aktör.

Kommissionens arbetsprogram för 2014 kommer fortsatt att inriktas på detta arbete och ge EU:s medborgare konkreta resultat. I praktiken innebär detta att man arbetar hand i hand med Europaparlamentet och rådet för att påskynda antagandet av viktiga förslag under behandling, säkerställa att nya EU-finansieringsprogram kommer igång i tid och fördjupa samarbetet med och mellan medlemsstaterna i syfte att genomföra Europa 2020-strategin genom den europeiska planeringsterminen.

2014 kommer också att föra med sig utredningsarbete på ett antal områden för att förbereda beslut av nästa kommission. Detta arbete kommer bl.a. att innebära fortsatta diskussioner om vägen mot en djupgående och verklig ekonomisk och monetär union som är uppbyggd kring de fyra pelarna ekonomisk, finanspolitisk och politisk union samt bankunion. De kommande valen till Europaparlamentet utgör en viktig möjlighet till en bred debatt om hur vi kan bygga upp ett Europa som är mer enat, starkare och öppnare.

De viktigaste utmaningarna inför 2014

I början av 2014 blir den främsta prioriteringen att Europaparlamentet och rådet ska slutföra förhandlingarna om ett antal befintliga förslag som har potential att öka tillväxten och skapa nya arbetstillfällen. Kommissionen kommer att samarbeta nära med båda institutionerna för att medverka till att dessa förhandlingar slutförs på ett framgångsrikt sätt före valen till Europaparlamentet. Bilaga I innehåller en förteckning över förslag som kommissionen anser vara mycket viktiga och som har kommit så långt i förfarandet att det finns en realistisk möjlighet att anta dem under de närmaste månaderna. Bland dem finns förslag som rör bankunionen, de två inremarknadsakterna, rörlighet för arbetstagare och den digitala agendan.

Samtidigt har EU redan enats om ett omfattande lagstiftningsprogram som nu måste verkställas. Kommissionen avser att arbeta hårt för att se till att fördelarna kommer EU-medborgarna till godo så snabbt som möjligt. Den ämnar fortsätta samarbetet med medlemsstaterna för att se till att EU-reglerna genomförs och tillämpas korrekt och följs strikt. En särskild prioritering kommer att vara den nya generationen av investeringsprogram som får stöd inom EU:s fleråriga budgetram. En smidig och snabb start för programmen inom den fleråriga budgetramen för perioden 2014–2020 kommer att på allvar ge ny fart åt den europeiska ekonomin. För att detta ska kunna förverkligas måste den rättsliga ramen överenskommas och de nödvändiga strukturerna, förfarandena och programmen införas på nationell nivå, så att projekten ute på fältet kan komma igång så snart som möjligt.

Också under 2014 kommer kommissionen att driva de nyckelprocesser som är en del av EU:s nuvarande sätt att  fungera. Detta innebär bl.a. följande:

· Att främja Europa 2020-målen genom den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken.

· Att befästa de framsteg som gjorts beträffande den ekonomiska styrningen.

· Att rapportera om framstegen när det gäller ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.

· Att gå vidare med det årliga utvidgningspaketet och den europeiska grannskapspolitiken.

Även nyare lösningar kommer att ingå, t.ex.  resultattavlan på det rättsliga området, och nya initiativ som strategin för romer kommer att genomföras.

Andra centrala mål för kommissionen kommer att vara en rad viktiga internationella förhandlingar, bl.a. om det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar med Förenta staterna och de internationella klimatförhandlingarna. Kommissionen är också beredd att ta sitt fulla ansvar när det gäller utmaningar på utvecklingsområdet samt humanitära och andra typer av kriser.

Förutom det konsolideringsarbete som pågår är kommissionen också sysselsatt med ett begränsat antal nya initiativ som kommer att läggas fram under 2014 (bilaga II). Vissa av dem utgör avslutningen på de processer som ingick i arbetsprogrammet för 2013, där det uttryckligen angavs att vissa initiativ skulle läggas fram under första halvåret 2014. Andra följer av internationella åtaganden eller är resultatet av årliga politiska cykler. Med undantag av rättsliga skyldigheter, tekniska uppdateringar och specifika brådskande fall kommer kommissionen inte att lägga fram några nya lagstiftningsförslag.

Förutom dessa nya initiativ kommer kommissionen att utföra förberedande och utredande arbete på en rad olika områden, för att lägga grunden till några av de viktigaste beslut som måste fattas under kommande år. Detta arbete kommer att inbegripa konsekvensbedömningar och offentliga samråd för att identifiera huvudfrågor och huvudval och för att granska deras potentiella effekter.

En viktig del av arbetet är att på nytt gå igenom lagstiftning som redan antagits, för att därigenom kontrollera att den är ändamålsenlig. I kommissionens färska meddelande[1] om resultaten av programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet) föreslås ett omfattande program för analys och lagstiftningsreformer. Detta kommer att vara en viktig fråga för 2014 (se bilaga III). I bilaga IV förtecknas å andra sidan förslag som ska dras tillbaka.

Utöver lagstiftning som rör inledandet av program inom den fleråriga budgetramen för nästa period, och annan lagstiftning vars antagande nu håller på att slutföras (inbegripet posterna i bilaga I), förtecknas i bilaga V ett antal viktiga lagstiftningsåtgärder vars verkningar kommer att börja synas under 2014.

Nya prioriteringar för 2014

Ekonomiska och monetära unionen

Lettland kommer snart att bli den 18:e medlemmen i euroområdet, och kommissionen kommer att fortsätta sitt arbete för att stärka den ekonomiska styrningen och slutföra bankunionen, i linje med planen för en djupgående och verklig ekonomisk och monetär union. Kommissionen antog nyligen ett meddelande om EMU:s sociala dimension, där vikten av ett mer sammanhållande EMU för hela det europeiska samhället framhölls. Det bästa sättet att vinna medborgarnas förtroende är att väva in EMU i den europeiska demokratiska strukturen. Diskussionerna om att fördjupa EMU kommer att fortsätta under 2014.

Inom ramen för den europeiska planeringsterminen kommer samordningen av den ekonomiska politiken att stärkas under 2014, som är det andra året av genomförandet av lagstiftningspaketet för budgetövervakning (det s.k. tvåpacket). Bland annat detta kommer att säkerställa att förslagen till nationella budgetar är i linje med euroområdets finanspolitiska mål. Liksom tidigare år kommer kommissionen att inleda planeringsterminen med den årliga tillväxtöversikten i november. Nästa generation program inom sammanhållningspolitiken ska också inriktas på att stödja genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna.

När det gäller banksektorn och finansiell reglering är topprioriteringarna för 2014 att genomföra den gemensamma tillsynsmekanismen och nå enighet om den gemensamma rekonstruktionsmekanismen. Kommissionen kommer att fortsätta sin översyn av den finansiella regleringen och tillsynen genom arbete som bl.a. inriktas på strukturreformer av banker, det parallella banksystemet (skuggbanker) och långsiktig finansiering. Ett sunt finansiellt system och genomförande av alla G20-åtaganden kvarstår som en absolut förutsättning för en hållbar återhämtning och långsiktig ekonomisk stabilitet.

Mot bakgrund av de ansträngda och fragmenterade kreditmarknaderna i EU kommer kommissionen att arbeta för att förbättra det finansiella systemets förmåga att finansiera den reala ekonomin och öka användningen av finansiella instrument för att maximera hävstångseffekten av EU:s budget. Det pågående samarbetet med Europeiska investeringsbanken för att stärka små och medelstora företags tillgång till finansiering kommer fortsatt att vara en viktig hävstång för att återställa tillväxten. På alla dessa områden kommer ett starkt stöd från medlemsstaterna att vara av central betydelse för framgång.

En annan prioritering är att intensifiera kampen mot odeklarerat arbete, skattebedrägeri och skatteundandragande. Även fortsättningsvis kommer kommissionen att stödja insatserna för att säkerställa en fungerande och effektiv skatteplattform för de offentliga finanserna samt undersöka hur skattepolitiken kan utformas och genomföras för att bättre stödja EU:s ekonomi.

Smart och hållbar tillväxt för alla

Programmen inom den nya fleråriga budgetramen är utformade till stöd för prioriteringarna i Europa 2020-strategin och inbegriper en lång rad åtgärder för att stimulera investeringar, främja sysselsättning och social inkludering, utveckla humankapitalet och prioritera reformer med en direkt inverkan på tillväxt och sysselsättning. Man arbetar för närvarande för att programmen ska kunna vara fullt operativa 2014. Detta kräver också att de nya partnerskapsavtalen och motsvarande program inom ramen för de europeiska struktur- och investeringsfonderna färdigställs för att därigenom uppnå påtagliga och mätbara resultat i varje medlemsstat. Antagandet av investeringspaketet för innovation kommer också att möjliggöra lanseringen av ett antal offentlig-privata partnerskap inom viktiga sektorer. Den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken kommer också att genomföras för att skapa fler arbetstillfällen i landsbygdsområden och för att bygga en stark grund för en grön ekonomi.

Tillväxt är nyckeln till att skapa fler och bättre arbetstillfällen och starkare social sammanhållning. Att bekämpa ungdomsarbetslösheten är en central prioritering. De oacceptabelt höga arbetslöshetsnivåerna hos unga har redan nu allvarliga sociala konsekvenser och kan komma att få svåra långsiktiga följder både för dessa ungdomars framtidsutsikter och för dynamiken i den europeiska ekonomin. Medlemsstaternas genomförande av ungdomsgarantin blir av avgörande för att snabbt skapa nya arbetstillfällen för ungdomar och förbättra övergången från skola till arbete. Det är viktigt att investera i utbildning och kompetens och öka arbetskraftens rörlighet, bland annat genom ett förstärkt samarbete mellan de offentliga arbetsförmedlingarna och genom att avlägsna omotiverade eller oproportionerliga hinder för tillgång till och fri rörlighet för reglerade och yrkesmässiga tjänster. Att ta tillvara potentialen i viktiga tillväxtsektorer, till exempel den gröna ekonomin, IKT-sektorn samt hälso- och sjukvård och social omsorg, bör särskilt prioriteras. Även om de finanspolitiska och ekonomiska reformerna börjar ge positiva resultat utgör social utestängning och bristande jämställdhet fortfarande en stor utmaning. Genom att maximera de europeiska struktur- och investeringsfondernas potential kommer man också att lämna ett avgörande bidrag till återhämtningen. Dessutom kommer drivkrafterna för att främja utbildning, kompetens, sysselsättning och social sammanhållning att stärkas tack vare genomförandet av EU-omfattande program som Erasmus +, programmet för sysselsättning och social innovation, Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter och fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt.

För att bevara sin konkurrenskraft i världen, måste EU stödja investeringar i innovation och forskning genom ett fullständigt genomförande av Horisont 2020-programmet, genom att skapa rätt marknadsvillkor och ekonomiska villkor och genom bättre anpassade nationella insatser. En fullständig analys för att identifiera både flaskhalsar och öppningar kommer att genomföras till grund för framtida prioriteringar. Det krävs en modern industripolitik för att företagen ska kunna stödjas på ett effektivt sätt, och kommissionen kommer att reflektera över strategiska prioriteringar för att ta itu med de utmaningar som industrin står inför i dag, särskilt i fråga om standardisering. Tillgång till utbildad arbetskraft, en fullt integrerad energimarknad och en aktiv handelspolitisk agenda är områden där kommissionen arbetar för att stödja tillväxt och garantera rättvisa villkor i förhållande till konkurrenterna på världsmarknaden.

Allt detta bör backas upp av en välfungerande inre marknad och rättvis konkurrens, en effektiv offentlig förvaltning och förutsägbara och moderna regelverk. Detta är en central uppgift för kommissionen. Att säkerställa ett fullständigt genomförande av den inre marknadens bestämmelser på centrala områden såsom tjänster och energi och att färdigställa moderniseringen av reglerna om statligt stöd ett viktiga steg mot fullbordandet av inre marknaden. Antagande av nyckelåtgärder i inremarknadsakten II kommer också att ge ny fart åt sektorer av strategisk betydelse för EU:s ekonomi och undanröja hinder på områden som gränsöverskridande investeringar. Kommissionen kommer att fortsätta sitt arbete med en stadga för europeiska ömsesidiga bolag som ett led i strävandena att säkerställa lika villkor för alla företag.

Som en del av kommissionens arbete för att stärka konkurrenskraften inom alla politikområden, och särskilt för att bistå små och medelstora företag, är Refit-programmet av särskild betydelse. Kommissionen har gått igenom hela EU-lagstiftningen och lagt fram en förteckning över specifika åtgärder, lagändringar, upphävanden och tillbakadraganden samt utvärderingar som föreslås i syfte att se till att EU-lagstiftningen är ändamålsenlig. Detta är ett viktigt bidrag till att främja ett företagsvänligt klimat genom förenkling och rationalisering av lagstiftningen.

En fullt integrerad och sammanlänkad inre marknad som omfattar telekommunikation, energi och transporter kräver en ekonomiskt överkomlig, tillgänglig, effektiv och säker nätinfrastruktur. Detta i sin tur kräver mobilisering av privata och offentliga investeringar, ett tydligt regelverk, kompetensutveckling och investeringar i innovation, forskning och utveckling. Genomförandet av fonden för ett sammanlänkat Europa kommer att få stöd från EU:s budget som ska fungera som katalysator för investeringar från den privata sektorn i strategisk nätinfrastruktur. Kommissionen kommer att fortsätta sitt arbete för att främja och utveckla EU:s potential när det gäller turism.

Dessutom kommer insatserna för att främja en utbredd användning av digitala tjänster och gränsöverskridande driftskompatibla lösningar att bli pådrivande för modernisering och omformning av de offentliga förvaltningarna och stimulera öppnare och effektivare offentliga tjänster för företag och medborgare. En modern offentlig sektor är en viktig del av Europas svar på det tjugoförsta århundradets utmaningar.

År 2014 bör alla energikonsumenter ha tillgång till en fullt integrerad energimarknad och ha den extra säkerhet som energiförbindelser till andra medlemsstater medför. Särskild tonvikt bör läggas vid elbolagsmarknaden för att säkerställa att konsumenterna till fullo kan utnyttja fördelarna med den inre marknaden för energi. Energieffektivitet står också högt på dagordningen under 2014 i syfte att förbättra konkurrenskraften och hållbarheten.

På transportområdet bör medborgare ha tillgång till effektivare nät och lättare kunna att byta mellan olika transportsätt. Antagandet av förslag som rör t.ex. järnväg, flygplatser, flygledning och hamnar kommer att både öppna för nya möjligheter och skapa en mer konkurrenskraftig infrastruktur.

I september 2013 lade kommissionen fram ett förslag som banar väg för en inre marknad för telekommunikation. Om lagstiftarna antar detta förslag skulle det vara ett stort steg i riktning mot att skapa en dynamisk inre marknad för telekommunikation till 2015. Detta kommer att ligga till grund för en verklig digital inre marknad och höjd produktivitet, samtidigt som det ger Europas invånare tillgång till ett rikt innehållsutbud online var som helst, när som helst och genom vilken teknisk utrustning som helst. Dessutom är ett snabbt antagande av lagstiftningsförslagen om nät- och informationssäkerhet och skydd av personuppgifter samt fortsatta insatser för att modernisera immaterialrätten viktiga inslag i den digitala agendan.

Strukturellt sett finns det fortfarande en betydande outnyttjad potential för EU:s ekonomi att bli mer produktiv och samtidigt förbruka mindre resurser. Att minska negativ miljöpåverkan kommer att vara av avgörande betydelse för en hållbar framtid. Genom större resurseffektivitet bör vi kunna bidra till tillväxt, sysselsättning och ökad konkurrenskraft, särskilt genom lägre kostnader för företagen, och dessutom ge betydande fördelar för hälsa och miljö, sänkta energikostnader och nya möjligheter till innovation och investeringar. Detta kommer också att stå i centrum för hur man ska hantera den utmaning som avfallet utgör för dagens samhälle och till fullo utnyttja återvinningens möjligheter. En hållbar förvaltning av våra naturresurser är inte bara kärnan i den reformerade jordbrukspolitiken, utan också av central betydelse för reformen av den gemensamma fiskeripolitiken och ger möjligheter till ekonomisk tillväxt särskilt i kustområdena och längs hela kedjan av fiskeekonomin.

Förslagen om en ram för klimat- och energipolitiken fram till 2030 kommer att ligga till grund för de konkreta åtgärder som nu måste vidtas för att åstadkomma långtgående och snabba minskningar av växthusgasutsläppen och samtidigt säkerställa att energiförsörjningen är både säker och ekonomiskt överkomlig. En sådan ram bör också skapa större säkerhet för investeringar och leda till nya arbetstillfällen. Under 2014 kommer det att krävas stora ansträngningar för att bygga vidare på denna ram och visa hur EU går i spetsen inför förhandlingarna om ett internationellt klimatavtal under 2015.

Rättsliga frågor och säkerhet

EU måste skydda medborgarna och värna om deras rättigheter. I detta syfte är det viktigt att EU:s regler tillämpas effektivt och att samarbetet mellan de nationella myndigheterna på dessa områden stärks.

Detta inbegriper även insatser mot brottslighet, korruption och terrorism och att sörja för att de grundläggande rättigheterna respekteras. De upprepade tragedierna i Medelhavsområdet, varav den senaste i Lampedusa, framhäver ytterligare behovet av EU-åtgärder, inbegripet stärkta åtgärder för att förhindra förlust av människoliv till sjöss, i syfte att stödja dem som söker internationellt skydd, säkra skyddet av EU:s gränser, bekämpa människohandel och utöka samarbetet med tredjeländer.

EU strävar efter att skydda både folkhälsan och livsmedels- och produktsäkerheten. Genomförandet av förbättrade regler om konsumentprodukters säkerhet samt människors och djurs hälsa och växtskydd är nyckelfaktorer för att säkra konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning. Man kommer också att fokusera på att skydda kritisk infrastruktur och att främja förebyggande av katastrofer och beredskap och effektiva insatser om sådana ändå inträffar. Detta inbegriper att man ser till att kärnenergi används i enlighet med högsta möjliga normer för säkerhet och fysiskt skydd.

Effektiva rättssystem, en säker miljö och tydliga åtgärder mot bedrägerier är faktorer som stöder ekonomin, liksom  framgångsrika strategier för att öka konsumenternas förtroende och förbättra hälsan. Om enskilda och företag ska kunna utnyttja sina rättigheter fullt ut måste de lätt kunna få sin sak prövad på lika villkor i alla länder, särskilt i gränsöverskridande tvister. Genom den europeiska åklagarmyndighet (EPPO), som kommissionen har föreslagit, kommer brott mot EUs ekonomiska intressen också att kunna lagföras på ett effektivare sätt. Kommissionen kommer också att överväga ytterligare systemförbättringar i Olaf-förordningen som är inspirerade av de av rättssäkerhetsgarantierna i kommissionens förslag om EPPO som kan överföras på Olafs administrativa utredningar och kan antas redan innan EPPO är etablerad.

I och med att den övergångsperiod som anges i Lissabonfördraget löper ut 2014 kommer polissamarbetet och det straffrättsliga samarbetet att vara helt integrerade i EU:s rättssystem. Kommissionen kommer att fastställa hur den anser att politiken avseende rättsliga och inrikes frågor bör utvecklas och fördjupas när Stockholmsprogrammet avslutas.

Europeiska unionen bygger på vissa centrala grundläggande värderingar. Den utgår från rättsstatsprincipen, och kommissionen har uppmanats att ingripa när rättsstatsprincipen har synts vara hotad i enskilda medlemsstater. Kommissionen kommer att lägga fram en ram, grundad på objektivitet och principen om rättvisa mellan medlemsstaterna, för att möjliggöra en konsekvent reaktion på sådana situationer. Den skulle utnyttjas endast i situationer där det finns en allvarlig systemrisk för rättsstatsprincipen och utlösas av förutbestämda indikatorer.

Yttre åtgärder

Ett enat EU är också en effektivare aktör på det internationella planet. EU:s utvidgningsagenda bidrar till att befästa fred och stabilitet längs våra gränser och främjar våra grundläggande värderingar och demokrati. Efter Kroatiens anslutning fortsätter kommissionen att upprätthålla sitt engagemang i västra Balkan och Turkiet. I sin dubbla roll har kommissionens vice ordföranden/den höga representanten också arbetat för att underlätta ett viktigt genombrott i förbindelserna mellan Serbien och Kosovo. Vår grannskapspolitik har samma målsättningar i vårt omedelbara grannskap, i öster och söder. Särskilt viktigt i sammanhanget är undertecknandet av avtal med Ukraina, Moldavien och Georgien i öster samt stöd för övergången till demokrati i söder.

Den pågående krisen i Syrien har än en gång visat hur viktigt EU:s bidrag är i samband med krishantering och det rådande läget påkallar fortsatta åtgärder från EU:s sida. Att främja fred och säkerhet är en viktig hörnsten för EU:s yttre åtgärder, och våra ansträngningar kan inte begränsas till Europas gränser. EU kommer att fortsätta att på ett övergripande sätt främja insatser för fred och säkerhet, samtidigt som man inriktar sig på strategiska initiativ som sjöfartsskydd och ökad stabilitet i andra delar av världen. Användningen av arbetsgrupper för att stödja övergången till demokrati kommer att utvidgas från att enbart ha gällt grannskapet i söder till att omfatta länder som exempelvis Myanmar.

Globala utmaningar, som att främja stabilitet, hållbar utveckling och politiska reformer, kräver förenade insatser för att skydda och främja våra intressen och värderingar. I detta sammanhang är våra yttre ekonomiska förbindelser ett viktigt instrument för att stärka EU:s ställning i världen. EU är ledande inom världshandeln, har etablerat täta förbindelser med en rad viktiga strategiska partner och genomför en ambitiös handelspolitisk förhandlingsagenda. Man verkar också för genomförande av nyligen ingångna avtal och kontroll av att handelsreglerna efterlevs. Kommissionen kommer att upprätthålla takten i förhandlingarna med sina viktigaste partner. Den kommer också att fortsätta att arbeta för en överenskommelse på WTO:s 9:e ministerkonferens i december i år om handelsfrämjande och för att ge ny fart åt de multilaterala förhandlingarna.  Kommissionen har lagt fram ett förslag om konsulärt skydd som skulle förbättra det konsulära biståndet till EU-medborgare vid krissituationer.  EU spelar en viktig roll inom den globala ekonomiska och finansiella styrningen och har tagit ledningen när det gäller att främja hållbar utveckling och bekämpa klimatförändringar. Den globala kampen mot skatteundandragande och banksekretess står nu högt upp på G20-gruppens dagordning.

EU som helhet är fortfarande den största givaren av utvecklingsbistånd och humanitärt bistånd i världen. Kommissionen kommer under 2014 att fortsätta med förberedelserna för ett antal viktiga förhandlingar: toppmötet om millennieutvecklingmålen och målen för hållbar utveckling, ett nytt internationellt klimatavtal och en uppföljare till Hyogo-ramen för katastrofriskhantering. Det kommer också att vara viktigt att inleda en diskussion om de framtida förbindelserna mellan AVS-länderna och EU efter 2020.

När EU agerar som en helhet flerdubblas dess inflytande. Nyckeln till detta är att på olika områden skapa konsekvens mellan den inre och den yttre dimensionen av EU:s politik. Arbetet för en inre försvarsmarknad i syfte att utveckla en europeisk försvarsindustriell bas kommer att spela en viktig roll och även bidra till tillväxt och sysselsättning.

[1]  Programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet): resultat och nästa steg, KOM(2013) 685, 2.10.2013.

Bilaga I: Prioriterade teman för antagande av lagstiftaren

Tema || Fullständig titel || COM-/SEC-referens/inter-institutionell referens || Datum för antagande

Gemensam rekonstruktions-mekanism   || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för rekonstruktion av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam rekonstruktionsmekanism och gemensam bankrekonstruktionsfond samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 || COM(2013) 520 2013/0253 (COD) || 7/2013

Ram för återhämtning och rekonstruktion av banker || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättande av en ram för återhämtning och rekonstruktion av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 77/91/EEG och 82/891/EG och direktiven 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG och 2011/35/EG samt förordning (EU) nr 1093/2010 || COM(2012) 280 2012/0150 (COD) || 6/2012

Insättningsgaranti-system || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om insättningsgarantisystem || KOM(2010) 368 2010/0207 (COD) || 7/2010

Direktivet om marknader för finansiella instrument || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om marknader för finansiella instrument och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG || KOM(2011) 656 2011/0298 (COD) || 10/2011

Banktjänster till privatpersoner (inremarknadsakt II) || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om jämförbarhet för avgifter som avser betalkonton, byte av betalkonton och tillgång till betalkonto med grundläggande funktioner || COM(2013) 266 2013/0139 (COD) || 5/2013

Långsiktiga investeringsfonder (inremarknadsakt II) || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeiska långsiktiga investeringsfonder || COM(2013) 462 2013/0214 (COD) || 6/2013

Bekämpning av penningtvätt || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förhindrande av att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism  || COM(2013) 45 2013/0025 (COD) || 2/2013

Arbetsförmedling || Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett utökat samarbete mellan de offentliga arbetsförmedlingarna || COM(2013) 430 2013/0202 (COD) || 6/2013

Utstationering av arbetstagare (inremarknadsakt I) || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om genomförande av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster || COM(2012) 131 2012/0061 (COD) || 3/2012

Fri rörlighet för arbetstagare || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder som underlättar utövandet av arbetstagares rättigheter i samband med fri rörlighet för arbetstagare || COM(2013) 236 2013/0124 (COD) || 4/2013

Nät- och informationssäkerhet || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för att säkerställa en hög gemensam nivå av nät- och informationssäkerhet i hela unionen || 2012/CNECT/027 COM(2013) 48 2013/0027 (COD) || 2/2013

Telekompaket || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om åtgärder för att fullborda den europeiska inre marknaden för elektronisk kommunikation och upprätta en uppkopplad kontinent, och om ändring av direktiven 2002/20/EG, 2002/21/EG och 2002/22/EG samt förordningarna (EG) nr 1211/2009 och (EU) nr 531/2012 || COM(2013) 627 2013/0309 (COD) || 9/2013

Betalpaket (inremarknadsakt II) || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om betaltjänster på den inre marknaden och om ändring av direktiven 2002/65/EG, 2013/36/EG och 2009/110/EG samt upphävande av direktiv 2007/64/EG Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om förmedlingsavgifter för kortbaserade betalningstransaktioner || COM(2013) 547 COM(2013) 550 2013/0264 (COD) 2013/0265 (COD) || 7/2013

E-identifiering och e‑signatur (inremarknadsakt I) || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden || COM(2012) 238 2012/0146 (COD) || 6/2012

Fjärde järnvägspaketet (inremarknadsakt II) || Fjärde järnvägspaketet – fullborda det gemensamma europeiska järnvägsområdet för att främja konkurrenskraft och tillväxt i EU Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1192/69 om införande av enhetliga regler för järnvägsföretagens redovisning Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska unionens järnvägsbyrå och om upphävande av förordning (EG) nr 881/2004 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1370/2007 avseende öppnandet av marknaden för inrikes persontrafik på järnväg Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/34/EU av den 21 november 2012 om inrättandet av ett gemensamt europeiskt järnvägsområde vad avser öppnandet av marknaden för inhemsk persontrafik på järnväg och om styrningen av järnvägsinfrastrukturen Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom Europeiska unionen Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om järnvägssäkerhet || COM(2013) 25 COM(2013) 26/2 COM(2013) 27 COM(2013) 28 COM(2013) 29 COM(2013) 30 COM(2013) 31 2013/0016 (COD) 2013/0013 (COD) 2013/0014 (COD) 2013/0028(COD) 2013/0029(COD) 2013/0015 (COD) 2013/0016 (COD) || 1/2013

Utsläppshandelssystem för luftfart || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen, med hänsyn till genomförandet 2020 av en internationell överenskommelse om tillämpning av en global marknadsbaserad åtgärd för utsläpp från internationell luftfart || COM(2013) 722 || 10/2013

Skadeståndstalan || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om vissa regler som styr skadeståndstalan enligt nationell lagstiftning för överträdelser av medlemsstaternas och Europeiska unionens konkurrensrättsliga bestämmelser || COM(2013) 404 2013/0185 (COD) || 6/2013

Offentlig upphandling (inremarknadsakt I) || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om offentlig upphandling || KOM(2011) 895 KOM(2011) 896 2011/0439 (COD) 2011/0438 (COD) || 12/2011

E-fakturering vid offentlig upphandling (inremarknadsakt II) || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om elektronisk fakturering vid offentlig upphandling || COM(2013) 449 2013/0213 (COD) || 6/2013

Reform av insolvensregler (inremarknadsakt II) || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1346/2000 om insolvensförfaranden || COM(2012) 744 2012/0360 (COD) || 12/2012

Dataskyddspaketet || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om skydd för enskilda personer med avseende på behöriga myndigheters behandling av personuppgifter för att förebygga, utreda, avslöja eller lagföra brott eller verkställa straffrättsliga påföljder, och det fria flödet av sådana uppgifter Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter (allmän uppgiftsskyddsförordning) || COM(2012) 10 COM(2012) 11 2012/0010 (COD) 2012/0011 (COD) || 1/2012

Europeisk åklagarmyndighet || Förslag till rådets förordning om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten || COM(2013) 534 2013/0255 (APP) || 7/2013

Direktiv om administrativt samarbete || Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2011/16/EG när det gäller obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar på skatteområdet || COM(2013) 348 2013/0188 (CNS) || 6/2013

Skatt på finansiella transaktioner || Förslag till rådets direktiv om genomförande av det fördjupade samarbetet på området för skatt på finansiella transaktioner || COM(2013) 71 || 2/2013

Direktiv om tobaksvaror || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och liknande produkter || COM(2012) 788 2012/0366 (COD) || 12/2012

Förordning om politiska partier || Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om stadgar för och finansiering av europeiska politiska partier och europeiska politiska stiftelser Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiering av europeiska politiska partier || COM(2012) 499 COM(2012) 712 2012/0237 (COD) 2012/0336 (COD) || 9/2012

Bilaga II: Nya initiativ[1]

Nr || Titel || Typ av initiativ[2] || Tillämpningsområde och mål

Jordbruk och landsbygdsutveckling

1. || Översyn av EU:s politiska och rättsliga ram för ekologisk produktion || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Som planerats inom ramen för Refit-programmet kommer denna översyn att bedöma relevansen hos den nuvarande ramen för ekologisk produktion (förordning 834/2007 och meddelande KOM(2004)415) för sektorns framtida utveckling.

2. || Översyn av systemet för jordbruk i de yttersta randområdena (POSEI) || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Initiativet kommer att se över de särskilda programmen för vissa regioner beroende på dessa regioners avsides läge och ökaraktär, med beaktande av GJP-reformen.

Klimat, energi och miljö

3. || Ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Initiativet kommer att riktas in på energi- och klimatpolitiken bortom 2020 för perioden fram till 2030 i syfte att tillhandahålla ett långsiktigt perspektiv för investeringar, uppnå ett mer hållbart, säkrare och mer konkurrenskraftigt energisystem inom EU samt se till att EU efter 2020 är på väg att nå klimat- och energimålen.

4. || Ramen för trygg och säker okonventionell kolväteutvinning || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Målsättningen är att se till att möjligheterna att variera energiförsörjningen och förbättra konkurrenskraften, även genom produktion av okonventionellt kolväte, på ett säkert och effektivt sätt kan tillämpas i de medlemsstater som önskar att göra detta. Det handlar om klarhet och förutsägbarhet för både marknadsaktörer och medborgare, bl.a. i samband med prospektering, samt att i linje med allmänhetens förväntningar ta full hänsyn till utsläppen av växthusgaser och hanteringen av klimat- och miljörisker, även hälsorisker.

Konkurrens, inbegripet jordbruk

5. || Modernisering av reglerna om statligt stöd i de viktigaste sektorerna || Icke-lagstiftning || Genom paketet slutförs moderniseringen av reglerna om statligt stöd i de viktigaste sektorerna, inbegripet en bedömning av tillämpningen av riktlinjerna för statligt stöd till flygplatser och flygbolag, översynen av riktlinjerna för miljöstöd, riktlinjerna avseende forskning, utveckling och innovation samt riktlinjerna för räddnings- och omstruktureringsstöd samt nya riktlinjer för statligt stöd inom jordbruk och skogsbruk.

6. || Modernisering av reglerna om statligt stöd: allmän gruppundantagsförordning || Icke-lagstiftning || Översynen av den allmänna gruppundantagsförordningen, som en del av moderniseringen av reglerna om statligt stöd, kommer att förbättra de allmänna stödkriterierna för att öka kostnadseffektiviteten och förenkla administrationen ytterligare. Paketet inbegriper en ny gruppundantagsförordning för jordbruk och skogsbruk.

Konkurrens

7. || Översyn av konkurrensreglerna för tekniköverföringsavtal || Icke-lagstiftning || Syftet med översynen är att uppdatera de nuvarande reglerna, som löper ut 2014, genom att främja licensieringen av immateriella äganderätter genom att stimulera innovation samtidigt som konkurrensen säkras.

Utveckling och miljö

8. || Uppföljning i riktning mot utvecklingsramen efter 2015 || Icke-lagstiftning || Detta är en del av den process som kopplar samman millennieutvecklingsmålen (som löper ut 2015) med målen för hållbar utveckling i en enda ram för en omfattande utvecklingsagenda efter 2015. Tidplanen för meddelandet kommer att bero på de pågående internationella förberedande diskussionerna.

Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

9. || Paket för arbetskraftens rörlighet || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Initiativet kommer att underlätta den fria rörligheten för personer inom EU genom bättre samordning av sociala trygghetssystem, vilket därmed förbättrar medborgarnas rättigheter och bidrar till tillväxt och arbetstillfällen. Paketet kommer att presentera nyligen uppnådda bedrifter och inbegripa översynen av förordning 883/2004 och förordning 987/2009 om samordning av sociala trygghetssystem samt initiativet om arbetstagare som flyttar ofta.

10. || Meddelande om skapande av arbetstillfällen inom ”den gröna ekonomin” || Icke-lagstiftning || Meddelandet kommer att fokusera på huvudsakliga åtgärder för att stödja skapandet av arbetstillfällen och förbättra resurseffektiviteten på arbetsplatsen som en av de huvudsakliga utmaningarna för Europas konkurrenskraft. Det kommer att fokusera på viktiga ekonomiska sektorer och på prognoser och utvecklingen av ny kompetens för en mer resurseffektiv ekonomi.

Energi

11. || Genomförandet av den inre marknaden för energi och åtgärdsplanen för genomförande av den inre marknaden för energi på detaljhandelsnivå || Icke-lagstiftning || Med beaktande av målsättningen att slutföra den inre marknaden för energi senast 2014 kommer kommissionen att rapportera om framsteg i fråga om genomförandet av de energiregelverk och de åtgärder som fastställs i den åtgärdsplan som beskrivs i meddelandet om den inre marknaden för energi från november 2012. Kommissionen kommer även att utfärda ett initiativ för detaljhandeln i syfte att uppmuntra konsumentdelaktighet, främja konkurrens och stärka energisystemsarkitekturen för att gynna energikonsumenterna.

Näringsliv

12. || Paket för industripolitik || Icke-lagstiftning || Meddelandet om industripolitik kommer ytterligare att behandla tillverkning och tillhörande tjänster inom EU i syfte att förbättra konkurrenskraften för europeiska företag. Paketet kommer att inbegripa en översyn av lagstiftningen om den inre marknaden för industriprodukter, i syfte att undanröja kvarstående handelshinder, höja lagstiftningens kvalitet och effektivitet samt uppdatera regelverken enligt senaste praxis och utveckling.

13. || Åtgärdsplan för försvarsindustrin || Icke-lagstiftning || Initiativet kommer att fastställa en konkret uppsättning åtgärder för att förbättra konkurrenskraften inom försvarsindustrin.

Miljö

14. || Resurseffektivitet och avfall || Lagstiftning || Initiativet kommer att baseras på framstegen från genomförandet av färdplanen för ett resurseffektivt Europa och fastställa de huvudsakliga byggstenar som behövs för att EU:s ekonomiska potential ska kunna bli mer produktiv samtidigt som färre resurser används och steg tas mot en cirkulär ekonomi. Initiativet kommer att inbegripa slutsatser som dragits från utarbetandet av lämpliga indikatorer och mål samt översynen av huvudsakliga mål för EU:s avfallslagstiftning (i enlighet med översynsklausulerna i ramdirektivet om avfall, direktivet om deponering av avfall och förpackningsdirektivet) och utförandet av en efterhandsutvärdering av direktiven om avfallsflöde, inbegripet en bedömning av alternativ för att öka samstämmigheten mellan dem.

Jämställdhet

15. || Hantering av löneskillnaden mellan kvinnor och män || Icke-lagstiftning || Detta initiativ ska främja och underlätta en effektiv tillämpning av principen lika lön i praktiken samt hjälpa medlemsstaterna att hitta lämpliga tillvägagångssätt för att minska den kvarstående löneskillnaden mellan män och kvinnor.

Den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (EU:s anslutning)

16. || EU:s anslutning till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna – interna regler || Lagstiftning || Initiativet fastställer de rättsregler som erfordras för att göra den kommande anslutningen till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna operationell internt.

Yttre åtgärder och sjöfart

17. || EU:s strategi för sjöfartsskydd || Icke-lagstiftning || Ett gemensamt meddelande tillsammans med den höga representanten kommer att fastställa en enhetlig strategisk ram som kombinerar inre och yttre säkerhet, och som bygger på civilt och militärt samarbete, kompletterande och gemensamma resurser, för att på ett bättre sätt hantera de största säkerhetsriskerna inom sjöfarten.

Inrikes frågor

18. || Bekämpning av våldsam extremism || Icke-lagstiftning || Meddelande med förslag till medlemsstaterna om hur de kan utveckla nya verktyg för att bekämpa eller motverka våldsamma former av extremism. Meddelandet kommer att utgå från rekommendationer som har lämnats av nätverket mot radikalisering (som inrättades 2011) och kommer även att innehålla aspekter för att se över EU:s strategi mot radikalisering och rekrytering.

Humanitärt bistånd

19. || Utarbetande av en ståndpunkt för EU om tiden efter Hyogo-ramen || Icke-lagstiftning || Initiativet kommer att behandla EU:s bidrag till diskussionerna om den internationella ramen för åtgärder avseende katastrofreducering efter 2015.

Rättsliga och inrikes frågor

20. || Framtida prioriteringar inom områdena rättsliga och inrikes frågor || Icke-lagstiftning || Eftersom Stockholmsprogrammet avslutas under 2014 och politikområdet frihet, säkerhet och rättvisa till fullo ska vara integrerat i EU-systemet kommer kommissionen att lägga fram ett meddelande om framtiden för EU:s politik om rättvisa och en ny europeisk agenda om inrikes frågor.

Rättvisa och näringsliv

21. || En europeisk tillgänglighetslag || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Initiativet kommer att förbättra tillgången till varor och tjänster för personer med funktionshinder och äldre, med utgångspunkt i en formgivning som ska passa alla. Detta affärsvänliga förslag ska även omfatta bindande bestämmelser om inrättande och harmonisering av normer för tillgänglighet. Det hålls för närvarande samråd om initiativet med industrin och intressenter.

22. || En ny strategi för att hantera misslyckade företagssatsningar och insolvens || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Målsättningen med detta initiativ är att inrätta minimistandarder inom området förfaranden före insolvens (omorganisering) och en andra chans för ärliga företagare. Syftet är att undanröja hinder för gränsöverskridande handel och investeringar genom att skapa lika förutsättningar för gäldenärer och borgenärer i olika medlemsstater.

Inre marknaden och tjänster

23. || Uppföljning av grönboken om långsiktig finansiering av den europeiska ekonomin || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Det huvudsakliga politiska syftet är att öka tillförseln av kapital till långsiktiga investeringar. Detta kan erfordra ett antagande eller en ändring av ramvillkoren och i synnerhet en förordning om finansmarknaden i syfte att se till att finansmarknaderna blir bättre på att tillhandahålla långsiktig finansiering.

24. || Översyn av upphovsrättslagstiftningen || Lagstiftning/icke-lagstiftning || Målet är att se över villkoren för EU:s upphovsrättsram som är relevanta för tillgängligheten på internet av material som skyddas av upphovsrätten och liknande rättigheter, i syfte att garantera att denna ram är anpassad för den digitala tidsåldern. Detta innebär bland annat en modern ram som främjar innovativ marknadspraxis, garanterar ett effektivt erkännande av och ersättning till rättighetsinnehavarna, tillhandahåller hållbara incitament för kreativitet, kulturell mångfald och innovation, ökar valmöjligheterna och öppnar upp tillgången till lagliga alternativ för slutanvändarna, möjliggör nya företagsmodeller samt på ett mer effektivt sätt bidrar till att bekämpa det illegala utbudet och piratkopieringen.

25. || Ramar för krishantering och krislösning för andra finansinstitut än banker || Lagstiftning || I syfte att förbättra den finansiella stabiliteten och, parallellt med ramarna för banksektorn, kommer initiativet att se till att finansinstitut utanför banksektorn på ett effektivt sätt kan få hjälp utan att detta orsakar en systemisk påverkan.

Skydd av EU:s ekonomiska intressen

26. || Olaf-reformen || Lagstiftning || Till följd av meddelandet om att förbättra förvaltningen av Olaf och stärka de processrättsliga garantierna vid utredningar kan ytterligare systemiska förbättringar av Olaf-förordningen göras med beaktande av de processrättsliga garantierna i kommissionens förslag om inrättandet av en europeisk åklagarmyndighet, vilka skulle kunna överföras till Olafs administrativa utredningar och införas redan innan åklagarmyndigheten inrättas. Detta skulle kunna inbegripa en förbättring av den rättsliga översynen av utredningsmässiga åtgärder genom det nya kontoret för en oberoende kontrollant av processrättsliga garantier samt förbättrade processrättsliga garantier för handlingar vid institutionerna som liknar de eftersökningar och gripanden som genomförs av Olaf.

Forskning och innovation samt ekonomiska och monetära frågor

27. || Forskning och innovation som nya tillväxtkällor || Icke-lagstiftning || Som en följd av innovationsunionen kommer detta meddelandet att bedöma hur innovationsekonomin främjar konkurrenskraften och tillhandahålla en bevisgrund för fastställande av prioriterade investeringar vid sidan om de nödvändiga strukturella reformerna inom området budgetkonsolidering och frigörande av tillväxtpotentialen.

Rättsstatsprincipen

28. || Rättsstatsprincipen inom Europeiska unionen || Icke-lagstiftning || Meddelandet kommer att vidareutveckla betänkandet om en ram för ett enhetligt bemötande i fall där rättsstatsprincipen ifrågasätts.

Skatter och tullar

29. || Mot ett definitivt system för mervärdesskatt || Icke-lagstiftning || Initiativet följer på meddelandet från december 2011 om framtiden för mervärdesskatt och syftar till att tillhandahålla riktlinjer om hur man ska genomföra destinationsprincipen för beskattningen av tillhandahållandet av varor och tjänster inom EU på bästa möjliga sätt, genom att överge den långsiktiga målsättningen med beskattning i ursprungsmedlemsstaten.

Bilaga III: Refit-åtgärder

Nr || Titel || Typ av initiativ[3] || Beskrivning

1. || Omarbetning och sammanslagning av tre direktiv inom området information till och samråd med arbetstagare[4] || Lagstiftning (omarbetning) || Omarbetning och sammanslagning av tre direktiv efter en kontroll av ändamålsenligheten som offentliggjordes i juli 2013[5], i syfte att hantera några av de frågor som togs upp i kommissionens arbetsdokument (och för att förbättra direktivens tillämpning). Detta initiativ är föremål för samråd med arbetsmarknadens parter.

2. || Översyn av lagstiftningen om livsmedelshygien || Lagstiftning (förenkling, ersättning) || Hygienbestämmelserna kommer att ersättas av en ny lag, förfarandena kommer att förenklas och ett flexibelt tillvägagångssätt för små och medelstora företag kommer att förbättras.

3. || Förenkling av lagstiftningen om veterinärmedicin || Lagstiftning (förenkling) || Ett tillstånd för saluföring erfordras för att ut släppa veterinärmedicin på EU-marknaden. Den administrativa bördan för den veterinärfarmaceutiska industrin kommer att minskas genom förenklade och mer effektiva förfaranden för att erhålla och behålla ett saluföringstillstånd.

4. || Ramförordning om integrerad företagsstatistik[6] || Lagstiftning || Detta initiativ syftar till att integrera företagsstatistik i en gemensam rättslig ram för att integrera och rationalisera referensarkitekturen för europeisk företagsstatistik genom att minska den onödiga bördan på respondenterna.

5. || Ramförordning för integrering av socialstatistik[7] || Lagstiftning || Detta initiativ syftar till att integrera socialstatistik i en gemensam rättslig ram för att integrera och rationalisera referensarkitekturen för europeisk socialstatistik genom att minska den onödiga bördan på respondenterna.

6. || Reform av systemet för jordbruksundersökningar || Lagstiftning || Den grundläggande akten kommer att kortas ned och integreras samt åtföljas av en delegerad akt med avseende på den kommande jordbruksundersökningen som planeras till 2020.

7. || Omarbetning av åtta direktiv om bolagsrätt[8] || Lagstiftning (kodifiering) || Bolagsrättsdirektiven hanterar företagens etablering och funktionssätt. De omfattar etableringen och registreringen av företag, investerarskydd (t.ex. genom kapitalkrav), fusioner och fissioner samt vissa rapporteringsaspekter. Vissa aspekter i det nuvarande rättsliga systemet inom detta område är svåra att tillämpa, i synnerhet för små och medelstora företag.[9] För närvarande arbetar man med att skapa en enda användarvänlig uppsättning regler om bolagsrätt genom att kodifiera sammanlagt åtta befintliga direktiv om bolagsrätt.[10] Det nya rättsliga instrumentet kommer att följa företagets hela livscykel – från bildande till upplösning. Det kommer att inbegripa ett gemensamt avsnitt med definitioner och rapporteringskrav och resultat, som en väsentlig förenkling av de tillämpliga EU-reglerna om privata bolag med begränsat ansvar och aktiebolag.

8. || Översyn och förenkling av reglerna för statligt stöd inom jordbrukssektorn || Lagstiftning (översyn) || Reglerna för statligt stöd inom jordbrukssektorn kommer att ses över i syfte att göra dem ekonomiskt mer betydande, med fokus på fall med en verklig inverkan på konkurrensen och handeln på den inre marknaden samt en förenkling av regler och förfaranden och en minskad börda på små och medelstora företag.

9. || Översyn och förenkling av den rättsliga ramen för ekologiskt jordbruk || Lagstiftning (översyn) || Översynen av lagstiftningen om ekologiskt jordbruk kommer att fokusera på oförenligheter, luckor och verkningslösa åtgärder samt på att förenkla regler och minska lagstiftningskostnaderna.

10. || Kodifiering av tjugosex rådsförordningar till följd av antagandet av två bemyndigandeförordningar med anknytning till den gemensamma handelspolitiken[11] || Lagstiftning (kodifiering) || Dessa förslag kommer att kodifiera respektive lagstiftning och anpassa den till FEUF.

11. || Export för återvinning av icke-farligt avfall, förordning 1418/2007[12] || Lagstiftning (förenkling) || Förordningen kommer att uppdateras, förfarandena kommer att förenklas och den administrativa bördan att minskas.

12. || Förenkling av bestämmelserna om tillträde till den internationella godstransportmarknaden[13] || Lagstiftning (förenkling) || Detta förslag kommer att förenkla och tydliggöra bestämmelserna om tillträde till den internationella godstransportmarknaden och om transporttjänster som genomförs av godstrafikföretag. Det kommer även att förenkla genomförandereglerna och möjliggöra riktade och verkningsfulla kontroller av nationella myndigheter.

13. || Fisketillståndsförordningen[14] || Lagstiftning (omarbetning) || Omarbetning av fisketillståndsförordningen i syfte att förenkla det nuvarande systemet, mildra problemet med de mycket skilda uppgiftskraven från medlemsstaterna, förbättra enhetligheten mellan fisketillståndsförordningen och bekämpningen av olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och kontrollramen samt bredda målsättningarna i den yttre dimensionen av den gemensamma fiskeripolitiken.

14. || Tekniska åtgärder för skydd av havsorganismer || Lagstiftning || De tekniska åtgärderna kommer att förenklas, anpassas till målen för den nya gemensamma fiskeripolitiken och omgrupperas i den nya ramförordningen.

15. || Upphävande av direktiv 1999/45/EG om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat || Lagstiftning (upphävande) || Detta direktiv har blivit föråldrat i och med 2008 års antagande av nya regler om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar.

16. || Upphävande av rådets direktiv om hjälp till kommissionen och samarbete från medlemsstaternas sida vid den vetenskapliga granskningen av livsmedelsfrågor[15] || Lagstiftning (upphävande) || Direktivet har blivit förbisprunget av förändringar i lagstiftning och strukturer med avseende på vetenskapligt samarbete. Dessa arbetsuppgifter utförs nu av Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet).

17. || Upphävande av förordningen om stålstatistik[16] || Lagstiftning (upphävande) || Stålstatistik samlas i nuläget in på andra sätt. Denna lagstiftning är därför inte längre nödvändig.

18. || Upphävande av ett rådsbeslut om en samarbetsordning för medlemsstaternas finansunderrättelseenheter avseende utbyte av information[17] || Lagstiftning (upphävande) || Denna lagstiftning kommer att övertas av direktivet om bekämpning av penningtvätt. Tidpunkten för upphävandet beror på antagandet och genomförandet av förslaget till direktivet om bekämpning av penningtvätt, som antogs av kommissionen den 5 februari 2013, vilket kommer att göra beslut 2000/642/RIF obsolet.

19. || Upphävande av direktiv 2007/38/EG om eftermontering av speglar på tunga fordon || Lagstiftning (upphävande) || Direktivet är inte längre relevant. Dess innehåll har överförts till förordningar om typgodkännande av tunga lastbilar.

20. || Upphävande av direktiv 2009/33/EG om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon || Lagstiftning (upphävande) || Direktivet behövs inte längre eftersom dess innehåll har överförts till nya horisontella regler för allmän upphandling.

21. || Upphävande av rådets beslut om ett gemenskapsmål för minskning av förbrukningen av primära energikällor i händelse av svårigheter med försörjningen av råolja och petroliumprodukter[18] || Lagstiftning (upphävande) || Beslutet är förlegat; i dag ses uttag av olja ur nödlager generellt som ett huvudsakligt hanteringsverktyg i händelse av avbrott i oljeleveranserna – det kan ersätta saknade volymer snabbt och utan att störa den ekonomiska verksamheten inom EU eller i medborgarnas liv. Det nya direktivet om oljelager (antogs 2009, med alla bestämmelser i kraft sedan 2013) omfattar nödlager och inbegriper möjligheten med ett mål för konsumtionsminskningar.

Bilaga IV: Förteckning över tillbakadragna förslag under behandling och övervägande[19]

Nr || COM-/SEC-referens/inter-institutionell referens || Titel || Anledning till tillbakadragande || Hänvisning till kommissionens förslag i EUT

Utveckling och samarbete EuropeAid

1. || KOM (2009) 395 2009/0111/CNS || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 314/2004 om vissa restriktiva åtgärder mot Zimbabwe || Obsolet. Översynen av förteckningen planeras nu inom ramen för beslut 2011/101/Gusp. Sanktionssystemet påverkas inte. || EUT C 26, 28.1.2011, s. 4

Utveckling och samarbete – EuropeAid samt utrikespolitiska instrument

2. || KOM(2009) 195 2009/0058/COD                || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1717/2006 om upprättande av ett stabilitetsinstrument || Obsolet. Den förordning som ska ändras löper ut i slutet av 2013 och ett nytt lagstiftningsförslag om ett stabilitetsinstrument har antagits av kommissionen inom ramen för lagstiftningspaketet 2014–2020 för yttre åtgärder (KOM(2011) 845). || EUT C 296, 30.10.2010, s. 5

Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

3. || KOM(2011) 336 2011/0147/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1927/2006 om upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter || Obsolet. Den förordning som ska ändras löper ut i slutet av 2013. Ett nytt lagstiftningsförslag om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2014–2020) har antagits av kommissionen som en del av det fleråriga budgetpaketet. || EUT C 264, 8.9.2011, s. 4

Miljö

4. || KOM(2003) 624 2003/0246/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor            || Detta förslag har behandlats av medlagstiftarna sedan 2003, och under denna period har inga effektiva framsteg gjorts. Kommissionen kommer att beakta alternativa sätt att uppfylla skyldigheterna enligt Århuskonventionen, och en konsekvensbedömning håller på att genomföras. || EUT C 96, 21.4.2004, s. 22

5. || KOM(2006) 232 slutlig || Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättande av rambestämmelser för markskydd och om ändring av direktiv 2004/35/EG || Kommissionen noterar att förslaget har behandlats under åtta år, och under denna period har inga effektiva åtgärder vidtagits. Kommissionen kommer därför noga att undersöka huruvida målsättningen med förslaget, till vilken kommissionen fortfarande är förbunden, gynnas mest av att förslaget behålls eller dras tillbaka, och därmed öppna upp för ett alternativt initiativ under kommande mandatperiod. Detta kommer att bedömas utifrån genomförbarheten att nå ett antagande innan valen till Europaparlamentet. || EUT L 200, 22.7.2006, s. 11

Eurostat

6. || KOM(2011) 335 2011/0146/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om europeisk statistik om trygghet mot brott || Obsolet. Europaparlamentet röstade emot förordningen. Dessutom diskuteras ämnet inte i rådet. Frågan förblir aktuell och kommissionen kommer att utarbeta en annan strategi för att uppnå målen i förslaget. || EUT C 264, 8.9.2011, s. 3

Området yttre förbindelser

7. || COM(1973) 1929 || Proposition de règlement du Conseil portant ouverture, répartition et mode de gestion du contingent tarifaire communautaire d'autres tissus de coton, de la position 55.09 du tarif douanier commun, originaires de la République libanaise (année 1974) || Obsolet. Den vara som berörs har liberaliserats under tiden. || -

8. || COM(1980) 662 || Proposition de règlement rendant applicable des décisions des Conseils de coopération CEE-Algérie, Maroc, Tunisie, Egypte, Liban, Jordanie, Syrie …, remplaçant les Unités de Compte par les Unités de Compte Européennes dans le protocole nº 2 de l'accord entre la Communauté économique européenne et ces pays || Obsolet. Förslaget antogs med avseende på Egypten, Libanon, Jordanien och Marocko. Alla avtal med de berörda länderna (förutom Syrien) har ersatts av associeringsavtal. Även om avtalet med Syrien fortfarande gäller kommer det att ersättas av ett associeringsavtal som redan har inletts. || -

9. || COM(1983) 303 || Propositions de règlements du Conseil modifiant une nouvelle fois les articles 6 et 17 du protocole relatif à la définition de la notion de produits originaires et aux méthodes de coopération administrative des accords de coopération entre la Communauté économique européenne et l'Algérie, l'Égypte, La Jordanie, le Liban, le Maroc, la Syrie et la Tunisie || Obsolet. Förslaget antogs med avseende på Egypten och Libanon. Alla avtal med de berörda länderna (förutom Syrien) har ersatts av associeringsavtal. Även om avtalet med Syrien fortfarande gäller kommer det att ersättas av ett associeringsavtal som redan har inletts. || -

10. || COM(1985) 534 || Proposition de règlement (CEE) du Conseil modifiant en ce qui concerne certaines opérations avec l'Afrique du Sud, les régimes applicables aux importations et exportations de certains produits || Obsolet. Skälen bakom detta förslag är inte längre aktuella. || -

11. || COM(1989) 19 || Proposition de règlement du Conseil portant suspension de concessions tarifaires et relèvements des droits de la nomenclature combinée applicable à certains produits originaires des Etats-Unis || Obsolet. Skälen bakom detta förslag är inte längre aktuella. || -

Hälso- och konsumentfrågor

12. || KOM(2008) 663 ändrad genom KOM(2011) 633 och COM(2012) 48 2008/0256/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring i fråga om information till allmänheten om receptbelagda humanläkemedel av direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel || Det ursprungliga förslaget delades upp i två förslag för att underlätta medlagstiftarnas diskussion. Aspekterna med avseende på övervakning av läkemedel införlivades i ett nytt förslag (COM(2012) 52), vilket antogs som direktiv 2012/26/EG av Europaparlamentet och rådet den 25 oktober 2012 om ändring av direktiv 2001/83/EG. Aspekterna med avseende på patientinformation införlivades i det ändrade förslaget COM(2012) 48. Diskussionerna i rådet har visat att en överenskommelse om detta förslag inte kan nås. || EUT C 37, 10.2.2012, s. 15, och EUT C 102, 5.4.2012, s. 27  

13. || KOM(2008) 662 ändrad genom KOM(2011) 632 och COM(2012) 49 2008/0255/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDET FÖRORDNING om ändring i fråga om information till allmänheten om receptbelagda humanläkemedel av förordning (EG) nr 726/2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet || Det ursprungliga förslaget delades upp i två förslag för att underlätta medlagstiftarnas diskussion. Aspekterna med avseende på övervakning av läkemedel införlivades i ett nytt förslag (COM(2012) 52), vilket antogs som Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1027/2012 av den 25 oktober 2012 om ändring av direktiv (EG) nr 726/2004. Aspekterna med avseende på patientinformation införlivades i det ändrade förslaget COM(2012) 49. Diskussionerna i rådet har visat att en överenskommelse om detta förslag inte kan nås. || EUT C 37, 10.2.2012, s. 15, och EUT C 102, 5.4.2012, s. 27

Personal och säkerhet

14. || KOM(2005) 190-1 2005/0072/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

15. ||  KOM(2005) 190-2 2005/0073/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 337/75 om uppbyggnaden av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning, vad beträffar mandatperioden för direktören || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

16. || KOM(2005) 190-3 2005/0074/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 1365/75 om bildande av en europeisk fond för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören och den vice verkställande direktören || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

17. || KOM(2005) 190-4        2005/0075/ COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 1360/90 om inrättandet av en europeisk yrkesutbildningsstiftelse vad direktörens ämbetsperiod avser || Det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012 har gjort detta förslag obsolet. || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

18. || KOM(2005) 190-5 2005/0076/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 302/93 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, vad beträffar mandatperioden för direktören || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

19. || KOM(2005) 190-6 2005/0077/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 40/94 vad avser ämbetsperioden för ordföranden i Byrån för harmonisering inom den inre marknaden || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

20. || KOM(2005) 190-7 2005/0078/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 2100/94 vad avser ämbetsperioden för ordföranden i Gemenskapens växtsortsmyndighet || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

21. || KOM(2005) 190-8 2005/0079/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 2965/94 om upprättande av ett översättningscentrum för Europeiska unionens organ || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

22. || KOM(2005) 190-9 2005/0080/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 1035/97 om inrättande av ett europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 26

23. || KOM(2005) 190-10 2005/0081/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 178/2008 vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

24. || KOM(2005)190-11 2005/0082/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring, vad avser direktörens ämbetsperiod, av förordning (EG) nr 851/2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

25. || KOM(2005) 190-12 2005/0083/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören för Europeiska läkemedelsmyndigheten || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

26. || KOM(2005) 190-13 2005/0084/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1321/2004 vad avser ämbetsperioden för den verkställande direktören för Europeiska tillsynsmyndigheten för GNSS || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

27. || KOM(2005) 190-14 2005/0085/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 2062/94 om upprättande av en europeisk arbetsmiljöbyrå vad direktörens ämbetsperiod avser || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

28. || KOM(2005) 190-15 2005/0086/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå, vad beträffar mandatperioden för den verkställande direktören || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

29. || KOM(2005) 190-16 2005/0087/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1592/2002 vad avser mandatperioden för den verkställande direktören och direktörerna för den europeiska byrån för luftfartssäkerhet || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

30. || KOM(2005) 190-17 2005/0088/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring, vad avser ämbetsperioden för verkställande direktören, av förordning (EG) nr 881/2004 om inrättande av en europeisk järnvägsbyrå || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

31. || KOM(2005) 190-18 2005/0089/COD || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) 2007/2004 vad avser ämbetsperioden för den verkställande direktören och den vice verkställande direktören för den europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser || En ny överenskommelse nåddes under 2012 vilket gjorde förslaget obsolet (se det gemensamma uttalandet och den gemensamma ståndpunkten från Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om decentraliserade byråer från juli 2012). || EUT C 172, 12.7.2005, s. 27

Inre marknaden och tjänster

32. || KOM(2004) 582 2004/0203/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 98/71/EG om mönsterskydd || Diskussionerna i rådet om detta förslag har inte lett till några framsteg sedan 2010, vilket visar att en överenskommelse inte kan nås. Kommissionen kommer att överväga alternativa sätt att hantera frågan inom ramen för en pågående ekonomisk undersökning och en framtida utvärdering av systemet för mönsterskydd inom EU. || EUT C 12, 18. 1. 2005, s. 25

33. || KOM(2010) 350 2010/0198/CNS || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING (EU) om översättningsarrangemang för Europeiska unionens patent || Obsolet. Har ersatts av ett nytt förslag – KOM(2011) 216 – antaget som RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 1260/2012 om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang. || -

34. || KOM(2008) 396 2008/0130/APP || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag) || Diskussionerna i rådet om detta förslag har inte lett till några framsteg sedan 2011. Eftersom enighet erfordras finns det inga utsikter om att en sådan överenskommelse kommer att nås. Kommissionen kommer att överväga alternativa sätt inom ramen för den konsekvensbedömning som för närvarande genomförs avseende enmansbolag. || EUT C 303, 15.12.2009, s. 8

Rörlighet och transport

35. || KOM(2011) 710 2011/0327/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/126/EG vad gäller körkort som innehåller ett förarkorts funktioner || Oförenlig med de relevanta villkoren om färdskrivarfilen där förslaget inte behölls eftersom det i förhandlingarna och den slutliga överenskommelse som nåddes den 14 maj 2013 fastställdes att det inte skulle vara realistiskt. || EUT C 37, 10.2.2012, s. 18

36. || KOM(2007) 497 2007/0183/CNS                                || Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av ett protokoll om ändring av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Marocko om vissa luftfartsaspekter med anledning av Republiken Bulgariens och Republiken Rumäniens anslutning till Europeiska unionen || Obsolet. Det avtal som skulle ändras har ersatts av det omfattande avtalet mellan EU och Marocko. || -

Skatter och tullar

37. || KOM(2002) 64 2002/0041/CNS || Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer || Obsolet. Förslaget lades fram 2002, och sedan 2010 har det inte varit uppe för diskussion i rådet. Under tiden har förslaget blivit förbisprunget av ändringar i fråga om det sätt som resebyråernas tjänster (inbegripet resepaket) säljs till konsumenterna. || EUT C 126 E, 28.5.2002, s. 390

38. || KOM(2003)78-2 2003/0057/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder rörande leveranser av resetjänster || Obsolet. Förslaget lades fram 2003, och sedan 2010 har det inte varit uppe för diskussion i rådet. Under tiden har förslaget blivit förbisprunget av ändringar i fråga om det sätt som resebyråernas tjänster (inbegripet resepaket) säljs till konsumenterna. Kopplat till förslag KOM(2002) 64 om de särskilda reglerna för resebyråer. || EUT C 76 E, 25.3.2004, s. 4

39. || KOM(2008) 497 2008/0164/ACC || Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2112/78 om slutande av tullkonvention om internationell transport av gods upptaget i TIR-Carnet (TIR-konventionen) av den 14 november 1975, Genève || Obsolet. TIR-konventionen konsoliderades genom ett rådsbeslut 2009. || -

40. || KOM(2004) 728-1 2004/0261/CNS || Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla skyldigheterna på mervärdesskatteområdet || Obsolet på grund av förändringar av reglerna om den plats där tjänsterna tillhandahålls. Detta förslag är en del av ett paket med tre förslag som ser över mervärdesskattesystemet, av vilka två har antagits; rådets förordning (EG) nr 143/2008 (administrativt samarbete) och direktiv 2008/9 (ersättning över gränserna). En aspekt i detta förslag var delvis inlemmad i ett ändrat lagförslag med avseende på den plats där tjänsterna tillhandahålls, som antogs som rådets direktiv 2008/8/EG (en mini-one-stop-shop-ordning begränsad till telekomtjänster, radio- och TV-sändningar och elektroniska tjänster). Ingen överenskommelse har dock kunnat nås i rådet med avseende på detta förslag. En förenkling av skyldigheterna på mervärdesskatteområdet är fortfarande en viktig prioritering, vilket också anges i meddelandet om framtiden för mervärdesskatt, och kommissionen kommer att fortsätta att arbeta med dessa områden i syfte att uppnå detta mål. || EUT C 024, 29.1.2005, s. 10

Kodifieringar

41. || KOM(2007) 755 2007/0256/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen || Det föreslagna kodifieringsförfarandet kan inte genomföras eftersom den lag som avses innehåller bestämmelser som faller inom ramen för de gamla kommittéreglerna. || EUT C 55, 28.02.2008, s. 7

42. || KOM(2008) 99 2008/0037/COD || Förslag till RÅDETS DIREKTIV om veterinära kontroller vid handeln inom gemenskapen (kodifierad version) || Ett nytt förslag – COM(2013) 265 final – inbegriper en bestämmelse om upphävande av den lag som föreslagits för kodifiering. || EUT C 207, 14.8.2008, s. 5

43. || KOM(2008) 351 2008/0115/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om förarsätet på jordbruks- och skogsbrukstraktorer med hjul (kodifierad version) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 10, 15.1.2009, s. 13

44. || KOM(2008) 697  2008/0204/COD || Förslag till RÅDETS DIREKTIV om kontrollregler och åtgärder för bekämpning av afrikansk hästpest (kodifierad version) || Ett upphävande av den berörda lagen föreslogs inom ramen för översynen av djurhälsolagstiftningen – COM(2013) 260 final. || -

45. || KOM(2009) 299 2009/0080/COD || Förslag till RÅDETS DIREKTIV .../.../EG om saluföring av utsädespotatis || Ett upphävande av den berörda lagen föreslogs inom ramen för översynen av lagstiftningen om växtförökningsmaterial – COM(2013) 262 final. || EUT C 296, 30.10.2010, s. 10

46. || KOM(2010) 359 2010/0194/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om saluföring av vegetativt förökningsmaterial av vinstockar || Ett upphävande av den berörda lagen föreslogs inom ramen för översynen av lagstiftningen om växtförökningsmaterial – COM(2013) 262 final. || -

47. || KOM(2010) 508 2010/0261/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillåten ljudnivå och avgassystemet för motorfordon (kodifiering) || Ett nytt förslag – KOM(2011) 856 – inbegriper en bestämmelse om upphävande av den lag som föreslagits för kodifiering. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 25

48. || KOM(2010) 510  2010/0264/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om baktill monterade skyddsbågar på smalspåriga jordbruks- och skogsbrukstraktorer med hjul (kodifiering) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 25

49. || KOM(2010) 610  2010/0302/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om skyddsbågar monterade framför förarsätet på smalspåriga jordbruks- och skogsbrukstraktorer med hjul (kodifiering) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 29

50. || KOM(2010) 635  2010/0309/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av ett system för identifiering och registrering av får och getter (kodifiering) || Ett upphävande av den berörda lagen föreslogs inom ramen för översynen av djurhälsolagstiftningen – COM(2013) 260 final. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 31

51. || KOM(2010) 717  2010/0348/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om montering, placering, manövrering och märkning av manöverorgan på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul (kodifiering) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 94, 26.3.2011, s. 5

52. || KOM(2010) 729 2010/0349/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul (kodifiering) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 35

53. || KOM(2010) 746 2010/0358/COD || Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om förarutrymme, tillträde till förarplats samt dörrar och fönster på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul (kodifiering) || Den lag som föreslogs för kodifiering kommer att upphävas genom förordning nr (EU) 167/2013 från och med den 1 januari 2016. || EUT C 121, 19.4.2011, s. 36

Bilaga V: Lagstiftning som ska börja tillämpas under 2014

Den 1 januari kommer att stort antal viktiga förslag att träda i kraft, i synnerhet de program som antagits för den fleråriga budgetramen 2014–2020 samt ett antal huvudsakliga politiska initiativ som kommer att införas vid samma tidpunkt. Kommissionen räknar även med att de förslag som anges i bilaga I kommer att träda i kraft.

Dessutom kommer följande lagstiftning att börja tillämpas under 2014[20]:

1 januari || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG

· Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 av den 18 juni 2009 om typgodkännande av motorfordon och motorer vad gäller utsläpp från tunga fordon (Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon

· Kommissionens förordning (EU) nr 143/2013 av den 19 februari 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 vad gäller fastställandet av koldioxidutsläpp från fordon som tillhandahållits för etappvis typgodkännande

· Kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 av den 18 juli 2008 om genomförande och ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon

· Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1257/2012 om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd

· Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 608/2013 av den 12 juni 2013 om tullens säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter

· Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd – EU-frivilliga för humanitärt arbete

· Europaparlamentets och rådets beslut om en civilskyddsmekanism för unionen

28 januari || · Rådets direktiv 2013/1/EU av den 20 december 2012 om ändring av direktiv 93/109/EG med avseende på vissa närmare bestämmelser för valbarhet vid val till Europaparlamentet för unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsstat där de inte är medborgare

14 februari || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EU av den 4 juli 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE)

22 februari || · Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012 av den 25 oktober 2012 om tillämpning av det allmänna preferenssystemet och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 732/2008.

1 mars || · Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 om export och import av farliga kemikalier.

17 mars || · Rådets beslut 2013/129/EU av den 7 mars 2013 om att underställa 4-metylamfetamin kontrollåtgärder.

1 april || · Kommissionens direktiv 2013/8/EU av den 26 februari 2013 om ändring i form av anpassning av de tekniska bestämmelserna av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/144/EG om vissa delar och egenskaper på jordbruks- och skogsbrukstraktorer med hjul.

10 april || · Kommissionens förordning (EU) nr 847/2012 av den 19 september 2012 om ändring av bilaga XVII till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) vad gäller kvicksilver.

2 juni || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/13/EU av den 22 maj 2012 om rätten till information vid straffrättsliga förfaranden.

13 juni || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/83/EU av den 25 oktober 2011 om konsumenträttigheter och om ändring av rådets direktiv 93/13/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/44/EG och om upphävande av rådets direktiv 85/577/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG.

18 juni || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/33/EU av den 21 november 2012 om ändring av rådets direktiv 1999/32/EG vad gäller svavelhalten i marina bränslen.

19 juni || · Kommissionens direktiv 2013/10/EU av den 19 mars 2013 om ändring av rådets direktiv 75/324/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar beträffande aerosolbehållare för att anpassa dess märkningsbestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar.

4 juli || · Direktiv 2012/35 om ändring av direktiv 2008/106/EG om minimikrav på utbildning för sjöfolk.

7 juli || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/17/EU av den 13 juni 2012 om ändring av rådets direktiv 89/666/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/56/EG och 2009/101/EG vad avser sammankoppling av centrala register, handelsregister och företagarregister.

5 augusti || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/41/EU av den 7 juli 2010 om tillämpning av principen om likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare och om upphävande av rådets direktiv 86/613/EEG (med avseende på IE, EL, FR, SI och UK).

1 september || · Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen.

2 september || · Förordning (EU) nr 98/2013 av den 15 januari 2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer

29 oktober || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/28/EU av den 25 oktober 2012 om viss tillåten användning av anonyma verk.

1 november || · Kommissionens förordning (EU) nr 1229/2012 av den 10 december 2012 om ändring av bilagorna IV och XII till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon.

· Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009 av den 13 juli 2009 om krav för typgodkännande av allmän säkerhet hos motorfordon och deras släpvagnar samt av de system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för dem.

· Kommissionens förordning (EU) nr 932/2012 av den 3 oktober 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för torktumlare för hushållsbruk.

10 november || · Förordning (EU) nr 1007/2011 om benämningar på textilfibrer och därtill hörande etikettering och märkning av fibersammansättningen i textilprodukter och om upphävande av rådets direktiv 73/44/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 96/73/EG och 2008/121/EG.

21 november || · Direktiv 2013/38 om ändring av direktiv 2009/16/EG om hamnstatskontroll, i syfte att genomföra konventionen om arbete till sjöss.

1 december || · Kommissionens förordning (EU) nr 487/2013 av den 8 maj 2013 om ändring, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar.

· Artikel 1.1 i kommissionens förordning (EU) nr 944/2013 av den 2 oktober 2013 om ändring, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar.

7 december || · Kommissionens förordning (EU) nr 463/2013 av den 17 maj 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2003/2003 om gödselmedel.

12 december || · Förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna.

21 december || · Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/14/EU av den 21 maj 2013 om ändring av direktiv 2003/41/EG om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut, direktiv 2009/65/EG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) och direktiv 2011/61/EU om förvaltare av alternativa investeringsfonder när det gäller alltför stor förlitan på kreditbetyg.

29 december || · Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 av den 12 juni 2013 om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om upphävande av förordning (EG) nr 998/2003.

· Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/31/EU av den 12 juni 2013 om ändring av rådets direktiv 92/65/EEG vad gäller djurhälsokraven för handel med hundar, katter och illrar inom unionen och vid import av dessa djur till unionen.

[1] Färdplaner för de enskilda förslagen: http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/planned_ia_en.htm

[2] Resultatet av konsekvensbedömningen kan innebära att typen av initiativ ändras.

[3] Resultatet av konsekvensbedömningen kan innebära att typen av initiativ ändras.

[4] Detta rör direktiv 98/59/EG om kollektiva uppsägningar, direktiv 2001/23/EG om överlåtelse av företag och direktiv 2002/14/EG om inrättande av en allmän ram för information till och samråd med arbetstagare i Europeiska gemenskapen.

[5] ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR: Kontroll av ändamålsenligheten avseende EU-lagstiftningen inom området information till och samråd med arbetstagare, SWD(2013) 293 final, 26.7.2013

[6] Översynen av företagsstatistiken kommer att bero på utvecklingen inom det europeiska statistiksystemet.

[7] Översynen av socialstatistiken kommer att bero på utvecklingen inom det europeiska statistiksystemet.

[8] Direktiven 82/891/EEG, 89/666/EEG, 2005/56/EG, 2009/101/EG, 2009/102/EG, 2011/35/EU, 2012/17/EU och 2012/30/EU.

[9] Dessa svårigheter inbegriper tillämpningen av reglerna för inhemska eller gränsöverskridande företagsfusioner, en överlappning av termer och definitioner över rättsaktsdefinitioner och över rättsakter.

[10] Direktiven 82/891/EEG, 89/666/EEG, 2005/56/EG, 2009/101/EG, 2009/102/EG, 2011/35/EU, 2012/17/EU och 2012/30/EU

[11] KOM(2011) 82 och KOM(2011) 349

[12] Kommissionens förordning (EG) nr 1418/2007 av den 29 november 2007 om export för återvinning av visst avfall som förtecknas i bilaga III eller IIIA till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1013/2006 till vissa länder som inte omfattas av OECD-beslutet om kontroll av gränsöverskridande transporter av avfall

[13] Förenkling och bättre genomförande av bestämmelserna om tillträde till den internationella marknaden för godstransporter (förordning (EG) nr 1072/2009) och upprättande av godstransportföretag (förordning (EG) nr 1071/2009)

[14] Rådets förordning (EG) nr 1006/2008 av den 29 september 2008 om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför gemenskapens vatten och om tillträde för fartyg från tredjeland till gemenskapens vatten, om ändring av förordningarna (EEG) nr 2847/93 och (EG) nr 1627/94 och om upphävande av förordning (EG) nr 3317/94

[15] EGT L 52, 4.1.1993, s.18

[16] Förordning (EG) nr 48/2004.

[17] Rådets beslut 2000/642/RIF av den 17 oktober 2000. Tidpunkten beror på antagandet och genomförandet av förslaget till direktivet om bekämpning av penningtvätt, som antogs av kommissionen den 5 februari 2013, vilket kommer att göra beslut 2000/642/RIF obsolet.

[18] Rådets beslut 77/706/EEG av den 7 november 1977 om ett gemenskapsmål för minskning av förbrukningen av primära energikällor i händelse av svårigheter med försörjning av råolja och petroliumprodukter (+ genomförandet av kommissionens beslut 79/639)

[19] Tillbakadragandet kommer att ske på den dag då det publiceras i Europeiska unionens officiella tidning.

[20] Kommittéförslag tas inte upp här.