52013DC0305

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET LÄGESRAPPORT OM UTVECKLINGEN AV ANDRA GENERATIONEN AV SCHENGENS INFORMATIONSSYSTEM (SIS II) Juli 2012–december 2012 /* COM/2013/0305 final */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

LÄGESRAPPORT OM UTVECKLINGEN AV ANDRA GENERATIONEN AV SCHENGENS INFORMATIONSSYSTEM (SIS II)

Juli 2012–december 2012

1.           Inledning

I denna lägesrapport beskrivs det arbete som utförts under andra halvåret 2012 för att utveckla andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) och förbereda migreringen från SIS 1+ till SIS II. Rapporten läggs fram för Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 18 i rådets förordning (EG) nr 1104/2008 av den 24 oktober 2008[1] och i rådets beslut 2008/839/RIF av den 24 oktober 2008[2] om migrering från Schengens informationssystem (SIS 1+) till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

2.           Projektets status

2.1.        Överblick över framstegen under rapportperioden

De tester som genomfördes under andra halvåret 2012 visar att betydande framsteg har gjorts i utvecklingen av det centrala systemet och flertalet av de nationella systemen. Under rapportperioden avslutades nästan alla tekniska förberedelser inför den faktiska datamigreringen.

För att uppnå dessa framsteg behövde emellertid en del nya svårigheter lösas:

(1) När det gäller det övergripande testet misslyckades några medlemsstater med att uppfylla testavslutskriterierna inom den fastställda tidsfristen och även inom den period som beviljats för oförutsedda händelser. Olösta problem måste åtgärdas och omtestning göras efter den fastställda tidsfristen, dvs. samtidigt med andra uppgifter som också måste utföras i det kritiska slutskedet före idrifttagandet av SIS II (framför allt funktionstestet av Sirene[3] och provkörningarna inför migreringen). Detta innebar en avsevärd risk för den övergripande tidsplanen. Tack vare flexibiliteten hos alla berörda parter kunde de berörda medlemsstaterna emellertid genomföra omtestningen under andra veckan i januari 2013.

(2) I oktober 2012 meddelade Finland att det nationella SIS II-projektet försenats och underrättade kommissionen om att det nationella systemet inte skulle vara klart förrän i februari 2013. Efter att ha bedömt situationen på plats i Finland hjälpte kommissionen och stödgruppen för det globala SIS II-programmet Finland att planera hur man skulle fortsätta för att kunna hålla det planerade datumet för idrifttagandet av SIS II. Den gemensamt identifierade lösningen för migreringen innebär att Finland temporärt installerar en befintlig och beprövad teknisk lösning kallad SIB[4], som redan genomförts av flera andra medlemsstater. Finland har prioriterat denna lösning samtidigt som man har fortsatt med det nationella projektet. Kommissionen och stödgruppen understöder och övervakar noggrant framstegen för SIB-lösningen i Finland.

(3) När det gäller funktionstestet av Sirene misslyckades tre medlemsstater (plus Finland, som inte deltog i testet av ovan angivna skäl) med att uppfylla testavslutskriterierna och gavs tillfälle att göra om testet från och med den 28 januari 2013.

Allmänt sett har de problem i medlemsstaterna som kunde ha riskerat den övergripande tidsplanen åtgärdats tack vare de berörda parternas målinriktade inställning. Den snabbhet och effektivitet med vilken den problematiska situationen i Finland kunde lösas har än en gång visat hur värdefull stödgruppen är.

De gemensamma ansträngningarna och det nära samarbetet mellan medlemsstaterna och kommissionen har säkerställt att planeringen hållits för det centrala projektet, både när det gäller tidsfrister och budget. Däremot har åtgärderna för att åtgärda riskerna i stor utsträckning uttömt de kvarvarande marginalerna för oförutsedda händelser.

2.2.        Tester

Den serie tester som är avsedda att säkerställa att de nationella systemen och det centrala systemet fungerar korrekt och har nödvändig prestanda samt att interaktionen mellan dem fungerar avslutades med det övergripande testet, som genomfördes under rapportperioden och kommer att köras på nytt i början av 2013.

När det gäller Finland kommer de nödvändiga testerna (överensstämmelsetestet, det övergripande testet och funktionstestet av Sirene) inom ramen för ”plan B” att så långt det är möjligt samordnas med omtestningsverksamheten för övriga medlemsstater.

(a) Utökade överensstämmelsetester (CTE)

Alla medlemsstater lyckades slutligen klara av sina överensstämmelsetester, som är avsedda att kontrollera att de nationella systemen överensstämmer med specifikationerna för SIS II. De fyra sista medlemsstaterna slutförde sina tester med tillfredsställande resultat i slutet av augusti 2012. Detta var nödvändigt för att det övergripande testet skulle kunna genomföras utan problem. Finland kommer att utföra testerna på nytt, som det anges ovan. Eurojust och Europol planerar att genomföra sina överensstämmelsetester 2013.

(b) Det preliminära systemacceptanstestet (PSAT)

Detta test genomfördes i mars 2012 med positiva resultat som visar att både centralenheten och reservcentralenheten fungerar tillförlitligt och stabilt. Viss omtestning krävdes dock vid reservcentralenheten i St. Johann im Pongau. Omtestningen genomfördes framgångsrikt under andra halvåret 2012.

(c) Det andra etappmålstestet (M2)

Det andra etappmålstestet, som genomfördes i maj 2012, visade att det centrala systemet är stabilt, tillförlitligt och effektivt under operativa förhållanden.

På grundval av den positiva tekniska bedömningen och valideringen av testresultaten noterade rådet (allmänna frågor) den 24 juli 2012 att det andra etappmålstestet genomförts framgångsrikt. I och med detta har alla de villkor som angavs för det andra etappmålstestet i rådets slutsatser i juni 2009 uppfyllts.

Kommissionen underrättade Europaparlamentet om det positiva resultatet av testet.

(d) Det övergripande testet

Det övergripande testet är en teknisk och rättslig förutsättning för att SIS II ska kunna tas i drift[5]. Målen med det övergripande testet var att

1.           bekräfta att kommissionen och de medlemsstater som deltar i SIS 1+ har avslutat de tekniska arrangemang som krävs för att behandla SIS II-data, och

2.           visa att SIS II har åtminstone samma prestandanivå som SIS 1+ (som det föreskrivs i den rättsliga grunden).

I det övergripande testet testades SIS II-systemet från början till slut. Detta innebär att alla de nationella systemen, nätet och det centrala systemet testades.

Testerna leddes gemensamt av en testledare för medlemsstaterna och en testledare för kommissionen. Testfallen fastställdes i planen för det övergripande testet, som godkändes av den behöriga rådsarbetsgruppen den 24 maj 2012.

Efter kommissionens förklaring om att det centrala systemet var färdigt (vid mötet i Coreper den 30 maj 2012) genomfördes det övergripande testet mellan den 1 juni 2012 och den 22 augusti 2012. Medlemsstaterna körde testerna i fyra grupper om sex till sju medlemsstater i varje, medan de medlemsstater som inte deltog simulerades. Ytterligare omtester anordnades därefter i september 2012 för att ge medlemsstaterna möjlighet att göra om testfall som misslyckats.

Det centrala SIS II-systemet fungerade bra och stabilt under hela det övergripande testet. Ett fel, som huvuduppdragstagaren redan kände till, uppstod under de första testomgångarna, men åtgärdades vid en senare teknisk uppdatering av det centrala systemet.

På nationell nivå måste omkring hälften av medlemsstaterna antingen helt eller delvis köra om det övergripande testet, och med några få undantag lyckades de framgångsrikt göra detta under den föreskrivna tidsfristen för oförutsedda händelser. Slutligen klarade 25 medlemsstater det övergripande testet, även om det för att uppnå detta resultat behövdes sex testomgångar i stället för de fyra som ursprungligen planerats. Två medlemsstater (Polen och Schweiz) var tvungna att köra om ett testfall och två andra (Danmark och Finland) måste köra om hela testfasen. För att undanröja reservationerna mot sitt testresultat begärde också Belgien att delvis få göra om det övergripande testet. Eftersom det inte var möjligt att ordna ett lämpligt testtillfälle under rapportperioden, planerades dessa ytterligare omtester till andra veckan i januari 2013.

(e) Funktionstestet av Sirene

Enligt de rättsliga instrumenten om migreringen ska de medlemsstater som deltar i SIS 1+ genomföra ett test rörande kompletterande information (funktionstest av Sirene). Detta test hör till medlemsstaternas ansvar. Kommissionen tillhandahöll emellertid det centrala systemet och kommunikationsinfrastrukturen för genomförandet av testet, och fortsatte även att understödja medlemsstaterna i deras förberedelser under den gemensamma översynen av de tekniska specifikationerna för utbyte av uppgifter mellan Sirenekontoren och i utarbetandet av en detaljerad testbeskrivning. Efter det framgångsrika konnektivitetstestet av Sirene genomfördes funktionstestet av Sirene under andra halvåret 2012. Tre medlemsstater (plus Finland när man är redo, men helst tillsammans med resten av medlemsstaterna) måste göra om testet, vilket planeras till den vecka som börjar den 28 januari 2013.

2.3.        Förberedelser inför migreringen från SIS 1+ till SIS II

2.3.1.     Tekniska förberedelser

En konverterare som tillhandhållits av kommissionen är kärnan i den tillfälliga migreringsstruktur som inrättats för att möjliggöra överföring av SIS 1-data till det nya systemet genom att säkerställa oavbruten kommunikation mellan det centrala SIS II-systemet och den tekniska stödfunktionen för SIS 1+ (C.SIS)[6].

Ansvaret för testerna delas av Europeiska kommissionen och Frankrike, som sköter driften av SIS 1+. Konverteraren testades framgångsrikt mot både SIS1+ och SIS II. Testet av konverterarens funktionella integrering avslutades framgångsrikt den 21 augusti 2012, inom den planerade tidsfristen, och det bekräftades att konverteraren klarar av att korrekt konvertera meddelanden (registreringar) i båda riktingarna mellan de båda systemen i enlighet med de gemensamt överenskomna specifikationerna. De flesta av de relativt små problem som uppstod åtgärdades och testades under rapportperioden. Det sista testet planeras till januari 2013.

Interoperabilitetstesten avslutades tidigare än planerat, den 11 december 2012. Resultaten har lämnats över till C.SIS för validering och kommer att vara tillgängliga i början av januari.

Efter testet av konverteraren ägnades andra halvåret 2012 åt provkörningar inför migreringen, först med ett begränsat antal medlemsstater och senare med alla de medlemsstater som ska delta i migreringen. Den begränsade provkörningen inför migreringen gav värdefull information och kunskaper inför den allmänna provkörningen. Projektgruppen för det centrala SIS II-systemet och de medlemsstater som ska delta i migreringen har nu provkört alla migreringsförfaranden minst en gång, inbegripet testet av idrifttagandet. Nästa steg är den faktiska datamigreringen från SIS 1+ till SIS II som inleds i början av 2013.

Kommissionen fortsatte sitt nära samarbete med medlemsstaterna för att skriva en migreringshandbok, som innehåller en detaljerade beskrivning av stegen i migreringsplanen. Den innehåller även en beskrivning av uppgifterna och ansvarsfördelningen under hela processen och en detaljerad tidsplan för migreringen. Migreringshandboken genomgår nu en sista uppdatering med hänsyn till resultaten av den begränsade och allmänna provkörningen inför migreringen. För att garantera en smidig migrering till SIS II har kommissionen även understött medlemsstaternas initiativ för att intensifiera rensningen av uppgifter, dvs. man rensar bort inkonsekventa, ofullständiga eller inaktuella registereringar ur SIS 1-databasen.

2.3.2.     Rättslig ram

I maj 2012 föreslog kommissionen en ändring av den rättsliga ramen för den faktiska datamigreringen (de så kallade migreringsinstrumenten). Inom ramen för samrådsförfarandet avgav Europaparlamentet sin lagstiftningsresolution vid plenarmötet den 20–22 november 2102. Efter det att omarbetningen hade antagits av rådet den 20 december trädde den i kraft den 30 december 2012[7]. Detta säkerställer den rättsliga ramen för en tekniskt optimerad migreringsprocess och en möjlighet till extra ekonomiskt stöd till de nationella projekten i samband med migreringsverksamheten.

Under 2012 sammanträdde SISVIS-kommittén[8] (Sirene) fyra gånger för att se över, uppdatera och enas om texten till den reviderade Sirenehandboken för SIS II och övriga genomförandeåtgärder i samband med SIS II. Enligt planerna ska kommissionen anta ett genomförandebeslut om Sirenehandboken och övriga genomförandeåtgärder innan SIS II tas i drift.

2.4.        SIS II-nätet

Av operativa skäl har medlemsstaterna både ett huvudgränssnitt och ett reservgränssnitt mot det vidsträckta kommunikationsätet för att möjliggöra säker kommunikation mellan det centrala systemet och de nationella systemen.

Under rapportperioden fortsatte processen för att reaktivera medlemsstaternas reservgränssnitt. Ett antal tester genomfördes som innebar att man växlade mellan huvudgränssnittet och reservgränssnittet. Alla dessa tester genomfördes framgångsrikt.

I de rättsliga instrumenten för SIS II beskrivs kommunikationsinfrastrukturen för SIS II-uppgifter och utbyte av uppgifter mellan Sirenekontoren[9]. Efter det att medlemsstaterna hade bekräftat de tekniska specifikationerna för e-postförmedlingen inom SIS II Sirenesystemet slutförde kommissionen upphandlingsförfarandena. E-postförmedlingen installerades under första halvåret 2012 och testades först med hjälp av grundläggande konnektivitetstester av Sirene. Kommissionen anordnade fyra tillfällen då medlemsstaterna kunde genomföra testerna. Det sista tillfället var den 4 och 5 september 2012. Alla de elva medlemsstater som deltog klarade testerna.

2.5.        Säkerhet

Den tekniska lösningen för ett andra krypteringslager, som ska stärka nätsäkerheten för SIS II ytterligare, testades grundligt och framgångsrikt med Tyskland och Österrike i september 2012. SISVIS-kommittén godkände användningen av den tekniska lösningen, som redan har börjat införas och kommer att vara fullständigt införd i februari 2013.

3.           Förvaltning

3.1.        Finansiella aspekter

3.1.1.     SIS II-budgeten

Vid slutet av rapportperioden uppgick kommissionens sammanlagda budgetåtaganden för SIS II-projektet sedan 2002 till 167 632 518 euro. Medel har anslagits bl.a. till kontrakt för genomförbarhetsstudier, utvecklingen av det centrala SIS II-systemet, stöd och kvalitetssäkring, SIS II-nätet, förberedelser för den operativa förvaltningen i Strasbourg, säkerhet, biometriförberedelser och kommunikation samt till ersättning för experters utgifter för tjänsteresor.

Av det sammanlagda åtagandebeloppet har 128 372 295 euro betalats ut mellan 2002 och slutet av december 2012. De största utgiftsposterna har varit utveckling (70 792 838 euro), nätet (30 375 617 euro), stöd och kvalitetssäkring (12 612 386 euro) samt förberedelser för den operativa förvaltningen i Strasbourg och Sankt Johann im Pongau (9 309 334 euro).

3.1.2.     Kompletterande finansiering för utvecklingen av medlemsstaternas nationella system

I syfte att understödja slutförandet av de nationella utvecklingsprojekten med medel från Fonden för yttre gränser företogs inom ramen för programplaneringen för fonden för 2011 en betydande omfördelning av medel till nationella SIS II-projekt. Fondmedel för ”gemenskapsåtgärder” gjordes tillgängliga för åtta medlemsstater som inte kunde täcka sina extra behov genom sina årsprogram för 2011.

Dessa projekt inleddes i slutet av 2011 och de flesta av dem hade slutförts i slutet av 2012.

Kommissionen har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att i början av 2013 genomföra en förslagsinfordran så att medlemsstaterna kan ansöka om ytterligare bidrag i enlighet med artikel 16 i omarbetningen av migreringsinstrumenten. Sammanlagt 13 miljoner euro har anslagits och 715 000 euro har fastställts som övre gräns per medlemsstat (vilket ska medfinansieras med 25 % från nationella medel).

3.2.        Operativ förvaltning

3.2.1.     Europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA)

Det förberedande arbetet med att inrätta eu-LISA[10] intensifierades betydligt under rapportperioden (rekrytering av personal, inredning av provisoriska lokaler, färdigställande av viktiga handlingar, t.ex. arbetsprogrammet för 2012 och 2013, samt framförhandling av avtal med värdmedlemsstater och associerade länder).

Tack vare kommissionens förberedande arbete kunde byrån inleda sin centrala verksamhet den 1 december 2012. I samband med detta sammanträdde styrelsen den 29–30 november i Tallinn. Vid mötet deltog även Krum Garkov, som är verkställande direktör för eu-LISA från och med den 1 november 2012.

Det första mötet i den rådgivande gruppen för SIS II ägde rum den 6–7 juni 2012. Nästa möte kommer att hållas i januari 2013.

Så snart systemet har tagits i drift kommer eu-LISA att fullgöra sitt ansvar för den operativa förvaltningen av SIS II.

3.2.2.     Övergången till SIS II

Huvuduppdragstagaren instruerar för närvarande C.SIS om den operativa förvaltningen av SIS II och målet är att SIS II-produktionsmiljön ska överlämnas till C.SIS/eu-LISA under första halvåret 2013. Utkastet till driftshandbok har kontinuerligt uppdaterats i samarbete med medlemsstaterna och driftshandboken är tänkt att bli klar i januari 2013. Enligt den plan som utarbetats av eu-LISA kommer överlämnandet till eu-LISA av den operativa förvaltningen samt av ledningsaspekterna i den verksamhet som genomförts av kommissionen att ske i tre steg och kommer att vara slutfört i maj 2013.

3.3.        Projektförvaltning

3.3.1.     Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

Stödgruppen fortsatte att tillhandahålla råd om olika frågor som avser det centrala systemet och har ytterligare förbättrat samstämmigheten mellan det centrala och de nationella SIS II-projekten. Under rapportperioden fokuserade man vid de regelbundna mötena mellan den medlemsstat som innehar rådsordförandeskapet, kommissionen, flera medlemsstaters experter (däribland en nyutsedd expert från Estland) och kommissionens huvuduppdragstagare särskilt på det övergripande testet och en lösning på problemen i Finland. Företrädarna för den finländska nationella projektledningsgruppen deltog tillfälligt i stödgruppens möten.

Under rapportperioden hölls 23 plenarmöten i stödgruppen.

3.3.2.     SISVIS-kommittén (SIS II)

Flera viktiga handlingar om migrering och testning godkändes vid de fem möten om tekniska aspekter av SIS II som SISVIS-kommittén höll under perioden juli–december 2012.

Utöver de ordinarie mötena i SISVIS-kommittén anordnades möten i kommitténs arbetsgrupper samt workshopar med experter från medlemsstaterna för att diskutera detaljerade tekniska frågor. Dessa möten är i allmänhet inriktade på frågor som uppkommer som en följd av specifika projektmål:

– Den rådgivande testgruppen (Test Advisory Group) avger yttranden till SISVIS-kommittén om frågor som rör organisation, genomförande och tolkning av tester. Gruppen höll elva möten under rapportperioden.

– Gruppen för hantering av ändringar (Change Management Board) ger råd om klassificering och kvalificering och om de potentiella verkningarna av genomförandet av begärda ändringar. När de tekniska kraven på SIS II-applikationen sågs över 2010 klargjordes det att specifikationerna skulle vara oförändrade fram till dess att SIS II-systemet tagits i drift. Denna arbetsgrupp, som också rapporterar till SISVIS-kommittén, sammankallades därför inte formellt under 2011. Under 2012 företog medlemsstaterna och kommissionen emellertid en översyn och uppdatering av arbetsgruppens arbetsordning för att göra det möjligt för medlemsstaterna att bedöma huruvida de planerade ändringarna av de nationella systemen står i överensstämmelse med det centrala systemet. Denna arbetsgrupp höll fem möten 2012.

– Expertgruppen om migrering (Migration Experts Group) är en tillfällig arbetsgrupp som består av medlemsstaternas experter, medlemmarna i kommissionens projektgrupp, den systemoperatör som kommer att sköta systemet efter det att det tagits i drift och huvuduppdragstagaren. Denna expertgrupp har i detalj utarbetat och följt upp genomförandet av de olika provkörningarna inför migreringen. Expertgruppen höll elva möten under rapportperioden.

3.3.3.     Nationell planering och samordning

Kommissionen anordnar regelbundna möten mellan medlemsstaternas nationella projektledare för att möjliggöra utbyte av närmare information om all verksamhet som är relevant för den övergripande projektstatusen. Även under denna rapportperiod behandlades särskilt den övergripande tidsplanen, testningen, migreringen, övergången till SIS II, driftshandboken för SIS II och rapporterna från SIS II-arbetsgruppen. Fem möten hölls under rapportperioden.

3.3.4.     Rådet

Kommissionen har fortsatt att regelbundet informera alla berörda rådsorgan om genomförandet av SIS II-projektet, inbegripet tidsplanen och aspekter som rör budgeten. I en allmänt konstruktiv anda har ett antal tekniska, rättsliga och budgetära frågor i samband med det centrala projektet klargjorts i det förberedande skedet. Vid behov har kommissionen utanför mötena även kommunicerat med de berörda medlemsstaterna via andra kanaler, t.ex. genom bilaterala skrivelser. Vid alla de tre möten som hölls i RIF-rådet under det cypriotiska rådsordförandeskapet redogjorde kommissionen för läget vad gäller SIS II.

Kommissionen skickar varje vecka ut en ”snabbrapport” med en sammanfattning av utvecklingen i tekniskt hänseende till dem som medverkar i projektet på nationell nivå.

3.3.5.     Europaparlamentet

Europaparlamentet fortsatte att stödja SIS II och har frigjort reserven för en del av anslagen till SIS II-projektet i EU:s allmänna budget för 2012.

Utöver att fullgöra den rapporteringsskyldighet som följer av de rättsliga instrumenten och rådets slutsatser håller kommissionen Europaparlamentet informerat om alla frågor som rör utvecklingen av SIS II i syfte att upprätthålla en fullständig öppenhet.

Kommissionen har hållit en uppdatering om SIS II-projektet för utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Dessutom informerade den Europaparlamentet om den senaste utvecklingen vad gäller SIS II vid plenarmötet den 19­–22 november 2012 i samband med debatten om förslaget till omarbetning av migreringsinstrumentet.

3.3.6.     Riskhantering

Kommissionen övervakar noga de risker som är förbundna med SIS II-projektet, med stöd av den uppdragstagare som ansvarar för kvalitetssäkringen. För varje risk som identifieras upprättas en begränsningsplan i vilken de åtgärder som ska vidtas anges. Förteckningen över identifierade risker uppdateras varje vecka och diskuteras varje månad med stödgruppen för det globala SIS II-programmet.

De huvudsakliga riskerna under rapportperioden var följande:

· Beredskapen i medlemsstaterna (tillämpningar för slutanvändare) och framför allt genomförandet av ”plan B” i Finland enligt tidsplanen,

· Det begränsade utrymme som enligt tidsplanen för migrering finns kvar för att hantera oförutsedda händelser.

3.3.7.     Informationskampanj om SIS II

Enligt den rättsliga grunden för SIS II ska kommissionen i samarbete med de nationella dataskyddsmyndigheterna och den europeiska datatillsynsmannen, samtidigt med att SIS II tas i drift, lansera en informationskampanj för att informera allmänheten om målen, de registrerade uppgifterna, de myndigheter som har tillgång till uppgifterna och den enskildes rättigheter.[11]

Förberedelserna inför kampanjen intensifierades i september 2012. Kommissionen uppmanade alla medlemsstater att utse en kontaktperson som ska ansvara för kampanjsamordningen på nationell nivå och involverade även de nationella dataskyddsmyndigheterna och den europeiska datatillsynsmannen. På grundval av det tidigare samarbetet med medlemsstaterna ingick kommissionen avtal om de viktigaste förväntade resultaten (en broschyr, en affisch och en kort videoanimering).

Medlemsstaterna kommer att ansvara för att sprida informationsmaterialet på lämpligaste sätt (vid gränsövergångsställen, på polisstationer och konsulat osv.).

4.           Prioriteter under nästa rapportperiod

Under nästa rapportperiod kommer nio verksamhetsområden att prioriteras:

· Slutförandet av det övergripande testet i slutet av januari 2013 för de fem medlemsstater som inte ännu har kört om testet.

· Slutförandet av funktionstesterna av Sirene i början av februari 2013 (medlemsstaternas ansvar).

· Medlemsstaternas anmälan av att de är rättsligt och tekniskt redo att behandla uppgifter i SIS II och utbyta kompletterande information.

· Antagandet av ett uppdaterat genomförandebeslut av kommissionen om Sirenehandboken och övriga genomförandeåtgärder för SIS II innan SIS II tas i drift.

· Den faktiska datamigreringen från SIS 1+ till SIS II planeras att äga rum mellan den 22 januari och den 27 mars 2013.

· Idrifttagandet av SIS II (preliminärt planerat till den 27 mars 2013, om rådet inte fattar annat beslut om slutdatumet).

· En 30-dagarsperiod med intensiv övervakning efter det att SIS II tagits i drift.

· Lanseringen av informationskampanjen om SIS II.

· Överlämnandet av SIS II till eu-LISA.

5.           Slutsats

Tack vare den målinriktade inställningen hos alla berörda parter har de utmaningar som uppstod under rapportperioden åtgärdats framgångsrikt och tidsplanen för SIS II-projektet har kunnat hållas så att systemet kan tas i drift i slutet av första kvartalet 2013.

Det förväntade slutförandet av det övergripande testet i början av 2013 markerar slutet på den rad av tester som genomförts i syfte att färdigställa hela systemet.

SIS II-projektet är nu nära sitt slutskede, dvs. den faktiska migreringen av data mellan SIS 1+ och SIS II. Den allt överskuggande prioriteringen för nästa rapportperiod (januari–juni 2013) är att den slutliga övergången till SIS II kan ske enligt tidsplanen och ett beslut antas om datum för övergången.

Budgetgenomförande

|| Från 2002 till december 2012 || Från januari till december 2012

(euro) Åtaganden || Betalningar || Åtaganden || Betalningar

Utveckling (HP/Stéria) || 85 530 668 || 70 792 838 || 4 937 621 || 19 720 697

Utveckling (Atos) || 3 921 248 || 3 301 041 || 386 207 || 2 036 541

Stöd och kvalitets­säkring || 15 852 914 || 12 612 386 || 2 760 645 || 3 119 889

Nätet || 45 335 129 || 30 375 617 || 6 809 121 || 5 392 500

Förberedelser för den operativa förvaltningen || 12 986 242 || 9 309 334 || 4 020 348 || 2 232 031

Säkerhet || 1 358 310 || 386 914 || 0 || 169 202

Studier/konsult­arbeten || 1 064 410 || 963 207 || 103 279 || 20 947

Informations­kampanj || 183 943 || 33 373 || 150 570,38 || 0

Experters utgifter för tjänsteresor || 1 384 780 || 582 711 || 181 494 || 266 134

Övrigt || 14 874 || 14 874 || 0 || 0

TOTALT: || 167 632 518 || 128 372 295 || 19 349 285 || 32 957 941

Möten i SISVIS-kommittén (SIS II) och arbetsgrupperna

a) Möten under rapportperioden

JULI 2012

4, 10, 18, 24 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

26 || De nationella projektledarna för SIS II

26 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

3, 10, 17, 24, 31 || Rådgivande testgruppen för SIS II

5, 18 || Gruppen för hantering av ändringar i SIS II

AUGUSTI 2012

1, 8, 22, 29 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

||

||

7, 14, 21, 28 || Rådgivande testgruppen för SIS II

SEPTEMBER 2012

5, 13, 19, 25 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

27 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

27 || De nationella projektledarna för SIS II

4, 11 || Rådgivande testgruppen för SIS II

6 || Workshop om migreringen till SIS

20, 26 || Expertgruppen om migrering till SIS II

OKTOBER 2012

3, 10, 24, 30 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

26 ||  SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

26 || De nationella projektledarna för SIS II

11, 18, 25 || Expertgruppen om migrering till SIS II

NOVEMBER 2012

6, 14, 21, 28 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

14/ 23 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIRENE/SIS II)

23 || De nationella projektledarna för SIS II

7, 14, 22, 29 || Expertgruppen om migrering till SIS II

30 || Gruppen för hantering av ändringar i SIS II

DECEMBER 2012

5, 12, 19 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

14 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

14 || De nationella projektledarna för SIS II

6, 13 || Expertgruppen om migrering till SIS II

6, 13 || Gruppen för hantering av ändringar i SIS II

Möten i SISVIS-kommittén (SIS II) och arbetsgrupperna

b) Planerade möten under nästa rapportperiod

JANUARI 2013

9, 16, 23, 30 ||  Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

24 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

24 || De nationella projektledarna för SIS II

10, 17, 24, 31 || Expertgruppen om migrering till SIS II

FEBRUARI 2013

6, 13, 20, 27 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

26 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

26 || De nationella projektledarna för SIS II

7, 14, 21, 28 || Expertgruppen om migrering till SIS II

MARS 2013

6, 13, 20, 27 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

27 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

27 || De nationella projektledarna för SIS II

7, 14, 21 || Expertgruppen om migrering till SIS II

APRIL 2013

3, 10, 17, 24 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

26 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

26 || De nationella projektledarna för SIS II

4, 11, 18, 25 ||  Expertgruppen om migrering till SIS II

MAJ 2013

8, 15, 22, 29 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

30 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

30 || De nationella projektledarna för SIS II

16, 23, 3 ||  Expertgruppen om migrering till SIS II

JUNI 2013

5, 12, 19, 26 || Stödgruppen för det globala SIS II-programmet

28 || SISVIS-kommittén (tekniska aspekter av SIS II)

28 || De nationella projektledarna för SIS II

6, 13, 20, 27 ||  Expertgruppen om migrering till SIS II

[1]               Rådets förordning (EG) nr 1104/2008 av den 24 oktober 2008 om migrering från Schengens informationssystem (SIS 1+) till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 299, 8.11.2008, s. 1).

[2]               Rådets beslut 2008/839/RIF av den 24 oktober 2008 om migrering från Schengens informationssystem (SIS 1+) till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 299, 8.11.2008, s. 43).

[3]               Test rörande kompletterande information mellan Sirenebyråerna (Sirene: Supplementary Information Request at National Entry), artikel 9.1 i rådets förordning (EG) nr 1104/2008 (EUT L 299, 8.11.2008) och i rådets beslut 2008/839/RIF (EUT L 299, 8.11.2008).

[4]               Steria Interconnection Box.

[5]               Artikel 55 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 1987/2006 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 381, 28.12.2006, s. 4) och artikel 71 i rådets beslut 2007/533/RIF av den 12 juni 2007 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 205, 7.8.2007, s. 63).

[6]               Artikel 10.3 i rådets förordning (EG) nr 1104/2008 av den 24 oktober 2008 (EUT L 299, 8.11.2008) och i rådets beslut 2008/839/RIF av den 24 oktober 2008 (EUT L 299, 8.11.2008).

[7]               Rådets förordning (EU) nr 1272/2012 av den 20 december 2012 om migrering från Schengens informationssystem (SIS 1+) till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 359, 29.12.12, s. 21) och rådets förordning (EU) nr 1273/2012 av den 20 december 2012 om migrering från Schengens informationssystem (SIS 1+) till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (EUT L 359, 29.12.12, s. 32).

[8]               SISVIS-kommittén inrättades på grundval av artikel 51 i förordning (EG) nr 1987/2006 (EUT L 381, 28.12.2006) och artikel 67 i rådets beslut 2007/533/RIF (EUT L 205, 7.8.2007).

[9]               Artikel 4 i förordning (EG) nr 1987/2006 (EUT L 381, 28.12.2006) och i rådets beslut 2007/533/RIF av den 12 juni 2007 (EUT L 205, 7.8.2007).

[10]             Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1077/2011 av den 25 oktober 2011 (EUT L 286, 1.11.2011, s. 1).

[11]             Artikel 19 i förordning (EU) nr 1987/2006 (EUT L 381, 28.12.2006) och i rådets beslut 2007/533/RIF (EUT L 205, 7.8.2007).