12.11.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 327/90


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om systemet för handeln med vissa varor som framställs genom bearbetning av jordbruksprodukter”

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD)

2013/C 327/15

Föredragande: Mindaugas MACIULEVIČIUS

Den 12 mars respektive den 15 mars 2013 beslutade Europaparlamentet och Europeiska kommissionen att i enlighet med artiklarna 43.2, 207.2 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

"Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om systemet för handeln med vissa varor som framställs genom bearbetning av jordbruksprodukter"

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD).

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 12 juni 2013.

Vid sin 491:a plenarsession den 10–11 juli 2013 (sammanträdet den 10 juli) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 149 röster för och 3 nedlagda röster:

1.   Sammanfattning och slutsatser

1.1

Kommittén välkomnar förslaget om en anpassning till Lissabonfördraget, vilket man också har gjort i yttrande 357/2011 (1) och konsekvent fortsatt att göra i efterföljande yttranden.

1.2

EESK anser att handelsreglerna bör moderniseras över hela linjen och göras tydligare rent generellt med medverkan av alla berörda aktörer. Dessutom bör de vara förenliga med målen för den gemensamma jordbrukspolitiken, i syfte att lyfta fram EU:s värderingar i hela världen.

1.3

EESK efterlyser effektiva skyddsmekanismer mot ett eventuellt missbruk av frihandelsavtal som en genväg till EU:s livsmedelsmarknad för produkter av lägre standard som är billigare och enklare att producera.

1.4

EESK rekommenderar starkt att alla framtida handelssystem förhindrar en snedvridning av konkurrensen på EU:s marknad till följd av tredjeländers lägre standarder i fråga om miljö, livsmedelssäkerhet och djurens välbefinnande samt sociala standarder. Detta skulle kunna säkerställas med hjälp av kompletterande kompensatoriska komponenter i importtullarna.

1.5

EESK efterlyser en översyn av systemet för tilldelning av importlicenser, bidragslicenser och licenser för aktiv förädling, och särskilt tilldelning av kvoter, för att ge små och medelstora producenter tillräckligt med utrymme.

1.6

Kommittén efterlyser införandet av redskap för e-upphandling som integreras i tullsystemet för hanteringen av licenser, kvoter och certifikat. Med hjälp av ett sådant system skulle man kunna övervaka den exakta situationen på marknaden i realtid och reagera omedelbart om utlösande volymer eller priser uppnås.

1.7

Kommittén anser att systemet för exportbidrag bör behållas i reserv, eftersom vi i dag inte kan förutse när detta skyddsnät kommer att behövas på nytt.

1.8

Kommittén uppmanar kommissionen att ge den rådgivande gruppen för internationella aspekter på jordbruket en större roll så att man får direkta bidrag från jordbrukare, förädlare, konsumenter, handeln osv (2).

2.   Bakgrund

2.1

Syftet med förslaget till förordning är att anpassa det nuvarande systemet för handeln med bearbetade jordbruksprodukter/varor som inte omfattas av bilaga I i fördraget, som för närvarande fastställs i förordning (EG) nr 1216/2009, och det gemensamma handelssystemet för äggalbumin och mjölkalbumin, som för närvarande fastställs i rådets förordning (EG) nr 614/2009, till Lissabonfördraget och slå samman dem för att åstadkomma rationalisering, harmonisering och förenkling i syfte att

identifiera kommissionens delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter och fastställa tillämpliga förfaranden för antagandet av dessa rättsakter,

anpassa dem till den nya förordningen om en samlad marknadsordning (COM(2011) 626 final) mot bakgrund av anpassningen av den samlade marknadsordningen till Lissabonfördraget och den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013, som för närvarande är föremål för långa och ingående diskussioner i rådet och Europaparlamentet,

uppdatera dessa bestämmelser och tillhandahålla en tydligare och fastare rättslig grund för tillämpningsbestämmelserna,

inrätta en solid rättslig ram för förvaltningen av nedsatta importtullar och importkvoter som föreskrivs i frihandelsavtal och av systemet för exportbidrag, samt anpassa den befintliga förordningen till aktuell praxis när det gäller frihandelsavtal och exportbidrag.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK välkomnar kommissionens förslag om att förenkla, rationalisera och harmonisera den lagstiftning som rör handeln med bearbetade jordbruksprodukter, och framför allt det faktum att de båda förordningarna (om handelsordningen för bearbetade jordbruksprodukter och den gemensamma organisationen av jordbruksmarknaderna) ska anpassas till Lissabonfördraget på liknande sätt, eftersom de innehåller liknande bestämmelser om import och export av jordbruksprodukter och förädlade jordbruksprodukter (t.ex. nedsatta importtullar, tilläggstullar på import, importkvoter, exportbidrag, exportlicenser och bidragslicenser).

3.2

Kommittén anser samtidigt att denna förenkling, rationalisering och harmonisering av lagstiftningen skulle vara ett utmärkt tillfälle till att modernisera handelsreglerna och göra dem tydligare rent generellt, med deltagande av alla berörda aktörer, i syfte att lyfta fram EU:s värderingar i hela världen.

3.3

EESK välkomnar att den förordning som förslås utgör en "lissabonisering" av nuvarande bestämmelser utan några väsentliga ändringar, men efterlyser samtidigt en djupgående översyn av handelspolitiken, för att göra den förenlig med målen för den gemensamma jordbrukspolitiken enligt artikel 39 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

3.4

EESK har vid ett antal tillfällen uttryckt sitt stöd för frihandelsavtal och förmånshandelsordningar samt betonat vikten av WTO-förhandlingar. EESK betonar emellertid att EU, i egenskap av den största importören av livsmedelsprodukter på global nivå, spelar en avgörande roll när det gäller att främja de egna höga standarderna i fråga om livsmedelssäkerhet och livsmedelskvalitet, djurens välbefinnande, miljöskydd och sociala värderingar.

3.5

ESEK noterar att importtullar, och framför allt deras jordbrukskomponent, bör kompletteras med ytterligare komponenter som gäller miljö, livsmedelssäkerhet, djurens välbefinnande och sociala värderingar, och att dessa skulle kunna användas som ett redskap för att sprida EU:s värderingar rörande livsmedelsproduktion till tredjeländer. Dessa komponenter bör minskas endast om de som producerar varor som exporteras till EU respekterar dessa värderingar. Genom att på det här sättet dela med oss av våra samhälleliga värderingar kan vi på lång sikt förbättra det globala livsmedelsproduktionssystemets återhämtningsförmåga och hållbarhet.

3.6

EESK efterlyser effektiva skyddsmekanismer mot ett eventuellt missbruk av frihandelsavtal som en genväg till EU:s livsmedelsmarknad för produkter av lägre standard som är billigare och enklare att producera.

3.7

Kommittén uppmanar kommissionen att se över sitt system för tilldelning av importlicenser, bidragslicenser och licenser för aktiv förädling, och särskilt systemet för tilldelning av kvoter, för att ge små och medelstora producenter tillräckligt med utrymme och förhindra att en handfull aktörer dominerar marknaden.

3.8

Kommittén uppmanar kommissionen att införa redskap för e-upphandling som integreras i tullsystemet för hanteringen av licenser, kvoter och certifikat, vilket märkbart skulle minska transaktionskostnaderna och riskerna i samband med aktörernas fysiska hantering av dokument.

3.9

Med hjälp av ett sådant system skulle man kunna övervaka den exakta situationen på marknaden i realtid och reagera omedelbart om utlösande volymer eller priser uppnås.

3.10

Kommittén anser att exportbidrag, även om de för närvarande inte används, har en mycket viktig funktion som skyddsnät om det uppstår obalans på marknaden. Samtidigt är det mycket viktigt att systemet behålls i reserv, eftersom vi i dag inte kan förutse när detta skyddsnät kommer att behövas på nytt.

3.11

Det är mycket viktigt att kommissionen ger den rådgivande gruppen för internationella aspekter på jordbruket en större roll så att den får information direkt från jordbrukare, förädlare, konsumenter, handeln osv. och därigenom blir ett värdefullt forum för samråd och information (3).

Bryssel den 10 juli 2013

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Henri MALOSSE


(1)  EUT C 107, 6.4.2011, s. 33–36.

(2)  EGT C 304, 10.11.1993, s. 8–10.

(3)  EGT C 304, 10.11.1993, s. 8–10.