2.3.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 62/8


Resolution från Regionkommittén om ”En hållbar framtid för Ekonomiska och monetära unionen (EMU)”

2013/C 62/02

REGIONKOMMITTÉN HAR ANTAGIT DENNA RESOLUTION

med beaktande av Europeiska rådets slutliga slutsatser av den 13–14 december 2012,

med beaktande av rapporten "Mot en verklig ekonomisk och monetär union", utarbetad av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy tillsammans med ordförandena för Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Eurogruppen (den 5 december 2012),

med beaktande av kommissionens meddelande "En plan för en djupgående och verklig ekonomisk och monetär union" (COM(2012) 777/2 – den 28 november 2012),

med beaktande av Europaparlamentets resolution av den 20 november 2012 med rekommendationer till kommissionen om rapporten från ordförandena för Europeiska rådet, Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Eurogruppen med titeln "Mot en verklig ekonomisk och monetär union", och

med beaktande av Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2013 om de offentliga finanserna i EMU 2011 och 2012.

1.

Regionkommittén framhåller att en förstärkning i medlemsstaterna av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) är nödvändig för att trygga hållbar tillväxt, sociala framsteg och ytterligare politisk integration i EU.

2.

Kommittén beklagar att flera budget- och ekonomisk-politiska frågor som lyfts fram i kommissionens plan för ett djupgående och verkligt EMU och den rapport som Europeiska rådets ordförande utarbetat tillsammans med ordförandena för kommissionen, Europeiska centralbanken och Eurogruppen inte togs med i Europeiska rådets slutliga slutsatser och sköts upp till Europeiska rådets sammanträde i juni 2013.

3.

ReK kräver att de regionala och lokala myndigheterna på medlemsstatsnivå och ReK på EU-institutionsnivå får delta i processen för den europeiska planeringsterminen, eftersom styrning av de offentliga finanserna även innebär styrning av ekonomin på lokal och regional nivå. En förutsättning för att styrningen av de offentliga finanserna ska fungera effektivt är att ansvarsfördelningen mellan EU, medlemsstaterna, regionerna och kommunerna är entydig och klar.

4.

Kommittén understryker att europeiska beslut om EMU har betydande inverkan inte bara på de nationella utan också de lokala och regionala finanserna. Vi betonar i detta sammanhang att den finanspolitiska autonomin på lokal och regional nivå garanteras bl.a. genom artikel 4 i fördraget om Europeiska unionen, och efterlyser därför större samverkanseffekter mellan budgetarna på EU-nivå, medlemsstatsnivå samt lokal och regional nivå.

5.

Vi påminner i detta sammanhang om Europaparlamentets uppmaning till kommissionen (1) att i sin kommande årliga tillväxtöversikt "fullt ut beakta […] EU-budgetens roll i processen med den europeiska planeringsterminen genom att lägga fram faktagrundade och konkreta uppgifter om dess utlösningseffekter, katalysatoreffekter, synergieffekter och kompletterande effekter på de samlade offentliga utgifterna på lokal, regional och nationell nivå".

6.

Kommittén bekräftar sitt stöd för Europaparlamentets uppmaning till medlemsstaterna att överväga att underteckna en "social investeringspakt" som bygger på modellen för europluspakten. Pakten skulle innehålla mål för de sociala investeringar som medlemsstaterna ska göra för att uppnå målen i Europa 2020-strategin på det sociala området samt sysselsättnings- och utbildningsområdet.

7.

Kommittén understryker att åtgärderna för att bemästra den ekonomiska krisen nu bör inriktas på att de nya överenskomna mekanismerna fungerar och utvecklas och på att den regionala och lokala nivån uppmärksammas inom den europeiska planeringsterminen.

8.

ReK välkomnar att Europeiska rådet i sina slutsatser (2) betonar att "de möjligheter till en avvägning mellan behoven av produktiva offentliga investeringar och budgetdisciplinmålen som EU:s befintliga finanspolitiska ramverk erbjuder" bör "utnyttjas" ytterligare inom stabilitets- och tillväxtpaktens preventiva aspekt. Detta mål blir ännu mer aktuellt mot bakgrund av Internationella valutafondens upptäckt nyligen att s.k. finanspolitiska multiplikatoreffekter, som mäter den negativa inverkan av budgetkonsolidering på tillväxten, var "väsentligt högre" än analytikerna förutsett under skuldkrisen. Vi förväntar oss därför att kommissionen tar upp frågan till närmare behandling i det aviserade meddelandet om kvaliteten på de offentliga utgifterna, där man bl.a. bör behandla frågan om att separera löpande utgifter från investeringar i beräkningarna av budgetunderskott för att undvika att offentliga investeringar med nettovinster på lång sikt hindras.

En integrerad finansiell ram

9.

Regionkommittén understryker att den svaga banksektorn i flera medlemsstater och EU som helhet utgör ett hot mot de offentliga finanserna, med särskild inverkan på regional och lokal nivå, och beklagar att kostnaderna för att hantera bankkrisen till största delen har fallit på skattebetalarna och hämmar tillväxten i den reala ekonomin.

10.

Kommittén framhåller att de åtgärder som vidtas inom ramen för en bankunion bör åtföljas av förbättrad öppenhet och ansvarsskyldighet, eftersom åtgärderna kan få långtgående konsekvenser för de offentliga finanserna, på såväl nationell som regional och lokal nivå, samt för bankerna och medborgarna.

11.

Vi välkomnar att rådet och Europaparlamentet har enats om en gemensam tillsynsmekanism som ett regelverk för bankerna i EU, och framhåller i detta sammanhang de regionala bankernas roll när det gäller att tillhandahålla kapital för små och medelstora företag samt för offentliga investeringsprojekt som syftar till territoriell utveckling.

12.

ReK stöder förslagen till ett direktiv om återhämtning och rekonstruktion av banker och ett direktiv om insättningsgarantisystem, och håller med om att deras antagande måste prioriteras. Vi betonar dock att de bestämmelser som införs genom denna lagstiftning, särskilt övervaknings- och kontrollsystemet, måste vara proportionerliga.

13.

Kommittén anser att det långsiktiga målet med ett gemensamt europeiskt insättningssystem förutsätter enhetliga, gemensamma och stränga krav där tillräcklig hänsyn tas till särskilda nationella förhållanden i finanssektorn.

14.

ReK uppmanar kommissionen att snabbt komma med en lagstiftningsmässig uppföljning på Liikanen-rapporten (3) om den rättsliga separeringen av vissa särskilt riskfyllda finansiella verksamheter från inlåningsbanker inom en bankgrupp.

15.

Vi frågar kommissionen varför den har senarelagt sitt åtagande att lägga fram en rapport om inrättandet av ett oberoende europeiskt kreditvärderingsinstitut till slutet av 2016.

En integrerad budgetram

16.

Regionkommittén håller med om att EMU måste åtföljas av lämpliga budgetpolitiska bestämmelser, och stöder därför ett snabbt antagande av "tvåpacken" för att komplettera "sexpacken" och fördraget om stabilitet, samordning och styrning ("finanspakten"), som trädde i kraft i början av 2013.

17.

Kommittén stöder Europaparlamentets uppmaning till medlemsstaterna "att förtydliga de olika (nationella, regionala och lokala) förvaltningsnivåernas ansvar, roll, skatteöverföringar och inkomstkällor när det gäller att upprätthålla ramar för sunda och hållbara offentliga finanser, och att i synnerhet ta hänsyn till effekterna för det lokala och regionala självbestämmandet i skattefrågor av fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom Ekonomiska och monetära unionen". Vi rekommenderar därför att de lokala och regionala myndigheterna på lämpligt sätt görs delaktiga i både vidareutvecklingen av dessa bestämmelser och genomförandet av dem, i enlighet med principen om flernivåstyrning.

18.

ReK beklagar att Europeiska rådet i sina slutsatser inte nämner behovet av en finanspolitisk kapacitet som syftar till att stödja nationella ekonomiska reformer och absorbera asymmetriska chocker. Vi är övertygade om att en sådan finanspolitisk kapacitet är nödvändig för att uppnå ett djupgående och verkligt EMU.

19.

Kommittén anser att en finanspolitisk kapacitet om den införs ska vara föremål för gemensamt beslutsfattande och genomförande på EMU-nivå, men också vara öppen för medlemsstater utanför euroområdet på frivillig basis.

20.

ReK stöder Europaparlamentets uppmaning till kommissionen att så snart som möjligt lägga fram en färdplan för en gemensam emission av offentliga skuldinstrument.

21.

Vi utgår från att en finanspolitisk kapacitet om den införs skulle behandlas separat från den fleråriga budgetramen på kort sikt och som ett separat EMU-specifikt budgetförfarande på längre sikt, dock enbart på villkor att förfarandena enligt fördragen följs, så att öppenhet och demokratisk kontroll garanteras.

En integrerad ram för den ekonomiska politiken

22.

Regionkommittén anser att Europa 2020-strategin är viktig för att stärka EMU:s ekonomiska del, medan tyngdpunkten de senaste åren främst har legat på dess monetära del.

23.

Kommittén betonar betydelsen av den tillväxtpotential som genomförandet av bestämmelserna om den inre marknaden ger, förutsatt att den fungerar på ett ändamålsenligt sätt och inriktas på viktiga områden där det finns utrymme för innovation och skapande av arbetstillfällen av god kvalitet.

24.

ReK välkomnar inrättandet av en mekanism för starkare samordning, konvergens och genomdrivande av strukturpolitik som bygger på arrangemang av avtalsrättlig art mellan medlemsstaterna och EU-institutionerna, på villkor att den demokratiska ansvarsskyldigheten inte kringgås. Kommittén instämmer i att dessa arrangemang bör ingås från fall till fall, och välkomnar att de bör stödjas med tillfälligt, målinriktat och flexibelt finansiellt bistånd. I detta sammanhang betonar vi den särskilda roll som lokal och regional finansiering av investeringar har, och vi begär därför att de lokala och regionala myndigheterna ska få delta i utarbetandet av avtalsrättsliga överenskommelser, med vederbörlig hänsyn till den nationella lagstiftningen.

25.

Kommittén instämmer till fullo i att den ekonomiska politiken måste vara inriktad på att främja en stark och hållbar ekonomisk tillväxt för alla, öka konkurrenskraften och stimulera sysselsättningen så att Europa förblir en högattraktiv social marknadsekonomi och den europeiska sociala modellen bevaras. Vi framhåller att de viktigaste redskapen för att uppnå detta mål är Europa 2020-strategin och den årliga tillväxtöversikten.

26.

Vi välkomnar förslaget om att alla större ekonomisk-politiska reformer som medlemsstaterna planerar att genomföra bör diskuteras på förhand och vid behov samordnas mellan medlemsstaterna. På EU-nivå bör EU:s institutioner och rådgivande organ delta i denna diskussion, och på medlemsstatsnivå de lokala och regionala myndigheterna och andra berörda parter.

27.

ReK välkomnar att Europeiska kommissionen i 2012 års rapport om de offentliga finanserna i EMU avsätter ett kapitel till de lokala och regionala offentliga finanserna, och uppmanar kommissionen att bibehålla sin analyskapacitet när det gäller finanspolitisk decentralisering i framtida rapporter.

28.

Kommittén välkomnar förslaget i den årliga tillväxtöversikten om att behålla de fem prioriteringar som fastställdes i mars 2012, och stöder införandet av följande aspekter:

Tillägget av en regional dimension i den årliga tillväxtöversikten som framhäver Europa 2020-strategins lokala och regionala dimension samt respekten för subsidiaritetsprincipen och fördelningen av befogenheten inom de enskilda medlemsstaterna i samband med både de landsspecifika rekommendationerna och utarbetandet av nationella reformprogram.

Deltagandet av företrädare för de lokala och regionala myndigheterna i den kontinuerliga dialogen mellan kommissionen och medlemsstaterna, särskilt i frågor med direkt koppling till lokala och regionala befogenheter.

Förbättrad styrning: demokratisk legitimitet och ansvarsskyldighet

29.

Regionkommittén betonar att man måste trygga demokrati och legitimitet vid utformningen av EMU. ReK välkomnar därför att Europaparlamentet ska få en viktig roll och att de nationella parlamenten ska göras delaktiga, och anser att den lokala och regionala nivån bör delta i denna process, särskilt regionerna med lagstiftningsbefogenheter och deras parlament.

30.

Kommittén efterlyser ökad demokratisk ansvarsskyldighet för trojkan genom utfrågningar av dess medlemmar i Europarlamentet.

31.

Vi noterar att diskussionen om EMU har en stark koppling till den övergripande debatten om EU:s framtid, som ReK vill bidra aktivt till för att föra fram EU:s lokala och regionala myndigheters åsikter.

32.

Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att överlämna denna resolution till Europaparlamentets talman, Europeiska rådets ordförande, Europeiska kommissionens ordförande, det irländska rådsordförandeskapet och det kommande litauiska rådsordförandeskapet.

Bryssel den 1 februari 2013

Regionkommitténs ordförande

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


(1)  Europaparlamentets resolution om den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken: genomförande av 2012 års prioriteringar.

(2)  Europeiska rådets slutsatser av den 13–14 december 2012, I. Ekonomisk politik, punkt 2.

(3)  http://ec.europa.eu/internal_market/bank/docs/high-level_expert_group/report_en.pdf.