11.8.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 242/13


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2012/C 242/11

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

ANSÖKAN OM ÄNDRING ENLIGT ARTIKEL 9

”MÂCHE NANTAISE”

EG-nr: FR-PGI-0105-0072-26.10.2011

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen:

Produktens beteckning

Produktbeskrivning

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Framställningsmetod

Samband

Märkning

Nationella krav

Annat

2.   Typ av ändring(ar):

Ändring av sammanfattande dokument eller sammanfattning.

Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att de offentliga myndigheterna har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar):

Produktbeskrivningen har ändrats genom att det införts urvalskriterier som utvecklats av grönsaksodlarna och förtydliganden av de villkor som nya sorter måste uppfylla för att kunna omfattas av den skyddade geografiska beteckningen.

Det geografiska området har inte ändrats. Det förtydligas att förpackningen ska äga rum i det geografiska området. Detta gör det möjligt att garantera produktens färskhet (leverans på dagen) och att tillämpa det kunnande och den tekniska skicklighet (antal sköljlådor, temperatur, kontrollnormer) som utvecklats vid de lokala anläggningarna och krävs för erhållande av en kvalitetsprodukt.

Beviset på ursprung har ändrats genom att de senaste förbättringarna av de registreringshandlingar som är avsedda för odlarna (formulär för odlingsjord, odling osv.) införts.

Framställningsmetoden är det kapitel som innehåller flest ändringar. De innebär att produktions- och bearbetningsprocessen för ”Mâche nantaise” moderniseras och anpassas. Den tekniska utveckling som ägt rum sedan den skyddade geografiska beteckningen ”Mâche nantaise” registrerades 1999 har beaktats när produktspecifikationen uppdaterats. Följande ändringar har gjorts:

Odlingsjordarnas läge i det geografiska området har förtydligats.

En förteckning över de sorter som för närvarande används har införts, med angivande av de egenskaper som krävs vid införande av nya sorter.

Kraven i fråga om utsädesmängd har omformulerats.

Egenskaperna hos den sand som används har förtydligats (införande av ett kornstorleksområde samt uppgifter om rundkornighet och kemisk neutralitet).

Ett krav på att det får gå högst 48 timmar mellan expertutlåtandet om vårsallatens (mâchesallatens) kvalitet och skörden har införts.

Förtydliganden har gjorts i fråga om skördemetoderna och leveranstiderna till anläggningen.

Ett krav på att det får gå högst 24 timmar mellan skörden och avlägsnandet av sand från vårsallat i trälådor, och högst 48 timmar mellan skörden och avsändandet, har införts.

Ett krav på att det får gå högst 24 timmar mellan skörden och sköljningen av vårsallat på brickor och serveringsklar vårsallat har införts (denna bestämmelse är mer restriktiv om temperaturen när skörden inleds överstiger 12 °C, varvid sköljningen ska ske samma dag som skörden).

Förtydliganden har gjorts i fråga om sköljningen av vårsallat på brickor och serveringsklar vårsallat (vattentemperatur, möjlighet till automatisk sortering).

En högsta temperatur i förpackningslokalerna har införts.

Reglerna om kontroller före försäljning har omformulerats.

Sambandet med ursprunget har ändrats med hänsyn till den tekniska utveckling som ägt rum sedan den skyddade geografiska beteckningen ”Mâche nantaise” registrerades 1999. Ändringen syftar även till att stärka det anseende produkten fått tack vare tillämpningen av vissa metoder, t.ex. sand med en viss kornstorlek, för produktion av ”Mâche nantaise”.

Märkningen har ändrats genom att inaktuella nationella krav avskaffats och genom att användningen av angivelsen ”skyddad geografisk beteckning” ersatts med systematisk användning av EU:s SGB-logotyp.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”MÂCHE NANTAISE”

EG-nr: FR-PGI-0105-0072-26.10.2011

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Beteckning:

”Mâche Nantaise”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Frankrike

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp:

Klass 1.6.

Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

Liten snabbväxande ört ur familjen valerianaväxter (Valerianaceae), släktet Valerianella, sorten Olitoria, som kallas vårsallat (mâchesallat). Örtens blad utgår direkt från roten och är parbladiga, avlånga och spatelformade med markerade nervtrådar. Bladen växer korsformigt i flera lager och bildar en tät rosett. För närvarande används följande sorter: Accent, Agathe, Baron, Calarasi RZ, Cirilla, Dione, Elan, Eurion, Fiesta, Gala, Jade, Juvert, Juwallon, Match, Medaillon, Palace, Princess, Pulsar, Rodion, Trophy, Valentin, Vertes de Cambrai. Vid införande av nya sorter utgår gruppen från följande egenskaper: Sorterna ska vara av typen ”Verte” eller ”Coquille” med en fenotyp som gör att hela växten kan skördas och förpackas. De ska vara registrerade i Frankrikes eller EU:s officiella katalog och uppfylla branschnormer för växtskydd och grobarhet. Efter varje ändring distribueras sortförteckningen till producenterna, kontrollorganet och behöriga kontrollmyndigheter.

Vårsallaten kan inte säljas obehandlad direkt efter skörden utan måste genomgå en särskild bearbetning innan den förpackas i trälådor, på brickor eller, när det gäller serveringsklar vårsallat, i påsar. Detta är de tre förpackningstyperna för vårsallat med den skyddade geografiska beteckningen.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

Ej tillämpligt.

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

Ej tillämpligt.

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

Samtliga steg i produktionsprocessen (odling, sköljning, förpackning) ska äga rum i det geografiska området.

”Mâche nantaise” är en färsk, mycket känslig produkt, och bearbetningen är en komplex process som innefattar flera behandlingssteg. Det måste finnas en nära förbindelse mellan anläggningarna och odlarna, och anläggningarna måste ligga nära odlingsjordarna så att produktens kvalitet kontinuerligt kan utvärderas och produktionsförhållandena styras. På så sätt kan produktens färskhet och hållbarhet garanteras.

Detta är möjligt framför allt tack vare tillämpning av gemensamma kvalitetsnormer som utvecklats i regionen eftersom officiella normer saknas. De ska tillämpas vid skörden och när produkten kommer till anläggningen (kontroll före sköljning) och gäller även den färdiga produkten.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

Förpackningen ska också äga rum i det geografiska området för att produktens färskhet (leverans inom en dag) ska kunna garanteras och för att det kunnande och den tekniska skicklighet (antal sköljlådor, temperatur, kontrollnormer) som utvecklats vid de lokala anläggningarna och krävs för erhållande av en kvalitetsprodukt ska kunna tillämpas.

Anläggningen står i direkt kontakt med odlarna och kan därför kontinuerligt och mycket snabbt anpassa sig med hänsyn till skörde- och klimatförhållandena och produktens lagring och därmed producera ”Mâche nantaise” av högsta kvalitet.

Denna komplementaritet innebär att både produktionen och bearbetningen (fram till förpackningen) av ”Mâche nantaise” äger rum mitt i det naturliga området, vilket ger ”Mâche nantaise” dess särskilda egenskaper och säkrar dess anseende. Samtliga åtgärder som genomförs registreras i spårbarhetssystemen.

Tre förpackningstyper är tillåtna:

 

Vårsallat i trälådor: Storbladig vårsallat (vikt för 100 plantor > 200 g) som valts ut, sorterats, befriats från sand och förpackats i trälådor.

 

Vårsallat på brickor: Vårsallat som valts ut, befriats från sand, sköljts, sorterats och förpackats på brickor som täcks med plastfilm eller liknande.

 

Serveringsklar vårsallat: Vårsallat som valts ut, befriats från sand, sköljts, sorterats och förpackats i påsar eller hermetiska förpackningar, serveringsklar och beroende av kylkedjan.

3.7   Särskilda regler för märkning:

Märkningen av de produkter som uppfyller samtliga krav i produktspecifikationen för ”Mâche nantaise” ska, utöver de obligatoriska angivelserna och varje förpackningsföretags uppgifter, innehålla följande:

Den skyddade geografiska beteckningen ”Mâche nantaise”.

EU:s SGB-logotyp.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

 

33 distrikt i departementet Loire-Atlantique:

Aigrefeuille-sur-Maine, Ancenis, Bouaye, Bourgneuf-en-Retz, Carquefou, La Chapelle-sur-Erdre, Clisson, Le Croisic, La Baule-Escoublac, Guérande, Herbignac, Legé, Ligné, Le Loroux-Bottereau, Machecoul, Montoir-de-Bretagne, Nantes, Nort-sur-Erdre, Orvault, Paimboeuf, Le Pellerin, Pontchateau, Pornic, Rezé, Saint-Étienne-de-Montluc, Saint-Herblain, Saint-Nazaire, Saint-Père-en-Retz, Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, Savenay, Vallet, Vertou, Vertou-Vignoble

 

8 distrikt i Vendée (varav 6 gränsar till Loire-Atlantique):

Beauvoir-sur-Mer, Challans, Le Poiré-sur-Vie, Montaigu, Palluau, Rocheservière, Saint-Gilles-Croix-de-Vie, Saint Jean-de-Monts

 

2 distrikt i Maine-et-Loire (som gränsar till Loire-Atlantique):

Champtoceaux, Montrevault

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Naturliga faktorer

Det tempererade kustklimatet lämpar sig perfekt för odling av vårsallat. Vintrarna är kalla, vilket är idealiskt för ”Mâche nantaise”, dock utan alltför långa frostperioder. Kustklimatet präglar hela området och gör att temperaturväxlingarna inte blir alltför stora eller häftiga. Det gör det möjligt att erhålla en hög och specifik kvalitet under hela säsongen.

Historiskt sett har de jordar som lämpar sig bäst för odling av primörer, bl.a. vårsallat, bildats av alluviala sandavlagringar och är därmed genomsläppliga. De ligger i närheten av staden Nantes, där produkterna kunde säljas, och floden Loire, där odlarna hämtade vatten och stora mängder sand att användas vid odlingen.

Under flera generationer användes natursand från Loire vid odlingen av vårsallat. De offentliga myndigheterna beslutade 1994 att förbjuda sandutvinning i Loire på grund av den skada som orsakades på många byggnadsverk längs floden (broar, vägar på flodbankarna osv.). Grönsaksodlarna tvingades då skaffa sand med samma egenskaper på annat sätt.

Mänskliga faktorer

Grönsaksodling inleddes i mitten av 1800-talet väster om Nantes, och grönsakerna användes för lokal konsumtion och som skeppsproviant. Grönsaksodlingen i Nantesområdet fick dock sitt verkliga uppsving först från 1919–1920, när merparten av de större grönsaksodlarna övergav de lokala marknaderna för att sända sina produkter direkt till Paris och de större provinsstäderna.

Det var också under mellankrigstiden som grönsaksodlarnas branschorganisation, som sett sin början i slutet av århundradet, utvecklades och fick konkret form. Detta var en drivkraft för utvecklingen, och den 7 juli 1928 bildades t.ex. Fédération des Groupements de Producteurs Maraîchers Nantais (sammanslutning för grönsaksproducentgrupper i Nantes).

Redan i början av 1900-talet utvecklades grönsaksodlingen i varmbänkar, så kallade ”Châssis nantais”, som blev vanliga under mellankrigstiden. Odlingsjordarna delades in i bäddar med samma bredd som varmbänkarna, som skildes åt av omkring 40 cm breda ”stigar”. Bäddarna kupades för att främja en god ventilation av jorden, vilket är avgörande för den tidiga mognaden och kvaliteten hos ”Mâche nantaise”. Indelningen i bäddar, med stigar som stabiliserades på naturlig väg under sommaren, gjorde att det gick att så och skörda under vår och höst utan att marken tog skada.

Detta är väsentligt för utvecklingen av vårsallatsodlingen i regionen kring Nantes. Odlingen i bäddar och varmbänkar gjorde, tillsammans med möjligheten att använda sand och det gynnsamma klimatet, att man erhöll en produkt som mognade tidigt och höll en mycket hög kvalitet som ingen annan region kunde åstadkomma vid den tiden på året.

På 1950-talet befäste Nantes successivt sin ställning på de franska europeiska marknaderna. Från och med 1960-talet och i synnerhet under 1970-talet ersattes de traditionella varmbänkarna med små plasttunnlar, men man fortsatte att odla i bäddar.

Produktionen har ökat från 3 000 ton per år mellan 1975 och 1983 till 12 000 ton i dag bara i regionen kring Nantes. Uppsvinget för ”Mâche nantaise” har möjliggjorts tack vare mekaniseringen av skörden och de nya förpackningsformerna (trälådor, påsar osv.).

I dag är den genomsnittliga årsproduktionen av vårsallat omkring 30 000 ton i Nantesområdet, vilket innebär att området stärkt sin ledning i Frankrike och Europa. Omkring hälften av produktionen är avsedd för export, främst till Tyskland.

Särskilt kunnande

Grönsaksodlarna i Nantesområdet har genom historien ärvt ett särskilt kunnande.

De har utvecklat bäddodlingen, en metod som möjliggör bandodling och ett större antal skördar. Bäddodlingen spelar en viktig roll för produktens kvalitet. Tillsammans med sanden bidrar växlingen mellan upphöjda bäddar (tack vare kupningen) och stigar till en god ventilation av jorden så att man undviker att vatten blir kvar i marken. Därmed begränsas risken för sjukdomar.

De har utvecklat den övertäckta odlingen – produktionen av ”Mâche nantaise” har alltid krävt att odlingarna täcks. Med tiden har grönsaksodlarna utvecklat anordningar som möjliggör ett permanent skydd av plantorna.

De använder en särskild sand – användning av sand är grundläggande vid bäddodling av ”Mâche nantaise”. Sanden kännetecknas av sin rundkornighet (som gör att fröplantan inte skadas), sin kemiska neutralitet (som gör att jordens fysiska struktur förbättras utan att dess kemiska egenskaper ändras) och ett noga definierat kornstorleksområde som fastställdes på 2000-talet efter samråd mellan grönsaksodlarna. Sanden läggs ut i ett 0,5–1 cm tjockt lager och utgör en idealisk såbädd som underlättar uppvärmningen av jorden och främjar groningen. Dessutom hindrar den uppkomst av mossor, något som är mycket vanligt på sådd som äger rum under kort dag. Sanden ger därmed en miljö som gynnar tillväxten hos ”Mâche nantaise”.

De har utvecklat lämpliga skördeverktyg – sandbädden gör dessutom att det går att skapa tillräckligt med utrymme för att en slåtterkniv ska kunna passera just vid axelns bas. Mekaniseringen av skörden har också kunnat utvecklas tack vare sandbädden, där kniven lätt kan röra sig så att vårsallaten kan plockas och läggas direkt i de trälådor där den ligger vid sköljningen.

De har utvecklat särskilda verktyg och det kunnande som krävs för bearbetningen av vårsallaten efter skörden. Produktens slutliga kvalitet är beroende av att sanden avlägsnas och produkten sköljs mycket snart efter skörden. De första oavbrutna sköljkedjorna med automatiska sköljmaskiner konstruerades och utvecklades i Nantes. De möjliggör ett snabbt och effektivt avlägsnande av sanden med bibehållen sortering av vårsallaten. Presentationen av en helt ren och sorterad produkt är typisk för ”Mâche nantaise”. Den är också ett erkänt inslag i kunnandet hos grönsaksodlarna i Nantesområdet.

De har utvecklat ett kontrollsystem som garanterar att kvaliteten hos ”Mâche nantaise” övervakas genom alla beredningssteg. De gemensamma kvalitetsnormer för vårsallat som antagits gör att produkten håller en mycket jämn kvalitet.

5.2   Specifika uppgifter om produkten:

Bäddodlingen, användningen av sand och särskilda verktyg för bearbetningen av slutprodukten och de gemensamma kvalitetsnormerna för vårsallat påverkar kvaliteten och produktens särskilda egenskaper: det rör sig om hela plantor utan rötter, sand eller spår av jord, med sällan förekommande stocklöpning, få gulnade eller svartnade hjärtblad, liten gulfärgning av bladen och få bakteriefläckar.

Presentationen i traditionella trälådor är typisk. Mekaniseringen av skörden och de moderna förpackningsformerna (påsar för serveringsklar vårsallat, och brickor) gör att en sandfri produkt kan erbjudas, vilket förr var förenat med svårigheter.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

Grönsaksodlingen i Nantesområdet har utvecklats tack vare förekomsten av lämpliga jordar som bildats av alluviala sandavlagringar och därmed är genomsläppliga, närheten till staden Nantes, där produkterna kunde säljas, och till floden Loire, där odlarna kunde hämta vatten och den lämpliga sand som krävs. Nantesområdet har av de skälen varit ledande inom primörodling.

Det kustklimat som präglar det geografiska området ger kalla vintrar, vilket är idealiskt för ”Mâche nantaise”, dock utan alltför långa frostperioder. Temperaturväxlingarna är därför relativt små, vilket särskilt gynnar odlingen av ”Mâche nantaise”.

Klimatet och tillämpningen av ett vedertaget kunnande (användning av särskild rundkornig och kemiskt neutral sand med en viss kornstorlek, bäddodling, bearbetning av produkten efter skörden) är grundläggande för kvaliteten hos ”Mâche nantaise”.

Vårsallatens ursprung är känt för konsumenter och distributörer, som erkänner detta unika kunnande.

De geografiska särdragen i Nantesområdet har stor betydelse för den grönsaksodling som bedrivits där genom historien och för dess främsta produkt: ”Mâche nantaise”.

”Mâche nantaise” nämns i en förteckning över Frankrikes kulinariska arv som sammanställts av Conseil National des Arts culinaires.

Sedan 25 år tillbaka drivs en stor gemensam försäljningskampanj avseende ”Mâche nantaise”, med affischering i Paris tunnelbana och bussar och radio- och tv-reklam både i Frankrike och utomlands.

Redan i mitten av 1980-talet förekom ”Mâche nantaise” i artiklar och receptsamlingar (Ouest France, Le Figaro, Le Monde etc.).

Dessa tre parametrar (klimat, kunnande och tidigare och nuvarande anseende för ”Mâche Nantaise”) i det geografiska området bidrar tillsammans till att ge den skyddade geografiska beteckningen ”Mâche nantaise” verklig legitimitet, lika mycket för produktens kvalitet som för de tekniska metoder som används.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

(artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006)

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCMachenantaise31012012.pdf


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.