19.6.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 175/35


Offentliggörande av ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2012/C 175/14

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”PASAS DE MÁLAGA”

EG-nr: ES-PDO-0005-0849-24.01.2011

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning:

”Pasas de Málaga”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Spanien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp:

Klass 1.6.

Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

Definition

Traditionella ”Pasas de Málaga” erhålls genom soltorkning av de mogna frukterna från arten Vitis vinifera L., sorten Muscat d’Alexandrie, även känd under namnet Moscatel Gordo eller Moscatel de Malaga.

Fysiska egenskaper

Storlek: enligt Internationella vinorganisationens (OIV) regler för beskrivning av sorter och arter av Vitis uttrycks ”bärens storlek” med hjälp av följande gradering: 1 = mycket litet, 3 = litet, 5 = medelstort, 7 = stort och 9 = mycket stort. Sorten Muscat d’Alexandrie tillhör kategori 7 (”stort”), och det rör sig alltså om ett stort russin.

Färg: jämnt violettsvart.

Form: rund.

Frukten kan ha stjälken kvar om avstjälkningen görs för hand.

Skalets konsistens: enligt OIV:s regler uttrycks skalets ”tjocklek” med hjälp av följande gradering: 1 = mycket tunt, 3 = tunt, 5 = medeltjockt, 7 = tjockt och 9 = mycket tjockt. Sorten Muscat d’Alexandrie tillhör kategori 5 (”medeltjockt”). Den torkade frukten framställs av ett bär som inte utsatts för någon behandling som skadar skalet, och skalet är således medelfast.

Kemiska egenskaper

Russinens vattenhalt är under 35 %. Sockerhalten är över 50 viktprocent.

Surhetsgrad: 1,2–1,7 % vinsyra.

pH-värde: 3,5–4,5.

Vattenlösliga fasta ämnen: över 65 °Brix.

Organoleptiska egenskaper

Russinen behåller den karakteristiska muskatsmaken hos den druva de framställs av. Enligt OIV:s regler uttrycks den ”utmärkande smaken” med hjälp av följande skala: 1 = ingen, 2 = muskatsmak, 3 = blommig konfektsmak, 4 = örtsmak, 5 = annan smak. Sorten Muscat d’Alexandrie tillhör kategori 2, och det är just denna muskatdruva som OIV använder som referens för den smakkategorin.

Muskatsmaken förstärks av en intensiv retronasal arom där man urskiljer terpenolerna a-terpineol (aromatiska örter), linalol (ros), geraniol (geranium) och b-citronellol (citrusfrukter).

Syran, enligt det intervall som anges ovan, ger en särskild balans mellan surt och sött.

Medelstorleken, vattenhalten och Brixgraden gör att russinet är elastiskt och mjukt, och fruktköttet känns fylligt och saftigt i munnen. Detta är ovanligt hos torkad frukt, som brukar upplevas som torr och oelastisk.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

De mogna frukterna från Vitis vinifera L., sorten Muscat d’Alexandrie, även känd under namnet Moscatel Gordo eller Moscatel de Malaga.

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

Ej tillämpligt.

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

Produktion och förpackning ska äga rum i det avgränsade geografiska område som beskrivs i punkt 4.

Produktionsprocessen inleds med skörd av friska druvor, vilket aldrig sker förrän druvorna är mogna (Baggiolini, 1952). Skadade eller sjuka frukter och fallfrukt avlägsnas.

Nästa steg är torkning av druvorna i direkt solljus. Maskintorkning är förbjuden. Torkningen är ett manuellt arbete som kräver daglig tillsyn från jordbrukaren, som måste vända på de solutsatta klasarna så att frukten torkar jämnt.

När klasarna torkat kan de rensas enligt en metod som kallas ”picado”. Det görs antingen för hand, med hjälp av saxar av lämplig storlek och form för att undvika skador på den rensade frukten, eller mekaniskt på rensningsföretag.

Efter torkningen fortgår processen, med druvor eller klasar, i anläggningar för framställning av russin. Det sker i följande steg fram till försäljningen av de förpackade russinen:

Mottagning och indelning av de russin som levererats av vinodlarna.

Avstjälkning, om detta inte gjorts av vinodlaren själv.

Klassificering beroende på fruktens medelstorlek, mätt som antalet russin per 100 gram.

Konfektionering, dvs. sammansättning av utgående partier på grundval av den produkt som tidigare klassificerats och lagrats, så att slutresultatet blir mindre än 80 frukter per 100 gram nettovikt.

Förpackning: manuell eller mekanisk förpackning som utgör det sista steget i produktionsprocessen och på ett avgörande sätt bidrar till bevarandet över tid av de kvalitativa egenskaperna hos russinen med den aktuella beteckningen. Det enda sättet att bevara den känsliga fuktbalans som är så karakteristisk för produkten är att isolera den från den omgivande luften i rena och hermetiskt tillslutna förpackningar.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

Ej tillämpligt.

3.7   Särskilda regler för märkning:

Märkningen på förpackningarna ska förutom den skyddade ursprungsbeteckningen innefatta följande obligatoriska uppgifter:

Produktens varubeteckning: i detta fall ska beteckningen ”Pasas de Málaga” anges tydligt, följd av angivelsen ”Denominación de Origen” (ursprungsbeteckning) strax under.

Nettoinnehåll i kilogram (kg) eller gram (g).

Bäst före-dag.

Namn, firmanamn eller beteckning på fabrikanten eller förpackningsföretaget och, i samtliga fall, adressen.

Parti.

Uppgifterna om varubeteckning, nettoinnehåll och bäst före-dag ska finnas i samma synfält.

De obligatoriska uppgifterna ska i samtliga fall vara lättbegripliga och stå för sig, väl synliga, tydligt läsliga och outplånliga. De får inte på något sätt döljas, skymmas eller skiljas från andra angivelser eller bilder.

Samtliga förpackningar ska vara försedda med en etikett med ursprungsbeteckningens logotyp och angivelserna ”Denominación de Origen Protegida” och ”Pasas de Malága” samt en särskild kod för varje enhet.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Läge:

Land: SPANIEN

Självstyrande region: ANDALUCÍA

Provins: MÁLAGA

I provinsen Málaga finns flera vinodlingsområden i alla fyra väderstrecken. I två av dessa områden används merparten av druvorna traditionellt för framställning av russin. Det huvudsakliga området utgörs av den naturliga regionen Axarquía i östra delen av provinsen Málaga, öster om huvudstaden. Det andra området ligger längst i öster vid Málagas kust. Det avgränsade geografiska området för den skyddade ursprungsbeteckningen innefattar följande kommuner:

Kommuner:

AXARQUÍA

Alcaucín

Alfarnate

Alfarnatejo

Algarrobo

Almáchar

Árchez

Arenas

Benamargosa

Benamocarra

El Borge

Canillas de Acietuno

Canillas de Albaida

Colmenar

Comares

Cómpeta

Cútar

Frigiliana

Iznate

Macharaviaya

Málaga

Moclinejo

Nerja

Periana

Rincón de la Victoria

Riogordo

Salares

Sayalonga

Sedella

Torrox

Totalán

Vélez Málaga

Viñuela

OMRÅDET MANILVA

Casares

Manilva

Estepona

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Hänvisningarna till sambandet mellan vinodling och det geografiska området går långt tillbaka och består i våra dagar. Redan i verket ”Naturhistoria” nämner Plinius den äldre (första århundradet efter Kristus) vinodlingarna i Málaga. Jordbruksproduktion uppmuntrades kraftigt, särskilt produktion av russin. Fram till slutet av 1800-talet var konjunkturen gynnsam för vinodling. Därefter sammanföll en rad kommersiella och fytosanitära omständigheter, i synnerhet angreppet av vinlusen (Viteus vitifoliae, Fitch) och ledde till sektorns sammanbrott och en uppdelning av provinsens vinodlingar i flera vinodlingsområden i alla fyra väderstrecken. I två av dessa områden används merparten av druvorna traditionellt för framställning av russin. Gemensamt för dessa två produktionsområden är dels deras läge i provinsens södra del, med Medelhavet som avgränsning, vilket ger dem provinsens subtropiska medelhavsklimat, dels den branta orografi som kännetecknar geografin i provinsen Málaga. De vinodlingar där skörden går till produktion av russin omfattar visserligen inte samma yta som under perioden före vinlusens inträde, men denna produktion har ändå en viktig plats i ekonomin och den sociokulturella miljön i ett stort område i provinsen Málaga; det omfattar över 35 av provinsens kommuner, 1 800 jordbrukare och en yta på 2 200 ha.

Den geografiska miljön är i hög grad avgörande för egenskaperna hos den slutprodukt som betecknas ”Pasas de Málaga”. Den branta orografin är karakteristisk för det geografiska området, vars landskap utgörs av en serie kullar och strömfåror med en lutning på över 30 %. Området, som avgränsas i norr av en hög bergskedja och i söder av Medelhavet, utgörs av en serie raviner och strömfåror som bildar ett mycket karakteristiskt landskap med branta sluttningar. Axarquía liknar därför en bergssluttning som slutar i havet. Området Manilva kännetecknas av vinodlingarnas närhet till havet och av en mjukare relief än Axarquías.

Jordarna i området är till största delen leriga, magra, grunda och mycket genomsläppliga. Produktionsområdet har subtropiskt medelhavsklimat som kännetecknas av milda vintrar, torra somrar, liten nederbörd och många soltimmar (i genomsnitt 2 974 soltimmar per år de senaste tio åren).

5.2   Specifika uppgifter om produkten:

Storleken är en av de mest uppskattade och utmärkande egenskaperna hos ”Pasas de Málaga”. Det är ett stort russin – betydligt större än andra produkter av samma typ, t.ex. korinter och Thompson Seedless från Kalifornien.

Russinen behåller den karakteristiska muskatsmaken hos den druva de framställs av. Det är också just denna muskatdruva som OIV använder som referens för en av smakkategorierna.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

Sambandet mellan det geografiska ursprunget och produktens specifika kvalitet är en direkt följd av produktionsförhållandena. Å ena sidan underlättar orografin druvklasarnas naturliga solexponering vid torkningen – detta torkningssystem bidrar till att bevara skalets konsistens och förstärka muskatsmaken i och med att aromerna koncentreras. Å andra sidan främjar det torra och varma vädret under skörden en god mognad och en ackumulering av torrsubstanser och socker i bäret, vilket är väsentligt för en god utveckling efter torkningen och gör att russinens fruktkött behåller sin karakteristiska elasticitet och saftighet. Soltimmarna befrämjar också korta perioder av solexponering, vilket gör att bärets syra bevaras i russinet.

De svåra odlingsförhållandena har också under årens lopp lett till att sorten Muscat d’Alexandrie blivit dominerande, eftersom den har de agronomiska egenskaper som krävs för att kunna anpassa sig till den speciella miljön. Denna sort har genetisk potential i form av särskilda egenskaper som druvans storlek, skalets konsistens, fruktköttets egenskaper, muskataromerna och den höga andelen olösliga fasta ämnen (fibrer), främst i kärnan.

Den oländiga terrängen har gjort torkningen till ett tydligt hantverk, där både skörd, utläggning i solen, vändning av druvklasarna och urval av frukten görs för hand, vilket gynnar kvaliteten under behandlingen av produkten. Även avstjälkningen görs för hand (en metod som kallas ”picado”), och man hittar därför ofta stjälkar hos ”Pasas de Málaga”.

Torkning är en naturlig och hantverksmässig konserveringsmetod som är mycket gammal och gör det möjligt att undvika att produkten försämras när överskottsvatten avlägsnas. Den känsliga balansen i fråga om vattenhalten, som är ett resultat av erfarenhet och unikt yrkeskunnande, ger produkten vissa av de mest ansedda organoleptiska egenskaper som beskrivs i produktspecifikationen.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

[artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006]

http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/PliegoPasas.pdf


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.