15.12.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 388/104


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten för budgetåret 2011 med myndighetens svar

2012/C 388/18

INLEDNING

1.

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (nedan kallad myndigheten) ligger i Frankfurt och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 av den 24 november 2010 (1). Myndighetens uppgift är att bidra till upprättandet av gemensamma standarder och metoder av hög kvalitet för reglering och tillsyn, att bidra till en konsekvent tillämpning av rättsligt bindande unionsakter, att stimulera och underlätta delegering av uppgifter och ansvar till olika behöriga myndigheter, att övervaka och bedöma marknadens utveckling inom sina behörighetsområden och att främja skyddet av försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare (2). Myndigheten inrättades den 1 januari 2011.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat myndighetens årsredovisning (3), som består av räkenskaperna (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2011, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Verkställande direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med myndighetens finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (6). Verkställande direktören ska införa (7) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för upprättandet av slutliga räkenskaper (8) som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig detta beror på oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (9) om tillförlitligheten i myndighetens årsredovisning och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

6.

Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida myndighetens årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

7.

En revision innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Valet av åtgärder grundas på revisorns bedömning, däribland av riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte följer Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i uppskattningarna i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i räkenskaperna.

8.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för uttalandena nedan.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

9.

Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning (10) i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2011 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (11).

Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

10.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för myndighetens årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2011 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

11.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande. De bör ses mot bakgrund av övergången från föregångaren, Kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner, till en europeisk myndighet.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

12.

Myndighetens åtaganden uppgick till 6 579 663 euro eller 62 % av budgeten för 2011. Åtagandegraden var låg särskilt inom avdelning II administrativa utgifter (60 %) och avdelning III driftsutgifter (12 %). Detta fick effekter på myndighetens IT-mål som inte uppnåddes helt.

13.

Myndighetens budget för budgetåret 2011 uppgick till 10,7 miljoner euro. I enlighet med artikel 62.1 i inrättandeförordningen finansierades 55 % av budgeten för 2011 med bidrag från medlemsstaterna och Efta-länderna och 45 % genom EU:s budget. Vid utgången av 2011 hade myndigheten ett positivt budgetutfall på 2,8 miljoner euro. I enlighet med myndighetens budgetförordning bokfördes hela beloppet i räkenskaperna som en skuld till Europeiska kommissionen.

KOMMENTARER OM NYCKELKONTROLLER I MYNDIGHETENS SYSTEM FÖR ÖVERVAKNING OCH KONTROLL

14.

Myndighetens redovisningssystem har ännu inte godkänts av räkenskapsföraren, vilket krävs enligt budgetförordningen.

ÖVRIGA KOMMENTARER

15.

De granskade upphandlingsförfarandena var inte helt förenliga med bestämmelserna i budgetförordningen för den allmänna budgeten. När det gällde fem inköp av IT-utrustning (till ett totalt belopp på 160 117 euro) hade de tilldelningskriterier som tillämpades inte fastställts i förväg och inga skriftliga kontrakt undertecknades. I ett annat fall som gällde rekryteringstjänster (55 000 euro) tillämpades tilldelningskriterierna felaktigt. Myndigheten bör se till att alla nya kontrakt tilldelas i full överensstämmelse med EU:s upphandlingsbestämmelser.

16.

Myndigheten behöver förbättra insynen i rekryteringsförfarandena: Myndigheten hade inte fastställt minimikrav som de sökande måste uppfylla för att få tillträde till skriftliga prov och kallas till intervjuer eller för att tas upp på förteckningen över lämpliga sökande, och inte heller frågor till de muntliga och skriftliga proven, innan den gick igenom ansökningarna, och det fanns inget beslut från tillsättningsmyndigheten om att uttagningskommittéer skulle utses.

Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Louis GALEA som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 11 september 2012.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 48.

(2)  I bilagan sammanfattas myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(3)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som innehåller mer information om budgetgenomförandet och förvaltningen.

(4)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(5)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(6)  Artikel 33 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).

(7)  Artikel 38 i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002.

(8)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitlen 1 och 2 i avdelning VII i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002, senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 652/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 23) och har införlivats i myndighetens budgetförordning.

(9)  Artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 248, 16.9.2002, s. 1).

(10)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 28 juni 2012 och togs emot av revisionsrätten den 2 juli 2012. Den slutliga årsredovisningen som konsoliderats med kommissionens ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning senast den 15 november det följande året. Årsredovisningen finns även på följande webbplatser: http://eca.europa.eu och http://www.eiopa.europa.eu/.

(11)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av IFAC eller, när sådana inte finns, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).


BILAGA

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Frankfurt am Main)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt fördraget

(Artiklarna 26, 114, 290 och 291 i EUF-fördraget)

Upprätta den inre marknaden eller säkerställa dess funktion i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördragen.

Utarbeta förslag till tekniska standarder som förberedelse för akter med allmän räckvid som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av lagstiftningsakten eller om enhetliga villkor för genomförande av unionens rättsligt bindande akter krävs.

Myndighetens behörighet

(Artiklarna 1.6 och 8 – uppgifter och befogenheter – i förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av myndigheten)

Mål

Skydda allmänintresset genom att bidra till det finansiella systemets stabilitet och effektivitet på kort, medellång och lång sikt, till förmån för unionens ekonomi, dess medborgare och företag.

Uppgifter

Bidra till upprättandet av gemensamma standarder och metoder av hög kvalitet för reglering och tillsyn.

Bidra till en konsekvent tillämpning av rättsligt bindande unionsakter, stimulera och underlätta delegering av uppgifter och ansvar till olika behöriga myndigheter.

Samarbeta nära med ESRB.

Organisera och genomföra inbördes utvärderingar av behöriga myndigheter.

Övervaka och bedöma marknadens utveckling inom sina behörighetsområden.

Genomföra ekonomiska analyser av marknaden för att ge vägledning till utförandet av myndighetens arbetsuppgifter.

Främja skyddet av försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare.

Bidra till enhetligt och konsekvent fungerande tillsynskollegier, till övervakning, bedömning och mätning av systemrisker och till utveckling och samordning av planer för återhämtning, rekonstruktion och avveckling, och ge försäkringstagare och förmånstagare en hög skyddsnivå i hela unionen.

Fullgöra varje annan specifik uppgift som anges i denna förordning eller i andra lagstiftningsakter.

Offentliggöra och regelbundet uppdatera information som rör dess verksamhetsområde på den egna webbplatsen.

När så är lämpligt, överta alla befintliga och pågående uppgifter från kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (Ceiops).

Organisation

(Artiklarna 40–44: tillsynsstyrelsen; artiklarna 45–47: förvaltningsstyrelsen; artiklarna 48–50: ordförande samt artiklarna 51–53: verkställande direktör i förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av myndigheten)

Tillsynsstyrelsen

Sammansättning: chefen för den berörda tillsynsmyndigheten i varje medlemsstat, myndighetens ordförande, företrädare för Europeiska kommissionen, Europeiska systemrisknämnden, Europeiska bankmyndigheten, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten och observatörer.

Uppgifter: myndighetens viktigaste beslutsfattande organ.

Förvaltningsstyrelsen

Sammansättning: myndighetens ordförande, sex företrädare för nationella tillsynsmyndigheter och en företrädare för Europeiska kommissionen.

Uppgifter: se till att myndigheten utför sitt uppdrag och de uppgifter den tilldelas, budgetbefogenheter, plan för personalpolitiken och genomförandebestämmelser för tjänsteföreskrifterna.

Myndighetens ordförande

Företräder myndigheten, förbereder arbetet i tillsynsstyrelsen, leder sammanträdena i tillsynsstyrelsen och förvaltningsstyrelsen.

Myndighetens verkställande direktör

Ansvarar för förvaltningen av myndigheten och för att genomföra myndighetens årliga arbetsprogram och budget, förbereder arbetet i förvaltningsstyrelsen, utarbetar budgeten och arbetsprogrammet.

Kommittén för kvalitetskontroll

Sammansättning: ordförandens suppleant, två ledamöter av förvaltningsstyrelsen och verkställande direktören.

Uppgifter: övervaka och bedöma genomförandet av interna förfaranden och beslut.

Extern revision

Revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Parlamentet på rådets rekommendation.

Medel till myndighetens förfogande 2011

Slutlig budget

Slutliga budgetanslag: 10,66 miljoner euro

Personalstyrka

Anställda som omfattas av tjänsteföreskrifterna

46 tjänster enligt tjänsteförteckningen, varav tillsatta: 46

Tjänsteförteckningen genomförd till 100 %

Kontraktsanställda

7 tjänster planerade i budgeten, varav tillsatta: 6

Nationella experter

6 tjänster planerade i budgeten, varav tillsatta: 4

Personalstyrka totalt: 56

Produkter och tjänster 2011

Regleringsuppgifter

Femte kvantitativa konsekvensanalysen.

11 offentliga samråd på olika områden där myndigheten är verksam (försäkringar och pensioner).

Tillsynsuppgifter

Myndighetens deltagande i tillsynskollegiets arbete.

Handlingsplan för kollegier 2011.

Konsumentskydd och finansiell innovation

Rapport om behöriga myndigheters initiativ för att öka konsumenternas förmåga att förstå finansiell information samt utbildningsinitiativ.

Input till kommissionens översyn av direktivet om försäkringsförmedling.

En gemensam tillsynskultur

3 sektorsövergripande seminarier.

15 seminarier för nationella behöriga myndigheter.

Utarbetande av en metodologi för 3 inbördes utvärderingar.

Finansiell stabilitet

2 halvårsvisa rapporter om finansiell stabilitet.

1 stresstest för försäkringssektorn i hela Europa.

1 satellitövning där effekterna av en utdragen period med låga räntesatser bedömdes.

”Pilot risk dashboard” (utarbetande av en gemensam pilotuppsättning kvantitativa och kvalitativa indikatorer).

Krishantering

En uppsättning tillfälliga förfaranden för hantering av krissituationer som myndigheten har tagit fram i samverkan med de övriga europeiska tillsynsmyndigheterna.

En bred beslutsram som i detalj fastställer vilka processer myndigheten ska följa när den fullgör sitt ansvar när det gäller krisförebyggande och krishantering.

Yttre förbindelser

Inrättande av två intressentgrupper – för försäkring och för tjänstepensioner.

Reglerings- och tillsynsdialoger med US National Association of Insurance Commissioners (NAIC) (Förenta staternas nationella sammanslutning av försäkringskommissionärer), China Insurance Regulatory Commission (CIRC) (Kinas kommission för reglering av försäkringar), Japanese Financial Services Authority (Japanese FSA) (Japans myndighet för finansiella tjänster), Latin American Association of Insurance Supervisors (ASSAL) (latinamerikanska organisationen för försäkringstillsynsmyndigheter), Brasiliens behöriga tillsynsmyndighet för sektorn för privatförsäkringar (SUSEP) och US Federal Insurance Office (FIO) (Förenta staternas federala försäkringskontor).

Medlem av Internationella organisationen för försäkringstillsynsmyndigheter, däribland medlemskap i varje exekutivkommitté STOP.

3 likvärdighetsrapporter (Schweiz, Bermuda och Japan).

Konferenser/andra offentliga evenemang 2011

3 konferenser och evenemang (TIGS, Eiopas årliga konferens och konsumentstrategidag).

Källa: Uppgifter från myndigheten.


MYNDIGHETENS SVAR

12.

Under Eiopas första år var genomförandegraden för avdelning II och III faktiskt låg. Skälet till detta var ett överlagt beslut från verkställande direktören att inte göra åtaganden för (och inte utnyttja) det belopp som budgeterats för IT (30 procent av Eiopas totala budget) till följd av bristande strategisk inriktning hos Eiopas tillsynsstyrelse under 2011. Eftersom besluten som skulle fattas är svåra och får stora konsekvenser kunde åtaganden inte göras för de berörda anslagen som alltså inte kunde utnyttjas. Eiopas tillsynsstyrelse fattade det strategiska beslut som krävdes i februari 2012. Projektet håller nu på att genomföras och är utformat så att dess syften och mål kommer att uppfyllas fullständigt och i tid.

13.

Eiopa bekräftar att det i budgetförordningen föreskrivs att överskottet i sin helhet ska redovisas som en skuld till Europeiska kommissionen. Samtidigt föreskrivs det i inrättandeförordningen att även medlemsstaterna och Efta-länderna ska bidra till budgeten. Eiopa och övriga europeiska tillsynsmyndigheter har tillsammans kommit överens med Europeiska kommissionen om att anpassa fördelningen av överskottet till inrättandeförordningen.

14.

Eiopa noterar revisionsrättens kommentar. Räkenskapsföraren kommer att vidta de åtgärder som krävs för att genomföra godkännandeprocessen under 2012.

15.

Eiopa har vidtagit alla nödvändiga åtgärder under 2011 för att ingå ett avtal med Olaf. Revisionsrättens kommentar bör tas bort.

16.

Myndigheten vidtar alla nödvändiga åtgärder för att se till att alla kontrakt i framtiden tilldelas i full överensstämmelse med budgetförordningen. En upphandlingsansvarig har rekryterats.

17.

Eiopa noterar revisionsrättens kommentar. Rekryteringsförfarandena kommer att förbättras ytterligare.