15.12.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 388/46


RAPPORT

om årsredovisningen för genomförandeorganet för hälso- och konsumentfrågor för budgetåret 2011 med genomförandeorganets svar

2012/C 388/09

INLEDNING

1.

Genomförandeorganet för hälso- och konsumentfrågor (nedan kallat genomförandeorganet) ligger i Luxemburg och inrättades genom kommissionens beslut 2004/858/EG (1) och ändrades genom kommissionens beslut 2008/544/EG (2). Genomförandeorganet inrättades för en period som började den 1 januari 2005 och slutar 2015 för förvaltning av unionsåtgärder på området för hälsa och konsumentfrågor (3).

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i genomförandeorganets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287.1 andra stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat genomförandeorganets årsredovisning (4), som består av räkenskaperna (5) och rapporterna om budgetgenomförandet (6) för det budgetår som slutade den 31 december 2011, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med genomförandeorganets finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (7). Direktören ska införa (8) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för upprättandet av slutliga räkenskaper (9) som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig detta beror på oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (10) om tillförlitligheten i genomförandeorganets årsredovisning och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

6.

Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida genomförandeorganets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

7.

En revision innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Valet av åtgärder grundas på revisorns bedömning, däribland av riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte följer Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i uppskattningarna i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i räkenskaperna.

8.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för uttalandena nedan.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

9.

Revisionsrätten anser att genomförandeorganets årsredovisning (11) i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning per den 31 december 2011 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i genomförandeorganets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (12).

Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

10.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för genomförandeorganets årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2011 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

11.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

12.

När det gäller avdelning III – driftsutgifter, fördes ett belopp på 0,8 miljoner euro, eller 46 % av ingångna åtaganden, över till 2012. Den höga andelen överföringar strider mot principen om budgetens ettårighet.

Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning I, med ledamoten Ioannis SARMAS som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 25 juli 2012.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 369, 15.12.2004, s. 73.

(2)  EUT L 173, 3.7.2008, s. 27.

(3)  I bilagan sammanfattas genomförandeorganets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(4)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som innehåller mer information om budgetgenomförandet och förvaltningen.

(5)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(6)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(7)  Artikel 25 i kommissionens förordning (EG) nr 1653/2004 (EUT L 297, 22.9.2004, s. 6).

(8)  Artikel 29 i förordning (EG) nr 1653/2004.

(9)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitel 1 i avdelning VI i förordning (EG) nr 1653/2004, senast ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 651/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 15) och har införlivats i genomförandeorganets budgetförordning.

(10)  Artikel 14 i rådets förordning (EG) nr 58/2003 (EUT L 11, 16.1.2003, s. 1).

(11)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 12 juni 2012 och togs emot av revisionsrätten den 29 juni 2012. Den slutliga årsredovisningen som konsoliderats med kommissionens ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning senast den 15 november det följande året. Årsredovisningen finns även på följande webbplatser:

http://eca.europa.eu och http://ec.europa.eu/eahc/about/about.html.

(12)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av IFAC eller, när sådana inte finns, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).


BILAGA

Genomförandeorganet för hälso- och konsumentfrågor (Luxemburg)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt fördraget

(Artiklarna 168 och 169 i EUF-fördraget)

En hög hälsoskyddsnivå för människor ska säkerställas vid utformning och genomförande av all unionspolitik och alla unionsåtgärder. Unionens insatser, som ska komplettera den nationella politiken, ska inriktas på att förbättra folkhälsan, förebygga ohälsa och sjukdomar hos människor och undanröja faror för den fysiska och mentala hälsan. Sådana insatser ska innefatta kamp mot de stora folksjukdomarna genom att främja forskning om deras orsaker, hur de överförs och hur de kan förebyggas samt hälsoupplysning och hälsoundervisning. Unionen ska komplettera medlemsstaternas insatser för att minska narkotikarelaterade hälsoskador, inklusive upplysning och förebyggande verksamhet.

För att främja konsumenternas intressen och säkerställa en hög konsumentskyddsnivå ska unionen bidra till att skydda konsumenternas hälsa, säkerhet och ekonomiska intressen samt till att främja deras rätt till information och utbildning och deras rätt att organisera sig för att tillvarata sina intressen.

Genomförandeorganets behörighet

Mål

Genomförandeorganet ansvarar för att utföra genomförandeuppgifterna för förvaltningen av det andra folkhälsoprogrammet 2008–2013 enligt beslut nr 1350/2007/EG, konsumentprogrammet 2007–2013 enligt beslut nr 1926/2006/EG och de åtgärder för utbildning om säkra livsmedel som omfattas av förordning (EG) nr 882/2004 och direktiv 2000/29/EG.

Genomförandeorganet förvaltar också alla etapper av de genomförandeåtgärder som delegerats till det inom ramen för programmet för EU-åtgärder på området folkhälsa 2003–2008, antaget genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1786/2002/EG av den 23 september 2002.

Uppgifter

När det gäller de EU-program som tas upp nedan ansvarar genomförandeorganet för följande uppgifter såsom fastställs i den delegerande rättsakten, som antogs den 9 september 2008 (1):

 

Folkhälsoprogrammet 2003–2008 – Beslut nr 1786/2002/EG

 

Folkhälsoprogrammet 2008–2013 – Beslut nr 1350/2007/EG

 

Konsumentprogrammet 2007–2013 – Beslut nr 1926/2006/EG

 

Åtgärder för utbildning om säkra livsmedel – Förordning (EG) nr 882/2004 och direktiv 2000/29/EG:

a)

Förvalta alla etapper av projektcykeln (i övervaknings- och spridningssyfte ska genomförandeorganet vidta alla nödvändiga åtgärder för att skapa en databas för projekten eller fortsätta med en befintlig databas och komplettera den med en projektbeskrivning och de slutliga resultaten).

b)

Övervaka projekt som genomförs inom dessa program och åtgärder, inbegripet nödvändiga kontroller.

c)

Samla in, behandla och sprida uppgifter och särskilt sammanställa, analysera och till kommissionen överlämna alla uppgifter som krävs för att den skall kunna styra genomförandet av EU-program och EU-åtgärder, främja samordning och synergier med Europeiska unionens, medlemsstaternas eller internationella organisationers program.

d)

Anordna möten, seminarier och samtal och vidta utbildningsåtgärder.

e)

Hjälpa till att utvärdera programmens inverkan, särskilt den årliga utvärderingen och/eller utvärderingen efter halva tiden av genomförandet av programmen och vidta de uppföljningsåtgärder avseende utvärderingarna som beslutas av kommissionen.

f)

Sprida resultaten av de informationsinsatser som planeras och genomförs av kommissionen.

g)

Producera övergripande uppgifter om kontroll och övervakning.

h)

Delta i utarbetandet av finansieringsbeslut.

Organisation

Styrelse

Består av fem ledamöter som utses av kommissionen. Styrelseledamöterna utses på två år.

Styrelsen antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram när det har godkänts av kommissionen. Dessutom antar den genomförandeorganets förvaltningsbudget och dess årliga verksamhetsrapport.

Direktör

Utses av Europeiska kommissionen för fyra år.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till genomförandets förfogande under 2011 (2010)

Slutlig budget

Genomförandeorganets administrativa budget för 2011 uppgick till 7,04 miljoner euro.

Personalstyrka den 31 december 2011

Den 31 december 2011 hade genomförandeorganet 49 anställda som omfattas av tjänsteföreskrifterna av vilka 11 var tillfälligt anställda och 38 kontraktsanställda.

Produkter och tjänster 2011 (2010)

1.   Övervakning av bidrag som tilldelades 2005, 2006, 2007, 2008 och 2009 inom folkhälsoprogrammet 2003–2008, framgångsrikt avslutade bidragsförhandlingar inom 2009 års inbjudan att lämna förslag, inbegripet projekt, konferenser, bidrag till administrativa kostnader, gemensamma åtgärder och anordnande av 2011 års inbjudan att lämna förslag. Inbjudningar och bidrag och kontrakt som tilldelades vid 2008 års inbjudan att lämna förslag och inbjudan att lämna anbud inom konsumentprogrammet 2007–2013 och projekt som tilldelades vid 2007, 2008 och 2009 års anbudsinfordringar när det gällde utbildningsåtgärder för säkrare livsmedel.

2.1   Arbetsprogrammet för Folkhälsoprogrammet

Genomförande av inbjudan att lämna förslag 2011 till ”Folkhälsoprogrammet”. 173 förslag mottogs. Av dessa var 115 ansökningar om projekt, 10 ansökningar om gemensamma åtgärder, 25 ansökningar om bidrag till administrativa kostnader och 27 om konferenser.

Förvaltning av kontrakt med internationella organisationer, inbegripet drift av projekt som har förts över från GD Hälso- och konsumentfrågor till genomförandeorganet.

Inledande av och kontraktstilldelning för anbudsfordran inom 2010 års arbetsprogram för Folkhälsoprogrammet. Nio anbudsinfordringar inleddes av GD Hälso- och konsumentfrågor.

Inledande av 2012 års inbjudningar att lämna förslag: Utöver 2011 års inbjudan att lämna förslag (se ovan) inledde genomförandeorganet 2012 års inbjudningar att lämna förslag i enlighet med sin arbetsplan 2012 som offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 8 december 2011.

Bidrag till GD Hälso- och konsumentfrågors politik: Utarbetande av konsekvensbedömningen av förslaget till nytt folkhälsoprogram: Genomförandeorganet tog fram en rad ”skräddarsydda fallstudier” på enskilda åtgärds- eller programområden som i väsentlig grad bidrog till andra folkhälsoprogrammets mål. Genomförandeorganet tog också fram en ny rapporteringsmall i syfte att ge kolleger vid GD Hälso- och konsumentfrågor en bättre bedömning av effekten av de åtgärder som finansieras inom första/andra folkhälsoprogrammet och deras relevans i den politiska processen. Mallen testades i december 2011 på ett urval av tio slutliga rapporter, validerades av de påföljande genomgångarna och kommer att börja användas från och med 2012.

2.2   Arbetsprogrammet för konsumentprogrammet

Inbjudningar att lämna förslag. Sju inbjudningar att lämna förslag inleddes 2011.

Utbyte av tjänstemän (direktivet om allmän produktsäkerhet/central produktindelning). Inom ramen för inbjudningarna för utbyte av tjänstemän delade genomförandeorganet ut 20 bidrag som gjorde att tjänstemän som ansvarar för tillsyn från flera medlemsstater kunde utbyta erfarenheter om arbetet och kunskaper om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG av den 3 december 2001 om allmän produktsäkerhet och av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2006/2004 av den 27 oktober 2004 om konsumentskyddssamarbete. Något fler förslag lämnades in 2011 jämfört med 2010 (22 ansökningar 2010 mot 24 år 2011).

Gemensamma åtgärder (direktivet om allmän produktsäkerhet/central produktindelning). Genomförandeorganet medfinansierade ett projekt som syftar till utbyte och tillämpning av bästa praxis mellan medlemsstaterna vilket skulle förbättra samarbetet över gränserna och öka produktsäkerheten för konsumenter. Den produktspecifika verksamheten omfattade marknadsövervakning av: livsmedelsimitationer, leksaksliknande produkter, maskeradkläder för barn, laserpekare, stegar och självlysande kläder och accessoarer.

Bidrag till administrativa kostnader för europeiska konsumentorganisationer. Inom ramen för inbjudan att lämna förslag om bidrag till administrativa kostnader till europeiska konsumentorganisationer och konsumentorganisationer som befinner sig i en standardiseringsprocess undertecknade genomförandeorganet bidragsöverenskommelser (om partnerskap) med BEUC (den europeiska konsumentorganisationen) och ANEC (den europeiska organisationen för konsumentinflytande i samband med standardisering).

Nätverket av europeiska konsumentcentrum (ECC-nätverket). ECC-nätverket syftar till att informera konsumenter om gränsöverskridande handel och hjälpa till att lösa gränsöverskridande klagomål och tvister. År 2010 handlade ECC-nätverket över 71 000 ärenden, vilket motsvarar en ökning på 15 % av konsumentärenden jämfört med 2009. Genomförandeorganet inledde en inbjudan att lämna förslag om det finansiella bidraget till ECC 2011. Detta ledde till att 29 bidragsöverenskommelser ingicks. Med tanke på nätverkets ökade synlighet bland konsumenter i Europa påbörjade genomförandeorganet en undersökning för att förbättra ECC:s nationella webbplatser och göra dem mer tilltalande. För närvarande håller alla ECC på att genomföra de rekommendationer som lämnades i undersökningen.

Anbudsinfordringar. Anbudsinfordringar och fyra förfrågningar om särskilda tjänster inleddes.

Europaskolornas kalender. Europakalendern (Europa Diary) är en skolkalender för elever i sekundärskolan där eleverna kan göra anteckningar om läxor och annat som har med skolarbetet att göra. Flera av kommissionens generaldirektorat och andra EU-institutioner bidrar med innehåll och finansiering. Under 2010 tilldelades och undertecknades ett ramkontrakt med organisationen Generation Europa för utarbetande, tryckning och spridning av 2011/2012 års upplaga av Europakalendern och lärarhandledningen. I egenskap av förvaltare av ramkontraktet samordnade och övervakade genomförandeorganet projektets genomförande: det godkände 21 kontrakt från olika generaldirektorat inom kommissionen och från Ekonomiska och sociala kommittén.

Dolceta. Efter det att ett ramkontrakt hade ingåtts undertecknade genomförandeorganet ett första specifikt kontrakt om att en ny entreprenör skulle ta över Dolcetas webbplats. Efter att ha beaktat resultatet av den externa utvärderingen av konsumentutbildning, konsumentupplysning och kapacitetsuppbyggnadsåtgärder inleddes ytterligare två förfrågningar om specifika tjänster. Syftet med dessa är att underhålla och vara värd för den befintliga webbplatsen och förbättra lärarhörnan.

Undersökningar av konsumentmarknader. Två särskilda kontrakt inom ramen för ramkontraktet för undersökningar av konsumentmarknader undertecknades. För att kunna samla in uppgifter för att bättre förstå, övervaka och beakta konsumenternas intresse när det gäller den inre marknaden undertecknade genomförandeorganet också ett kontrakt om utförande av en enkät om övervakning av 51 konsumentmarknader i 27 medlemsstater.

Informationskampanj om konsumenters rättigheter i Rumänien: År 2011 ingick genomförandeorganet tre kontrakt om genomförandet av en informationskampanj om konsumenters rättigheter i Rumänien. Kampanjen är planerad att inledas våren 2012.

År 2011 ingick genomförandeorganet fem ramkontrakt om undersökningar av konsumenternas beteende. Två förfrågningar om undersökningar har inletts av GD Hälso- och konsumentfrågor och GD Rättsliga frågor.

2.3   Arbetsprogrammet för programmet Bättre utbildning för säkrare livsmedel

Övervakning av de kontrakt som fördes över från GD Hälso- och konsumentfrågor avseende projekt som hade tilldelats vid anbudsinfordringar 2007 och 2008 och kontrakt som hade tilldelats vid anbudsfordringen 2009. Efter en överenskommelse med GD Hälso- och konsumentfrågor fördes sex kontrakt som hade undertecknats inom ramen för programmet Bättre utbildning för säkrare livsmedel över till genomförandeorganet. Genomförandeorganet övervakade program som hade fastställts inom de sju nya kontrakt som tilldelades vid de anbudsinfordringar som inleddes 2009.

Under 2011 tog genomförandeorganet över nästan hela genomförandet av initiativet Bättre utbildning för säkrare livsmedel från GD Hälso- och konsumentfrågor. Alla kontrakt som hade undertecknats av kommissionen 2008 och 2009 genomfördes i tid och fick mycket höga poäng i deltagarnas utvärderingar.

Under 2011 fick nära 6 000 deltagare, främst tjänstemän från medlemsstaterna, utbildning vid 133 olika lektionstillfällen eller workshoppar som anordnades över hela EU.

Övervakning av kontrakt som hade tilldelats inom anbudsinfordringarna 2009 (7 kontrakt) och 2010 (15 kontrakt).

Inledande och tilldelning inom 2011 års anbudsinfordringar.

3.   Framtagning och spridning av information om folkhälsoprogrammet, konsumentprogrammet och projekt som finansieras genom programmet Bättre utbildning för säkrare livsmedel och om genomförandeorganets verksamhet 2011.

Källa: Uppgifter från genomförandeorganet


(1)  Kommissionens beslut av den 9 september 2008 – om delegering av befogenheter till genomförandeorganet.

Källa: Uppgifter från genomförandeorganet


GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

12.

Vi har tagit del av revisionsrättens iakttagelser om nivån på överföringarna av åtaganden i avdelning III (driftsutgifter) i vår budget.

Genom åren har vi bemödat oss om att minska nivån överföringar och därmed förbättra genomförandet av budgeten enligt principen om ettårighet. Anslag som överförts i budgetavdelning III (uttryckt i procent av de åtaganden som ingåtts) minskade till exempel från 73 procent 2007 (vårt första verksamhetsår) till 59 procent 2010 och 46 procent 2011.

Denna positiva trend ska vi se till att hålla. Verksamheterna som planeras i arbetsprogrammet, särskilt i avdelning III i budgeten, ska vi fortsättningsvis genomföra tidigare under året i så hög grad som möjligt.