15.12.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 388/40


RAPPORT

om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation för budgetåret 2011 med genomförandeorganets svar

2012/C 388/08

INLEDNING

1.

Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (nedan kallat genomförandeorganet) ligger i Bryssel och hette tidigare Exekutiva byrån för intelligent energi (IEEA). Dess uppdrag och uppdragets varaktighet ändrades genom kommissionens beslut 2007/372/EG (1) om ändring av beslut 2004/20/EG (2). Genomförandeorganet inrättades för en begränsad period som började den 1 januari 2004 och som slutar den 31 december 2015, med syftet att förvalta unionsåtgärder på områdena energi, entreprenörskap och innovation samt hållbara godstransporter (3).

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i genomförandeorganets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat genomförandeorganets årsredovisning (4), som består av räkenskaperna (5) och rapporterna om budgetgenomförandet (6) för det budgetår som slutade den 31 december 2011, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med genomförandeorganets finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (7). Direktören ska införa (8) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för upprättandet av slutliga räkenskaper (9) som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig detta beror på oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (10) om tillförlitligheten i genomförandeorganets årsredovisning och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

6.

Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida genomförandeorganets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

7.

En revision innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Valet av åtgärder grundas på revisorns bedömning, däribland av riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte följer Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i uppskattningarna i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i räkenskaperna.

8.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

9.

Revisionsrätten anser att genomförandeorganets årsredovisning (11) i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning per den 31 december 2011 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i genomförandeorganets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (12).

Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

10.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för genomförandeorganets årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2011 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

11.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

BUDGETFÖRVALTNING OCH EKONOMISK FÖRVALTNING

12.

Av genomförandeorganets ursprungliga budget för 2011 på 16,2 miljoner euro gällde 10,7 miljoner euro personalkostnader. De faktiska personalkostnaderna uppgick till 10 miljoner euro. Budgeten var överskattad med 0,7 miljoner euro, men samtidigt var underutnyttjandet lägre än de föregående åren (till exempel 1,5 miljoner euro 2010 (13)).

NYCKELKONTROLLER I GENOMFÖRANDEORGANETS SYSTEM FÖR ÖVERVAKNING OCH KONTROLL

13.

Enligt det hyresavtal som ingicks 2010 för genomförandeorganets nya lokaler ska organet betala totalt 2,4 miljoner euro för den renovering som fastighetsägaren gör av lokalerna. Organet gjorde en första betalning på 2 miljoner euro 2010. Det återstående beloppet skulle betalas i tre delbetalningar under 2011, 2012 och 2013.

14.

Genomförandeorganet räknade fel vid beräkningen av det belopp som skulle betalas 2011 och betalade därför 108 287 euro för mycket. Fastighetsägaren betalade tillbaka det överskjutande beloppet i januari 2012. Denna felaktiga betalning visar dock att genomförandeorganet måste förbättra sina kontroller för att förhindra sådana överbetalningar.

Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning II, med ledamoten Harald NOACK som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 10 oktober 2012.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 140, 1.6.2007, s. 52.

(2)  EUT L 5, 9.1.2004, s. 85.

(3)  I bilagan sammanfattas genomförandeorganets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(4)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som innehåller mer information om budgetgenomförandet och förvaltningen.

(5)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(6)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(7)  Artikel 25 i kommissionens förordning (EG) nr 1653/2004 (EUT L 297, 22.9.2004, s. 10)

(8)  Artikel 29 i förordning (EG) nr 1653/2004.

(9)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitel 1 i avdelning VI i förordning (EG) nr 1653/2004, senast ändrad genom förordning (EG) nr 651/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 15).

(10)  Artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 248, 16.9.2002, s. 1).

(11)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 28 juni 2012 och togs emot av revisionsrätten den 28 juni 2012. Den slutliga årsredovisningen finns även på följande webbplats: http://ec.europa.eu/eaci/docs_en.htm.

(12)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) eller, när sådana inte finns, på de internationella redovisningsstandarderna International Financial Reporting Standards (IFRS).

(13)  Se punkt 13 i rapporten om årsredovisningen för 2010 (EUT C 366, 15.12.2011, s. 81).


BILAGA

Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (Bryssel)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt EUF-fördraget

1.

Unionens miljöpolitik ska bidra till att […] bevara, skydda och förbättra miljön, skydda människors hälsa, utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt och att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, särskilt för att bekämpa klimatförändringen.

(Artikel 191 i EUF-fördraget)

2.

Gemenskapens näringslivspolitik ska säkerställa att det finns nödvändiga förutsättningar för gemenskapsindustrins konkurrensförmåga genom att påskynda industrins anpassning till strukturförändringar, främja en miljö som är gynnsam för initiativ och för utveckling av företag och samarbete mellan företag, främja ett bättre utnyttjande av de industriella möjligheter som skapas genom politiken inom sektorerna för innovation, forskning och teknisk utveckling. I samverkan med kommissionen ska medlemsstaterna samråda inbördes och vid behov samordna sina insatser. Kommissionen får ta lämpliga initiativ för att främja en sådan samordning.

(Artikel 173 i EUF-fördraget)

3.

Inom ramen för en gemensam transportpolitik ska det fastställas gemensamma regler för internationella transporter till eller från en medlemsstats territorium eller genom en eller flera medlemsstaters territorium. Det ska även fastställas under vilka villkor utomlands hemmahörande transportföretag får utföra transporter i en medlemsstat och åtgärder för att förbättra transportsäkerheten.

(Artikel 91.1 och artikel 100.2 i EUF-fördraget)

Genomförandeorganets behörighet

(enligt kommissionens beslut 2004/20/EG, ändrat genom kommissionens beslut 2007/372/EG)

Mål

Inom ramen för Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning har EU vidtagit åtgärder för att främja och utveckla konkurrenskraft och innovation. En av dessa åtgärder är inrättandet av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) (beslut nr 1639/2006/EG), med framför allt programmet Intelligent energi – Europa (IEE) och programmet för entreprenörskap och innovation (EIP). En annan åtgärd är Marco Polo-programmet (förordning (EG) nr 1692/2006). De viktigaste målen är att stärka företagens konkurrenskraft, särskilt hos små och medelstora företag, att främja alla former av innovation, däribland miljöinnovation, att främja energieffektivitet samt nya och förnybara energikällor inom alla sektorer, även transportsektorn. För dessa EU-program ska genomförandeorganet utföra de uppgifter som rör EU-stöd, med undantag för utvärdering av programmen, övervakning av lagstiftningen, strategiska studier och andra åtgärder som uteslutande faller inom ramen för kommissionens kompetensområde.

Uppgifter

Genomföra EU-programmen i enlighet med de uppgifter som kommissionen har delegerat:

Förvalta alla etapper under specifika projekts löptid.

Genomföra alla åtgärder som förvaltningen av EU-programmen kräver, särskilt budgetgenomförande, inbegripet tilldelning av kontrakt och bidrag.

Samla in, analysera och till kommissionen överlämna alla uppgifter som är nödvändiga för att styra genomförandet av programmen samt främja samordning och synergier mellan programmen.

När det gäller EIP, ansvara för projektförvaltning och ledning av det europeiska nätverket Enterprise Europe Network, pilot- och marknadsintroduktionsprojekt för miljöinnovation, och innovationsåtgärder med en hög grad av standardisering (IP-Base-projektet).

Organisation

Styrelse

Består av fem ledamöter som utses av kommissionen. Antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram efter kommissionens godkännande. Den antar också genomförandeorganets administrativa budget och dess årliga verksamhetsrapport.

Direktör

Utses av Europeiska kommissionen.

Extern revision

Revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till genomförandeorganets förfogande 2011 (2010)

Budget

A)   Driftsbudget

229,6 (249,8) miljoner euro (100 % från EU:s allmänna budget). Genomförandeorganet genomför driftsbudgeten under kommissionens ansvar:

83,8 (71,0) miljoner euro för IEE,

38 (35,2) miljoner euro för miljöinnovation inom EIP,

50,9 (79,7) miljoner euro för EIP-nätverk,

56,8 (63,8) miljoner euro för Marco Polo.

B)   Administrativ budget

15,6 miljoner euro (100 % bidrag från unionen) för den administrativa budgeten där genomförandeorganet är självbestämmande.

Personalstyrka den 31 december 2011

Personalstyrka totalt: 159 (155) tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta 156 (142).

Tillfälligt anställda: 37 (37) tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta 33 (33).

Kontraktsanställda: 122 (118) tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta: 123 (109).

Produkter och tjänster 2011

För programmet Intelligent energi – Europa (IEE) kom det in 384 ansökningar under ansökningsomgången, och genomförandeorganet deltog i över 100 projektsammanträden. I slutet av mars 2011 hade organet avslutat de flesta kontraktsförhandlingarna för de 44 förslag som hade valts ut under 2010 års ansökningsomgång. De flesta kontrakt hade undertecknats i slutet av april 2011.

Genomförandeorganet deltog i över 20 nationella informationsdagar. Omkring 200 begäran om förhandskontroll före inlämnade av förslag besvarades också, i genomsnitt inom en vecka. Särskilda ansträngningar gjordes för att marknadsföra det nya Bild Up Skills-initiativet som ska öka kunskapen och höja kompetensen hos yrkesarbetare i byggindustrin. Den 16 mars anordnade genomförandeorganet en workshop för berörda parter för att informera aktörer inom byggindustrin, utbildning och institutioner om initiativet.

EIP-programmet – nätverket Enterprise Europe

Programmet består av över 580 partnerorganisationer i 47 länder, däribland de 27 EU-medlemsstaterna. Utöver projektförvaltningsuppgifter för 92 kontrakt (särskilda bidragsöverenskommelser) och projektet IPeuropAware, leder genomförandeorganet även nätverket Enterprise Europe och förvaltar IT-verktygen och databaserna för interaktiv kommunikation mellan nätverksdeltagarna. Genomförandeorganet genomförde under 2011 följande aktiviteter för kommissionens räkning:

Enterprise Europe Network:

Nätverksoperationer.

Nätverkssupport (ledning).

IT-verktyg för nätverket.

IPR-projekt (immaterialrättigheter) och portalen Ditt Europa – Företagen.

Miljöinnovation, första utprovning och marknadsintroduktionsprojekt.

Miljöinnovation

Miljöinnovation stöds av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation genom flera olika typer av åtgärder (finansiella instrument, nätverk för nationella och regionala aktörer, projekt för första utprovning och marknadsintroduktion). Genomförandeorganet ansvarar för förvaltningen av projekt för första utprovning och marknadsintroduktion inom miljöinnovation och har en preliminär budget på 185 miljoner euro för perioden 2008–2013.

Under 2011 koncentrerades arbetet på följande aktiviteter:

Avslutning av genomförandet av ansökningsomgången 2010; förhandlingarna var klara i slutet av november 2011 och alla kontrakt (47 stycken) hade undertecknats i slutet av november.

Ny ansökningsomgång 2011. Den inleddes i april 2011 och 280 ansökningar lämnades in. Den centrala utvärderingen gjordes mellan den 21 november och 9 december. Slutsammanträdet ägde rum den 14 februari 2012.

Framtagning och spridning av information om miljöinnovationsprojekt inom EIP i enlighet med genomförandeorganets kommunikationsplan (elektroniska nyhetsbrev, regelbunden uppdatering av webbplatsen för miljöinnovation, flyttning av databasen för miljöinnovationsprojekt till en ny server, nya kontrakt för värddatortjänster och underhåll och en EU-informationsdag anordnades i april 2011).

Förvaltning av pågående projekt.

Marco Polo-programmet

Nyckelaktiviteter:

Avslutning av genomförandet av ansökningsomgången 2010 (101 ansökningar lämnades in).

När arbetsprogrammet för Marco Polo hade antagits: marknadsföra och genomföra ansökningsomgången 2011. Den offentliggjordes den 21 oktober och tidsfristen för att lämna in förslag gick ut den 16 januari 2012.

Ta fram och sprida information om Marco Polo-programmet i enlighet med genomförandeorganets kommunikationsplan.

Ge rekommendationer till den överordnade instansen GD Transport och rörlighet om genomförandet av Marco Polo-programmet och dess framtida utveckling.

Förvaltning av pågående projekt.

Källa: Uppgifter från genomförandeorganet.


GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

12.

Genomförandeorganet har förbättrat sina prognoser för avdelning 1 (Personalkostnader) i överensstämmelse med tidigare rekommendationer från revisionsrätten. Det stämmer att budgeten för 2011 var något överskattad. Det berodde på yttre faktorer som var svåra att förutse när vi skulle anta den ursprungliga budgeten. Bland annat fanns inget beslut om löneindexering, personal begärde föräldraledigt eller tjänstledigt utan lön, personalomsättningen blev högre än planerat och rekryteringen till särskilda funktioner tog längre tid än väntat. För budgeten 2012 använder vi oss av en strängare prognosstrategi. Budgetgenomförandet under 2012 visar att vi beräknat personalkostnaderna exaktare än föregående år. Vi anser det inte troligt att vi får ett stort överskott framöver.

13–14.

Vi erkänner det felaktigt utbetalda beloppet. Som revisionsrätten konstaterar betalade fastighetsägaren omedelbart tillbaka summan. Vi har dokumenterat fallet och nu är renoveringen av lokalerna enligt hyreskontraktet färdigbetald. Vi ska se till att undvika att en liknande situation uppstår i samband med framtida kontrakt där det kan bli aktuellt med förtidsutbetalningar.