19.1.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 17/56


Yttrande från Regionkommittén om ”En gemensam strategisk ram”

2013/C 17/11

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén vill på nytt framhålla sin övertygelse om behovet av en gemensam strategisk ram (GSR) för perioden 2014–2020 som säkerställer samordning och samverkan mellan de fem GSR-fondernas insatser för att ge en tydlig strategisk inriktning för partnerskapsavtal och operativa program.

Kommittén ställer sig tveksam till den föreslagna uppdelningen av GSR i en bilaga till den allmänna förordningen och en delegerad akt som innehåller tänkbara åtgärder med högt europeiskt mervärde och prioriteringar för samarbete. Vi anser att GSR bör antas som en bilaga till den allmänna förordningen.

Vi anser att de tänkbara åtgärderna med högt europeiskt mervärde ska antas av kommissionen i form av ett icke bindande meddelande, på samma sätt som för gemenskapens strategiska riktlinjer för perioden 2007–2013.

Vi understryker att målet för GSR bör vara att skapa förutsättningar för en smidig övergång mellan lagstiftningspaketet och partnerskapsavtalen och de operativa programmen, och pekar på behovet av att mer i detalj klargöra genomförandemekanismerna.

Vi beklagar att de elva tematiska mål som anges i förslaget till allmän förordning skiljer sig från de sex prioriteringar som fastställs i Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och de sex strategiska riktlinjerna i Europeiska havs- och fiskerifonden, vilket innebär att samordningen blir extremt svår.

Vi är övertygade om behovet av att decentralisera den operativa förvaltningen till lokal och regional nivå för att öka samordningen och samarbetet mellan fonderna, vilket skulle säkerställa en effektiv integrerad strategi, dvs. en temaövergripande strategi, uppbyggd nedifrån-och-upp på basis av varje regions särart.

Kommittén rekommenderar starkt en användning av operativa program som bygger på flera fonder.

Vi efterlyser stabila programplaneringsramar för att kunna säkerställa förenlighet med den fleråriga budgetplanen för sammanhållningspolitiken.

Kommittén ifrågasätter möjligheten att genomföra förändringar i GSR genom delegerade akter.

Föredragande

Marek WOŹNIAK (PL–PPE), regionpresident i Wielkopolskie

Referenser

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden som omfattas av den gemensamma strategiska ramen, om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006

COM(2012) 496 final, bilaga I

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna kommentarer

1.

Regionkommittén vill på nytt framhålla sin övertygelse om behovet av en gemensam strategisk ram (GSR) för perioden 2014–2020 för Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF), Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) och Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), som säkerställer samordning och samverkan mellan GSR-fondernas insatser för att ge en tydlig strategisk inriktning för partnerskapsavtal och operativa program.

2.

ReK påminner om de politiska rekommendationer som kommittén lade fram i sitt yttrande om den allmänna förordningen och betonar, med tanke på att GSR ska antas som en bilaga till den allmänna förordningen, att det är den allmänna förordningen som innehåller den strategiska visionen och målen medan GSR bör ses som det huvudsakliga genomförandeinstrumentet.

3.

Kommittén ställer sig tveksam till den föreslagna uppdelningen av GSR i en bilaga till den allmänna förordningen (1) och en delegerad akt som innehåller tänkbara åtgärder med högt europeiskt mervärde och prioriteringar för samarbete. Vi anser att GSR bör antas som en bilaga till den allmänna förordningen. Kommittén påminner om att användning av delegerade akterna bör begränsas till ”icke väsentliga” delar av de grundläggande rättsakterna, medan alla frågor som rör GSR har grundläggande eller väsentlig betydelse för de lokala och regionala myndigheterna och är av strategisk natur. Regionkommittén behöver inte höras om delegerade akter, medan GSR är ett område där det är obligatoriskt att rådfråga kommittén enligt artikel 177 i EUF-fördraget.

4.

Kommittén anser att GSR bör antas av rådet och Europaparlamentet och enbart revideras om den socioekonomiska situationen i EU förändras. I det sammanhanget ifrågasätter kommittén möjligheten att genomföra förändringar i bilaga I genom delegerade akter.

5.

Vi anser att de tänkbara åtgärderna med högt europeiskt mervärde ska antas av kommissionen i form av ett icke bindande meddelande, på samma sätt som för gemenskapens strategiska riktlinjer för perioden 2007–2013 (COM(2005) 299 final).

6.

Vi påminner i det sammanhanget om att GSR-fonderna har en viktig roll när det gäller att främja åtgärder för att genomföra Europa 2020-strategin och investeringar för att minska utvecklingsklyftan mellan medlemsstaterna samt mellan och inom regionerna. ReK anser samtidigt att man bör hålla fast vid de åtaganden som fastställs i fördraget som vägledande principer.

7.

Vi ser positivt på att förslagen i den gemensamma strategiska ramen ska innebära ett genomförande av de principer som fastställs i artikel 11 i den allmänna förordningen, enligt vilken GSR ska utgöra ett svar på de viktigaste territoriella utmaningarna. Samtidigt vill kommittén peka på att GSR-förslagen måste innehålla tydliga hänvisningar till de yttersta randområdena och till områden med särskilda territoriellt betingade särdrag, såsom bergsområden, perifera områden, industriområden i omvandling, öar och områden med mycket spridd befolkning eller glest befolkade områden, som kräver särskilda former av åtgärder.

8.

Vi ser positivt på att man framhåller behovet av att involvera regionala och lokala partner som en förutsättning för att uppnå de politiska målen. Detta kommer att underlätta tillämpningen av en territoriell nedifrån-och-upp-strategi.

9.

Kommittén anser att GSR i enlighet med proportionalitetsprincipen bör uppfylla sin roll när det gäller att fastställa och precisera grundtanken i fondernas åtgärder under den kommande programperioden, samtidigt som man möjliggör en anpassning av de planerade åtgärderna till de särskilda behoven och möjligheterna i de enskilda medlemsstaterna och regionerna. GSR bör införa vägledande ramar för de partnerskapsavtal och operativa program som utarbetas i de enskilda medlemsstaterna, som ger medlemsstaterna och de regionala och lokala myndigheterna möjlighet till egenansvar när det gäller att välja utvecklingsutmaningar, särskilt med hänsyn till målen för Europa 2020-strategin. Vi understryker att målet för GSR bör vara att skapa förutsättningar för en smidig övergång mellan lagstiftningspaketet och partnerskapsavtalen och de operativa programmen.

10.

ReK pekar på behovet av att mer i detalj klargöra genomförandemekanismerna.

11.

Vi beklagar att de elva tematiska mål som anges i förslaget till allmän förordning skiljer sig från de sex prioriteringar som fastställs i Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och de sex strategiska riktlinjerna i Europeiska havs- och fiskerifonden, vilket innebär att samordningen blir extremt svår.

Inledningen till bilagan till GSR

12.

Kommittén beklagar att GSR saknar information om de viktigaste riktmärken som GSR ska uppnå.

Enhetlighet och samstämmighet med unionens ekonomiska styrning

13.

Vi efterlyser stabila programplaneringsramar för att kunna säkerställa förenlighet med den fleråriga budgetplanen för sammanhållningspolitiken.

14.

Vi anser att de viktigaste åtgärderna redan från början bör vara att fastställa lämpliga programprioriteringar för hela perioden 2014–2020, t.ex. i samband med förberedelserna av partnerskapsavtalen och de operativa programmen. I det sammanhanget har ReK vissa farhågor för att ett hänsynstagande till de landsspecifika rekommendationerna och de nationella reformprogrammen skulle kunna strida mot en samordnad flerårig programplanering på regional nivå.

15.

Vi erinrar om ReK:s yttrande om den allmänna förordningen, där vi motsatte oss förslaget om en sammankoppling mellan sammanhållningspolitiken och efterlevnaden av stabilitets- och tillväxtpakten (2), men såg en möjlighet till översyn av partnerskapsavtal och operativa program på grundval av rekommendationer baserade på den europeiska terminsplaneringen.

16.

ReK vill dock peka på att vanligt förekommande omprogrammering stör förutsägbarheten i förvaltningen av medlen, och som därför bör genomföras endast när det är absolut nödvändigt.

Mekanismer för samordning mellan GSR-fonderna

17.

Regionkommittén betonar behovet av bättre samordning mellan GSR-fonderna, vilket skulle leda till ökad effektivitet i åtgärderna för att säkerställa de nödvändiga samverkanseffekterna med tanke på dagens svåra budgetsituation och de begränsade ekonomiska medlen. Detta skulle göra det möjligt att förbättra samverkan och komplementaritet i EU:s investeringar.

18.

Komplementaritet bör stå i centrum för den gemensamma strategiska ramen. Man bör därför sträva efter att utarbeta en integrerad flertematisk strategi där man sammankopplar tänkbara åtgärder från olika fonder som ömsesidigt kompletterar varandra för att uppnå samma mål. ReK beklagar dock att kommissionen inte har gått längre i beskrivningen av denna potentiella komplementaritet mellan olika tematiska prioriteringar, investeringsprioriteringar för vissa GSR-fonder samt mellan tänkbara åtgärder och investeringsprioriteringar. Mot bakgrund av ovanstående understryker kommittén att förslaget till dokument om den gemensamma strategiska ramen måste säkerställa komplementaritet mellan insatsområdena för de enskilda fonderna och undanröja risken för dubbelarbete.

19.

Vi är övertygade om behovet av att decentralisera den operativa förvaltningen till lokal och regional nivå för att öka samordningen och samarbetet mellan fonderna, vilket skulle säkerställa en effektiv integrerad strategi, dvs. en temaövergripande strategi, uppbyggd nedifrån-och-upp på basis av varje regions särart.

20.

Kommittén rekommenderar starkt en användning av operativa program som bygger på flera fonder, och som därmed gör det möjligt att få maximal positiv effekt av EU-åtgärderna i regionerna genom en integrerad användning av de möjligheter som skapas av olika regionala utvecklingsinstrument och de strategier för social och ekonomisk utveckling som faktiskt genomförs av lokala och regionala myndigheter.

21.

Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att Europeiska kommissionen lägger stor vikt vid behovet av programplanering för integrerad territoriell utveckling. ReK ser positivt på hänvisningarna till ”integrerade territoriella investeringar”, ”integrerad verksamhet” och ”gemensamma handlingsplaner”, men beklagar att man inte nämner instrument och begrepp som ”integrerad verksamhet” i den allmänna förordningen och GSR-bilagan. Vi vill dock understryka behoven av att fastställa en tydlig definition av ”integrerad verksamhet” som ett instrument för samordnad finansiering mellan EU:s olika politikområden och instrument.

22.

Med hänvisning till strategin för stadsutveckling i enlighet med artikel 7 i Eruf-förordningen vill kommittén framhålla att de medel som avsatts för integrerade åtgärder för en hållbar stadsutveckling är mycket betydelsefulla och har en innovativ karaktär. Dessa medel ska omsättas i ”integrerade territoriella investeringar”, och vi beklagar att regelverket inte uttryckligen nämner att ansvaret för förvaltningen och genomförandet av ”integrerade territoriella investeringar” i detta fall ligger direkt hos de lokala myndigheterna.

23.

Den lokala karaktären i lokalt ledd utveckling bör bevaras.

24.

I linje med ReK:s yttrande om lokalt ledd utveckling vill kommittén rikta uppmärksamheten på den holistiska karaktären i den lokala utvecklingen, som är inriktad på utmaningarna och potentialen i alla typer av regioner, t.ex. stadsområden, landsbygdsområden, områden med både tätbebyggelse och landsbygd samt funktionella geografiska områden. I det sammanhanget anser kommittén att man bör möjliggöra lokalt ledd utveckling för att uppfylla alla de elva tematiska mål som fastställs i den strategiska ramen i linje med de lokala behoven.

Samordning av GSR-fonderna med unionens övriga politik och instrument

25.

Regionkommittén ser positivt på hänvisningen till behovet av samordning med EU:s andra politiska åtgärder och instrument utanför GSR. Detta kommer att möjliggöra starkare band mellan Europa 2020-strategin och EU:s sammanhållnings- och sektorspolitik på EU-nivå och på nationell och lokal nivå. Vi anser framför allt att detta kommer att göra det möjligt att förbättra styresformerna och öka effektiviteten i de program som genomförs.

26.

Vi efterlyser ett klargörande av samordningsmekanismerna och riktlinjer för EU:s övriga politikområden och instrument med koppling till den gemensamma strategiska ramen, särskilt på EU-nivå. ReK påminner om att majoriteten av dessa instrument är centralt förvaltade, och man bör därför utöver medlemsstaternas roll också understryka kommissionens medansvar.

27.

Regionkommittén ser positivt på förteckningen över EU:s politiska områden och instrument och program som ingår i förslaget till bilaga (som inbegriper programmen Horisont 2020, NER, Cosme, Life, Erasmus för alla, programmet för social förändring och social innovation, Fonden för ett sammanlänkat Europa, det europeiska grannskapsinstrumentet, instrumentet för stöd inför anslutningen samt Europeiska utvecklingsfonden).

28.

Kommittén välkomnar att man betonar kopplingen mellan GSR-fonderna och programmet Horisont 2020. Kommittén påpekar att kommissionen har lagt fram detaljerade riktlinjer och föreslår att GSR-fonderna ska kunna stödja strategier för smart specialisering som bygger på åtgärder i olika riktningar – dels kapacitetsuppbyggnad, dels utnyttjande och snabb spridning av resultaten av forskning och innovation – med avseende på programmet Horisont 2020.

29.

Regionkommittén välkomnar rekommendationen att GSR-fonderna kan samfinansiera partnerskap mellan utbildning, näringsliv och forskning och att dessa åtgärder ska samordnas med internationella partnerskap mellan företag och utbildningsinstanser i form av sektorsspecifika kunskaps- och kompetensallianser som kan få stöd genom programmet ”Erasmus för alla”.

30.

ReK anser att man bör införa en möjlighet att använda GSR-fonderna som komplement till verksamheten inom Fonden för ett sammanlänkat Europa, t.ex. genom sekundära och tertiära kopplingar till EU:s infrastrukturprioriteringar.

31.

Vi vill erinra om ReK:s yttrande om Life-programmet och instämmer i att det spelar en avgörande roll för mobiliseringen av avsevärda medel ur Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden för miljöändamål. ReK stöder de integrerade projekten inom Life – projekt som tillhör en ny, överordnad kategori.

32.

Regionkommittén understryker behovet av att öka samordningen mellan de externa instrumenten, nämligen det europeiska grannskapsinstrumentet, instrumentet för stöd inför anslutningen samt Europeiska utvecklingsfonden, med särskild hänvisning till regioner som gränsar till länder i det östliga partnerskapet och unionen för Medelhavsområdet, samt regioner i EU:s yttersta randområden som gränsar till AVS-länderna.

Samordning av samarbetsverksamhet

33.

Kommittén vill framhålla att det europeiska territoriella samarbetet inte beaktas i partnerskapsavtalen, vilket också påpekas i Regionkommitténs yttrande om den allmänna förordningen. Vi anser därför att avsnittet om prioriteringar för samarbete inte bör ingå i den delegerade akten.

34.

Kommittén ställer sig emellertid positiv till att en sammanfattning av avsnittet ”Samordning med samarbetsverksamhet” i GSR-bilagan ingår.

35.

Kommittén påpekar att det skulle vara lämpligt att utöka det gränsöverskridande territoriella samarbetet inom ramen för ESF så att det omfattar interregionalt och gränsöverskridande samarbete.

36.

ReK välkomnar att den makroregionala dimensionen har beaktats och betonar den betydelse som man inom ramen för instrumentet för territoriellt samarbete fäster vid att målen för de makroregionala strategierna uppnås.

Övergripande principer och övergripande politiska mål

37.

Regionkommittén ser positivt på att den gemensamma strategiska ramen inbegriper principen om flernivåstyre och partnerskapsprincipen i de övergripande principerna, i enlighet med artikel 5 i förslaget till allmän förordning.

38.

Vi anser att principen om flernivåstyre ska tillämpas i praktiken och understryker betydelsen av en nedifrån-och-upp-strategi i beslutsprocessen och utarbetandet av partnerskapsavtal och operativa program.

39.

Regionkommittén ställer sig helt klart bakom insatser för att främja jämställdhet. Kommittén anser dock att det inte är effektivt att inrätta nya, separata organ som uteslutande ägnar sig åt denna fråga i systemet för genomförandet av fonderna. Det vore lämpligare att införa förfaranden som gör det möjligt att genomföra denna politik effektivt inom de befintliga institutionella strukturerna.

40.

Vi vill erinra om Regionkommitténs tidigare yttranden om Eruf och ESF, där kommittén pekar på det bristande intresset för frågan om de demografiska förändringarna. Mot den bakgrunden ser vi positivt på att frågan om de demografiska förändringarna har förts in som ett av de övergripande politiska målen.

Sätt att ta itu med territoriella utmaningar

41.

Regionkommittén ser positivt på att den gemensamma strategiska ramen tar hänsyn till behovet av att anpassa åtgärderna till lokala utmaningar och möjligheter, men förväntar sig en djupare analys och ytterligare arbete på detta område om resultaten ska kunna fungera som indikatorer för de regionala och lokala myndigheterna.

42.

Vi välkomnar förslaget beträffande partnerskapsavtal, som ska kunna omsätta innehållet i den gemensamma strategiska ramen i ett nationellt sammanhang. Man bör dock beakta enheter även på andra nivåer i den territoriella indelningen. De behöriga regionala och lokala myndigheterna måste involveras i detta arbete.

43.

Vi noterar svårigheterna med att utforma harmoniserade definitioner av geografiska områden i GSR-fonderna och bidrar gärna till detta arbete. Definitionerna förändras beroende på sektorslagstiftningen, vilket inte underlättar identifieringen av de viktigaste utmaningarna på territoriell nivå.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsrekommendation 1

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 3.2

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

Medlemsstaterna och de förvaltningsmyndigheter som ansvarar för genomförandet av GSR-fonderna ska samarbeta nära när partnerskapsavtalet och programmen förbereds, genomförs, övervakas och utvärderas.

Medlemsstaterna, deras lokala och regionala myndigheter, deras partner och de förvaltningsmyndigheter som ansvarar för genomförandet av GSR-fonderna ska samarbeta nära när partnerskapsavtalet och programmen förbereds, genomförs, övervakas och utvärderas.

Motivering

Självförklarande.

Ändringsrekommendation 2

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 3.3

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

(…) 2.

Medlemsstaterna ska främja utvecklingen av lokala och subregionala arbetssätt, bl.a. genom lokalt ledd utveckling där beslutsfattande och genomförande delegeras till ett lokalt partnerskap av aktörer från den offentliga och den privata sektorn och det civila samhället. Lokalt ledd utveckling ska genomföras inom ramen för en strategi som säkerställer att man vid fastställande av lokala behov enligt ”nedifrån och upp-principen” tar hänsyn till prioriteringar som fastställts på högre nivå. Medlemsstaterna måste därför definiera principen för lokalt ledd utveckling för samtliga GSR-fonder, och de måste ange i partnerskapsavtalen vilka utmaningar som ska hanteras på detta sätt, vilka de viktigaste målen och prioriteringarna för lokalt ledd utveckling är, vilka slags geografiska områden som ska omfattas, vilken specifik roll de lokala aktionsgrupperna ska tilldelas vid genomförandet av strategierna samt vilken roll de olika GSR-fonderna ska spela vid genomförandet av lokala utvecklingsstrategier i olika slags geografiska områden, t.ex. stads-, landsbygds- och kustområden, och motsvarande samordningsmekanismer.

(…) 2.

Lokalt ledd utveckling ska genomföras inom ramen för en strategi som säkerställer att man vid fastställande av lokala behov enligt ”nedifrån och upp-principen” tar hänsyn till prioriteringar som fastställts på högre nivå. Medlemsstaterna ska främja utvecklingen av lokala och subregionala arbetssätt, bl.a. genom lokalt ledd utveckling där beslutsfattande och genomförande delegeras till ett lokalt partnerskap av aktörer från den offentliga och den privata sektorn och det civila samhället. Lokalt ledd utveckling ska genomföras inom ramen för en strategi som säkerställer att man vid fastställande av lokala behov enligt ”nedifrån och upp-principen” tar hänsyn till prioriteringar som fastställts på högre nivå. Medlemsstaterna måste därför definiera principen för lokalt ledd utveckling för samtliga GSR-fonder, och de måste ange i partnerskapsavtalen vilka utmaningar som ska hanteras på detta sätt, vilka de viktigaste målen och prioriteringarna för lokalt ledd utveckling är, vilka slags geografiska områden som ska omfattas, vilken specifik roll de lokala aktionsgrupperna ska tilldelas vid genomförandet av strategierna samt vilken roll de olika GSR-fonderna ska spela vid genomförandet av lokala utvecklingsstrategier i olika slags geografiska områden, t.ex. stads-, landsbygds- och kustområden, och motsvarande samordningsmekanismer.

3.

Integrerad territoriell investering är ett instrument som innebär ett integrerat tillvägagångssätt med investeringar inom mer än ett prioriterat område inom ett eller flera operativa program. Finansiering från flera prioriterade områden och program kan kombineras till en integrerad investeringsstrategi för ett visst geografiskt eller funktionellt område. Detta kan ske i form av en integrerad strategi för stadsutveckling, men också som kommunalt samarbete i landsbygdsområden. Det ger förvaltningsmyndigheterna möjlighet att delegera genomförandet av olika delar av de prioriterade områdena till en lokal myndighet för att säkerställa att investeringarna kompletterar varandra. Inom ramen för en integrerad territoriell investering kan visa delar genomföras med hjälp av lokalt ledd utveckling, varvid man kombinerar de båda arbetssätten.

4.

En integrerad insats är ett projekt, ett avtal, en åtgärd eller en grupp projekt som får stöd från mer än en GSR-fond och från andra unionsinstrument. Villkoret för detta är att en utgift inte finansieras två gånger via GSR-fonderna eller andra unionsinstrument.

5.

En gemensam handlingsplan är en insats som genomförs med ett resultatbaserat tillvägagångssätt för att uppnå specifika mål som överenskommits gemensamt av medlemsstaten och kommissionen. Den kan ingå i ett eller flera operativa program och kan därmed vara ett användbart instrument för att främja bättre integration av de olika fonderna mot ett gemensamt mål.

6.

Ett gemensamt operativt program är ett operativt program som får stöd från flera GSR-fonder.

7.

Medlemsstaterna ska främja lokalt ledd utveckling, integrerade territoriella investeringar, integrerade insatser, gemensamma handlingsplaner och gemensamma operativa program genom att ange i partnerskapsavtalen vilka utmaningar som ska hanteras på detta sätt, vilka de viktigaste målen och prioriteringarna för dessa instrument är, vilka slags geografiska områden som ska omfattas, vilken specifik roll de lokala aktionsgrupperna ska tilldelas vid genomförandet av de lokala utvecklingsstrategierna samt vilken roll de olika GSR-fonderna ska spela vid genomförandet av strategier i olika slags geografiska områden, t.ex. stads-, landsbygds- och kustområden, och motsvarande samordningsmekanismer.

Motivering

Se punkt 21 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 3

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, ny punkt efter punkt 3.3.2

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

 

3.

Om en ”integrerad territoriell investering”, i enlighet med artikel 99 i förslaget till allmän förordning om strukturfonderna, rör en strategi för hållbar stadsutveckling, i enlighet med artikel 7 i förslaget till Eruf-förordning, ska ansvaret för förvaltningen och genomförandet av den integrerade investeringen ligga direkt hos de mottagande lokala myndigheterna.

Motivering

Texten överför i form av en bestämmelse innehållet i punkt 22 i yttrandet, som syftar till att framhäva den innovativa åtgärden att delegera förvaltningen och genomförandet av integrerade territoriella investeringar till städerna, vilket fastställs i artikel 7 i Eruf-förordningen och artikel 99 i den allmänna förordningen.

Ändringsrekommendation 4

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 4.4

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

Medlemsstaterna ska när så är lämpligt se till att finansieringen från GSR-fonderna samordnas med stödet från programmet NER 300 (…)

Medlemsstaterna och kommissionen ska när så är lämpligt se till att finansieringen från GSR-fonderna samordnas med stödet från programmet NER 300 (…)

Motivering

Se punkt 26 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 5

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 4.5

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

1.

Medlemsstaterna ska när så är möjligt utnyttja synergieffekterna med unionens politiska instrument (både finansieringsinstrument och övriga) som syftar till begränsning av och anpassning till klimatförändringar, miljöskydd och resurseffektivitet.

1.

Medlemsstaterna och kommissionen ska när så är möjligt utnyttja synergieffekterna med unionens politiska instrument (både finansieringsinstrument och övriga) som syftar till begränsning av och anpassning till klimatförändringar, miljöskydd och resurseffektivitet.

2.

Medlemsstaterna ska när så är lämpligt säkra komplementaritet och samordning med Life, framför allt med integrerade projekt som gäller natur, vatten, avfall, luft och begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

2.

Medlemsstaterna och kommissionen ska när så är lämpligt säkra komplementaritet och samordning med Life, framför allt med integrerade projekt som gäller natur, vatten, avfall, luft och begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

Motivering

Se punkt 26 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 6

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 4.6.1

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

Medlemsstaterna ska sträva efter att använda GSR-fonderna för att integrera de verktyg och metoder som tagits fram och fungerat väl inom Erasmus för alla.

Medlemsstaterna och kommissionen ska sträva efter att använda GSR-fonderna för att integrera de verktyg och metoder som tagits fram och fungerat väl inom Erasmus för alla.

Motivering

Se punkt 26 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 7

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 4.9.2

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

2.

För att stödja en djupare territoriell integration ska medlemsstaterna försöka utnyttja synergieffekterna mellan territoriell samarbetsverksamhet inom sammanhållningspolitiken och de europeiska grannskapsinstrumenten, särskilt när det gäller gränsöverskridande samarbetsverksamhet. Medlemsstaterna ska också när så är lämpligt säkerställa att befintlig verksamhet knyts an till de nyligen inrättade grupperingarna för territoriellt samarbete, med särskild hänsyn till samordning och utbyte av bästa praxis.

2.

För att stödja en djupare territoriell integration ska medlemsstaterna försöka utnyttja synergieffekterna mellan territoriell samarbetsverksamhet inom sammanhållningspolitiken, och de europeiska grannskapsinstrumenten, instrumentet för stöd inför anslutningen och Europeiska utvecklingsfonden, särskilt när det gäller gränsöverskridande samarbetsverksamhet. Medlemsstaterna ska också när så är lämpligt säkerställa att befintlig verksamhet knyts an till de nyligen inrättade grupperingarna för territoriellt samarbete, med särskild hänsyn till samordning och utbyte av bästa praxis.

Motivering

Se punkt 32 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 8

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 6.3.2

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

Medlemsstaterna ska säkerställa att relevanta organ med ansvar för att främja jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet deltar i partnerskapet, och även att det finns lämpliga strukturer i enlighet med nationell praxis för rådgivning om jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet i syfte att tillhandahålla nödvändiga expertkunskaper i samband med förberedelser, övervakning och utvärdering av GSR-fonderna. Övervakningskommittéerna ska ha en jämn könsfördelning och ska inkludera en jämställdhetsexpert eller jämställdhetsansvarig.

Medlemsstaterna ska inom ramen för befintliga nationella strukturer säkerställa att relevanta organ med ansvar för att främja jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet deltar i partnerskapet, och även att det finns lämpliga strukturer i enlighet med nationell praxis för rådgivning om jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet i syfte att tillhandahålla nödvändiga expertkunskaper i samband med förberedelser, övervakning och utvärdering av GSR-fonderna. Övervakningskommittéerna ska ha en jämn könsfördelning och ska inkludera en jämställdhetsexpert eller jämställdhetsansvarig.

Motivering

Se punkt 39 i yttrandet.

Ändringsrekommendation 9

COM(2012) 496 final

Bilaga 1, punkt 7

Kommissionens förslag

ReK:s ändringsrekommendation

7.1.

Medlemsstaterna och regionerna ska göra följande för att förbereda sina partnerskapsavtal och program:

7.1.

Medlemsstaterna och regionerna ska göra följande för att förbereda sina partnerskapsavtal och program:

a)

En analys av medlemsstatens eller regionens utvecklingspotential och utvecklingskapacitet, särskilt i förhållande till de huvudsakliga utmaningar som identifieras i Europa 2020, de nationella reformprogrammen och de relevanta landsspecifika rekommendationerna. De ansvariga myndigheterna ska göra en ingående analys av nationella, regionala och lokala särdrag.

a)

En analys av medlemsstatens eller regionens utvecklingspotential och utvecklingskapacitet, särskilt i förhållande till de huvudsakliga utmaningar som identifieras i kommissionens rapporter om sammanhållningspolitiken, Europa 2020, de nationella reformprogrammen och de relevanta landsspecifika rekommendationerna. De ansvariga myndigheterna ska göra en ingående analys av nationella, regionala och lokala särdrag.

b)

En bedömning av de viktigaste utmaningarna i regionen eller medlemsstaten, fastställande av flaskhalsar, felande länkar och innovationsluckor, inklusive bristande planerings- och genomförandekapacitet som hämmar den långsiktiga tillväxt- och sysselsättningspotentialen. Detta ska ligga till grund när man fastställer vilka områden och verksamheter som bör prioriteras och var insatserna bör koncentreras.

b)

En bedömning av de viktigaste utmaningarna i regionen eller medlemsstaten, fastställande av flaskhalsar, felande länkar och innovationsluckor, inklusive bristande planerings- och genomförandekapacitet som hämmar den långsiktiga tillväxt- och sysselsättningspotentialen. Detta ska ligga till grund när man fastställer vilka områden och verksamheter som bör prioriteras och var insatserna bör koncentreras.

c)

En bedömning av utmaningarna när det gäller samordning över sektors-, jurisdiktions- eller nationsgränser, särskilt i samband med makroregionala strategier och havsområdesstrategier.

c)

En bedömning av de regionala särdrag som bör beaktas:

Den roll som spelas av städer, landsbygdsområden, fiske- och kustområden, samt områden som står inför särskilda geografiska eller demografiska svårigheter.

De specifika utmaningarna för områden som påverkas av strukturomvandlingar, de yttersta randområdena, de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner.

Kopplingar mellan stad och landsbygd när det gäller tillgång till infrastruktur och tjänster av hög kvalitet till rimlig kostnad, och problem i regioner med en hög koncentration av socialt marginaliserade grupper.

d)

Fastställande av vilka åtgärder som behövs för att förbättra samordningen mellan olika territoriella nivåer och finansieringskällor i en integrerad strategi som förbinder Europa 2020 med regionala och lokala aktörer.

d c)

En bedömning av utmaningarna när det gäller samordning över sektors-, jurisdiktions- eller nationsgränser, särskilt i samband med makroregionala strategier och havsområdesstrategier.

 

e d)

Fastställande av vilka åtgärder som behövs för att förbättra samordningen mellan olika territoriella nivåer och finansieringskällor i en integrerad strategi som förbinder Europa 2020 med regionala och lokala aktörer.

7.2.

För att beakta målet territoriell sammanhållning ska medlemsstaterna och regionerna säkerställa att den övergripande strategin för att främja smart och hållbar tillväxt för alla kännetecknas av följande:

7.2.

För att beakta målet territoriell sammanhållning ska medlemsstaterna och regionerna säkerställa att den övergripande strategin för att främja smart och hållbar tillväxt för alla kännetecknas av följande:

a)

Den ska återspegla rollen för städer, landsbygdsområden, fiske- och kustområden, områden som står inför särskilda geografiska eller demografiska svårigheter.

a)

Den ska återspegla rollen för städer, landsbygdsområden, fiske- och kustområden, områden som står inför särskilda geografiska eller demografiska svårigheter.

b)

Den måste ta hänsyn till de specifika utmaningarna för de yttersta randområdena, de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner.

b)

Den måste ta hänsyn till de specifika utmaningarna för de yttersta randområdena, de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner.

c)

Den måste ta hänsyn till kopplingar mellan stad och landsbygd när det gäller tillgång till infrastruktur och tjänster av hög kvalitet till rimlig kostnad, och problem i regioner med en hög koncentration av socialt marginaliserade grupper.

c)

Den måste ta hänsyn till kopplingar mellan stad och landsbygd när det gäller tillgång till infrastruktur och tjänster av hög kvalitet till rimlig kostnad, och problem i regioner med en hög koncentration av socialt marginaliserade grupper.

Motivering

Kommittén välkomnar hänvisningarna till fördragets åtaganden avseende målet om territoriell sammanhållning i punkt 7.2, men föreslår att detta infogas i de åtgärder som avses i punkt 7.1.

Bryssel den 29 november 2012

Regionkommitténs ordförande

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


(1)  COM(2012) 496 final.

(2)  Här avses inställandet av utbetalningar och åtaganden för operativa program om EU-rekommendationerna om ekonomisk styrning inte följs.