13.9.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 277/125


Yttrande från Regionkommittén: ”Fonden för ett sammanlänkat Europa”

2012/C 277/12

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén erinrar om betydelsen av EU:s politik för transport, energi och telekommunikation som ett viktigt instrument för att öka städernas och regionernas konkurrenskraft och bidra till att uppnå ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i EU.

Kommittén stöder inrättandet av Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) som en gemensam rättslig ram och ett enda finansieringsinstrument för transport-, energi- och telekommunikationssektorerna.

Kommittén välkomnar inriktningen på att åtgärda felande länkar, undanröja flaskhalsar och skapa tillfredsställande gränsöverskridande förbindelser samt införandet av innovativa finansieringsinstrument, i syfte att se till att de offentliga medlen utnyttjas på bästa möjliga sätt och skapar ett ökat mervärde för EU-medborgarna.

Kommittén skulle gärna se att genomförandet sker i nära samarbete med medlemsstaterna, de lokala och regionala myndigheterna och aktörerna på fältet i enlighet med subsidiaritetsprincipen.

Kommittén anser också att genomförandet bör ske i linje med målen för både Europa 2020-strategin och sammanhållningspolitiken samt komplettera och överensstämma med de sammanhållningspolitiska medlen.

Kommittén insisterar på att finansieringen fördelas rättvist mellan alla medlemsstater och regioner, samtidigt som den specifika regionala situationen i olika delar av EU beaktas.

Kommittén uppmanar Europeiska kommissionen att förtydliga att överföringen av 10 miljarder euro från Sammanhållningsfonden sker i enlighet med förordningen om Sammanhållningsfonden, inklusive de nationella kvoter som tillämpas på medlemsstaterna.

Föredragande

Ivan ŽAGAR (SI–PPE), borgmästare i Slovenska Bistrica

Referensdokument

 

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa

COM(2011) 665 final/3 – 2011/0302 (COD)

 

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av beslut nr 1639/2006/EG om att upprätta ett ramprogram för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) och av förordning (EG) nr 680/2007 om allmänna regler för gemenskapens finansiella stöd på området transeuropeiska nät på transportområdet och energiområdet

COM (2011)659 final/2 – 2011/0301 (COD)

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmän utvärdering

1.

Regionkommittén erinrar om att EU:s politik för transport, telekommunikation och digitala resurser bör ses som ett viktigt instrument för att öka städernas och regionernas konkurrenskraft, den fria rörligheten för varor och personer, integrationen på den inre marknaden, EU:s ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning och EU:s koppling till omvärlden.

2.

ReK ställer sig positiv till den potentiella roll som Fonden för ett sammanlänkat Europa kan spela för att främja tillväxt och nya arbetstillfällen och stärka konkurrenskraften i Europa (1), och välkomnar kommissionens inriktning på att åtgärda felande länkar, undanröja flaskhalsar och skapa tillfredsställande gränsöverskridande förbindelser.

3.

Kommittén stöder inrättandet av Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) som en gemensam rättslig ram och ett finansieringsinstrument för transport-, energi- och telekommunikationssektorerna.

4.

Kommittén skulle gärna se att genomförandet sker i nära samarbete med medlemsstaterna, de lokala och regionala myndigheterna och aktörerna på fältet i enlighet med subsidiaritetsprincipen.

5.

Kommittén efterlyser en överskådligare, mer sammanhängande och enklare strategi för EU:s finansiering som kan locka finansiering från den privata sektorn, vilket i dagens läge är en förutsättning för att EU:s målsättningar ska kunna uppnås.

6.

Kommittén anser att genomförandet av FSE också bör bidra till att stärka målen om ekonomisk, social och territoriell sammanhållning och bör vara kopplat till de sammanhållningspolitiska medlen, så att de kompletterar och överensstämmer med varandra.

7.

Kommittén välkomnar kommissionens förslag att öronmärka 10 miljarder euro från Sammanhållningsfonden inom ramen för FSE till stöd för genomförande av samordnade transportinfrastrukturprojekt inom TEN-T:s stomnät i de medlemsstater som får stöd från Sammanhållningsfonden. Kommittén betonar behovet av att i största möjliga utsträckning respektera de nationella anslagen inom ramen för Sammanhållningsfonden så att det råder gynnsamma villkor för finansiellt stöd, såsom fastställs inom Sammanhållningsfonden, för alla typer av stödberättigade projekt, inklusive gränsöverskridande vägprojekt.

8.

Det är Regionkommitténs uppfattning att FSE-projekt bör ligga i linje med prioriteringarna för smart, hållbar tillväxt för alla, dvs. målsättningarna i Europa 2020-strategin.

9.

Kommittén betonar att det för många medlemsstater är svårt att på egen hand utveckla komplexa gränsöverskridande transportinfrastrukturprojekt, medan behovet av ökade synergieffekter mellan olika finansieringsprogram och politikområden, som ska leda till att de offentliga medlen utnyttjas på bästa möjliga sätt och skapar ett ökat mervärde för EU-medborgarna, har uppnått en kritisk massa på EU-nivå.

Rättslig ram

FSE – Allmän bakgrund

10.

Kommittén stöder inrättandet av Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) som en gemensam rättslig ram och ett enda finansieringsinstrument för transport-, energi- och telekommunikationssektorerna.

11.

Kommittén framhåller att vi i samband med transportprojekt bör se över kopplingarna till andra former av transporter, till exempel flygtransporter och tunnelbana, när det gäller trafikknutpunkterna, s.k. hubs. Det måste finnas snabb tillgång till bredbandsnätverk- och tjänster, särskilt i områden som inte är kommersiellt attraktiva, t.ex. glesbefolkade landsbygdsområden, där informations- och kommunikationsteknik kan underlätta tillhandahållandet av offentliga tjänster, bidra till att motverka avfolkning samt främja den territoriella sammanhållningen.

12.

Kommittén efterlyser ett förtydligande av hanteringen av regioner med ett annat utvecklingsindex för att avspegla den specifika regionala situationen i olika delar av EU, bland annat i regioner med allvarliga och permanenta naturbetingade och demografiska nackdelar och i de yttersta randområdena, och omfatta Europas regioner på ett balanserat sätt.

Målsättningar per sektor

13.

Kommittén stöder ansträngningarna att främja rena och hållbara transportsystem – i synnerhet järnvägs- och sjötransporter som är effektiva och konkurrenskraftiga transportsätt som bör ha en adekvat infrastruktur och organiserade tjänster. För att dessa hållbara transportsätt ska fungera bra är det också nödvändigt att utveckla de logistiska inlandsknutpunkterna för att skapa utrymme för bästa möjliga kombination av transportformer och främja hela systemets effektivitet.

14.

Kommittén anser att man måste beakta de specifika förhållandena i olika områden inom EU, inklusive regioner i de nya medlemsstaterna där infrastrukturen hittills har varit dåligt utvecklad och saknat tillräcklig finansiering, framför allt där detta ger betydande regionalt mervärde, exempelvis vid gränsöverskridande transporter.

15.

Kommittén betonar behovet av att främja sammankopplingen av energinät och den inre marknaden för energi i EU samt erkänna EU:s oberoende på energiområdet som en av de viktigaste prioriteringarna för detta instrument och stimulera försörjningssäkerheten.

16.

Kommittén vill särskilt framhålla att investeringarna i plattformarna för telekom-bredband och infrastruktur för digitala tjänster är avgörande för att man ska kunna förverkliga EU:s digitala agenda, bidra till Europa 2020-målsättningarna och samtidigt tillhandahålla offentliga tjänster i EU.

Budgetfrågor

17.

Kommittén välkomnar inrättandet av FSE-instrumentet och dess budgetanslag, som inte bör ifrågasättas om instrumentets effektivitet och dess hävstångseffekt på de andra offentliga och privata finansieringskällorna ska kunna garanteras. ReK varnar emellertid för åtgärder som på ett negativt sätt kan påverka strukturfonderna.

18.

Med tanke på läget på finansmarknaderna är kommittén oroad över de effekter och den hävstångseffekt som finansieringsåtgärderna väntas få på den regionala och lokala offentliga budget som avsätts till infrastrukturinvesteringar.

19.

ReK insisterar på att finansieringen fördelas rättvist mellan alla medlemsstater och regioner och beaktar kvaliteten på och mervärdet av FSE-finansierade projekt med inriktning på transport-, energi- och telekommunikationsnät i de svagaste regionerna, inklusive dem som lider av permanenta geografiska och naturbetingade nackdelar, regioner med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner samt bergsregioner, med beaktande av de föreslagna projektens ändamålsenlighet och hävstångseffekt.

20.

Kommittén uppmanar Europeiska kommissionen att förtydliga att överföringen av 10 miljarder euro från Sammanhållningsfonden sker i enlighet med förordningen om Sammanhållningsfonden, inklusive de nationella kvoter som tillämpas på medlemsstaterna.

21.

Kommittén framhåller att bestämmelser om stödberättigande ska utökas när det gäller administrativa kostnader.

Finansieringsformer och finansiella bestämmelser

22.

Kommittén stöder en mer överskådlig, sammanhängande och förenklad strategi när det gäller EU:s finansiering för att locka kapital från den privata sektorn. Därför ser kommittén gärna att administrativa kostnader stödberättigas för att öka möjligheterna att på ett effektivt sätt uppnå målsättningarna. Vidare betonar kommittén att nya finansieringskällor inte under några omständigheter kommer att ersätta traditionell EU-finansiering, utan snarare utgöra ett komplement.

23.

ReK välkomnar införandet av innovativa finansieringsinstrument, i synnerhet användningen av euroobligationer, vilket kommer att bidra till att locka privata investerare och stimulera offentlig-privata partnerskap i EU. Med tanke på läget på finansmarknaderna bör det vara kommissionen som står som garant för dessa obligationer.

24.

Kommittén uppmanar kommissionen att planera kapacitetsfrämjande åtgärder för användning av innovativa finansieringsinstrument i syfte att stödja deltagande av offentliga myndigheter som inte har den erforderliga sakkunskapen, i synnerhet på regional och lokal nivå. ReK välkomnar antagandet den 6 juli 2012 av den förordning som inleder 2012 och 2013 års pilotfas av initiativet med EU-projektobligationer, som syftar till att mobilisera upp till 4,5 miljarder euro i finansiering från den privata sektorn för viktiga strategiska infrastrukturprojekt (2). Vi ställer oss bakom planerna på att låta pilotfasen, om den blir lyckad, följas av en operativ fas under 2014–2020 inom ramen för Fonden för ett sammanlänkat Europa.

Anslag

25.

Kommittén välkomnar arbetsprogram som instrument för att använda anslag för de olika åtgärderna.

26.

Kommittén konstaterar att bidragsberättigande enligt FSE:s definition kan utgöra en begränsande faktor i samband med projektgenomförandet. Därför bör definitionen anpassas när det gäller perioden för stödberättigande och särskilda aspekter av stödberättigade kostnader, såsom kostnader för utarbetande, icke återbetalbar mervärdesskatt och förvärv av mark.

27.

Kommittén ställer sig frågande till att alla anslagsförslag ska godkännas enbart av medlemsstaterna. Regionkommittén anser att lokala och regionala myndigheter bör delta i urvalsprocessen i de fall det är lämpligt och i enlighet med deras juridiska behörighetsområde.

28.

Med tanke på den situation som lokala och regionala myndigheter i dagsläget befinner sig i betonar kommittén att stödmottagare inte kommer att kunna inleda arbetet i tid. Därför bör bestämmelser om annullering av projekt inte vara alltför restriktiva utan tillåta en treårsperiod i stället för de två år som kommissionen föreslår.

Upphandling

29.

Kommittén erinrar om att de 10 miljarder euro som ska öronmärkas från Sammanhållningsfonden ska förvaltas enligt bestämmelserna om direkt förvaltning och inte enligt principen ”först till kvarn”. Kommittén betonar att principen ”först till kvarn” riskerar att skapa ännu större obalans för de länder som erhåller stöd från Sammanhållningsfonden och har sämre administrativa, mänskliga och finansiella förutsättningar, vilket kan innebära ett hinder för vissa medlemsstater och regioner när det gäller att presentera färdigplanerade förslag.

30.

Kommittén föreslår att reglerna för rätt till stöd när det gäller de 10 miljarder euro som ska föras över från Sammanhållningsfonden ska ligga i linje med förordningen som reglerar denna fond.

Finansieringsinstrument

31.

Utan att det påverkar frågan om behörighet anser kommittén att det finansiella stödet till projekt under nivån för transeuropeiska nät bör tilldelas enligt subsidiaritetsprincipen.

Programplanering, genomförande och kontroll

32.

Kommittén ställer sig positiv till fleråriga arbetsprogram som ska meddelas alla berörda parter. I linje med principen om flernivåstyre bör utarbetandet av arbetsprogram omfatta parter på alla nivåer.

Flernivåstyre

33.

Eftersom lokala och regionala myndigheter är rättsligt ansvariga för de flesta av de områden som FSE omfattar påverkas de direkt av de föreslagna åtgärderna när det gäller finansiering av transeuropeisk transport-, energi- och telekommunikationsinfrastruktur. Därför är det synnerligen viktigt att principerna om flernivåstyre respekteras så att det sker en balanserad territoriell utveckling.

34.

Förslaget om Fonden för ett sammanlänkat Europa tycks icke medföra några problem beträffande förenligheten med subsidiaritetsprincipen (3). Kommittén påpekar att projekt som erhåller stöd genom FSE på grund av sin omfattning och sina effekter kan ha en transnationell dimension och därför bör genomföras på den nivå som är bäst lämpad: EU-nivå eller nationell, regional eller lokal nivå.

35.

Kommittén insisterar på att lokala och regionala myndigheter och andra berörda parter deltar i medlemsstaternas planering och beslutsprocess om FSE:s vägledande förteckning över de projekt som eventuellt kan beviljas stöd.

36.

Kommittén anser att lokala och regionala myndigheter i ett så tidigt skede som möjligt bör informeras om FSE-förslag och aktivt bör uppmuntras att delta i utarbetandet av projekt och territoriella utvecklingsstrategier. Det är även viktigt att alla berörda parter i de enskilda regionerna samarbetar under utformningen och genomförandet av framtida FSE-projekt.

37.

Kommittén anser att strategiska åtgärder bör utvecklas med syftet att uppmuntra regionala och nationella myndigheter att före utgången av 2012 utarbeta förteckningar över investeringsförslag på områdena energi och telekommunikation. Det är en förutsättning för att enskilda medlemsstater ska ha möjlighet att i tid färdigställa sin projektdokumentation.

Förvaltning och genomförande

38.

Kommittén framhåller att inträdeshindren för ny teknik (till exempel infrastruktur för alternativa bränslen) är högre än för traditionell infrastruktur som vägar och järnvägar och att anslag därför bör möjliggöras för upp till 50 % i stället för 20 %.

39.

Kommittén betonar att genomförandet av FSE av Europeiska kommissionens genomförandeorgan som förvaltningsmyndighet bör ske i nära samarbete med andra berörda offentliga myndigheter. Ytterligare kostnader för organets etablering och drift bör undvikas.

40.

Kommittén påpekar att bestämmelserna för anslag till FSE bör fastställas i de fall enskilda parter från olika medlemsstater inte kan komma överens om genomförandet av ett enskilt projekt.

41.

Kommittén föreslår därför att kommissionen undersöker huruvida EGTS kan användas för att på ett ändamålsenligt sätt komma till rätta med eventuella svårigheter i genomförandet av gränsöverskridande projekt som uppstått till följd av skillnader i nationell lagstiftning. Vidare anser kommittén att Europeiska kommissionen bör undersöka möjligheten att kombinera olika finansieringskällor som omfattas av olika förordningar.

Förenligheten med annan EU-politik – sammanhållningspolitiken

42.

ReK betonar vikten av att skapa samstämmighet och kompatibilitet mellan de projekt som finansieras inom ramen för strukturfonderna och Sammanhållningsfonden och FSE och de resultat man väntar sig av FSE när det gäller de mindre projekten.

43.

Kommittén uppmanar kommissionen att vidta tydliga åtgärder som skapar samordning och kompatibilitet mellan de bestämmelser som tillämpas på strukturfonderna, i synnerhet när det gäller utarbetandet av den gemensamma strategiska ramen och partnerskapskontrakten, men även beträffande regler för stödberättigande och en eventuell överlappning mellan finansierade projekt.

44.

Kommittén betonar FSE:s inverkan på den fysiska planeringen och regionala och lokala utvecklingsstrategier och ställer sig bakom kapacitetsfrämjande åtgärder för att stärka de lokala och regionala myndigheternas möjligheter att lägga fram färdigplanerade projekt för finansiering genom FSE.

45.

Kommittén anser att det är av största vikt att driftsprogram och bestämmelser för programperioden 2011–2020 godkänns i tid så att genomförandet av projekten kan påbörjas i början av 2014.

Allmänna bestämmelser och slutbestämmelser

46.

Kommittén stöder kommissionens förslag att inta ett mer resultatorienterat förhållningssätt genom tydliga och mätbara mål och resultatindikatorer, som fastställs på förhand. Det bör fastställas ett begränsat antal tydliga och tillförlitliga indikatorer som är generella, rättvisa och proportionerliga samt grundade på principen om likabehandling. Lokala och regionala myndigheter måste därför ha tillgång till strategiska planeringsinstrument för att undvika ytterligare administrativt arbete kring rapportering som förutsätter en utvärdering av effekterna på den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen.

47.

Kommittén skulle gärna se att medlemsstaterna i högre grad utnyttjar det tekniska stöd som finns för driftsprogrammen för att öka de lokala och regionala organens och andra deltagares möjligheter att söka EU-anslag. Inom ramen för FSE-instrumentet är det särskilt viktigt att de mindre utvecklade medlemsstaterna utnyttjar de tekniska stödresurser som står till buds vid utarbetandet av kvalitetsprojekt, så att de kan betraktas som jämbördiga med övriga medlemsstater när de lämnar in projektförslag för EU-finansiering.

48.

Kommittén efterlyser exaktare uppgifter om utarbetandet av projektdokumentation, utformning av projekt, inledande förfaranden och enskilda deltagaransökningar (ansvarsfördelning mellan nationella organ och lokala och regionala myndigheter) inom ramen för FSE-instrumentet.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

COM(2011) 665 final/3

Ändringsrekommendation 1

Nytt skäl efter skäl 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

 

Motivering

Europas sociala och territoriella sammanhållning beror i hög grad på EU:s förmåga att skapa balans mellan olika områden och hålla dem väl sammankopplade. När man strukturerar Europas regioner runt omfattande nät för miljömässigt hållbara transporter bör man inte bara ta hänsyn till behovet av förbindelser mellan redan utvecklade områden: kommunikationslänkarna bör i sig utgöra centrala strukturer som skapar stimulans i de områden som är mest eftersatta ur socioekonomisk synvinkel. Införandet av Fonden för ett sammanlänkat Europa bör också ses som en avgörande fråga när det gäller fysisk planering och interregional jämvikt.

Ändringsrekommendation 2

Artikel 3 a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Bidra till smart och hållbar tillväxt för alla genom utveckling av moderna transeuropeiska nät med hög prestanda, och därigenom skapa fördelar för hela Europeiska unionen i fråga om konkurrenskraft och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning på den inre marknaden och skapa en miljö som är mer gynnsam för privata och offentliga investeringar genom en kombination av finansieringsinstrument och direktstöd från unionen och genom att utnyttja synergier mellan sektorerna.

Bidra till smart och hållbar tillväxt för alla genom utveckling av moderna transeuropeiska nät med hög prestanda, och därigenom skapa fördelar för hela Europeiska unionen i fråga om konkurrenskraft och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning på den inre marknaden och skapa en miljö som är mer gynnsam för privata och offentliga investeringar genom en kombination av finansieringsinstrument och direktstöd från unionen och genom att utnyttja synergier mellan sektorerna.

[…]

[…]

Motivering

Se punkt 12.

Ändringsrekommendation 3

Artikel 5.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Finansieringsramen för Fonden för ett sammanlänkat Europa får omfatta utgifter för förberedelser, övervakning, kontroll, revision och utvärdering som är nödvändiga för förvaltningen av programmet och för att dess mål ska kunna uppnås, framför allt undersökningar, sammanträden med experter, i den mån de är förknippade med de allmänna målen i denna förordning, utgifter knutna till IT-nät för informationsbearbetning och -utbyte samt alla andra utgifter för tekniskt och ömsesidigt bistånd som kommissionen ådragit sig för förvaltningen av fonden.

Finansieringsramen för Fonden för ett sammanlänkat Europa får omfatta utgifter för förberedelser, övervakning, kontroll, revision utvärdering som är nödvändiga för förvaltningen av programmet och för att dess mål ska kunna uppnås, framför allt undersökningar, sammanträden med experter, i den mån de är förknippade med de allmänna målen i denna förordning, utgifter knutna till IT-nät för informationsbearbetning och -utbyte samt alla andra utgifter för tekniskt och ömsesidigt bistånd som kommissionen ådragit sig för förvaltningen av fonden.

[…]

[…]

Motivering

Se punkt 22.

Ändringsrekommendation 4

Artikel 7.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Inom transportsektorn ska endast åtgärder som bidrar till projekt av gemensamt intresse enligt förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T] samt åtgärder för programstöd berättiga till finansiellt stöd från unionen i form av upphandling och finansieringsinstrument enligt denna förordning. Endast följande åtgärder ska vara berättigade till finansiellt stöd från unionen i form av bidrag enligt denna förordning:

Inom transportsektorn ska endast åtgärder som bidrar till projekt av gemensamt intresse enligt förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T] samt åtgärder för programstöd berättiga till finansiellt stöd från unionen i form av upphandling och finansieringsinstrument enligt denna förordning. Endast följande åtgärder ska vara berättigade till finansiellt stöd från unionen i form av bidrag enligt denna förordning:

(a)

Åtgärder för genomförande av stomnätet enligt kapitel III i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T], inbegripet införande av ny teknik och innovation enligt artikel 39 i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(a)

Åtgärder för genomförande av stomnätet enligt kapitel III i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T], inbegripet införande av ny teknik och innovation enligt artikel 39 i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(b)

Studier för projekt av gemensamt intresse enligt definitionen i artikel 8.1 b och c i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(c)

Åtgärder till stöd för projekt av gemensamt intresse enligt definitionen i artikel 8.1 a och d i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

Studier för projekt av gemensamt intresse enligt definitionen i artikel 8.1 b och c i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(d)

Åtgärder till stöd för trafikstyrningssystem i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

Åtgärder till stöd för projekt av gemensamt intresse enligt definitionen i artikel 8.1 a och d i förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(e)

Åtgärder till stöd för godstransporttjänster i enlighet med artikel 38 i förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

Åtgärder till stöd för trafikstyrningssystem i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(f)

Åtgärder för att minska bullret från godstransporter på järnväg genom eftermodifiering av befintlig rullande materiel.

Åtgärder till stöd för godstransporttjänster i enlighet med artikel 38 i förordning (EU) nr XXX/2012 [riktlinjer för TEN-T].

(g)

Åtgärder för programstöd.

Åtgärder för att minska bullret från godstransporter på järnväg genom eftermodifiering av befintlig rullande materiel.

 

Åtgärder för programstöd.

[…]

[…]

Ändringsrekommendation 5

Artikel 7.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

På området för telekommunikationer ska alla åtgärder för genomförande av projekt av gemensamt intresse och åtgärder för programstöd enligt bilagan till förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för INFSO] vara berättigade till finansiellt stöd från unionen i form av bidrag, upphandling och finansieringsinstrument enligt denna förordning.

På området för telekommunikationer ska alla åtgärder för genomförande av projekt av gemensamt intresse och åtgärder för programstöd enligt bilagan till förordning (EU) nr XXXX/2012 [riktlinjer för INFSO] vara berättigade till finansiellt stöd från unionen i form av bidrag, upphandling och finansieringsinstrument enligt denna förordning.

Motivering

Enligt artikel 2.9 i förslaget till förordning får även offentliga organ vara (direkta) mottagare av finansiellt stöd, vilket bör välkomnas. Resurserna bör även komma medlemsstaterna och regionerna till godo för finansiering av stödprogram för bredband.

Ändringsrekommendation 6

Artikel 8.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Utgifter kan vara stödberättigande från det datum då en ansökan om stöd lämnas in. [Utgifter för åtgärder till följd av projekt som ingår i det första fleråriga programmet kan vara stödberättigande från och med den 1 januari 2014].

Utgifter kan vara stödberättigande från det datum då en ansökan om stöd lämnas in. [Utgifter för åtgärder till följd av projekt som ingår i det första fleråriga programmet kan vara stödberättigande från och med den 1 januari 2014].

 

Motivering

Se punkt 26.

Ändringsrekommendation 7

Artikel 8.6

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Utgifter för förvärv av mark ska inte vara en stödberättigande kostnad.

Utgifter för förvärv av mark ska vara en stödberättigande kostnad

Motivering

Se punkt 26.

Ändringsrekommendation 8

Artikel 8.7

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Mervärdesskatt ska inte vara en stödberättigande kostnad.

ervärdesskatt ska vara en stödberättigande kostnad.

Motivering

Se punkt 26.

Ändringsrekommendation 9

Artikel 9.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Förslag kan lämnas in av en eller flera medlemsstater, internationella organisationer, gemensamma företag eller offentliga eller privata företag eller organ som är etablerade i medlemsstaterna.

Förslag kan lämnas in av en eller flera medlemsstater, internationella organisationer, gemensamma företag eller offentliga eller privata företag eller organ som är etablerade i medlemsstaterna.

Motivering

Se punkt 27.

Ändringsrekommendation 10

Artikel 10.2 b

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Bidrag till bygg- och anläggningsarbeten:

i)

Järnväg och inre vattenvägar: unionens finansiella stöd får inte överstiga 20 % av den stödberättigandekostnaden. Stödnivån får ökas till 30 % för åtgärder för att ta itu med flaskhalsar. Stödnivån får höjas till 40 % för åtgärder som gäller gränsöverskridande avsnitt.

Bidrag till bygg- och anläggningsarbeten:

i)

Järnväg och inre vattenvägar: unionens finansiella stöd får inte överstiga 20 % av den stödberättigandekostnaden. Stödnivån får ökas till 30 % för åtgärder för att ta itu med flaskhalsar. Stödnivån får höjas till 40 % för åtgärder som gäller gränsöverskridande avsnitt .

[…]

[…]

Motivering

I vissa länder, t.ex. Spanien, bör man göra stora ansträngningar för att nå europeisk standard vad gäller interoperabilitet på järnvägsnätet med hänsyn till den nuvarande situationen, bland annat till följd av skillnader i spårbredd och elförsörjningssystem. Därför är det ytterst viktigt att prioritera åtgärder som gör det möjligt att inleda arbetet för att uppnå en reell interoperabilitet med framväxt av operatörer samt nätverk av transport- och logistikföretag som ska utnyttja de planerade näten, tillhandahålla lämpligt rullande materiel osv. Därför vore det värdefullt med ett tidigt införande av tekniska lösningar såsom ”ett tredje järnvägsspår” (eller ”en tredje räls”, tre rälser per sliper som tillåter två olika spårvidder) på befintliga rutter. Detta skulle möjliggöra interoperabilitet i transporttjänsterna utan att man behöver invänta slutförandet av korridorer som särskilt utformats för dessa standarder och som inte förväntas tas i bruk förrän efter 2020. Sådana insatser bör ta hänsyn till inledande ansträngningar för att uppnå fullständig interoperabilitet i korridorerna som genomförs under en mer utdragen tidsperiod, och därför bör de prioriteras av finansieringsinstrumenten. En lösning vore att ge dessa insatser samma betydelse som gränsöverskridande sträckor. Detta förslag överensstämmer delvis med punkt 17 i motiveringsdelen eftersom Spanien till följd av olika spårbredd hör ”till de svagaste regionerna och till dem som har de största problemen”. Det överensstämmer också med punkt 26 eftersom det konventionella järnvägsnätet i Spanien på grund av den annorlunda spårvidden faller inom gruppen eftersatta regioner.

Ändringsrekommendation 11

Artikel 10.4 a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Åtgärder för bredbandsnät: unionens finansiella stöd får inte överstiga 50 % av den stödberättigande kostnaden.

Åtgärder för bredbandsnät: unionens finansiella stöd får inte överstiga  % av den stödberättigande kostnaden.

Motivering

Införandet av bredbandsnät i glest befolkade områden kräver omfattande ekonomiska investeringar, och de ekonomiska aktörerna har föga eller inget intresse av att utvidga sin affärsverksamhet till dessa områden. Med tanke på den medfinansieringsnivå som föreslås kommer det därför att vara svårt för sektorn för elektronisk kommunikation att uppnå de mål för tillgång till bredband som fastställts i En digital agenda för Europa.

Ändringsrekommendation 12

Artikel 10.5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

De nivåer för medfinansiering som anges ovan får ökas med upp till 10 procentenheter för åtgärder som har sektorsövergripande synergieffekter, uppnår målen för begränsning av klimatförändringar, ökar motståndskraften mot klimatförändringar eller minskar utsläppen av växthusgaser. Denna ökning bör inte gälla för de nivåer för medfinansiering som avses i artikel 11.

De nivåer för medfinansiering som anges ovan får ökas med upp till 10 procentenheter för åtgärder som har sektorsövergripande synergieffekter, uppnår målen för begränsning av klimatförändringar, ökar motståndskraften mot klimatförändringar eller minskar utsläppen av växthusgaser Denna ökning bör inte gälla för de nivåer för medfinansiering som avses i artikel 11.

Motivering

Det finns ett behov av att införa särbehandling både för mindre utvecklade regioner och regioner med allvarliga och permanenta demografiska och naturbetingade nackdelar, eftersom alla dessa kriterier påverkar den regionala utvecklingen, och de måste därför beaktas i lika hög grad vid bedömningen av medfinansieringsandelen. Kommissionen har följaktligen, i enlighet med artikel 174 i EUF-fördraget, infört särskilda bestämmelser för att se till att man särskilt uppmärksammar de speciella svårigheterna i regioner med dessa speciella territoriella egenskaper i sitt förslag till förordning om Europeiska regionala utvecklingsfonden för nästa programperiod.

Ändringsrekommendation 13

Artikel 11.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

För dessa särskilda ansökningsomgångar ska tillämpliga regler för transportsektorn enligt denna förordning tillämpas. Vid genomförandet av dessa ansökningsomgångar ska största möjliga företräde ges till projekt som respekterar de nationella anslagen inom ramen för Sammanhållningsfonden.

För dessa särskilda ansökningsomgångar ska tillämpliga regler för transportsektorn enligt denna förordning tillämpas. Vid genomförandet av dessa ansökningsomgångar ska de nationella anslagen inom ramen för Sammanhållningsfonden .

Motivering

Se punkt 7.

Ändringsrekommendation 14

Artikel 12.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Kommissionen ska, utom i särskilt motiverade fall, dra in finansiellt stöd som beviljats för åtgärder som inte har inletts inom ett år efter det startdatum som anges i stödvillkoren.

Kommissionen ska, utom i särskilt motiverade fall, dra in finansiellt stöd som beviljats för åtgärder som inte har inletts inom år efter det startdatum som anges i stödvillkoren.

Motivering

Detta kommer att leda till den större flexibilitet som behövs för att hjälpa stödmottagarna att komma tillrätta med eventuella hinder för genomförandet.

Ändringsrekommendation 15

Artikel 12.2 c

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

efter utvärdering av projektets utveckling, i synnerhet om genomförandet av åtgärden försenas avsevärt.

efter utvärdering av projektets utveckling, i synnerhet om genomförandet av åtgärden försenas avsevärt .

Motivering

Se punkt 28.

Ändringsrekommendation 16

Artikel 12.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Kommissionen får begära återbetalning av det beviljade finansiella stödet om den åtgärd som omfattas av stödet inte har genomförts inom två år från och med det slutdatum som fastställs i stödvillkoren.

Kommissionen får begära återbetalning av det beviljade finansiella stödet om den åtgärd som omfattas av stödet inte har genomförts inom år från och med det slutdatum som fastställs i stödvillkoren.

Motivering

Se punkt 28.

Ändringsrekommendation 17

Artikel 12.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Innan kommissionen fattar något av de beslut som avses i punkterna 1, 2 och 3 ska den utreda ärendet och underrätta de berörda stödmottagarna så att de kan lägga fram sina synpunkter inom en viss tid.

Innan kommissionen fattar något av de beslut som avses i punkterna 1, 2 och 3 ska den utreda ärendet och underrätta de berörda stödmottagarna så att de kan lägga fram sina synpunkter inom .

Motivering

Se punkt 28.

Ändringsrekommendation 18

Artikel 17.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Kommissionen ska anta fleråriga och årliga arbetsprogram för varje sektor. Kommissionen får även anta fleråriga och årliga arbetsprogram för mer än en sektor. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 24.2.

Kommissionen ska anta fleråriga och årliga arbetsprogram för varje sektor. Kommissionen får även anta fleråriga och årliga arbetsprogram för mer än en sektor. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 24.2.

Motivering

Se punkt 32.

Ändringsrekommendation 19

Artikel 17 – ny punkt 8

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

 

Motivering

Inträdeshindren för ny teknik (till exempel infrastruktur för alternativa bränslen) är högre än för traditionell infrastruktur som vägar och järnvägar. De ingår i de nya riktlinjerna för TEN-T, men saknar anslagsklausuler inom Fonden för ett sammanlänkat Europa. Sådana projekt är svårare att finansiera. Samtidigt bidrar de till att främja oljeoberoendet och målen i vitboken om transporter att halvera användningen av fordon som drivs med konventionella drivmedel i städer fram till 2030. Därför anser vi att det är inkonsekvent att innovation i transporter begränsas till anslag på 20 %, vilket motsvarar den lägsta nivån.

Ändringsrekommendation 20

Artikel 17 – ny punkt 9

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

 

Ändringsrekommendation 21

Artikel 26.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Inför beslut om förlängning, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna ska kommissionen senast i mitten av 2018 utarbeta en utvärderingsrapport om hur målen för samtliga åtgärder har uppnåtts (med avseende på resultat och effekter), hur effektivt resurserna använts och om det europeiska mervärdet. Utvärderingen ska dessutom behandla möjligheterna till förenkling, den interna och externa samstämmigheten, den fortsatta relevansen beträffande alla mål, och åtgärdernas bidrag till unionens prioriteringar för smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till resultaten av utvärderingen av de långsiktiga effekterna av tidigare åtgärder.

Inför beslut om förlängning, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna ska kommissionen senast i mitten av 2018 utarbeta en utvärderingsrapport om hur målen för samtliga åtgärder har uppnåtts (med avseende på resultat och effekter), hur effektivt resurserna använts och om det europeiska mervärdet. Utvärderingen ska dessutom gälla möjligheterna till förenkling, programmets interna och externa överensstämmelse, målens relevans även i framtiden samt åtgärdernas bidrag till unionens prioriterade mål om smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till resultaten av utvärderingen av de långsiktiga effekterna av tidigare åtgärder.

Motivering

Se punkt 46.

Bryssel den 19 juli 2012

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO


(1)  Denna roll lyftes fram i slutsatserna från Europeiska rådets möte den 28–29 juni 2012 (s. 11, ”Europeiska strategier som bidrar till tillväxt”).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av beslut nr 1639/2006/EG om att upprätta ett ramprogram för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) och av förordning (EG) nr 680/2007 om allmänna regler för gemenskapens finansiella stöd på området transeuropeiska nät på transportområdet och energiområdet.

(3)  I ReK:s yttrande om FSE beaktas samrådet inom ReK:s nätverk för övervakning av subsidiaritetsprincipen. Rapporten om samrådet finns på ReK:s webbplats: http://extranet.cor.europa.eu/subsidiarity/Pages/default.aspx.