1.7.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 192/1


Resolution från Regionkommittén om ”Hantering av konsekvenserna av folkupproren i Medelhavsområdet”

2011/C 192/01

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

En humanitär kris håller på att utvecklas

1.

Regionkommittén följer med stor oro förändringarna och ovissheten i södra Medelhavsområdet och ger sitt fulla stöd till den process av sociala, ekonomiska och politiska reformer som torde leda till sann demokrati, ny stabilitet i alla de länder som berörs och reella möjligheter för kvinnor och män i området att skapa fred och välstånd. Vi beklagar och fördömer med kraft alla former av våld och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i vissa länder i området, och uppmanar Europeiska unionen att skyndsamt leva upp till sitt ansvar att stödja fredliga förändringar och en övergång till demokrati.

2.

Regionkommittén uttrycker oro över flyktingströmmarna som blivit följden av händelserna i Nordafrika, något som direkt påverkar de medlemsstater och samhällen som är belägna nära det aktuella området. Regionkommittén vill därför framhålla behovet av att omgående visa prov på den konkreta solidaritet och det nödvändiga stöd som efterlystes av Europeiska unionen och medlemsstaterna i Europeiska rådets uttalande av den 11 mars 2011 och i slutsatserna från Europeiska rådets möte den 24–25 mars 2011.

3.

Vi vill erinra om uttalandet från ReK:s ordförandeskap av den 4 mars 2011 (1) som uttryckte stöd för befolkningarnas förväntningar i hela regionen och gav uttryck för kommitténs solidaritet med deras krav på välfungerande demokrati, politisk pluralism, grundläggande rättigheter och respekt för mänskliga rättigheter

4.

Regionkommittén noterar även att ett betydande antal människor flyttar till EU av ekonomiska, politiska eller sociala skäl. Vi inser att förflyttningen av vissa av dessa personer är ett resultat av den akuta situationen i regionen, och att de kan ha legitima skäl att söka asyl eller internationellt skydd. Vi vill erinra om att rätten till asyl bland annat säkerställs i stadgan om de grundläggande rättigheterna och är i linje med EU:s och medlemsstaterna skyldigheter enligt internationell lagstiftning.

5.

Regionkommittén erkänner att den politiska och sociala instabiliteten i södra Medelhavsområdet i förening med förtryck, ekonomiska problem inom en rad olika sektorer samt en fortsatt försämrad miljö är de främsta drivkrafterna bakom migrationen inom och från regionen – och att denna förmodligen kommer att fortsätta eftersom allt fler människor flyr politisk oro och fattigdom.

En omedelbar reaktion på krisen

6.

Regionkommittén understryker behovet av en omedelbar reaktion på den försämrade humanitära situationen med avseende på de grundläggande rättigheterna och den enskilda situationen för de personer som berörs. En sådan reaktion kräver en samordnad strategi från EU, medlemsstaterna och myndigheterna på nivåerna under den nationella, och vi vill åter framhålla att de erfarenheter som finns i städerna och regionerna i hela EU när det gäller förfaranden i nödsituationer och civilskydd finns tillgängliga för EU-institutionerna, byråerna och medlemsstaterna. Strategin skulle även kunna inbegripa det organiserade civila samhället i syfte att utnyttja direktkontakter mellan människor i de berörda länderna.

7.

Regionkommittén efterlyser en genuin och reell solidaritet gentemot de medlemsstater och samhällen som i huvudsak påverkas av migrationsflödena, baserad på en rättvis fördelning av det operativa och finansiella ansvaret såsom anges i fördragen, i linje med artikel 80 i EUF-fördraget. Vi uppmanar EU och medlemsstaterna att fortsätta att anpassa dessa åtgärder allteftersom situationen utvecklas och ta hänsyn till behoven hos de migrerade eller förflyttade befolkningarna och till behoven hos de samhällen som ger dem stöd.

8.

Vi vill uppmuntra de lokala och regionala myndigheterna i EU att stödja en handlingsplan för delade bördor i syfte att hjälpa flyktingar från regionen genom vidarebosättning samt att inrätta en solidaritetsfond för att hantera det humanitära trycket till följd av krisen och att även uppmana medlemsstaterna att aktivera den mekanism som anges i rådets direktiv 2001/55/EG av den 20 juli 2001 om miniminormer för att ge tillfälligt skydd vid massiv tillströmning av fördrivna personer och om åtgärder för att främja en balans mellan medlemsstaternas insatser för att ta emot dessa personer och bära följderna av detta. Utgångspunkten bör vara principen om solidaritet mellan medlemsstaterna, och det är viktigt att visa prov på Europeiska unionens genuina åtagande när det gäller principen om solidaritet och delat ansvar.

9.

I väntan på att särskilda medel anslås krävs att de befintliga finansieringsinstrumentens resurser snabbt kan ställas till förfogande i de berörda områdena så att nödsituationer i samband med inflödet av flyktingar kan hanteras.

10.

Regionkommittén föreslår att det införs kompensationsåtgärder till stöd för de områden som påverkas mest av nödsituationen, i syfte att uppväga de oerhörda förlusterna och de negativa effekterna på den lokala ekonomin, särskilt i nyckelsektorer som turism och fiskeri.

11.

I sammanhanget föreslår vi att rådets direktiv 2001/55/EG ses över i syfte att tydligare fastställa vad som menas med ”massiv tillströmning” av migranter, eventuellt med hjälp av en definition som tar hänsyn till befolkningen i mottagarländerna.

12.

Regionkommittén understryker att samtliga åtgärder som vidtas av medlemsstaterna måste följa EU:s lagstiftning och respektera Schengen-regelverket. Detta regelverk garanterar fri rörlighet för medborgare inom EU och utgör därmed en väsentlig del av den europeiska integrationens landvinningar samt skyddar de grundläggande mänskliga rättigheterna i enlighet med den internationella lagstiftningen och EU-fördragen, i synnerhet stadgan om de grundläggande rättigheterna.

13.

Kommittén välkomnar Europeiska kommissionens förslag som syftar till att värna om Schengensystemets gemenskapskaraktär. Målsättningen med förslagen är att se till att Schengensystemets nödvändiga svar på externa händelser baseras på tydliga, gemensamma EU-regler och inte otillbörligen begränsar det aktuella gränsöverskridande samarbetet.

En reaktion på lång sikt

14.

Regionkommittén är högst medveten om det trängande behovet av att utveckla en enhetlig gemensam invandrings- och asylpolitik baserad på solidaritet och en rättvis ansvarsfördelning, och vi vill understryka att det är viktigt att prioritera att de lokala och regionala myndigheterna involveras i politiken för laglig migration och invandrarnas integration.

15.

Stora insatser bör göras för att motverka olaglig invandring och dess bieffekter, framför allt människohandel. Vi ställer oss positiva till att det slutits återtagandeavtal mellan EU och länderna i de aktuella regionerna. Vidare efterlyser vi en översyn av den europeiska gränsförvaltningsbyråns (Frontex) mandat och roll, samt en stärkning av dess finansiella, tekniska och mänskliga resurser för att övervaka EU:s gränser inklusive Medelhavskusten.

16.

Vi ställer oss bakom kraven på en översyn av den nuvarande asyllagstiftningen, särskilt mekanismen för att avgöra vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en asylansökan, och vi uppmanar EU-institutionerna och medlemsstaterna att fortsätta arbetet med ett fullständigt inrättande av ett gemensamt europeiskt asylsystem. Vi förväntar oss att det europeiska stödkontoret för asylfrågor ska ge de medlemsstater som är mest utsatta när det gäller migrationshanteringen värdefull hjälp.

17.

Vi är övertygade om att demokrati baserad på fria och rättvisa val och rättsstatsprincipen samt en effektiv och demokratisk lokal och regional förvaltning utgör en förutsättning för stabilitet och politisk såväl som ekonomisk utveckling i de berörda länderna och att detta spelar en avgörande roll för medborgarnas möjligheter att ta till vara sina kompetenser i sitt eget land.

18.

Vi understryker den praktiska nyttan av kapacitetsuppbyggnadsprogram inom ramen för utvidgningen av EU:s grannskapspolitik och föreslår – med programmet för kommunal förvaltning som konkret exempel (2) – att motsvarande initiativ ska utvecklas för länderna i södra Medelhavsområdet i syfte att stödja deras kapacitetsuppbyggnad på lokal och regional nivå.

19.

Regionkommittén noterar sambandet mellan migrations- och utvecklingspolitiken och menar att det finns behov av att utveckla en politik som skapar ekonomiska och sociala förutsättningar i regionen som kan säkerställa en hållbar framtid för den lokala befolkningen och därmed minska incitamenten att migrera. Framför allt anser vi att det är angeläget att minska fattigdomen och skapa arbetstillfällen för den yngre generationen. Därför efterlyser vi att man utnyttjar befintliga resurser och erfarenheter inom EU för att stödja grundutbildningen och yrkesutbildningen i dessa länder.

20.

ReK understryker vikten av att främja handel och investeringar i förbindelsen med dessa länder samt att tillhandahålla mikrokreditresurser för skapande av småföretag, för att möjliggöra för dessa länder att öka sin egen ekonomiska tillväxt och minska fattigdomen. Ökad handel med Nordafrika skulle även gynna Europa och leda till många nya arbetstillfällen för européer samt ekonomisk tillväxt inom EU. Därför efterlyser ReK en gemensam ansträngning för att undanröja kvarstående handelshinder.

21.

Regionkommittén är övertygad om att unionen för Medelhavsområdet skulle kunna spela en viktig roll när det gäller att hantera frågan om migration och dess konsekvenser om den nödvändiga politiska viljan finns och om alla berörda parter avsätter resurser, och vi betonar att församlingen för regionala och lokala myndigheter i EU och Medelhavsområdet (Arlem) kan bidra genom att underlätta samarbetet och kunskapsutbytet mellan lokala och regionala myndigheter. Regionkommittén föreslår att Arlem noga överväger situationen, prioriterar lämpliga reaktioner på de pågående händelserna och inom ramen för sina befogenheter vidtar nödvändiga åtgärder för att aktivt stödja demokratiseringsprocessen i länderna i fråga.

22.

Diplomati på lokal och regional nivå kan bidra till att främja och konsolidera den pågående demokratiseringsprocessen, involvera allmänheten och förbättra relationerna mellan invånarna och deras myndigheter.

23.

Regionkommittén vill uppmana Europeiska kommissionen att säkerställa att man i kommande politiska initiativ (3) lägger grunden för en enhetlig reaktion som inbegriper medvetenhet om de lokala och regionala myndigheternas roll samt se till att det utvecklas ytterligare samverkan mellan invandrings- och asylpolitiken, yttre åtgärder och utveckling i nära samspel med den lokala och regionala nivån.

24.

Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att lägga fram föreliggande resolution för Europeiska rådets ordförande, Europaparlamentet, Europeiska kommissionen, det ungerska rådsordförandeskapet, den europeiska avdelningen för yttre åtgärder, Förenta nationernas flyktingkommissariat, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, unionen för Medelhavsområdets medordförandeskap, sekretariat och parlamentariska församling, samt församlingen för regionala och lokala myndigheter i EU och Medelhavsområdet (Arlem).

Bryssel den 12 maj 2011

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO


(1)  CdR 113/2011.

(2)  ReK samarbetar redan nära med Europeiska kommissionen för att stödja detta pilotprojekt som för närvarande begränsas till kandidatländerna och potentiella kandidatländer.

(3)  Exempelvis översynen av den europeiska grannskapspolitiken, årsrapporten om migration och asyl, meddelandet om starkare solidaritet inom EU, meddelandet om migration och rörlighet för utveckling samt den övergripande strategin för migration.