11.12.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 380/120


Torsdagen den 9 juni 2011
Sudan och Sydsudan

P7_TA(2011)0267

Europaparlamentets resolution av den 9 juni 2011 om Sudan och Sydsudan: situationen efter folkomröstningen 2011

2012/C 380 E/14

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina tidigare resolutioner om Sudan,

med beaktande av det övergripande fredsavtalet för Sudan av den 9 januari 2005,

med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolution 1978 (2011),

med beaktande av Afrikanska unionens förklaring av den 31 januari 2011,

med beaktande av rådets slutsatser av den 31 januari 2011 om Sudan och rådets beslut nr 2011/315/EU (1) av den 23 maj 2011,

med beaktande av uttalandet av den 3 juni 2011 från ordföranden i FN:s säkerhetsråd,

med beaktande av förklaringen av den 7 februari 2011 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton, på Europeiska unionens vägnar, om det slutgiltiga resultatet av folkomröstningen om ett självständigt Sydsudan, och av uttalandet av den 24 maj 2011 från Catherine Ashton om situationen i Sudan,

med beaktande av slutsatserna från de FN-stödda samråden om fredsprocessen i Darfur, som hölls i Doha i Qatar (den 27–31 maj 2011),

med beaktande av slutförklaringen av den 2 juni 2011 från EU:s observatörsuppdrag vid folkomröstningen,

med beaktande av artikel 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Folkomröstningen i Sydsudan ägde rum den 9–15 januari 2011, och en övervägande majoritet av deltagarna i folkomröstningen röstade för att Sydsudan skulle bli en självständig stat.

B.

Sydsudan väntas formellt utropa sin självständighet den 9 juli 2011, samma dag som det övergripande fredsavtalet upphör att gälla.

C.

Trots att Sydsudan har naturresurser som olja, koppar och järn samt skog och odlingsbar mark lever större delen av befolkningen i fattigdom. Landet har också en barnadödlighet som är bland den högsta i världen och världens lägsta utbildningsindikatorer. Allt detta kommer att innebära socioekonomiska, humanitära och säkerhetsmässiga utmaningar.

D.

Vissa delar av det övergripande fredsavtalet har inte genomförts i tid eller har ännu inte genomförts, och det krävs stora insatser för att nå en överenskommelse i förhandlingarna efter folkomröstningen om frågor som fördelningen av oljeinkomster, gränsdragningar, medborgarskap och uppdelningen av skulder och tillgångar.

E.

Den folkomröstning om huruvida Abyei ska tillhöra Nordsudan eller Sydsudan som skulle ha ägt rum samtidigt som folkomröstningen om Sydsudans självständighet, har ännu inte hållits, vilket har lett till en allvarlig upptrappning av våldet i området.

F.

De omtvistade områdenas ställning har ännu inte lösts och läget i Abyei blir allt värre, med hundratals människor som dödas och tusentals som lämnar landet. Detta gör i sin tur att människorna blir mer sårbara för osäker livsmedelsförsörjning, sjukdomar och brist på grundläggande tjänster som hälso- och sjukvård och dricksvatten.

G.

Läget i Darfur är en stor källa till oro. FN:s uppdrag i Darfur rapporterade nyligen att regeringen har genomfört bombningar och att flera hjälparbetare har tagits som gisslan i regionen. FN:s uppdrag utsätts regelbundet för trakasserier, kidnappningar och allmänna hot mot säkerheten.

1.

Europaparlamentet välkomnar det fredliga och förtroendeingivande uppträdande som både Sudan och Sydsudan visade prov på i folkomröstningen om Sydsudan 2011 och de insatser som alla parter i det övergripande fredsavtalet har gjort och det engagemang de visat i detta sammanhang. Parlamentet ser detta som ett avgörande steg i genomförandet av det övergripande fredsavtalet och som ett positivt tecken på fredlig samexistens mellan de båda länderna.

2.

Europaparlamentet upprepar sin fulla respekt för folkomröstningens resultat, som är ett uttryck för den demokratiska viljan hos människorna i Sydsudan. Parlamentet uppmanar både Nordsudan och Sydsudan att aktivt arbeta för demokratiskt styre och skapa fred, säkerhet och välstånd på lång sikt i de båda länderna, med respekt för de mänskliga, sociala och ekonomiska rättigheterna.

3.

Europaparlamentet uppmanar de sydsudanesiska myndigheterna att verka för att Sydsudan utvecklas som en modern, pluralistisk och demokratisk stat som bygger på rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna, särskilt kvinnors och barns rättigheter, och där medborgarnas rätt att fritt välja sin regering genom regelbundna och fria val prioriteras och skydd för fri rörlighet, föreningsfrihet och politisk åsiktsfrihet står inskrivet i både konstitution och lag.

4.

Europaparlamentet fördömer starkt den avsiktliga attacken mot FN:s uppdrag i Sudan (Unmis) den 10 maj 2011 i Abyei-regionen och att både Nordsudan och Sydsudan har ökat den militära närvaron i regionen. Parlamentet uppmanar båda parterna i det övergripande fredsavtalet att även i fortsättningen garantera säkerhet och trygghet för alla folk i Sudan, särskilt i Abyei-regionen, utan att ändra den demografiska sammansättningen i regionen. Parlamentet uppmanar både de sudanesiska och sydsudanesiska väpnade styrkorna att dra sig tillbaka från Abyei. Båda parterna uppmanas dessutom att visa återhållsamhet genom att omedelbart föra en konstruktiv dialog för att nå en fredlig lösning på frågan om Abyeis status inom ramen för det övergripande fredsavtalet.

5.

Europaparlamentet betonar sitt stöd för de insatser som under ledning av Thabo Mbeki görs av Afrikanska unionens högnivåpanel för genomförandet i Sudan för att underlätta förhandlingar mellan parterna i det övergripande fredsavtalet och de försök som görs av FN:s generalsekreterares särskilda representant för Sudan, Haile Menkerios, för att medla mellan de båda parterna i Abeyi-regionen. EU måste vara berett att tillhandahålla det ytterligare stöd som behövs.

6.

Europaparlamentet uppmanar alla parter i det övergripande fredsavtalet att föra en ständig och konstruktiv dialog för att lösa de kvarstående frågorna efter folkomröstningen, inbegripet de gemensamma gränserna, medborgarskapsfrågor för befolkningen i både norr och söder, fördelningen av oljeinkomsterna och utnyttjandet av rörledningar samt anordnandet av samråd med befolkningen i Blå Nilen och Södra Kurdufan.

7.

Europaparlamentet betonar betydelsen av att garantera en effektiv och säker hantering av de flyktingar som återvänder till Sydsudan när det gäller genomresa, teknisk kapacitet (brist på stadsplanerare och kontrollörer), infrastruktur, tilldelning av mark och tillgång till grundläggande tjänster.

8.

Europaparlamentet välkomnar rådets beslut av den 17 maj 2011 att anslå 200 miljoner euro till Sydsudan, utöver de 150 miljoner euro som anslogs förra året för att bistå de mest utsatta befolkningsgrupperna i hela Sudan. Parlamentet påpekar att EU:s utvecklingsbistånd står till förfogande för att hjälpa båda sidorna. Parlamentet understryker att dessa nya medel bör sättas in för grundläggande tjänster, särskilt inom utbildning och hälsa, jordbruk, livsmedelssäkerhet och uppbyggnad av institutionell kapacitet. Parlamentet anser att Sydsudan omedelbart bör ansluta sig till Cotonouavtalet och att EU bör vidta alla nödvändiga åtgärder för att medel från Europeiska utvecklingsfonden ska bli tillgängliga så fort som möjligt.

9.

Europaparlamentet understryker att EU måste spela en ledande roll vid givarkonferensen för Sydsudan senare under 2011 och aktivt uppmuntra andra givare att göra detsamma. Parlamentet uppmanar internationella kreditgivare att skriva ned Sudans och Sydsudans internationella skuld.

10.

Europaparlamentet uppmanar Sydsudans regering att föra en politik för utländska investeringar som ligger i befolkningens intresse, så att utländska investeringar i naturresurser gynnar utvecklingen av den inhemska ekonomin och fattigdomen bekämpas. Parlamentet understryker att EU måste göra allt för att se till att multinationella och utländska bolag som är verksamma i regionen omfattas av tillräcklig reglering och att de öppet redogör för sin verksamhet och sina inkomster.

11.

Europaparlamentet välkomnar FN:s säkerhetsråds beslut att förlänga mandatet för Unmis och att sända fler fredsbevarande styrkor till Sudan. En fortsatt FN-närvaro är mycket betydelsefull för att två livskraftiga stater ska kunna utvecklas på fredlig väg. Parlamentet uppmanar både Sudan och Sydsudan att välkomna FN:s närvaro och garantera dess säkerhet.

12.

Europaparlamentet betonar vikten av att EU fortsätter med sitt humanitära bistånd till Sudan och Sydsudan efter den 9 juli 2011. Parlamentet anser att det bör finnas en stor humanitär närvaro och kapacitet i regionen med tillräckliga medel för att garantera säkerheten för de humanitära organisationerna.

13.

Europaparlamentet välkomnar slutsatserna från de FN-stödda samråden om fredsprocessen i Darfur. Parlamentet uppmanar alla parter att stå fast vid de avtal som man redan har undertecknat om vapenvila och upphörande av fientligheter. Parlamentet påpekar att full insyn måste råda i förhandlingarna om Darfur och Abyei, liksom i den allmänna dialogen mellan nord och syd. Parlamentet kräver att alla parter i tvisterna, liksom det civila samhället och politiska ledare på lokal, regional, nationell och internationell nivå, ska delta i förhandlingarna.

14.

Europaparlamentet uppmanar den sydsudanesiska regeringen att i samband med den konstitutionella översynen anta ett öppet, ansvarsfullt och inkluderande synsätt när det gäller samhällsstyrning. Parlamentet betonar vikten av att alla politiska partier samarbetar för att till fullo representera landets befolkning och bidra till uppbyggnaden av stabila, demokratiska politiska institutioner.

15.

Europaparlamentet uppmanar båda parterna att inför den kommande självständighetsdagen den 9 juli 2011 lägga fram konkreta planer för hur de ska inrätta och/eller omvandla sina institutioner så att de båda staterna kan fungera från och med den dagen. Parlamentet uppmanar EU:s delegationer i Sudan och Sydsudan att aktivt sprida och tillämpa rekommendationerna från EU:s valobservatörsuppdrag och observatörsuppdrag vid folkomröstningen.

16.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, FN:s säkerhetsråd och generalsekreterare, unionens särskilda representant i Sydsudan, Sudans regering, Sydsudans regering, Afrikanska unionens institutioner och ordföranden för Afrikanska unionens högnivåpanel för genomförandet i Sudan, den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen och EU-medlemsstaternas regeringar.


(1)  EUT L 142, 28.5.2011, s. 61.