52011DC0186

/* KOM/2011/0186 slutlig */ RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Preliminär utvärdering av det gemensamma programmet Eurostars


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 8.4.2011

KOM(2011) 186 slutlig

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Preliminär utvärdering av det gemensamma programmet Eurostars

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

Preliminär utvärdering av det gemensamma programmet Eurostars

Inledning

Det gemensamma programmet Eurostars syftar till att stödja små och medelstora FoU-företag genom att medfinansiera deras marknadsinriktade forskningsprojekt och tillhandahålla den nödvändiga rättsliga och organisatoriska ramen. Det bygger på ett storskaligt europeiskt samarbete mellan medlemsstater om tillämpad forskning och innovation, på vilket tekniskt eller industriellt område som helst. Det har inletts av alla[1] EU:s medlemsstater och sex länder som är associerade till sjunde ramprogrammet[2], inom ramen för Eureka, en europeisk mellanstatlig organisation som stöder verksamheter med marknadsnära FoU[3].

I Europaparlamentets och rådets beslut av den 9 juli 2008 beslutade EU att delta i finansieringen av Eurostars[4] med ett stöd på upp till 100 miljoner euro under perioden 2008-2013[5], motsvarande högst en tredjedel av de faktiska bidragen från medlemsstaterna och de andra deltagande länderna. Eurekas sekretariat ansvarar för genomförandet av programmet och för att ta emot, fördela och övervaka gemenskapens ekonomiska bidrag.

Ovanstående beslut (nedan kallat Eurostarsbeslutet) bygger på artikel 185 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (tidigare artikel 169 i EG-fördraget) som vid genomförande av det fleråriga ramprogrammet gör det möjligt att samordna nationella forskningsprogram, genom en frivillig vetenskaplig, förvaltningsmässig och finansiell integration mellan medlemsstaterna.

I Eurostarsbeslutet hänvisar parlamentet och rådet framför allt till den betydelse som små och medelstora företag har för europeisk tillväxt och konkurrenskraft, behovet av att medlemsstaterna och kommissionen ökar effektiviteten och komplementariteten inom nationella och europeiska program till stöd för små och medelstora företag[6], vikten av att främja industriell innovation (bland annat kopplingar till Eureka, särskilt med hänsyn till små och medelstora företag) och vikten av att samordna nationella program för att utveckla det europeiska forskningsområdet.

I sitt senaste meddelande om Flaggskeppsinitiativ i innovationsunionen[7], som antogs i samband med EU:s nya tillväxtstrategi ”Europe 2020”[8], bekräftade kommissionen betydelsen av små och medelstora företag, särskilt de med hög tillväxtpotential som kan omsätta resultaten i nya produkter och tjänster. De utgör ryggraden i den europeiska ekonomin och bidrar starkt till dess konkurrenskraft och tillväxt. Ett tydligt åtagande gjordes att utforma EU:s forsknings- och innovationsprogram så att små och medelstora företag lätt får tillgång till, och ett starkare engagemang i, dessa program. För att detta mål ska kunna uppnås hänvisade kommissionen också till behovet att använda sig ännu mer av partnerskap med medlemsstaternas organ, särskilt genom att bygga vidare på erfarenheterna av Eureka Eurostars-initiativet.

Europeiska rådet har pläderat starkt för att effektivisera EU:s finansieringsinstrument för forskning och innovation, inbegripet dem för små och medelstora företag[9]. Idag är stödet för små och medelstora företag mycket utspritt över Europa och Europeiska kommissionen håller på att ompröva den övergripande strategin. Europeiska rådet har insett betydelsen av små och medelstora företag när det gäller att stimulera innovationen i Europeiska unionen och uppmanar kommissionen att undersöka genomförbarheten av ett program för innovationsforskning i små företag (Small Business Innovation Research scheme), som en del i en allmän bedömning av hur man bäst uppfyller de snabbt växande innovativa företagens behov genom en marknadsbaserad strategi.

I budgetöversynen[10] förslogs att alla EU:s instrument för forskning och innovation ska användas tillsammans i ett gemensamt strategiskt ramverk för EU:s finansiering av forskning och innovation[11], ett koncept som Europeiska rådet stöder för att öka effektiviteten i finansieringen av forskning och innovation på nationell nivå och EU-nivå, och som ska möjliggöra finansiering utan luckor över hela innovationssystemet och en effektivisering av instrumenten så att eventuella dubbletter avlägsnas.

I Eurostarsbeslutet krävs en preliminär utvärdering två år efter inledandet av programmet. Denna utvärdering genomfördes av en grupp oberoende experter (nedan kallade gruppen), under ledning av Anne Laperrouze, före detta ledamot i Europaparlamentet och vice ordförande i ITRE-utskottet.

Grundat på omfattande dokumentation, fallstudier, landsrapporter och intervjuer med små och medelstora företag och intressenter, gav den preliminära utvärderingsrapporten (nedan kallad rapporten) en analys av de främsta aspekterna av programmet Eurostars (operativt och strategiskt) och såväl kortsiktiga som långsiktiga rekommendationer. Gruppen har särskilt tittat på vilka framsteg som gjorts mot Eurostars främsta mål att stödja små och medelstora företag med egen forskning och att harmonisera och samordna nationella program för forskning och innovation.

I denna rapport lämnar kommissionen synpunkter på de främsta rekommendationerna från experterna.

Preliminär utvärdering av den oberoende expertgruppen: Kommissionens synpunkter

Enligt artikel 13.2 i Eurostarsbeslutet ska den preliminära utvärderingen omfatta framstegen mot de mål som anges i bilaga 1 i Eurostarsbeslutet, ge rekommendationer om de lämpligaste sätten för att ytterligare öka den vetenskapliga, förvaltningsmässiga och finansiella integrationen , bedöma möjligheterna för små och medelstora FoU-företag att få tillgång till det gemensamma programmet och bedöma kvaliteten och effektiviteten på genomförandet .

Gruppens rapport täckte alla dessa aspekter och gav ett stort antal fakta, kommentarer och rekommendationer. Kommissionen betraktar hela rapporten[12] som en viktig del av den preliminära utvärderingsprocess som föreskrivs i artikel 13.2. I nedanstående punkter vill kommissionen därför framhålla endast de mest relevanta slutsatserna/rekommendationerna på vägen framåt och koncentrera sina synpunkter på dem.

Eurostars framsteg mot målen

Behovet av Eurostars

Gruppen angav att målpopulationen av europeiska små och medelstora FoU-företag, i enlighet med huvudmålet i bilaga 1 i Eurostarsbeslutet, har nåtts och att denna population utgör en hållbar nisch ur efterfrågesidans perspektiv. Programmet med sin distinkta kombination av egenskaper verkar uppfylla verkliga behov hos små och medelstora FoU-företag och har lockat till sig ett stort antal ansökningar, och antalet kvalificerade projekt överskrider den ursprungliga budgeten. Med den öppna innovationsstrategi som snabbt blir allt vanligare och den erkända betydelsen av FoU för små och medelstora företag, tror gruppen att efterfrågan på internationella FoU-samarbeten mellan små och medelstora företag sannolikt kommer att öka. Gruppen rekommenderar därför att Eurostars ska fortsätta efter 2013 och att Europeiska kommissionen i nästa upplaga av programmet Eurostars ska förbereda ett förslag att utöka budgeten, med hjälp av flexibilitetsklausuler, för att kunna tillgodose den ökande efterfrågan.

Kommissionen välkomnar små och medelstora företags stora intresse för Eurostars. Det kommer att bli viktigt att se om denna efterfrågenivå kommer att hålla i sig och om Eurostarsländerna kan tillgodose den. För närvarande har dessutom majoriteten av de deltagande små och medelstora företagen redan deltagit i internationell forskning, vilket förklaras i kapitel 2.3. Det kan ifrågasättas om detta verkligen är den avsedda målgruppen. Diskussioner om det framtida budgetanslaget för Eurostars ska ske mot bakgrund av programmets ytterligare utveckling och slutligen i det övergripande sammanhanget av ett framtida gemensamt strategiskt ramverk för EU:s finansiering av forskning och innovation och Europeiska rådets slutsatser av den 4 februari 2011.

Eurostars socioekonomiska påverkan

Programmet Eurostars är ganska nytt och därför har endast ett fåtal projekt ännu slutförts. Som gruppen framhöll, är det mycket svårt att bedöma kvaliteten av programmets påverkan, med mätning av projektadditionalitet (insatser, resultat och beteendemässig additionalitet) eftersom det inte finns några konkreta uppgifter. Sådana samlas till största delen in i slutet av ett projekt.

Den faktiska uppskattningen av additionalitet kräver att lämpliga tekniker används, vilket kräver specifika uppgifter som gruppen har uppgett i sina rekommendationer, som ska samlas in av Eurekas sekretariat och av nationella finansieringsorgan.

Kommissionen välkomnar rekommendationerna om påverkansindikatorer och om de uppgifter som krävs och som ska leda till en bättre bedömning av den projektpåverkan som Eurostars skapar. Kommissionen uppmanar Eurekas sekretariat att utveckla dessa indikatorer och samla in dessa uppgifter, utan att för den skull ålägga de små och medelstora företagen en alltför tung rapporteringsbörda. Kommissionen ska beakta dem inför den slutliga utvärderingen som enligt Eurostarsbeslutet ska äga rum 2013. Det kommer då att vara mycket viktigt att ha fått omfattande insikt om Eurostars påverkan på de deltagande små och medelstora företagens affärer.

Finansiering av stödberättigade projekt

Med hänsyn till Eurostars resurser för perioden före 2013 ansåg gruppen att den tillgängliga finansieringen för varje ansökningsomgång inte är tillräcklig för att täcka alla projekt som har överstigit tröskelvärdena. Gruppen rekommenderar Europeiska kommissionen och medlemsstaterna att tillhandahålla tillräckliga medel för att det ska gå att finansiera en större andel projekt som uppfyller Eurostars tröskelvärden .

Kommissionen instämmer i denna rekommendation eftersom det skulle göra det möjligt att finansiera alla de bästa projekten enligt principen om en gemensam pott. I Eurostarsbeslutet angavs att ”fördelningen av medel från gemenskapens bidrag och nationella budgetar som öronmärkts för utvalda Eurostarsprojekt ska följa den fastställda rangordningen”. På grund av det sätt som den aktuella (icke-centraliserade) finansieringsmodellen fungerar, verkar det dock osannolikt att en ökad budget skulle leda till motsvarande ökning av finansierade projekt. Detta kan endast uppnås om Eurostarsländerna tillhandahåller tillräckliga medel för att finansiera alla de högst rankade projekten. Dessutom noterar kommissionen att de aktuella uppgifterna om medel som faktiskt har tilldelats av de nationella finansieringsorganen visar att endast en blygsam del av budgeten hittills har använts. Den aktuella ekonomiska krisens effekt på tillgången på finansieringsmedel i många medlemsstater måste också beaktas.

Kommissionen förslår därför att alternativa lösningar beaktas, så som en åtstramning av bedömningskriterierna för projekt vilket gruppen föreslog eller en omfördelning av medel från framtida projekt till de aktuella, med möjlighet att flytta över ej utnyttjade medel från år till år.

Ytterligare ökning av den vetenskapliga, förvaltningsmässiga och finansiella integrationen

Gruppen konstaterade att konceptuellt har Eurostars uppvisat en hög nivå av integration av nationella program, ur alla tre aspekterna (vetenskaplig, förvaltningsmässig och finansiell), genom att ställa upp de huvudorgan och förfaranden som angavs i beslutet.

Ytterligare förbättringar måste dock göras för att uppnå den önskade integrationsnivån på genomförandenivån, särskilt på följande områden: harmonisering av nationella finansieringssatser och finansieringsregler, samordning och reducering av tiden från ansökan till kontrakt och harmonisering av rapporteringspraxis. Dessa aspekter som hör ihop med genomförandemässiga/operativa aspekter av Eurostars behandlas i punkt 2.4.

Gruppen rekommenderar att dessa viktiga frågor hanteras via utvecklingen av en färdplan med mätbara etapper som underlättar tillsyn och genomförande av integrationsprocessen, och inrättandet av en permanent arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte.

Kommissionen instämmer i gruppens rekommendationer i syfte att ytterligare påskynda integrationsprocessen. Kommissionen uppmanar Eurostarsländerna att ta fasta på det gemensamma programmet Eurostars integrationsmål genom bättre harmonisering och förenkling av reglerna för rätt till bidrag och en anpassning av finansierings- och utbetalningspraxis.

Dessutom konstaterade och kommenterade gruppen ytterligare ”förbättringsområden” (anges nedan) som kommissionen anser vara grundläggande för att programmet ska lyckas fullt ut och på lång sikt, efter som de ligger i själva grunden för Eurostars.

Efterlevnad av Eurostars regler: Gemensamma urvalskriterier och undertecknade bilaterala avtal

Även om inget enskilt land pekas ut påpekar gruppen att Eurostars kriterier för rätt till stöd ska användas allmänt i alla deltagande länder . Inget land ska tillåtas tillämpa urvalsvillkor som går utanför Eurostars kriterier för rätt till stöd. Gruppen rekommenderar också att bilaterala avtal med Eurekas sekretariat ska undertecknas av alla nationella finansieringsorgan[13] .

Kommissionen godkänner till fullo denna rekommendation till Eurekas sekretariat och Eurostarsländerna. Det är en prioriteringsfråga att slutföra undertecknandeprocessen för de återstående bilaterala avtalen. Det måste säkerställas att Eurostars kriterier för stöd är det nödvändiga och tillräckliga villkoret för alla deltagande projekt som ska finansieras i alla deltagande länder. Efterlevnad av Eurostars bestämmelser är viktigt om man till fullo ska kunna utnyttja programmets höga potential, stärka dess långsiktiga trovärdighet och underlätta integrationsprocessen. I Eurostarsbeslutet förutses en gemensam uppsättning kriterier och en gemensam uppsättning bestämmelser för finansieringen av utvalda projekt som ingår i en gemensam rangordning enligt den givna ordningsföljden. Kommissionen betonar att detta åtagande måste följas fullt ut för att programmet ska lyckas på lång sikt.

En ”virtuell gemensam pott”

Eurostars har inlett programmet utifrån finansieringsmodellen med en ”virtuell gemensam pott”, vilket innebär att länder och regioner betalar för sina egna deltagare enligt gällande nationella regler, med tillämpning av principen ”rättvis avkastning”. Enligt delegeringsavtalet ska dock sekretariatet i halvtid föreslå konkreta åtgärder för att gå mot en ”verklig gemensam pott”, som en del i den finansiella integrationsprocessen.

Gruppen anser att den virtuella gemensamma potten har varit en lämplig organisationsprincip för finansieringen av Eurostars verksamhet. Den ansåg dock också att om ett deltagande land får slut på den öronmärkta budgeten, kan detta få negativ påverkan på alla efterföljande projekt med deltagare som kräver finansiering från det landet.

Gruppen rekommenderar att Eurostars ska fortsätta att vara organiserat runt en ”virtuell gemensam pott”. Den rekommenderar dock också att programmet Eurostars gör försök med strategin att tilldela 10 % av de totala öronmärkta medlen till en verklig gemensam pott, som skulle användas till att finansiera högt rankade projekt som annars riskerar att inte få finansiering på grund av problem på landsnivå .

Kommissionen erkänner fördelarna med en ”virtuell gemensam pott” i detta skede av programmet Eurostars. Det finns dock oro för att en fortlöpande tillämpning av den ”virtuella gemensamma potten” som finansieringsmodell skulle kunna leda till obalans i resultaten mellan Eurostarsländerna beroende på tillgången på nationell finansiering, fastän programmet ska ge ”lika möjligheter” för små och medelstora företag i alla länder och helt bygga på principen om excellens.

Redan vid antagandet av det gemensamma forsknings- och utvecklingsprojektet för Östersjön (BONUS), grundat på artikel 185 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (tidigare artikel 169 EG), fastslogs tydligt att en ”verklig gemensam pott”, även om det inte är ett mål i sig, är ett sätt att garantera excellens och finansiellt åtagande för medlemsstaterna för alla initiativ som rör gränsöverskridande finansiering och samarbete, vilket förblir avgörande om vi ska gå framåt i förverkligandet av europeiska forskningsområdet.

Kommissionen instämmer därför i rekommendationen att pröva en sådan strategi med en partiell ”verklig gemensam pott”, som ska vara genomförd senast 2013. Kommissionen uppmanar Eurekas sekretariat att föreslå andra relevanta åtgärder i samma syfte. Detta är i linje med principen att för varje artikel 185-initiativ krävs fullt åtagande av medlemsstaterna, såväl finansiellt som politiskt, och det är ett oeftergivligt villkor för att få europeiskt stöd.

Möjligheterna för små och medelstora FoU-företag att få tillgång till Eurostars

Utifrån en noggrann analys, särskilt med hjälp av en undersökning bland Eurostars registranter[14] och gemenskapens innovationsundersökning[15], drog gruppen slutsatsen att Eurostars är lättåtkomligt och att dess bestämmelser är lätta att förstå för de sökande, kostnaden för att ansöka är rimlig och de tillgängliga redskapen är lätta att använda.

Programmet verkar främst locka små och medelstora företag som redan är involverade i internationella samarbeten. Programmet verkar ha hög potential när det gäller att underlätta internationellt samarbete inom FoU grundat på tidigare erfarenheter, men det finns få tecken på nya relationer, och därför är effekten för generationen av nya partnerskap begränsad.

Gruppen rekommenderar att Eurekas sekretariat och nationella projektsamordnare för Eureka senast 2013 ska försöka öka räckvidden bland små och medelstora företag som inte har befintliga internationella band.

Kommissionen instämmer i denna rekommendation med tanke på att Eurostars förväntas komplettera de möjligheter som små och medelstora företag får genom befintliga instrument när de genomför internationell forskning, och att principen om öppenhet är nyckeln till hur stor effekt programmet får och denna ska till fullo respekteras.

Kommissionen uppmanar Eurekas sekretariat och Eurostarsländerna att ta itu med detta problem och hitta sätt att locka till sig nya små och medelstora företag genom att göra programmet lättillgängligare och öppnare. I framtiden ska fokus först och främst ligga på att vända sig till små och medelstora företag som har den krävda profilen och inte på att rekrytera fler företag.

Kommissionen kommer att arbeta för att underlätta samspelet och att skapa synergi med andra EU-initiativ som stöder nätverksarbete mellan potentiella sökande, inbegripet små och medelstora företag som är nya inom internationell forskning.

Kvaliteten och effektiviteten på genomförandet av Eurostars

I enlighet med det indirekta centralt förvaltningssystemet fungerar Eurekas sekretariat som den särskilda genomförandestrukturen och har det fulla ansvaret för förvaltningen och det driftsmässiga/finansiella genomförandet av Eurostars. I sin analys av de olika verksamheterna vid programmets genomförande (ansökan, bedömning, finansiering, projekthantering, tillsyn) bedömer gruppen att processen löper mycket smidigt. Den har dock fastställt vissa områden som kan förbättras, huvudsakligen relaterade till bedömningsprocessen. Gruppen hittade tydliga problem, först och främst vad gäller fördelningen av nationella medel till projekt, och för det andra vad gäller avtalsförhandlingar mellan godkända sökande och de nationella finansieringsorganen.

Den centrala bedömningsprocessen

Bedömningen följer ett förfarande i två steg: en första bedömning av de tekniska experterna och en andra bedömning av en oberoende bedömningspanel som också gör den gör den övergripande rangordningen av de sökande.

Med hänsyn till de tekniska experterna rekommenderar gruppen att Eurekas sekretariat vidtar nödvändiga åtgärder för att senast 2013 uppnå en ökning i antalet av dessa experter med behållen hög expertisnivå, och bättre balans mellan tekniska och marknadsmässig expertis inom gruppen, i kombination med en bättre geografisk balans bland de deltagande länderna och experterna.

Med hänsyn till den oberoende bedömningspanelen rekommenderar gruppen att mer tid tilldelas medlemmarna i den oberoende bedömningspanelen för en mer noggrann analys av förslagen som ska rangordnas och mer exakt och systematisk feedback till de sökande och till de tekniska experterna.

Som rapporten mycket riktigt påpekar beror resultatet för Eurostars på trovärdigheten i hela bedömningsprocessen. Det är tre aspekter av bedömningsprocessen som är särskilt framträdande i detta avseende: opartiskhet, kvalitet och aktualitet.

Kommissionen instämmer till fullo i ovanstående rekommendation. Framför allt måste experterna ha nödvändig sakkunskap för att också kunna bedöma projektens socioekonomiska effekt, ett av Eurostars utmärkande drag.

Kommissionen erinrar om att öppenhet i hela processen är en nyckelprincip som Eurostarsbeslutet bygger på. Kommissionen instämmer därför till fullo i gruppens krav om att förbättra kvaliteten på feedback från bedömarna till de sökande.

Kommissionen uppmanar Eurekas sekretariat att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra kvaliteten på bedömningarna, med början i rekryteringen och valet av experter, exempelvis genom att använda en mer användarvänlig länk till ansökningsverktyget för att bli expert på Eurostars offentliga webbplats och genom att mobilisera nationella projektsamordnare för Eureka till att utföra dessa uppgifter.

Decentraliserad finansiering – tid från sista ansökningsdatum till kontrakt

En andra uppsättning driftsmässiga rekommendationer som ska vara genomförda senast 2013 hänför sig till finansieringsprocessen, där den nationella nivån blir huvudaktör. Gruppen anser att genomförandeprocessen varierar avsevärt mellan länderna. Det är viktigt för Eurostars att uppnå en hög grad av harmonisering mellan länderna för att nå enhetliga operativa resultat och ökad övergripande effektivitet för programmet. När ett förslag har valts ut för finansiering börjar förhandlingsfasen mellan varje sökande och dess nationella finansieringsorgan. Gruppen har slagit fast att denna fas är den mest komplexa.

Gruppen anser att en minskning av tid till kontrakt (definierad som tiden mellan sista ansökningsdatum och datum för undertecknande av bidragsavtalet) även fortsättningsvis ska vara en av de främsta prioriteringarna för alla intressenter i programmet Eurostars och deltagande länder uppmanas att vidta nödvändiga åtgärder.

Gruppen föreslår också möjliga åtgärder för att förkorta tiden från sista ansökningsdatum till kontrakt: tidigare finansiell bedömning på nationell nivå; sekretariatet kan övervaka och diskutera med ”långsammare” länder; gemensamma och strängare frister för att underteckna konsortium och bidragsavtal.

Kommissionen instämmer i ovanstående rekommendationer och uppmuntrar Eurostarsländerna att så mycket som möjligt skynda på processerna hos de nationella förvaltningarna. Målet som förutsågs i delegeringsavtalet [16] mellan Europeiska kommissionen och Eurekas sekretariat var att vid halvtid i programmet skulle projektdeltagarna underteckna det enskilda bidragsavtalet inom sex månader efter sista ansökningsdatum. Kommissionen delar till fullo gruppens åsikt och uppmanar sekretariatet att fortsätta sin ansträngning att övervaka tiden från sista ansökningsdatum till kontrakt och att fastställa bästa praxis.

Slutsatser

Under sina första år har Eurostars visat god potential som ett intressant program för små och medelstora FoU-företag, som ett stöd för dem i innovationen. Kommissionen vill därför fortsätta att stödja det aktuella programmet till 2013 som planerat.

Programmet startade 2008 och dess operativa resultat behöver fortfarande förbättras. I detta avseende är den viktigaste åtgärden att avsevärt förkorta tiden från sista ansökningsdatum till kontrakt.

Ur ett bredare perspektiv måste integrationsprocessen för de nationella deltagande programmen förstärkas. Eurekas sekretariat och Eurostarsländerna ska öka sina ansträngningar för att skynda på harmoniseringen av de nationella bestämmelserna med full efterlevnad av Eurostars gemensamma stödkriterier och utvärderingskriterier.

Slutligen kommer kommissionen att aktivt delta i diskussioner om den möjliga uppföljningen av det aktuella programmet Eurostars i samband med nästa programperiod, utan att det påverkar förberedelsen av det gemensamma strategiska ramverket för EU:s finansiering av forskning och innovation och EU:s fleråriga budgetram, och med beaktande av det bredare politiska sammanhanget med innovationsunionens flaggskeppsinitiativ och Europeiska rådets slutsatser av den 4 februari 2011.

[1] Eurostars omfattade från början 26 medlemsstater. Malta anslöt sig till Eurostars i oktober 2010 och därmed deltar alla EU:s medlemsstater.

[2] Europaparlamentets och rådets beslut 1982/2006/EG av den 18 december 2006 om Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007-2013) (EUT L 412, 30.12.2006, s. 1). Associerade länder är Kroatien, Island, Israel, Norge, Schweiz och Turkiet.

[3] EUREKA grundades vid en ministerkonferens med deltagare från sjutton länder och ledamöter från Europeiska kommissionen, vid ett möte i Paris den 17 juli 1985.

[4] Europaparlamentets och rådets beslut nr 743/2008/EG av den 9 juli 2008 om gemenskapens deltagande i ett forsknings- och utvecklingsprogram som inletts av flera medlemsstater och som syftar till att stödja små och medelstora företag som bedriver forskning och utveckling (EUT L 201, 30.7.2008, s. 58).

[5] EU:s stöd kommer från FP7-budgeten för "Forskning till förmån för små och medelstora företag" i det särskilda programmet Kapacitet.

[6] Rådets slutsatser den 25-26 november 2004.

[7] Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén av den 6 oktober 2010, ”Flaggskeppsinitiativ i Europa 2020-strategin Innovationsunionen” KOM(2010)546 slutlig.

[8] Meddelande från kommissionen av den 3.3.2010, ”Europa 2020” En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla (KOM(2010) 2020 slutlig.

[9] Europeiska rådets slutsatser av den 4 februari 2011.

[10] Översyn av EU:s budget – KOM(2010) 700.

[11] Grönbok ”Från utmaningar till möjligheter: Mot ett gemensamt strategiskt ramverk för EU:s finansiering av forskning och innovation”, KOM(2011) 48.

[12] Rapporten har offentliggjorts på http://ec.europa.eu/research/evaluations/index_en.cfm?pg=fp7-evidence under rubriken "Other FP7 Panel Evaluations".

[13] Sju bilaterala avtal har ännu inte undertecknats.

[14] Eurekas sekretariat inledde i maj 2010 en undersökning bland Eurostars registranter som gick ut till 3182 registranter från sista ansökningsdatum 1 till sista ansökningsdatum 3. 442 registranter svarade. Resultatet av undersökningen har lämnats till expertgruppen.

[15] Gruppen använde olika omgångar av gemenskapens innovationsundersökningar.

[16] Delegationsavtal för programmet Eurostars (30-CE-0270684/00-14) av den 19 juni 2009 mellan Europeiska kommissionen och Eurekas sekretariat AISBL.