22.12.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 376/66


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om viss tillåten användning av anonyma verk”

KOM(2011) 289 slutlig – 2011/0136 (COD)

2011/C 376/12

Föredragande: Thomas McDONOGH

Den 15 juni 2011 och den 7 juni 2011 beslutade rådet respektive Europaparlamentet att i enlighet med artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om viss tillåten användning av anonyma verk

KOM(2011) 289 slutlig – 2011/0136 (COD).

Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 30 augusti 2011.

Vid sin 474:e plenarsession den 21–22 september 2011 (sammanträdet den 21 september) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 131 röster för och 3 nedlagda röster.

1.   Synpunkter och rekommendationer

1.1   Kommittén välkomnar kommissionens förslag om direktivet om användning av verk av okända upphovsmän. Det framgångsrika slutförandet av initiativet kommer att driva på utvecklingen av digitala bibliotek, såsom Europeana (1) och andra offentliga institutioner som fullgör sådana uppdrag i allmänhetens intresse som det talas om i artikel 1.1 i förslaget till direktiv, genom vilka medborgarna kan ta del av det europeiska kulturarvets mångfald och rikedom.

1.2   Kommittén håller på att utarbeta ett separat yttrande om det meddelande som kommissionen nyligen lagt fram med ett förslag till en strategi för en inre marknad för immateriella rättigheter (2). Immateriella rättigheter möjliggör den tekniska och kommersiella innovation som Europa kommer att vara beroende av för ekonomisk återhämtning och framtida tillväxt (3). Förvaltningen av immateriella rättigheter är också av stor betydelse för den europeiska kulturen och invånarnas livskvalitet.

1.3   Kommittén tror inte att Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla kan genomföras utan en verklig inre marknad för immateriella rättigheter. Kommittén har under många år förespråkat en harmonisering av europeiska och nationella regler för att främja innovation, kreativitet och medborgarnas välfärd, samtidigt som den har stött initiativ som gör verk, varor och tjänster tillgängliga för så många människor som möjligt (4).

1.4   Kommittén ställer sig i huvudsak bakom det föreslagna direktivet om en rättslig ram för att säkerställa laglig och gränsöverskridande elektronisk tillgång via internet till anonyma verk (5). I sitt yttrande om en ny digital agenda för Europa (6) uttryckte EESK sitt stöd för sådana åtgärder som genomförandet av denna ram, som skulle motverka problemen med kulturell och ekonomisk fragmentering på den inre marknaden.

1.5   EESK stöder digitaliseringen och den breda spridningen av Europas kulturarv (7). Kommittén anser att tillgängliggörandet av detta material på internet är en viktig del av den europeiska kunskapsekonomins utveckling, och att det är av stor betydelse för att tillhandahålla medborgarna ett rikt och varierat kulturliv. Kommittén är således nöjd med att kommissionen föreslår ett direktiv som kommer att behandla problemet med anonyma verk.

1.6   Kommittén inser behovet av ett direktiv, eftersom väldigt få medlemsstater har infört lagstiftning om anonyma verk och den nationella lagstiftning som finns begränsar medborgarnas tillgång till dessa verk inom deras nationella territorier.

1.7   Kommittén stöder i princip det tillvägagångssätt med fyra pelare som föreslås i direktivet:

Upprätta regler för identifiering av anonyma verk genom omsorgsfulla efterforskningar om upphovsrättsinnehavaren.

Erkänna ett anonymt verk om ingen upphovsrättsinnehavare hittas.

Utreda på vilka sätt anonyma verk kan användas, samt hur de kan spridas till alla medlemsstater.

Ömsesidigt erkännande av ett verks status som anonymt i alla medlemsstater.

1.8   För att underlätta effektiva efterforskningar om upphovsrättsinnehavare och bred spridning av anonyma verk är det viktigt att det för varje sektor finns internetbaserade databaser och register över upphovsrättsinnehavare, liknande det som finns inom bokförlagssektorn (8). Kommittén uppmanar kommissionen att underlätta representantorganisationernas arbete med utvecklingen av dessa verktyg.

1.9   EESK anser att medlemsstaterna borde föra ett register över de databaser i sina länder som har ett officiellt godkännande att registrera resultaten av de omsorgsfulla efterforskningar som utförs inom deras territorier, såsom föreskrivs i artikel 3.4 i direktivet. Sådana register skulle hjälpa institutionerna i andra EU-länder att veta vilka källor som är officiellt betrodda.

1.10   Kommittén vill göra kommissionen uppmärksam på vikten av traditionell musik, muntlig historia, fotografier och filmverk för EU:s kulturarv, och anser att sådana inspelningar och bilder som finns i arkiven hos de institutioner som nämns i artikel 1.1 måste behandlas lika när anonyma verk identifieras och publiceras. Kommittén noterar att artikel 11 i direktivet gör det möjligt att i direktivets tillämpningsområde föra in skyddade prestationer som ännu inte omfattas av detta, i synnerhet fonogram och enskilda foton, och uppmanar kommissionen att föra in dessa så fort som möjligt.

1.11   Kommittén välkomnar även kommissionens ambition att få bibliotek, förläggare, författare och upphovsrättsorganisationer att ingå ett samförståndsavtal för att underlätta licenslösningar för att digitalisera och tillgängliggöra böcker som inte finns i handeln (9).

2.   Bakgrund

2.1   Kommissionen har föreslagit en ny strategi för immateriella rättigheter (10) som en del av en övergripande agenda för hållbar utveckling och sysselsättning på den inre marknaden och för att öka EU:s konkurrenskraft på global nivå. Strategin är ett komplement till och en viktig del av Europa 2020-strategin, Inremarknadsakten (11) och den digitala agendan för Europa.

2.2   I ett nyligen offentliggjort meddelande, som kommittén håller på att utarbeta ett separat yttrande om, lägger kommissionen fram planer för en inre marknad för immateriella rättigheter (12). Ett av de första förväntade resultaten av den nya strategin är det föreslagna direktivet som syftar till att göra det enklare att få tillstånd att använda anonyma verk, något som kommer att göra många kulturella verk tillgängliga på internet i varje medlemsstat. Detta underlättar i sin tur utvecklingen av digitala europeiska bibliotek som bevarar och sprider Europas rika kulturella och intellektuella arv.

2.3   Digitaliseringen och spridningen av anonyma verk utgör en särskild kulturell och ekonomisk utmaning. Avsaknaden av en känd upphovsrättsinnehavare innebär att användare inte kan få det tillstånd som krävs och att t.ex. en bok alltså inte kan digitaliseras. Anonyma verk utgör en betydande del av Europas kulturella institutioners samlingar. British Library uppskattar till exempel att 40 % av dess upphovsrättsskyddade verk – totalt 150 miljoner – är anonyma verk.

2.4   Kommissionen föreslår nu ett direktiv för att upprätta gemensamma regler i alla medlemsstater för hur sådana verk ska hanteras, för att underlätta de storskaliga digitaliseringsprojekt som krävs enligt den digitala agendan för Europa.

2.5   Kommissionen gjorde en konsekvensanalys och bedömde sex olika alternativ för att hantera initiativet för anonyma verk (13). Den drog slutsatsen att det bästa tillvägagångssättet borde grundas på ett ömsesidigt erkännande av anonyma verks status från medlemsstaternas sida. Detta ger bibliotek och andra intressenter som det talas om i artikel 1.1 i förslaget till direktiv rättslig säkerhet när det gäller ett särskilt verks ”status som anonymt”. Ett ömsesidigt erkännande innebär dessutom att anonyma verk i ett elektroniskt bibliotek blir tillgängliga för medborgare i hela Europa.

2.6   Direktivet stöder sig på fyra pelare:

i.

För att fastställa ett verks ”status som anonymt” måste bibliotek, utbildningsinstitutioner, museer eller arkiv, institutioner som värnar om filmarvet samt organisationer för radio och TV i allmänhetens tjänst göra en omsorgsfull efterforskning, i linje med de krav som ställs i det föreslagna direktivet, i den medlemsstat där verket först gavs ut.

ii.

Om det genom en sådan omsorgsfull efterforskning konstateras att ett verk har status som ”anonymt verk” ska verket anses vara ett anonymt verk i hela EU, vilket undanröjer behovet av fler omsorgsfulla efterforskningar.

iii.

Härigenom blir det möjligt att utan förhandstillstånd göra anonyma verk tillgängliga på internet för kultur- och utbildningsändamål, förutsatt att inte ägaren till verket upphäver dess status som anonymt. När detta händer borde ersättning utgå till rättighetsinnehavare som träder fram och gör anspråk på sina verk. Ersättningen bör bestämmas efter vilken typ av verk och vilken användning av det som det handlar om.

iv.

Ömsesidigt erkännande av ett verks status som anonymt i alla medlemsstater.

3.   Kommentarer

3.1   Kommittén anser att det är viktigt att alla initiativ för skydd av immateriella rättigheter väger skaparnas och ägarnas rättigheter mot användarnas och slutkonsumenternas intressen, så att verk når ut till så många människor som möjligt i varje medlemsstat.

3.2   För att underlätta efterforskningar av immateriella rättigheter skulle kommissionen kunna publicera och regelbundet uppdatera listan över institutioner som är ansvariga för förvaltning av anonyma verk, som nämns i artikel 1.1 i direktivet.

3.3   Dessa institutioner behöver vidare veta att källorna till registreringar av omsorgsfulla efterforskningar i ett annat EU-land är officiellt betrodda. EESK anser därför att medlemsstaterna borde föra ett register över de databaser i landet som har ett officiellt godkännande att registrera resultaten av de omsorgsfulla efterforskningar som utförs inom deras territorier, såsom föreskrivs i artikel 3.4 i direktivet.

3.4   Kommittén noterar att artikel 11 i förslaget till direktiv gör det möjligt att i direktivets tillämpningsområde föra in skyddade prestationer som ännu inte omfattas av detta, i synnerhet fonogram och enskilda foton. Trots denna möjlighet i samband med översynen måste man redan nu plädera för ett tidigt tillgängliggörande av dessa kulturprodukter.

3.4.1   Traditionell musik och muntlig historia är mycket viktiga för Europas kulturarv, och det finns ett rikt arkiv av inspelningar från hela EU, inte bara vid organisationer för radio och TV i allmänhetens tjänst utan också vid de andra institutioner som räknas upp i artikel 1.1. Alla dessa audioverk eller audiovisuella verk bör behandlas enligt samma regler för efterforskning, klassificering och användning som de andra verk som räknas upp i artikel 1.2 i direktivet.

3.4.2   Fotografier och filmverk är på samma sätt en särskilt rik informationskälla för kunskaper om och förståelse för den europeiska civilisationen, och i de fall där sådana verk kan klassificeras som anonyma verk borde varje ansträngning göras för att låta dessa verk komma fram ur offentliga institutioners dolda arkiv.

Bryssel den 21 september 2011

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


(1)  Europeana gör det möjligt för människor att utforska europeiska museers, biblioteks, arkivs och audiovisuella samlingars digitala resurser. Projektet finansieras av Europeiska kommissionen och startades 2008 med målsättningen att göra Europas kulturella och vetenskapliga arv tillgängligt för allmänheten. Se: www.europeana.eu.

(2)  KOM(2011) 287 slutlig ”En inre marknad för immateriella rättigheter”.

(3)  Se: Europa 2020-strategin (KOM(2010) 2020 slutlig), Årlig tillväxtöversikt 2011 (KOM(2011) 11 slutlig), En digital agenda för Europa (KOM(2010) 245 slutlig), Inremarknadsakten (KOM(2011) 206 slutlig) och Innovationsunionen (KOM(2010) 546 slutlig).

(4)  EGT C 116, 28.4.1999, s. 35; EGT C 155, 29.5.2001, s. 80; EGT C 221, 7.8.2001, s. 20; EUT C 32, 2.2.2004, s. 15; EUT C 108, 30.4.2004, s. 23; EUT C 324, 30.12.2006, s. 7; EUT C 256, 27.10.2007, s. 3; EUT C 182, 4.8.2009, s. 36; EUT C 218, 11.9.2009, s. 8; EUT C 228, 22.9.2009, s. 52; EUT C 306, 16.12.2009, s. 7; EUT C 18, 19.1.2011, s. 105; EUT C 54, 19.2.2011, s. 58.

(5)  Anonyma verk är t.ex. böcker, tidnings- eller tidskriftsartiklar som fortfarande omfattas av upphovsrätt, men vars upphovsrättsinnehavare inte kan lokaliseras så att de kan åtnjuta sina rättigheter. Hit räknas också filmverk och audiovisuella verk. Anonyma verk återfinns i de europeiska bibliotekens samlingar.

(6)  EUT C 54, 19.2.2011, s. 58.

(7)  EUT C 324, 30.12.2006, s. 7; EUT C 182, 4.8.2009, s. 36; EUT C 228, 22.9.2009, s. 52; EUT C 18, 19.1.2011, s. 105; EUT C 54, 19.2.2011, s. 58.

(8)  ARROW: Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works towards Europeana, är ett projekt som drivs av ett konsortium av nationella bibliotek, förlag och kollektiva förvaltningsorganisationer i Europa som även representerar författare genom deras viktigaste europeiska föreningar och nationella organisationer, se www.arrow-net.eu.

(9)  Se IP/11/630, Bryssel den 24 maj 2011.

(10)  KOM(2011) 287 slutlig: En inre marknad för immateriella rättigheter.

(11)  KOM(2011) 206 slutlig: Inremarknadsakten Tolv åtgärder för att stimulera tillväxten och stärka förtroendet för inre marknaden – ”Gemensamma insatser för att skapa ny tillväxt”.

(12)  KOM(2011) 287 slutlig.

(13)  SEK(2011) 615 slutlig ”Impact assessment on the cross-border online access to orphan works” (Bedömning av konsekvenserna av gränsöverskridande tillgång till anonyma verk).