18.1.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 15/1


Resolution om ”Klimattoppmötet i Cancún. ReK:s bidrag till den 16:e partskonferensen om Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC COP 16) 29 november–10 december 2010”

2011/C 15/01

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Det akuta behovet av att EU åstadkommer ytterligare framsteg när det gäller den globala klimatförändringsagendan

1.

Regionkommittén påminner om sitt åtagande i den resolution om klimattoppmötet i Köpenhamn som antogs vid ReK:s plenarsession i juni 2009.

2.

Kommittén upprepar sitt fulla stöd för en internationell överenskommelse om klimatförändringarna som syftar till att senast 2012 begränsa den globala uppvärmningen till högst 2 grader Celsius.

3.

ReK beklagar att man trots den globala uppmärksamheten på klimatförändringarna och miljöfrågorna inför toppmötet i Köpenhamn inte lyckades sluta ett avtal som kunde leva upp till de högt ställda förväntningar som fanns hos en bred krets av viktiga klimatpolitiska aktörer i hela EU, inbegripet lokala och regionala myndigheter.

4.

Kommittén stöder kommissionens arbete för ett internationellt bindande avtal om en minskning av växthusgasutsläpp, och uppmanar EU att kraftfullt agera gemensamt vid UNFCCC COP 16 i Cancún och inta en ledande roll i de internationella förhandlingarna om klimatförändringarna i linje med Lissabonfördragets anda och innehåll.

5.

ReK erkänner att EU:s klimatförändringsmål endast kan uppnås om, å ena sidan, de framtida utsläppsminskningarna fördelas rättvist över alla stater med vederbörlig hänsyn tagen till länders och regioners skilda förmåga och utgångsläge, och om, å andra sidan, en bred enighet uppnås om kraftfulla åtgärder som utgår från gemensamma normer för regelbunden övervakning och rapportering och kontroll.

6.

Kommittén anser att EU måste göra större framsteg i bekämpningen av klimatförändringarna, fortsätta arbetet med ambitiösa mål och i detta sammanhang stödja och också kommunicera de framgångar som görs vid genomförandet, och uppmanar rådet och kommissionen att anpassa och stärka sin strategi för en klimatpolitik för EU för det fall att inget internationellt avtal uppnås.

7.

Kommittén hoppas särskilt att ett man kan sluta ett avtal om nödvändig struktur för behandling av frågor som anpassning, finansiering, minskning av utsläppen från avskogning, minskning av internationella lufttransporter och transporter till havs, införande av nya mekanismer för koldioxidmarknaderna samt stöd till de mest berörda utvecklingsländerna och de minst utvecklade länderna.

De lokala och regionala myndigheternas nyckelroll

8.

Regionkommittén upprepar på nytt sitt orubbliga åtagande när det gäller EU:s 20-20-20-mål och uppmanar alla styresnivåer under den nationella att göra ansträngningar i kampen mot klimatförändringarna, öka allmänhetens medvetenhet, mobilisera politiskt stöd hos allmänheten, företagsinvesteringar och finansieringskällor samt förmå producenter och konsumenter att ändra sitt beteende för att skapa bättre resurseffektivitet och en mer klimatvänlig ekonomi.

9.

Kommittén betonar att en ”Territoriell pakt för lokala och regionala myndigheter om Europa 2020-strategin”, som ReK föreslagit, skulle kunna bli ett mycket viktigt verktyg i kampen mot klimatförändringarna, eftersom målen för ”Ett resurseffektivt Europa” endast kan uppnås på ett effektivt sätt genom ett nära partnerskap mellan EU-nivån, de nationella regeringarna och de lokala och regionala myndigheterna som grundas på subsidiaritetsprincipen.

10.

Kommittén är beredd att höja målet till 30 % under förutsättning att vissa villkor uppfylls.

11.

ReK konstaterar att kommissionen har analyserat möjligheterna att minska utsläppen av växthusgaser med mer än 20 %. Kommittén beklagar att kommissionen på grundval av denna analys anser att de nuvarande förhållandena omöjliggör en ensidig höjning av EU:s minskningsmål till 30 % och att kommissionen för närvarande inte arbetar med ytterligare politiska initiativ på detta område.

12.

Regionkommittén betonar ansträngningarna från städer och regioner i hela Europa som antagit lokala och regionala strategier för klimatförändring och energi med specifika mål om begränsning av klimatförändringarna och som har anslutit sig till borgmästarförsamlingen i syfte att minska koldioxidutsläppen med minst 20 % senast 2020.

13.

Kommittén uppmanar rådet och kommissionen att låta ReK delta i den process som ska leda fram till UNFCCC COP 16 i Cancún, så att de lokala och regionala myndigheternas roll i genomförandet av åtgärder för begränsning av och anpassning till klimatförändringarna erkänns fullt ut.

Sektorsövergripande integrering av klimatförändringsfrågan och en koldioxidsnål ekonomi

14.

ReK anser att anpassningen till och begränsningen av klimatförändringarna måste integreras i EU:s alla befintliga politiska ramar som ett uttryckligt mål, och detta omfattar jordbruks- och landsbygdsutvecklingspolitiken, politik som syftar till att undvika avskogning, politik för transporter, biologisk mångfald, vatten och avfallshantering samt stödprogram på sådana områden som EU:s sammanhållningspolitik, industri- och jordbrukspolitik samt EU:s politik för utvecklingssamarbete.

15.

Kommittén uppmanar kommissionen att infria löftena om ett omfattande paket om transporter och klimatförändringar och erinrar om att åtgärden att integrera luft- och sjöfarten i ett internationellt system för handel med utsläppsrätter är ett viktigt steg på vägen mot minskade koldioxidutsläpp. Regionkommittén anser att man i samband med paketet bör beakta öarnas och de yttersta randområdenas speciella situation, nämligen deras stora beroende av flyg- och sjötransporter, och sträva efter balans mellan en minskning av koldioxidutsläppen och de enorma kostnader som det innebär om man antar åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna i dessa områden.

16.

Regionkommittén anser att EU, på grundval av Europa 2020-strategin för hållbar ekonomisk tillväxt (”Green New Deal”) som syftar till att göra EU till världens mest klimatvänliga region, måste vidta konkreta åtgärder som banar väg för EU:s övergång till ett koldioxidsnålt ekonomiskt system.

17.

ReK anser att EU:s energipolitik bör vara en avgörande stimulans för koldioxidsnål innovation och energieffektivitet och därmed säkerställa att innovation och energieffektivitet och tidig användning av ny teknik stärker europeiska företags ledande roll i nyckelsektorer inom den gröna ekonomin.

18.

Ytterligare investeringar på bred front inom exempelvis industri-, transport- och byggsektorerna, samt fler byggnader för den offentliga sektorn och det privata näringslivet, kommer att behövas om man ska lyckas göra energibesparingar som motsvarar EU:s 20-20-20-mål.

19.

Regionkommittén anser att en skatt på koldioxid eller olika sätt att direkt beskatta utsläpp kan vara ett användbart verktyg både för att skapa incitament för minskad energianvändning och för renare energianvändning, samt för att ta fram de ekonomiska resurser som behövs för att göra de förändringar som krävs i kampen mot klimatförändringarna.

20.

Kommittén föreslår därför att nya instrument skapas som prioriterade åtgärder inom strukturfonderna eller som en separat energiinvesteringsfond.

21.

Kommittén är övertygad om att omvandlingen till ett koldioxidsnålt ekonomiskt system måste ske på ett socialt ansvarsfullt och ekonomiskt livskraftigt sätt genom att man bevarar och eventuellt ändrar inriktningen på de arbetstillfällen som redan finns, parallellt med de nya ”gröna” arbetstillfällen som förväntas skapas.

22.

ReK rekommenderar att man upprättar strategiska offentlig-privata partnerskap som allianser mellan små och medelstora företag och lokala och regionala myndigheter i syfte att ytterligare utveckla och använda teknik för låga koldioxidutsläpp. Kommittén uppmanar regioner och städer att sluta lokala pakter för klimatåtgärder mellan offentliga och privata partner och att utarbeta konkreta åtgärder mot klimatförändringar för att nå 20-20-20-målet.

Att bygga upp ett globalt EU-ledarskap på klimatområdet: flernivåstyre och budgetbefogenheter till de lokala och regionala myndigheterna

23.

Kommittén understryker att effektiva EU-åtgärder mot klimatförändringarna kräver samordning av insatser mellan myndigheter på lokal, regional, nationell, europeisk och global nivå.

24.

Regionkommittén framhåller vikten av att de lokala och regionala myndigheternas roll beaktas i kampen mot klimatförändringen. I linje med detta, och med utgångspunkt i subsidiaritetsprincipen, understryker vi hur viktigt det är att hänsyn tas till dessa styresnivåer eftersom vi anser att deras befogenheter att utforma strategier för begränsning och anpassning och andra aktiviteter på lokal och regional nivå är av central betydelse i kampen mot klimatförändringen.

25.

Kommittén konstaterar att städerna, eftersom stadsområden står för 75 % av koldioxidutsläppen, befinner sig i främsta linjen i kampen mot klimatförändringarna, och påpekar att misslyckandet med att komma överens om bindande mål för minskning av växthusgasutsläppen i Köpenhamn ställer de lokala och regionala myndigheterna inför ett särskilt tungt ansvar för att vidta beslutsamma och skyndsamma åtgärder när det gäller begränsning av och anpassning till klimatförändringarna. Borgmästarförsamlingen är ett viktigt steg i rätt riktning.

26.

Kommittén betonar att EU:s vision om synergi mellan grön ekonomi och klimatförändringspolitiken skulle kunna vara en källa till inspiration för resten av världen om de lokala och regionala myndigheternas potential till fullo erkändes och stärktes.

27.

Kommittén understryker att en sådan vision bör omfatta ett integrerat, innovativt spektrum av åtgärder på transport-, bygg- och kraftproduktionsområdet. Detta utgör en ny industriell revolution som involverar de enskilda hushållen i energiproduktionen.

28.

ReK uppmanar kommissionen och rådet att återta ett långsiktigt och trovärdigt EU-ledarskap i den globala klimatpolitiska processen genom att utveckla och stärka lokala, subnationella, nationella eller regionala färdigheter, förmågor och institutioner och uppmanar kommissionen att främja denna strategi i sina förbindelser med globala partner.

29.

Kommittén har stor tilltro till att de lokala och regionala myndigheterna i Europa har potential att bidra till EU:s globala ledarskap genom att fungera som föredöme för andra och ser därför fram emot att arbeta inom ramen för det nya samförståndsavtalet med den amerikanska borgmästarkonferensen för att säkerställa att europeiska och amerikanska kommunerna uppnår konkreta resultat i fråga om begränsning av och anpassning till klimatförändringarna.

30.

Kommittén rekommenderar starkt att det anordnas kurser för de lokala och regionala myndigheterna om hur man hanterar klimatförändringarna på gräsrotsnivå och informationskampanjer om klimatförändringar för allmänheten.

31.

Kommittén rekommenderar att särskild vikt läggs vid att integrera klimatförändringsfrågan i budgeten på alla myndighetsnivåer, och för att uppnå detta vill ReK framhålla följande:

a)

De lokala och regionala myndigheterna måste så snabbt som möjligt få lämpliga europeiska verktyg som kan stödja lokala och regionala insatser för att motverka klimatförändringarna. De nationella ramvillkoren för finansiering bör anpassas, och tillgång till lån från Europeiska investeringsbanken bör underlättas.

b)

Den senaste finanskrisen sätter ytterligare press på de kommunala budgetarna. Nyttan av korrekt utformade subventioner och incitament för att de lokala och regionala myndigheterna ska främja energieffektivitet, hållbar energipolitik och projekt för förnybar energi bör understrykas. ReK anser att programmet Intelligent energi för Europa bör stärkas samtidigt som det i högre grad bör skräddarsys för att kunna möta de lokala och regionala myndigheternas ständigt skiftande behov.

c)

I samband med översynen av EU:s budget bör klimatutmaningarna göras till en övergripande prioritering inom ramen för befintliga finansieringsprogram som strukturfonderna, den gemensamma jordbrukspolitiken och ramprogrammen för forskning och teknisk utveckling.

d)

En betydande del av intäkterna från det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter borde öronmärkas för de lokala och regionala myndigheterna, så att man på plats kan genomföra klimatskydds- och klimatanpassningsåtgärder i praktiken. ReK föreslår dessutom att finansmedel från den internationella koldioxidmarknaden också borde användas för projekt i utvecklingsländer.

e)

EU:s strukturfonder spelar en viktig när det gäller minska skillnaderna och ge alla regioner möjlighet att dra nytta av forskning, innovation och smarta investeringar för att komma tillrätta med strukturella effektivitetsproblem.

Lokala och regionala myndigheter kräver globalt samarbete och partnerskap om klimatförändringsagendan

32.

Regionkommittén anser att man bör stödja och utveckla medlemsstaternas partnerskapsaktiviteter med lokala och regionala myndigheter i utvecklingsländerna och tillväxtekonomierna. I detta sammanhang bör man se till de europeiska lokala och regionala myndigheterna drar nytta av vad som uppnåtts inom decentraliserat samarbete och utvidgar detta till ett samarbete med subnationella myndigheter i tredje världen om att öka medvetenheten, utbyta bästa praxis, överföra teknik och säkerställa att de finansiella åtagandena från Köpenhamn investeras effektivt.

33.

Kommittén anser att det krävs större konvergens på internationell och nationell nivå i ansträngningarna för att ta itu med klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald på ett sätt som ger ömsesidig förstärkning och för att optimera möjligheterna för de globala processer som pågår inom ramen för de internationella konventionerna.

34.

ReK uppmanar EU att stödja en ökad användning av ekosystembaserade strategier inom ramen för UNFCCC-finansieringen, inbegripet FN:s program för minskade utsläpp från avskogning och markförstöring (REDD/REDD+), och att arbeta för att utvidga detta program till att inte enbart omfatta skogar utan också andra ekosystem som våtmarker.

35.

Kommittén upprepar sitt åtagande att nå ett internationellt bindande avtal och framhåller att de nationella regeringarna endast kommer att kunna uppfylla sina mål med de lokala och regionala myndigheternas aktiva medverkan.

36.

Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att lägga fram denna resolution för Europeiska rådets ordförande, det belgiska ordförandeskapet för EU, Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt för UNFCCC.

Bryssel den 6 oktober 2010

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO