26.6.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 168/10


Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2010/C 168/09

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

Ansökan om ändring enligt artikel 9

”ROBIOLA DI ROCCAVERANO”

EG-nr: IT-PDO-0217-0024-13.09.2005

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen:

Produktens beteckning

Image

Produktbeskrivning

Image

Geografiskt område

Image

Bevis på ursprung

Image

Framställningsmetod

Image

Samband

Image

Märkning

Nationella krav

Image

Annat (specificera)

2.   Typ av ändring(ar):

Ändring av sammanfattande dokument eller sammanfattning

Image

Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att de offentliga myndigheterna har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar):

3.1   Produktbeskrivning:

Möjligheten att förädla produkten har lagts till.

Den föregående produktspecifikationen innehöll inga uppgifter om möjligheten att förädla produkten. Det är vanligt att osten förädlas i dag och detta är mycket uppskattat av marknaden. Förädlingen går ut på att en del av produktionen av ”Robiola di Roccaverano” får mogna under längre eller kortare perioder. Denna metod bygger på en gammal tradition.

Kantens lägsta tillåtna höjd har ändrats från 4 till 2,5 cm, eftersom mängden ”Robiola di Roccaverano” som framställs uteslutande av getmjölk har ökat kraftigt under de senaste åren. Dessutom har producenterna på nytt börjat använda koaguleringskärl som på den lokala dialekten kallas bicchieroni eller pignatin i stor omfattning. Dessa kärl rymmer som mest 1,8 l mjölk, jämfört med den normala volymen på högst 2 l. För att uppnå den vassleavskiljning som är typisk för ”Robiola di Roccaverano” i dessa behållare går det inte att fylla dem helt och hållet. När man uteslutande eller till största delen använder getmjölk får man dessutom en lägre kanthöjd än när man till största delen använder ko- och fårmjölk, på grund av getmjölkens fysiokemiska egenskaper.

3.2   Framställningsmetod:

Den lägsta tillåtna fetthalten i torrsubstansen har sänkts från 45 till 40 procent. Även denna ändring hänger ihop med den kraftiga ökningen på senare år av andelen ”Robiola di Roccaverano” som framställs av ren getmjölk eller av getmjölksblandningar. Getmjölk har i genomsnitt en lägre fetthalt i torrsubstansen.

De tillåtna procentandelarna av protein och aska har ändrats. ”Robiola di Roccaverano” har alltid framställts av den mjölk som har producerats på gården, oavsett vilken djurart mjölken kom ifrån. Osten framställs alltså genom en syrakoagulering av en mjölkblandning (från get, får och ko) som präglas inte bara av den produktionsteknik som används utan också av proportionerna mellan de mjölksorter som ingår i blandningen. Procentandelarna av protein och aska påverkas alltså kraftigt av vilken typ av mjölk som används.

Den högsta tillåtna andel komjölk som får användas har ändrats från 85 till 50 procent. Även den tillåtna andelen getmjölk har ändrats och får högst uppgå till 50 procent. Denna ändring har gjorts på grund av utvecklingen sedan 1990-talet då uppfödningen av kor och får i regionen har minskat kraftigt eller till och med försvunnit och har ersatts med getuppfödning. Denna förändring beror på många saker, bland annat att kostnaderna för att etablera och driva en getuppfödning är lägre, getter är härdigare och att getuppfödningen innebär att det går att utnyttja de stora områden som inte odlas i regionen. Dessutom sker det en återgång till äldre traditioner i produktionsområdet för ”Robiola di Roccaverano” där uppfödningen av kor och får var mindre omfattande under 1950- och 1960-talen och så gott som uteslutande bedrevs för att få fram drag- eller packdjur, medan uppfödningen av getter var mer utbredd. Med hjälp av denna preliminärt godkända ändring av produktspecifikationen har producenterna dessutom förbättrat produktens kvalitet (som har belönats flera gånger både nationellt och internationellt) och produktionsbasen har utökats tack vare att unga jordbrukare har startat nya företag i den marginaliserade och missgynnade regionen Langa Astigiana och angränsande byar.

I produktspecifikationen har det lagts till uppgifter om vilka raser av get, får och kor som används för produktionen av den mjölk som används för att framställa ”Robiola di Roccaverano” och även uppgifter om djurens utfodring.

3.3   Geografiskt område:

Det geografiska området har beskrivits mer ingående i sammanfattningen för att följa den nya lagstiftningen.

3.4   Bevis på ursprung:

Ursprungsbeviset har angetts i sammanfattningen och i produktspecifikationen, i enlighet med gemenskapslagstiftningen.

3.5   Samband:

De uppgifter som visar att ”Robiola di Roccaverano” har sitt ursprung i det geografiska området och uppgifter om detta samband har lagts till i sammanfattningen och i produktspecifikationen. Dessa uppgifter finns redan i kommissionens dokument eftersom de är en integrerad del av de dokument som låg till grund för registreringen.

3.6   Märkning:

Specifika bestämmelser för märkningen har angetts. Märkningen ska omfatta företagets identitetskod och logotypen för beteckningen, för att garantera att produkten omedelbart går att känna igen och på så sätt ge konsumenten tydlig och fullständig information.

Det måste framgå av märkningen vilken procentuell andel av de olika mjölksorterna som har använts, för att skapa större tydlighet och insyn i fråga om ostens ingredienser, bl.a. med hänsyn till att det på senare år har blivit allt vanligare med allergier och intolerans mot olika livsmedel.

3.7   Annat:

Det anges tydligt att förpackningen måste ske inom produktionsområdet eftersom det är omöjligt att märka osten på ett outplånligt sätt vid framställningsögonblicket, eftersom den är färsk och mjuk och saknar skorpa. Avsaknaden av skorpa kan också leda till att osten torkar ut och oxiderar och även förändra fettsammansättningen.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”ROBIOLA DI ROCCAVERANO”

EG-nr: IT-PDO-0217-0024-13.09.2005

SUB ( X ) SGB ( )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Ministero delle politiche agricole e forestali

Adress:

Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Tfn

+39 0646655104

Fax

+39 0646655306

E-post:

saco7@politicheagricole.gov.it

2.   Grupp:

Namn:

Consorzio per la Tutela del Formaggio Robiola di Roccaverano

Adress:

Via Roma 8

Roccaverno AT

ITALIA

Tfn

+39 014488465

Fax

+39 014493350

E-post:

info@robioladiroccaverano.com

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 1.3 –

Ost

4.   Produktspecifikation:

(sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

4.1   Namn:

”Robiola di Roccaverano”

4.2   Beskrivning:

”Robiola di Roccaverano” produceras året om. Denna ost framställs av färsk surmjölk som får mogna eller förädlas.

”Robiola di Roccaverano” är cylinderformad med jämna, något kantiga ovan- och undersidor och en lätt konvex kant. Ovan- och undersidorna har en diameter på 10–14 cm och kanten är 2,5–4 cm hög. Ostens vikt varierar mellan 250 och 400 gram.

Följande referensparametrar används i fråga om fetthalt, proteinhalt och halt av aska i ”Robiola di Roccaverano”:

Fetthalt: minst 40 procent torrsubstans

Proteinhalt: minst 34 procent torrsubstans

Aska: minst 3 procent torrsubstans

Smaken på ”Robiola di Roccaverano” varierar beroende på mognadsgrad:

 

Färsk ost, som framställs mellan den fjärde och tionde mognadsdagen: Ytan kan vara lätt överdragen av naturligt växande mögel, eller sakna det. Ytan är mjölk- eller halmvit, innanmätet är mjölkvitt, med en krämig, mjuk struktur. Osten har en delikat, mustig och/eller lätt syrlig smak och arom.

 

Förädlad produkt, som framställs från och med den elfte mognadsdagen: Ytan är täckt av naturligt växande mögel. Ytan är krämvit, halmfärgad eller lätt rödaktig, innanmätet är mjölkvitt med en mjuk och något kompakt struktur som beroende på graden av mognad kan vara krämig i området närmast ytan.

4.3   Geografiskt område:

Det geografiska området omfattar det administrativa territoriet för följande kommuner i provinsen Asti: Bubbio, Cessole, Loazzolo, Mombaldone, Monastero Bormida, Olmo Gentile, Roccaverano, San Giorgio Scarampi, Serole och Vesime. Det geografiska området omfattar följande kommuner i provinsen Alessandria: Castelletto d’Erro, Denice, Malvicino, Merana, Montechiaro d’Acqui, Pareto, Ponti, Spigno Monferrato samt kommunen Cartosios territorium vid vattendraget Erros västra strand.

4.4   Bevis på ursprung:

Varje fas i produktionsprocessen kontrolleras genom att varje produkt registreras vid in- och utförsel. Övervakningen och den föreskrivna registreringen, som förvaltas av kontrollorganet för uppfödarna, producenterna, förädlarna och förpackningsföretagen, samt den deklaration av producerade kvantiteter som ska lämnas så snart som möjligt till kontrollorganet, gör det möjligt att garantera produktens spårbarhet. De skiften av ängar, betesmarker och skogar som används ska vara registrerade i en förteckning som kontrollorganet upprätthåller. Alla fysiska eller juridiska personer som är införda i dessa register övervakas av kontrollorganet.

4.5   Framställningsmetod:

Vid framställningen av ”Robiola di Roccaverano” ska fullfet obehandlad mjölk användas från getter av raserna Roccaverano och Camosciata Alpina eller korsningar av dessa raser, får av rasen Pecora delle Langhe och kor av raserna Piemontese och Bruna Alpina eller korsningar av dessa raser. De olika mjölksorterna ska användas i följande proportioner: fullfet obehandlad getmjölk som får, men inte måste, blandas med en mjölkblandning vars proportioner får variera, men som ska bestå av minst 50 procent fullfet obehandlad komjölk och/eller högst 50 procent fårmjölk från på varandra följande mjölkningar som har utförts inom en tidsperiod på mellan 24 och 48 timmar. Den procentuella andelen av de olika mjölksorter som ingår i osten ska anges på etiketten.

Får och getter ska utfodras genom bete under perioden den 1 mars till den 30 november, med färskt eller torkat grönfoder och med spannmål, balj- och oljeväxter samt bearbetningar av dessa. Kor ska utfodras genom bete, med färskt eller torkat grönfoder och med spannmål, balj- och oljeväxter samt bearbetningar av dessa.

Fodret till samtliga djur måste till minst 80 procent komma från produktionsområdet.

När syrningsprocessen har inletts tillsätts löpe av animaliskt ursprung till mjölken, vid en temperatur på 18–24 °C. Därefter får mjölken vila för att den ska kunna koagulera, vilket sker inom 8–36 timmar beroende på klimat- och miljöförhållandena under tillverkningen. Blandningen får ligga i formar under högst 48 timmar och formarna vänds regelbundet för att underlätta vassleavrinningen.

Produktens ovan- och undersidor torrsaltas när formen vänds, eller när ostarna tas ur formarna. Den naturliga mogningen sker genom att den färska produkten lagras i lämpliga lokaler under minst tre dagar efter formläggningen. Produkten får säljas från och med den fjärde dagen efter formläggningen, eller så får mognadsprocessen fortsätta på plats och/eller hos förädlare. ”Robiola di Roccaverano” betraktas som förädlad från och med den tionde dagen efter formläggningen.

Förpackningen måste göras inom produktionsområdet eftersom osten är färsk och mjuk och avsaknaden av skorpa kan leda till att osten torkar ut och oxiderar och fettsammansättningen förändras.

Dessutom går det inte vid produktionstillfället att märka osten på ett outplånligt sätt eftersom den saknar skorpa.

4.6   Samband:

Jordmånen är lerig och den undre delen av jordmånen är märgelhaltig. Inom vissa områden har jordpackningen lett till att avlagringar har framträtt, med ett mycket tjockt lager lerjord som har hög vattenlagringsförmåga och som är mycket bördig. Klimatet är ett utpräglat inlandsklimat med mycket kalla perioder, kraftiga snöfall och många omslag mellan frost och tö under vintern, följt av en snabb övergång till höga sommartemperaturer i slutet av juni. Variationen i nederbörden är begränsad och är i genomsnitt 300 mm per år, med mycket liten nederbörd under vår och sommar vilket kan leda till svår torka.

Dessa pedoklimatiska förhållanden skapar en typisk flora av foderväxter på ängar och betesmarker. Floran är blandad och domineras av gräsarter (omkring 75 procent) baljväxter (25 procent), samt en mängd aromatiska växter och medicinalväxter. Bland de viktigaste grässorterna kan nämnas repen (Lolium spp.), hundäxingar (Dactylis glomerata), svingel (Festuca spp.), gröe (Poa spp.), vårbrodd m.fl. Bland de viktigaste baljväxterna kan nämnas backklöver (Trifolium montanum), käringtand (Lotus corniculatus), röllikor (Achillea spp.) m.fl. Bland de aromatiska växterna kan man förutom vårbrodd nämna raden av flockblommiga växter, som vildmorot (Daucus carota carota), åkertistel (Cirsium arvense), salvia (Salvia officinalis), lavendel (Lavandula latifolia), flera timjanarter (Thymus spp.), vinruta (Ruta graveolens), stenros (Rosa canina canina) osv. Alla dessa foderväxter bidrar med naturligt avvägda näringsämnen i fråga om förhållandet mellan kolhydrater, proteiner och vitaminer och ger ett foder av hög kvalitet för får, getter och nötboskap. De särskilda egenskaperna hos denna väldoftande och aromatiska flora överförs också till den mjölk som ger osten ”Robiola di Roccaverano” en doft som särskiljer den från alla andra ostar.

Fåren och getterna får också beta i skogarna, som inte bara skyddar jordmånen utan även skyddar boskapen från alltför höga temperaturer under sommaren.

I ett manuskript av fader Pistone från 1899 återges historien för Roccaverano församling med byar från åren 960–1860. Bland de historiska uppgifterna av politiskt intresse finns också ekonomiska uppgifter som visar vilken betydelse ”Robiola di Roccaverano” har haft. Bland annat framgår att Roccaverano höll fem marknader varje år där man sålde de ”utmärkta ostarna från Robiola” på export. Det hänvisas uttryckligen till export eftersom osten vid den tiden inte bara var känd i Italien utan även i Frankrike. ”Robiola di Roccaverano” betraktades alltså inte som vilken ost som helst utan hade redan en specifik beteckning och egenskaper som särskilde den från andra ostar. ”Robiola di Roccaverano” som har framställts på hantverksmässigt sätt kan lagras i upp till ett halvår i olja, i glasburkar eller inlagd i halm.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

I.N.O.Q.

Adress:

Piazza Carlo Alberto Grosso 82

12033 Moretta CN

ITALIA

Tfn

+39 0172911323

Fax

+39 0172911320

E-post:

inoq@isiline.it

4.8   Märkning:

När osten saluförs ska ostens emballage förslutas genom ett självhäftande sigill med beteckningens logotyp i form av ett stiliserat ”R”. I den grafiska symbolen med ett versalt ”R” i brunt finns ett torn med skottgluggar, inspirerat av kommunen Roccaveranos historiska torn. Öglan på R:et representerar en ostform för ”Robiola di Roccaverano” och i benet finns en utsmyckning i grönt och i ljust gröngult som ska representera betesmarkerna och det behagligt böljande landskapet i Langa. R:et är inneslutet i en mörkgrön cirkel där orden ”Robiola di Roccaverano” är inskrivna i vit text med versaler och med en liten vit stiliserad blomma längst ner. Hela logotypen trycks på vit bakgrund. Under beteckningens logotyp ska produktionsföretagets identifieringskod anges tillsammans med etikettens löpnummer. Dessa nummer ska vara angivna mot en ockrafärgad bakgrund i fråga om ”Robiola di Roccaverano” som har framställts av enbart getmjölk och mot en vit bakgrund för ost som har framställts av blandad mjölk. Av etiketten måste det framgå vilka procentandelar av de olika mjölksorterna som har använts. Varje ost ska säljas hel, förpackad och försedd med sigill.

Image


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.