52010PC0181

Förslag till rådets beslut om avslutande av samrådsförfarandet med Republiken Madagaskar i enlighet med artikel 96 i AVS-EG-partnerskapsavtalet /* KOM/2010/0181 slutlig - NLE 2010/0096 */


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 26.4.2010

KOM(2010)181 slutlig

2010/0096 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om avslutande av samrådsförfarandet med Republiken Madagaskar i enlighet med artikel 96 i AVS-EG-partnerskapsavtalet

MOTIVERING

Efter maktövertagandet genom våld i Madagaskar den 17 mars 2009 utropades Andry Rajoelina till ordförande för Madagaskars övergångsmyndighet.

Med tanke på att detta våldsamma maktövertagande utgör en allvarlig kränkning av de grundsatser som anges i artikel 9 i AVS–EG-avtalet, nedan kallat Cotonouavtalet , sände rådet och kommissionen den 9 juni 2009 en skrivelse till Madagaskars övergångsmyndighet genom en inbjudan till samråd med tillämpning av artikel 96 i det avtalet.

Under det första mötet inom ramen för detta samråd, som ägde rum i Bryssel den 6 juli 2009, mottog Europeiska unionen inte några tillfredsställande förslag från Madagaskar.

Eftersom Europeiska unionen är öppen för dialog och har full förståelse för att den politiska situationen i Madagaskar är komplex, föreslog den en förlängning av samrådet för att uppmuntra Madagaskars övergångsmyndighet att fortsätta sina förhandlingar med de politiska grupperingarna i Madagaskar, under överinseende av den gemensamma medlingsgruppen bestående av Afrikanska unionen (AU), Sydafrikanska utvecklingsgemenskapen (SADC), Internationella organisationen för fransktalande länder (OIF) och Förenta nationerna (FN), i syfte att nå en samförståndslösning som skulle möjliggöra en återgång till konstitutionellt styre.

Efter förhandlingar under överinseende av denna gemensamma medlingsgrupp för Madagaskar, vilka i synnerhet främjades av utnämnandet av Moçambiques förre president Joaquim Chissano till chefsförhandlare vid SADC:s toppmöte i juni 2009, undertecknade ledarna för de fyra politiska grupperingarna den 9 augusti 2009 i Maputo ”det politiska avtalet i Maputo”, ”övergångsstadgan” och andra avtal, i vilka det bl.a. föreskrivs att det ska inrättas institutioner som ska styra övergångsprocessen och inom femton månader anordna president- och parlamentsval. Dessa avtal, som skulle genomföras inom 30 dagar och genom vilka nyckelposterna i övergångsinstitutionerna skulle tillsättas genom samförstånd, kompletterades med ”tilläggsakten till övergångsstadgan för Madagaskar” som undertecknades av de fyra ledarna för de politiska grupperingarna den 6 november 2009 i Addis Abeba.

Trots upprepade ansträngningar från den gemensamma medlingsgruppen under de senaste månaderna, med stöd av världssamfundet, och trots det senaste ad hoc-initiativet från AU-kommissionens ordförande, har de fyra politiska grupperingarna inte nått någon överenskommelse om genomförandet av den övergångsprocess som de slutit avtal om i Maputo och Addis Abeba. Andry Rajoelina har emellertid inlett en ensidig övergångsprocess, som bl.a. omfattar utnämning av en premiärminister och en regering samt anordnande av val i maj 2010, vilket strider fullständigt mot grundtanken och innehållet i Maputoavtalen och Addis Abeba-stadgan.

Europeiska unionen anser att den inte kan ställa sig bakom denna ensidiga övergångsplan som dessutom inte kan bidra med någon lösning på den nuvarande krisen som är hållbar och möjliggör en återgång till konstitutionellt styre i Madagaskar.

På grundval av detta föreslås följande åtgärder:

- Beslut bör fattas om att avsluta det samråd med Madagaskars övergångsmyndighet som inletts på grundval av artiklarna 9 och 96 i Cotonouavtalet och Madagaskars myndigheter bör underrättas om att en serie lämpliga åtgärder rörande gemenskapens stöd till samarbetet med Madagaskar kommer att vidtas. Dessa åtgärder kommer inte att påverka insatser som kan komma att vidtas för att underlätta en återgång till ett lagligt styre i Madagaskar eller humanitära insatser eller direkt stöd till befolkningen, och de kommer att garantera att rättssäkerheten i samband med genomförandekontrakten för redan vidtagna åtgärder bibehålls.

- Om det uppenbarar sig en möjlighet till ett positiv lösning präglad av samförstånd och delaktighet mellan samtliga parter i Madagaskar rörande en övergångsprocess, förbehåller sig Europeiska unionen sig rätten att vidta kompletterande åtgärder beträffande denna process.

2010/0096 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om avslutande av samrådsförfarandet med Republiken Madagaskar i enlighet med artikel 96 i AVS-EG-partnerskapsavtalet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 218.2,

med beaktande av AVS–EG-partnerskapsavtalet som undertecknades i Cotonou den 23 juni 2000[1] och ändrades i Luxemburg den 25 juni 2005[2] (nedan kallat Cotonouavtalet ), särskilt artikel 96,

med beaktande av det interna avtalet mellan företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om åtgärder och förfaranden för genomförandet av Cotonouavtalet[3], särskilt artikel 3,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

1. Grundsatserna i artikel 9 i Cotonouavtalet har kränkts.

2. I enlighet med artikel 96 i Cotonouavtalet inleddes den 6 juli 2009 samråd med Republiken Madagaskar i närvaro av företrädare för gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområde, och vid detta tillfälle lade företrädarna för Madagaskars styrande övergångsmyndighet inte fram några tillfredsställande förslag och åtaganden.

3. Europeiska unionen föreslog en förlängning av samrådet för att uppmuntra Madagaskars övergångsmyndighet att fortsätta sina förhandlingar med de politiska grupperingarna i Madagaskar, under överinseende av den gemensamma medlingsgruppen, i syfte att nå en samförståndslösning.

4. Under överinseende av den gemensamma medlingsgruppen, med president Chissano som ordförande, undertecknade de fyra politiska grupperingarna i Madagaskar avtal i Maputo den 9 augusti 2009, enligt vilka det ska inrättas övergångsinstitutioner som ska administrera övergången och inom femton månader anordna president- och parlamentsval. Dessa avtal kompletterades med ”tilläggsakten till övergångsstadgan för Madagaskar”, som undertecknades den 6 november 2009 i Addis Abeba.

5. Därefter har de fyra politiska grupperingarna inte kunnat nå någon kompromiss för hur dessa avtal ska genomföras i praktiken. Den styrande övergångsmyndigheten har emellertid inlett en ensidig övergångsprocess, som bl.a. omfattar utnämning av en premiärminister och en regering samt anordnande av val i maj 2010, vilket fullständigt strider mot andan och innehållet i Maputoavtalen och Addis Abeba-stadgan.

6. Följaktligen bör beslut fattas om att avsluta det samråd som inletts på grundval av artikel 96 i Cotonouavtalet och lämpliga åtgärder vidtas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Härmed avslutas det samråd som inletts med Republiken Madagaskar i enlighet med artikel 96 i Cotonouavtalet.

Artikel 2

De åtgärder som anges i den bifogade skrivelsen ska antas som lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 96.2 c i Cotonouavtalet.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas. Det ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning .

Det ska gälla i tolv månader. Det ska ses över regelbundet.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA

Utkast till skrivelse

Herr ordförande,

Europeiska unionen fäster stor vikt vid grundsatserna i artikel 9 i AVS–EG-partnerskapsavtalet som undertecknades i Cotonou den 23 juni 2000 och ändrades i Luxemburg den 25 juni 2005, nedan kallat AVS-EG-avtalet , rörande respekten för de mänskliga rättigheterna, de demokratiska principerna och rättsstatsprincipen, på vilka partnerskapet AVS–EU grundar sig.

I denna anda gav Europeiska unionen omedelbart efter det våldsamma maktövertagandet i Madagaskar den 17 mars 2009 uttryck för sin åsikt att maktövertagandet utgjorde en allvarlig kränkning av de grundsatser som anges i artikel 9 i Cotonouavtalet.

I enlighet med artikel 96 i avtalet inledde den en politisk dialog med de styrande vilken medförde att ett samråd inleddes för att undersöka situationen och finna möjliga lösningar för en snabb återgång till konstitutionellt styre. Under det första mötet inom ramen för detta samråd, som ägde rum i Bryssel den 6 juli 2009, mottog Europeiska unionen inte några tillfredsställande förslag från Madagaskar.

Eftersom Europeiska unionen är öppen för dialog och har full förståelse för att den politiska situationen i Madagaskar är komplex föreslog den en förlängning av samrådet för att uppmuntra Madagaskars övergångsmyndighet att fortsätta sina förhandlingar med de politiska grupperingarna i Madagaskar, under överinseende av den gemensamma medlingsgruppen bestående av Afrikanska unionen (AU), Sydafrikanska utvecklingsgemenskapen (SADC), Internationella organisationen för fransktalande länder (OIF) och Förenta nationerna (FN), i syfte att nå en samförståndslösning som möjliggör en återgång till ett konstitutionellt styre.

Efter förhandlingar under överinseende av denna gemensamma medlingsgrupp för Madagaskar, vilka i synnerhet främjades av utnämnandet av Moçambiques förre president Joaquim Chissano till chefsförhandlare vid SADC:s toppmöte i juni 2009, undertecknade ledarna för de fyra politiska grupperingarna den 9 augusti 2009 i Maputo ”det politiska avtalet i Maputo”, ”övergångsstadgan” och andra avtal, i vilka det bl.a. föreskrivs att det ska inrättas institutioner som ska styra övergångsprocessen och inom femton månader anordna president- och parlamentsval. Dessa avtal, som skulle genomföras inom 30 dagar och genom vilka nyckelposterna i övergångsinstitutionerna skulle tillsättas genom samförstånd, kompletterades med tilläggsakten till övergångsstadgan för Madagaskar som undertecknades av de fyra ledarna för de politiska grupperingarna den 6 november 2009 i Addis Abeba.

Trots upprepade ansträngningar från den gemensamma medlingsgruppen under de senaste månaderna, med stöd av världssamfundet, och det senaste ad hoc-initiativet från AU-kommissionens ordförande, har de fyra politiska grupperingarna inte nått någon överenskommelse om genomförandet av den övergångsprocess som de slutit avtal om i Maputo och Addis Abeba. Andry Rajoelina har emellertid inlett en ensidig övergångsprocess, som bl.a. omfattar utnämning av en premiärminister och en regering samt anordnande av val i maj 2010, vilket strider fullständigt mot andan och innehållet i Maputoavtalen och Addis Abeba-stadgan.

Mot denna bakgrund har Europeiska unionen beslutat att avsluta samrådet och i enlighet med artikel 96.2 c i det ändrade Cotonouavtalet vidta nedanstående lämpliga åtgärder.

- Det humanitära biståndet och katastrofhjälpen påverkas inte.

- Det budgetstöd som föreskrivs i de nationella vägledande programmen inom ramen för nionde och tionde Europeiska utvecklingsfonden dras in.

- Projekten och programmen inom ramen för den nionde Europeiska utvecklingsfonden fortsätter att genomföras med undantag för de insatser och utbetalningar som direkt involverar regeringen och dess organ. Ändringarna och tilläggen till de pågående kontrakten behöver granskas från fall till fall. De nya kontrakten avbryts.

- Genomförandet av det nationella vägledande programmet för tionde europeiska utvecklingsfonden avbryts.

- Europeiska kommissionen kan komma att genomföra vissa projekt och program som direkt gynnar befolkningen.

- De regionala projekten kommer att utvärderas från fall till fall.

- Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att omedelbart själv, fullständigt eller partiellt, agera nationell utanordnare för Europeiska utvecklingsfonden (EUF).

- Europeiska unionen kommer att fortsätta att nära följa utvecklingen i Madagaskar och är beredd att stödja genomförandet av en politisk lösning på krisen som är godtagbar för alla parter.

- Den politiska dialogen enligt artikel 8 i Cotonouavtalet kommer att bibehållas och föras så långt som möjligt i samordning med den internationella kontaktgruppen för Madagaskar. Den kan komma att intensifieras så snart en samförståndslösning för återgången till den konstitutionella ordningen har godtagits. Europeiska unionen kommer att fortsätta att nära följa utvecklingen i Madagaskar och är beredd att stödja genomförandet av en politisk lösning på krisen som är godtagbar för alla parter.

Dessa lämpliga åtgärder antas för en inledande period på tolv månader.

Europeiska unionen förbehåller sig rätten att se över och revidera dessa åtgärder för att ta hänsyn till eventuella positiva eller negativa förändringar av situationen i Madagaskar.

Högaktningsfullt

På Europeiska unionens vägnar

kommissionen José Manuel Barroso | rådet |

[1] EGT L 317, 15.12.2000, s. 3.

[2] EUT L 287, 28.10.2005, s. 4.

[3] EGT L 317, 15.12.2000, s. 376. Avtalet ändrat genom EUT L 247, 9.9.2006, s. 48.