52010DC0079

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt angående rådets ståndpunkt inför antagandet av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor samt förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 573/2007/EG om inrättande av Europeiska flyktingfonden för perioden 2008–2013 och om avskaffande av finansieringen av vissa gemenskapsåtgärder samt om nya gränser för högsta tillåtna finansiering /* KOM/2010/0079 slutlig - COD 2009/0027 */


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 5.3.2010

KOM(2010)79 slutlig

2009/0027 (COD)2009/0026 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

angående rådets ståndpunkt inför antagandet av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor samt förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 573/2007/EG om inrättande av Europeiska flyktingfonden för perioden 2008–2013 och om avskaffande av finansieringen av vissa gemenskapsåtgärder samt om nya gränser för högsta tillåtna finansiering

2009/0027 (COD)2009/0026 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

angående rådets ståndpunkt inför antagandet av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor samt förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 573/2007/EG om inrättande av Europeiska flyktingfonden för perioden 2008–2013 och om avskaffande av finansieringen av vissa gemenskapsåtgärder samt om nya gränser för högsta tillåtna finansiering

1. BAKGRUND

Datum för överlämnandet till Europaparlamentet och rådet av förslaget till förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor (dokument KOM(2009/66 slutlig – [2009/0027(COD): Datum för överlämnandet till Europaparlamentet och rådet av förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 573/2007/EG om inrättande av Europeiska flyktingfonden för perioden 2008–2013 och om avskaffande av finansieringen av vissa gemenskapsåtgärder samt om nya gränser för högsta tillåtna finansiering (dokument KOM(2009)67 - 2009/0026(COD): | 19 februari 2009 18 februari 2009 |

Datum för Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande: | Ej tillämpligt |

Datum för Europaparlamentets yttrande vid första behandlingen: | 7 maj 2009 |

Datum för överlämnande av ändringsförslaget: | Ej tillämpligt |

Datum för antagande av rådets ståndpunkt: | 25 februari 2010 |

2. SYFTET MED KOMMISSIONENS FÖRSLAG

Förslaget till förordning om inrättandet av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor och förslaget om ändring av beslutet om inrättande av Europeiska flyktingfonden 2008–2013 hör samman med EU:s ansträngningar att utarbeta en gemensam asylpolitik. Detta bottnar i att rådet och Europeiska rådet efterlyst en stödstruktur i asylfrågor och aviserades i den strategiska plan för asylpolitiken som kommissionen antog i juni 2008. Kommissionen föreslår att en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor inrättas, med uppgift dels att underlätta och stärka samarbetet mellan medlemsstaterna i asylfrågor och dels att bidra till att den gemensamma asylpolitiken blir genomförd. Eftersom byrån blir en tillsynsmyndighet är den ett sådant organ som avses i artikel 185 i budgetförordningen. Byrån ska finansieras via en budgetpost i Europeiska unionens allmänna budget. För att göra det enklare att utnyttja tillgängliga medel, och eftersom Europeiska byrån för samarbete i asylfrågor ska ansvara för en del uppgifter som i dag finansieras via Europeiska flyktingfonden, ska enligt förslaget till beslut en del av de budgetmedel som nu anslås till fonden överföras till byrån så att det praktiska samarbetet i asylfrågor kan finansieras på optimalt sätt.

3. KOMMENTARER ANGÅENDE RÅDETS STÅNDPUNKT

3.1 Allmän iakttagelse angående rådets ståndpunkt

Texten till rådets ståndpunkt överensstämmer i sak och i stor utsträckning med kommissionens förslag och kan därför helt stödjas.

3.2 Överenskommelse i samband med rådets ståndpunkt

Rådets ståndpunkt är resultatet av intensiva interinstitutionella förhandlingar efter det att kommissionen lagt fram sitt förslag den 18 februari 2009 och Europaparlamentet antagit sitt yttrande vid den första behandlingen den 6 maj 2009. Informella och tekniska möten har gjort det möjligt att nå fram till kompromisser i olika ouppklarade frågor. Förslaget till beslut om finansieringen av byrån har inte ändrats, vare sig av Europaparlamentet eller rådet.

Efter dessa förhandlingar uppnådde Coreper en överenskommelse om texten den 11 november 2009. Den 16 november 2009 bekräftade ordföranden i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och inrikesfrågor, Juan Fernando López Aguilar, genom en skrivelse till rådsordförandeskapet att föredragandena av betänkande och yttranden godkänt den av Coreper antagna texten samt det bifogade interinstitutionella uttalandet, och meddelade att om texterna formellt översänds till Europaparlamentet som rådets ställningstagande skulle han rekommendera sitt utskott och därefter kammaren att godta den utan ändringar. På grundval av detta nådde Coreper en politisk överenskommelse den 20 november 2009.

De viktigaste förhandlingspunkterna där enighet uppnåtts är följande:

En kompromiss har nåtts om en neutral formulering av de solidaritetsmekanismer som byrån stödjer (omplacering och vidarebosättning) så att byrån verkningsfullt ska kunna lämna sitt stöd till alla nuvarande och framtida mekanismer.

En kompromiss har nåtts kring utnämningen av byråns direktör, som ger Europaparlamentet ett starkt inflytande eftersom det får avge ett yttrande efter utfrågning av byråstyrelsens kandidat, varefter styrelsen måste redogöra för på vilket sätt parlamentets yttrande beaktats vid den slutgiltiga utnämningen av den verkställande direktören. Parlamentet vill att denna institutionellt övergripande bestämmelse ska ingå i det arbete som nu pågår i interinstitutionella arbetsgruppen för tillsynsorganen. Följande interinstitutionella uttalande har följaktligen antagits:

" Europaparlamentet, rådet och kommissionen har upprättat en interinstitutionell arbetsgrupp för att utvärdera tillsynsorganens enhetlighet, effektivitet, ansvarsskyldighet och öppenhet, för att komma fram till gemensamma förutsättningar för hur arbetet kan förbättras. Arbetsgruppen är för närvarande inriktad på ett antal nyckelområden, till exempel [tillsynsorganens] roll och position inom EU:s institutionella ramar, deras inrättande, struktur och funktion, samt frågor som rör deras finansiering, budgetövervakning och förvaltning.

Den metod som man enats om för att utnämna direktören för den framtida europeiska byrån för samarbete i asylfrågor (artikel 28 i grundförordningen), innebär att Europaparlamentet får anta ett yttrande om den utvalda kandidaten och att styrelsen ska informera Europaparlamentet om på vilket sätt detta yttrande har beaktats. Detta bör ses mot bakgrund av de interinstitutionella ansträngningarna att förbättra tillsynsorganens styrning och ansvarskyldighet."

FN:s flyktingkommissariats (UNHCR) medverkan i byråns arbete har varit föremål för en överenskommelse mellan rådet och Europaparlamentet så att byrån till fullo ska kunna dra nytta av UNHCR:s sakkunskap i det kommande arbetet.

På Europaparlamentets begäran har en kompromiss kunnat nås för att civilsamhället till fullo ska bli delaktigt i byråns arbete, med hjälp av en rådgivande grupp, vars verksamhetsregler har formulerats.

4. SLUTSATS

Rådets ståndpunkt och det bifogande interinstitutionella uttalandet motsvarar målsättningarna för kommissionens ursprungliga förslag. Kommissionen kan följaktligen godkänna texten.