16.9.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 223/20


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2009/C 223/10

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006. Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”HOPFEN AUS DER HALLERTAU”

EG nr: DE-PGI-005-0529-14.03.2006

SUB ( ) SGB ( X )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Bundesministerium der Justiz

Adress:

Mohrenstraße 37

10117 Berlin

DEUTSCHLAND

Tfn

+49 3020259333

Fax

+49 3020258251

E-post:

2.   Grupp:

Namn:

Hopfenpflanzerverband Hallertau e.V.

Adress:

Kellerstraße 1

85283 Wolnzach

DEUTSCHLAND

Tfn

+49 8442957200

Fax

+49 8442957270

E-post:

info@deutscher-hopfen.de

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Humle, klass 1.8:

Övriga produkter i bilaga I

4.   Produktspecifikation:

(sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

4.1.   Beteckning:

”Hopfen aus der Hallertau”

4.2.   Beskrivning:

 

Botanik:

Humle hör till släktet hampväxter (cannabinaceae) och ordningen Urticales. Arten är tvåbyggare, dvs. den har han- och honblommor på skilda plantor. Endast honplantorna ger frukter, som kallas kottar (lupuli strobulus).

 

Produkter:

Det skydd enligt förordning (EG) nr 510/2006 som begärs för beteckningen av humle från Hallertau avser uteslutande de torkade humlekottarna och deras bearbetningsprodukter i form av humlepellets eller humleextrakt. Till de konventionella humleprodukterna räknas bland annat pellets av typ 90 och lupulianrikade pellets av typ 45, liksom koldioxid-humleextrakt och etanol-humleextrakt. Vid framställningen av pellets mals humlen, och formpressas. Vid extraktion löses ingredienserna ur pelletsen med hjälp av lösningsmedlen koldioxid och etanol.

 

Användning:

Hopfen aus der Hallertau och dess bearbetningsprodukter används till 99 % i ölbryggningen, och bitterämnena och de eteriska oljorna i humlesorterna från Hallertau påverkar därvid vörtstyrkan på ett avgörande sätt.

I Hallertau, som är världens största sammanhängande humleodlingsområde, odlas i dag cirka en tredjedel av världsproduktionen av humle. Området har därför också ett brett spektrum av humlesorter, både i fråga om beska och aromatiska sorter.

Beska sorter som odlas i Hallertau är bland annat följande:

Hallertauer Magnum

Hallertauer Taurus

Herkules

Northern Brewer

Aromatiska sorter som odlas i Hallertau är bland annat följande:

Hallertauer Tradition

Perle

Spalter Select

Saphir

Hallertauer Mittelfrüh

Hersbrucker Spät

4.3.   Geografiskt område:

Det geografiska humlodlingsområdet Hallertau utgörs av länen (Landkreis) Eichstätt, Freising, Kehlheim, Landshut, Nürnberger Land och Pfaffenhofen.

4.4.   Bevis på ursprung:

Tack vare det befintliga officiella märkningsförfarandet för sort, årgång och odlingsområde kan man i dag garantera officiellt övervakad spårbarhet i hela produktionskedjan, från odling hos humleodlaren via bearbetning till bryggerierna. För varje saluförings- och bearbetningssteg genomförs ett officiellt intygsförfarande, som registreras av den behöriga myndigheten. Efter skörd kontrolleras alla humlepartier av ett laboratorium, och efter det officiella märkningsförfarandet övertas humlen av humlehandlar- och bearbetningsföretagen.

4.5.   Framställningsmetod:

 

Humleodling:

”Hallertauer Hopfen” odlas på humleställningar i odlingsområdet. Vårarbetet börjar i mars. Humlen skärs, ståltråd spänns upp, sedan följer arbetet med att leda plantorna uppför ställningarna, ansa dem och skydda dem mot skadeinsekter, och även den mekaniska markbehandlingen. Beroende på sort skördas humlen mellan slutet av augusti och mitten av september.

 

Bearbetning:

För att säkra kvaliteten på ”Hallertauer Hopfen” måste humlen lagras kallt så snart den skördats och efter förpackning i det första salutföringssteget. Den internationella humlehandeln har därför byggt lämpliga lager i odlingsområdet Hallertau. Efter den kylda lagringen av råhumlen bearbetas den till humleprodukter som pellets och extrakt. Vid pelletering mals de torkade humlekottarna och pressas till pellets. Delvis bearbetas dessa pellets sedan till extrakt genom att beståndsdelarna extraheras ur pelletsen.

4.6.   Samband:

Humleodlingen i Hallertau har pågått i över 1 100 år, och dokumenteras för första gången år 860. Området har gynnsamma mark- och klimatförhållanden för humleodling Det ligger i ett kulligt område med skikt från tertiärtiden och djupa, luckra jordar. Området är frostfritt från slutet av april, har en medeltemperatur på 7,7° C, måttliga 1 673 timmar sol per år och rik nederbörd på 816 mm per år. Allt detta är av stor betydelse för odlingen. På grund av sina särpräglade klimat- och markförhållanden uppskattas Hallertau särskilt av den internationella bryggarbranschen. Humleodlarna i Hallertau har en kunskap som utvecklats under generationer, men kan också stödja sig på ständig, kvalificerad rådgivning, vilket är av största vikt för odlingen, som till 70 % exportteras till över 100 länder i världen. För de flesta bryggerier i världen är ”Hallertauer Hopfen” numera ett kvalitetsbegrepp som åtnjuter högsta aktning, både nationellt och internationellt. Den noggranna och skonsamma bearbetningen bidrar till det goda rykte som ”Hallertauer Hopfen” har i den internationella bryggeribranschen. Den höga kvaliteten gör att många kunder inte kan tänka sig ölproduktion utan ”Hallertauer Hopfen” längre. Odlingsområdet får dessutom en mycket egen charm genom de traditionella humle- och folkfesterna, t.ex. Wolnzacher Volksfest i augusti, eller Mainburger Gallimarkt i början av oktober, eller den årliga humledrottningstävlingen.

4.7.   Kontrollorgan:

Namn:

Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Institut für Ernährungswirtschaft und Markt

Adress:

Menzinger Strasse 54

80638 München

DEUTSCHLAND

Tfn

+49 8917800333

Fax

+49 8917800332

E-post:

4.8.   Märkning: