52009PC0484

Förslag till rådets beslut om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i Nordostatlantiska fiskerikommissionen /* KOM/2009/0484 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 21.9.2009

KOM(2009) 484 slutlig

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i Nordostatlantiska fiskerikommissionen

MOTIVERING

Enligt artikel 300.2 andra stycket i EG-fördraget krävs ett beslut i rådet, fattat med kvalificerad majoritet på förslag från kommissionen, för att bestämma vilka ståndpunkter som på gemenskapens vägnar ska intas i regionala fiskeriförvaltningsorganisationer, när dessa organisationer ska fatta beslut med rättslig verkan, med undantag av sådana beslut som kompletterar eller ändrar avtalens institutionella ram.

Mot bakgrund av ovanstående krav och efter liknande rådsbeslut och förslag från Europeiska kommissionen för andra regionala fiskeriförvaltningsorganisationer lägger Europeiska kommissionen fram detta beslut om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i Nordostatlantiska fiskerikommissionen. För enhetlighetens skull följer det här förslaget samma tillvägagångssätt som i fråga om andra regionala fiskeriförvaltningsorganisationer.

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om fastställande av gemenskapens ståndpunkt i Nordostatlantiska fiskerikommissionen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37 jämförd med artikel 300.2 andra stycket,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1) Enligt artikel 33 jämförd med artikel 32 i EG-fördraget är ett av målen med den gemensamma fiskeripolitiken att trygga försörjningen. Enligt förordning (EG) nr 2371/2002[1] ska gemenskapen tillämpa försiktighetsmetoden genom att vidta åtgärder för att skydda och bevara levande akvatiska resurser, arbeta för ett hållbart utnyttjande av dem samt minimera fiskeverksamhetens påverkan på de marina ekosystemen. Vidare sägs att gemenskapen gradvis bör genomföra ett synsätt i fiskeriförvaltningen som grundar sig på ekosystemen och bidra till en effektiv fiskeverksamhet inom ramen för en ekonomiskt lönsam och konkurrenskraftig fiske- och vattenbruksnäring som ger en rimlig levnadsstandard för dem som är beroende av fisket och tar hänsyn till konsumenternas intressen.

(2) Genom beslut 81/608/EEG[2] godkände Europeiska gemenskapen 1982 års konvention om framtida multilateralt samarbete om fisket i Nordostatlanten, vilken sedan ändrades 2005. Genom konventionen upprättas en nordostatlantisk fiskerikommission (NEAFC) som, när så är lämpligt, ska utfärda rekommendationer om fiske som bedrivs utanför områden under de avtalsslutande parternas jurisdiktion och som får utfärda rekommendationer om fiske som bedrivs inom ett område under en avtalsslutande parts jurisdiktion för att säkerställa långsiktigt bevarande och optimal användning av fiskeresurserna i konventionsområdet, vilket ger hållbara ekonomiska, miljömässiga och sociala fördelar. Sådana rekommendationer kan bli bindande för gemenskapen.

(3) I enlighet med artikel 300.2 andra stycket i EG-fördraget ska gemenskapens ståndpunkt antas med kvalificerad majoritet genom ett rådsbeslut, på förslag av kommissionen, när ett organ som inrättats genom regionala fiskeriavtal fattar beslut med rättslig verkan (som inte ändrar avtalets institutionella ram).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på gemenskapens vägnar i Nordostatlantiska fiskerikommissionen när den kommissionen ska fatta beslut med rättslig verkan fastställs i bilagan till detta beslut.

Artikel 2

Gemenskapens ståndpunkt i bilagan till detta beslut ska utvärderas och, vid behov, revideras av rådet på kommissionens förslag, senast i samband med det årliga sammanträdet i Nordostatlantiska fiskerikommissionen 2014.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA

Gemenskapens ståndpunkt i Nordostatlantiska fiskerikommissionen

1. PRINCIPER

Europeiska gemenskapen ska göra följande inom ramen för NEAFC:

a) Handla i enlighet med gemenskapens mål inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken, vilket bland annat innebär att genom försiktighetsprincipen garantera ett hållbart utnyttjande av arter som regleras av NEAFC, att främja ett gradvis genomförande av ett synsätt i fiskeriförvaltningen som grundar sig på ekosystemen, att minimera fiskets påverkan på de marina ekosystemen, samt att genom att främja ett ekonomiskt lönsamt och konkurrenskraftigt fiske i gemenskapen säkra en rimlig levnadsstandard för dem som är beroende av fisket och ta hänsyn till konsumenternas intressen.

b) Säkerställa att NEAFC-åtgärderna är förenliga med målen i NEAFC-konventionen.

c) Se till att NEAFC-åtgärderna är förenliga med internationell lag, särskilt bestämmelserna i FN:s havsrättskonvention, FN:s avtal angående bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd och avtalet om att främja fiskefartygens iakttagande av internationella bevarande- och förvaltningsåtgärder på det fria havet.

d) Främja enhetliga ståndpunkter inom regionala fiskeriförvaltningsorganisationer.

e) Sträva efter synergi med den politik som gemenskapen driver som en del av sina bilaterala fiskeriförbindelser med tredjeländer samt samstämmighet med dess politik på området yttre förbindelser.

f) Säkerställa att gemenskapens internationella åtaganden iakttas.

2. Riktlinjer

Europeiska gemenskapen ska, när så är lämpligt, stödja antagandet av följande NEAFC-åtgärder:

a) Bevarande- och förvaltningsåtgärder för fiskeresurserna i NEAFC:s regleringsområde, och i lämpliga fall i NEAFC:s konventionsområde, som är baserade på bästa tillgängliga vetenskapliga rekommendationer, inbegripet totala tillåtna kvoter för arter som regleras av NEAFC. Vid behov ska särskilda åtgärder för bestånd som utsätts för överfiske beaktas, i syfte att undvika eventuella ökningar av fiskeverksamheten.

b) Skyddsåtgärder för känsliga marina ekosystem i NEAFC:s regleringsområde i linje med UNGA-resolutionerna.

c) Skärpta kontroll- och övervakningsåtgärder i NEAFC:s regleringsområde för att förbättra efterlevnaden av NEAFC-åtgärderna.

d) Skärpta insatser mot IUU-fiske.

e) Utveckling av gemensamma metoder tillsammans med andra regionala fiskeriorganisationer, däribland Nordvästatlantiska fiskeriorganisationen, Nordatlantiska laxorganisationen och Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten.

f) Ytterligare tekniska åtgärder baserade på rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet.

g) Fortsatt modernisering av NEAFC till följd av resultatöversynen.

[1] EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

[2] EGT L 227, 12.8.1981, s. 21.