52009PC0081

Förslag till rådets beslut om Europeiska gemenskapens ingående av protokollet om tillämplig lag för underhållsskyldighet /* KOM/2009/0081 slutlig - CNS 2009/0023 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 23.2.2009

KOM(2009)81 slutlig

2009/0023 (CNS)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om Europeiska gemenskapens ingående av protokollet om tillämplig lag för underhållsskyldighet

MOTIVERING

1. SYFTE

Förslaget avser gemenskapens ingående av protokollet om tillämplig lag för underhållsskyldighet som ingicks den 23 november 2007 inom ramen för Haagkonferensen för internationell privaträtt. Det har till syfte att förbättra den rättsliga säkerheten och förutsebarheten för underhållsberättigade och underhållsskyldiga. Eftersom de allra flesta underhållsärenden avser barn är protokollet framför allt en åtgärd för att skydda barn.

2. UTVECKLINGEN AV ETT GEMENSAMT RÄTTSLIGT OMRÅDE INOM GEMENSKAPEN

Europeiska gemenskapen har satt upp målet att skapa ett verkligt rättsligt område baserat på principen om ömsesidigt erkännande av rättsliga avgöranden.

Den 18 december 2008 antog rådet förordning (EG) nr 4/2009 om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet[1]. Enligt artikel 15 i den förordningen ska tillämplig lag i ärenden rörande underhållsskyldighet fastställas i enlighet med Haagprotokollet av den 23 november 2007 om tillämplig lag avseende underhållsskyldighet i de medlemsstater som är bundna av det instrumentet.

Tillämpningen av protokollet i gemenskapen kommer att garantera att enhetliga och harmoniserade bestämmelser om tillämplig lag för underhållsskyldighet tillämpas av medlemsstaterna.

Harmoniserade bestämmelser om tillämplig lag är dessutom en förutsättning för att avskaffa exekvatur för beslut rörande underhåll. Detta innebär att beslut meddelade i en medlemsstat som är bunden av protokollet fritt ska kunna få verkan i en annan medlemsstat utan att det sker någon form av kontroll av innehållet i den medlemsstat där verkställighet begärs. Därmed har det politiska mål som stått på dagordningen sedan rådets möte i Tammerfors 1999 uppnåtts.

På grund av den nära kopplingen mellan målet för förordning (EG) nr 4/2009 och bestämmelserna om tillämplig lag bör protokollet börja tillämpas i gemenskapen senast den dag då förordningen börjar tillämpas, dvs. den 18 juni 2011.

3. 2007 ÅRS PROTOKOLL OM TILLÄMPLIG LAG FÖR UNDERHÅLLSSKYLDIGHET

Protokollet har till syfte att förbättra den rättsliga säkerheten och förutsebarheten genom fastställandet av gemensamma bestämmelser om tillämplig lag för underhållsskyldighet. Det viktigaste målet med harmoniseringen av bestämmelserna om tillämplig lag är att de underhållsberättigade kan agera med full kunskap om gällande regler, utan att behöva ta hänsyn till olika nationella system. Bestämmelserna i protokollet syftar till att skapa balans mellan de underhållsberättigades och de underhållsskyldigas rättigheter.

Protokollet fastställer tillämplig lag för underhållsskyldighet som har sin grund i familjeförhållanden, släktskap, äktenskap eller svågerskap, inbegripet underhållsskyldighet för barn oavsett föräldrarnas civilstånd (se artikel 1.1).

I protokollet anges att underhållsskyldighet normalt sett ska regleras av lagstiftningen i den stat där den underhållsberättigade har sin hemvist (se artikel 3.1). Det finns särskilda regler som skyddar den underhållsberättigade i situationer där han eller hon inte kan få underhåll med stöd av lagstiftningen i den stat där han eller hon har sin hemvist (artikel 4). När det gäller underhållsskyldighet mellan makar kan en av parterna begära att lagen i en annan stat med närmare anknytning till äktenskapet tillämpas (se artikel 5). En särskild regel om talan ger den underhållsskyldige rätt att under särskilda omständigheter bestrida den underhållsberättigades käromål med hänvisning till att det inte finns någon sådan skyldighet enligt lagen i den stat där den underhållsskyldige har sin hemvist eller enligt lagen i den stat där båda parterna är medborgare, om det finns en sådan (se artikel 6). Slutligen bör det nämnas att parterna har rätt att välja vilket lands lag som ska vara tillämplig när det gäller underhållsskyldighet både om det rör sig om ett särskilt förfarande (se artikel 7) och i allmänhet (artikel 8).

Tillämpning av den lag som fastställs enligt detta protokoll får vägras endast om dess verkan uppenbart skulle stå i strid med domstolslandets rättsordning (se artikel 13). Vid fastställandet av underhållsbidragets storlek måste hänsyn tas till den underhållsberättigades behov och den underhållsskyldiges tillgångar, även om den tillämpliga lagen föreskriver annat (se artikel 14).

I protokollet föreskrivs att även regionala organisationer för ekonomisk integration får ansluta sig till detta (se artikel 24).

4. KOMMISSIONENS FÖRSLAG

Enligt domstolens rättspraxis[2] har gemenskapen erhållit exklusiv extern behörighet på de områden som omfattas av förordning (EG) nr 4/2009. I den förordningen anges det att tillämplig lag för underhållsskyldighet ska fastställas i enlighet med protokollet och att protokollet ska börja tillämpas i medlemsstaterna senast den dag förordningen börjar tillämpas. Kommissionen föreslår därför att gemenskapen ensam ingår protokollet.

Enligt artikel 24 i protokollet har Europeiska gemenskapen i samband med undertecknandet, godtagandet, godkännandet eller anslutningen möjlighet att förklara att den är behörig i alla frågor som omfattas av protokollet, och att de medlemsstater som har överfört behörighet till gemenskapen ska vara bundna av protokollet. Kommissionen föreslår att det avges en sådan förklaring.

Enligt artikel 76 i förordningen ska förordningen börja gälla från och med den 18 juni 2011, under förutsättning att Haagprotokollet från 2007 har börjat tillämpas i gemenskapen vid den tidpunkten. Om så inte är fallet ska förordningen gälla från och med den dag då protokollet börjar tillämpas i gemenskapen.

Enligt artikel 25 i protokollet ska protokollet träda i kraft en viss fastställd tid efter det att det andra ratificerings-, godtagande-, godkännande- eller anslutningsinstrumentet har deponerats. Protokollet har ännu inte ratificerats av någon enda stat. Gemenskapen kan således komma att bli först med att ingå protokollet.

Eftersom protokollet ska börja tillämpas i gemenskapen senast den dag då förordningen börjar tillämpas, dvs. den 18 juni 2011, föreslår kommissionen att man använder sig av mekanismen för provisorisk tillämpning av ett internationellt avtal före ikraftträdandet. Möjligheten till provisorisk tillämpning införs genom artikel 300.2 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Kommissionen föreslår att det avges en ensidig förklaring i detta hänseende i samband med ingåendet av protokollet.

Enligt artikel 22 i protokollet är protokollet inte tillämpligt på underhåll som begärs i en avtalsslutande stat avseende en tidsperiod som föregår ikraftträdandet i den staten. I gemenskapen kommer den nya förordningen (EG) nr 4/2009 om underhållsskyldighet att vara tillämplig på rättsliga förfaranden som har inletts, på förlikningar som godkänts eller ingåtts inför domstol och på officiella handlingar som fastställts efter det att förordningen började tillämpas (artikel 75). Förordningen kan således även tillämpas i ärenden där underhåll begärs avseende en tidsperiod som föregår den dag då förordningen börjar tillämpas. Om förordningen och artikel 22 i protokollet tillämpas samtidigt får protokollet det oönskade resultatet att samma begäran kommer att omfattas av olika lagstiftning, beroende på vilken period begäran om underhåll avser. Bestämmelsen om avskaffande av exekvatur avser dessutom endast beslut som fattats på grundval av harmoniserade bestämmelser om tillämplig lag. Kommissionen föreslår att bestämmelserna i protokollet ska tillämpas även när underhåll begärs på grundval av förordningen avseende en tidsperiod som föregår den dag då protokollet börjar tillämpas i gemenskapen och att det avges en ensidig förklaring i detta hänseende i samband med ingåendet av protokollet.

Kommissionens förslag till rådets förordning om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet som antogs den 15 december 2005 åtföljdes av en konsekvensanalys. Eftersom den föreslagna harmoniseringen av bestämmelserna om tillämplig lag redan har behandlats i denna konsekvensanalys behövs det inte någon ny sådan.

2009/0023 (CNS)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om Europeiska gemenskapens ingående av protokollet om tillämplig lag för underhållsskyldighet

EUROPEISKA UN IONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 61 c jämförd med artikel 300.2 och 300.3,

med beaktande av kommissionens förslag[3],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[4], och

av följande skäl:

(1) Gemenskapen strävar efter att inrätta ett gemensamt rättsligt område på grundval av principen om ömsesidigt erkännande av domar.

(2) I förordning (EG) nr 4/2009 av den 18 december 2008 om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet (nedan kallad förordningen ) fastställs det att tillämplig lag för underhållsskyldighet ska fastställas i enlighet med Haagprotokollet av den 23 november 2007 om tillämplig lag avseende underhållsskyldighet (nedan kallat protokollet ) i de medlemsstater som är bundna av det instrumentet.

(3) Protokollet utgör ett värdefullt bidrag när det gäller att förbättra den rättsliga säkerheten och förutsebarheten för underhållsberättigade och underhållsskyldiga. En enhetlig tillämpning av bestämmelserna om tillämplig lag innebär att beslut om underhållsskyldighet som meddelas inom gemenskapen fritt kan få verkan i den medlemsstat där verkställighet begärs utan att det sker någon form av kontroll.

(4) Enligt artikel 24 i protokollet har gemenskapen rätt att underteckna, godta, godkänna eller ansluta sig till protokollet.

(5) Gemenskapen har exklusiv behörighet i alla frågor som omfattas av protokollet.

(6) Protokollet bör börja tillämpas mellan medlemsstaterna senast den dag då förordningen börjar tillämpas, dvs. den 18 juni 2011.

(7) På grund av den nära kopplingen mellan protokollet och förordningen bör protokollet börja tillämpas i provisoriskt i gemenskapen från och med den 18 juni 2011, dvs., den dag då förordningen börjar tillämpas, om protokollet då ännu inte har trätt i kraft. En ensidig förklaring bör avges i detta hänseende i samband med ingåendet av protokollet.

(8) Protokollet bör tillämpas på alla beslut som erkänns och verkställs enligt de bestämmelser om avskaffande av exekvatur som anges i förordningen, inbegripet underhåll som begärs i en medlemsstat avseende en tidsperiod som föregår den dag då protokollet träder i kraft i gemenskapen. En ensidig förklaring bör avges i detta hänseende i samband med ingåendet av protokollet.

(9) I enlighet med artikel 3 i protokollet om Förenade kungarikets och Irlands ställning, som fogats till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, deltar Irland i antagandet och tillämpningen av detta beslut. [Förenade kungariket deltar inte i antagandet av detta beslut.]

(10) Enligt artiklarna 1 och 2 i protokollet om Danmarks ställning deltar Danmark inte i antagandet av detta beslut och är därför inte bundet av det och omfattas inte av dess tillämpning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Protokollet om tillämplig lag för underhållsskyldighet godkänns härmed på gemenskapens vägnar.

Rådets ordförande bemyndigas att utse den (eller de) person(er) som ska ha rätt att underteckna protokollet för att uttrycka gemenskapens samtycke till att bindas av avtalet.

Texten till protokollet åtföljer detta beslut.

Artikel 2

Vid ingåendet av protokollet ska gemenskapen avge följande förklaring i enlighet med artikel 24 i protokollet:

”Europeiska gemenskapen förklarar sig, i enlighet med artikel 24 i protokollet, behörig i alla frågor som regleras av detta protokoll. Dess medlemsstater ska inte underteckna, godta, godkänna eller ansluta sig till protokollet, utan kommer att vara bundna av protokollet i kraft av att det ingås av Europeiska gemenskapen.

I denna förklaring omfattar begreppet ”Europeiska gemenskapen” inte Danmark i enlighet med artiklarna 1 och 2 i protokollet om Danmarks ställning, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen [, eller Förenade kungariket i enlighet med artikel 3 i protokollet om Förenade kungarikets och Irlands ställning, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen]”.

Artikel 3

Protokollet ska tillämpas provisoriskt från och med den 18 juni 2011, dvs. den första tillämpningsdagen för förordningen, om protokollet då ännu inte har trätt i kraft. Vid ingåendet av protokollet ska gemenskapen avge följande förklaring:

”Europeiska gemenskapen förklarar att protokollet kommer att tillämpas provisoriskt från och med den 18 juni 2011, dvs. den första tillämpningsdagen för förordning (EG) nr 4/2009 om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet, om protokollet då ännu inte har trätt i kraft.”

Artikel 4

I gemenskapen ska protokollet även vara tillämpligt för underhåll som begärs i en medlemsstat avseende en tidsperiod som föregår protokollets ikraftträdande eller provisoriska tillämpning i gemenskapen för förfaranden som har inletts, förlikningar inför domstol som har godkänts eller ingåtts och för officiella handlingar som har fastställts efter den 18 juni 2011, dvs. den första tillämpningsdagen för förordningen.

Vid ingåendet av protokollet ska gemenskapen avge följande förklaring:

”Europeiska gemenskapen förklarar att protokollet kommer att tillämpas även för underhåll som begärs i en medlemsstat avseende en tidsperiod som föregår protokollets ikraftträdande eller provisoriska tillämpning i gemenskapen för förfaranden som har inletts, förlikningar inför domstol som har godkänts eller ingåtts och för officiella handlingar som har fastställts efter den 18 juni 2011, dvs. den första tillämpningsdagen för förordning (EG) nr 4/2009 om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet.”

Utfärdat i Bryssel den …

På rådets vägnar

Ordförande [pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[1] EUT L 7, 10.1.2009, s. 1.

[2] Domstolens yttrande 1/03 (plenum) av den 7 februari 2006 om gemenskapens behörighet att ingå en ny Luganokonvention om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område.

[3] EUT C […], […], s. […].

[4] EUT C […], […], s. […].