25.8.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 200/58


Yttrande från Regionkommittén om ”lösningar för att uppnå interoperabilitet mellan offentliga förvaltningar i EU (ISA)”

(2009/C 200/11)

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén välkomnar Europeiska kommissionens initiativ att föra vidare de tidigare programmen genom ett program för lösningar för att uppnå interoperabilitet mellan offentliga förvaltningar (ISA).

ReK anser att de lokala och regionala myndigheterna bör delta i ett brett samarbete för att förbättra interoperabiliteten i offentlig förvaltning och effektiviteten i tillhandahållandet av offentliga tjänster.

Kommittén betonar att programmet inte får isolera EU:s offentliga förvaltningar från omvärlden, och föreslår därför att interoperabilitetsnormer utvecklas på grundval av ett omfattande internationellt samarbete.

ReK noterar att utbyte av goda metoder mellan regioner och lokala myndigheter inte bara skulle vara värdefullt, utan borde utgöra en central del av ISA-programmet.

Föredragande

:

Veronica Ioniță (RO–PPE), borgmästare i Gorgota

Referensdokument

Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om lösningar för att uppnå interoperabilitet mellan offentliga förvaltningar i EU (ISA)

KOM(2008) 583 slutlig

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén välkomnar Europeiska kommissionens initiativ att föra vidare det tidigare programmet för elektroniskt datautbyte mellan förvaltningar (IDA-programmet) och programmet om driftskompatibla alleuropeiska e-förvaltningstjänster för offentliga förvaltningar, företag och medborgare (IDABC) genom ett program för lösningar för att uppnå interoperabilitet mellan offentliga förvaltningar (ISA). De två ursprungliga programmen har gett ett tydligt mervärde till informationsutbytet mellan förvaltningar, och det nya programmet kommer absolut att bidra till den lokala och regionala utvecklingen genom att underlätta utbyte av idéer och erfarenheter på olika områden som sysselsättning, fiskeri, jordbruk, hälsovård, konsumentskydd samt rättsliga och inrikes frågor.

2.

Kommittén vill understryka de lokala och regionala förvaltningarnas betydelse, i linje med i2010-strategin för ett europeiskt informationssamhälle för tillväxt och sysselsättning, eftersom dessa förvaltningar utgör en motor för ekonomisk tillväxt på lokal nivå.

3.

ReK anser att de lokala och regionala myndigheterna inte bara bör betraktas som användare av alleuropeiska e-tjänster, utan också som viktiga tillhandahållare av tjänster på områden som behandlas i förslaget.

4.

Kommittén anser emellertid att kommissionen borde fokusera mer på nätverksprocesserna mellan europeiska offentliga förvaltningar på alla nivåer, något som borde erkännas på nationell nivå av medlemsstaterna med tanke på de svårigheter som uppstått tidigare på grund av skillnader i kultur och politiska arbetssätt, språkliga hinder eller budgetfrågor.

5.

ReK anser därför att de lokala och regionala myndigheterna bör delta i ett brett samarbete för att förbättra interoperabiliteten i offentlig förvaltning och effektiviteten i tillhandahållandet av offentliga tjänster.

6.

Kommittén betonar att programmet inte får isolera EU:s offentliga förvaltningar från omvärlden, och föreslår därför att interoperabilitetsnormer utvecklas på grundval av ett omfattande internationellt samarbete.

7.

Regionkommittén vill påpeka att olika gemenskapsprogram (IST, eTen och eContent) har varit kopplade till tidiga versioner av IDABC. Samarbete med nu aktuella program (sjunde ramprogrammet, ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, strukturfonderna) kan bidra med värdefulla resurser.

8.

ReK noterar att utbyte av goda metoder mellan regioner och lokala myndigheter inte bara skulle vara värdefullt, utan borde utgöra en central del av ISA-programmet.

9.

Kommittén uppmanar kommissionen att på ett bättre sätt utvärdera hur relevanta ISA-programmets mål och åtgärder är för de lokala och regionala myndigheterna.

10.

Regionkommittén uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att öronmärka resurser till de nationella, lokala och regionala myndigheter som ansvarar för att genomföra ISA-programmet, vilket även innefattar anslag till fortbildning av tjänstemän inom den offentliga förvaltningen. Detta kommer att ge programmet bättre möjligheter att tillgodose EU-medborgarnas behov.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsförslag 1

Skäl 11

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

ISA-programmet bör baseras på erfarenheterna från IDA- och IDABC-programmen, vilka har visat att ett samordnat tillvägagångssätt kan bidra till snabbare resultat som håller högre kvalitet och uppfyller verksamhetskraven, genom att gemensamma lösningar inrättas och tas i drift i samarbete med medlemsstaterna. Dessa verksamheter har redan bidragit avsevärt till att säkra interoperabiliteten till stöd för elektroniskt utbyte av information mellan offentliga förvaltningar i EU och fortsätter att göra det.

ISA-programmet bör baseras på erfarenheterna från IDA- och IDABC-programmen, vilka. Resultaten från halvtidsöversynen av genomförandet av IDABC-programmet, där man granskade programmets relevans, genomslagskraft, effektivitet, nytta och enhetlighet, bör också beaktas. Särskild tonvikt bör läggas vid behoven hos dem som använder programmet. Erfarenheterna har visat att ett samordnat tillvägagångssätt kan bidra till snabbare resultat som håller högre kvalitet och uppfyller verksamhetskraven, genom att gemensamma lösningar inrättas och tas i drift i samarbete med medlemsstaterna. Dessa verksamheter har redan bidragit avsevärt till att säkra interoperabiliteten till stöd för elektroniskt utbyte av information mellan offentliga förvaltningar i EU och fortsätter att göra det.

Motivering

Eftersom ISA-programmet är en uppföljning av det tidigare IDA-programmet och det nuvarande IDABC, som löper till slutet av år 2009, skulle det vara till nytta om man kunde beakta resultaten av de båda programmen för att skapa en grundval för det framtida genomförandet av ISA. Kommittén rekommenderar att så sker. Kommissionens utvärderings- och genomföranderapporter bör därför göras tillgängliga för bedömning.

Ändringsförslag 2

Skäl 27a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

Det vore lämpligt att ytterligare utforska förenligheten med strukturfonderna och möjligheterna till samfinansiering från dessa fonder så att en gemensam ram och allmänna verktyg som inrättats eller förbättrats i anslutning till ISA-programmet kan användas.

Motivering

Inrättande och förbättringar av gemensamma ramar och allmänna verktyg ska finansieras genom ISA-programmet, medan användningen av sådana ramar och verktyg ska finansieras av användarna. Möjligheterna att använda samfinansiering från strukturfonderna bör därför utforskas ytterligare.

Ändringsförslag 3

Artikel 1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2)

Syftet med ISA-programmet är att stödja samarbetet mellan offentliga förvaltningar i EU genom att underlätta en effektiv gräns- och sektorsöverskridande elektronisk kommunikation mellan sådana förvaltningar för att kunna tillhandahålla elektroniska offentliga tjänster som stöder genomförandet av gemenskapens politik och verksamheter.

2)

Syftet med ISA-programmet är att stödja samarbetet mellan offentliga förvaltningar i EU, inbegripet lokala och regionala förvaltningar, genom att underlätta en effektiv gräns- och sektorsöverskridande elektronisk kommunikation mellan sådana förvaltningar för att kunna tillhandahålla elektroniska offentliga tjänster som stöder genomförandet av gemenskapens politik och verksamheter.

Motivering

Enligt Lissabonstrategin är det ett centralt mål att främja ett informationssamhälle där alla är delaktiga, som är regionalt och socialt rättvist och som utnyttjar IKT för att öka konkurrenskraften och förbättra de offentliga tjänsterna, och detta uppnås bäst genom de lokala och regionala myndigheterna. Vi anser därför att det är viktigt att betona de lokala och regionala förvaltningarnas deltagande.

Ändringsförslag 4

Artikel 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

h)

Europeiska offentliga förvaltningar: alla offentliga organ på central, regional och lokal nivå som erkänns i den nationella lagstiftningen i EU:s medlemsstater.

Motivering

Utöver de definitioner som redan finns i artikel 2 anser vi att det vore lämpligt att införa en ny definition av Europeiska offentliga förvaltningar, med tanke på den roll den offentliga förvaltningen får genom föreliggande beslut.

Ändringsförslag 5

Artikel 3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

d)

ett flerdimensionellt tillvägagångssätt som omfattar tekniska aspekter som ger förvaltningarna möjlighet att genomföra denna förbättring.

Motivering

Utöver den verksamhet som föreslås vore det lämpligt att standardisera de tekniska aspekterna om vi tar hänsyn till de olika tjänster som förvaltningarna tillhandahåller.

Ändringsförslag 6

Artikel 8

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

4)

För att undvika dubbelarbete och påskynda inrättandet av lösningar ska resultat som uppnåtts inom ramen för andra relevanta initiativ på gemenskaps- och medlemsstatsnivå beaktas där så är tillämpligt. För att uppnå största möjliga synergier och se till att relevanta insatser kombineras och kompletterar varandra ska åtgärderna där så är tillämpligt samordnas med andra relevanta gemenskapsinitiativ.

4)

För att undvika dubbelarbete och påskynda inrättandet av lösningar ska resultat som uppnåtts inom ramen för andra relevanta initiativ på gemenskaps- och medlemsstatsnivå beaktas där så är tillämpligt. För att uppnå största möjliga synergier och se till att relevanta insatser kombineras och kompletterar varandra ska åtgärderna där så är tillämpligt samordnas med andra relevanta gemenskapsinitiativ. Utbyte av goda metoder mellan offentliga förvaltningar bör uppmuntras på alla sätt.

Motivering

För att uppnå bästa möjliga resultat och kunna tillhandahålla effektiva myndighetstjänster skulle lokala och regionala myndigheter kunna lära sig av varandra genom att dela med sig av goda erfarenheter och samtidigt förbättra samordningsmekanismerna och arbeta med gränsöverskridande interoperabilitetsfrågor.

Ändringsförslag 7

Artikel 12

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1)

Kommissionen ska biträdas av en kommitté med benämningen kommittén för gränsöverskridande interoperabilitet (committee on Cross-border InterOperability, nedan kallad CIO-kommittén) som ska bestå av företrädare för medlemsstaterna och ledas av kommissionen.

1)

Kommissionen ska biträdas av en kommitté med benämningen kommittén för gränsöverskridande interoperabilitet (committee on Cross-border InterOperability, nedan kallad CIO-kommittén) som ska bestå av företrädare för medlemsstaterna, inbegripet en företrädare för regionala myndigheter och en från lokala myndigheter, och ledas av kommissionen.

Motivering

Deltagande från regionala och lokala myndigheter i kommittén skulle främja genomförandet av de mål som anges i artikel 1 eftersom offentliga tjänster i Europa i huvudsak tillhandahålls av regionala och lokala myndigheter, och det är dessa tjänster som är viktiga i det dagliga livet och för företagens och de enskildas fria rörlighet.

Ändringsförslag 8

Artikel 14

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2)

Samarbete med andra tredjeländer och internationella organisationer ska uppmuntras, särskilt inom ramen för Europa-Medelhavspartnerskapet och med grannländer, särskilt länderna på västra Balkan. Kostnaderna för detta ska inte täckas av ISA-programmet.

2)

Samarbete med andra tredjeländer och internationella organisationer ska uppmuntras, särskilt inom ramen för Europa-Medelhavspartnerskapet och med grannländer, särskilt länderna på västra Balkan och länderna i Svartahavs- och Östersjöregionerna. Kostnaderna för detta ska inte täckas av ISA-programmet.

Motivering

Det bör inte finnas några strikta begränsningar vad avser samarbetet med partner utanför EU, men kostnaderna för deras deltagande ska täckas av egna resurser.

Bryssel den 21 april 2009

Regionkommitténs ordförande

Luc VAN DEN BRANDE