5.8.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 212/229


Tirsdag 5 maj 2009
Märkning och standardiserad konsumentinformation (omarbetning) ***I

P6_TA(2009)0345

Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 5 maj 2009 om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om märkning och standardiserad konsumentinformation som anger energirelaterade produkters förbrukning av energi och andra resurser (omarbetning) (KOM(2008)0778 – C6-0412/2008 – 2008/0222(COD))

2010/C 212 E/33

(Medbeslutandeförfarandet – omarbetning)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0778),

med beaktande av artikel 251.2 och artikel 95 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6-0412/2008),

med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter (1),

med beaktande av skrivelsen av den 11 mars 2009 från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för industrifrågor, forskning och energi i enlighet med artikel 80a.3 i arbetsordningen,

med beaktande av artiklarna 80a och 51 i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (A6-0146/2009), och av följande skäl:

A.

Enligt den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, innehåller förslaget inte några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges i förslaget, och i fråga om kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna tillsammans med dessa ändringar gäller förslaget endast en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

1.

Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom det anpassats till rekommendationerna från den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och såsom ändrat av parlamentet nedan.

2.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.


(1)  EGT C 77, 28.3.2002, s. 1.


Tirsdag 5 maj 2009
P6_TC1-COD(2008)0222

Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen den 5 maj 2009 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/…/EG om märkning och standardiserad konsumentinformation som anger energirelaterade produkters förbrukning av energi och andra resurser (omarbetning)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95,

med beaktande av kommissionens förslag ║,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (2),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (3), och

av följande skäl:

(1)

Rådets direktiv 92/75/EEG av den 22 september 1992 om märkning och standardiserad konsumentinformation som anger hushållsapparaters förbrukning av energi och andra resurser (4) har ändras väsentligt (5). Med anledning av nya väsentliga ändringar bör det direktivet av tydlighetsskäl omarbetas.

(2)

Tillämpningsområdet för ║ direktiv 92/75/EEG är begränsat till hushållsapparater. Kommissionens meddelande av den 16 juli 2008 om handlingsplanen för hållbar konsumtion och produktion samt en hållbar industripolitik ║ har visat att en utvidgning av tillämpningsområdet för direktiv 92/75/EEG till att omfatta energirelaterade produkter , inklusive byggprodukter, som direkt eller indirekt kraftigt påverkar energiförbrukningen under användningen skulle kunna förstärka potentiella synergieffekter mellan existerande lagstiftningsåtgärder – i synnerhet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG av den 6 juli 2005 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energianvändande produkter (6) ║. Detta direktiv bör komplettera och inte på något sätt påverka tillämpningen av direktiv 2005/32/EG. Genom en helhetsstrategi som åstadkommer ytterligare energibesparingar och miljövinster bör detta direktiv ses som en del av ett ännu mer omfattande regelverk, vilket inbegriper Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke  (7) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/91/EG av den 16 december 2002 om byggnaders energiprestanda  (8) .

(3)

I ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte den 8 - 9 mars 2007 betonades behovet av att öka energieffektiviteten i EU för att uppnå besparingsmålet på 20 procent av EU:s energiförbrukning före 2020, och efterlystes ett grundligt och snabbt genomförande av de nyckelområden som har fastställts i kommissionens meddelande av den 19 oktober 2006 med titeln ”Handlingsplan för energieffektivitet: att förverkliga möjligheterna”. I handlingsplanen betonas de enorma möjligheterna till energibesparingar inom produktsektorn.

(4)

I syfte att främja energieffektivitet och energibesparingar är det dessutom av avgörande betydelse att EU och medlemsstaterna gör energibesparingsmålet på 20 procent före 2020 rättsligt bindande samt föreslår och genomför konsekventa åtgärder för att säkerställa att det uppnås.

(5)

Effektivare energirelaterade produkter genom väl underbyggda val från konsumenternas sida blir till nytta, både för EU:s ekonomi överlag och för tillverkningsindustrin, genom att priset för koldioxid i systemet för handel med utsläppsrätter minskar.

(6)

Om slutanvändare får tillgång till korrekt, relevant och jämförbar information om den energi som varje enskild energirelaterad produkt förbrukar, bör detta påverka deras val till förmån för produkter som förbrukar mindre energi och andra väsentliga resurser under användningen, eller som indirekt leder till lägre förbrukning, och därigenom motivera tillverkarna att minska förbrukningen av energi och andra väsentliga resurser hos de produkter som de tillverkar. Indirekt bör detta även främja en effektiv användning av produkterna för att bidra till EU:s energibesparingsmål på 20 procent . I brist på sådan information kommer marknadskrafterna inte själva att kunna främja en rationell användning av energi och andra väsentliga resurser för dessa produkter.

(7)

Med tanke på att byggnader står för 40 procent av EU:s totala energiförbrukning och att översynen av direktiv 2002/91/EG syftar till att främja kostnadseffektiva förbättringar av byggnaders allmänna energiprestanda, bör införandet i detta sammanhang av vissa energirelaterade byggprodukter i detta direktivs tillämpningsområde hjälpa privathushåll att välja den mest energi- och kostnadseffektiva produkten när de renoverar sina byggnader.

(8)

I syfte att säkerställa förutsägbarhet för tillverkarna och tydlighet för slutanvändarna bör kommissionen ta fram en prioriterad förteckning över energirelaterade produkter, inbegripet byggprodukter, som omfattas av detta direktiv och som följaktligen kommer att omfattas av medlemsstaternas och kommissionens genomförandeåtgärder.

(9)

Information spelar en avgörande roll när det gäller att påverka marknadskrafterna, och det är därför nödvändigt att införa en enhetlig etikett för samtliga produkter av samma slag, att förse eventuella köpare med kompletterande standardiserad information om dessa produkters energikostnader och förbrukning av andra väsentliga resurser och att vidta åtgärder för att säkerställa att också eventuella slutanvändare som inte har möjlighet att se produkten utställd, och därigenom inte heller etiketten, förses med denna information. För att etiketten ska vara effektiv och framgångsrik bör den vara enkel och kortfattad samt lätt att känna igen för slutanvändare ║. För detta ändamål bör man behålla etikettens nuvarande utformning som informationsunderlag för att ge slutanvändare information om produkters energieffektivitet. Energiförbrukningen och annan information om produkterna bör mätas enligt harmoniserade standarder och metoder.

(10)

Såsom det påpekades i kommissions konsekvensbedömning som åtföljt dess förslag till detta direktiv har den ursprungliga och välfungerande märkningen med A–G på etiketterna tagits som modell i olika länder världen över såsom Argentina, Brasilien, Chile, Iran, Israel, Kina och Sydafrika.

(11)

Medlemsstaterna bör regelbundet övervaka efterlevnaden av detta direktiv och inkludera all relevant information i den tvåårsrapport som de enligt detta direktiv är skyldiga att lämna till kommissionen, särskilt med avseende på leverantörernas och återförsäljarnas ansvar.

(12)

Ett helt frivilligt system skulle leda till att bara några produkter blir märkta eller försedda med standardiserad produktinformation, vilket kan vara förvirrande och till och med missvisande för vissa slutanvändare. Därför måste det system som nu införs säkerställa att samtliga berörda produkter förses med information om förbrukningen av energi och andra väsentliga resurser genom obligatorisk märkning och enhetliga informationsblad om produkten.

(13)

Under användningen påverkar energirelaterade produkter direkt eller indirekt förbrukningen av många olika former av energi, varav elektricitet och gas är de viktigaste. Detta direktiv bör därför omfatta energirelaterade produkter som direkt eller indirekt påverkar förbrukningen av alla former av energi under användning i enlighet med EU:s mål om förbättrad energieffektivitet, främjande av förnybar energi och minskade utsläpp av växthusgaser .

(14)

▐ Energirelaterade produkter som under användningen har en betydande direkt eller indirekt inverkan på förbrukningen av energi eller, när det är relevant, väsentliga resurser bör omfattas av en genomförandeåtgärd, när tillhandahållande av information genom märkning kan stimulera slutanvändare att köpa mer effektiva produkter.

(15)

Med tanke på att byggnader står för 40 procent av EU:s totala energiförbrukning och att EU inom ramen för sina åtaganden i Kyotoprotokollet har satt ett mål för ökad energieffektivitet på 20 procent fram till 2020, är det av avgörande betydelse att prioritera utvecklingen av genomförandeåtgärder för byggprodukter, till exempel fönster.

(16)

Antalet medlemsstater med regler för offentlig upphandling som kräver att upphandlande myndigheter ska köpa energieffektiva produkter bör kontinuerligt öka fram till dess att målet att täcka hela Europeiska unionens territorium har uppnåtts . Detsamma bör gälla för de medlemsstater som har infört incitament för energieffektiva produkter. För att undvika snedvridningar på marknaden och trots att kriterierna för att produkter ska kunna komma i fråga för offentliga upphandlingar eller incitament kan skilja sig kraftigt från en medlemsstat till en annan bör de uppfylla Europeiska unionens strategiska mål om energieffektivitet . Att hänvisa till prestandaklasser som nivåer för vissa produkter, i enlighet med genomförandeåtgärder för direktivet, kan minska skillnaderna när det gäller offentliga upphandlingar och incitament och främja utnyttjandet av effektiva produkter.

(17)

Vid fastställande av bestämmelser om offentlig upphandling i genomförandeåtgärder för detta direktiv, bör det fastläggas proportionella tröskelvärden för värde och volym vid offentlig upphandling, med beaktande av den administrativa bördan och möjligheten att upprätthålla upphandlingsregler i medlemsstaterna.

(18)

Incitament som medlemsstaterna kan tillhandahålla för att främja effektiva produkter kan utgöra statligt stöd. Detta direktiv föregriper inte utgången av eventuella förfaranden för statligt stöd som kan inledas enligt artiklarna 87 och 88 i fördraget ║. Statligt stöd för miljöskydd, särskilt för energieffektivitet, som ligger i Europas gemensamma intresse omfattas emellertid av undantag i enlighet med olika gemenskapsinstrument och enligt villkoren i Gemenskapens riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd.  (9)

(19)

Främjandet av energieffektiva produkter genom märkning, offentliga upphandlingar och incitament bör inte vara till skada för deras miljöprestanda totalt sett.

(20)

Bestämmelserna i detta direktiv om reklaminnehåll bör endast ses som en undantagsåtgärd. Dessa bestämmelser bör därför inte på annat sätt begränsa reklam genom någon annan gemenskapslagstiftning.

(21)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta direktiv bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (10).

(22)

Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att anta genomförandeåtgärder i fråga om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters förbrukning av energi och andra väsentliga resurser under användning . I syfte att skapa ett system som är både förutsägbart för näringslivet och begripligt för konsumenterna bör kommissionen ansvara för att det fastställs en bestämd varaktighet för klassificeringarna vid energimärkning samt för att gränsvärdena vid klassificeringen uppdateras regelbundet och med jämna mellanrum. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv, genom att komplettera det med nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG. Kommissionen bör vartannat år lämna en rapport till Europaparlamentet där EU och varje medlemsstat omfattas separat, med detaljerad information om antagandet av genomförandeåtgärder samt standardiserad produktinformation.

(23)

Skyldigheten att införliva detta direktiv med nationell lagstiftning bör endast gälla de bestämmelser som utgör en innehållsmässig ändring i förhållande till det tidigare direktivet. Skyldigheten att införliva de oförändrade bestämmelserna följer av det tidigare direktivet.

(24)

När medlemsstaterna tillämpar direktivets relevanta bestämmelser bör de sträva efter att avstå från åtgärder som skulle kunna medföra onödigt byråkratiska och tunga krav på små och medelstora företag och i så stor utsträckning som möjligt beakta små och medelstora företags särskilda behov och finansiella och administrativa begränsningar.

(25)

Detta direktiv bör inte påverka medlemsstaternas skyldigheter vad gäller tidsfristerna för införlivande med nationell lagstiftning och tillämpningen av det direktiv som anges i bilaga I, del B.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

1.   Genom detta direktiv inrättas en ram för harmoniseringen av de nationella åtgärderna när det gäller information till slutanvändaren, särskilt genom märkning och produktinformation, om förbrukning av energi och andra väsentliga resurser under användning samt kompletterande uppgifter om energirelaterade produkter, för att därigenom ge slutanvändarna möjlighet att välja mer effektiva produkter.

2.   Detta direktiv ska tillämpas på energirelaterade produkter , inklusive byggprodukter, som under användningen har en betydande direkt eller indirekt inverkan på förbrukningen av energi och, i tillämpliga fall, andra väsentliga resurser.

3.   Detta direktiv ska inte omfatta

a)

begagnade produkter,

b)

transportmedel för personer eller varor,

c)

märkplåtar eller motsvarande som fästs på produkter av säkerhetsskäl.

Artikel 2

Definitioner

I detta direktiv avses med

—   ”energirelaterad produkt (nedan kallad ’produkt’)”: en vara som påverkar energiförbrukningen när den används och som släpps ut på marknaden och/eller tas i bruk i gemenskapen, inklusive delar avsedda att ingå i energirelaterade produkter som omfattas av detta direktiv, vilka släpps ut på marknaden och/eller tas i bruk som enskilda delar för slutanvändare och vilkas miljöprestanda kan bedömas separat,

—    ”byggprodukter” :

energirelaterade produkter som används vid uppförande eller renovering av byggnader,

—   ”informationsblad”: en standardiserad uppställning av information om en produkt,

—   ”andra väsentliga resurser”: vatten, råvaror , kemikalier eller varje annat ämne som en produkt förbrukar vid normal användning,

—   ”kompletterande information”: övriga upplysningar om en produkts prestanda och egenskaper som gäller, eller bidrar till att bedöma, dess förbrukning av energi per tidsenhet eller andra väsentliga resurser , baserade på mätbara uppgifter, inbegripet de som rör dess tillverkare eller andra betydande miljöaspekter ,

—   ”betydande miljöaspekter”: aspekter som betecknas som betydande för en energirelaterad produkt i en genomförandeåtgärd som antas i enlighet med direktiv 2005/32/EG för den produkten,

—    ”direkt inverkan” :

inverkan på produkter som faktiskt förbrukar energi,

—    ”indirekt inverkan” :

inverkan av produkter som inte förbrukar energi men som bidrar till energiförbrukning och där en bedömning av dessa produkters prestanda ska baseras på objektiva och oberoende parametrar som inte varierar efter klimatet,

—   ”återförsäljare”: detaljist eller annan person som säljer (även på kredit), hyr ut eller ställer ut produkter som är avsedda för slutanvändare,

—   ”leverantör”: tillverkaren, importören eller dennes auktoriserade representant inom gemenskapen eller den person som släpper ut produkten på den gemensamma marknaden ,

—    ”slutanvändare” :

en juridisk eller fysisk person som använder produkten för yrkesändamål eller privata ändamål; denna person är den slutliga användaren av en produkt, särskilt den person som produkten är avsedd för, och kan skilja sig från den person som köper produkten; denna definition omfattar privatkonsumenter och konsumentgrupper; när myndigheter upphandlar energirelaterade produkter ska även dessa anses vara slutanvändare i enlighet med detta direktiv.

Artikel 3

Medlemsstaternas ansvar

1.   Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa följande:

a)

Alla leverantörer och återförsäljare, som är etablerade inom deras territorier, ska fullgöra sina skyldigheter enligt artiklarna 5, 6, 10.3 och 10.4 i detta direktiv.

b)

För produkter som omfattas av detta direktiv ska det vara förbjudet att anbringa andra etiketter, märken, symboler eller påskrifter som gäller förbrukning under användning av energi eller, i förekommande fall, andra väsentliga resurser och som inte uppfyller kraven i detta direktiv eller de aktuella genomförandeåtgärderna, om anbringandet kan leda till missförstånd eller förväxling hos slutanvändarna.

c)

I samband med införandet av systemet med etiketter och informationsblad avseende energiförbrukning eller energisparande ska upplysnings- och reklamkampanjer genomföras i syfte att främja energieffektivitet och uppmuntra slutanvändare till en mer ansvarsfull energianvändning.

d)

Lämpliga åtgärder ska vidtas för att uppmuntra kommissionen och de nationella myndigheter som är ansvariga för genomförandet av detta direktiv att samarbeta ║ och förse varandra med information för att bidra till tillämpningen av detta direktiv ║.

I det administrativa samarbetet och informationsutbytet ska elektroniska kommunikationsmedel utnyttjas i största möjliga mån, varvid relevanta gemenskapsprogram kan ge stöd. Sådant samarbete ska garantera säkerheten och sekretessen vid behandlingen samt, där det är nödvändigt, skyddet av känslig information som tillhandahållits i samband med förfarandet. Kommissionen ska vidta lämpliga åtgärder för att uppmuntra och bidra till samarbete mellan medlemsstaterna ║.

2.   Om en medlemsstat konstaterar att en produkt inte överensstämmer med alla relevanta krav som fastställs i detta direktiv och dess genomförandeåtgärder för etiketten och informationsbladet, ska leverantören säkerställa att ║ produkten överensstämmer med dessa krav och eventuella effektiva och proportionerliga ║ villkor som medlemsstaten fastställer. När det gäller produkter som redan köpts in ska konsumenter ha de rättigheter som redan föreskrivs i gemenskapslagstiftning och nationell lagstiftning om konsumentskydd, inbegripet ersättning för eller byte av produkten.

Om det finns tillräckliga bevis för att en produkt brister i överensstämmelse, ska den berörda medlemsstaten inom en angiven tidsram vidta erforderliga förebyggande åtgärder för att säkerställa överensstämmelse med kraven i detta direktiv, med beaktande av eventuell skada som uppkommit på grund av den bristande överensstämmelsen .

Om den bristande överensstämmelsen fortsätter ska medlemsstaten fatta beslut om att begränsa eller förbjuda utsläppande på marknaden och/eller ibruktagande av produkten i fråga eller se till att den dras tillbaka från marknaden. Om produkten begränsas, dras tillbaka från marknaden eller om utsläppande på marknaden förbjuds, ska kommissionen och övriga medlemsstater informeras omedelbart.

3.   Medlemsstaterna ska vartannat år lämna en rapport till kommissionen med en närmare redogörelse för sina efterlevnadsåtgärder och för graden av efterlevnad på sina territorier.

Kommissionen får fastställa närmare föreskrifter om det allmänna innehållet i dessa rapporter genom att fastställa minimikrav för en harmoniserad mall . Dessa åtgärder, som avser att ändra icke-väsentliga delar i detta direktiv genom att komplettera det, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.2.

Artikel 4

Informationskrav

Medlemsstaterna ska säkerställa följande:

1)

Information om hushållsapparaters förbrukning av elektrisk energi, andra former av energi och andra väsentliga resurser under användning samt ytterligare upplysningar ska lämnas, i överensstämmelse med genomförandeåtgärder i enlighet med detta direktiv, till slutanvändarna genom ett informationsblad och en etikett, när sådana produkter ställs ut för eller bjuds ut till försäljning, hyra eller kreditköp till slutanvändare direkt eller indirekt genom någon form av distansförsäljning, inbegripet via Internet.

2)

Den information som avses i punkt 1 ska tillhandahållas för inbyggda eller installerade produkter när det krävs i den tillämpliga genomförandeåtgärden.

3)

All reklam för en särskild typ av energirelaterade produkter som omfattas av en genomförandeåtgärd enligt detta direktiv där tekniska specifikationer ingår ska ge slutanvändare den information om energiförbrukning eller energibesparingar som behövs, eller innehålla en hänvisning till produktens energiklass.

4)

Allt tekniskt reklammaterial om energirelaterade produkter som beskriver de specifika tekniska parametrarna för en produkt, nämligen tekniska manualer och broschyrer från tillverkare, i pappersform eller på Internet, ska ge slutanvändare den information som behövs om energiförbrukningen eller innehålla en hänvisning till produktens energimärkning.

Artikel 5

Leverantörernas ansvar

Medlemsstaterna ska säkerställa följande:

1)

Leverantörer som släpper ut på marknaden eller tar i bruk sådana produkter som omfattas av en genomförandeåtgärd ska tillhandahålla en etikett och ett informationsblad i enlighet med detta direktiv och sådana genomförandeåtgärder.

2)

Leverantörerna ska upprätta teknisk dokumentation i den utsträckning som behövs för att kunna bedöma riktigheten av den information som finns på etiketten och i informationsbladet. Den tekniska dokumentationen ska innehålla

a)

en allmän beskrivning av produkten,

b)

i tillämpliga fall resultaten av relevanta konstruktionsberäkningar,

c)

tillgängliga provningsrapporter, även sådana som utarbetats av anmälda organ som är behöriga enligt annan gemenskapslagstiftning,

d)

när värdena används för liknande modeller, de hänvisningar som möjliggör identifiering av dessa modeller.

I detta syfte får leverantörerna använda sådan dokumentation som är upprättad i enlighet med krav som fastläggs i relevant gemenskapslagstiftning.

3)

Leverantörerna ska hålla den tekniska dokumentationen tillgänglig för kontroll intill utgången av femte året efter det att den sista berörda produkten har tillverkats.

Leverantörerna ska på begäran göra en elektronisk version av den tekniska dokumentationen tillgänglig för medlemsstatens marknadsövervakningsmyndigheter och för kommissionen.

4)

Leverantörerna ska kostnadsfritt förse återförsäljare med erforderliga etiketter för märkning och produktinformation. Utan att det påverkar leverantörernas val av system för leverans av etiketter, ska leverantörer skyndsamt leverera etiketter efter beställning från återförsäljare.

5)

Förutom etiketter ska leverantörerna tillhandahålla ett informationsblad.

6)

Leverantörerna ska inkludera ett informationsblad i alla broschyrer om produkten. Om leverantören inte tillhandahåller broschyrer om produkten, ska leverantören tillhandahålla informationsbladet tillsammans med andra handlingar som åtföljer produkten.

7)

Leverantörerna ansvarar för att uppgifterna på de etiketter och informationsblad som de tillhandahåller är korrekta.

8)

Leverantörerna ska anses ha givit sitt samtycke till att uppgifterna på etiketten i eller informationsbladet offentliggörs.

Artikel 6

Återförsäljarnas ansvar

Medlemsstaterna ska säkerställa följande:

1)

Återförsäljare ska synligt och läsligt anbringa etiketter på korrekt sätt och sörja för att informationsbladet finns med i produktbroschyren eller i andra handlingar som åtföljer produkterna när de säljs till slutanvändare.

2)

När en produkt som omfattas av en genomförandeåtgärd ställs ut ska återförsäljaren, för märkning och produktinformation, efter det att giltighetstiden för den gamla etiketten upphört att gälla, fästa den senaste versionen av den tillhörande etiketten i den relevanta språkversionen på den väl synliga plats som anges i den tillämpliga genomförandeåtgärden.

Artikel 7

Distansförsäljning

När produkter bjuds ut till försäljning, hyra eller kreditköp genom postorder, via katalog, via Internet , telefonförsäljning eller på något annat sätt som innebär att man inte kan vänta sig att en eventuell slutanvändare ser produkten utställd, ska genomförandeåtgärderna innehålla bestämmelser som säkerställer att eventuella slutanvändare före köpet får den information som lämnas på den senaste versionen av etiketten för produkten i fråga och i informationsbladet. När det gäller distansförsäljning ska det i genomförandeåtgärderna specificeras på vilket sätt etiketten och informationsbladet ska fästas.

Artikel 8

Fri rörlighet

1.   Medlemsstaterna får inte förbjuda, begränsa eller förhindra utsläppandet på marknaden eller ibruktagandet, inom sina territorier, av produkter som omfattas av och är fullt förenliga med detta direktiv och de tillämpliga genomförandeåtgärderna .

2.    Under förutsättning att medlemsstaterna övervakar marknaden regelbundet, ska de anse att etiketter och informationsblad uppfyller kraven i detta direktiv och i genomförandeåtgärderna, om det inte finns bevis om motsatsen. Medlemsstaterna ska kräva att leverantörerna tillhandahåller bevis i form av sådana handlingar som avses i artikel 5 för att styrka riktigheten av den information som de har lämnat på etiketter och informationsblad, om det finns anledning att misstänka att sådan information inte är korrekt.

Artikel 9

Offentliga upphandlingar och incitament

1.   Upphandlande myndigheter som ingår offentliga ║ byggentreprenadkontrakt, varukontrakt eller tjänstekontrakt som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/18/EG (11) får inte upphandla produkter som inte uppfyller de minimikrav i fråga om lägsta prestandanivåer som fastläggs i den tillämpliga genomförandeåtgärden , och som med högsta effektivitetsklass som mål, inte uppfyller kriterierna i punkt 2 , såvida inte kontrakten är undantagna genom artiklarna 12–18 i samma direktiv.

2.   Kriterierna för fastställande av lägsta prestandanivåer för offentlig upphandling i genomförandeåtgärder ska vara följande:

a)

Kostnadseffektivitet i förhållande till offentliga finanser.

b)

Produkternas relevans för offentlig upphandling.

c)

Potentialen för energibesparingar.

d)

Främjandet av innovation, i enlighet med Lissabonstrategin.

e)

Sannolikheten för att man främjar en omvandling av marknaden i riktning mot produkter med bättre prestanda.

f)

Behovet av att säkerställa tillräcklig konkurrens.

3.   Punkt 1 ska gälla för kontrakt vars värde exklusive mervärdesskatt beräknas uppgå till minst 15 000EUR. I genomförandeåtgärder får tröskelvärdet fastställas till ett högre värde än 15 000EUR exklusive mervärdesskatt, med beaktande av normala inköpspriser och volymer.

4.   Medlemsstaterna får inte tillhandahålla incitament för produkter som inte uppfyller de krav i fråga om lägsta prestandanivåer som fastläggs i den tillämpliga genomförandeåtgärden.

5.   Om medlemsstaterna genomför en offentlig upphandling av eller tillhandahåller incitament för produkter ska de uttrycka prestandanivåerna i form av klasser som de är definierade i den tillämpliga genomförandeåtgärden.

Incitamenten kan bland annat bestå av skattelättnader både för slutanvändare av produkter med hög energieffektivitet och för industrier som marknadsför och producerar energirelaterade produkter samt av sänkt mervärdesskatt för material och komponenter som höjer energieffektiviteten. Medlemsstaternas incitament ska vara ändamålsenliga och effektiva.

Artikel 10

Översyn av klassificeringarna vid energimärkningen

1.     Kommissionen ska ansvara för att klassificeringar vid energimärkningen uppdateras regelbundet och med jämna mellanrum, utgående från den bestämda varaktighet för klassificeringar som fastställts med hjälp av genomförandeåtgärderna i artikel 12.

2.     Kommissionen ska som utgångspunkt för översynen av gränsvärdena vid klassificeringen av index för energieffektivitet ta de mest aktuella sifferuppgifter som finns att tillgå och då beakta hur snabbt den tekniska utvecklingen för produkten i fråga förlöpt, samt i god tid före översynen hålla lämpliga samråd med berörda intressenter, i enlighet med artikel 12.3.

3.     Leverantörerna ska vara skyldiga att senast vid giltighetstidens utgång för den gamla etiketten tillhandahålla återförsäljarna den senaste versionen av etiketten.

4.     Återförsäljarna ska vara skyldiga att, samma dag som giltighetstiden för den gamla etiketten i enlighet med artikel 6.2 upphör att gälla, ersätta den med den energimärkning som innehåller de reviderade klassificeringarna för produkten i fråga.

Artikel 11

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av en kommitté.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Artikel 12

Genomförandeåtgärder

1.   Närmare föreskrifter om etiketten och informationsbladet ska fastställas i genomförandeåtgärder. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv genom att komplettera det, ska antas enligt det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 11.2 för varje produkttyp i överensstämmelse med denna artikel.

När en produkt uppfyller kriterierna i punkt 2 ska den omfattas av en genomförandeåtgärd i enlighet med punkt 4.

Genomförandeåtgärderna ska innehålla bestämmelser om information som tillhandahålls på etiketten och i informationsbladet om förbrukning av energi och andra väsentliga resurser under användningen som gör det möjligt för slutanvändare att fatta inköpsbeslut på bättre grunder och för marknadsövervakningsmyndigheter att kontrollera huruvida produkter överensstämmer med den information som tillhandahålls.

Om en genomförandeåtgärd innehåller bestämmelser om både energieffektivitet och förbrukning av väsentliga resurser för en produkt, ska etikettens utformning och innehåll framhäva produktens energieffektivitet.

De genomförandeåtgärder som gäller i dag och som antogs innan detta direktiv trädde i kraft ska senast den …  (12) avpassas enligt föreskrifterna i direktivet, särskilt med avseende på energimärkningsetiketternas utförande, utformning, klasser och andra egenskaper.

2.   De kriterier som avses i punkt 1 är följande:

a)

Enligt senast tillgängliga uppgifter och med beaktande av de kvantiteter som släpps ut på gemenskapsmarknaden, ger produkterna ║ betydande möjligheter att spara energi och, när det är relevant, andra väsentliga resurser.

b)

Stora skillnader i fråga om relevanta prestandanivåer för sådana produkter i jämförelse med produkter som har likvärdig funktionalitet och som är tillgängliga på marknaden.

c)

Kommissionen ska ta hänsyn till relevant gemenskapslagstiftning och självreglering, exempelvis frivilliga avtal, om de förväntas uppnå de politiska målen snabbare eller till lägre kostnad än obligatoriska krav.

3.   När kommissionen utarbetar ett utkast till genomförandeåtgärd ska den

a)

beakta de miljöparametrar som anges i del 1 i bilaga I till direktiv 2005/32/EG som betecknas som betydande i den relevanta genomförandeåtgärd som antagits i enlighet med direktiv 2005/32/EG och som är relevanta för slutanvändaren under användningen,

b)

göra en bedömning av åtgärdens effekter på miljö, slutanvändare och tillverkare, inbegripet små och medelstora företag, i fråga om konkurrenskraft, även på marknader utanför gemenskapen, innovation, marknadstillträde samt kostnader och nytta,

c)

hålla lämpliga samråd med berörda intressenter, inbegripet tillverkare och deras leverantörer ,

d)

fastställa genomförandedatum, eventuella stegvisa åtgärder eller övergångsåtgärder eller övergångsperioder, särskilt med beaktande av eventuella konsekvenser för små och medelstora företag eller för särskilda produktgrupper som främst tillverkas av små och medelstora företag.

4.   Genomförandeåtgärderna ska särskilt ange följande:

a)

En exakt definition av det produktslag som avses.

b)

De mätstandarder och mätmetoder som ska tillämpas för att ta fram den information som avses i artikel 1.1.

c)

Närmare uppgifter om den tekniska dokumentation som krävs enligt artikel 5.

d)

Utformningen av och innehållet på den etikett som avses i artikel 4, vilken i största möjliga utsträckning ska ha ett enhetligt utseende för de olika produktgrupperna och under alla omständigheter vara klart synlig och läsbar, samtidigt som de viktigaste delarna i den nuvarande enkla och lättigenkännliga utformningen (klassificering genom fast A–G-skala), ska behållas som utgångspunkt; etiketten ska även ange en giltighetstid .

e)

Den plats på den utställda produkten där etiketten ska fästas, den information som ska anges och det sätt på vilket etiketten och/eller informationen ska tillhandahållas när produkten bjuds ut till försäljning enligt artikel 7. Om det är lämpligt, kan det i genomförandeåtgärderna föreskrivas att etiketten ska fästas på produkten eller tryckas på förpackningen, eller fastställas närmare föreskrifter om märkningskraven för kataloger, distansförsäljning och Internetförsäljning.

f)

Innehållet i det informationsblad eller den kompletterande information som avses i artiklarna 4 och 5, och, om det behövs, formatet och andra närmare uppgifter. Den information som lämnas på etiketten ska även ingå i informationsbladet.

g)

För relevanta produkter, de lägsta prestandanivåerna och, där det är lämpligt, ett tröskelvärde som är högre än 15 000EUR exklusive mervärdesskatt vid tillämpning av artikel 9.1 och 9.3.

h)

För relevanta produkter, de lägsta prestandanivåerna vid tillämpning av artikel 9.4.

i)

Etikettens specifika innehåll för annonsering av, inbegripet och beroende på vad som är lämpligt, energiklassen och andra relevanta prestandanivåer för den aktuella produkten i läslig och synlig form.

j)

Den varaktighet som fastställts för de klassificeringar som anges på etiketten och som ska uppgå till minst tre och högst fem år, med beaktande av produktens innovationstakt och nästa datum för översyn av dessa klassificeringar, utgående från den fastställda varaktigheten .

k)

Noggrannheten i deklarationerna på etiketten och i informationsbladen.

l)

Datum för utvärdering och eventuell revidering av genomförandeåtgärden, med beaktande av takten i den tekniska utvecklingen.

Artikel 13

Prioriteringslista för genomförande

Kommissionen ska senast den …  (13) till Europaparlamentet och medlemsstaterna överlämna en förteckning över prioriterade produkter, inklusive byggprodukter, för vilka märkning föreslås, med utgångspunkt i produkternas potential för energibesparing.

Artikel 14

Möjlighet att utvidga direktivets tillämpningsområde

Kommissionen ska senast 2010 utföra en genomförbarhetsstudie för att undersöka om, genom antagande av genomförandeåtgärder, etiketten också ska innehålla information till slutanvändare om produktens effekter på viktiga energiresurser och andra väsentliga resurser under hela dess livscykel.

Artikel 15

Påföljder

Medlemsstaterna ska fastställa regler om de påföljder som ska gälla vid överträdelser av de nationella bestämmelser som har antagits enligt detta direktiv och dess genomförandeåtgärder och ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att de genomförs. Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna ska också vidta de åtgärder som krävs för att öka det rättsliga skyddet gentemot obehörig användning av märkningen. Medlemsstaterna ska anmäla dessa bestämmelser till kommissionen senast den dag som anges i artikel 16.1 och ska utan dröjsmål meddela eventuella ändringar som påverkar bestämmelserna.

Artikel 16

Införlivande

1.   Medlemsstaterna ska senast den  (14) sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den […].

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. De ska även innehålla en uppgift om att hänvisningar i befintliga lagar och andra författningar till det direktiv som upphävts genom detta direktiv ska anses som hänvisningar till detta direktiv. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras och om hur uppgiften ska formuleras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 17

Upphävande

Rådets direktiv 92/75/EEG, ändrat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (15) som anges i del A i bilaga I, ska upphöra att gälla den… (16), utan att det påverkar medlemsstaternas skyldigheter när det gäller de tidsfrister för införlivande med nationell lagstiftning och tillämpning av direktivet som anges i del B i bilaga I.

Hänvisningar till det upphävda direktivet ska anses som hänvisningar till detta direktiv och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga II.

Artikel 18

Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artiklarna… (17) ska tillämpas från och med den… (18)

Artikel 19

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i ║

På Europaparlamentets vägnar

Ordförande

På rådets vägnar

Ordförande


(1)  Yttrande av den 24 mars 2009.

(2)  EUT C

(3)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 5 maj 2009.

(4)  EGT L 297, 13.10.1992, s. 16.

(5)  Se bilaga I del A.

(6)  EUT L 191, 22.7.2005, s. 29.

(7)   EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

(8)   EGT L 1, 4.1.2003, s. 65.

(9)   EUT C 82, 1.4.2008, s. 1.

(10)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(11)  EUT L 134, 30.4.2004, s. 114.

(12)   Sex månader efter ikraftträdandet av detta direktiv.

(13)   Sex månader efter ikraftträdandet av detta direktiv.

(14)  Tolv månader efter ikraftträdandet av detta direktiv.

(15)  EUT L 284, 31.10.2003, s. 1.En dag efter det datum som anges i artikel 16.1 andra stycket i detta direktiv.

(16)  En dag efter det datum som anges i artikel 16.1 andra stycket i detta direktiv.

(17)  Artiklar som betraktas som oförändrade i den slutliga omarbetade versionen.

(18)  En dag efter det datum som anges i artikel 16.1 andra stycket i detta direktiv.

Tirsdag 5 maj 2009
BILAGA I

Del A

Upphävt direktiv och ändring av det i kronologisk ordning

(som det hänvisas till i artikel 17)

Rådets direktiv 92/75/EEG

(EGT L 297, 13.10.1992, s. 16)

 

Förordning (EG) nr 1882/2003

(EUT L 284, 31.10.2003, s. 1)

Endast punkt 32 i bilaga III

Del B

Tidsfrister för införlivande med nationell lagstiftning

(som det hänvisas till i artikel 17)

Direktiv

Sista datum för införlivande

92/75/EEG

1 januari 1994

 

Tirsdag 5 maj 2009
BILAGA II

JÄMFÖRELSETABELL

Direktiv 92/75/EEG

Detta direktiv

Artikel 1.1 inledningsfras, första meningen

Artikel 1.1

Artikel 1.1 inledningsfras, andra meningen

Artikel 1.2

Artikel 1.1 första till sjunde strecksatsen

Artikel 1.2

Artikel 1.3 a–b

Artikel 1.3

Artikel 1.3 c

Artikel 2 första och tredje strecksatserna

Artikel 1.4 första och andra strecksatsen

Artikel 2 sjätte och tionde strecksatserna

Artikel 2 första strecksatsen

Artikel 1.4 tredje strecksatsen

Artikel 1.4 fjärde strecksatsen

Artikel 2 fjärde strecksatsen

Artikel 1.4 femte strecksatsen

Artikel 2 femte strecksatsen

Artikel 1.5

Artikel 2.1

Artikel 4.1

Artikel 2.2

Artikel 2.3

Artikel 5.2

Artikel 2.4

Artikel 5.2 och 5.3

Artikel 3.1

Artikel 5.1

Artikel 3.2

Artikel 5.5 och 5.6

Artikel 3.3

Artikel 5.7

Artikel 3.4

Artikel 5.8

Artikel 4 a

Artiklarna 5.4 och 6.2

Artikel 4 b

Artikel 5

Artikel 7

Artikel 6

Artikel 7 a

Artikel 3.1 a

Artikel 7 b

Artikel 3.1 b

Artikel 7 c

Artikel 3.1 c

Artikel 8.1

Artikel 8.1

Artikel 8.2

Artikel 8.2

Artikel 9 a

Artikel 9 b

Artikel 10.1

Artikel 11.1

Artikel 10.2

Artikel 11.2

Artikel 10.3

Artikel 11

Artikel 12 a

Artikel 12.4 a

Artikel 12 b

Artikel 12.4 b

Artikel 12 c

Artikel 12.4 c

Artikel 12 d

Artikel 12.4 d

Artikel 12 e

Artikel 12.4 e

Artikel 12 f

Artikel 12.4 f

Artikel 12 g

Artikel 13

Artikel 17

Artikel 14

Artikel 16

Artikel 15

Artikel 19

Artikel 3.1 d

Artikel 3.2

Artikel 3.3

Artikel 4.2

Artikel 6.1

Artikel 9

Artikel 12.1–12.3

Artikel 12.4 g–l

Artikel 15

Artikel 18

Bilaga I

Bilaga II