16.10.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 263/5


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2008/C 263/05)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”Kiwi de l'Adour”

EG-nr: FR-PGI-005-0538-27.03.2006

SUB ( ) SGB ( X )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Institut National de l'Origine et de la Qualité

Adress:

51, rue d'Anjou

F-75008 Paris

Tfn

(33-1) 53 89 80 00

Fax

(33-1) 42 25 57 97

E-post:

info@inao.gouv.fr

2.   Grupp:

Namn:

Association de Promotion des Kiwis des pays de l'Adour

Adress:

Chambre d'Agriculture

Cité Galliane, BP 279

F-40005 Mont de Marsan Cedex

Tfn

(33-5) 58 85 45 05

Fax

(33-5) 58 85 45 31

E-post:

qualite@landes.chambagri.fr

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 1.6 – Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

4.   Produktspecifikation:

(Sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

4.1   Beteckning: ”Kiwi de l'Adour”

4.2   Beskrivning: Kiwin kommer från en subtropisk perenn tvåbyggare (Actinidia deliciosa, sorten Hayward) som växer i Pays de l'Adour. Frukten är fyllig och fast i köttet och har utmärkta organoleptiska egenskaper. När frukten är mogen har den en saftig ”smältande” konsistens och fruktköttet är intensivt grönt, doftande och något syrligt. ”Kiwi de l'Adour” har ett karakteristiskt brunt till grönrödaktigt skal, täckt med silkeslena fina strån.

Efter kalibrering förpackas kiwifrukterna i lösvikt, i lager på brickor eller i enskilda konsumentförpackningar.

Vid skörden har frukterna ett Brix-värde på 6,5°, och de är klara att avsändas när Brix-värdet ligger på 12° (minimifasthet: 1 kg/0,5 cm2). ”Kiwi de l'Adour” är en färskfrukt och klassas enligt EU:s klassificeringssystem som Extra eller klass I.

4.3   Geografiskt område: Det geografiska området omfattar följande kantoner:

departementet Gers (32) begränsat till följande kantoner:

AIGNAN, NOGARO, PLAISANCE, RISCLE.

departementet Landes (40) begränsat till följande kantoner:

AIRE SUR ADOUR, AMOU, DAX SUD, GEAUNE, GRENADE SUR ADOUR, HAGETMAU, MONT DE MARSAN SUD, MONTFORT EN CHALOSSE, MUGRON, PEYREHORADE, POUILLON, SAINT MARTIN DE SEIGNANX, SAINT SEVER, SAINT VIENCENT DE TYROSSE, TARTAS EST,

samt till följande kommuner i andra kantoner i Landes:

DAX NORD: Angoumé, Dax, Mées, Rivière-Saas-et-Gourby, Saint Paul les Dax, Saint Vincent de Paul, Saubusse; Téthieu

MONT DE MARSAN NORD: Campet et Lamolère, Mont de Marsan, Saint Martin d'Oney

SOUSTONS: Angresse, Azur, Magescq, Saint Geours de Maremne, Seignosse, Soorts-Hossegor, Soustons, Tosse, Vieux-Boucau les Bains

TARTAS OUEST: Bégaar, Carcen-Ponson, Lesgor, Pontonx sur l'Adour, Saint Yaguen, Tartas

VILLENEUVE DE MARSAN: Arthez d'Armagnac, Bourdalat, Le Frêche, Hontanx, Montégut, Perquie, Pujo le Plan, Saint Cricq Villeneuve, saint Gein, Villeneuve de Marsan.

departementet Pyrénées Atlantiques (64) begränsat till följande kantoner:

ARTHEZ DE BEARN, ARZACQ, BIDACHE, GARLIN, LA BASTIDE CLAIRENCE, LAGOR, LEMBEYE, LESCAR, MORLAAS, ORTHEZ, SALIES DE BEARN, SAUVETERRE DE BEARN, SAINT-PALAIS, THEZE,

samt till följande kommuner i andra kantoner i det departementet:

Kantonen ANGLET: Anglet,

Kantonen BIARRITZ: Biarritz,

Kantonen PAU: Pau.

Kiwifrukterna skördas, förpackas och lagras i det geografiska området Pays de l'Adour, som bevattnas av floden Adour och dess bifloder.

Kiwifrukterna från Adour har en säregen smak som beror på att de plockas sent från trädet. Denna sena skörd leder till att fruktens torrsubstans ökar (liksom sockerhalten), vilket ger en mer mogen och också mer ömtåligt frukt, särskilt alldeles efter skörden (ärrbildning efter stjälken).

Långa transporter av frukt i lösvikt efter skörden medför temperaturvariationer som påverkar frukten (artificiell ökning av sockerhalten, problem med kylförvaring). Transporten medför också tryck i pallboxarna, och risken för stötar och skador på frukten ökar därmed också.

En förpackad frukt kan däremot transporteras helt riskfritt. Ärrbildningen är avslutad och förpackningen skyddar frukten.

4.4   Bevis på ursprung: Ursprunget (”Kiwi de l'Adour”) garanteras genom märkning av kiwifrukterna och genom att de kan spåras från fruktodlingen fram till försäljningen till konsumenten. Frukterna hämtas hos godkända producenter och förpackas vid centraler som godkänts och ackrediterats av den sökande gruppen. Godkännandet av en producent respektive en central sker enligt gruppens förfaranden som validerats av certifieringsorganet. Dessa två typer av aktörer förbinder sig att identifiera odlingarna (skiftena), partierna med kiwifrukt och själva frukterna. Varje spårningsuppgift registreras så att bevis på spårbarhet kan garanteras. I förpackningscentralerna förses ”Kiwi de l'Adour” med en särskild och tydlig märkning (färgkod, producentens nummer, skiftets nummer, streckkod etc.).

4.5   Framställningsmetod: Det är endast odlingar av arten Actinidia deliciosa, ”Hayward”, som godtas. De fruktodlingar som används för framställning av ”Kiwi de l'Adour” måste var äldre än fyra år, eftersom frukterna inte uppnår den föreskrivna storleken före denna ålder.

För en optimal pollinering, som är en garanti för fruktens kvalitet, krävs följande:

antalet plantor av honkön uppgår till 300–800/ha per 100–160 plantor av hankön,

plantdensiteten bör vara 2,5–6 m i raden, och 4–6 m mellan raderna.

Vinterbeskärningen utförs så att man i genomsnitt får 1,2–1,4 stockar per m2, beroende på avståndet mellan träden.

Genom gallring reduceras mängden frukt. Varje producent måste anpassa antalet frukter per träd till fruktträdgårdens potential (beroende på jordmån, skiftets eller planteringens läge) i syfte att få frukt av den storlek och kvalitets som krävs. Gallringen gör det möjligt att reglera mängden frukt efter trädets kapacitet. Den sker manuellt under en period som infaller mellan mitten av april och slutet av juli.

En omsorgsfullt utförd beskärning tillsammans med lämplig gallring gör det möjligt att begränsa antalet frukter till 35 frukter/m2 (45 frukter/m2 i exceptionella fall: frukter med en genomsnittlig vikt på mer än 85 g). Detta gör det möjligt att optimera slutproduktens kvalitet vad gäller de organoleptiska egenskaperna och hållbarheten.

Sommarbeskärningen består i att tunna ut kronan och på så sätt befrämja frukternas utveckling och skapa jämvikt vad gäller förhållandet blad/frukt. Den leder också till att frukterna exponeras bättre för solen. Den bör också befrämja uppkomsten av nya stockar.

För att få en kvalitetsfrukt krävs det vatten. Därför är det nödvändigt med bevattning, men den måste ske kontrollerat så att frukterna inte får fläckar.

Skörden inleds när frukterna nått det optimala mognadsstadiet, dvs. ett Brix-värde på minst 6,5°. Skörden inleds emellertid aldrig före den 25 oktober.

Frukterna skördas manuellt och all nödvändig försiktighet vidtas för att de inte ska skadas. De placeras sedan i korgar med löstagbar botten, så kallade ”picking bags”. De skördade frukterna lagras i centraler i pallboxar märkta med fruktodlingens (skiftets) referens.

Kiwifrukterna från Adour förpackas och lagras (rekommenderad vila under 24–72 timmar) i kylrum och/eller kontrollerad atmosfär. De skickas sedan iväg av förpackningscentralerna i Pays de l'Adour.

I kyllagret övervakas utvecklingen vad gäller fruktköttets brytningsindex och fasthet. Detta gör det möjligt att följa frukternas mognadsutveckling. Kiwifrukterna saluförs allteftersom de mognar i kylrummet.

Vid avsändning måste ”Kiwi de l'Adour” ha ett Brix-värde på minst 12° och fastheten måste vara minst 1 kg/0,5 cm2. Avsändningen ska alltid ske före den 15 juni.

4.6   Samband: Produktionen av ”Kiwi de l'Adour” inleddes tack vare en pionjär. Henri Pedelucq var först med att föra in och experimentera med denna växt i Ardourregionen. Han bedrev försöksverksamhet med följande växter: Actinidia (kiwi), Tamarillo (trädtomat) och passionsfrukt. Plantor av vardera arten planterades våren 1965 och det påföljande året, men det var bara tio Actinidia-plantor som överlevde frosten. Henri Pedelucq förstod då att klimatet i Adourregionen var förmånligt för odling av kiwi.

Den första kiwiskörden 1972 som gick till Tyskland blev en riktig framgång och bidrog till att få igång denna sektor. Henri Pedelucq beslutade sig då för att även saluföra plantorna.

Odlingen av kiwi utvecklades sedan sporadiskt lite varstans i Frankrike, men klimatvillkoren och jordmånen skulle snart bli utslagsgivande för var i landet det var mest fördelaktigt att odla denna växt: i Pays de l'Adour.

Därför valde de djärvaste fruktodlarna i Adourregionen att följa i Pedelucqs fotspår från och med början av 1970-talet.

Efter denna första planteringsvåg som fortfarande var i experimentstadiet, kom de uppodlade ytorna att expandera i omfattande utsträckning, vilket bland annat ledde till att flera bolag skapades 1978. Under åren 1985, 1986 och 1987 börjar även jordbrukarna i området med denna lovande verksamhet.

De främsta egenskaperna hos ”Kiwi de l'Adour” är resultatet av en sen skörd när frukten redan är mogen. Detta främjar en optimal utveckling av frukternas smak (ökning av socker- och mineralinnehållet etc. när frukten fortfarande sitter på trädet), och en mycket god hållbarhet vid långtidslagring av frukterna i kylrum.

Den sena skörden är möjlig tack vare ett förmånligt mikroklimat, jordmåner som passar kiwiplantorna och yrkesmänniskornas kunnande i produktionsområdet för ”Kiwi de l'Adour”.

Regionen har ett tempererat mikroklimat: inga alltför kalla vintrar, sällan tidig frost eller alltför varma somrar. Temperaturen är dock tillräckligt låg under vintern för att underlätta en vegetativ vila och den kommande fruktbildningen (utveckling av växtens naturliga potential som underlättar blomning och fruktbildning).

Kiwiplantorna kräver dessutom en hög fuktighet. Denna tillförs genom Pyrenéernas vattendrag och närheten till Atlanten (Pays de l'Adour har en kustlinje på ca 50 km). Vinden, som sällan är kraftig och inte uttorkande, ger en god luftgenomströmning i fruktodlingarna och minskar riskerna för sjukdomar.

Området har alltså en kraftig fördel: den sena höstfrosten innebär att kiwifrukterna kan skördas med en betydligt högre sockerhalt än vad som är normalt. På samma sätt präglas Pays de l'Adour av att frosten upphör tidigt under våren. Detta är särskilt befrämjande för kiwiplantorna, eftersom blomningen börjar kring mitten av maj.

Den karakteristiska jordmånen i Adourregionen är naturligt filtrerande, den är djup och rik på organiskt material, den är grov till sammansättningen (luftig) och är inte alls eller föga kalkhaltig (alluvial jordmån i berg och dalar). Vattenhållningsförmågan är god och medger goda bevattningsmöjligheter under fruktbildningen. Förekomsten av humus i jorden tillför tillräckligt med spårämnen (järn, zink, bor) och mineraler (kalcium, magnesium, natrium och kalium) för att det ska vara möjligt att producera frukt av hög kvalitet. Detta bidrar bland annat till fruktens organoleptiska egenskaper (fast fruktkött, saftighet, smältande konsistens etc.).

Vinterbeskärning, gallring, gödning, pollinering, sommarbeskärning, sommarbevattning, frostbekämpning under våren och skörd för hand kräver alla ett särskilt kunnande som växt fram bland producenterna av ”Kiwi de l'Ardour”. Kiwiodlarna var snabba med att organisera sig för att gemensamt ta hand om lagring, förpackning och försäljning av produktionen. Detta skedde genom kooperativ och centraler, alla med modern utrustning.

Idag är det en hel sektor som innehar kunnande när det gäller både att producera ”Kiwi de l'Adour” och att lagra den och saluföra den på marknaden. De har visat på god anpassningsförmåga och har tagit sig an denna nya frukt med en vilja att producera en kvalitetsvara med anknytning till det geografiska området. Denna vilja kommer sig säkerligen av regionens sätt att betrakta gastronomi såväl som matlagningskonst som en del av det lokala kulturarvet. Under årens lopp har man kunnat märka att ”Kiwi de l'Adour” får alltmer uppmärksamhet bland nationella och internationella inköpare som anser att frukten har särskilda smakföreträden som varar under hela handelssäsongen.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

Qualisud

Adress:

«Agropole» BP 102, Lasserre

F-47000 Agen

Tfn

(33-5) 58 06 15 21

Fax

E-post:

qualisud@wanadoo.fr

Certifieringsorganet Qualisud är godkänt och ackrediterat enligt standarden EN 45011.

4.8   Märkning: Varje enskild frukt är märkt (utom frukt i konsumentförpackningar) med

produktbeteckningen: ”KIWI DE L'ADOUR”.


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.